Nina Psykologi har inget samarbete med Lisa Anckarman

Efter att jag publicerade det här inlägget om Lisa Anckarmans adhd-utredning så fick jag ett mail från Nina Psykologi som bestämt dementerade att de hade någon form av samarbete med influencern. 

Vår mottagning har inte betalat eller sökt upp influensers för reklam.
Personen i fråga har valt att vara öppen med sina tankar om eventuell NPF diagnos och att hon gör utredningen på vår mottagning.
Att hon valt att publicera det i sina sociala medier har vi gett vårt medgivande till.

Hon har velat att hennes följare som går med liknande tankar och funderingar får en uppfattning om hur en utredning går till, vilka moment som ingår och vart de kan vända sig om de önskar få mer information eller utredas. Hon har själv kommit till oss efter rekommendation.
Personen i fråga har med egna ord beskrivit processen.

// Verksamhetschefen på Nina Psykologi

Så vad handlar det här om?
Beror det här på okunskap från Lisa Anckarmans håll?
Har hon inte koll på vad reklamidentifiering innebär och var, när och hur den ska användas?
Förstår hon inte att hon framställer kliniken i den här dagern, som att de betalar henne för att hon ska göra och publicera delar av sin adhd-utredning som utförs av dem?

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Gud så oetiskt!! Tycker att det är bra att Anckarman är öppen om sin utredning men som psykolog skulle jag nästan insistera på att inte bli omnämnd (varken betalt/obetalt). NPF-utredningar ska inte kommersialiseras, så är det bara!

      Fast varför? Med tanke på hur stora problem som finns i vården med köer osv, är det inte bra att det finns privata alternativ för de som behöver? Varför skulle det vara skillnad på npf, endometrios eller nåt annat?

        Det verkar som om hon ville vara som de stora influencerna och ha bara reklamfinansierade inlägg. Eller vad ska man annars kunna tro egentligen?

      Jag tror visst att de har ett samarbete men att de är rädda för kritiken de fått och försöker låtsas som att de inte var med..

    Hon kanske tänker allt hon berättar om blir ju som reklam ändå, så lika bra att märka det så slipper hon folks gnäll.

      Man kan väl berätta hela sin historia utan att nämna eller dra in ett specifikt företag eller? Blir oseriöst och känns lite proffsigt och väldigt mycket reklam när det nämns.

    Nina Psykologi verkar inte värst smarta. Om det de påstår är sant. Det är att skjuta sig i foten som vårdgivare att vara så oseriös.

      Det kan jag inte hålla med om. Om en patient verkligen vill dela med sig av sin upplevelse skulle jag som klinik också ge mitt medgivande, det är ju patientens rätt på något vis. En helt annan sak vore att sälja in tjänsten men det har de ju tydligt inte gjort heller.

        För övrigt verkar Vasa Real vara nere i samma träsk. Från ”Ninas” webbplats:

        ”Jag har under flera år hänvisat patienter till Nina psykologi utifrån min roll som skolkurator. Känner mig trygg med att hänvisa patienter till mottagningen. Bra bemötande, korta väntetider och proffsiga behandlare.”

        — Caroline Hema Olsson, skolkurator Vasa Real

        Alltså – ärligt talat. En vårdgivare inom psykiatrin som köper influensers marknadsföring samt rekommendationer från en skolkurator. Oetiskt och olämpligt på alla sätt.

    Här ligger det nån slags hund begraven, och det tänkte jag redan första gången som jag hörde om detta. ”Jag gör min ADHD-utredning i samarbete med..”. Så skulle hon aldrig skriva om hon inte hade fått betalt för det. Då hade hon skrivit istället typ ”Jag vill hjälpa er att tipsa om..” eller liknande.

      Självklart är det så…pudlar nu för kritiska röster hörs!!

    Nämen äsch då jag är ju influenser och gör content. Så länge mina fina älsklingar är nöjda så spelar det väl ingen roll om det blir lite fel. Bah asså.

    Dom betalar henne inte men det är säkert ett utbyte i att hon gör sin utredning hos dom utan att betala.

    Vilket övertramp av kliniken att bekräfta att någon går där – även om Lisa är okej med det. Skulle aldrig gå dit, känns väldigt oseriöst.

    Ännu en gång blir man fundersam över detta företags etik? Att de dementerar med att berätta om patienten? Om jag förstått yrkesetik rätt inom vården är den väldig hög? Man får knappt berätta något? Hur kan de då ens vänja att dementera?

      De hade kunnat säga ”Vi gör inga samarbeten med influencers.” och stannat där. Dementerat, men hållt på patient sekretessen.

    Det hade ju varit mycket mer professionellt av kliniken att svara något i stil med. Vi har inga betalda samarbeten med några influencers, i övrigt kommenterar vi inte våra patienter/klienter.

    Såg en bloggare som gör reklam för en vara som hon själv säljer i sin webbshop. Räcker det verkligen med att märka annonslänkar? Inte ett ord om att det är det egna företaget eller vilket företag det är.

    ”Att hon valt att publicera det i sina sociala medier har vi gett vårt medgivande till.”

    va?

      Det låter som att hon gått dit för att göra en adhd-utredning och frågat om hon kan publicera i sina sociala medier mot att hon får en utredning. Då betalar de henne inte för reklam men hon MÅSTE ändå märka ut det som ett samarbete.

      Det här låter sjukt oproffsigt av kliniken oavsett vad upplägget är. Eller är det med säkerhet kliniken som mejlat och inte något troll?

    Har du frågat henne..?

      Tänkte samma ? De frågorna kan hon ju bara svara på själv.

    Men det är väl så influencers uttrycker sig, av gammal vana? ”I samarbete med”. En standardfras för att hålla ryggen fri om nån börjar bråka. Eller nåt. Alltid är man ambassadör eller samarbetar eller collaborerar eller…. Det låter väl lite bättre så.

      ”Jag har blivit gravid i samarbete med min man.” ?

        ”Jag har producerat en utekväll i samarbete med mina vänner”

    Oseriöst och oetiskt av Nina psykologi som borde värna mer om sin trovärdighet som ”vårdgivare”… men det är kanske så här privata vårdgivare arbetar? Suck

    Oliver kör bil igen påväg till gröna Lund i en story som antonija laddade upp imorse, är han så dum att han fortsätter köra olagligt med sin dotter i bilen eller är antonija hans handledare? (Vilket skulle vara cjute för övrigt, han är verkligen som antonijas lilla son som gör allt hon säger)

      Va?
      Han har väl tagit lappen nu?

        Nope. Klarade äntligen teoriprovet men inte gjort uppkörningen.

      Är hon hans handledare borde hon fokusera på vägen om omgivningen, inte sitta med mobilen.
      Kör han på någon är det hennes fel, allt som händer är hennes ansvar om hon är handledare. Eller är jag ute och cyklar?
      Att ingen anmält är konstigt, eller så kan polisen inte göra något med sånt som är inspelat utan dom måste se det i verkligheten kanske?

      Hur som, är hon faktiskt inte handledare borde hennes körkort ryka också. Förstår inte hur man kan vara så ansvarslös. Oliver borde inte få ta körkort på några år, känns inte som han är mogen för det?

      Får ont i magen av att han kör med dottern i bilen. Finns självklart dåliga förare som har körkort, men finns en anledning att han inte lyckas ta körkort än.

    Som jag kommenterade under förra inlägget här på bloggen (när premissen för inlägget var att hon gjort ett reklam samarbete med en privatklinik) och kommenterar/frågar igen eftersom den generella åsikten verkar vara att det är fel/konstigt/omoraliskt att göra reklaminlägg av denna sortens slag, jag undrar fortfarande vad problemet är med reklam för privatvård/utredning?

      Tycker personligen inte att det är fel. Och ärligt talat tycker jag det är noll skillnad för att det handlar om psykisk hälsa. Däremot är det såklart fel att skriva att det handlar om ett betalt samarbete om det inte är vad det är, inte så kul för kliniken. Men jag tror å andra sidan lisa gjort ett ärligt misstag, hon skriver väl samarbete av gammal vana.

      Mycket handlade väl om på vilket sätt hon gjorde det. Tror många tog illa upp för att hon lät glad för att hon skulle få en diagnos och sa att hon ”blivit utvald för att utredas”.

        Menar hon inte bara att hon checkat i några symptom som motiverar utredningen? En etisk psykolog kan väl knappast gå med på att utreda någon som inte uppvisar några som helst tecken på adhd? Men håller med om att det låter märkligt formulerat.

      Tror upprördheten kommer från att psykisk ohälsa fortfarande är stigmatiserat? Antingen det eller att det inte alls är stigmatiserat utan alltför trendigt? Nää, fattar inte heller helt varför man skulle kunna få göra reklam för tandläkaren eller hedda care eller plastikkirurgi men inte psykologen.

        Saken är att en adhd diagnos är en funktionsnedsättning, alltså något du har hela livet. Inom offentlig vård behöver du ha stora funktionsnedsättningar för att få diagnos och för att få utredas. De privata utreder alla som vill. Många av dessa influencers har för lindriga symtom och skulle inte få diagnos hos offentlig vård. Adhd-diagnosen har på många sätt utarmas till något lindrigt när det i själva verket innebär stort lidande där många inte kommer in på arbetsmarknaden, kan inte hantera ekonomi, relationer, sitt boende, hälsa osv.

          Men det gör väl egentligen ingenting om privata aktörer utreder alla som vill, huvudsaken är väl att de sätter diagnoser enligt rätt kriterier (och alltså inte till ”alla som vill ha”)?

    Lisa kanske tror att Nina psykologi kommer betala för hennes besök där? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.