Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

560 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Veckans låt? ✨

   Moldaviens eurovision bidrag ?

    Helt klart! Höll på att skratta ihjäl mig!

    Min bebis älskade den haha

     ?

    Moldaviens bidrag är ett typexempel varför ESC alltid kommer att vara vida överlägsen American Song Contest. ASC konkurrerar med American Idol. ESC är ett helt unikt program som absolut inte konkurrerar med Idol. Finns bara ett ESC!

     Eller hur!
     Var det inte ovanligt många som körde banduppställning i går?

   ”I don’t live here anymore” The war on drugs,Lucius

   Den här veckan och alla andra veckor ?

   The Cure: Friday I’m in Love

   Varje gång du möter min blick – Kent

   No One Dies From Love med Tove Lo

   Don’t stop believing – Journey
   Är den enda låten man behöver

   Band of Horses – No one’s gonne love you (Stockholm version)

   Rullar fram med Fronda

    Jag har inte hört den låten på massor med år, men i förrgår då jag lekte med barnen och nåndera sa typ att nåt rulla, så kom jag på den och efter det har den tvinnar på repeat i mitt huvud ??‍♀️?

   I’m still standing
   – Elton John

   Somliga går med trasiga skor – Cornelis Vreeswijk

   Ingen speciell låt egentligen, men Miss Li och Lars Winnerbäck har gått varma på min Spotify idag. Hade helt glömt bort att jag tycker de är bra, framförallt Winnerbäck och drömmer sen i förmiddags om att se dem live??

   Movits – Hellre med vargar

   Älskar 80s/Phil Collins-viben ?

   Hannes -Stockholmsvy

   That that -PSY ft. SUGA
   ????

   ”Ett bloss för moster Lillie”. En dikt skriven av Bodil Malmsten, så fin när Lena Nyman sjunger den.

  STRESS OCH ÅTERHÄMTNING
  Jag går om tre veckor på sommarlov från min nionde termin på universitetet. Den här terminen/detta läsår har varit det tuffaste jag någonsin gjort och nu är jag så sinnessjukt jäkla stressad/pressad inför allt som är kvar att det känns i hela kroppen. I duschen imorse började kroppen skaka bara av att börja tänka på skolan och jag kan börja gråta över ingenting var som helst, jag har aldrig upplevt att stress kan kännas såhär. Som att trampa vatten medan man känner att krafterna snabbt är på väg att ta slut.

  Jag har skrivit checklistor, planerat och pluggar som en jävla galning. Det är inte det.
  Men det är så himla svårt att komma ner i varv
  och återhämta sig när jag väl ”har tid” för det. Hjärnan går på högvarv.

  Snälla är det någon som har tips (eller egna erfarenheter) på hur jag kan hämta kraft under dessa sista veckor? När kroppen inte verkar kunna sova sig pigg? Vad fanken får man energi av? <3

   Mitt tips är att låta kroppen återhämtas i naturen. Långa vandringar i skogen är mumma för både kropp och själ.

    Tack för tips! Bor långt från närmaste skog men ska försöka få till ändå. Lät himmelskt skönt.

     Bästa som finns. Om du inte tror mig kan du googla ”Why do I hike | Award Winning Documentary 2020” och titta på videon som kommer upp för inspiration (gratis på välkänd kanal). Mycket nöje!

     Gå med relax-musik i lurarna så stänger du ute all brus.

      Eller inga hörlurar alls så tvingar du hjärnan att pausa alla digitala intryck en stund

   Bra mat och rutiner. Ät bra mat 3-4 gånger om dagen. Ta långa promenader. Lägg sig samma tid på kvällen och ställ klockan på samma tid på morgonen Är du stressad nu och tycker att du inte hinner så blir det inte bättre av att stressen får göra dig sjuk. Dra i handbromsen i tid!

    Tack för tips! Jag har ändå rimliga rutiner och äter bra, det är som att inget av det funkar längre. Kan dock bli bättre på långa promenader!

   Hej,
   Kolla med Studenthälsan (eller motsv på ditt universitet) om de kan hjälpa dig? Det kan ha bra tips krig stress och du låter som du är under mycket påfrestning. Brukar bara vara att mejla 🙂

    Tack för tips! När tiden är så knapp så känns det som ”ytterligare en grej att göra”, men du har rätt.

     Det tar bara 5 minuter att skicka ett mejl. Var rädd om dig så du håller länge 🙂

   Massage? Träning?

    Tack för tips!

   När jag var i det där stadiet var det första steget i rätt riktning att bryta ihop inför mina kollegor så att jag blev tvungen att erkänna att jag höll på att gå sönder, och så de kunde dämpa min arbetsbörda. Det är svårt som student att lämna över uppgifter, men att prata med nån är viktigt. Sök stöd hos studenthälsan. Steg två var meditation faktiskt fast jag är en sån som alltid avfärdat det som flum. Headspace-appen erbjöd i alla fall då en gratis provperiod och blev verkligen en lifechanger, använder den fortfarande 5 år efter mitt studs mot väggen.
   Fundera på möjligheten att ta studiepaus om du behöver, även om det är kort kvar. Det är inte att ge upp, utan att ta ansvar för sin hälsa. Det är få saker som är så stressande som universitetsstudier eftersom man aldrig är ledig på riktigt och aldrig kan lämna över ansvaret till nån annan (jämfört med arbetslivet).

    Åh tack för klokt inlägg. Ska definitivt prova meditation!

   Om hjärnan behöver en paus, är mitt råd ett 1000-bitars pussel!
   Hjärnan slutar snurra, när man letar bitar.
   Fick själv det rådet en gång i tiden och det fungerar förvånansvärt bra.

    Jag köpte vuxenlego och byggde. Inte för utmanande för hjärnan men något att hålla fast vid och låta ta plats därinne istället för alla tankar som rusade, blev som nån sorts meditation.

   Håller med föregående. Promenad i skog och natur med så lite människor som möjligt. Inget är så avstressande för hjärnan, finns inget att titta på samtidigt som det finns massor att se. Dessutom får man motion och frisk luft.
   ? ? ???????? ?????

   Naturen läker. Ta dig ut och promenera. Hitta en fin plats där du kan sitta och äta ur medhavd matsäck. Se hur det växer och gror och hör på naturens sång. Andas, andas och sitt i lugn och ro. Det tar tid att lära sig att bara vara och att inte tänka på annat än det du ser i horisonten. Upprepa varje dag med att vara ute. Lämna allt annat hemma även tankarna❤️

   Förstår att dina 9(!) terminer inte är något mot mina 5. Men känner igen mig. Kan aldrig slappna av. Det finns alltid något som måste göras, jag kan ligga på kvällarna och vakna på nätterna och tänka ”det där måste jag läsa till seminarium 3, jag måste maila min handledare, just det, det där måste jag komma ihåg. Undra om jag tolkade uppgiften rätt nu? Åh ja måste till bibblan och låna den där boken. Om den inte finns får det bli daglån. Vilken dag ska jag in dit?” Alltså jag kan inte ens ”unna” mig ett avsnitt av en serie på dagarna för att jag känner hela tiden att jag måste måste plugga. På detta ska jag läsa en sommarkurs, dock är den 50% men pengarna måste in… hoppas iallafall att jag kan njuta av sommaren ändå och att kursen är i ett skönt tempo

   Spikmattan är min lifesaver när tankarna snurrar. Kroppen tvingas liksom slappna av. Brukar framför allt använda innan jag ska sova för att komma ner i varv, gärna med avslappningsmusik till som distraherar tankarna. Viktigt för mig är också att sluta plugga i tid, kan inte gå direkt från plugg till att sova, jag behöver göra något annat däremellan (om så bara ta en promad, kolla på tv etc). Hoppas det känns bättre snart ❤️ När allt känns för överväldigande brukar jag försöka få perspektiv, tex tänka att jag är otroligt priviligerad som får studera, att en omtenta eller till och med en fördröjd examen i det stora hela inte spelar någon större roll. Försöka få allt att kännas lite mindre viktigt, för det är inte livet som står och faller om något inte går helt enligt planen.

   Djupandas, när man andas djupt ner i magen en längre stund så sänks pulsen automatiskt (testa att räkna pulsen innan och sedan efter) = kroppen blir lugn. Det kan vara sjukt svårt när man är uppe i varv men jag tycker det kan hjälpa att följa en guidad meditation, typ yoga nidra eller dylikt. Finns massor på you tube/spotify etc.

  Apropå pass diskussionen och ”ursäkterna” med hänvisning till pandemi och krig. Det är ju exakt det som är problemet och anledningen till att polismyndigheten ska ha berättigad kritik, vad tror ni det säger om svensk beredskap man inte lyckats planera för passtider?

   Det är väl klart att det hopar sig och passtiderna tar slut. När ska folket tänka längre än näsan räcker och vara lite förutseende?
   Alla visste att coronan skulle dala ut och man skulle kunna åka utomlands igen. Men ändå är man ute i sista minuten och blir sååå förvånade att det inte finns tider och det tar tid att få sitt pass.
   Det är folkets eget jävla ansvar.

    Men det ÄR ju just det 🙂 myndigheten har ett uppdrag att vara förutseende och kunna planera i förväg. De ska kunna hantera att individer inte gör det och ta höjd för det.

     300 poliser skadades i påskens kaoz

      Vas har det med hur passplaneringen såg ut 2020 och 2021 att göra…?

       Sjukskrivningar

        För 2 år sen? Jag tar tillbaka allt jag sagt, det var ju isf väldigt förutseende att sjukskriva sig så långt i förväg 🙂

    Men om alla vet att coronan skulle dala ut och att folk skulle åka utomlands igen borde väl det omfatta polisen? Och då borde de rimligtvis tillgodose folkets behov?

     Polisen får en budget för varje år som sätts ganska långt i förväg av regeringen. De kan liksom inte anställa en massa folk och utöka öppettider på passexpeditionerna, för då räcker inte pengarna. Då får de skära ner på annat, vilket de gjort i det här fallet. Ta folk från vissa enheter och sätta in dem som extra personal. Dra in semestrar. Myndigheter har liksom inte en dynamisk plånbok som många verkar tro.

      Men det gäller exakt alla myndigheter. Planering och beredskap…

     Det är så otroligt lustigt resonemang: att folket skulle ha ansvar över att ordna pass halvår innan utgångstider medan myndigheterna inte behöver ta något som helst ansvar för att leverera tider (vilket är deras jobb!).

    Att kötiden är längre kan jag köpa men att det ska ta ETT ÅR är inte ok. De har vetat att en stor skara folk sitter på pass som gått ut och att de antagligen kommer att vilja fixa nytt pass inför sommaren. Det kan inte ha kommit som en chock. De såg liksom att X miljoner inte har giltiga pass och att det beräknas ta flera månader att beta igenom dessa människor så de hade kunnat börja med att fixa så att folk kan boka tid med bankid, förlänga arbetstiderna, sätta in extra resurser osv.

    Jag fixade pass 2021 och fick höra att jag var dum i huvudet som inte stannade hemma. Nu är man dum i huvudet om man inte gått ut och kunnat förutspå hur en viktig myndighet tabbar sig.

    Det spelar ingen roll om du/ni tycker att det är bra för klimatet att hålla sig hemma eller att Sverige är bättre än utomlands, jag som medborgare har rätt till ett pass oavsett anledning. Hur kan folk vara så blinda: folk reser. Speciellt efter 2 års hemmahäng. Jo, att kunna resa är en rättighet så länge destinationslandet ger en visum vid ankomst. Vill jag resa då ska jag få resa utan att behöva förutspå hur en myndighets tryck ser ut just nu. Kan köpa flera veckors kötid men inte år, herregud, förstår inte ens hur det är försvarbart. Ni som tycker att det är ok känner bara skadeglädje för att ni inte vill/kan/får resa och vill att alla andra ska vara hemma i Sverige.

    Det är inte FOLKETS ansvar att sköta myndigheternas jobb, vem har tutat i dig dessa dumheter?

    Sen när blev 6 månader innan = sista minuten förresten? Här är en rimligare kommentar som passar bättre i ett i-land:

    Det är väl klart att det hopar sig och passtiderna tar slut. När ska myndigheterna tänka längre än näsan räcker och vara lite förutseende?
    Polisen visste att coronan skulle dala ut och man skulle kunna åka utomlands igen. Men ändå är polisen ute i sista minuten och blir sååå förvånade att det inte finns tider och det tar tid att få sitt pass.
    Det är myndigheternas eget jävla ansvar.

     Det nya Sverige-Vi såg det inte komma.

   Kan vi utöka diskussionen till varför polisen ska utfärda pass? Tycker det är jättekonstigt att polisen ska ha det uppdraget, det borde väl rimligtvis vara skatteverket som har det ansvaret?

    Jag förstår att polisen måste sitta vid passkontrollen men inte varför de ska sitta och ta kort, knappa på en dator och fråga hur lång man är. De är faktiskt viktigare än så.

     Håller helt med och det känns rimligare att Skatteverket skulle ha den funktionen. Speciellt när personerna som sitter där och knappar/tar kort osv inte är poliser utan civilanställda.

    Eftersom polisen inte klarat av uppdraget på flera år så borde någon annan absolut ta över ansvaret. Detta är inte ok.

    Mjo, utomlands så är det ju ambassadpersonal som gör grovjobbet.

   Min man har precis fått svenskt medborgarskap och har i och med det inget ”giltigt” pass, så vi är helt fast i minst ett år oavsett hur förberedda vi varit. Kan tillägga att vi ansökte medborgarskapet för mer än 3 år sen så vi har varit ute i god tid men Sverige är långsamt.

    Sverige har tagit sig vatten över huvudet.

   Det går att få pass snabbt, dom släpper nya tider hela tiden, man får bara sitta och uppdatera sidan tills det kommer en tid och plats som passar. Jag bokade tid förra veckan och fick gjort passet i måndags.

   Men ja, det är sjukt tröttsamt, själv står jag i kö för tandreglering och har väntat i över ett år, fick brev idag om att de inte vet när man kan bli kallad pga covid 19.

  Om jag kommit så pass långt i processen för en hyresrätt att jag ska skicka in anställningsintyg osv hur stor är chansen att något ska krångla? Alltså att jag inte får lägenheten? Vad jag vet så stämmer allt men känner mig ändå orolig att de ska vara något som de tycker inte är tillräckligt eller vad man ska säga.

   Grattis! När jag kommit så långt så har jag fått lägenheten 🙂 vet andra som krånglat med anställningsavtal osv men ändå fått kontraktet i slutändan så det kommer gå vägen för dig med! 😀

    Åh va glad jag blev av att läsa det här, det är en drömlägenhet för mig så skulle bli så otroligt besviken om det inte blev av. Skönt läsa att de kan krångla lite men kanske ändå funka!

   Var sker processen? Typ bostadsförmedligen eller privat?

    Bostadsförmedlingen 🙂

     Det borde inte vara något problem. De vill väl bara kolla att du har tillräcklig lön för att kunna betala hyran och ha X antal kronor över. Och att du har fastanställning. Borde inte vara några konstigheter.

      Jag har en tillsvidare anställning som börjar 1 juni, men de vet om detta så borde inte vara något problem men blir ändå nojig

   Tycker inte det brukar var så mycket krångel med den delen av processen. Kanske man blir ombedd att komplettera något eller så.

   Håller med om att vid det laget så är det rätt långt gånget 🙂

  Kan någon förklara varför min 2 åring (27 månaders) bajsar små kluttar flera gånger om dagen istället för 2 stora? Kan seriöst byta blöja en gång varannan timme och jag förstår inte varför. Hon äter vegetariskt och massa frukt (fibrer) men varför kommer de i smådelar istället för större? Blev lite trött på 4 bajsblöjan idag…konsistensen är normal.

   Om hon äter bra är det nog inget att oroa sig över. Klart du kan göra kostförändringar men om hon får bra mat och växer bra är det kanske dumt? Prata med BVC om du känner oro.

    Jo hon växer och utvecklas bra så jag får väl hålla ut tills magen lärt sig att man inte bajsar lite i taget utan allt på morgonen och kanske en på kvällen.

   Sådär gör mitt barn med och har gjort sen innan den åldern. Det är helt normalt

   Börja pottträna så kan barnet sköta det själv (förutom att torka sig då) när ni är hemma

    Har du tips på potträning? Vi tänkte köra potta direkt på toaletten. Det är dags nu, blöjorna börjar bli små och många. Ångrar att jag inte tog tag i det under jullovet när jag hade covid.

     Sätt barnet på toa innan och efter måltid och på morgonen. Ha gärna en pall som hon kan ha fötterna på. Ladda med mkt extra kläder. Gör ingen stor sak om hon kissar på sig men beröm när hon säger till. Kisskydd under lakanet så slipper du tvätta hela madrassen. Fråga då och då om hon behöver kissa men tjata inte.

      Som jag förstår det så slutar man helt med blöja? Ska prata med förskolan imorgon om hur vi kan planera in potträningen när hon är där.

     Jag kan verkligen rekommendera potträning på tre dagar, eller vad den nu heter. De flesta barn behöver såklart fler dagar än tre men själva tekniken funkar jättebra.

      Alltså jag vet att de förklarar i boken att metoden utgår från barnets egen förmåga etc etc men jag känner ändå att det skulle vara typ… elakt/hetsigt mot mitt barn att göra så? Vet inte varifrån mitt motstånd kommer men känns liksom fel. Men det funkade bra för er förstår jag? Vilken ålder ungefär tog ni tag i det?

       Ena barnet var två år, det var lite kämpigt med henne eftersom hon lätt blev distraherad och struntade i att hon blev kissnödig så vi fick vara noga att påminna, det tog kanske två månader innan hon var pålitlig. Andra barnet var tre och han var torr från dag 1.

       Det ska absolut inte vara hetsigt! Det är mer att man är tydlig mot barnet att det här är vad som gäller. Men de förespråkar dock att börja med potta så man kan ha den i rummet man befinner sig i.

        Tack för svar! Det kan vara så enkelt att jag helt enkelt känner att JAG är hetsig/inte redo…

         Ja de är väldigt tydliga i boken att båda föräldrarna måste vara helt med på tåget. Det blir om inte omöjligt så väldigt svårt att övertyga barnet om föräldrarnas är osäkra. Det var därför vi väntade med yngsta barnet, vi orkade inte gå in för det när han var två.

         Men tycker du ska kolla in boken och se vad du tycker i alla fall 🙂

       Kan du elaborera lite, vad var det d inte gillade? Innan jag börjar tar jag gärna emot alla tips 🙂

        Jag tycker det låter lite hårt på något sätt, klart det är bra att vara tydlig och konsekvent men… Sen har vårt barn också suttit på pottan en stund i samband med blöjbyte sen sex månaders ålder och rutinpottande är väl typ superförbjudet i tredagarsmetoden, vill inte sabba det vi trots allt redan har.
        Starkaste motståndet är nog min mammas och min BVC-sköterska gemensamma inställning att man ska typ… lyssna på barnet och ta det som det kommer istället. Vilket tredagarsmetodenboken avfärdar som trams.

        Mitt svar fastnade i modd, men kommer och är väl egentligen att jag inte har några rationella argument, det är bara min känsla som säger nej.

       1 år och 10 månader. Han pratade inte och kunde inte säga när han skulle bajsa och så. Det fungerade super ändå. Första dagen tog vi av blöjan och sen satte vi aldrig på blöja igen. Bara på natten de första veckorna men sen rök även nattblöjan snabbt.

     Boken potträning på tre dagar

   Men Fyfan triggervarning tack ?

    Ska tänka på det nästa gång.

    Hahahah

   Hade också pottränat för att få bättre vanor.

   Vi slutade bara helt med blöjorna under en längre sammanhängande ledighet, och stod ut med mycket jobb första dagarna 🙂

    Dagarna? Typ under en vecka?

     Hmm ja för oss var det en vecka som var kaos (vilket vi hade avsatt lite tid för i början av semestern). Sen gick det rätt i 80 % av fallen, för att gradvis bli bättre.

     Vet ej om det är den bästa metoden men jag tyckte det var svårt att blanda, det var tydligt att bara slänga blöjorna (eller ja slängde gjorde vi inte eftersom vi fortsatt hade blöja på natten).

     Du kan köpa/ låna digitalt boken som heter typ Rune slutar med blöja, den är pedagogisk för att sen är mer konkret än andra potträningsböcker.

      Tackar!

   Men snälla en sån här fråga kan man väl åtminstone sätta en TW framför? ?

    Jag är nyfiken på om det finns folk som faktiskt låter bli att läsa inlägg som börjar med TW? Jag skulle säga att det snarare blir tvärt om effekt för mig, ögonen dras ditt….

     Hade inte läst om det stod ”TW avföring”

      Du har en poäng, det är nog att man anger ”temat” på TW som gör att det (ibland) fungerar.

    Tar med det till nästa gång.

    Haha ska man triggervarna barnbajs nu?? så känsliga människor

     Eh va? Det är ju inte särskilt fräscht. Alla är inte avtrubbade föräldrar..

      Då får du väl härda lite då.

       Varför? Sluta snacka avföring eller varna istället. Eller vill du höra om mitt bajs också?

        Jag har inget problem med ditt bajs heller. Vad vill du berätta?

         Men fy, äckel. Normala människor gillar inte sånt.

          Men snälla, alla människor bajsar. Lugna ner dig lite.

      Men triggervarningar är ju inte till för att något är obekvämt eller ofräscht eller äckligt att läsa om. Det är ju till för ämnen som faktiskt kan trigga t.ex. PTSD eller riktig ångest hos folk med faktiskt trauma. Inte någon som tycker det är ofräscht med bajs för de inte är en avtrubbad förälder. Är inte förälder jag heller och tycker inte heller det är mysigt att läsa om bajs, innan någon börjar fåna sig med att antyda något sådant.

       Sen som tillägg, sen kan det säkert vara så att någon enstaka person har faktiskt trauma kopplat till just bajs och blir triggad av det. Men så kan det vara med absolut vad som helst, vi kan inte triggervarna på allting bara för det. Men rimligt att triggervarna på sådant som är mer vanligt att vara triggers kopplade till faktiska trauman (misshandel av partner, sexuella övergrepp, ätstörningar osv.). Tvivlar på att du som bad om TW för en barnbajs kommentar är i faktiskt behov av TW.

       Precis som ”troll” så använder folk tw felaktigt. Wt har också fått en annan innebörd från att vara en vit familj i samhällets absoluta bottenplan utan ambitioner att lyfta sig ur den, till att betyda någon med taskig stil. Troll är någon som är oseriös men används enkom till folk av högeråsikter.

    Tips till nästa gång, testa sluta läsa när ordet ”bajs” dyker upp i en mening, det brukar vara en indikation på vad temat på kommentaren kommer vara. ?

     Haha. Sant. Inleda med ”TW bajs” = samma effekt som att ”kan någon förklara varför min tvååring bajsar… bla bla”

     Eller så kan man ha lite hyfs och stil och inte skriva sånt inlopps forum?

   Kan någon förklara varför mitt bajs var hårt igår när jag bajsade på morgonen men mjukt när jag bajsade nu ikväll? Två korvar bägge gångerna. Även färgen skiljde. Kan skicka färgkoder om någon vill veta exakta nyanser.

    Webmd säger: cancer.

    Håller faktiskt på att besluta vilken färg som ska målas i vardagsrummet så lite inspiration skulle inte sitta fel!

   Kan beeo på att du har en hare hemma hos dig.

    TW bajs: ibland är det ju små bollar haha.

   Jag är vuxen och bajsar ca 2 timmar efter varje måltid. Så äter jag fyra ggr på en dag bajsar jag också fyra ggr. Är fullt frisk, vältränad etc så inga konstigheter. Detta är bara ”rytmen” min kropp har. Har t. o. m frågat två läkare och bägge har bekräftat att detta är helt inom normalspannet. Så, ditt barns ”rytm” är kanske bara precis som min, och kommer isf sannolikt alltid att vara det. Det finns inga fördelar för kroppen med att bajsa en gång om dagen så den biten behöver du iaf inte stressa över ? ? ? ?

    Skulle inte säga att det är ”hyfsat sannolikt” att man behåller samma sk rytm som tvååring som vuxen. Barn hinner ju ofta med en uppsjö av olika rytmer innan skolåldern ens.

  Kan en läkare se om jag hämtat ut en medicin eller inte på apoteket? Medicinen skrevs ut av en gynekolog om det spelar roll.

   Ja.

   Är det p-piller du menar?

    Ja

     Varför skulle du inte vilja hämta ut dina p-piller? Och varför skulle du isåfall inte vilja att din läkare får reda på det?

      Förmodligen att man inte är sexuellt aktiv atm och vill ta p-piller i onödan men läkaren kräver det för att patienten ska äta en kur Roaccutan.

       *vill inte ta p-piller i onödan

       Ja exakt därför!

       Men lyssna på din läkare då

        För att?

        Roaccutan brukar belasta lever och höja kolesterolvärden m.m. så det är verkligen onödigt att ta p-piller också när man inte behöver det för att förhindra en graviditet. Något som anonym 20.04 inte behöver.

         Men p-piller är generellt inte farligt.

          Vill absolut inte stoppa i mig p-piller, förstår inte varför man skulle vilja.

           Varför inte?

           Förstår inte varför? Har du så lite kunskap/förståelse för andra? Mkt säkert preventivmedel och minskar blödning och menssmärta för många. Där har du några anledningar.

          P-piller innehåller syntetiska hormoner och påverkar kroppens hela hormonella system. Läs på om hur p-piller fungerar, vet man det är det självklart att man inte vill ta dem om man inte behöver preventivmedel eller har endometrios/dysfunktionella blödningar.

           Läs på ? Du det har jag gjort och även använt länge. Den här konstiga nya skräcken för preventivmedel alltså…

           De alltså flesta behöver ju preventivmedel så.. men om man inte gör det eller har blödningsrisken etc behöver man ju inte ta det bara för att ? Men det säger väl ingen.

           ”Ny skräck”? Kanske för att riskerna länge tystats ner?

           ”Läs på”. Du tror inte att gynekologerna som skriver ut p-piller läst på?

           Nej det har inte tystats ner. Hade det varit så farligt hade det inte varit tillåtet. Men passar inte alla såklart.

           Det förgiftar även våran natur när det går ut i vattenomloppen.

           Ja men vad ska man göra? Hellre det än bli gravid eller ha stora blödnongsproblem ??‍♀️ Finns ju iofs andra säkra sätt som hormonspiral, ring osv. (De kanske också påverkar miljön, vet inte?)

        100 % avhållsamhet är ju dock en väldigt effektiv metod att inte bli gravid. Det får man ändå medge. Bättre än p-piller.

      För jag inte vill ta dom men måste ha gått och fått de utskrivet för att jag ska få akne medicin av läkaren.

       Jag har ätit två kurer Roaccutan, inte varit sexuellt aktiv då och inte behövt äta p-piller då jag förklarade till läkarna att det finns inget behov för det och jag vill inte äta det i onödan. Den första läkaren blev irriterad och sa att om du ändå skulle bli gravid måste du göra abort, ingen snack om saken. Jag sa att den risken finns inte och jag skulle göra abort vare jag är på Roaccutan eller inte (vill absolut inte ha barn). Men han gav med sig och skrev ut Roaccutan till mig utan p-piller. Den andra läkaren var bara ok, när jag förklarade saken för honom och skrev ut Roaccutan.

       Tänk att det kan vara så olika.

        Jag försökte förklara att jag inte är sexuellt aktiv och inte är i något förhållande men nej. Sjukt irriterande

         Aaaargh, så irriterande! Dom tar ju graviditetstestet på blodet med jämna mellanrum (tillsammans med kolesterol, levervärden etc) så förstår inte vad är problemet när människan säger att hon inte har sex alls.

        Ja alltså läkare är individer. Inte standardsenliga robotar.

       Hur motiverar gynekologen det? Och varför vill du inte ta p-piller?

        Gynekologen? Det finns ingen gynekolog i bilden, bara en hudläkare.

         Jaha, stod att det var gynekolog som hade skrivit ut medicinen.

     För att få käka Roaccutan?

      Yes

   Enbart att du har recept, inte om du hämtat ut eller ej.

    Jo det går att se om det är uthämtat

   Du kan ju hämta ut dem men strunta i att ta dem. Så dyra är ju inte ppiller Gynekologen lär ju inte stå vid din sängkant med ett i handen varje morgon.

    Det hade varit ceepy det. Som på psyket.

    Detta. Ibland får man helt enkelt ljuga. Jag blev itvingad SSRI för att få en sjukskrivning från ett jobb som var extremt stressigt. Först tackade jag försiktigt nej (pga tidigare dåliga erfarenhet) och då fräste läkaren argt att om jag inte hade en behandling kunde jag heller inte få sjukskrivning. Så det var bara att betala några hundralappar för att få den paus jag behövde. Glöm bara inte att mediciner ska slängas via apotek, ej i sopor eller toalett. 🙂

   Läkare får inte kolla dessa uppgifter. Dock om det tex är fara för liv kan läkare begära att se dessa uppgifter men det registreras så det ska kunna motiveras.
   Däremot har en läkare alltid rätt att veta om receptet kommit in, dvs bekräftelse på att patienten kan hämta det.

   Apotekaren sa till mej att har du hämtat en medecin kan ej läkaren se det. Men detta gäller alltså en annan läkare!

   Om mottagningen är ansluten till NPÖ (Nationell patientöversikt) så kan dom se dina uttag på apoteket

   Ta ut dem men ät dem inte. Enkelt.

    Men ha inte sex då i så fall!

     Man kan använda kondom om det skulle va så.

      Man kan ligga med tjejer med.

       Ja har man inte samlag med män alls så behöver man inte ta dem heller såklart.

      Nej, med roaccutan får man absolut inte enligt gravid då det är stor risk för hemska missbildningar! Kondom är inte tillräckligt säkert. Därför läkaren skrivit ut p-piller, men avhållsamhet funkar ju lika bra.

   Exakt den här frågan var ju uppe för några veckor sen

    Jaha?

  vilken är eran bästa feelgoodfilm? typ en sån ni sett flera gånger och alltid tycker är lika härlig varje gång? ?

   Ensam hemma 1 och 2 ?❤️

   Amelie från Montmartre

   Whip It

   Little Miss Sunshine

    Minns den som mer feelbad, men vi är alla olika.

     Va!!? Hur får man den till feel bad?

     Jaha, det var förvånande. Men visst, allt i den är inte enhörningar och regnbågar. Vill man inte se minsta lilla obehagliga i en film så tipsar jag istället om typ Encanto. Skittråkig men färgglad och typ 100% glad och peppig eller vad man ska kalla det…

      The frick? Encanto är ju jättehemsk! Grät typ hela. Dysfunktionell familj full med mentala problem, utfrysning och hemskheter. Den var nästan i höjd med ”kom pappa, vi går hem” från Lejonkungen.

       Oj visst att de var lite hårda mot varandra men var ju knappast Svinalängorna liksom…
       Hmm jaha, nej då har jag inget bra tips på feel good filmer för jag har nog levt hela livet i mörker och tolkar sorgligt som glädjefyllt då. 😛

        Så olika man tolkar det. ”Lite hårda”. Mirabel levde med ständig skuld och skam över att aldrig vara bra nog, mostern med regnmoln fick aldrig känna sina egna känslor utan tvingades vara glad jämt, systern måste vara perfekt hela tiden och kände sig pressad att gifta sig med en kille hon inte ens gillade och den andra systern kände som att hela världen låg på hennes axlar och hur bra hon än presterade var det aldrig tillräckligt.

        Och då har jag inte ens nämnt stackars Bruno som trodde att hans egen familj hade det bättre utan honom, så han drog sig undan och saknade dom i flera år.

        Jag är kanske superkänslig, men tyckte att den tog upp väldigt allvarliga ämnen. Grät seriöst 90% av filmen.

         ? VI PRATAR INTE OM BRUNO ??

         Det är ju jättesvårt att veta om du är superkänslig eller om jag är okänslig. 😉 Såg den med min man och vi tyckte båda att den mest var tråkig, konstaterade att det är en barnfilm av en anledning. Men jag kommer från en jättestörd familj om jag ska vara ärlig, har gått i terapi i flera omgångar för att försöka få rätsida på allt som förstörde mig i barndomen.

         Fast för mig är Encanto ändå feelgood, eftersom allt ordnade sig på slutet.

          Ja men lite så tänker jag också? Feel good film är väl inte att allting är toppen och sedan är filmen slut och allt är ännu bättre? De allra flesta filmer har ett ”problem” som dyker upp tidigt och sedan under filmens gång på olika sätt reder ut sig. Tänker på Little Miss Sunshine där de hanterar svåra ämnen som psykisk ohälsa och en ganska dysfunktionell familj, även död, men sedan är väl själva sensmoralen att håller man ihop, stöttar varandra, älskar varandra ja då tar man sig igenom det svåra och det leder till någonting gott.

   Sagan om ringen.

    Sagan om ringen för mig också!

     Vill du hänga och ha ett maraton?

      Hemskt gärna, säkert ett decennium jag hade extended version-maraton!

       Jag med 🙁 barn kom ivägen…

   Easy A!

   Harry Potter

    Ja, speciellt filmen där dom var på Hogwarts över julen och smög omring med osynlighetsmanteln, så mysigt! ♥️

     Är så tacksam för dessa filmer, varit sån trygghet för mig i många stunder i mitt liv. Mår så bra när jag ser dom.

    åh jaa, dom kan man ju ha på repeat och aldrig tröttna ❤️

   Big fish och Everything is illuminated. Kolla in båda, NU!

   The duff. The holiday. Stolthet och fördom (med Kiera). easy A.
   De är filmer jag sätter på när jag bara vill ha något i bakgrunden

   Lätt alla Harry Potter-filmer ?

   The Intern

    JAA!

   Notting Hill

    åh såg den häromdagen för 398e gången! 90’s hugh grant är something else!!

     Jag vill inte vara den som är den. Meeen för att ha sett den 398 gånger behöver man ha sett filmen i genomsnitt över 17 gånger per år sedan den kom ut. Det är en gång var 3:e vecka.

      ja, precis var tredje vecka kör jag på ??‍♀️

   Mamma mia

   Eat pray love! Den filmen är som en trygg kram :’)

   Arn.

   Sunes sommar ?

    Sol i sinne, brun inne

   stolthet och fördom samt legends of the fall <33333

   Bridesmaids.

   A bigger splash.

   Guardians of the Galaxy! ?

   Enchanted (med Amy Adams), Måndag hela veckan, Love Actually.

   How to be single!! ÄLSKAR den och har älskat den oavsett förhållandestatus.

   Little miss sunshine, napoleon dynamite och hot rod.

    Åh Napoleon Dynamite! Älskar den 🙂

    Snälla snälla snälla, vad tycker folk är så bra med Napoleon Dynamite? Kräkas i munnen är roligare.
    Vill förstååååå, hjälp mig förståååå.

     Men se den inte då. Tipsa om en film som du gillar i stället ?

     hjälp mig att förstååååå varför man har ett behov av att kräka ur sig att man hatar något som en annan tipsar om.ä?

      Hajah oj va dryg jag lät, skrev mer som ett skämt.
      Men jag fattar inte. Den är långsam och jag förstår inte om det är en komedi? Folk hypade upp den som tusan sen när jag såg den…wa wa wa.

     Alla har nog inte samma humor helt enkelt. Jag tycker sällskapsresan är det tråkigaste som finns. Fnissar inte en enda gång till de filmerna. Men Napelon Dynamite tycker jag är svinkul. 🙂 Men man behöver inte ”förstå” exakt all humor där ute. Okej att hitta sin grej och inte tvinga sig till en ny preferens.

     Vore for Pedro

   Intouchables/en oväntad vänskap, fransk version.

    Den är fruktansvärt rolig

   Stolthet och fördom. <3 Eller någon töntig barnfilm som påminner om barndomen.

   Bridget Jones Dagbok!
   Älskar! ❤️

   En man som heter Ove. Lite hulkgråt men så jävla underbar!

   Empire records! Älskar den filmen, Liv Tyler och Renée Zellweger, 90-tal och gött soundtrack. Kärlek, vänskap och musik.

   Tall girl – låt dock bli uppföljaren för allt i världen, det var en riktig sörja! ?

   I vår herres hage

  Ååå vad tycker ni om Robinson?

   Tycker det varit en kaosartad säsong, alltså HUR många har inte åkt hem pga sjukdom, avhopp, kriminella?? 10? ?
   Spoiler: Däremot mådde jag jävligt dåligt av att se hur dåligt Mattias mådde efter Hayes-grejen. Tror inte han hoppade av pga axeln, utan för han mådde psykiskt dåligt efter Hayes-historien. Hemskt.

    Och jag som tyckte förra säsongen var nog så illa.. Men det är ju bara en fjärt i rymden jämfört med vad som händer i denna, jisses.. ? ..Sen.. Hur kan inte Hayes fått åka ut pga de hot han gjorde mot mattias??! Och hur taskig är det inte att de andra döpt deras dass efter honom och har roligt åt det på hans bekostnad? ..För att inte tala om shevin och hanna.. Skrämmande människor det där.. Och utfrysningen/mobbningen mot joel.. ?

   Hejar på Peter.
   Har svårt för Joel.
   Linn får gärna åka snart.
   Deisree är lite för positiv ibland så det känns falskt.
   Hanna är pkarnas pk och vill göra sig så bra hon kan i tv (min åsikt).

    Har ni sett Hannas Instakonto där hon gör värsta clickbait att man ska anmäla sig för hennes nyhetsbrev, då hon ska berätta varför Tommie åkte ut.
    Så hon passar på när alla är så nyfikna.. märkligt beteende av henne

     Nyhetsbrev?!! Va? Vem har ett nyhetsbrev?

      Alla som vill starta eller har en business. Finns många fördelar med det.

    Åh jag tycker om Joel!!

     Jag med! Han påminner lite om wrenkler som var med i förra säsongen, också en favorit trots mångas ogillande <3

   Men Tommie då? Förstår inte hur en människa kan ha missat de senaste 20 årens utveckling.

  Jaha. Nån som har något hett tips på hur man blir kvitt en hemsk hemorrojd? Gravid i vecka 40 är otroligt glamoröst ?

   Troligen går den tillbaka efter en tid , det gjorde min.

   Gör den ont så smeta på receptfri smärtstillande kräm på och använd microlax innan du ska bajsa.

   Kan man bli av med dem så sent? De brukar väl ploppa in sen igen när barnet är ute och trycket minskar.

   Lider med dig hur som helst, förskräckligt fenomen….

    Ja det kanske är ett omöjligt uppdrag jag gett mig in på. Har behandlat med salva och suppar typ 4-5 dagar nu. Vore så skönt att bli av med smärtan åtminstone ?

     Tror absolut det är jättebra att behandla 🙂 Är väl alltid bra med hemorjder med allt som lindrar/ minskar påfrstningen. Kanske går att bli av med helt också. Men mina ploppade iaf in av sig själva utan behandlig någon vecka efter att barnet ploppat ut. Så snart jobbar du nog i mer medvind, hur som helst 🙂

      Tack jävla GUD för det. Haft hemorrojd tidigare men aldrig som gjort ont. Denna har gjort vidrigt ont flera dagar. Idag är typ första dagen det börjat lätta…

    Haha snart gått två år sen bebisen kom ut men här har då inget ploppat in igen?

     Ibland går det peta in dem med fingrarna.

      De hoppar ut efter bajs.

       Och efter fis.

      Har försökt peta in min elake jävel men den är alldeles för öm ännu… Så fort den är smärtfri ska den IN!

     hahha ni fick iaf era pga gravididet, jag fick mina pga förstoppning 😀

      Tror jag fick grunden till min första när jag blev av med oskulden faktiskt. Hemskt onödigt verkligen. Det var inte ens särskilt trevligt.

       Du menar oskulden där bak?

        Ja det var dessvärre överallt samtidigt. Motparten var väl lite mer erfaren.

        Hade ju varit fint om man hade haft lite mer stake och vågat vänta tills man drevs av att man kände sig sugen.

         Han fick komma in och din tarm fick komma ut.

         Hoppas du har en mer sympatisk partner nu.

          Haha. Ja det var ett engångsligg men har slutat med sånt eftersom jag aldrig känt sexuell attraktion till främlingar. Tråkigt dock att man inte förstod tidigare hur man fungerar och bara lät bli det som ej var kul? Som yngre tänkte jag att det kanske var något fel på min sexlust för att jag inte var intresserad av folk på krogen men det är ju 100 % att inte dras till okända såhär i efterhand.

         Fy fan! Lider med dig. Har man en gång fått dem tror jag det är svårt att helt bli av med dem… Gäller väl att hålla magen i trim så de vidriga små asen åtminstone är ”symtomfria”

     Åh nej 😮

   Alsollösning på steril kompress som du låter ligga mot hemorojderna. Både lindrar och minskar!

    Mycket bra tips! Tack!

     Isbitar.

   De går att operera också. Man fryser området (om jag minns rätt) och tömmer själva blåsan. Det är ju koagulerat blod i dem. En enkel in och ut grej på mottagningen, över på 20 minuter.

    Du menar alltså att jag haft hemorrojder i ca 15 år i onödan? Trodde att det var en stor operation med lång läkninhsprocess och massa ”visa rumpan”-skam.

     Där jag jobbade förr gjorde man operationer i lokalbedövning där man satte ett gymmiband runt hemorrojden och då ströps blodtillförseln och den ramlade av efter några dagar. Fungerar dock bara yttre hemorrojder. Och görs inte om man planerar fler barn.

     Jag opererade bort mina hemorrojder i höstas. Narkos. Var dålig i två dagar. Sen tillbaka till livet igen. Binda i 4 veckor. Bästa jag gjort. 🙂

     Min man fick sina borttagna och det var ingen stor grej alls. Men det kan ju beror på hur stora och många hemorrojder man har.

  Oroväckande hur många här inne som hejar på det faktum att våra myndigheter inte kan sköta sina uppdrag!

  I Sverige är rörelsefriheten grundläggande och därför inskriven i Regeringsformens andra kapitel: ”Den som är svensk medborgare är tillförsäkrad frihet att förflytta sig inom riket och att lämna det.”

  Den friheten är numera satt ur spel eftersom polismyndigheten inte följer en annan grundläggande lagstiftning, förvaltningslagen, som säger att statliga myndigheter ska handlägga ärenden så snabbt och enkelt som möjligt.

  Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet: ”Det räcker såklart inte med att man formellt sett tillåts lämna riket. Om man i praktiken inte kan lämna landet för att man inte har möjlighet att skaffa pass, då är den en inskränkning av den frihet som man är berättigad till.”

  Polisen Sven-Erik berättar hur hela servicearbetet inklusive passverksamheten har misskötts och misshandlats av polisledningen under många år. ”Det har aldrig funnits någon i ledande befattning som har tagit den här verksamheten på allvar”, säger han.

  Polisens egen servicekravnivå på maximalt två veckors väntetid för passförnyelse har aldrig varit mer än ord på papper. Inte heller förvaltningslagens krav. JO fann i sin nya utredning att handläggningen ofta inte ens hade inletts inom maxtiden: ”I många ärenden förekom perioder av passivitet och dröjsmål”.

  Gunilla som också jobbar i polisens passverksamhet säger: ”Under 2021 stångade jag och mina kollegor pannorna blodiga för att påtala att vi behövde ha resurser för att vara förberedda den dag pandemiproppen skulle släppa”.

  Malin Siwe: ”Nu när de flesta är åtminstone dubbelvaccinerade, och många länder lättat på corona-restriktionerna kunde man tänka sig att Polisen biffat upp på passkontoren. Det är en vital demokratisk rättighet för en medborgare att få sitt pass och med det kunna röra sig så fritt andra stater tillåter. Det ska självfallet gå snabbt och smidigt att få detta grundläggande dokument för medborgarskapet. ”

  https://www.svd.se/a/z7jjov/anders-thornbergs-handlingskraft-ar-pa-latsas
  https://www.svd.se/a/28e3Rq/lang-vantan-pa-pass-kan-vara-lagbrott
  https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/det-enda-polisen-alltid-fixar-ar-nya-passkaos/

  Politiker, myndigheter, professorer, lagstiftning och självaste polismyndigheten är alltså överens om att detta är oacceptabelt i ett fungerande samhälle i ett i-land som Sverige. Min fråga är då VARFÖR många här inne tycker att nedmontering av samhällsservice är något bra? Varför tycker ni att det är BRA att man får vänta ca 6 månader på en passförnyelse? Är 1 år också bra? 2 år? Är det bra om andra myndighetsärenden också bryter mot förvaltningslagens krav? Försäkringskasseärenden? CSN? Varför vill ni att Sverige ska bli ett u-land?

  Utveckla gärna men håll er till fakta tack.

   Kan inte förklara, jag fattar verkligen inte heller varför folk slåss för att få ursäkta nånting jättedåligt 🙂 min endaste teori är att det är lite kris i Sverige just nu (pandemin, sjukvården, kriminalitet, krig i Ukraina och natodebatten). Så folk vill inte höra att svenska myndigheter svajar utan försvarar dem istället- samhället blir för otryggt annars?

   Allt som gagnar klimatet är bra tycker jag.

    Gagnar det fortfarande klimatet när alla fått sina pass och åker utomlands samtidigt? Inte så värst mycket va.

     Förvänta dig inte att en eko-fascist ska vara logisk.

     Om man inte fick lördagsgodiset förra lördagen så tror jag inte de flesta äter dubbelt så mycket nästa vecka.

      Jag kommer absolut flyga som tusan nu när jag suttit isolerad i tre år, så snart mitt pass är gjort.

   Dina frågor i slutet… 1. Ingen här vill ha längre väntetider. 2. Ingen har sagt att de vill att Sverige ska bli ett u-land.

    Sverige kommer tyvärr bli ett u-land om myndigheterna inte ska behöva följa lagar och regler vilket många här inne menar.

     I den meningen av U-land är vi redan. Myndigheter har dubbla måttstockar och fullföljer inte sina uppdrag.

   De är bara glada att folk som reser och ”förstör planeten” tvingas sitta hemma och sura. Alla ska lida för att de själva tycker att ”Nässjö är ju lika mysigt som Kroatien”.

    Fast flygandet in i landet är en aldrig sinande ström. Kolla siffrorna vid gränsen. Det är ju bara svenskar som hålls fast?

   Om ”begränsning av rörelsefriheten” innebär att Per och Anna-Lena inte kan dricka piña colada på mallis så kunde jag inte bry mig mindre.

    Rörelsefriheten gäller självklart alla länder samt alla slags resor. Tex hälsa på släktingar, affärsresor, volontärarbete utomlands, semester osv.

    Alltså inte bara charterresor på mallis!

     Nej men det är väl det som 99% av alla på sociala medier gnäller över. Att de missar sin solsemester i sommar.

      Men vem bryr sig om dig och vad du tycker, Sverige ska fungera oavsett vad folk tycker är ”ok att få ett pass för”.

       Men du frågade ju ? så sur

        Det var inte jag som skrev 21:12, vi är flera anonyma här inne. /TS

      Fy vad obehaglig du är!

       Solsemester är blodigt allvar ja. Mer sol åt folket.

        Det handlar inte om solsemestrar.

        Du ser inte att det handlar om större saker än en solsemester alltså?

    Oj. Kan du komma på fler exempel på begränsad rörelsefrihet om du anstränger dig lite?

    Så du skiter i grundläggande friheter eftersom du ogillar att svenskar får semester?

   Det är väl ändå väldigt få som tycker att det är BRA att det blivit såhär. Mer bara så att merparten av de som kommenterar här inne verkar ha förståelse för varför det blivit som det blivit.

    Väldigt många som menar att myndigheterna inte har något ansvar i detta (!) utan skyller haveriet på befolkningen. Blir förvånad över det, eftersom det är tydligt att polisen har fuckat upp och inte skött sitt jobb.

   Det är bara pk/woke som försvarar det

   Jag blir trött på människor som bara tycker de har massa rättigheter utan eget ansvar. Inget är deras fel utan staten ska hålla dem i handen och hjälpa genom allt. Annars är staten dumma.

    Det som diskuteras här är polisens haveri med passtider, dvs detta är helt och håller polisens fel och ingen annans. Ingen har alltså krävt att staten ska hålla en i handen, utan det befolkningen kräver är passtider inom rimlig tid enligt förvaltningslagen.

    ”tycker de har massa rättigheter”?

    Det ÄR ju en rättighet att kunna förnya sitt pass inom rimlig tid. Du ska vara glad över att du lever i ett land där du faktiskt har rättigheter.

     Det gick jättebra att förnya passet i höstas t.ex. Det gjorde jag. Men att folk snålade ur får ju stå för er själva.

     Med rättigheter kommer även skyldigheter och framför allt eget ansvar!

   Tycker det finns mycket värre haverier att diskutera än just passpolisens verksamhet. Men om vi börjar där. Folk har en tendens att blåsa upp allt som innebär att de själva blir drabbade. Min rätt till semester är helig och allt som inkräktar på den helgade rättigheten är skamlig och antagligen olaglig. Vilket även bevisas av en lärd man som tar tillfället i akt till några få minuter i rampljuset. Håller med om att polisen inte varit särskilt duktiga på signalspaning. De borde ha fattat vart det var på väg och av ren självbevarelsedrift påbörjat en informationskampanj riktad till soffliggarna som sin vana trogen fixar passet i sista minuten. Håller med om att folk borde ta ett eget ansvar men många förväntar sig att inte behöva tänka själva och delvis har dem rätt för det är en samhällsservice som bara ska funka.
   Har väldigt lågt förtroende för polisen. Både yrkesmässigt, har insyn i vissa delar av deras verksamhet som handlar om deras strukturer och ledarskap och som medborgare då de verkar ha svårt att klara sitt uppdrag. De senaste nyheterna om att Säpo delat information angående påskupploppen redan i februari där man även kunde ange både platserna skäggetorp och navesta och att tillhyggen skulle vara gatsten verkar ha swoshat rakt över huvudet på polisledningen. Eller så var det dags för den dagliga navelpillstunden när rapporten skulle diskuteras och ingen orkade lyssna. Det är oroväckande att vi har en så inkompetent polisledning för en av våra viktigaste myndigheter.

    Argumentet att folk ska ”tänka själva” är ju väldigt märkligt. Hur ska man kunna tänka ut att polisen inte längre följer lagarna? Och att något som alltid tagit max några veckor helt plötsligt tar ett halvår?

    Sen är det inga soffliggare som fixar passet i ”sista minuten” (= ett halvår innan), utan till stor del hederligt folk som helt enkelt inte behövt förnya passet under pandemin av förklarliga skäl. De har även tar tagit polisens vädjan att avvakta på allvar.

    MEN – i ett samhälle ska det givetvis finnas utrymme till soffliggare utan att samhällsfunktionerna kollapsar.

     Vet inte riktigt vad vi inte är överens om? Skulle då vara påståendet om att polisen inte följer lagar. Att de misslyckats med att utfärda pass är inget brott mot lagen hur gärna en enskild professor vill få det till det. Han ger sin tolkning. Att tänka själv handlar snarare om att undvika en jobbig situation om det går. Förstår helt ärligt inte din syftning som är långsökt. Med soffliggare avses alla optimister som fixar passet under värsta högsäsong. Jag pratar givetvis pre covid. Alltid samma visa flera veckors kö till en passtid inför sommaren och resten av året ingen kö att tala om. Vad gäller detta haveri är det oacceptabelt och beror nästan uteslutande på att polisen inte har haft någon plan trots att de visste att ett stort antal människor saknar pass.

  Vad kostar minipiller?

   Beror på din ålder och region. Jag betalade typ 100kr/år innan jag var 25 ellernåt

   Beror på vilket märke du tar ut. Du kan be om att få det billigaste märket.

  Samsungs chatt-funktion för sms, för mig fungerar den bara för en kontakt åt gången. När jag försöker slå på chattläge för en till fungerar det inte. Nån som vet vad det kan vara?

   Har samma, blir bara massutskick men inte en chatt

  Köper typ bara kläder från & other stories och arket samt second hand. Har ni tips på andra butiker som är lite liknande?

   Uniqlo

   Jag har lagt upp massa annonser på Tradera med helt nya kläder från Arket och & Other Stories!

   Zimmermann och Ted Baker om du har råd.

    Zimmermann ???? *ironiskt skratt* här borde betoningen verkligen ligga på ”om du har råd”. Det är ju fan p*ssdyrt, men ja ack så fina grejer!

   A days march

   Cos kanske?

  Ge mig era bästa recept på marinerade linser, tack!

  Skrev ett inlägg för ett tag sedan där jag uttryckte frustration över att vara arbetslös i kombination med depression och att försöka behandla PTSD och GAD och visste inte hur jag skulle orka jobbsök osv i allt. Har spenderat de senaste månaderna på terapi och kurser i self-compassion och mindfulness, som jag känner har hjälpt en del.

  Men idag tackade jag ja till ett jobb (yay!), vilket jag har längtat efter i fem månader. Men jag kan knappt vara glad? Jag har ångest och panik och är livrädd. Allting bara snurrar i skallen på mig. Kommer jag klara av det? Kommer jag leva upp till deras förväntningar? Tänk om jag inte kan någonting? Tänk om jag gör dem besvikna?

  Får ett väldigt behov av att fly och vilja ångra mig och ta ett jobb på typ Max, där det inte finns några förväntningar på mig och jag inte behöver leva upp till en bild av mig och min kompetens.

  Någon som har tips på hur jag kan lugna mig själv? Hur jag kan känna mig tryggare i den här situationen? Minska mitt katastroftänk? Tillåta mig själv att bli glad och känna mig stolt? Det är såklart en lättnad att få ett jobb och en inkomst, men det äts som upp av ångesten tyvärr.

   Jag har gått till flera terapeuter och talat med mina vänner om det här. Alla tycker inte samma eftersom det inte finns en universallösning så man får testa sig fram.
   Mitt bästa tips är att försöka bryta mönstret helt och släppa oron. Fick tips av min psykolog att använda mig av boken ”sluta älta och grubbla” och det var bäst för mig. Finns många tips i den.

   Man kan inte göra mer än att vara i nuet. Din oro över framtiden påverkar inte utfallet. Istället för att tänka att du ska prestera bra först för att sen få vara glad/lugn så testa att vara glad för att du fått jobbet, var i nuet, inte bakåt, inte framåt för det spelar ingen roll. Var snäll mot dig själv för det är en lärandeprocess att börja ett nytt jobb. Alla gör fel ibland och det lär man sig av. Ingen förväntar sig att man kan allt från början. Du är grym som fixat ett jobb! Önskar dig all lycka

  Några tankar om heard-Depp ?

   Haha jag är så förvånad att det inte diskuteras här! Eller så har jag missat det, läser inte varje ÖS. Jag har inte så många tankar om det, känner mest: är det på riktigt? Känns typ fake. Sen är jag även lite förvånad över att alla är så bensäkra på att hon är skurken och att alla hatar henne så mycket. Märkligt att man kan filma så mycket från en rättegång. Lyckta dörrar hette det förr (?).

    Ja, du har missat en hel del. Läs förra ös och den innan.
    Och sen så verkar du inte ha följt rättegången för annars hade du inte frågat varför alla tror amber är ”skurken”.

  Måste passa på att tipsa er om podden ”Somna med Henrik” som är gjord av Henrik Ståhl. Den hade helt gått förbi mig och så fann jag den av en slump. Om du har oro och kanske svårt att somna på kvällarna så kan den kanske hjälpa dig med ?

  Bor i en brf där grannen under mig som nyligen flyttat in hört av sig till alla i samma trappuppgång gällande dålig lukt från hennes badrum. Pratade med henne idag och hon lät väldigt anklagande om att det borde vara något jag gör som gör att hennes badrum luktar? Förstår ingenting, hur ska jag kunna göra det? Är det någon som är insatt i ämnet som förstår. Jag har bott här 5 år och har aldrig hört någon klaga på dålig lukt. Visst har jag IBS och kan behöva springa på toan ofta, kan det göra att hennes badrum luktar när jag går på toa? Är lite lost som ni förstår

   Skulle gissa att brf behöver spola rören, det är vare sig ditt eller grannens fel.

    Tack för svar! Ja det låter ju som något sådant. Blir bara så förvirrad för att det endast är hennes badrum av alla lägenheter som luktar och hennes ligger precis under min lägenhet. Därför jag tänkte om det kunde va pga mig som hon verkar få det som..

    Det är nog snarare ventilationen det beror på.

     Tror inte det. Ospolade rör gör att det luktar apa ur tex toalett och handfat. Så badrum framförallt men även kök är där du känner av det.

      Men kan det verkligen bara lukta i en lägenhet av 8?

       Kan bero på saker som användning, märks tex mer när någon inte använt rören ofta. Men jag har inte varit på besök hos er så vågar inte lova. Kontakta brf och berätta om problemet så får de kolla upp vad det är.

        Tack! Ja brf håller redan på att undersöka alltihopa för att ta reda på källan

   Inte ditt fel, nej. Det är grannen som är lost.

   Ingen aning om vad som kan vara felet men problemet är ju i alla fall INTE att du använder toaletten till att bajsa, även om du gör det flera gånger om dagen.

   Så ha inte dåligt samvete över det bara för att någon granne är stollig. Hade också bett Brf:en hantera det.

    Tack ?

    Japp, bajsa på Oliven! ??

   Kanske är hennes vattenlås som är dåligt/trasigt. Luktade så otroligt illa i vårat badrum innan vi renoverade och bytte handfat och fick nytt vattenlås. Den förra som bodde där hade kanske sämre luktsinne eller blivit van. Men såklart är de inte från dig ?

    Så kan det vara. Hon kanske borde kolla vattenlåset och rengöra det.

    Jag tänkte exakt samma sak. När vi rengör vattenlåset och det inte sätts fast ordentligt luktar det apa i badrummet. Hennes vattenlås är troligen inte fastsatt ordentligt tight. Säg åt henne att rensa det och sen se till att det inte glipar någonstans.

     Vattenlås och allt sådant är redan kontrollerat men källan till lukten har hon ändå inte kunnat lokalisera tyvärr

  Tips på träningskläder till äldre (50-60 år) kvinna? Absolut inget sexigt, bara funktionellt och helst inte svindyrt. Tights och något linne/tröja tänkte jag.

   Förlåt om jag frågar, jag är inte ung, men varför behöver träningskläderna vara anpassade efter ålder? Jag kör löparkläder från Nike tex. Ibland lite lösare modell på byxorna och någon funktionströja, kort eller lång ärm. Finns massor att välja på om du går in i en sportaffär. Tex sportbh är viktigt, jag brukar köpa Casalls som sitter bra på mig. Träningskläder tvättas ju väldigt ofta så jag hade inte köpt billigaste möjligt. Sällan det lönar sig.

    Ville bara markera att jag inte är ute efter tights som skär in i röven osv som verkar vara populärt bland yngre haha. Tack för tipsen!

     Casall tror jag har några modeller träningsbyxor som inte är tights. Jag tycker också deras tränings-bh:ar är bra. Bra tröjor/linnen känns det som att man kan hitta i princip var som helst, beror väl mest på vad man tycker är fint. Nike eller Röhnisch kanske? Newline brukar vara prisvärt.

     Var förstås inget elakt menat. Jag tänker aldrig att träningskläder ska vara, typ avklädda, men däremot vill jag gärna att de ska sitta ganska tajt för att kunna röra mig utan en massa tyg i vägen. Sportbh har jag ju under tröjan. Det där med tajta kläder på vintern är ju bäst överlag för då fryser man mindre om man tränar utomhus som jag alltid gör.

    TS kanske inte vill ha tips på en topp från aimn som slutar nedanför brösten.

   Har inga tips tyvärr, då jag själv vill ha tips på tights som inte är så varma. Tycker alla jag har är så tjocka/varma.

    Mina tunnaste/svalaste tights är från Röhnisch, så kanske värt att kolla där.

   Jag köpte tights och en tunn t-shirt i funktionsmaterial från SOC (Stadiums märke) bara idag. De har många ”vanliga” tights och träningströjor i bra material. Förståe exakt vad du menar med tights som skär in i röven eller har en extra söm under skinkorna för att framhäva rumpan så mycket som möjligt….

   Tights från Blacc. Väldigt sköna och prisvärda

  Jag ska på min första gender reveal, ger man bort present då och isåfall vad?

   Nåt superamerikanskt för att passa temat. En låda donuts?

    Ett vapen.

     ?????

      En söt liten AK-47, antingen i pastellrosa eller -blå.

       Eller så får barnet bestämma själv vilket kön det vill vara och välja si egen färg! En UMP-45 i regnbågens färger så får barnet växa upp och välja vilken färg den identifierar sig med. Men den kanske vill ha en helsvart för BLM? Eller vit för KKK?

   Bara om det blir rätt kön.

    Finns tydligen 89 kön så…ja…

     Finns bara två biologiska kön, hane och hona. Sociala kön verkar det finnas en hel uppsjö av men man och kvinna är väl vanligast.

   Jag vet inte vad traditionen säger men jag hade låtit bli (eller köpt något hemskt symboliskt och litet). Behövs inte ytterligare ett tillfälle för att ge presenter när det redan finns baby showers, dop och tradition med att ta med sig presenter när man träffar en nyfödd (gissar att folk som har gender reveal också har babyshower osv)

   Satisfyer Pro.

   Men snälla, man behöver väl inte ha present till det också?? Girigt i så fall. Skulle inte ens gå på en, spelar väl ingen roll vilket kön barnet har.

   Den e ju inte ens född…

  Vill bara meddela att jag lyckats få en ny tjänst där jag ökat min lön med 6000 kronor. Så tacksam och stolt över mig själv ?❤️

   Snyggt jobbat! Grattis!

   Bra, nu unnar du dig något fint och så tipsar jag om att försöka leva som vanligt (ok, lite mer kan man ju spendera) och spara 3-4000kr (om du har möjlighet dvs). Investera i guld om möjligt.
   Glad för din skull!

    haha är du här och tjatar om dina guldinvesteringar också!? Alla vägar bär till guld…

     Haha, ja, hat tipsat 1000 gånger men nu när börsen är så konstig, det är krig i typ grannlandet, folk oroar sig för en bostadsbubbla osv då känns det mer aktuellt än någonsin! Köp guld gott folk! Köp Köp Köp! Det räcker med att internet ligger nere i typ 20 min för att alla våra pengar ska bli helt värdelösa, bra att ha kontanter, guld/silver, mat/vatten osv hemma.

     Mer guld åt folket!!!!

      Men du köper väl certifikat och inte tackor?!

   Vad roligt, heja dig! Hoppas du kommer trivas!

  Har någon här erfarenhet eller kunskap kring yrket kurator?

  Jag funderar på att söka in till socionomprogrammet för att jag skulle vilja jobba som kurator på ungdomsmottagning eller t.ex. gymnasieskola. Jag undrar hur man kommer dit, behöver man gå någon specialinriktning i programmet, ska man ha jobbat med barn några år innan man kan blir kurator, etc.
  Har verkligen ingen aning så det vore toppen om någon vill hjälpa mig lite 🙂

   Du behöver bara gå socionomprogrammet. Kuratortjänster är dock de mest eftertraktade så inte helt lätt att få jobb ändå tyvärr.

    Varför är det så eftertraktat?

     Folk gillar att leka terapeuter + jobbet är på kontorstider.

    Jepp, detta. Ha i åtanke att om du är ung kvinna så kommer tjänsterna i första hand gå till manliga socionomer och i andra hand till +45 kvinnor. Kurator är även en varierande tjänst. På en skola eller sjukhus kan det vara trevligt, men på BUP är det ett rent helvete. (På BUP brukar de flesta stå ut tills de får en psykoterapeut-utb betald och sedan sticker de snabbt vidare till privat vård med bra arbetsvillkor och bra lön).

  Gnällvarning här men vi är nu inne på sjunde veckan i stäck av att minst en i familjen är sjuk (bara vanliga åkommor – förkylningar, öroninflammation, bihåleinflammation, matförgiftning). Min tur att bli förkyld igen och jag känner bara att jag inte ORKAR varken fysiskt eller psykiskt. Vet att det kan bli såhär när man har förskolebarn men kan någon trösta mig med att det går över någon gång någonsin?

   Min erfarenhet är att intensiva sjukdomsperiod döljs av perioder med mindre sjukdom. Att man liksom betat av del del virus och skit som cirkulerar.

   Vet ej hur sant det är (och vem tusan vet det egentligen, om det är något vi lärt om under covid19 är det väl att kunskapen om hur vanliga virus fungerar är begränsad). Men, det är en tröstande tanke tycker jag.

   Hoppas ni kryar på er snart!

   Sorry, men du vet väl vad de säger? Små barn små problem, stora barn stora problem.

    Tycker det där stämmer måttligt. Små barn har likartade problem som nästan alla familjer går igenom. Tonåringar/ vuxna är individer och kan ha enorma problem men kan också vara ganska problemfria och helt självgående.

    Mina föräldrar t ex tror jag skulle instämma i ”stora barn stora problem” gällande 1/3 av sina avkommor. Ganska genomsnittligt tror jag?

    Sa den som inte haft ett spädbarn som varit nära att dö i rs-virus.. Alltså förlåt men jag hatar verkligen det ordspråket. Såklart man kan ha problem med både stora och små barn.

     Stämmer. Däremot höll min tonåring på att dö av en överdos.

      Tror att unga/ vuxna barn som har drogproblem är det absolut svåraste man kan vara med om som förälder.

      Men det drabbar ju inte alla.

      Hoppas det gick bra för ditt barn!

  Kul att man kan kommentera hör utan att moddas hela tiden ?

  Måste passa på att tipsa er om podden ”Somna med Henrik” som är gjord av Henrik Ståhl. Den hade helt gått förbi mig och så fann jag den av en slump. Om du har oro och kanske svårt att somna på kvällarna så kan den kanske hjälpa dig med ?

  Hur dejtar man utan tinder? Har tröttnat på knasiga, ytliga, respektlösa människor där och vill träffa nya personer irl.

  Huuuur gör man?

  Inga solskenshistorier som ”jag träffade ääääntligen min person efter x antal swipes och dejter, ge det tid bla bla” tack. Vill alltså få tips om hur man gör live :))) kram!

   Vi hängde ute en hel sommar. Mötte min sambo och pappa till mitt barn i kön i öltältet för snart 11år sedan. Så skulle väl säga festivaler/sommarfiranden.

   Så jäjla svårt..är liksom gift men tänker ibland ”hur gör jag om vi skulle skilja oss”? På jobbet finns dock många killar jag kan tänka mig haha, har du någon som verkar intressant där?

   Nu börjar ju säsongen för att hänga på uteserveringar, bra ställe att träffa folk på tycker jag. ?

   Hm, men typ krogen, kompisars kompisar? Nu börjar väl bästa säsongen för detta… folk är glada och ute i solen, dricker vin på uteserveringar osv. Dra ihop en aw/fest och be alla ta med sig nån!

   Tacka ja till allt, prata med alla och träng dig på folk om det är trögt! Hör av dig till personer du träffat men kanske inte blivit vän med än och skriv att hen är cool och fråga om ni ska ses. Ha inte intention att träffa en partner i första hand, samt fortsätt dejta via tinder i bakgrunden, skriv med alla som verkar trevliga och svarar. Dejta flera på en gång. Jag gjorde exakt detta och har nu partner (var forever singel innan). Ett plus är att du kommer ha mycket kul på vägen!

  Någon som ser på årets säsong av Gift vid första ögonkastet? Vill ni diskutera?

  Vilka par tror ni på? Vilka gillar ni bäst respektive sämst? Vilka par kommer inte hålla?

  Jag kände direkt på mig att Märta och Axel skulle bryta men var inte beredd på att Axel skulle vara den som sa nej! Och herregud, Martin och Jonas passar inte. Tycker synd om Jonas!

   Märta, varför sökte hon till programmet?
   Martin är bara ute efter att bli känd!
   Louise och den långe killen, så otippat att han var en kille som brukar lämna när det hettar till.
   Jag gillade Axel bäst.

    Märta hoppades såklart få ngt ”bättre” än Axel.
    Den långe killen (Jonas) är precis den killen som brukar lämna när det hetter till enligt mig. Passar den bilden jag fått. Det här med att forma djupa relationer verkar inte va hans grej.
    Martin vill absolut bara bli känd, instämmer. Tycker så synd om den Jonas, han verkar vara en toppenkille.
    Hans och Bodil är gulliga, jag hoppas på dem!

   Tycker typ inte nån passa ihop förutom möjligtvis det äldre paret men det känns som det kan bli en del fysiska hinder där istället (hon bor på landet och han saknar körkort). Axel verkar otroligt snäll och fin och det borde inte ha varit svårt att hitta en snällare tjej som passade honom bättre. Dålig matchning. Märtha behöver nån som är lite äldre och har mer pondus (och eventuellt inte i den här typen av program pga verkar lite ytlig). Fattar inte hur de kan ha missat det. Martin och Jonas… nej. De vill leva helt olika typer av liv. Martin vill väl inte ens ha en relation, baserat på hur han beter sig? Känns som han mest vill ha en drinking buddy. Glömmer vad det fjärde paret heter pga basic personifierade men tjejen är mycket mycket mer emotionellt mogen än killen och därför kommer det inte hålla.

  Går sista året i gymnasiet och misstänker att jag har blivit beroende av att plugga. I skolan tar jag i princip aldrig rast och umgås med folk under håltimmarna, utan sitter bara och pluggar. På eftermiddagar och kvällar går jag aldrig ut och träffar kompisar utanför skolan heller, och på helgen måste åtminstone en dag ägnas åt studier. Överlag är jag nog inte så rolig att umgås med just nu, då jag finner det genuint svårt att hitta på annat att prata om än prov och inlämningar. Tidigare hade jag massor av intressen, men just nu har jag varken tid, ork eller motivation till att ägna mig åt dem. Egentligen går mycket tid och ork inte bara till att faktiskt plugga, utan också till att försöka strukturera upp all arbetsbörda och oroa mig över huruvida jag kommer hinna med allt. Känner jättestor press på att prestera, allt annat än A känns som ett misslyckande (en gång kände jag mig seriöst nedslagen av ett B+).

  Det brukar ju alltid vara mycket nu i slutspurten, men det har varit såhär under mer eller mindre hela min gymnasietid och sen har mitt tänkande blivit betydligt mer svartvitt nu i trean. Tror förstås att det kommer upphöra sen när jag väl tar studenten, men jag är samtidigt orolig för att det ska eskalera när jag så småningom börjar plugga vidare, och att jag dessutom ska bli någon sorts workaholic senare i arbetslivet. Känns så himla svårt att komma ur denna allt eller inget-mentalitet bara.

   Tror tyvärr inte själva beteendet kommer försvinna av sig själv. Det är väl inte pluggandet som är problemet utan att du verksr bära på mycket ångest och oro.

   Du behöver jobba på balans i livet och hitta andra sätt att hantera oro och ångest. Det du beskriver är inte sunt och kommer troligen leda till att du bränner ut dig tidigt i livet samt missar massa kul.

   Tycker du ska be om hjälp med din oro och ångest, tex hos skolans kurator eller på ungdomsmottagningen.

   Jag vill bara skicka en stor kram till dig. Om du vill plugga hårt så ska du göra det men glöm aldrig bort att du behöver inte ha högsta betyg för att duga. Mitt äldsta barn hade stor prestationsångest kring skolan och allt var bara så tungt och jobbigt och ständigt en tävling så hen tappade all livslust tillslut, det var fruktansvärt. Var snäll mot dig själv! Ställ inte orimliga krav. Försök göra något annat ibland som får dig att må bra. Höga betyg och välbetalda jobb är ändå inte värt något om man tappar bort sig själv på vägen.

  Vem är det Katrin Z är på resa med?

   Ngn stackars sate.

  Semestertips för par i närheten av Norrköping/Linköping/Småland? ???

  Vi gillar mat, spa, djur & natur! ???

   Hooks herrgård ska vara fint!

    Det är det!

   Kalmar och Öland är ju givet.

   Restaurang Jords sommarkoncept i skogen.

   Vandra i Omberg, äta lunch på stationshuset i Sya, äta glass i Söderköping, cykla längs med Göta kanal, cykla MTB i Kisa, Vadstena, paddla i Vättern, fika i Väderstad eller Bostället utanför Linköping.

  Hallå alla äldre där ute! Vad finns det för kul att se fram emot efter 40-50? Med vänliga hälsningar ålderskris

   Har passerat 40 år nu och jag skulle säga att allt det som var kul när man var 30 år funkar precis lika bra fortfarande.

   Stabil ekonomi, arv, bostaden slutamorterad, barnen utflugna, toppen på karriären = massor med pengar och tid över för resor och sånt som är roligt.

   Hurtigruten here I come …

    Arv? Det är iaf inget jag ser framemot pga uppenbara anledningar.

    Arv?! Fy fan, det ser man väl inte fram emot?

     beror kanske på relationen till den man ärver. alla har inte rosaskimrande relationer som är värt mer än allt med sina släktingar

      Man behöver inte ha rosenskimrande relationer med sina släktingar… men att se att ens släktingar ska DÖ som något att längta efter, så att man själv ska få pengarna DE har jobbat för i hela sitt liv, är väl ändå sådär?

   Eeeh, allt som du vill skulle jag säga…

   Jag ser t. ex fram emot surfsäsongen, att bygga färdigt hemma och bjuda in folk på fest, att bli flytande på koreanska, att ta en härlig weekend med den jag älskar mest och bara umgås, att bygga ny campervan, att göra en långresa på ca 6 mån. om ett drygt år, att flytta till andra sidan jorden om knappt två år, att träffa nära vänner som bor långt bort, att lära känna nytt kul folk, att testa nya affärsidéer och investeringar, att plugga mera av det jag tycker är kul osv osv.

  Någon som har jobbat som passkontrollant på flygplats etc? Har precis hämtat ut barnens nya pass och upptäckt att åttaåringen glömt en bokstav i sitt efternamn i sin signering. Tänk tex Andesson ist för Andersson, Palgren ist för Palmgren.. kan det spela någon roll, tittas detta noga på? Rätt namn står såklart i passet så bara hans signatur det gäller. Tänker att de inte kan tyda min signatur alls men hans är ju tydliga bokstäver

   En kompis till mig har en signatur som egentligen är att han ritar ett träd. Se även Anders och Måns gamla klipp om ämnet https://m.youtube.com/watch?v=QZ59OpoUEDA

   Så länge ditt barn kan skriva den likadant igen borde det vara lugnt?

    Tack för ditt svar! Jag tänker att det också borde vara så men blir bara så nojig ??‍♀️

   Det kan jag inte tänka mig är ett problem öht. Jag menar, många vuxnas namnteckning är ju bara ett kludd, där man inte kan urskilja en enda bokstav?

   Det behöver du inte oroa dig över. Ens signatur får se ut som man själv vill. Det finms ju hur många som helst vars signatur är helt oläslig, typ ett streck och en prick.

  Ser att Dominika Peczynski och Anders Borg ska sälja sin lägenhet. Har det tagit slut?

   vet inte

    Jävligt fult kök men porrig spegel i sovrummet:

    https://www.perjansson.se/objekt/linnegatan-42-1-tr/#

     Där har det sexats ordentligt tror jag. Det osar sex om det där paret ?

      Verkligen! ?

    Älskar att du ändå tog dig tiden att svara haha

   Döda kadaver på väggarna, usch.

   Varför måste det ha tagit slut för att lägenheten ska säljas?
   De kanske bara vill flytta till något ”bättre”.

  Jag och min sambo bor i en tvåa i en närförort i Stockholms stad. Vi ska snart gifta oss och vill försöka skaffa familj. Vi funderar på att sälja tvåan nu innan sommaren då den gått upp i värde sen köpet och skaffa ett korttidshyreskontrakt, eftersom vi tänker att vi kanske kan köpa större när/om marknaden kraschar. Alternativet är att stanna kvar i tvåan, då det absolut går att ha en liten bebis här i ett år iaf. Risken då är att vi kanske gör en förlust. Hur ska man tänka? Är det någon mer som är i en liknande sits?

   Det är ju en chansning 🙂 finns ju ingen som kan garantera hur det blir. Men nog tror jag många funderar på samma sätt som du.

   Tänk så här. I och med att ni ska köpa större (=dyrare) tjänar ni på ju mer marknaden går ner. Vad skulle du säga om en lägenhet på Kungsholmen för under 10.000 per kvm? Det var vad de kostade efter förra fastighetskrisen.

    Förra fastighetskrisen när?

     1992-1993

      Priserna kommer absolut inte dyka ner så mycket som då.

       Det skrev jag inte heller. Jag skrev att ju mer priserna går ner desto bättre för Kicken i.o.m. att hon (?) ska ha större. Vet att det kan vara svårt att greppa för en del.

        Men ändå frågar du ”vad skulle du säga etc” som om det skulle hända att priserna dök ner lika mycket nu som då.

         Så att Kicken skulle förstå hur jag tänker, ja. Höga priser är inte bra. Låga priser är bra.

          Dumförklara inte Kicken.

      Nu tror väl iof inte ens de värsta domedagsprofeterna priserna ska sjunka med 90%.

      10 000 kr år 1992 motsvarar 15 620 kr idag, bara en sån sak.

   Hur lätt är det att skaffa en korttidskontrakt i Stockholm och hur mycket kostar det? Ingen vet ju OM bostadskraschen kommer och när i så fall. Tråkigt att tvingas flytta runt om kraschen inte kommer under tiden man har det där korttidskontraktet.

   Vi kan byta rakt av ?

   1. Du vet inte om du blir gravid efter en månad, 1 år eller 10 år
   2. Korttidskontrakt brukar vara på 1-2 år.
   3. Ni kan omöjligt veta om marknaden kraschar inom den ganska korta tiden.
   4. Inte jättekul att behöva flytta runt på temporära kontrakt om er förhoppning om kraschad marknad inte infrias.

   Sälj och lämna Stockholm istället. Ni får mer för era pengar på en mindre ort

    Satt senast igår och lyssnade på folk som beklagade sig över de förskräckliga priserna i Aneby nu för tiden….. Vet inte var man ska flytta för att hitta något prisvärt längre 🙂

    Men redan om man säljer nu är nog en del förväntningar om lägre priser / högre ränta inbäddade i priset.

  Har någon här erfarenhet eller kunskap kring yrket kurator?

  Jag funderar på att söka in till socionomprogrammet för att jag skulle vilja jobba som kurator på ungdomsmottagning eller t.ex. gymnasieskola. Jag undrar hur man kommer dit, behöver man gå någon specialinriktning i programmet, ska man ha jobbat med barn några år innan man kan blir kurator, etc.
  Har verkligen ingen aning så det vore toppen om någon vill hjälpa mig lite ?

   Hej! Jag är socionom och har arbetat som bla skolkurator.
   Kurator inom hälso-och sjukvård finns det sedan ett par år en utbildning till. Det är socionomexamen och sedan ett års studier efter det.
   Skolkurator innefattas inte av det. Där räcker det med socionomexamen.
   Generellt kan sägas att det är vanligt att man inte får kuratorstjänsterna som nyexad, utan att man kanske får jobba några år först. Inte för att de är svårare än ngt annat socionomjobb men för att de är populära och det brukar vara många som söker. Men det går absolut att få en kuratorstjänst som relativt nyexad också med lite tur. Till exempel om man fått praktik på en skola och det sen dyker upp ett vik eller så där.

    Stort tack för svar!

  Ni som jobbar/jobbat inom något typ av serviceyrke, vilken är den trevligaste respektive otrevligaste kända personen ni haft? Mina trevligaste är: Stefan och Ulla Löfven, Linnea Henriksson och Peter Magnusson. Absolut otrevligast: Denise Rudberg och Sarah Dawn Finer.

   Isabella scuropco jag stavar nog fel och stellan skarsgård är trevliga.

   Trevligaste: Sven Hagströmer
   Otrevligaste: Lena Endre

    Lena Endre måste ha haft en dålig dag. De gånger jag träffat henne har hon alltid varit jättetrevlig

     Jag jobbade för en massa år sedan på en stadsteater och väldigt många av de stora skådisarna var vanligtvis supergulliga men ibland var de så stressade före föreställningen eller under någon repperiod att de var som förbytta. Mycket nerver…

      Men inte de små skådisarna va? Brukar sammanfalla lite med hur stora de är.

   Joel Kinnaman var väldigt trevlig när jag träffade honom. Lite blyg typ.

    Han var hemskt otrevlig (och lite aggressiv) mot en av mina bästa vänner ute på klubb där hon jobbade för ganska många år sedan.

   Jobbade inom restaurang för ett gäng år sen och den absolut trevligaste jag mött var Uno Svenningsson, otrolig herre. De flesta jag träffat har varit jättetrevliga och lätta att ha att göra med. Mest svenska kändisar jag stött på. Otrevligast har vart Timbuktu och Ken Ring.

   Jobbat i butik vid Stureplan.
   Trevligast: Lil-Babs som välte ner ett helt ställ med kläder. <3 Kishti Tomita <3 September <3 Agneta Sjödin <3 Markoolio som köpte mycket gåvor till sin fru <3 Sonja Aldén <3
   Otrevliga: Shirley Clamp, röjde ner hela butiken och skrek rakt över till sina barn. Lena Philipson, inte otrevlig men väldigt reserverad och gled in med solglasögon inomhus, med all respekt dock. Roshi Hoss, slet i grejer som satt fast och pratade i telefon när jag försökte hjälpa till. Chloe Shuterman som ville ha "en riktigt porrig klänning" (: Therese Hellstrm var också riktigt otrevlig.

    Just det, Fredrik Reinfeldt var riktigt trevlig som köpte en jacka till sin dotter.

    Roshi känns så otroligt egocentrisk

    PH har varit inne på mitt jobb också i stora solbrillor ? kom på en till megatrevlig, Titti Schultz ☺️

    Vad är det här för härligt butik med något för alla som du listade? Hade gissar på Schutterman med då skulle väl Chloe bara tagit för sig ?

     En affär som tyvärr inte finns kvar 🙁 Väldigt central, så många passerade nog bara och kollade in när de hade tid över. Tilde De Paula var också supergullig och exakt som på tv. Bianca Ingrosso bad om rabatt ”för att hennes mamma brukade få det” (detta var några år sedan)

     Carola och hennes ex Jimmy var där och handlade och hon var exakt lika stissig som man får intrycket av på tv och soc med. En kund bad om en selfie men efter mycket velande från Carolas sida sa hon nej… Lite snopet för kunden.