Kompistandborsten?

f

Och kommer ni ihåg kompistandborsten? På många sätt en starkare manifestation än ett kompishjärta. En tandborste i en väns badrumsskåp var ett tydligt tecken på att man var invald i den innersta cirkeln. Du bor här nu, ungefär så. Men precis som med kompistäcket så var tandborsten något som cirkulerade mellan olika övernattande gäster. Ändå var den en slags kärlekshandling. // Flora Wiström

En ”kompistandborste” som alla som ville fick använda när de kom på besök – hade ni någon sådan?
Jag tycker det låter äckligt, men Flora Wiström får det att låta som någonting vanligt förekommande.
Enlighten me, hade ni en ”allmän tandborste” ståendes hemma och som erbjöds övernattande gäster och/eller använde ni en sådan när ni sov över hos någon annan?
Jag har en känsla av att tandborsten inte kokas mellan användningarna, am I correct?
Jag tänker spontant att kompistandborsten nog borde vara kanska så bra kompis med Karius och Baktus?
Vad tror ni?
??????

Hon skriver även om ett kompistäcke som aldrig tvättades, vilket jag inte heller känner igen.
Man tvättar väl sängkläderna efter varje gäst? (Det är dock inte ens i närheten av äckelkänslan av att dela tandborste med x antal kända eller okända människor.)
Eller är jag hotell-skadad av att ha vuxit upp med att hjälpa till med städning och bäddning på mammas och pappas olika hotell?
Kompistäcke? Ja eller nej?
Hur lång tid tog det innan detta kompistäcke till slut tvättades? En månad? Ett år?

96 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Enda kompisen jag sov över hos var grannen som bodde vägg i vägg med oss i vårt radhus. Så det var enkelt att springa hem och borsta tänderna om det blev spontan översovning någon gång.

    Övriga jag sov hos var väl mormor/morfar och moster och där hade jag egen tandborste som jag använde vid besök.

    Jag har aldrig varit något fan av att sova hos kompisar. Trivs bäst hemma i min egen säng.

      Samma här. Känner så än – trots 33 år gammal ? Sover aldrig borta typ, ibland hos exet (såklart) och den nya. Men annars vill jag vara hemma ?

      Sov över hos mina (svenska) kompisar ibland. Superkul på kvällen men de väcker en kl 07.30, bjuder på frukost och sen ska man hem. Undvek att sova över av den anledningen (vill sova ut, det är ju helg!).. Hos utländska vänner stannar man till sen eftermiddag och hänger eller sover över 2 nätter på raken. Hade tandborste hos de senare och de har tandborstar hos mig (2 styck).

        Fyfan för att ha en gäst som inte går hem dagen efter dem sovit över! Menar inget ont till dig, det är bara det värsta den här svensken kan tänka sig…

          Hej stereotyper (både du och ts)! Jag tror inte det är särskilt svenskt väcka övernattande gäster 07.30 på lördagsmorgonen om man är svensk lika lite som det är att behålla gäster i 24 timmar om man är från Polen eller Indonesien (eller vad ni nu menar med utländsk…)

          Hahaha hade en vän som stannade 4 dagar. PAIN. Jag var 17, åkte och jobbade för jag jobbade helg. Och hon var kvar. Vägrade gå när jag sa till ?❤️❤️❤️ Både jag och hon är av blandad ursprung + svensk. Men jag vill gärna att personen går hem, kanske efter lunch iaf ?

          Haha menar inget ont heller, vill ju bara sova! Vi sitter, tittar på film, pratar, spelar spel osv till typ 2 på natten och sen ska man upp typ 7. Lite jobbigt bara när man är så trött. Blir bäst att bara åka hem och sova i sin egen säng.
          Har utländska bekanta som också ska upp och träna vid typ 8 så det är inget unikt men jag väljer att sova hos de som låter mig sova ut. De får också sova hur länge de vill hos mig.

          Fanns inget mysigare än att åka hem till kusinerna och bara hänga hemma hela lovet. Vi bodde 200m ifrån varandra men skulle ändå sova över hos varandra varje natt hela jäkla sommarlovet. Och alla lov däremellan. Vakna vid 13 och äta middag till frukost. Vilka tider…

          Nu väcker bebisen och barn mig typ 6 och ska ha mat.

            Att väcka gäster kl 7, särskilt om man varit uppe länge på natten, hör nog ändå till ovanligheterna oavsett kultur. Låter ganska extremt.

            Däremot väckte jag övernattande gäster kl 10 nyligen. Hade varit vaken sen 6 och tyckte vi blev överdrivet mycket i osynk hehe..

        Alla vill inte sova bort dagen och vissa står man bara ut med en kortare stund.

          Jag är väl bara jobbig, får acceptera det. Folk tål mig i små doser haha!

            Du är inte ensam! Jag vet detta för jag var den jobbiga kompisen?

    Fyfan va vidrigt. Byter sängkläder en gång i veckan och då delar jag bara med min sambo och mitt barn.
    Tandborsten vill jag inte ens prata om. Blää. Låt hästen ta hem tandborsten istället och fixa en ny ??‍♀️

      ?

        Hahah vilken miss! Gästen såklart ??

      ??

      Hästen ?

        Dela tandborste med en häst ?

          Nej? Hästen fick ju en egen tandborste att ta med sig hem.

      Men usch. Ta bort hennes kommentar Camilla.

        Vad är det för fel på hennes kommentar??

        Hahah va?????
        Byter sänglakan var 5 dag och skulle inte heller dela tandborste ens med min 2 åring. Vad är det som är konstigt och kränkande?

        Hahah varför???

        Hon menar nog gästen. G ligger bredvid h på tangentbordet.

        Men fyfan vad gammalt att bry sig om andras utseende.

        HAHA vad i? Vad reagerade du på här ens?

    Minns när min bästa kompis hade köpt special mat till mig jag kunde äta när jag hade sovit över <3

    Jag har ett paket med oanvända tandborstar man är fri att använda och ta med sig när man är klar. Fyller på om de börjar ta slut. Tycker det är schysst att kunna erbjuda en tandborste om någon vän spontant sover över, men fan vad ofräscht om de ska dela

      Ja det är väl det rimliga.

      5 pack för 20 kr på rusta.

      Jag med. Om någon kille vill sova över eller om någon kompis vill sova på soffan efter en sen kväll är det bra med extra tandisar. Sen får de göra vad de vill med tandborsten, ta hem eller släng.

    Kan inte tänka mig något äckligare än att använda en tandborste någon annan redan använt. Urk… Aldrig hört talas om detta fenomen. Man packade väl med typ tandborste, pyjamas och någon varm tröja när man sov över hos vänner? Eller var pyjamas något som också lånades ut till gästerna…?

      Beror väl på anledning till övernattning. Jag har fått låna både pyjamas, underkläder och annat jag behövt när det blivit spontant. Dock inte tandborste, jag körde fingret om jag inte hade någon.

    Skulle inte ens dela tandborste med mitt eget barn… Aldrig i livet med kända eller okända kompisar…
    Otvättat täcke -antar iof att de menar påslakan för hur ofta tvättar man själva täcket…- skulle väl vara ok ibland. Om det ser fräscht ut och inte luktar sunk… Men begagnat täcke före begagnad tandborste alla dar i veckan!

    Hon skriver täcket. Inte sängkläderna. Man bäddar såklart rent men vem tvättar täcket mellan varje gäst?

      Jag tolkade det också som själva täcket, och det kan väl inte ses som konstigt. Men hon delar förvisso tandborste så jag vet ingenting alls längre.

    Är kyssar lika äckligt som delad tandborste?

      Gnuggar kyssarna bort gamla bakterier och matrester?

        Nää utan bakterierna och virusen följer med saliven utan att man anstränger sig det minsta 🙂

      Tror du att saliv och bakterier från alla dem personen kysst före stannar kvar på personens läppar?

        De flesta lär väl dö utanför en mänsklig gom ialla fall…

      Skillnaden här är väl att du inte vet vem/vilka du delar tandborste med. Förhoppningsvis har du bättre koll på vem du kysser.

      Egentligen är det väl exakt samma sak. En mening i boken om fröken smillas känsla för snö som jag läste när jag var kanske tolv gjorde stort intryck på mig: man får fler bakterier av att tungkyssa en människa än att tungkyssa en hund. Växte inte upp till att hångla med hundar men har aldrig haft bacillskräck.

      Tanken på att kyssa mina vänner är ganska äcklig, ja

      Du kör väl inte tungan kring tänderna och gnussar bort matrester på den andre.

        Haha jag har absolut hånglat med dårar som gör det ???

    Fy vad äckligt att dela tandborste. Det funkar väl om de kokas emellan men jag skulle ALDRIG använda en tandborste som använts av någon annan.

    Har heller inte hört talas om fenomenet, vet man att man ska sova över tar man väl med sig en tandborste, får en NY hos värden eller får strunta i att borsta eller borsta tänderna med fingrarna. Man tar ingen begagnad ?

    Men fy, jag förstod det som att man själv lämnade en tandborste hos sin vän som man kan använda vid övernattning. Men att andra ska använda samma?! Nope, nej, aldrig…

      Det är det hon menar. Man fick en tandborste första gången och sen var det ens egen som man använde när man sov över där! Alltså inget som delades med någon annan, varför skulle det kännas speciellt?

    Har alltid billiga tandborstar hemna i storpack för vänner att få när de sover över, och givetvis tvättas sängkläderna mellan varje gäst och tillfälle.

    Minns när jag skulle sova över hos min bästa vän (ett tillfälle av tiotusen) och vi skulle sova i hennes och hennes sambos dubbelsäng. Jag fick sova på hennes sambos sida. För det första vet jag tyvärr med mig att hon/de tvättar sängkläderna extremt sällan, typ en gång varannan månad i bästa fall. För det andra svettades han kopiösa mängder nattetid så sängkläderna verkligen stank kroppsvätskor och fukt. Har aldrig någonsin, varken innan det tillfället eller senare, varit så äcklad i hela mitt liv. Kunde givetvis inte sova en blund men var för feg för att våga säga något om det. Är helt skadad efter det och halvt om halvt manisk med hygienen när jag själv har nattgäster.

      Vad hemskt! Jag avskyr att sova borta om det inte är väldigt rent och fräscht.

    Jag har ALLTID en tandborste i min väska! 🙂

      Jag med! Liten rese-deo, liten tandkräm, tandborste, bindor osv. Ibland om man ätit nåt äckligt eller som bara luktar illa på jobbet (förskola) är det gott att kunna borsta ?

        Bindor än för fan värre. Tanken på att du sitter med gammalt blod i en blöja i trosorna i min soffa är osmaklig. Använd tampong eller menskopp när du är bland folk.

        Tycker du att jag inte är seriös så får du reflektera över hur olika vi är. Jag delar lätt tandborste med någon framför att känna lukten av mensbindor.

    Jag har billiga resekit som gäster får ta. Och har själv med mig i väskan om jag spontant ligger kvar hos någon.

    Hatade att sova över hos vänner när jag var liten, för jag var så hemmakär. De få gånger jag väl vågade kunde det sluta med att kompisens mamma eller pappa fick ringa mina föräldrar och be dem hämta mig på kvällen, för att jag blev så ledsen. Haha.

    Jag hade en egen tandborste hos min kompis. När jag var i den åldern jag sov över hos folk.
    Det var det jag fick sagt till mig i alla fall.
    Nu, blir jag dock lite misstänksam om kompisen inte sa så till alla som sov över, och använde samma tandborste…

    Relaterar till äckelkänslan. Kommer inte ihåg att det delades tandborstar när jag var barn, jag hade med min egen.

    Tror du misstolkat det. Det menas nog inte som en allmän tandborste för alla vänner, utan en speciell tandborste som en hade hos en kompis. Som bara en själv använde.
    Hade en sån hos min bästis när jag var liten 😀

      ”Men precis som med kompistäcket så var tandborsten något som cirkulerade mellan olika övernattande gäster”. Tolkar det som att den används av just OLIKA gäster?

      Det står ju i texten att tandborsten cirkulerade bland vännerna. De hade alltså samma!

        Då var det jag som misstolkade! 😀 haha kunde inte för mitt liv förstå att det delades på tandborsten.
        Fy FAN vad äckligt

      Är du så van vid att Cam misstolkar att du per default antar att hon alltid gör det??

        Nej verkligen inte, det var min egen misstolkning, läsförståelsen vara inte på topp. Brukar hon misstolka?

    Har en ”akutväska” i bilen. Haha! Allt från torrschampoo till mjukiskläder till lite smink, parfym, deo, tandborste osv. Skaffade den när jag träffade mitt ex, för att slippa packa ifall att men ändå kunna sova över utan att känna att jag behöver nåt hemifrån. Uppdaterar den emellanåt och det är faktiskt ett bra tips att ha liggandes i bilen ? Blev fast hos en vän i vintras pga snö, perfekt med ”akutväskan” ?

      Jag tänker att smink och hygienartiklar, typ deo, blir dåligt av att ligga i bilen när det är typ 50 grader där inne på sommaren? Men jag är kanske lite galen. Packar alltid ut min necessär om min packning ska ligga bilen några timmar när det varmt ?

        Tänker exakt samma ?

        Nä alltså typ en ögonbrynspenna och en bronzer, inte massa annat ? det hade ju blivit kokt! Sen kollar jag genom väskan och ser så den är i säsong ?

    Och kommer ni ihåg?
    Nej, jag kommer inte ihåg någon kompistandborste, för jag hade ingen!! Huija va äcklit!
    Ett kompistäcke hade jag, med det var ju fräscha påslakan till varje övernattare såklart.

    Jag har kompistandborstAR! Skulle inte komma på tanken att de skulle dela.. eller inte ha nån och ta min??

    Men blä man måste ju ha en borste per kompis!! Inte samma borste… ?

    Camilla du måste spana in #swedengate som har trendat på twitter hela dagen idag.

    Fy fan nej bara nej! Självklart tog man med sin egen tandborste!

    På glada 80-talet delade man nästan alltid tandborste när man sov över spontant hos någon. På den tiden borstade man inte tungan som många gör nu. Man tänkte inte på att det var äckligt helt enkelt. Nu skulle det aldrig falla mig in att göra det, vedervärdigt är ordet…

      Tänkte också på det, det var ju före aids dessutom. Det var väl med hiv den här stora medvetenheten om kroppsvätskor och saliv osv kom. Särskilt när det gällde barn på den tiden var det nog få som brydde sig (de ansågs friska alternativt lika äckliga)

        Aids var ju den stora farsoten på 80-talet. Man fick inte ens föda barn på sjukhuset utan att ha tagit aidstest först.

          Man tar test för det fortfarande. Om man inte går med på att testa sig så ska personalen behandla en som att man vore smittad. Den infon fick jag iallafall av min bm.

    Vad hände ute i Orminge när Flora var liten egentligen?

    Fattar inte hur ni kan tolka det som en tandborste som alla kompisar delar.

    Privilegiet hon pratar om är väl att ha en EGEN tandborste hos en kompis, för att man är där så ofta att man räknas som en i familjen?

      Det är du som tolkar fel, läs igen.

      Då måste jag fråga, vad menar hon med cirkulerande mellan alla?

        Fredstandborsten

    Jag var aupair hos en familj som alla hade gemensamma tandborstar (trots att mamman var tandläkare). Jag delade badrum med en av sönerna och det var först i slutet av min vistelse som jag insåg att han inte förstått att jag hade en egen tandborste ??

      Men gud vad sjuk. Mina nära vänner jag ofta sover över hos delade ett tag elektrisk tandborste med samma huvud på föräldrarna och tonåriga sonen. Samma sak med handdukar. De tog bara någon som hängde i badrummet. Hur mycket jag än älskar dem blir jag djup äcklad av det beteendet.

        Haha här delar hela familjen handdukar. Man tar den som ligger närmst. Försökte införa egna handdukar men alla tog ändå varandras så gav upp. Vi är fem i familjen, barn, tonåringar och vuxna.

    ”Kommer ni ihåg”… som att detta skulle vara något vanligt, haha! Tror och hoppas att det är ganska unikt för hennes kompisgäng. Sen försvinner väl hela poängen med att tandborsten skulle innebära att man är speciell om borstjäveln delas av varenda polare som någon gång sover över.

    Min version av kompistandborste/borstar är att varje vän som ofta sovit över helt enkelt haft varsin ståendes i tandborsthållaren/muggen ? jag var först i kompiskretsen med att flytta hemifrån vid 18 års ålder och trots att jag egentligen bodde ensam hade jag en mugg med 5-6 tandborstar i, alla vänner hade varsin färg. ?

      Vad fint ?❤️ Blev glad av att läsa det.

        Ja jag saknar de tiderna, det var så mysigt! Nu är vi alla ”vuxna” med egna lägenheter så nu innehåller bara muggen min och min pojkväns tandborstar. Saknar sleepovers så mycket!

    Man har väl i så fall en förp oanvända tandborstar liggande utifall ngn behöver.

    Aldrig varit med om att dela tandborste. Täcken har jag inte ens tänkt på när jag sovit borta ? har säkert fått såna som varit ”delade”. Byter alltid sängkläder när folk är på besök, men inte som att man tvättar hela täcket varje gång? Min mormor har ett bra system för det där, hon gör en rulle med tjock bäddmadrass, täcke, lakan och kudde och spänner ihop med remmar. Så har hon rullen med sig när hon ska på besök till nån ☺️

    Jag kan relatera till både täcke o tandborste. Mina barns kompisar kommer få sova i kompistäcke men kommer slippa dela tandborste ?

    I gymnasiet och fram till typ 25 år så hade kompisar som ofta sov över, en tandborste ståendes hos mig och jag hos dem. Självklart en varsin, inte samma. Hade även ett gästtäcke som jag bytte påslakan på om det var en ny gäst, men var det bästisen som sovit över för en vecka sen så fick hon ha samma en natt till.

    Skulle inte ens dela tandborste med min sambo. Fy fan!
    Och man byter sängkläder mellan varje gäst. Punkt.
    Sover man över ofta lämnar man väll isf en egen tandborste.
    Nivån på äckel ? Och då jobbar jag ändå i vården och tar hand om andra människors kräk, bajs och piss på daglig basis men vid tandborsten går fan min gräns.

      Delar hellre tandborste än torkar vuxna människors bajs. Men vi är olika.

    Mina barn har kompistäcke. Ett täcke som alltid är redo för kompisar. Tvättas inte mellan övernattade gäster. Nu är det nästan alltid bästisen som sover över men det händer att någon annan kompis sover över o då får samma täcke och lakan. Tvättas väldigt sällan… Tandborste hoppas jag att de tar med egen dock 🙂 Hos oss stannar övernattande gäster sålänge det passar dem och oss.

    Hade en gång en kompis som övernattade, för länge sen, hon hade använt min tandborste på morgonen, såg det pga hur den såg ut, bläh, massa grejer i den. Övriga natt gäster har egna tandborstar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.