Vindiskriminering?

Hey, alla mina Bloggbevakningsladies.
Har ni råkat ut för den typ av ”vindiskriminering” som Laila Högfeldt pratar om?

Vad kan man göra om man ser det här som ett stort problem?
Kräva att de skakar fram ett mätglas lite snabbt eller bara peka på sitt glas och väsa ”hääääääll”?

?????

Ps. ”Vinskriminering”?

195 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Problemet är väl att vin kostar pengar och de tar samma kostnad för hennes som hans. Blir ju aldrig på cl jämnt men när man serverar försöker man ju ändå ge gästerna lika mycket i glasen om de inte själva ber om annat.

    Gud vad konstigt! Då borde det ju kosta mindre i så fall också. Annars är det ju bara jättefel. Hon får ju betala mer för sitt vin…

      Hade det inte varit enklare att fråga den som hällde upp? men det var väl inte det enkla hon var ute efter….

    Finns det någonting hon inte ifrågasätter? Fick upp en video där hon t.o.m. ifrågasätter varför man gör pizzan rund, skär den i trianglar och lägger i en kvadratisk kartong -”kan nån förklara för mig för jag fattar verkligen ingenting?”. Nä vi märker det..

      Är inte det ett stående gammalt ”skämt” då? Har sett den memen i flera år men hon kanske undrar seriöst hahaha

        Jo men hon ifrågasätter ju allting så aggressivt och som att det är helt oförståeligt. Då kan man ju säga det på ett skämtsamt sätt. Men det är nog bara jag som inte förstår mig på hennes humor ?

          Men jag är rätt övertygad om att hon ser amerikanska influencers och översätter deras TikTok-videor.

            Hon kopierar amerikanska tiktoks rakt av. Hon har även massa märkes saker/väskor som är fejk.

      Fast det är ju faktiskt en relevant fråga! ??

        Det är enklast att rulla ut en degklump till en jämn cirkel. Ska man ha en fyrkantig/trekantig/rombformad osv pizza då krävs en viss typ av deg och en form, att freestyla en fyrkantig pizza tar tid då man måste skära och jämna ut osv.

        Att den skärs i trianglar är för att en cirkel optimeras på bäst sätt (så att alla får lika mycket kant+fyllning) genom att slicas från kant till mittpunkt. Du kan skära den i vilken form som helst men att slita den från kant till kant är smidigast, snabbast och lättast.

        En fyrkantig kartong låter pizzan hålla formen och den kan också ”förlåta” en ojämn/större pizza. En rund kartong är jobbigare att vika ihop, kostar mer och gör så att pizzan ”svävar i mitten” om den skulle välla över kanterna, den viks inte in som på en fyrkant.

          Väl förklarat, tack! (Ej ironi)

            Behövdes det?

      Det dör är väl ingen ny spaning utan något som farit runt i sådana ”duschtankar”-konton hur länge som helst.

        Fattar inte varför det heter ”duschtankar”, tänker folk sådär mycket i duschen?? eller varför just duschtankar?

          När du står i duschen hur du oftast ingen input – ingen pratar med dig, du lyssnar inte/tittar inte på något osv., så hjärnan är fri att bearbeta tidigare information och brukar ofta vandra fritt då (”kreativitet”) <— duschtankar

      Jag tror inte man ska ta allt så seriöst ?

    Aldrig hänt. Men jag ogillar när de snålar och går och ”häller på” och sedan hävdar att man druckit två eller tre glas (Hotel Avalon, Göteborg är varning på!).

    Däremot ska det framgå på ett ”vettig” restaurang eller bar hur mycket ett glas är. Ofta 1,5 dl men kan vara något annat också. På billigare hak kan man få typ hela glaset fullt men då är vinet billigare och de har gäster som tycker att ett glas vin är ett FULLT glas.

      När vi var i ”storstan” blev vi så förvirrade… fick ju bara en skvätt på botten. Trodde det var för provsmakning men det var visst ”ett glas”. 3 smuttar för 149 kronor. 😀

        Låter i stil med Blondinbellas arrangemang med ”sambon”. Idag skriver hon att de sedan 1,5 år tillbaka jobbar tillsammans. Han tar bilder och fixar arrangemang. Märkligt att han då bara har 211 000 i omsättning för 2021 och till råga går back med 61000. Samtidigt som bolagets kapital ökat med 4,1 miljoner helt plötsligt så där när det sedan 2013 bara haft några hundratusen i tillgångar.
        Betalar hon dåligt? Har hon dragit av för hyra? fakturerar han själv för hans del i deras arbete eller går det via Blondinbellas bolag?
        Hur som helst ska han nu också granskas. Han har blivit en influenser!!!

          Gräv i detta camcam!

          Ja gräv här Camilla!

      Jag tycker man får alltid säga om man vill ha 12, 16 eller 24 cl.

        Var då? Aldrig varit med om varken i min hemstad Stockholm eller på någon annan plats i världen, eller Sverige för den delen.

          Svegs lokala pizzeria. Inte den på hörnet utan den andra.

            Haha, jaså den! 😀

          I England är det väldigt vanligt att vin går att beställa i small (125 ml), medium (175 ml) eller large (250 ml). Aldrig sett det i Sverige dock, är också Stockholmare

            Det stämmer! Jobbade på en pub i England och när gästerna beställde vin hällde vi vin i mätglas á 125/175/250 ml och sen i glasen = alla fick lika rätt mängd.

          I Finland är det 12, 16 eller 24 som gäller. Vissa restauranger har dock bara en storlek om jag minns rätt tex när man kör drinkpaket.

    Vet inte om det sker i Sverige för henne.

    MEN, minns när jag var i Skottland för x-antal år sedan, då fanns en halv pinte för kvinnor att beställa, mängden blev samma kostnad procentuellt och anledningen (som jag fick förklarat) var att det inte ansågs ”fint” att kvinnor drack lika mycket.
    Kanske inte stämmer, kvinnorna kanske faktiskt inte ville ha mer.

    Men det blev inte dyrare per cl så de kunde ju håva in lika mycket mängd i fler glas men mer disk för puben.

    Kanske är det samma tänk i andra länder gällande vin….

      En megapint förtjänar alla!!

      Kvinnokroppen påverkas mer negativt av alla droger än manskroppen. Så också för etanol.

        En uppriktig fråga nu.
        Är det så rakt av eller är det baserat på kroppsvikt som generellt är lägre hos kvinnor?
        Alltså vad är det som gör att kvinnokroppen reagerar mer negativt?

          Har för mig jag läst att män har högre mängd vätska i kroppen och att det kan va därför?

            Alltså när kvinnor har mindre vätska blir koncentrationen högre i deras kroppar. Obs inte alls säker på detta ?

              Aha ok.

          Om kvinnor och män dricker samma mängd alkohol får kvinnor högre promillehalt. Flera olika faktorer har betydelse för promillehalten.

          En faktor är att kvinnor ofta är mindre än män, vilket gör att de tål alkohol sämre eftersom alkoholen har en mindre kroppsvolym att fördela sig på.

          Men även om en man och en kvinna väger lika mycket, får kvinnan en högre promillehalt än mannen. En del av förklaringen ligger i att mannen har en lägre andel fettvävnad och högre andel vatten i kroppen. Eftersom alkohol är vattenlösligt blir koncentrationen lägre i mannens kropp.

          Kvinnor har dessutom mindre av det enzym som bryter ner alkohol, vilket gör att de inte bryter ner alkoholen lika effektivt.
          Värt att notera är att även om kvinnor i genomsnitt får en högre promillehalt jämfört med en man om de dricker lika mycket alkohol, kan de individuella variationerna inom gruppen kvinnor respektive män vara stora.

          https://www.can.se/fragor-och-svar/alkohol/varfor-far-kvinnor-hogre-promillehalt-an-man/

            Och det är fine, kan jag tycka. Om då ”dam”-glasen med färre cl kostar mindre än fullstora ”herr”-glas, vill säga ?

    Skumt ? aldrig varit med om det.

    Är det någon som tittat närmare på Vanja Wikström och hennes NFT-verksamhet? Nu är de släppta och det är något som skaver med allting. Det är väldigt mycket pengar i omlopp och det sägs gå till den här klubben och till kvinnlig empowerment. Det känns som ett pyramidspel i modern tappning tyvärr…

      skrivs om det i kommentarsfältet till nästan varje inlägg nu, så hoppas det kanske kommer upp för diskussion. Har fått en positiv känsla av Vanja tidigare, alltså typ upplevt hennes tidiga företagsverksamheter som genuina även om de såklart varit business, så vill gärna tro att detta är en ok grej och att det kanske bara är för tidigt typ? alltså typ som om någon skulle gjort en internetgrej i slutet av 90-talet och man ba ”det här med internet verkar jättekonstigt”. men jag är också ganska naiv, det kanske bara är pyramidspel deluxe. stort behov av att diskutera det hela iaf!

        Det var rätt många som gjorde ”en internetgrej ” i slutet av 90-talet. Och sen kom dotcom-kraschen. Poff.

      Sa de noe om hvorfor de endret prisen? Jeg mener å huske at de sa det skulle koste 3000 kr per stykk, men ser nå at det er 1100kr

        Det har att göra med att priset var i ETH, alltså en kryptovaluta. Eftersom värdet sjunkit på den har priset också sjunkit.

    Detta har hänt mig med!! Så ofta!

    Det är ganska många som påpekat att det inte går att se instagram på din blogg, så en liten kort sammanfattning av vad hon pratar om hade varit bra. Är det vinet eller människorna som är diskriminerade?

      Om du klickar på inlägget så öppnas det antingen i appen eller i din webbläsare så kan du se det, om du inte kan se det inbäddat i inlägget. ?

        Tack för svar! Men tyvärr fungerar det inte. I webbläsaren står att jag måste logga in vilket är lite svårt då jag inte har instagram.

        För mig är det lugnt, jag läser här för att hålla mig lite uppdaterad utan att själv behöva ha alla appar och följa alla kändisar. Jag har gett upp inläggen som bara är en bild från insta, men det är många fler än jag som poängterar att det inte fungerar.

          Håller med, också tråkigt ju? Det är väl bara att skriva en liten sammanfattning

    Det händer ibland. Då brukar jag ge servitören en blick och då häller de på en till skvätt. Brukar fråga mitt sällskap om jag såg otrevlig ut. Nej men du ser törstig ut brukar jag få till svar.

      Jösses. Säg något i stället för att hålla på med dryga blickar åt den som serverar.

        Snacka om att läsa in det du själv vill. Läste precis om de lättkränkta i arbetslivet. Du måste tillhöra den gruppen. Stackars snöflinga. ?

          Nu bekräftade du att du är en dryg person ?

            Intressant med människor som behöver känna att de får sista ordet när de blir tillrättavisade. Fortfarande är dryg något som man läser in. Är du samma person som 10.03 bevisar det faktiskt din kommentar att du inte gillar att bli ifrågasatt.

              Nope, vi är två olika anonyma.

                Inskränkt?

          Vet inte vem som blev mest kränkt här..

          Tycker bara att det är lättare att säga rakt ut vad man vill i stället för att ge blickar. Om det gör mig kränkt så visst.

            Och andra tycker det är lättare att ge en blick. 80 % av kommunikation är icke-verbal, så ord är ju inte så himla effektivt alltid.

              Ja det stämmer. Och det är få som lyckas ljuga med sitt kroppsspråk.

              Nja det är ju en sanning som inte håller hela vägen min vän. I en restaurangsituation så håller det så ofta men försök diskutera integraler så blir det lite tungt att förklara för någon.

                Du tänker att det bara förklaras med ord? Då är det mycket svårt att förstå, såklart. Just därför behöver man också visa på något, t ex skriftligt.

                Spännande samtalsämne vid en middag.
                – Hur kändes det för dig vid fredagens genomgång av Riemannsumman?
                – Det kändes lite skakigt och svårsmält.
                Nej så går det nog inte till. Kroppsspråket använder vi för att signalera hur vi känner för saker och inte för att diskutera logisk deduktion.

                  – Hur kändes det för dig vid fredagens genomgång av Riemannsumman? Trycker hårt på de stängda ögonlocken med tummarna, vibrerar.
                  – Det kändes lite skakigt och svårsmält. Skriker gällt samtidigt som hen flyger upp vid matbordet, hugger gaffeln i höger axel. Sjunker ihop. Fluger uppåt mot taket.
                  Nej så går det nog inte till. Kroppsspråket använder vi för att signalera hur vi känner för saker och inte för att diskutera logisk deduktion.

                  Nää vet du vad

        Jösses vad svårt du måste ha det i livet som ser dryghet i allt även i det du inte ser.

        En sådan servitör förtjänar både blickar, kommentarer och en spark i röva…

    Hur känner du dig Camilla? Är du hemma från sjukhuset?
    Hoppas du mår bättre och har det fint ❤️.

      Jag är hemma igen och mår bättre. Jag hoppas jag är helt återhämtad snart. ❤️

        Bra! Hoppas allt är så okej det kan vara. Får du dricka något vin då?

          Camilla dricker inte alkohol alls. Oavsett om hon ”får” eller inte….

    Vem är hon? Alltså varför är hon känd? Ja jag har googlat

      Men alltså kan ni bara lära er någon gång att de allra flesta influensers inte är kända för någon speciell anledning.. vad tror ni dom ska vara kända för?

        Va? Många har varit med i olika tv-program, varit tillsammans med någon kändis eller inblandad i nån skandal och därför växte följarskaran.

          Ja, men om du googlat och inte hittat något så lär hon ju inte vara känd av någon sådan anledning.

        Trevligt svar, eller inte.

          Standard här inne ju?‍♀️?‍♀️?‍♀️ ungefär svar i den nivån man kan förvänta sig numera tyvärr.

    Normen för krogarna brukar vara fem eller sex glas per helflaska vin.
    Då blir det 12,5 – 15 cl per glas vid serveringen.
    Varför vissa gäster anser sig diskriminerade och andra blir privilegierade vid servering av vin per glas är nog ett av livets mysterier.

      När jag jobbade på restaurang (för typ 14 år sen) räknade vi på ca 4 glas per flaska. Utvecklingen har alltså snålats till!

        4-5 är vad jag också lärt mig. Alltså att en flaska är drygt 4 glas.

          4 glas per rödvinsflaska, 5 per vitvinsflaska

          Det kan nog variera med hänsyn till hur dyrt vinet är.
          Champagne och andra mousserande viner kan vara så lite som 10 cl i glasen och sedan ökar det med sjunkande pris på det vin som serveras. En Chablis Premier Cru kan serveras om 12-13 cl i glasen och ett inte så märkvärdigt rödvin kan minuteras ut med 15 cl per glas.
          Problemet med detta är förstås att priset för ett glas vin redan är högt när vinet är dyrare. Då borde man få lika mycket i glasen kan man tycka.

    Hmm nej detta har aldrig hänt mig? Ibland kan det bli lite ojämnt när vinet i flaskan nästan är slut, då märker man att servitrisen ger den sista personen de häller upp till en liten skvätt extra för att inte spara på 1 matsked vin. Förståeligt.

    1 dl!!! Det är ju en sup det ?
    2 dl i glaset, då ev skulle jag klaga om jag fick en matsked mindre
    Eller helt enkelt dricka hemma ?

    Nej känner inte igen det. DÄREMOT när jag och min sambo är ute så är det i 99% av fallen HAN som får provsmaka vinet när vi beställer in en flaska. Även om det oftast är jag som beställer (jag är mest vinintresserad). Det är så otroligt provocerande. Jag brukar demonstrativt sträcka mig över bordet och ta hans glas då för att jag är den som borde prova (han skulle aldrig känna om ett vin var skadat, haha).

    På samma sätt så vänder sig oftast försäljare, typ bilförsäljare, oftast mot honom och typ ignorerar mig. Även sist, när det var JAG som skulle köpa en bil, pratade försäljaren bara mot min sambo. Vi gick därifrån, jag köpte ingen bil.

      Precis. Har varit och köpt möbler med min man. Dvs jag köpte möbler men inte där vi var först. När försäljaren säger att det är du som ska köpa för hans pengar, det är väl skönt. Så vippade jag med mitt kort och sa att jag tror vi går någon annanstans. Så han fick flytta tillbaka allt och ringa och hejda de som skulle komma med kartonger.

      Det är trist att man måste agera så, men jag finner det nödvändigt. Man behöver ens tycka att det är tråkigt, bara välja något annat sätt att skaffa det man vill. Om man får mindre i glaset så skulle jag peka och säga att jag vill ha lika mycket. Med glad men bestämt stämma. Nån jävla gräns får man väl dra.

        Men gud! Hade tappat det, em bilförsäljare fråga till mig var vilken färg bilen skulle ha. Höll på att tappa det. Men gick in i förhandlimgsmode (med hans chef) istället och vi fick bilen svinbilligt och han gick därifrån sur.

          Chefen förstod goodwill-värdet av den affären. Att förolämpa kvinnor i dag är ju att frånsäga sig själv framgång och inkomst. Om man inte förstår det så gör man bort sig. Antar att de inte riktigt förstår det, kanske ser det hända och bara ”WHAAAAAAAT!!!”

        När man inte har större problem än så i livet ska man vara glad.

          Vad menar du?

          Man kan väl säga ifrån och fortfarande var glad. Man måste ju inte surmuttrra för att man har en åsikt som service eller affärer av något slag där pengar är inblandade. Det är bara att säga ifrån och ta sina pengar till nånannanstans.

            Jag menar vad jag sa. Att man ska vara glad (eller tacksam om du hellre vill) om detta är ens skav i livet. Det kan du väl ändå hålla med om?!

              Du får göra som du tycker är bäst. Har någon sagt att det är det enda problem de har?

              Och hur tycker du att det är ett problem? Där är väl en smal sak att prata om det.

              Du menar att om man säger ifrån så måste det här vara det enda som skaver i livet? Du är extremt trångsynt, det måste du väl ändå hålla med om?!

                Håller helt med 11.10. Trångsynt är nog snarare den som inte förstår att vi pratar om ett i-landsproblem och ett rätt typiskt white woman problem.

          Detta är en så tröttsam kommentar. Hur vet du att detta är Minnies enda eller största problem i livet? Man kan ha flera tankar i huvudet samtidigt.

            Ha ha ja som om man får bara prata och skriva om något som är stora problem. STORA!

              Och gör du det här får du ändå frågan varför du skriver det på en blogg och inte besöker en psykolog?

              För dig verkar detta vara ett stort problem.

            Det tröttsamma är alla de som inte förstår hur inskränkt den kommentaren verkligen är.

        Jag och exet skulle kopa ny TV lagom till Fotbolls-VM ett ar och forsaljaren var pa honom typ ”Ja, nu lagom till Fotbolls-VM behover man ju en storre TV sa man kan njuta av det” och exet bara ”Ja, det var darfor HON ville ha en ny, jag kunde inte bry mig mindre…” forsaljarens min nar han inte riktigt visste vad han skulle saga var ju ganska rolig, men han erbjod sig snabbt att lana ut personal som kunde hjalpa oss fa hem den (vi bodde 300m bort bara).

      Jag har alltid trott att det är kvinnan som ”ska” smaka. Har alltid varit mamma under min uppväxt och senare jag som provsmakat.

        När vi är ute i sällskap och äter och beställer en flaska så frågar alltid den som serverar vem som vill smaka vinet.

          Instämmer. Tycker i princip alltid de frågar eller i alla fall avvaktar och tittar vem som vill provsmaka.

      Tycker de alltid frågar vem som vill smaka. Man smakar ju bara för att säkerställa att det inte smakar kork

      Blir typ alltid erbjuden att smaka. Och ganska ofta tycker de att man ska provsmaka vin med skruvkork ??

        Det är ganska ofta de är serviceminded och låter dig smaka ett vin för att kunna byta till något annat om det inte faller dig helt i smaken. Service alltså, inte för att låta kunden smaka om det är korkskadat (vilket de själva ska känna på doften, om flaskan har kork).

        Det är inte nödvändigtvis korken som är problemet så det är egentligen inget konstigt. Dock mer vanligt förekommande med defekter i vin med kork.

      Varit med om samma sak, men provsmakningen, med flera ex-pojkvänner när vi har varit ute och ätit. De har dock varit väluppfostrade gossar och istället hänvisat servitören till mitt glas.

    Om ett par går in och beställer pasta med köttfärssås med riven ost och restaurangen självmant ger ena personen mer än den andra så skulle man ju känna ”Vafan liksom!!”

    Paret kan väl inbördes dirigera om mat och vin efter behag. Varför ska en enskild servitör ge sig på att ordna med mängd i vin och mat?

    Och efterrätten? Hur blir det med den? Ska hon få mer för hon är tjockare och säkert är mer sötsugen? Eller om servitören tycker att hon inte ska få mer än en sked glass för att hon är tjockare? Kanske restaurangen ska ta ansvar för hennes kalorier också.

      Ja, det tycker jag faktiskt att de ska. Krogen ansvarar för berusade människor. På samma sätt borde restauranger ansvara för tjocka människor. Man får inte servera alkohol till en person som är för berusad. På samma sätt borde restauranger, kanske främst snabbmatsställen, inte få servera kaloririk mat till tjocka.

        Haha det är ett skämt va?

        Du kan ju inte vara seriös. Vilken jävla människosyn!

        Hahahaha ja sen så får man ju tänka sig att en vid bordet när man beställt pasta och köttfärssås kan få vegetarisk färs. För man får tänka på klimatet. Det kan gest till den tjockaste vid bordet för de äter säkert mängde med djur och människor när vi inte ser.

        Jag hoppas att du är ironisk Lisa, men om du inte är det så är du verkligen stenkorkad om du inte ser skillnaden mellan dessa saker. Att inte servera en person för mycket alkohol när de är för berusade handlar ju främst om att uppehålla ordning, trivsel och säkerhet för alla på restaurangen/krogen, snarare än om personlig omtanke om den berusade individen. En överviktig persons intag av mat är däremot något som bara berör och påverkar personen själv och det har restaurangen inget med att göra överhuvudtaget. Det är ju inte som att personen börjar slänga maten på de andra gästerna.

          Slänger någon vin på gästerna? WF? Då ska inte mer vin serveras hur fort man än dricker.

            Någon som dricker för mycket kan väl absolut vara störande för andra gäster.

          Det är ju du som är korkad nu. Fetma påverkar väl inte bara den enskilde. Det påverkar i allra högsta grad samhället, med sjukvård, sjukskrivningar osv. Och överkonsumtion av mat och alkohol är precis samma sak, missbruk som missbruk.

            Tänk att folk hugger som ilskna kobror så fort man säger något om övervikt. Det påverkar naturligtvis hela samhället, på ett väldigt negativt sätt. Och jag menar absolut allvar, restauranger borde ansvara för fetma. Matmissbruk och alkoholmissbruk är precis lika illa och lika skadligt. Människor dör av matmissbruk varje dag.

              Folk hugger för att ditt resonemang är helt uppåt väggarna Lisa. Jag är inte själv överviktig, men jag har en hjärna att tänka med. Mat är någon vi behöver för att leva, till skillnad från alkohol, tobak, spel, extremt shoppande eller vad man nu än kan tänkas missbruka. Visst kan mat missbrukas också och det är såklart ett problem i samhället i stort, men man måste jobba med det på andra sätt än det som du föreslår. Ser du verkligen inte det förnedrande och förminskande i att en överviktig person inte får serveras samma mat som normalviktiga på en restaurang?

            Stäng ner alla restauranger då. Inför register på vad folk handlar i butik. Så att folk bara kan köpa viss mängd socker varje månad.

            Samma med gym, så att ingen tränar för lite eller för mycket.

            Affärer så att vi undviker shoppingberoende.

            Poängsystem a la kina tack.

              Så du är beredd att betala samma summa som någon som köper ett kilo socker men du får bara ett halvt kilo socker för att du är kvinna? Ja, vi är alla olika lol

                Läste du kommentaren jag svarade på?

            [Borttagen kommentar]

        Men Lisa då skulle du inte få hjälp på sjukhuset om du ramlar av cykeln och slår huvudet. När de konstaterat att ingenting finns däri att rädda så får du ingen hjälp.

          Hur tänkte du där? Så oväntat ändå. Att man inte får ha egna åsikter i detta land. Ytterst oväntat ändå.

            Jag hade ju min åsikt. Tydligen hade jag rätt till det. Du har uppenbarligen inget i huvudet med din människosyn.

            Du tycker inte att tjocka ska bli serverade mat. Jag tycker inte såna som du ska få hjälp. Lite samma där.

            Att folk inte håller med betyder inte att du inte får ha åsikter. Att tro att det är så åsiktsfrihet fungerar verkar dock gå hand i hand med den människosyn du visar på här.

    På filmen var det ju en rejäl skillnad, hennes glas hade bara en liten skvätt i, ju. Nästan som om hon tagit en sip redan (men det tror jag inte). Där hade jag också reagerat lite.

      *sipp

      Och varför tror du inte det?

    När jag och min sambo är ute och äter på finare restauranger så har det hänt flera gånger att servitrisen bara pratar med min kille och knappt kollar på mig. Min kille blir typ obekväm för att de inte släpper in mig i samtalet och bara pratar med honom. Han tycker att det blir obehagligt tillslut för att han försöker få in mig i samtalet. Har verkligen hänt flera gånger! Jag får känslan att de gör så för att de tror att han betalar eller varför släpper de inte in mig i konversationen och stirrar min sambo in i ögonen? förövrigt brukar jag vara den som betalar våra middagar ute så det funkar ju inte för att få mer dricks iallafall ?

      Men det är ju ett utmärkt tillfälle att ha lite roligt. Man kan säga att jag är inte döv och tänka sig jag kan prata också. Titta servitören stint i ögonen och le. Och sen börja fråga om hur de är parmesan på eller på sidan på en egen tallrik eller prata om något annat om menyn.

      Man får ta plats. Även om man är kvinna.

        Haha ja absolut men det är ju bara så märkligt att de ignorerar mig och att det hänt flera gånger på olika restauranger

          Stackars..

      I Sverige? Vilka städer?

      Känner igen det litegrann faktiskt men då har det oftast känts som att den oftast kvinnliga servitrisen ger mig en granskande blick och typ ”honom tar jag från dig”. Det kanske inte alls är så hon tänkt, men t.o.m killen har märkt det ibland.

      De borde få noll dricks.

    Jag tror att de försöker få folk att förstå att det är dåligt att dricka alkohol

      Gäller det bara kvinnan?

        Bara om det är en liten kvinna, kommer det ett as på två och en halv meter så ska de få en mega pint. För att det är nödvändigt.

    Byt glas med Niclas eller säg till att du vill ha lite till och njut av att du inte har några riktiga problem i livet. ?

      Varför skulle han vilja ha en pytteskvätt?

      Får man bara välja EN sak i livet att ha en åsikt om?

      Är ju dock ett ”riktigt” problem. Varför ska hon betala lika mycket för ganska mycket mindre?

        Fråga servitrisen/servitören. Är det ett problem?

    Snacka om att fullständigt urvattna begreppet feminism…

      Valerie Solanas skulle ha blitt galen om hon var med om detta, eller ja hon var ju det redan tidigare då men det blir ju inte bättre. Tror hon skulle ha försökt kasta pil på nån konstnär som var man bara för att poängtera problematiken, Men hon är ju inte bland oss dödliga längre. Gud ske och lov o tack! Eller, blev det fel det där? Hmmm…

        Eller detta kanske hände henne hela tiden och därför blev hon galen? Alla tar ju inte allt på rätt sätt.

    Kom att tänka på detta i sammanhanget: jag dricker ganska långsamt och om vi beställt in en flaska att dela på kommer servitören och fyller på det nästan tomma glaset. Det är ju ingen stor grej och ska väl uppfattas fint och artigt. I slutändan. Dock blir det ju så att motparten får dubbelt så mycket. Låt oss själva fixa med att hälla upp.

      Haha men gud så sniket. Ska de du äter med sitta med tomma glas och vänta efter middagen medan du dricker din del? Beställ glas och inte flaska om det är så millimeternoga ?

        Sniket vet jag inte, men man har ju rätt att kommunicera med servitörer. De kan ju inte veta hur man vill ha det om man inte visar med gest med hand för glaset eller talar om för dem att vi häller upp själva. Det är ju inget en servitör bryr sig om. De vill ju göra det trevligt för en då det är en del av deras inkomst. Men säger man inget eller visar så hur ska de veta?

        Servitören är ju inte ens chef som visar hur det ska vara eller ens förälder. De är där för dig/er.

          Ja det sa jag väl inte emot heller? Jag är all for att öppna munnen och säga vad man vill, folk är inte tankeläsare. Men jag tycker samtidigt att det är något sniket att sitta och räkna vem som får mer av flaskan man beställt i ett sällskap. Speciellt om det är för att en dricker mycket långsammare. Då kan man beställa glas i stället tycker jag. Men så är jag allergisk mot snåla människor.

            Ja exakt. Men kanske de båda tycker det ska hällas upp när bägge glasen är tomma? Vi får ju ingen beskrivning av hur han tänker och tycker. Kanske de rent av pratar med varandra eller så vill de inte sticka ut och säga något om saken. Men de måste ju tala om det. Förstår inte riktigt varför man inte säger något. Till varandra och till personalen.

            Ofta har man ju ett glas vatten att dricka också. Så törstig blir man väl inte heller om så är fallet.

            Har svårt att tro att någon personal skulle vägra att hälla upp vin eller att inte hälla upp vin om de fick veta hur man vill ha det.

              Nej jag menar inte heller från personalens syn. Klart de gör som gästerna vill. Jag menar sniket mot sällskapet. Men ja, att prata är vi överens om?

      Det kan man ju markera med handen. Den som har tomt kan ju hålla för för att visa att man inväntar den andra personen i sällskapet. Undrar hur de gör om det är två personer av samma kön som dricker, eller ett sällskap av bara män eller kvinnor. Men man får ju kommunicera med servisen.

      Ska resten av gänget sitta med tomma glas halva måltiden för att en dricker långsamt tycker du?!

        Jag tycker att man i en grupp eller par eller om man är ute ska bestämma själv hur man vill ha det. Och berätta för personalen så blir det nog bra.

        Och som sagt man har väl vatten till?

        Det kan ju vara så att en ska jobba om ett par timmar eller så så man inte vill dricka lika mycket som en som har fösta dan på semestern och vill blåsa igenom systemet. Säg det då till varandra och personalen. Eller så gillar man att dela exakt och den ena dricker vatten ett tag. Om den vill.

        prata prata prata gråt skrik men säg nåt

          Men ts verkar ju väldigt mån om att alla får exakt lika mycket.

      Det har jag aldrig funderat över. Är väl i så fall samma sak som om man har någon över på middag hemma. När någon druckit upp så erbjuder vi i alla fall i vårt umgänge påfyllning och det är väldigt sällan sällskapet dricker exakt lika mycket ? grubblar man på det så ska man nog beställa ett eget glas ute och det är nog bäst att man splittrar notan med. Har väldigt svårt för när snålheten går ut över det trevliga och det är enbart bland svenskar jag har varit med om sådana dumsnåla saker!

        Exakt!!! Hur gör man hemma när man bjuder liksom?!

          Om en bjudning hemma innefattar fyra flaskor som står på skänken för att användas vid en middag. Hur gör man då? Kalvar man i sig så fort man kan eller anpassar man sig efter varandra lite grann? De som inte vill ha mer kan ju säga ifrån, men VAD händer om ingen säger ifrån och ALLA vill ha mer vin. Tömmer man glaset snabbt och håller fram det igen?

            Man våldhäller väl inte i sig på en restaurang heller? Men en som uppenbart dricker mer långsamt än de andra kan väl inte bli sur att de andra dricker mer? Då får man köpa separat.

            På mina middagsbjudningar dricker alla så fort de vill och så mycket de vill. Ingen som anpassar sig efter någon annan. Har aldrig varit ett problem. Snacka om att försöka skapa problem.

              Har ni pratat om det? Vad är det sagt om det då?

              Inga problem att Anne dricker upp hälften av vinet? Och de andra sju får den andra hälften?

                Verkar som ni har lite problem generellt i bekantskapskretsen Minnie? De flesta har nog aldrig upplevt detta problem.

                  Det är väl snarare ett tecken att man har för lite vin hemma. För om man var alkoholist så skulle man ju köpa hem så mycket att man aldrig behövde torka ut.

            Man dricker så länge man vill och så länge det fylls på. Tar det slut så tar det slut. På de bjudningar jag går/håller tar inte dricka slut och ingen mäter hur mycket eller lite man dricker.

              Jaha, ja alla har ju inte alkoholister som vänner. Men vi som har det, blir det begripligt då att man anpassar så även jesusjulia får två glas?

                Vi är inte alla alkoholister bara för att drickat inte tar slut på våra bjudningar? Fattar inte riktigt. Jesusjulia får också sina två glas, du behöver inte oroa dig. Vad gäller ditt tidigare problem på restaurangen så tar drickat inte slut där heller, man kan beställa mer. Låter ogint att alla ska anpassa sig efter jesusjulia bara för att hon dricker långsamt.

        Ha ha ja låt oss börja diskutera hur man bäst splittar en nota! 🙂

        Men folk är ju olika. Jag tycker att folk kan få dricka vin fortare än någon annan om man vill det. Men en del är petimätrar och vill dela exakt.

        Fast man kan ju förvirra personalen genom att visa dem den här tråden och säga att ni får bestämma vad som blir bäst. Det är ju nästan det som händer om man inte säger hur man vill ha det.

          Men jag tror inte att någon här i tråden menar att personalen magiskt ska veta. Förutom ts då som tycker att det alltid ska delas på millimetern lika av personalen. Vem annars menar att personalen ska veta utan att man sagt till? Är väl snålheten mot ens sällskap som diskuteras?!

            Jo men snålheten är ju något som är en uppfattning. Om någon vid bordet druckit två flaskor av ett fint och dyrt vin kanske någon som har sämre ekonomi och inte druckit mer än ett glas kanske att det snålt av att hen ska betala häften eller delat med så många man är.

            Det finns många parametrar. Att ta hänsyn till en kompis som har lite pengar är väl bra? Om de inte ens dricker ur det dyra vinet än ett glas medan de andra dricker ordentligt. Ordentligt som i som man ska, eller? 😉

              Köpa varsina glas då kanske

              Är man så snål så bör man nog inte dela en flaska med andra som dricker mer än en själv.

                Ja det är ju svårt att anpassa sig till de som dricker mer varsamt. Vi som häller i oss får fördelar då. Det är ju bra!!

            Men vad ni hugger. Ni projicerar ju på ts en massa saker ni själva verkar ha funderat på. Ingen stor grej, stod det ju men nu är det milimeterrättvisa säger ni.
            Jag tolkade ts som att hen kom att tänka på hur det funkar, nu när hen läste inlägget, inget mer än en reflektion.
            Det inlägget handlade om har jag själv inte upplevt, inte så stor skillnad i alla fall.

    dold vardagsdiskrimering av kvinnor, de får inte dricka lika mkt alkohol tycker vissa

    JA!! Händer så ofta när jag och min sambo är ute.

    Sen den här bruttan som serveras mindre än killen när de får första glaset så tycker jag att man kan känna sig irriterad. Då är det ju inte frågan om att man dricker snabbare. De har tagit in var sitt glas och då ska man väl fan få bestämma själv som kvinna om man inte vill dricka hela glaset. Det är ju en konstigt prioritering. Varför gör de ens så? För att de tror att det är männen som bestämmer vart de ska gå och då kommer paret att gå dit för att han fick mer vin i sitt glas? Tycker att båda två kan peka på att de får fylla på hennes för de har missat en centimeter. Annars skulle jag spotta i hans glas och dra.

      Åh herregud du verkar ha väldigt mycket att säga i denna fråga som diskuterar i varenda kommentar och startar flera egna ???

        Jamen vad fan … min man dricker ju så jävla långsamt så jag blir så här då.

          Ditt förhållande till alkohol verkar inte sunt. Ta en vit vecka eller två.

            Vitt vin är verkligen gott!

    Nu behöver väl kvinnor 2100 kcal & män 2600 kcal per dag så för mig låter det grundat.

    Men de hade ju kunnat ge 20% rabatt istället till kvinnor eller något. Eller att man har storleksmärkning på rätter som på kläder.

      Då bör väl även portioner och desserter vara mindre för kvinnor. Och vin (eller dessert) behöver ingen.

        Nä nu

    När jag och min man var på ett café och skulle beställa (han är ca 2 m och jag 1.60) står vi och ska beställa. Personen i kassan stirrar på min man och väntar på att han ska beställa antar jag..Sen säger jag vad vi vill köpa och personen blir helt förvirrad och sa sen till sin kollega ”det är nya tider nu när tjejen ska beställa”. Ok sorry då för jag var kaffesugen å visste vad jag ville ha. Men det kanske var pga att jag är kort, att de inte såg mig. Haha.

      Ja nytt för dagen faktiskt …

        Typ så. Lite irriterande..

          Var det en kvinnlig personal? Man kan ju alltid i en sån situation säga att jaha kvinnor jobbar numera. Började du igår eller i morse?

    Inget som hänt mig men har däremot varit med om två olika tillfällen där affärsbiträde väldigt snorkigt och ifrågasättande påpekat pris på inköp.. Som att man inte skulle ha råd.. Väldigt fördomsfullt och fullt gjort i mitt tycke och inget som man behöver säga högt.. Speciellt när man betalar för sig och inte har gjort något fel..

      Mina män är miljonärer …

      Hahaha var inne på Gant i Stockholm för att köpa en mössa till min pappa i fars dag-present. 499, absolut inte dyrt alls. Men herregud vad kvinnan som jobbade där inne tittade skeptiskt på mig, hade jag verkligen mage att kliva in i den butiken?!?
      Ibland förstår jag ju att det inte behöver vara så som det upplevs, men ändå, det blir ju en känsla man får när man tror att någon bemöter en illa med flit.

    Lite OT men är så nyfiken på vad andra tycker om Majas märke Lis Bonnie och deras kläder? Någon som köpt och kan bedöma kvaliteten?

    Jag tycker en hel del baskläder (typ skjortor och så) ser riktigt riktigt bra ut men en hel del ser också så märkligt ut. Skumma passformer och snitt. Hejar verkligen på Maja!

    Aldrig hänt mig. Jag hade dock sagt till direkt, självklart ska alla få lika mycket vin om man betalar samma pris.

    Jag vet inte, men jag hade sagt till.
    Är så gammal nu att jag skiter inom de blir lite dålig stämning. ?

    Jag har jobbat på restaurang, i bar, på café och här aldrig varit med om vad Laila Hörnfeldt beskriver. Men sen är ju hon inte någon man kan ta på allvar.

    Ännu mer trist att hon bara har botar/köpta följare i sin följarlista på Instagram.

    Kolla socialblade.com och i hennes följarlista.

    Har du inte koll på detta ”bloggbevakning”? ?

    Tyvärr ser jag fler ”stora” influencers som håller på med samma…usch och fy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.