Nya Karolinska fortsätter genom att hänga ut sörjande kvinna med namn

Jag vet att ni fortfarande diskuterar det här inlägget om Nya Karolinska, och därför vill jag skriva ett nytt inlägg om vad som skett sedan dess.
Läs det äldre inlägget först så du hänger med här under.
Jag läste om det här i Expressen.

Bildkälla: Expressen

Fyra dagar hann passera innan en läkare hörde av sig till Maria Ahlsdotter om hennes sambo Betsys hastiga dödsfall.
Marias Facebook-inlägg om Nya Karolinskas hantering fick stor spridning och NKS svarade Maria – på Facebook.
I sitt inlägg namngav de Maria med både för- och efternamn.
Efter att Maria hörde av sig tog de bort namnet.

– Jag känner mig helt bedrövad, säger Maria Ahlsdotter till Expressen.
[…]

– När jag fick höra om inlägget skrattade jag bara och trodde inte det var sant – att man hade skrivit ut mitt namn och detaljer om Betsys behandling, säger Maria, som kontaktade NKS direkt.

Enligt Expressen så har hundratals människor reagerat starkt på inlägget trots att Marias namn är borttaget och patientnämnden rekommenderar henne att ringa polisen. 
För trots att Marias namn nu är borttaget så återfinns det fortfarande kvar i inläggets historik.
Vem som skrivit och/eller godkänt publiceringen på Ny Karolinska framkommer inte, men när Expressen kontaktar Karolinska svarar en presstalesperson att Marias namn togs bort ”efter att hon själv hade uppmärksammat det”.
Övriga frågor om sjukhusets hantering och inlägget hänvisas till mejl där svar till Expressen uteblir.

Här är några av Marias inlägg på Facebook där hon förklarar lite mer.
Även en skärmdump från Nya Karolinskas intranät, där MAria återigen omnämns med namn:


Ps. Idag kommer det komma ett till inlägg efter det här.

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det verkar helt sjukt hela den här soppan. Varför ska ens ett sjukhus dela saker på Facebook? Hade skämts ihjäl om jag jobbade där

      Ja det är så sjukt.

      Ja det verkar som att det finns människor som jobbar med kommunikation på NKS som borde byta både jobb och göra ett nytt karriärsval.

        Kan vara en orutinerad sommarvikarie som brustit i omdöme.

          Möjligt men då har man brustit i att informera sommarvikarier om rutiner och befogenheter. Detta uppstår inte vid arbetsplatser som har ordning och koll på saker.

          Tråkig syn på sommarvikarier. Det kan likväl vara en ”gammal” som gjort fel. Det spelar ju ingen roll, rätt ska vara rätt.

            Självklart kan ordinarie göra fel men en sån udda och känslig situation kanske inte händer så ofta.

      Det är så allting funkar idag. I den nya digitaliserade världen ska sjukhus och myndigheter ha egna sociala medier, där dom delar med sig av sina verksamheter och bemöter kritik. Det är också det som en del av pengarna går till, istället för kärnverksamheten. Till ingen nytta.
      Jag känner mer och mer att vi lever i nån sjuk komplott när det kommer till utveckling och digitalisering. Ingenting blir ju bättre, bara dyrare och krångligare. Vi är fortfarande människor, ingen ny art på Jorden, så vi behöver inte allt det här. Vi blir inte lyckligare eller friskare heller.

        Håller fullständigt med dig. Och vi har inget tjänstemanna-ansvar heller, så ingen som direkt kan ställas till svar för sina misstag, bara skämmas lite på fika-rasten och så är det bra sen. Otroligt oprofessionellt agerat!

          Ja visst. Alla i maktpositioner är helt immuna mot repressalier. Det värsta som kan hända är en fet avgångsvederlag, och om ett par år så återfinns personen på en annan myndighet som generaldirektör. Eller så blir man en konsult som mirakulöst får sälja sina tjänster till staten och kommuner. Har dom fått ett grepp om statskassan en gång, så släpper dom aldrig taget. Det är rent ut sagt vidrigt hur det kan gå till så.

        Transhumanism är den nya religionen.

        Tyvärr har du nog rätt i det stora hela, Inskränktheten blir mer och mer urbota!

      Filippa Reinfeldt och Irene Svenonius lilla älsklingssjukhus! ?

    Fy fan på ren svenska.

    Detta är under all kritik! Ansvariga ska ställas till svars och vi måste rösta bort det blåa styret i regionerna i valet!!

      På vilket sätt skulle detta ha hanterats annorlunda om det var en S-ledd region istället för som nu en M/MP och co styrd region?

        Skillnaden är väl att man inte hade byggt ett sjukhus som går ut på att göra vinster.

          Men hör är det ju människorna på sjukhuset som gjort fel, det går ju inte att komma undan med. Är också nyfiken på hur människorna som arbetar där hade gjort annorlunda i ett annat styre? 🙂 Alltså genuint undrar!

            Just denna händelse handlar inte ett dugg om politik eller ”Moderaternas glashus”. Detta är uselt skött av ansvarig verksamhetschef som alltid är ansvarig för att skriftliga rutiner är upprättade och kända. Samt i slutänden den läkare som dödförklarade patienten. Det vet alla läkare hur man gör, och skulle man vara helt ”ny” frågar man. Det är inte bara i ett traumarum på akuten som folk dör på sjukhus. Det kan hända var som helst i ett hjärtstopp t ex. Och – det här med Fb är givetvis dåligt hanterat. Så gör man inte. Men det var väl någon sommarvikarie till presschef eller motsvarande.

              Har en patient dött av naturlig orsak tex hjärtstopp så är det vårdens ansvar att kontakta och underrätta anhöriga. Det är även vården som tar beslut om eventuell obduktion, och ombesörjer kroppen tills dess.
              Här blir det annorlunda då detta räknas som onaturlig död och då ska polisen ta över både vad det gäller att kontakta anhöriga och bestämma vad som sker med kroppen.

                Men det var inte själva dödsbudet som kritiserades (polisen gjorde ju sitt jobb där) utan att det inte gick att få tag på behandlande läkare för att få reda på vad som gjordes på sjukhuset. Två olika saker som verkar blandas ihop ganska ordentligt i allt detta.

                  För att avgöra om det är rimligt eller inte att det tog traumaledaren två arbetsdagar med att ringa upp så måste vi ju veta hur dennes arbetssituation såg ut dessa dagar och det är information vi inte har.
                  Den anhöriga var ju väldigt specifikt i sitt inlägg att det var just kirurgen som hon ville prata med. Och då begränsas ju hur snabbt man kan få informationen. Hon hade säkerligen kunnat få det mesta av informationen från någon av de andra läkarna som med största sannolikhet var med i traumarummet, för på traumalarm är det alltid flera läkare utöver kirurgen (ofta brukar narkosläkare, ortopedläkare, akutläkare vara på plats också). Även någon som inte var på plats hade kunnat ge information utifrån journalen.

                  Här kan man på ett ungefär få en förståelse för hur många personer som faktiskt är närvarande under ett traumalarm.
                  https://mellanarkiv-offentlig.vgregion.se/alfresco/s/archive/stream/public/v1/source/available/SOFIA/HS9766-305841775-25/SURROGATE/Traumateamet%20-%20roller%20och%20ansvar.pdf

                    Jag värderar inte det hon säger, men försöker reda ut vad hon egentligen kritiserar. Sen om det är rimligt eller inte har ingen här en aning om.

                      Det är väl klart att det är orimligt att hon inte fick se sin döda sambo, trots att hon var identifierad? Orsaken att det rörigt är att NKS i ena stunden svarar att de gjort fel och att läkaren gjort en miss (att det ”helt föll bort” som han säger), i andra stunden att man följt alla rutiner.

                      Till B: eftersom det var ett dödsfall med eventuell brottsmisstanke så skulle kroppen till rättsmedicin, då är det polisen man ska kontakta för att få se kroppen innan den kommer till rättsmedicin.

                      19.12 – är det svårt tycker du att förstå vad hon kritiserar? Kort och gott hennes kritik handlar om utebliven kontakt från vårdande läkare. Att hon inte ens kan få prata med någon på akuten.
                      Att sedan NKS ger svar på tal via fb, av alla kanaler, visar på omdömeslöshet och totalhaveri när det kommer till kunskap om hur man driver en verksamhet.

                    Har missat den detaljen, ville de specifikt få tag på kirurgen? Man kan ju inte förvänta sig att en enskild individ ska stå till förfogande utanför arbetstid. En kirurg ska kanske fokusera sin arbetstid till just operationer och livräddning. Man kan inte heller ställa krav på bemötande hos en yrkesgrupp som normalt inte hanterar kontakt med anhöriga.

                    Jag jobbar inte inom vården men hos oss är det ju de som är tillgängliga som får svara på förfrågningar. Vi har en avdelning som jobbar med dataanalys. De är superduktiga på sina jobb men när vissa av dem ska prata med kunder så får man ha med sig någon som är socialt smörjmedel för de kan vara sjukt stolpiga och kortfattade i sina svar.

          Tror inte sjukhuset i sig gjort så mycket vinster, utan mer de som anlitades för att bygga det. Tror det är ett skrytbygge så att politiker kan säga att de jobbar med något. Sedan hur det blir i slutändan spelar mindre roll.

          https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nks
          ”Efter granskningar i medier har sjukhuset låtit sin egen internrevisor granska inköpen av externa konsulter”..
          ”Snittkostnaden per konsult från BCG (Boston Consulting Group) för Karolinska var 700 000 i månaden”

          ”.. många av badrummen var felbyggda och att vatten samlades i pölar på golvet”

          Men hur är det annorlunda från alla andra verksamheter som S regeringen styr som har vinstkrav? Postnord, SAS, SJ för att nämna några

            PostNord, SJ och SAS är helt eller delvis ägda av svenska staten och finansieras helt eller delvis av verksamheten som bedrivs i dess regi. NKS finansieras helt genom skattemedel. Så de är inte jämförbara.

            Postnord hahahahah

          Och inte haft TIOTUSEN kommunikatörer och tjänstemän.
          /jobbat på NKS (tyvärr)

        Mitt korta svar är, innan så satsades det på bemanning. Nu ska det bli specialister hit, det ska bli skrytbyggen hit.
        Fixa det ni har istället

      Jag tror inte politik har med total inkompetens att göra.

      Ja för det är absolut en moderat som har skrivit det där inlägget. Du måste ha ett IQ på under 70.

        Och du måste då går ner på dennes nivå på kommentar?

        Nej? jag har ett IQ på 153 och tjänar 850000 om året.

          Så hög IQ och så låg lön? IQ verkar bortkastat på dig.

            Håller med. Riktigt kass lön i så fall ?

      Precis dom ska ta sitt ansvar.

        Håller med om att det är hög tid att Filippa Reinfeldt som var drivande bakom NKS granskas.
        Marias fall både vad gäller bristande information och att NKS kommunicerar via fb är en fråga om inkompetens i den operativa driften som inte har med politisk färg att göra. Samma inkompetens finns i alla regioner oavsett partifärg.

    Vad professionellt! ?

    Toppen också att återge information om en patient (som går att spåra) – en patient som dessutom avlidit.

    Aldrig hört på maken. Så himla sjukt.

    Så sjukt att de inte för ett samtal direkt med kvinnan utan börjar flaxa i sociala medier. Som jag förstått utifrån vad kvinnan skrivit har ingen ens hört av sig till henne (från NKS) innan det där inlägget kom ut. Viktigare att sopa undan kritiken än att gå en sörjande människa till mötes på ett vettigt sätt. Sorgligt. Samtidigt är det här ett sååå mycket större problem. Läkare och sjuksköterskor flyr sjukvården pga hur det ser ut idag. Underbemanning så in i norden. Övertid och noll återhämtning. Patienter får ligga i korridorer på akuten då avdelningar inte har platser. Beklagligt på så många nivåer.

    Inlägget verkar vara borta från Facebook.

    Min mormor hade alltid en lapp i plånboken vid körkortet där det stod namn och telefonnummer till nära anhörig om det skulle vara så att hon åkte in akut på sjukhus. Man kanske måste ha en sån lapp så att ens nära anhöriga får besked om att man hamnat där? Död eller levande.

      Det går att lägga in medicinskt ID på mobilen med kontakter, blodgrupp m.m.

        Wow kände inte till det här tidigare, har precis lagt till det!!

      De tittar i telefoner efter ”ICE” (in case of emergency) bland annat. Därför jättebra att lägga in vid viktiga kontakter ❤️ Men lapp är ju också bra, telefoner kan ju gå sönder vid olyckor osv.

        Jag är dum, men jag förstår inte hur det går till? Min telefon har i alla fall kod och fingeravtryckslås, hur knäcker de koden för att komma åt mitt Ice-nummer?

          Det finns förinstallerade funktioner och/eller appar att använda sig av så att man kan komma åt ICE trots att telefonen är låst.

          Har man kod kommer de inte in i kontakter så då spelar det ingen roll om du har döpt någon till ICE. Däremot kan du som 14.22 skrev skapa ett medicinskt ID på telefonen där man kan lägga in info om sig själv samt ICE-info. Denna kommer de åt från den låsta skärmen.

            Precis. På min iPhone trycker man på sidoknappen 5 gånger snabbt i låst läge och då kommer det alternativet upp.

          Inget dumt! Förhoppningsvis är du så att de kan använda ansikte/fingeravtryck ändå ? Men annars finns ju som sagt medicinskt id ?

          Jag har numren inlagda på min låsskärm. Så det är en bild på min dotter (bakifrån) sen står ju klockan och datum och sen under det har jag skrivit ”ICE: 070-1234567789”. Så ingen behöver komma in i telefonen utan ser det enkelt ändå.

          Jag har haft det som skärmbild så man enkelt kan se.

        99% av alla telefoner har skärmläs så folk kommer inte in längre.

          Medicinskt ID med nödkontakter går att komma åt ändå.

            Går utmärkt att komma åt ICE-kontakter trots skärmlås! På Samsung väljer man alternativet ”nödsamtal” sådan man också komma åt ICE-kontakter.

      Lapp i plånboken är nog fortfarande ett väldigt bra alternativ.

      Har undrar över det här med blodgrupp inlagt. Hjälper det? Någon som jobbar på akuten? Jag trodde man gav nödblod om någon kommer in och man inte har tid att kolla. Skulle de verkligen ge blod akut till någon baserat på vad som är inlagt som info av en själv? Tänk om personen skrivit fel?

        Nej, det får man inte. Man ger nödblod tills blodgruppen är fastställd via journal eller prov.

    Totalt jävla sinnessjukt.

    Men att hon är anhörig är ju redan känt så NKS går ju inte ut med någon information som inte redan är offentlig. Så tveksam om detta verkligen är ett sekretessbrott. Att det inte hanterats så snyggt av NKS är dock en underdrift. Självklart finns rutiner för hur anhöriga ska underrättas, allt annat är ju bara dravel. Behöver dock inte vara läkaren som gör det, det finns många i teamet. Problemet från början var ju att sambons identitet inte gick att fastställa, hade den gjort det hade hela situationen varit annorlunda.

      Men anhörig ringde ju direkt till sjukhuset för att se om de hade fått in några trauman och de gick inte ens att nå. Och när hon efter mycket om och men fick kontakt med en kurator kunde ju denne se att det gjorts noteringar om detta men ändå hörde ingen av sig. Sen blev det försent att ens få ta avsked av kroppen för att den hunnits skickas till rättsmedicin.

      Den avlidne hade körkort på sig. Det var ju så polisen kunde ge dödsbeskedet. Det hon kritiserar är att ingen från sjukhuset hörde av sig eller gick att nå.

      Camilla, Kan du inte lägga in hennes senaste inlägg på Facebook där hon sammanfattar problemen bra?

        Fixat!

          Tack! ?

      Problemet är nog snarare att det inte går att få kontakt med någon på NKS.
      Information blir inte per definition offentlig för att det sprids på sociala media. Maria väljer att dela sin information på sin fb grupp. Det betyder inte att NKS har rätten att sprida den vidare på sina kanaler.

      Tyvärr var sambon första inlägg lite otydligt och gav antydan om att det var dödsbudet som inte nått fram. Det stämde inte, utan polisen gjorde sitt jobb där helt korrekt och lämnade besked efter en kort stund. Det var detaljerna kring dödsfallet som inte gick att få reda på eftersom läkaren inte återkopplade, och därför fick de heller inte möjlighet att se kroppen innan obduktion, utan efteråt.

        Vi har ingen aning om just traumaledarens tillgänglighet, därför blir det helt omöjligt för oss att veta eller spekulera varför det dröjde några dagar innan återkopplingen.
        När en kropp ska till rättsmedicin för undersökning så är det speciella regler som gäller och det är polisen man ska kontakta om man vill se kroppen innan obduktion då det är de som ombesörjer visningarna innan obduktion.

        Följande info från rättsmedicinalverket:
        https://www.rmv.se/berord/rattsmedicin/rattsmedicinsk-obduktion/

        ” Jag vill se min anhöriga, kan jag göra det hos er?
        För att få se din anhöriga innan obduktionen ska du vända dig till polisen. De sköter visningarna före obduktion. Efter obduktionen kan det vara begravningsbyrån som sköter visningen. På vissa enheter görs det av de rättsmedicinska assistenterna. Du kan alltid höra av dig till den rättsmedicinska enheten som din anhöriga befinner sig på och fråga hur det fungerar på just den enheten.
        Kontaktuppgifter till rättsmedicinska enheterna”

        ” Så går en rättsmedicinsk obduktion till
        Den rättsmedicinska obduktionen görs på någon av våra rättsmedicinska enheter i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Uppsala eller Umeå. För att veta vilken enhet din anhöriga är på ska du kontakta polisen. Det är också dem du ska prata med om du vill se din anhöriga innan obduktionen.

        Kroppen obduceras så fort som möjligt – oftast inom några dagar. Obduktionen innefattar bland annat en noggrann undersökning av kroppens yttre och inre samt en kemisk analys av kroppsvätskor.”

          Fast då ska man också veta att den har transporterats dit. Men exakt, det enda vi har är ju en subjektiv berättelse från den anhöriga. Och det visar ju sig att det hon skrev från början kanske inte var helt korrekt.

            Ja den informationen ska ges av polisen, när de ger dödsbudet.
            Här kan man läsa hur det går till när dödsbud lämnas till anhöriga av polisen
            https://www.svd.se/a/zg46vq/dodsbudet-det-jobbigaste-man-kan-gora

          Jag tänker att den som försökte rädda hennes särbos liv fortsatte med att försöka rädda andra personers liv direkt därefter. Någon annan borde dock ha ringt. Jag har i något dödsfall själv som anhörig helt enkelt åkt upp till sjukhuset. I något fall har det blivit bårhuset i efterhand pga annan stad. Även där hade de ordnat fint. Tror nästan det kan vara att föredra efter en olycka.

          Fast sker obduktion verkligen efter en olycka. Dödsorsaken är väl inte direkt okänd då.

            Jo det görs, det är för att utesluta brott. Alla onaturliga dödsfall som sker (eller som har sin start) utanför sjukhus/sjukvården skickas till rättsmedicin. Det är nog fler än vad de flesta tror som hamnar där.

              Aha, det visste inte jag. Har aldrig hört att någon av mina anhöriga har obducerats. En trafikolycka känns det onödigt med obduktion. Är det inte bättre att lämna kroppen utan ännu mer åverkan.

                Man gör det för att utesluta möjligt brott. Det är regel vid olyckor med dödlig utgång.

            Beror på, i det här fallet verkade det ju solklart vad som hänt i och med lastbilen men låt säga att någon kraschar med cykeln (själv) och avlider. Var kraschen en olycka eller fick personen en stroke och ramlade av cykeln? Vad orsakade dödsfallet?

              Det spelar inte så stor roll om det verkar ”solklart” eller inte. Dödsfall utreds oerhört noggrant. T.ex. ett uppenbart självmord skickas alltid till rättsmedicin för att utesluta andra möjliga anledningar (så gott det går) till dödsfallet. Man försöker fastställa om dödsfallet går att förklara eller inte. Går det inte att förklara med alla möjliga undersökningar av kroppen så kan man börja misstänka brott. Det är alltid polisen som bestämmer om det blir rättsmedicin, inte sjukvården.

            Det är skillnad på obduktion och rättsmedicin. En vanlig obduktion gör man gör att fastställa dödsorsaken om den inte är känd. Görs på sjukhus. Rättsmedicinsk undersökning beställd av polis och handlar om att utesluta (eller styrka) om brott begåtts.

      Eftersom det är ett dödsfall med onaturlig orsak (misstänkt brott), så tar polisen över både vad det gäller att hitta och kontakta anhöriga och ge dem dödsbudet. De tar även besluten hur kroppen ska hanteras och beslutar om en rättsmedicinsk undersökning ska göras då det endast är polis- och åklagarmyndigheten som kan besluta om rättsmedicinsk undersökning.

      Den anhöriga säger ju själv att han ville prata med en specifik person, dvs den som var traumaledaren (kirurgen) på traumalarmat. Då blir man ju väldigt beroende på just den personens tillgänglighet.

        Den hon ville prata med ska det stå

        Det är väl rätt självklart att man vill prata med den behandlande läkaren. Om läkaren inte förstår vikten av att informera anhöriga framförallt vid ett traumatiskt dödsfall har man helt fel prioriteringar. Dessutom ingår just den delen om hur man pratar med anhöriga i utbildningen. Det är fullständigt skitsnack att skylla på läkarens tillgänglighet. Att informera anhöriga är en del av arbetsuppgiften. Det är helt klart att läkaren inte skötte sitt jobb.

          Vid naturliga dödsfall så är det vårdens uppgift att ge besked, annars är det polisen. Det är en utopi att tro att vårdpersonal är tillgängliga 24 timmar om dygnet i 365 dagar om året. Det är självklart att anhöriga ska få information, men det kan bara ske när det finns någon som kan ge informationen på plats och så länge inte någon annan patient kräver akut vård.
          Man kan tro när man läser den anhörigas inlägg att det är NKS som har kört på patienten och inte lastbilschauffören.

          De anhöriga har ju fått information om dödsfall och vad det har varit för olycka inom rimlig tid. Att få reda på sådan detaljinformation som den anhöriga ville ha (dvs uppgifter som endast kan komma från EN person) kan man inte förvänta sig att få lika fort.

            Du menar att läkare kan undantas från vissa arbetsuppgifter? Jag är fullt införstådd i hur processen bakom hantering av dödsfall där det ligger brottsmisstanke bakom hanteras. Jag känner även till läkarens ansvar vad gäller information till anhöriga oavsett dödsorsak med eller utan bakomliggande brott. I detta fall har hanteringen brustit och att som du gör skylla på hur upptagen läkaren är gör att du inte heller förstår sakfrågan.
            NKS har brustit i sin hantering när det gäller kommunikation till anhöriga. Läkaren, om han hade brytt sig, hade bett om hjälp att komma i kontakt med anhöriga för att berätta om vad han gjorde och skicket som patienten var i när hon kom in. Det är helt uppenbart att på NKS står inte kommunikation och medmänsklighet högst på listan.

              Läser man den anhörigas inlägg så är hon ju ganska specifik i vem det är hon vill ska ringa henne. Det mesta av informationen hade säkerligen kunnat ges av någon av de andra läkarna som var på plats vid tillfället eller av någon som inte var på plats via det som står i journalen. Vi kan omöjlighet veta vad som har kommunicerats sinsemellan alla inblandade parter och därför blir det väldigt svårt att avgöra var det har brustit.
              Om man ska tolka den anhörigas inlägg rätt så börjar hon ringa på fredagen för att få information från den specifika läkaren som sedan ringer upp på måndagen dvs en arbetsdag senare (eftersom läkaren enligt inlägget inte arbetar under helgen). Hur avgör vi vad som är rimlig tid att vänta med att få information av en specifik arbetstagare?

                Du missar poängen helt. Maria kunde inte prata med någon på akutteamet utan den enda hon fick kontakt med var en kurator som inte hade någon koppling till akutteamet. Att hon säger kirurg tolkar jag som att hon vill prata med ansvarig som ingick i teamet. Tror hon hade nöjt sig med vem som helst i akutteamet som tog emot hennes sambo.

            Du är uppenbarligen kränkt å sjukvårdens vägnar. Du kanske inte förstår att det är ett systemfel om en läkare inte har möjlighet att snarast kontakta anhöriga ( efter att hen har räddat nästa patient). Ingen påstår att läkaren ska ringa ett samtal istället för att rädda liv. Har du förmågan att sätta dig in i situationen att det är en av dina nära och kära det gäller? Är det fortfarande ok att läkaren inte kontaktar dig? Som sagt – det är något som är helt galet när man inte kan ringa ett sjukhus och få prata med en människa!!!

              Jag förstår faktiskt inte varför en traumakirurg ska ta sin arbetstid (eller i detta fall efter arbetstid och under helg) för anhörigvård. Är det inte därför det finns kuratorer som är utbildade i att hantera människor i kris? En kirurg är antagligen helt suverän i sitt jobb men kanske inte ska ha hand om kontakt med anhöriga efteråt (eftersom det i texten finns kritik på denne kirurgs bemötande). Hur mycket av en kirurgs arbetstid bör isåfall reserveras åt det och inte livräddande åtgärder?

                Det är helt uppenbart att du inte förstår. För de flesta finns ett behov av avslut och som en del i den processen har man frågor som exempelvis led personen, vilka livräddande insatser gjordes, var personen vid medvetande. Dessa frågor kan inte en kurator som inte var närvarande svara på. Bara teamet som närvarade i akutrummet och försökte rädda liv.
                Håller med Mammi du låter kränkt och det får mig att undra om du är vårdpersonal som själv anklagats för att vara känslokall. Det som Maria ber om är varken svårt eller tidskrävande och dessutom del av jobbet.

                  Det står i journalen, så informationen går nog att få fram även av någon som inte är i teamet. Och att få prata med en någon i teamet inom två arbetsdagar är snabb återkoppling.
                  Märkligt att inte polisen har gett mer information vid dödsbudet?

                  När det är dödsfall av onaturlig art så gör läkaren en akut anmälan till polisen som oftast kommer till platsen, där redogör läkaren noggrant vad som har hänt och överlämnar dödsbevis. Läkaren försäkrar sig även att polisen ombesörjer att lämna dödsbud till anhöriga. Polisen beslutar om rättsmedicinsk undersökning ska utföras, om ja så är polisen ansvarig för för hantering av kroppen.

                  Här kan man läsa (från polisens synvinkel) hur det går till när polisen ger dödsbud:

                  https://www.svd.se/a/zg46vq/dodsbudet-det-jobbigaste-man-kan-gora

                  Några exempel:
                  ”När någon till exempel tar sitt liv, dör i en olycka eller av en överdos och ingen nära anhörig finns på plats är det polisens uppgift att identifiera den döda, hitta de närmast anhöriga och till dem leverera beskedet att personen har dött.”
                  ” Dödsbuden meddelas alltid personligen till de närmast anhöriga och Mats Kemi tycker att det är en av polisens svåraste arbetsuppgifter.”
                  ” Ingenting får gå fel när dödsbudet, som i många fall för evigt förändrar den anhöriges liv, ska levereras. Och därför förbereder sig de poliser som ska lämna beskedet alltid noga – även om det enligt regelverket ska ”ske skyndsamt”.
                  Först läser de handlingarna som rör ärendet, för att vara förberedda och kunna svara på alla frågor som de vet kommer att ställas.
                  – Man åker inte i väg hals över huvud. Man vill ha på fötterna eftersom man kommer att få tusen frågor och då vill man kunna svara. Du måste ju vara ärlig och förklara precis vad som har hänt och inte mörka något, säger Mats Kemi.”

      Tänker att även om hon valt att gå ut med det, så måste sjukhuset sköta sig professionellt och inte gå ut med namn. Inom mitt yrke så fortsätter vi om ”hen” utan avslöja namn/kön även om andra parter vet vem det gäller. Och den avlidna har ju absolut inget val i detta, tycker det är märkligt och oprofessionellt att man gått ut med namn. Situation hade räckt.

    OT Therese Lindgren – återigen lägger hon inte upp en video på en söndag. Var det inte hon som förra veckan var ”sååå tacksam över Lisettes hjälp med att planera och komma på videoförslag” blabla. Vet inte varför jag fortsätter följa henne för jag blir mest irriterad över nonchalansen. Hon hade väl inget betalt samarbete den här veckan så tvånget att lägga ut video försvann…

      Vet du – gör dig en tjänst och avfölj! Jag tog bort alla influencers från instagram osv och tittar på youtube när jag vill. Jag ”bryr mig inte” om vilka tider de lovat lägga ut osv, ser det bara som bonus om det kommer något.

      Så helt genuint – avfölj ? Och njut av sommaren istället ? (Ha! Säger jag som sitter inne, nerrullat överallt och sitter under filt och kollar film ? Det är 28° ute ?)

        Hahhaa åh❤️ Vilken härlig energi jag fick från dig. Ska absolut följa ditt råd!!! Ha en fin sommar!! Älskar att kolla film fast det är fint väder ute, ren trots från barndomen där tvn bara fick kollas på när det regna ?

          Men va glad jag blev att läsa det! ? Det va mitt mål med, haha! ? Jag har legat inlåst med covid i nästan två veckor, kan tipsa om JULFILMER! Sååå b, men rätt sköna ändå ? Kollat igenom halva Netflix ? Annars finns det bra dokumentärer med! Sjukt intressanta ?

          Tusen tack fina du! ???

      Men snälla, hon får väl lägga upp hur mycket eller lite hon vill? Det är gratis underhållning så du kan liksom inte klaga.

        Vi är deras levebröd så privilegiet går åt båda hållen.

          Ja, hon är troligtvis högst medveten om vilka konsekvenser det kan få, men det är hennes val. Sen tror jag att det är färre som kollar på sommaren ändå så det är nog inte lika många som märker om det kommer ut en video mer eller mindre.

        Jag bara stör mig på dubbelmoralen när hon utlovar videos varje vecka och på söndagar, men sen blankt skiter i det när söndagen väl kommer och sen inte flaggar för det eller ger en anledning till varför hon inte lägger upp nåt. Självklart har hon ingen skyldighet gentemot mig, men det stoppar tyvärr inte mig från att bli irriterad och det ligger ju tyvärr hos mig ?

          Jo jag förstår att man kan bli besviken om man längtat efter det, men det finns nog en anledning. Hon har väl postat mindre och mindre på senaste tiden så hon kanske är trött på yrket/inte mår bra/är i en sämre period etc. Det finns så mycket bakom kulisserna vi inte vet om❤️

          Det är inte riktigt dubbelmoral iom att lägga upp videos på YT eller ej inte precis är moraliskt betingat…

      Tycker väl mest att det är ganska konstigt att lägga ett sådant OT, under ett inlägg som detta faktiskt. Hur viktigt kan det egentligen vara att älta en influencer som du – helt på eget bevåg uppenbarligen följer?

        Detta är ändå en blogg som handlar om influencers där OT om influencers är tillåtet.
        Menade inte att vara okänslig med min kommentar. Dock kan jag tycka att detta inlägg inte var lika känsligt som det ursprungliga och därav så gjorde jag min kommentar på det senaste uppladdade inlägget, och det råkade vara detta. Ursäkta om du blev kränkt.

          Men gud vad tyket! ”Ursäkta om du blev kränkt”. Smart att inte se sin egen del i saker utan bara lägga över det på nån annan …

    NKS ???? Stackars anhörig som ska behöva genomlida detta efter sin sambos dödsfall. Det är ju p ga deras inkompetens som hon får gå igenom detta! Ytterligare ett trauma ovanpå det andra. Hyser inget hopp om det- men ansvariga borde ställas till svars för detta. Är helt otroligt och ofattbart hur man kan ens kan begå så många fel på så kort tid!!! ???

    Jag har varit med om att läkaren har bokat in ett besök efter någon vecka för att i lugn och ro prata igenom vad som hände. Vet inte riktigt varför det måste ske direkt vid dödsfallet. Här verkar det vara tre saker info om dödsfallet, möjlighet att se kroppen på sjukhuset och information om vad som egentligen hände på sjukhuset. Någon borde ha sagt var kroppen fanns och info om vad som hände kan vi ta senare.

      För att vi är olika! För dig kanske det passar att vänta i veckor för att få veta vad som har hänt. För en annan människa i chock kanske det behövs direkt!

        Men ska all verksamhet avbrytas för att den personen har det behovet? Det blir ohållbart, hur ska en verksamhet planera runt det. Kurator fanns på plats.

    Läste den avlidne personens flashbacktråd igår och där skrev ngn att dennes anhörig vevar i media/Facebook om allt och inget.
    Det är självklart fruktansvärt att hon inte fick prata med en läkare i samband med olyckan/dödsfallet men att veva så här i media…. Mycket i affekt också, jag vet inte.
    Hoppas hon får det hon söker (ursäkt eller vad det är) och kan återgå till sorgearbetet, samt att NKS lärt sig något.
    Förstår inte hur man i en stor sorg orkar med att bråka i media och liknande.

    Glöm inte att rösta rätt i höst. Personalen kanske inte ens har tid med anhöriga även om dom önskar…

      Jag håller med. Men människor beter sig olika i chock och sorgtillstånd. Hoppas hon får känna lite lugn inombords snart ❤️

    Hurra för ytterligare inlägg under dagen! mvh hänger alldeles för mycket på bloggen

    Gervide (och alla andra) – detta kan vara intressant inför hösten.

    https://www.dn.se/kultur/kan-polflueraren-bli-en-ny-maktfaktor-infor-valet/

    Det är samma sjukhus som anställde skandalkirurgen Paolo Macchiarini och de ansvariga för detta sitter fortfarande kvar på sina höga välbetalda poster, samt att de visselblåsande läkarna ännu ej fått ett rättmätigt erkännande.

      fast han var väl ingen skandalkirurg innan de anställde honom?

    Jisses

    En fråga.
    Om jag fattat det rätt var hon särbo med kvinnan som avled. Dem var ett par med bodde inte ihop.
    Räknas hon då verkligen som närmaste anhörig? eller räknas föräldrar/syskon som närmaste anhörig?

    Sjukvården har sekretess och får enbart lämna ut uppgifter till närmaste anhörig, så hon kanske inte är i en ”position” där hon kan kräva allt hon försöker kräva? hon kanske måste få en av föräldrarna/syskonen att begära möte med läkaren för få svar på sina frågor?

    För det går ju inte att ringa sjukhuset och säga ”vi var ett par, därför ska du berätta allt för mig” eftersom detta inte går att bevisa, speciellt eftersom de inte bodde ihop. För om det gick till så kunde ju vem som helst få ut sekretess uppgifter om någon som dött genom att påstå att man var ett par.

    Jag tror det ligger mer bakom denna historia än vi får veta. Däremot dåligt agerande att sjukhuset att svara offentligt till henne på sin facebook sida.

      Man kan få inlagt i sina uppgifter vem som är närmast anhörig, det behöver inte vara närmaste släkting eller nån man bor med. Tidigare var min mamma satt som närmaste anhörig till mig per automatik (hade varit så sen jag var barn alltså) men för några år sedan ändrade jag det till min partner i stället, innan vi ens bodde tillsammans.

        Jo, men de är få som planerar att dö i en trafik olycka i ung ålder.
        Så kan mycket väl vara så att hennes särbo inte lagt in henne som anhörig inom sjukvården.
        Och därför det är svårt för henne att få fram uppgifter.

    Skulle inte förvåna mig om den här kuratorn har fått tagit sjukt mycket skit för sin hantering av ärendet trots att det låter som att hon gjorde allt som stod i hennes makt för att reda upp situationen och även ge stöd till de anhöriga. Det låter konstigt men har man jobbat på KI så vet man. Det är uteslutande en hierarkisk organisation som sopar sina misstag under mattan och de som är längst ner får bära hundhuvudet.

      Om du har jobbat på KI så borde du även vara medveten om att KI och NKS är två helt separata organisationer. Det ena är ett universitet och det andra är ett sjukhus.

    NKS har nu anmält sig själva efter att ha spridit den anhöriges namn på sin FB- sida och information om patienten som avled. Ett litet steg framåt att de åtminstone fattar 1 av alla fel som begåtts nyår längs vägen. Tyvärr inte tillräckligt men bättre än inget.

    Vilket jävla skämt. All styrka och kärlek till Maria.

    Jag skriver en egen kommentar om detta då, eftersom mitt svar på en annan inte verkar ha gått igenom:

    Läkaren hade EN arbetsdag efter olyckan, var sedan ledig under helgen men ringde EFTER ATT HA ARBETAT HELA MÅNDAGEN klockan halv sju på kvällen. Vad i helvete är det ni begär?

    Jag skriver här också:

    Var tacksamma för att några läkare alls vill arbeta kvar inom svensk offentlig sjukvård i stället för detta ständiga jävla gnäl. Vi är många som lämnat den för att bosätta oss i både tryggare och mer lönsamma europeiska länder, jag och min man är bara två av dessa.

    Än en gång m v h från en av alla läkare som tröttnade

    Det värsta är att jag inte kan låta bli att tänka:

    ”Om Maria varit man. Hade det gått snabbare för sjukhuset att meddela om Betsys bortgång?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.