Katrin Z öppna brev till sonens skola – uppdaterad med Katrins inlägg

Inlägg ett: 

Inlägg 2: som kom efter att jag publicerat det här: 


Katrin Zytomierska skriver ett öppet brev till en av sina söners skolor,
där en lärare fått gå pga att hon velat ha några dagar ledigt för att kunna hälsa på sin dotter som bor i Australien. Pga pandemin har de inte setts på 3 år.

Vad tycker ni om att kända människor tar till sina sociala medier för att försöka påverka saker de ser som felaktigheter? 
Håller ni med Katrin, och tror ni att sådant här kan få en skola att ändra sin policy?

382 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fel i länken, kommer bara till en svart sida med felmeddelande

      Kontot är privat (eller har blivit det efter att länken lades till här på Bloggbevakning).

    vad skriver hon då? kan inte se instagram-inlägget.

    Sorry alla kränkta föräldrar, det är inte ni som bestämmer i skolan. (OK, inte ens skolan bestämmer i skolan, men skit i det.)

      Jo, rektorn har bestämt att ingen lärare får söka ledigt under året.
      Här handlar det om tre dagar i vinter, 3 dagar, och personen har sökt 6 månader i förväg.

      Att ha samma regler för barnen och de anställda när det kommer till detta är orimligt.

      Sen får väl föräldrar protestera, det är en demokrati.
      Tror knappast det handlar om att Katrin är kränkt utan hon tycker läraren är väldigt bra, och att någon får stå upp för anställningsvillkoren för de anställda på denna skolan.

      Hade själv reagerat om jag fick höra att mitt barns lärare sa upp sig för att chefen på skolan gör så här. Läraren hinner ju få arbete på annan skola MEN sorgligt att bli av med en bra pedagog.

        Men varför inte skjuta på resan tre dagar? Obegripligt. Det är dessutom inte rektorn som bestämmer att ingen får ta ledigt utan han följer reglerna som stipuleras för kommunala skolor (detta är Engelbrektsskolan, kommunal)(mer info på Lärarförbundet t ex)
        Eftersom det är 1050 elever finns troligen en hyggligt stor lärarkår som alla skulle kunna vilja tänja på reglerna. Det blir ohållbart för skolan att planera med vikarier kanske lr inga alls. Det borde läraren själv ha fattat. Faktiskt har jag stor respekt för skolledningens uthållighet – måste vara ett helvete med de slags extremkrävande föräldrar utan självkänsla som det finns för många av på Östermalm.
        Därmed inte oväntat att just Zytomierska drevar runt ”besviken”.

          Obegripligt? Lite lättare att ta ledigt än att få flygbolag att ändra avgångstider ändå va?

          Det handlar om tre dagar innan julsfton, det tar ett tag att åka till australien där hennes dotter bor.

          Om hon nu skall åka till Australien så är det ju en rätt lång resa och det går väl inte flyg varje dag som funkar kanske?!
          Tycker ju att om det är någon gång och någon har speciella skäl så skall man kunna vara ledig några dagar, helst om man ber om det så långt i förväg.
          Klart man förstår att inte lärare lättvindigt kan få ledigt. Men det måste ju kunna finnas chans om man har goda skäl.
          Dock så är det väl många just nu som inte sett nära och kära på rätt länge om de bor en bit bort, så kan bli många som vill vara lediga samtidigt

          Nu är det såhär, att vill en lärare ta ledigt när det är skola så måste vi ta tjänstledigt (=Ingen lön) om man inte råkar ha en vanlig tjänst, och då har man rätt till att ansöka om sin ledighet precis när man vill som alla andra människor.

          Det är därför inte lärare tar ledigt hux-flux.

            Absolut, men gissningsvis hade väl läraren gjort det om hon hade den möjligheten och inte då sagt upp sig för att hon inte får betald ledighet. Verkar som så att rektorn nekade tjänsteledigt.

          Skitsnack! Det finns många av Stockholm stads skolor där rektor är empatiska normala människor som kan göra välgrundade undantag och som förstår vikten av ett gott ledarskap. Denna lärare det nu handlar om har antagligen bokat flyg några dagar tidigare för att biljetterna var så mycket billigare. Aldrig trodde hon väl att det skulle bli ett problem, när hon som alltid ställer upp för verksamhetens bästa, bad om ledigt. Det blev nej från en liten människa, och hon fick säga upp sig för att kunna resa.

        Om varje lärare på skolan vill vara ledig några dagar under skolåret går det i slutändan ut över barnens utbildning eftersom man måste ta in vikarier, och det råder brist på utbildad personal. Det här är reglerna. Istället är lärare långlediga flera ggr per år. Det här är något man vet när man tar anställning som lärare.

          Finns det nån annan yrkesgrupp som skulle acceptera att inte få söka ledigt när man vill? Och att lärare är långlediga beror ju på att dr jobbar in den tiden övriga veckor, inte på grund av välgörenhet.

            Ansöka kan alla men man får inte alltid semester när man vill, inte heller de som inte är lärare. Det enda man är garanterad oavsett yrke är 4 sammanhängande veckors ledighet. Så det är inte mer synd om den här läraren som inte fick 3 dagar ledigt än vad det är om någon annan som inte får ledigt när hen vill, och det är många.

            Jag förstår inte vad det är som är så svårt att förstå med att lärare har ledigt utifrån hur skolåret ser ut. Det här är något man förstår när man tar anställning. Vill man inte ha det så behöver man inte vara lärare.
            Finns även andra yrken som påverkas av t ex produktionstoppar och inte får ledigt under den perioden. I Sverige verkar vi tro att man ska få ledigt precis när man vill – så är det inte och har aldrig varit.

              Är ju en viss skillnad mellan att ”få ledig precis när man vill” och att i ett undantagsfall (och med sex månader att gå) be om ledigt tre dagar i slutet av en termin för att man pga en pandemi inte kunnat träffa sitt barn på ca. 3 år.

              Absolut att lärare vet villkoren för deras anställning innan de väljer att bli lärare och absolut att generellt skulle det inte fungera att lärare begär ledig hur som helst, när som helst under skoldagar. Men varje arbetsgivare, även dem inom skolan, kan också göra undantag om det finns bra anledningar till det och går att tillgodose utan större problem. Kan tycka att denna lärare hade en riktigt bra anledning, hade en rimlig frågan om ledighet och skolan hade rimligen kunnat lösa det med tanke på hur många dagar som när på terminen det gällde. Att använda en princip av ”ingen får ledigt” än att avggöra beroende på situationen är bara dumstridigt och hur man förlorar kompetenta lärare (bevisligen), som det redan råder brist på.

                Jag har ingen insyn i den specifika situationen så kan inte uttala mig ang om det är rimligt att få ledigt 3 dagar innan barnens julledighet. Antagligen är det en principsak – att ingen får ledigt och inga undantag görs. Tycker sånt är störigt men har som sagt inte insyn i just det här fallet, det finns säkert en rimlig anledning.

                  Ja, det förstår jag med iom att K skriver att det var just en sådan princip som var anledningen bakom varför ledighet inte beviljades. Min poäng är att det är en korkad princip att ha som skola och hur man förlorar kompetenta lärare.

                Det står att hon inte träffat barnet på ett år… inte tre som vore det logiska iom att de skyller på pandemin. Ett år är väl ganska normalt intervall och inte nått som ska kräva nån särbehandling. Det låter snarare som att hon vill fira jul där men iom att julen ligger son den gör i år så “hinner” hon inte dit i tid om hon inte är ledig innan. (Alltså bara spekulationer baserat på att det var ett år sen de sågs)

                Arbetsgivaren borde ändå bevilja ledighet… men har de som policy att ingen får va ledig så skulle inte jag heller bevilja det om det gällde ett årligt besök, även om jag så klart förespråkar en mkt friare policy.

                  Blandade ihop med att det stod tre år på något annat i texten, hennes anställning kanske det var. My bad!

                  Jag vet inte, kan ändå tycka att även om det rör sig om ett årligt besök så är ju inte precis en orimlig förfrågan med tanke på hur många dagar det rör sig om och när på terminen det infaller. Väldigt sällan om någonsin elever i den åldern har något viktigt eller ens riktigt som görs de allra sista dagarna innan jullovet. Brukar vara julbord, måla, sjunga, film och annat mer mys. Sista dagen är väl t.o.m. oftast en halvdag där man äter en lätt julig fika och sen är det det.

                  Men orsaken blir ju för skolan irrelevent egentligen iom deras policy, en policy jag anser är riktigt dålig överlag.

            Det är inte självklart på någon arbetsplats att du får semester när du vill. Det enda som LAS uttrycker är att du har rätt till 4 veckors sammanhängande sommarsemester vilket innebär att du får semester under juni, juli eller augusti. Så även under sommaren kan du nekas ditt förstahandsval.
            Katrin vet inte vad hon pratar om och hennes svammel om att hon minsann är en så exemplarisk arbetsgivare får stå för henne. Det är en löjlig jämförelse hon gör dessutom. Hon driver ett fåmansbolag med okvalificerad arbetskraft och säljer konsumentprodukter. En skola med ett elevantal på över 1000 elever, en begränsad budget och krav på medarbetarnas kompetens är en helt annan situation. Jag tycker ärligt talat synd om skolans ledning. Dessutom riskerar läraren att få en varning för illojalitet mot din arbetsgivare om det är som Katrin skriver att läraren gett sitt tillstånd till Katrin att blåsa ut det i sina sociala medier. Har hon inte gjort det utan Katrin gjort det på eget bevåg har hon gjort en otrolig björntjänst till läraren. Oavsett, detta är inte bra för någon.

              Det är inte lärarens arbetsgivare eftersom hon har sagt upp sig.

                Jag vet, och det får mig att tro att det ligger någon schism mellan läraren och ledningen.

              Lärare har ju ferietjänst och alltså ingen möjlighet att ta semester andra dagar utöver de när eleverna är lediga (och om nån tycker att lärare har mycket ledighet så jobbar man in den tiden under läsåret), det som gäller övriga dagar är tjänstledighet utan lön. Sen låter det ju mycket märkligt att skolan har nolltolerans mot tjl för lärare, bedrövligt, det bör väl kunna avgöras från gång till gång. Vad säger facket om det hela?

            Jag var tvungen att säga upp mig från H&M för att jag behövde 1(!!!!) extra dag semester för utbytesstudier efter att ha jobbat där i 5 år. Valde utbytesstudierna, fick ett bättre deltidsjobb, blev läkare, lever nu ett fantastiskt liv och går ibland förbi min gamla H&M-chef som står i samma affär 6 år senare. Då känner jag verkligen att det var hennes rena förlust. Hoppas det blir så för läraren också, hon förtjänar bättre

            Det är garanterat få lärare som skulle byta sina nuvarande villkor mot en tjänst med semester, även om de fick. De har diskuterats många gånger men lärarnas fackförbund är alltid emot. Då ligger det i sakens natur att man jobbar under terminerna och inte är ledig då. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

            Men detta vet man ju när man utbildar sig till lärare. Att de gör lång men styrd ledighet. Ingen lärare jag känner är upprörd över detta. Och för övrigt finns det massa människor som inte får ledigt när de vill, tex i vården.

            Det är vanlig semester OCH intjänad tid (för andra kallad flex). Och som många andra skriver finns det många andra branscher och situationer där du inte får semester när du vill.

            Fast lärare har väl ferieanställning? Dvs är lediga när det är lov. Inget utöver det. Typ

          Nej, lärare har inte långledigt för att kompensera för att de inte kan ta ut ledighet. Den långledigheten du menar är intjänad arbetstid eftersom en arbetsvecka för en lärare är 45 timmar.

          Att det är brist på utbildad personal går förstås inte att lösa i längden genom att försämra lärares arbetsvillkor.

            Det skrev jag ju inte heller, men det kanske blev otydligt. Jag menar att lärare är lediga/har semester utifrån hur skolåret är uppbyggt. Och det är många andra arbetsplatser där man inte heller får ledigt när man vill pga hur arbetsbördan ser ut under året. Ledigheten är förlagd till en viss tid under året. Ska lärare börja ta ut ledighet i april och sen jobba i juli? Lika vansinnigt som att industriarbetare ska vara lediga perioden innan jul och sen jobba när fabriken är stängd.

            De lärare jag känner är nöjda med sina ”lov”. Speciellt de som har familj och är automatiskt lediga när de egna barnen också är det. Tycker de förtjänar högre lön och minskad arbetsbelastning.

              Fast helt orimligt argument att skolan skulle havera om lärare fick ledigt ibland. Det skulle inte påverka utbildningen nämnvärt.. I så fall kan man applicera det på flera yrken, ta vården som exempel, kvalitén sjunker inte för att vi får ta en semester dag här och där. Vi ser till att det finns kvalificerad personal till den dagen och så får vi ledigt, oftast. Självklart finns kan du inte ta när eller hur du vill, men söker vi två månader innan så ”ska” den beviljas.

              Skolan borde på tal om förbättring försöka gå utanför sin fyrkantiga box och tänka lite nytt, mer utforskning och aktivt deltagande, göra lärande roligt. Det är för mycket tid i klassrum där dom ska förväntas sitta tysta och duktiga, för små barn är det för mycket att förvänta sig..

          Då måste vi ha in en system om lärare blir sjuka! Då blir det också vikarien. Ska vi förbjuda sjukdom också, för det går ju ut över barnens utbildning?

          Att tro att en elevs hela utbildning förstörs för lite ledighet visar hur mycket kunskap som finns om skolan.

          Man måste försöka att ha kunskap om det man yttrar sig om. Om en lärare är ledig skriver dom en planering med koppling till läroplanen. Beroende på skola så är det i vissa fall utbildade kollegor som går in och täcker där det behövs.

            På samma sätt som du har kunskap om hur man organiserar en arbetsplats? Kanske just det faktum att det finns något som heter oplanerad frånvaro (sjukdom) att hantera så blir det väldigt kostsamt om man ska förväntas ge alla lärare strödagar här och där för att det passar bättre med den privata semesterplaneringen.

          Fast nu vill inte alla lärare vara lediga några extra dagar varje år. Blir så trött på såna som du som drar till med den gamla ”tänk om alla skulle göra så”. Har du aldrig gått till vårdcentralen om din ordinarie läkare är ledig? Du kanske fick träffa en kollega istället? Eller en vikarie. Skolan hade säkert kunnat ordna så att klassen på sin avslutning blev omhändertagen av en kompetent personal på skolan. Så gör vi på min skola i Stockholm stad. Menar du på riktigt att regler är till för att följas utan undantag så att en lärare inte får ta ledig när hens egna barn tar studenten? Eller någon annan speciell händelse i livet. Du måste vara fruktansvärt tråkig att umgås med. Och du, sök dig inte till något yrke där du på något vis ska vara mänsklig. Paragrafryttare!

            Mm en fritidsansrälld säkert som får göra deras jobb hela tiden… (inte lärarnas fel utan ledningen samt bristen på pengar). Uppskattar faktiskt att en ledning inte ger massa extra ledigt till lärare så andra måste hoppa in för dem, ansvarigt.

      Och då ska man aldrig säga ifrån om man tycker att något är orättvist inom skolan?

        Ja, problemet idag i skolan är ju verkligen att kränkta föräldrar försvarar lärarna för mycket?

        ”Love-To är allergisk mot all mat som börjar på bokstaven K, så vi kräver att ni döper om köttbullarna till något annat. Om ni inte gör det, så tar vi vår skolpeng och drar till en mer förstående skola.”

          Det var samma sak på vilket sätt då, menar du? Förmodligen vill du också ha rimliga arbetsvillkor.

          Det är ju exakt så här det går till på skolorna? Föräldrarna bestämmer allt och ställer helt orimliga krav. Rektorerna backar alltid upp föräldrarna och aldrig någonsin sin personal.
          Det finns ju mer än en anledning till din enorma lärar- och pedagogflykt som pågår inom skola och förskola.

            Detta är mer ett fenomen vid alla friskolor med riskkapitalbolag som ägare. De är enbart intresserade av att leverera utdelning till aktieägarna.

              Tyvärr är kommunala skolor också lite så pga det fria skolvalet och skolpengen…

          Översätt köttbullar till engelska så är det inte längre köttbullar. ?

      Jag har inte läst inlägget, men man är inte en ”kränkt förälder” för att man har synpunkter på att arbetsmiljön för lärare brister (vilket den gör). Det är en rimlig grej att vilja påverka som samhällsmedborgare.

        Vad snackar du om? Skolvärlden är full av kränkta föräldrar som vet bäst.

          Jag snackat om just den här situationen, när en förälder hyllar och försvarar en lärare (mot rektorn).

          Problemet med ”kränka föräldrar” brukar snarare vara det motsatta, att föräldrar hör av sig till rektorn med klagomål på lärarna om allt och inget.

        Du pratar arbetsmiljö när det handlar om en enskild lärare som inte kan anpassa sin resa till när hon är ledig? Att hon kan få en billigare biljett om hon får semester är knappast ledningens problem eller ansvar heller för den delen. Dessutom kan just arbetsmiljön för de andra lärarna vara just anledningen till att läraren nekas semester.

      Är nog typ första gången jag känner Team Katrin. Tycker faktiskt det känns fint att hon försöker rädda en bra pedagog som barnen älskar.
      Tycker de kunde satt in en annan resurs de 3 dagarna när det iaf inte är riktig skola med inlärning etc.
      Känner flera lärare som fått ta ledigt lite strödagar då tex.

        Och denna uppfattning grundar du på en hysterisk kvinnas utspel? Skulle vara intressant att få lite mer perspektiv på detta.

          Vad modernt att kalla kvinnor med åsikter för hysteriska. Välkommen till nutiden.

      Så om hon skuter i att anmäla ledighet och är ”sjuk” de dagarna o håller käft om att hon sitter på ett flyg är de ok. De får ändå ta in vikarie med sämre tidsmarginal men hon har inte gått emot något avtal.

        Precis vad jag tänkte och exakt hur jag hade löst det (är lärare), sk. ”malicious compliance”. Man kan ju vara sjukskriven för annat än rent fysiska åkommor.

    Känns som att det måste finnas något mer i storyn än att läraren sökt ledigt och fått gå..? Sökte läraren ledigt, fick nej, åkte ändå? Det är ju lite skillnad i så fall..

      Exakt. Och har svårt att tro att det oavsett skulle göra att man får gå med. Det ska till riktigt mycket och allvarliga saker för att nån ska bli borttagen från sin tjänst. / En annan lärare

        Personen har inte blivit borttagen från sin tjänst.

          Då har man ju inte ”fått gå”.

            Nej, precis

              Slarvigt läst/skriver av K eller C…

          Okej, det lät som att hon blivit av med jobbet pga det.

            Antar att hon får välja att gå om hon vill vara ledig de där dagarna

              Alltså säga upp sig, helt hennes eget val.

      Ja, jag undrar samma. Sen frågar jag mig, har inte lärare precis haft sommarlov. Naja, eftersom jag inte kan se inlägget behöver jag inte spekulera vidare ?

        Personen vill åka tre dagar innan jul till sin dotter hon inte sett på pver två år.
        För att vara ute i god tid med planering för arbetsgivaren, tror till och med jullovet redan börjat för barnen eller gör dagen innan. Så sökte läraren nu ledigt 6 månader innan, men fick nej med motiveringen att inga anställda får söka ledig.

          Fick hon sparken pga det?

          Ah tack! Förstår och håller nog för första gången i mitt liv med Katrin. Bra att hon använder sin plattform för att ta upp det. Och heja läraren som inte tar sån skit.

            Fast det betyder att läraren pratat med vårdnadshavare. Tycker det är rätt oprofessionellt. Våra vårdnadshavare säger ofta ”Finns det nåt vi kan göra? Våra röster hörs högt!!” och hur mkt man än vill skrika ”JA!! Sätt ner foten ang detta” så kan vi inte göra det.

              Det kan man väl angående arbetssituationen. Men inte så A här privata problem.

              Kan ju vara så enkelt att föräldrarna fått brev hem om att läraren ska sluta och att lärare xxxx ska ta över klassen istället.
              Som förälder kanske du frågar läraren om varför denne slutat, speciellt om det är en lärare som du tycker är bra så är du kanske nyfiken om anledningen till varför.

              Nej det betyder det inte.
              Det betyder att skolan medddeland vårdnadshavare om att klassföreståndaren ska sluta och då har hela historien kommit fram

              Varför får ni inte tacka ja till/ uppmana föräldrarna att sätta ner foten ang sådant?

          Oj det låter oerhört hårt? Om det stämmer är det såklart rimligt att personalen letar nya skolor med lite bättre arbetsvillkor. Jag förstår också att föräldrarna blir fundersamma.

          Kunde läraren ha skjutit på sin resa i tre dagar??????

            Då hade hon väl gjort det?

            Det är dyrt om omständigt att ta sig till Australien, hon hade väl fått tag på bra biljetter dessa datum och bokat i Hood tid. Hon har inte sett sin dotter på två år och.ä några extra dagar gör mycket

              Så det är skolledningens ansvar att se till att hon har en biljett hon har råd med?

              Hon har inte sett sin dotter på ETT år står det i Katrins inlägg. Varför skriver så många 2 eller 3 år?

                Förstår inte heller detta… ett år är ju inte särskilt lång tid… snarare ganska normalt. Bor man dessutom i Australien så ses det nog som ofta att träffas en gång om året.

            Eller kanske åkt nu på sommaren när hon haft långledigt men ooops nej då är det ju vinter i Australien och det går ju inte för sig ??‍♀️

              Var det därför hon inte åkte under sommaren?

              Det kan ju också vara så att dottern inte hade möjlighet att ta emot besök under sommaren.

                Framgår dock inte

              De ville förmodlingen fira jul ihop.

        Lärare har inte sommarlov. De har semester.

          Haha ”okej”

            Vaddå ”ok”? Vuxna har semester, barn har lov.

              Vem bryr sig. Om du förstår vad jag menar, varför rätta. Jag säger lov, alltid. Och ingen har missförstått och trott att jag går i skolan ?

                Men det är inget lov. Läs på istället 🙂

                  ”Okej”

                    Wow ?

                Det var inte jag som rättade som du ser på namnet. Bemötte din dryga kommentar.

                  Jag tycker att det är drygt att rätta folk. Och så svarar jag drygt tillbaka. Förstår inte vad man vinner på att sätta dit folk (när det inte handlar om kränkande beteende såklart). Men eftersom du själv bemödade dig att ta fighten så känns det som du tog ställning med och fortsatte med rättandet ?

                    Men då kan ju ta och växa upp istället och faktiskt använda de rätta orden så slipper du att folk är ”dryga”??‍♀️

                    Jag tycker det är drygt att bete sig som en obstinat trettonåring i stället för att göra om och göra rätt. Hur tror du världen skulle se ut om alla använde språket lite godtyckligt? Använd rätt ord så är det inte ett problem. Bete dig som en vuxen människa.

                    Rätta meningslösa saker som ett slarvfel kanske ja. Men detta var ju faktafel.

          Lärare har vanligen ferieanställning vilket innebär att dom har sommarlov, något kortare än eleverna men betydligt längre än vanlig semester för någon med semesteranställning. Den anställningsformen är specifik för avtalsområdet Lärarförbundet, Skolledarna och liknande.

        En sak. Lärare har inte sommarlov, de har semester!

          Haha

          Är det här lika illa som att säga dagis?

          Men gud vad kränkt man kan bli av en sån liten skitsak. Gå ut och ta lite luft vettja.

            Om du inte förstår grunden till den debatten så får det står för dig ?

              Är det en debatt nu också?!?

              Står jag gärna för. Mvh hon med kandidat i svenska språket ?

                ”Okej”.

                  Wow ?

                Vad har din kandidat i det svenska språket att göra med att höja lärares status genom att bland annat använda rätt uttryck som förskola & semester?

                  Att jag förstår grunden till ord, deras betydelse och att språket handlar om kommunikation och förmågan att vilja förstå andra människor. Man kan vara öppen till de fel folk säger för att man förstår vad de menar. Att dumförklara någon höjer ej statusen på ett yrke. Sedan säger jag lov till min semester med. Samt till min son som går på dagis (ojdå) som ej har lov. Jag har pluggat språk, litteratur, kommunikation, pedagogik samt genusvetenskap om någon är intresserad av mina meriter (eftersom det påstås ovan att jag behöver läsa på ?)

                    Motsätter mig inte det du skriver. Men tycker det är lite underligt att svänga med ”meriter”. På en skvallerblogg. Över ett anonymt konto på internet.

                      Haha jag vet. Men någon skrev att jag skulle läsa på så kunde inte låta bli. Träffade väl en öm punkt ?

                Det skulle vara bra om du använder dig av dina kandidatkunskaper i det svenska språket…

                  Men herregud lägg av. Vilka jäkla töntar ni är. Säger också att lärare har lov och barn på föris. Dom har väll sjutton inte semester när de har lön under ledighet och barn jobbar inte. Alltså snacka om att ha problem när man anmärka på såna smådetaljer. Alla fattar vad personen menar.

                    Vad pratar du om, tror du att man inte får lön när man har semester!? ?

                    Eh jo? Det är semester de har. Och vi har alla betald semester…

                Märks inte. Ditt sätt att bemöta andra är snarare på mellanstadienivå. Både språkligt och intellektuellt.

            Herregud, en av mina närmsta vänner är en av dessa lärare med 45h arbetsveckor och hon säger också att hon har lov, för hon bryr sig inte om såna små petitesser.

              Same. Tycker också att om man förstår vad folk säger, behöver man inte peta i det. Sen ska man inte kränka folk men det här handlar liksom inte om en minoritet som blir diskriminerade pga härkomst, könstillhörighet eller annat. Så kör nog vidare med mitt lov ?

                Så du tänker fortsätta säga nåt som du vet är fel? Intelligent…

                  Att vara intelligent handlar väl i allra högsta grad också om kommunikation och empati. Så om du förstår vad jag säger och jag inte har kränkt någon genom tex rasistiska tillmälen, varför sätta dit mig? Det är inte direkt intelligent eller nödvändigt.

                    Det går ju dock att vända på ditt eget argument gentemot dig själv. Debatten går ju ofta i ton av att lärare minsann har så mycket EXTRA ledighet i och med sina lov och därmed inte ska klaga över sitt yrke och sina arbetsförhållanden. I realiteten har ju lärare lika mycket semester som alla andra men däremot arbetar de in ledighet genom att arbeta fler timmar per vecka.

                    Den som rättade dig från början kan ju omöjligen veta att du känner till detta, eftersom väldigt många inte känner till det. När du då bemöter kommentaren som du gör påvisar du själv inte empati eller kommunikationsskills (och i en del ögon inte heller intelligens).

                      Okej det ger jag dig helt rätt i. Tack för sakligt argument.

                      Bara för att klargöra, det var inte så jag menade.. men som sagt, jag ser vad du menar och omvärderar ?

                      Blabla; jag förstår dig! I ett privat sammanhang hade det troligen märkts av på ett lättare sätt ??

                  Det är inte fel sorry. Man har inte semester med lön.

                    Va? Jo? ?

            Vem är kränkt?

              Uppenbarligen någon som inte har lov utan S E M E S T E R

                Ser ingen kränkt här. Folk är inte ”kränkta@ för att de påpekar rätt ord och inte håller med dig.

          Lärare som har ferietjänst istället för semestertjänst har väl ferie och inte semester om man ska vara noggrann…

            Haha oj nu tog det en vändning.

          Det är ju egentligen inte heller rätt. Vi har ”ferie” (inarbetat arbetstid) en del av sommarlovet och semester 25 dagar mitt i. Alltså kan man väl säga att vi har sommarlov! Och semester.
          /Lärare

            Nu vet jag inte vilket avtal du pratar om men jobbar du som ferieanställd lärare i Stockholm stad så är de första veckorna av ledigheten semester. De sista dagarna är ferie. Så semestern ligger inte ”mitt i”

            Nu vet jag inte vilket avtal du pratar om men jobbar du som ferieanställd lärare i Stockholm stad så är de första veckorna av ledigheten semester. De sista dagarna är ferie. Så semestern ligger inte ”mitt i”. Och snälla, vi har verkligen inte sommarlov – vi är väl inga barn heller? Vi har semester och ferie.

        Lärare är inga barn eller elever som har sommarlov! Lärare har semester som alla andra! Sen har de extra ledigt (ferie) för att de har jobbat 45h/vecka resten av året. Så de 5h extra varje vecka samlas ihop så de kan vara lediga när det inte finns barn i skolan.

      Läraren sönte ledigt sex månader innan.
      Fick nej, då skolan inte ger nägon ledigt alls.

      Om man då kikar på hur den arbetsgivaren ser ut som anställd, vad man har för arbetsvillkor jämfört med motsvarande anställningar på liknande arbetsplatser, så är det ganska orimligt.

      Läraren beslutade sig för att söka arbete på annan skola där ledningen är mer human och valde då att avsluta sin anställning.

        Tack för förklaring. Lite missvisande att skriva att hon ”fick gå” om det var så det gick till.

          Ja, jag läste inlägget igår så är nästan helt hundra på att personen sa upp sig

            Måste ju vara så. Man kan inte få sparken bara för att fråga om lov. Kanske om hon hade åkt men om det är i jul så är ju ej så fallet.

        Annorlunda om de måste söka ledigt, lärare brukar ha sommar- och jullov lediga. Är det en dag innan jullovet förstår jag inte varför hon var tvungen att åka just då istället för att vänta på sin ledighet. Är det nån specialgrej så de har semestertjänst (som de flesta andra yrkesgrupper) så är det ju galet att inte bevilja ledighet för nån vid jul??

          Oavsett så kan man ju söka ledigt, de är inte förbjudna att söka. Sen är det upp till chef att bevilja eller inte.

            Nja ganska dumt att söka då man inte har nåt att söka så att säga.

              Inte alls dumt. När jag var anställd på liknande villkor så kunde vår chef bevilja vissa dagar utanför loven om vi var ute i god tid. Ibland blev det ja, ibland nej.

                Oj. Då gjorde hen fel. I kommunal skola är det inte ok.

                  Självklart kan man söka ledigt utanför semester/lov! Det händer ju att man behöver vara ledig även under terminerna.

                    Exakt. Vilka kommunala skolor gör så? Känner flera lärare som fått ledigt. Kanske inte betald ledighet men ändå. Saker väntar ju inte till bara under sommar och jul ?

                    Ja akuta saker kanske och det finns ju speciella dagar till det. En nöjesresa klassa jag inte som detta.
                    Sjukt att skolor i Stockholm gör olika då och för olika yrkesgrupper. På min skola är det tvärstopp.

                  Man får inte gå till läkare? På begravning?
                  Förfärliga arbetsvillkor

                    Läkarbesök, begravning, flytt och andra saker som är svåra att påverka nämns troligen i kollektivavtalet, skulle inte förvåna mig om man till och med kan vara ledig med lön där. Men att åka på en (semester)resa är en helt annan sak.

                    Läkare får man ta tjänstledig/komp för såklart och begravning finns speciella dagar för om det är en nära anhörig.

                Blir ju väldigt orättvist, då bör alla få det. Och även de med semestertjänst på skolan. Blir mycket pengar…

                  Alla kan väl be om lov? Du kan ju be din chef att få vara ledig hela året men hen lär ju säga nej till det.

                  Man får ju inte betalt om man tar ledigt utanför semesterdagarna så varför är det orättvist?

                    Orättvist att inte alla får göra det… Även de med semestertjänst bör få göra det i så fall. Hos oss är det tvärstopp (skola i Sthlm).

                  Hade ingen aning om att det såg ut såhär för lärare. Är praxis alltså att man inte kan få ledigt någon dag för tex en begravning för att man ”inte får söka ledigt utöver skollov”? Låter helt befängt ju.

                    Nej, det är det inte. Varken för friskolor eller kommunala skolor. Finns gott om skolor som tillåter lärare att vara ledig för diverse orsaker: begravningar, läkarbesök, gå på föreläsning/kurs/workshop, att själv vara föreläsare för t.ex. något av lärarförbunden eller andra oganisationer m.m. Eller ibland till och med semesterresor, om förfrågan är rimlig (antal dagar, när under terminen, hur långt i förväg man ber om det, om det finns en särskild anledning varför, att man inte ofta frågar om det osv.).

                    Med undantag för kanske begravningar och dyl. så är sådan ledighet obetald och upp till arbetsgivaren/rektorn. Men de flesta skolor har inte en strikt policy om ingen ledighet alls.

                    Som det ser ut idag med en enorm lärarbrist skulle jag säga att de skolor som kör på policy som denna skola gör är rätt korkade och tänker kortsiktigt då de knappast kommer behålla bra lärare i längden.

                    Begravning finns särskilda dagar för om det är en nära anhörig annars får man ta tjänstledigt. Skyddas väl i lagen. Men detta handlade ju om en nöjesresa.

              @Anonym 09.57
              Hur menar du? Man kan söka tjänstledigt (utan lön).

                Jag menar vad jag säger. På min (kommunala) skola så kunde chefen bevilja enskilda dagar utöver lov. Men det var inget man kunde förvänta sig. Vet flera lärare i andra skolor som hade liknande. Man kunde be om lov och ibland fick man ok beroende på när osv.

                  Tur att mina chefer, också på kommunal skola, är flexibla. Har aldrig blivit nekad ledighet när jag behövt av olika anledningar.

                Söka kan man, men är väl inte särskilt troligt att de skulle bevilja tjänstledigt heller. Tjänstledighet är inget arbetsgivaren behöver godkänna, förutom, vissa undantag som studier.

          Lärare med anställningsformen har inga ”semesterdagar” utan dom har längre ledigheter som ligger i enlighet med loven och terminerna i skolan. Det betyder att en person med ferieanställning (anställningsformen för de flesta lärare) inte har ’rätt’ till annan ledighet än ferier.
          Sen är en ansökan om ledighet aldrig grund för att avsluta någons anställning, så att personen fått ”gå” är inte troligt om det handlar bara om detta.

            Suck. Lärare har visst semester. Men den ligger fast under veckor vi inte kan påverka. Förut lika många semesterdagar som många andra yrkesgrupper så har vi även ferieledighet. Det kan man enklast förklara som kompensation för att vi arbetar 45h/veckan istf 40.

          Kan väl vara så enkelt som att det fanns flygbiljetter den dagen och inte dagen efter. Att priserna varierade mycket. Ena dagen var många mellanlandningar. Att be om lov kan väl knappast vara olagligt. Sen är läraren fri att säga upp sig om hon får nej och jag misstänker att det ligger mer bakom här än endast en semester. Kanske var droppen.

        Jag tycker det är skrämmade hur ofria och styrda lärare har blivit. Var en lång intervju i DN här om dagen med en gammal lärare som sa att hon aldrig hade blivit lärare idag av just den orsaken, hur mycket styrda de är nu och hur lite frihet de har jämfört med förr. Samt att de fått axla arbetet för all kringpersonal som de tidigare var mer gott om på skolor, och därför inte får fokusera på undervisning.

          Jag tycker nog det var värre förr, när kvinnliga folkskollärare inte fick gifta sig. Envisades de med det, ja då var det bara att sluta.

            Hahaha jaaa SÅ gammal var inte läraren i artikeln. Hade ju varit sensationellt.

          De får verkligen inte axla allt kringvandrar, fritidspersonalen gör mycket…

          Lärare som är gamla och gärna alltid jobbat som lärare brukar tycka det. De kollegor jag har som kommer från näringslivet men skolat om sig, ursprungligen ekonomer och jurister, tycker jobbet är väldigt fritt och flexibelt. Allt handlar om referensramar.

      Nej hon sa väl upp sig för att hon vägrades 3 dagars ledighet om ett halvår?

      Ja, vi har ju ingen aning om vad det handlar om och varför läraren inte skulle få ledigt!

      Kanske nationella prov som ska måste rättas just då? Läraren kanske inte har några semesterdagar kvar? Läraren kanske inte alls är så uppskattad som K påstår? Läraren kanske har haft hög frånvaro redan och att rektorn inte vill att hen ska vara borta ytterligare?

      Att man som offentlig person tar upp detta är så otroligt barnsligt och utlämnande. Som att hon skulle sitta på hela sanningen.

        Nationella prov på höstterminen sker i början av november till början av december, så rättning borde vara avklarat innan någon eller ett par veckor innan om nationella prov var aktuellt för denna lärare. Lärare har inte semesterdagar heller, en del lärare kan få en slags ledighet som är typ som semesterdagar som de får när de uppnått en viss ålder, men annars inga semesterdagar. Däremot kan de såklart begära ledigt ändå, men utan betalning.

        Sen kan det absolut vara så att läraren inte är så uppsakattad som K påstår eller att läraren haft hög frånvaro redan, det vet ju inte vi. Men anledningen som gavs var ju att skolan inte ger ledigt till någon som en policy bara. Och det är korkat och är det så tycker jag faktiskt för en gång skull K gör rätt, inget barnsligt med det.

          Men så mycket fel det florerar här! Lärare har visst semester! Det är lagstadgat i Sverige. Däremot kan vi inte påverka vilka veckor semestern ligger utlagd.

            Men jisses, ta det lugnt. Jag har en mamma som är lärare och flertalet vänner som är lärare och är väl medveten om hur det fungerar. Tror poängen framgår tydligt att det jag syftar på är att lärare inte har semesterdagar att plocka ut och använda dessa för att begära ledigt när som helst under året. Utgår nu alltså såklart från lärare som har en ferietjänst och då rör det sig ju om ferie och inte de typiska semesterdagar man har annars. Det är en speciell anställning.

            Sen finns det också lärare som har semestertjänst, men ansåg inte det var relevant att ta upp här iom att då fungerar det mer eller mindre som för alla andra med vanlig semster att plocka ut och så är det ju inte fallet som diskuteras här.

    Svårt att diskutera när inte inlägget syns.

      Det syns visst!

        Nu ja.

    Det hade varit roligare om man kunnat se inlägget.

      Haha ja

    Ett inlägg om ett öppet brev som ingen kan läsa..? Hur ska vi kunna diskutera det?

      Hon hade öppen profil, men nu stängt den som hon alltid gör. Sjukt tröttsamg.

        Ja, det går inte att länka till eller dela inlägg från ett konto som är privat.
        Det är därför som kontot görs privat 🙂

        Hon gör det för att få fler följare…

          Japp, det sa hon i nån podd för nåt år sen, hon sa typ: …”folk är så jävla nyfikna o lättprovocerade, jag gör mitt konto privat när jag provocerat fram nåt riktigt bra jag spytt på. Plötsligt har jag flera 100 nya följare o när jag gör kontor officiellt igen ramlar det in flera hundra till. Jag är smart, Queen helt enkelt”

    Varför åkte inte läraren på sommarlovet?

      Åkte?

      Jo, läraren gick nog på sommarledigt.
      Det är inte vad detta handlar om.

        Det är ju inte vad hen menar. Utan varför åkte inte läraren på sommaren, inlägget handlar ju om en resa.

          Fast vad är det för fråga? Av nån anledning planerade hon åka när hon planerade åka. Poängen här är väl mest hon sökte om ledigt ett halvår i förväg under dagar skolan ändå hade stängt om jag förstod saken rätt.

            Även fast det inte går några elever i skolan kan det ändå bedrivas verksamhet på platsen. Planeringstid, viktiga gemensamma möten etc.

            Jag skulle då inte vilja att mina barn går i en klass där läraren inte hunnit planera terminen ordentligt.

              En lärare som vill iväg hinner planera terminen. Övriga dagar är ofta till för annat än just den enskilda lärarens planering. Oerhört många lärare jobbar kvällar och helger för att hinna med. Med motivation av att träffa sitt barn som bor så långt bort är det nog inga problem att ta igen sådan tid på sin fritid om det behövs.

              Jag skulle vilja att mina barn gick på en skola som var mån om att behålla duktiga lärare och inte mista dem för att man beter sig oflexibelt och analt. Tror det kompenserar för några planeringsdagar som fallit bort.

            Ändå onödigt att göra så stor grej av det, varför inte vänta tills det blir julledigt?

              Man får väl utgå från att hon hade anledning eftersom hon inte väntade till lovet. Eller?

                Folk är konstiga så det vet jag inte…

                  Härlig inställning.

          Galen tanke men ska man besöka någon så bygger det ju på att den också är tillgänglig då. Kan ju faktiskt vara så att dottern hade förhinder under sommaren.

          För att personen ville åka och fira jul med sin dotter som bor i australien.
          Bara resan tar ju över 20 timmar och då är det ganska vettigt att vilja pka tre dagsr innan jul.

          Sen har väl jullovet börjat ngn dag innan så man kan ju tycka att rektorn kunde varit lite välvillig.

      Är ju vinter där nu vs sommar och ledigheter runt jul. Kan ju hända att läraren ville få lite sol kring jul samt att familjemedlemmar har sommarlov, semester osv så det är en smidig tid för alla att ses.

        Fast det verkar ju som att pandemin används som ”ursäkt”. Inte sett varandra på tre år etc. Bättre att åka på sommarlovet då, när läraren ändå är ledig och kan vara lite mer flexibel med datumen, dessutom får de träffas tidigare. Ovärt också att resa 20 timmar för en två veckors resa.

        Nej, detta verkar vara en konstig planering. En lärare är ledig två månader på sommaren, två veckor på jullovet och vill ändå ha tre dagars extra ledighet. Det är ingen rättighet. Jag förstår arbetsgivarens ståndpunkt i det här fallet.

          Men människa! Sluta anta att du vet något om hennes planering. Allt detta bygger på spekulationer.

          I Australien har jag för mig ett den enda semester man har är runt jul så säkert därför hon vill åka då och inte på svensk sommar?

          Hon har kanske inget pass som blir färdigt under sommarlovet.

          Det står att de har inte sett varann på ETT år. Får ju snarare anses som ganska ofta om en av dem bor i Australien.

          Jag har då alltid haft min sommarledighet mellan 6 och 6,5 vecka sen jag började som lärare… ??‍♀️

      Kanske för att hon planerade att åka över julen. En helt annan årstid, både här i Sverige och i Australien.
      I Australien är det vinter nu. Till jul är det sommar där.
      Hade jag åkt dit hade jag också hellre åkt över jul.

        Ja hade jag åkt hade jag kanske inte åkt när dom jag ska hälsa på är mitt i jobb och inte kan ta ledigt. Har jobbat på södra halvan av jordklotet (inte Australien) och då var semestern för oss när vi i Sverige har vinter. Dvs sommar där då. Har man inte setts på tre år kanske man vill hinna ses mer än en snabbis på kvällen efter jobbet och på helgen om man har ”normala” arbetstider. Tycker inte det var några konstigheter att välja att åka vid jul just till Australien.

    Hon har privat konto, kanske därför vi inte kan se inlägget som är länkat? 🙂

    Kan inte heller se inlägget men det känns som att det ligger mer i det än att läraren fått gå. Eller om den åkte iaf trots ett nej. Då är det ju lite annat.
    Tycker det är helt rätt att utnyttja sitt kändisskap om man kan påverka någons öde. Även som okänd tycker jag man ska reagera när ngt inte går rätt till.

    Lärare har allra allra oftast ferietjänst dvs att man jobbar fler timmar i veckorna och är lediga nästan hela sommarlovet, samt jullovet. Ibland även andra lov beroende på skola (kompensation för utvecklingssamtal mm). Har aldrig stött på nån som inte har det.
    Man har alltså inga semesterdagar att ta ut. Är det en friskola med andra avtal eller? Märkligt i så fall att inte godkänna semester så här långt i förväg.

      Lärare klagar på både det ena och det andra men väldigt sällan på ledigheterna.
      Och även lönerna har åtminstone här i Stockholm kommit upp på nivåer (särskilt för nyanställda lärare) att den som nu klagar borde skämmas.

        Det är ju ingen som klagar?

          Har man som lärare en årsarbetstid som är 60 dagar kortare än för en genomsnittlig tjänsteman har man goda möjligheter att förlägga resor och andra fritidsaktiviteter till den tid då man inte är i tjänst.
          Detta inlägg handlar om en lärare som ville vara ledig utöver den generöst tilltagna tid som en lärare är arbetsbefriad.

            Men var det den här enskilda händelsen som ensamt ledde till att hen sa upp sig tror du?

            Du vet också att man arbetar igen de där dagarna under veckorna? Förtroendetid som ska göras efter arbetstid.

        Vem har sagt att de klagar?
        Det största problemet i yrket skulle jag säga handlar om arbetssituationen mer, belastningen, arbetsmiljön osv.

          Inga pengar i världen skulle få mig att gå tillbaka till läraryrket.

            Ok. Alla tycker olika.

              Ja? Sa jag annat?

                Sa nån att du sa annorlunda? ?

                Nä men ville bara visa att alla inte tycker det är så hemskt.

      Har varit lärare i femton år och aldrig varit med om att det har varit problem med att ta ledigt och åka på semester. Ofta har man jobbat in övertid och när man sparat en vecka är det bara att åka. Det Katrin beskriver är ingen generell regel som gäller i hela landet.

        Hahaha va? Märklig skola. Mitt k terminen eller? Du lät ju haft semestertjänst, inte ferietjänst då. Annars får man inte övertid.

    Mitt syskon bor också i Australien. Vi sågs redan i mars när deras restriktioner togs bort. Så det där att de inte kunnat ses på 3 år är en sanning med modifikation. De har kunnat ses, men prioriterat annorlunda.

    Sedan har man inte som anställd rätt att ta ut ledighet under precis hela året när det passar en. Det enda man har rätt till är 4 veckors sammanhängande semester någon gång under perioden juni-augusti. Mer än så har man enligt lag inte rätt till.
    Om arbetsgivaren har policyn att inte bevilja ledighet under andra perioder så är det vad som gäller.

      Du har rätt men nu blev arbetsgivaren av med en får vi anta bra anställd några dagar före skolstart. En arbetsgivare i skola (det råder lärarbrist) bör nog tänka sig noga för innan den har alltför stränga regler om ledighet. Det handlade i aktuellt fall om tre (3) dagar! Hade min arbetsgivare som jag sliter hårt för inte varit så flexibel så att hen kan ge mig ledig tre dagar utanför ordinarie semestertid hade jag också valt att söka mig bort och min arbetsgivare hade fått ta in någon ny som initialt gjort ett mycket sämre arbete vilket inte hade varit bra för organisationen.

        Fast det är inte bara tre dagar. Lärare har som nämnts ovan ferietjänst, vilket innebär att man inte har några dagar att ta ledigt från. Anledningen till varför lärare inte jobbar under julen är på grund av att de redan jobbat in de timmarna under terminen. Julledigheten är ju då egentligen bara en period för uttag av flextid.

        Även fast det ”bara” var 3 dagar så är det uppenbarligen så att arbetsgivaren ansåg att läraren skulle missa något väsentligt och obligatoriskt. Då är det bara att skjuta på resan i 3 dagar och åka under den ordinarie perioden som flextiden tas ut på. Varför är det ett så stort problem?

          För det första kan det ju ligga annat bakom också. För det andra kan väl inte du avgöra när det passar för andra människor att ses? Kan ju innebära flertalet faktorer som du inte har någon aning om. Troligen går alla på jul”lov” bara någon dag innan julafton och man kanske faktiskt vill fira själva julen med sin familj och därför åka någon dag tidigare?

          Många arbetsgivare kan vara flexibla med detta. De lärare som har ledigt har som du säger jobbat in sin arbetstid. Men många lärare behöver jobba MER än den tiden de jobbar in för att sedan vara lediga de övriga tiderna. Att vilja vara ledig tre dagar utöver sina redan förutbestämda lediga dagar – på kanske flera år? – är ju inte en extremt konstig sak.

            Ja men det funkar ju inte så. Får man det på andra jobb, vara extra ledig var för att man vill? Nej. De jobbar in sin ledighet, sen är de lediga på bestämda datum.

              Va vem är ledig på bestämda datum? Var jobbar du?

                Lärare. De är lediga på sommar och jullov, inte semesterdagar som de kan ta när de vil.

              Jag får ledigt när jag vill. Planerar min egen tid. Nej de flesta har inte ledigt på bestämda datum.

                Jo? Vilken värld lever du i? Arbetarklassen osv är ff i majoritet

                Vi pratar ju om lärare nu.
                Sen iofs är det massa andra som måste ta vissa tider, tex i industrin. Vanligast på sommaren.

              I andra yrken kan du också ansöka om ledighet, det finns antal dagar per år som du kan ansöka om ledighet utan att få den betald, som man får man semesterledighet. Arbetsgivare kan välja att godkänna eller neka ansökan. Är ansökan gjord i så pass god tid brukar de allra flesta arbetsgivare godkänna sådana dagar. Även inom kommunala skolor.

              Inom många yrken med obekväma arbetstider kan man lägga önskeschema och därmed få några dagars ”extra” ledighet sammanhängande, helt enkelt för att man jobbar in den tiden under andra arbetspass. Ibland går det jättebra, ibland sämre. Har man något inbokat/något man skulle vilja boka in brukar många arbetsgivare vara förstående och försöka lösa det.

              Anställda som känner sig uppskattade och där det finns en bra kommunikation är oftast bättre arbetstagare. Finns mycket forskning och många studier som påvisat detta!

              Ja man kan ju i värsta fall ta obetalt ledigt några dagar ifall man då inte har jobbat in det tidigare/efter, eller det har min arbetsgivare varit fullt okej med! Har använt det 2 gånger, första året då jag inte hade sommarsemeter men hade inbokat vårt egna bröllop samt bröllopsresa, så fick 3 veckor obetalt semester, sedan förra året fick jag lite längre julledigheten pga inte jobbat in så kunde jag ta obetald.

                Även om semester är obetald har du rätt till semester. Beroende på när du började jobba och när semesteråret börjar.

                  Men näe, jag hade inte rätt till semester det året jag började på nya jobbet, men fick pga chefen var snäll och det gick att ordna. Men det var ett av mina krav för att ta emot jobbet.

            Det ligger säkert något annat bakom detta och detta var droppen! Det finns många rektorer i detta land som försvårar för lärare. En del skolor verkar också ha hur många rektorer som helst.

            Jag känner väldigt många som har jobbat som lärare, men nu jobbar ingen kvar. Flera har slutat på grund av helt omöjliga rektorer. De har bytt yrkesbana trots att de älskat sitt jobb och eleverna.

          Jo det är bara tre dagar. Övrig tid är avtalad ledighet som arbetsgivaren ska skita i.

            Då är det ju egentligen bara att boka resan under den övriga tiden? Jag förstår verkligen inte problemet

              Uppenbarligen så var inte det ett alternativ här. Varför kan vi spekulera om hela dagen om vi vill.

        Så tänker inte skolor alls tyvärr kan jag intyga ? Är stor brist på fritidspedagoger men försöker man behålla de få och duktiga man har? Nej.

          Sorligt att de flesta skolor är så urusla arbetsgivare. Det är nog för att rektorer i grunden är pedagoger och inte HRutbildade. Du blir inte en bra arbetsgivare bara för att du är en bra pedagog

            Totalt tvärtom! De förstår ju inte värdet av bra pedagoger! ?

            Naej, oftats som så att rektorer inte är tidigare lärare/pedagoger själva. Ibland kommer de från ett helt annat abretsområde och aldrig arbetat inom skolan och inte förstår hur skolans värld fungerar eller lärares arbetssituation.

        Några dagar före skolstart? Lärare har väl också uppsägningstid?

          Jo men du måste fortfarande hitta en ny lärare och förklara för barnen och dess föräldrar att inom en månad får ni en ny lärare. Inte optimalt…

      Mmm, men om det är brist på lärare får man kanske steppa upp lite som arbetsgivare och inte bara göra det minimala enligt lagkraven?

      Det står att de inte sett varann på ett år… vet inte varför de skyller på pandemin.

    Katrin gör allt för att höras/synas…. inte precis så att hon bryr sig om denna lärare herregud

      Hon bryr sig om sonen som blir av med en bra lärare såklart.

    Självklart kan och får man som offentlig och även privat person använda vilka kanaler som helst för att uttrycka sitt missnöje över något om man håller en saklig ton.

    Lärare (de flesta) har ferietjänst där man jobbar 45 timmar i veckan. Som kompensationstid för detta är man ledig längre tid på sommaren, i mitt fall 7.5 veckor samt ledig 2.5 veckor vi jul. På de skolor jag arbetat på har man inga semesterdagar att ta ut i övrigt utan då tar man tjänstledigt utan betalt. Denna form av ledighet brukar dock flera bli nekade till eftersom det är svårt att få tag på bra vikarier.

    Jag klagar inte över detta system, även om jag gärna hellre haft 40 timmars arbetsvecka och lite större möjlighet att välja är jag vill ta ut semester. Då hade man inte behövt resa när det är som dyrast att resa. Men nu är ledighetsdagarna plus kompdagarna förlagda till lov, något som man bör vara medveten om som lärare. Vi får fördelen att aldrig behöva fundera om vi får ledigt i sommar eller till jul, vilket är en skön sak att inte behöva stressa över.

      Vi andra jobbar också 45 timmar i veckan, oftast mer, men vi får inte 10 veckor (!) semester för det.

        Vilka vi pratar du för nu?

        @Lisa
        Jobbar ni 45 h och får bara betalt eller ledigt för 40?? Byt jobb!!

        ”Vi andra” behöver heller inte slita med att ta hand om alldeles för många barn i för stora klasser, dessutom vara resurs och stöd åt kanske flera elever med stödbevisning för det inte finns pengar att lägg på det, mängder med admin, svara på miljoner frågor från krävande föräldrar, upptäcka eventuella sociala/psykiska problem hos specifika barn och SE varje barn i dessa stora klasser… Tack lärare för ni orkar!

          Vi andra kan nog ha minst lika utmanande jobb, lärarna även om de ofta vill tro det är inte de enda som sliter och har dessutom bra villkor

        Det står dig fritt att utbilda dig till lärare då, Lisa. Det är brist på utbildade lärare så det behövs fler. Du kanske får övertidsersättning på ditt jobb, om du nu jobbar 45 timmar i veckan, fast du ska ha 40. Det får oftast inte lärare, vi får längre ledighet (som är injobbad tid) istället.

        Du får inte semester kanske… men förhoppningsvis får du fler eller komp som du kan ta ledigt istället. Om du inte är chef tex, de brukar väl oftast
        Byta övertidsersättning mot en vecka extra semester.

        Vilket yrke har 10 veckor ledigt på sommaren? Det låter härligt även om jag är mer än nöjd med de 6 – 6,5 vecka jag har som lärare under sommaren…

    Det här tycker jag är en nyhet väl passande för bloggbevakning! https://www.bt.se/boras/valkand-borasinfluencer-stamdes-far-betala-miljonbelopp-efter-husforsaljning/ Johanna Bradford, som gjort sig känd som den som flyttar och renoverar precis hela tiden, och ständigt ger tips och inspiration till hur man fixar hemma har alltså sålt ett helt undermålig hus och stäms av köparen. Nu tvingas hon böta 1,7 miljoner! Köparen ville egentligen ha 5 miljoner då de var tvungna att riva hela skiten då allt var så risigt gjort! Huset hyllades i många inredningstidningar och de renoverade bla kök och badrum men de bodde bara där en kort tid. Nu förstår man varför… snacka om att ha gott om pengar om man kan betala 1,7 mille och fortsätta lyxkonsumera som hon gör. Intressant att en av de största inredningsbloggarna, som ofta skriver om hur viktigt det är med ”varsam renovering” hamnade i detta. @camcam tycker du ska be henne om en kommentar!

      Har det inte avhandlats redan? Om inte annat i kommentarer för några månader sedan?

      Oj spännande! Har helt missat detta om det avhandlats tidigare.

      Intressant!!! Detta läser jag gärna mer om ?!

      Hon å hennes man renoverar ju och flyttar oftare än vanliga människor byter underkläder. Kan det vara därför de flyttar så snabbt de blivit klara med en renovering? Slarv-renoverar, är med i några inredningsreportage för att sen kunna sälja så dyrt som möjligt. Spännande, vill läsa mer om detta! Hon själv mörkar…

    Hur löser man situationer som lite längre tandläkarbesök, flytt, nära anhöriga som blir akut sjuka/behöver assistans osv om man inte tillåts ta ledigt alls ? Tycker det verkar vara en märklig regel, jag hade också bytt arbetsplats med en sådan syn.

      Flytt brukar man väl få semester för? Eller är det bara på mitt jobb?

      Sjuka anhöriga finns det speciella dagar för, om du jämför med vab typ. Alltså inte något som chefen beslutar om.

        Har alltid flyttat på helger. Om hen pratar om just lärare, som var ämnet, så har de ju ingen semester att ta ut.

          Semester var fel ord då. Menar att det finns specifikt dag att ta ut för flytt utöver semesterdagar. Men eftersom jag också frågade om det bara var på mitt jobb så förstår du nog att jag uppriktigt undrade om det var generellt eller bara hos oss.

            Jaha, aldrig hört om så vet inte. Låter lyxigt dock ?

      Lärare har ofta fri tid på eftermiddagarna för planering osv, lätt att lägga tandläkartid där. Annars får man såklart ta tjänstledigt för det samt sjukvårdsbesök, så är det för alla.
      Flytt löser man väl på sin fritid? Grejen är att lärarna har en tjänst där de arbetar mer i veckorna (och viss tid av detta får göras hemma) och sen är de lediga på loven, alltså inga dagar att t A ut när de vill.
      Om nån dör eller blir akut sjuk finns ju speciella dagar för det man tar ut, kommer inte ihåg vad de kallas. Man får även gå på begravning av nära anhörig. Men dessa saker är ju nåt helt annat än en semesterresa…

        Anhörigdagar, de innefattar dock bara vissa anhöriga. Men de finns ??

        Ja… man borde ju veta lite vad som ingår i ens kollektivavtal.

    3 dagar i Australien?! Bara åka dit och vända då ju. Det tar väl 2 dagar att flyga fram och tillbaka. Dottern hade väl kunnat komma hit istället?

      Nä men nu får du tänka en gång till.
      Hon vill ha 3 dagar ledigt innan jullovet. Jullovet är ju ändå över jul och nyår och så börjar barnen igen där i januari.

      Gissar att det är tre dagar i anknytning till vinterledigheten

      Kanske var ett bröllop, dop eller något sådant?

      Kanske precis därför hon vill åka ett par dagar tidigare i och med att hon då inte behöver använda lovets dagar till att resa. Helt förståeligt

        App app! Semesterns dagar!

        Fast det är ju otroligt bortskämt. Man får resa på sin semester, inget konstigt.

    OT camcam Therese senaste youtube?
    Är inte hennes följare typ barn? Och är det inte lite mycket dubbelmoral att hon tjänar massa pengar på att visa upp dessa nedtagna tiktoks o säga hur hemska dom är, samtidigt som hon sprider det på sin enorma kanal?

      Det var ju barnen på Instagram som röstade fram skandaler på tiktok när hon frågade.

        Ok, så får det en bra idé att tjäna pengar på film på någon som hängt sig? Blurrat spelar ingen roll, det är en människa som hänger i den snaran, som Therese nu tjänar pengar på att visa. Tjolahopp!

          Jo de va sjuka saker hon visade denna gång, håller helt med.
          Menade mer att på Instagram röstades det om vad hon skulle lägga upp, men inser ju nu att hon ändå valde vad som sku visas så det är plus minus noll med min förra kommentar.
          Och tyvärr är internet på det viset, man får klick av sånt content. Själv anmälde jag videon pga innehållet.

      Fast nä, där får ju faktiskt deras föräldrar hoppa in och ta ansvar. Och nej, alla är inte barn / 34-årig följare.

    På min skola får man vara tjänstledig utan lön om man vill vara ledig utanför loven.

      Nice. Det har jag fått på mina förra men inte nuvarande. Eller så har reglerna skärpts och att det inte bara är denna. Så segt (har semestertjänst så inte så mkt ledigt alltså).

        Ingen får alltså, nödsituationer i så fall.

      Det kan man söka på alla skolor. Verkar dock som att den aktuella skolan har någon policy att inte bevilja. Hade också sökt mig någon annanstans om så var fallet.

        Min rektor hävdar att hela staden har det så (att det inte är ok). Borde vara samma villkor i alla kommuner. Alltså att det är lika, godkänna eller ej godkänna.

          Det blir det om de förstatligar skolan.

            Drömmen!

    Detta är resultatet av en marknadsskola.

      Vad är en marknadsskola? Menar du friskola? De följer samma lagar och regler som kommunala skolor.

        Marknadsskola har inget med friskolo att göra. Googla

      Är emot friskolor men detta är nog inte ett problem pga det, man får inte extra ledigt på min kommunal skola heller.

      Engelbrektsskolan, som detta gäller, är en kommunal grundskola i Stockholms kommun…

    Varför är det ingen som reagerar på hur fullständigt oprofessionellt och stort övertramp det är att gå och snacka skit om sin arbetsgivare till vårdnadshavare till barnen man jobbar med?

    Det om något tyder ju på att det definitivt INTE är en sån bra lärare och medarbetare som vissa här vill få det till.

      Läraren snackar inte skit om sin arbetsgivare. Hen har ju sagt upp sig. Hen får berätta för sin omgivning om varför hen sa upp sig. Det är inget konstigt. En arbetsgivare bör tänka på sånt här när hen har sjukt oflexibla ledighetsregler. Sånt här tänker en riktigt HRperson alltid på. Vill vi att hen berättar varför hen sa upp sig. Vill vi inte det kanske vi ska vara lite mer flexibla.

        Fast det gör ju medarbetaren visst. Man går inte in på detaljer på det där sättet. Dessutom finns det alltid två sidor av myntet.
        Den här personen hade kunnat nöja sig med ”för info så kommer jag sluta detta datum”, får man då en följdfråga så är ett bra och professionellt svar ”Vi har olika uppfattningar om saker, samtidigt som jag fick ett annat erbjudande som jag inte kunde tacka nej till”.

        Det här är ju som att en säljare skulle prata med sina kunder och i detalj berätta varför man sagt upp sig. Man gör inte sådant om man vill ses som seriös.
        Man lämnar på ett snyggt sätt, oavsett hur besviken och arg man är på sin fd. arbetsgivare.

          Du har uppenbarligen svårt att förstå. Det är inte en medarbetare längre så varför använder du det ordet. Det är en f d anställd som förklarar att den har slutat för att den inte fick ta ledigt och besöka sin dotter. Inte det minsta oprofessionellt. Hade hen inte berättat hade ju en framtida arbetsgivare undrat om hen blev ombedd att sluta.

        Men så är det i skolan och de vet om det. Alltså lärare har väldigt mycket ledigt men på bestämda tider. Antingen gillar man det eller inte, man har ett val. Jag tyckte det var sjukt nice.

          Alltså skolor (iaf kommunala) kan inte vara hur flexibla som helst.

        Synd om läraren men hon är knappast ensam om att inte få ledigt när hon vill. Det gäller många yrkesgrupper. Jag arbetar inom vård och omsorg och då jag måste ersättas när jag önskar ledigt så är det sällan eller aldrig som jag får ledigt när jag ansöker. Det ska först ordnas vikarie ( vilket det sällan finns) Är det fler som sökt ledigt så är det rättvis turordning som gäller. Dessutom så har det hänt både en och två gånger jag har blivit inbeordrad på min semester,särskilt ofta nu under pandemin. Sedan kan vi skänka en tanke till all sjukvårdspersonal. Där har inte Katrin hjälpt till direkt genom sitt resande hit och dit. Hon och fler med henne är en bidragande orsak till att inte sjukvårdspersonal fått ut ens sina sommarsemestrar.

      Nu vet framtida arbetsgivare att den här läraren säger upp sig när den inte får ta ledigt när den vill.

        Kan ju ha legat fler orsaker bakom, men att detta var sista droppen. Läraryrket brukar inte vara en tacksam dans på rosor direkt. Förstår att man till slut får nog.

          INGET jobb är en dans på rosor. Det börjar faktiskt bli jävligt tröttsamt att vissa yrken hela tiden klagar, lärare, piloter osv. Trots att de har det bäst av alla. Lärare har mest ledigt av alla t ex och har hur mycket ledighet som helst inklusive HELA sommaren! och piloter tjänar pengar som gräs t ex. Folk är så jävla bortskämda i Sverige. Och denna läraren. Hur fan kan man säga upp sig från jobbet bara för att man inte får ledigt 3 dagar?! Helt sinnessjukt.

            Tror du att antal lediga dagar är vad som avgör om en arbetsplats eller -miljö är bra?

            Och igen, ingen av oss vet vad mer som har föranlett uppsägningen. Semestern kan mycket möjligt ha varit sista droppen, inte nödvändigtvis enda skälet.

            Men andas lite nu. Jag undrar verkligen vad som får dig att vara så vresig dag ut och dag in. Måste vara olidligt att ha ditt humör. Både för dig och för andra runt omkring dig.

            Så tröttsamt med alla dina magsura, bittra och ofta häpnadsväckande korkade kommentarer i alla trådar. Du verkar inte må särskilt bra, Lisa. Ta och logga ut ett tag, för allas skull.

            Skola om dig till lärare eller pilot om du tror att det är så jävla nice. Så kan du leva loppan för alla pengar och semesterdagar, göra något annat än att förpesta kommentarsfält online hela dagarna.

              Nej för fan, personer som Lisa vill jag varken ha som kollega eller lärare till mina barn ?

    Kan iofs förstå rektorn. Lärarna har ändå betydligt mer ledighet än oss andra och hade väl någon månad på sig att åka under sommaren alt få besök. Även under julen går det ju att åka. Om en tycker att rektorn inte borde neka pga tre dagar borde väl läraren inte heller avstå från att åka pga att semestern blev tre dagar kortare? Lite i-landsproblem.

      Nej de har inte mer ledighet. De jobbar in det under resten av året.

        Ja men de har längre ledigheter och behöver inte söka dem.

        Vi är många som jobbar betydligt mer än 40 timmar och inte får längre ledighet. Dessutom är väl den tiden inte schemalagt. Oavsett har hon haft många långa lov att åka påZ t ex hela sommaren. Mer nice att åka på vintern men vill hon träffa dottern eller ej.

          Jobbar mer en 40 timmar gratis? Utan att få betalt i pengar eller tid? Kan väl aldrig vara lagligt!

            Jo, många av oss har det så

              Jobbar betydligt mer än 40h – gratis? Det hade jag aldrig gått med på!

              Vad jobbar du med?

                Min arbetsgivare har inget kollektivavtal och vi får lön för 40 h och jobbar du mer får du försöka ta ut den tiden någon gång det går… Vi kan aldrig få mer betalt eller få ut tiden i pengar.

                  Låter helt sjukt? Kan man prata med facket eller Arbetsmiljöverket? Kan inte va lagligt i Sverige!

                  Vägra jobba mer än 40 h…

            Det är väl inget konstigt att ha obetald övertid? Det tror jag att många som kommit upp sig lite har. Jag har 6 v semester som kompensation för obetald över- och restid. Jobbar jag mer än en vecka över varje år? Jepp, det för jag. Är det värt det för mig? Jepp.

              Ja så brukar det ju vara att man iaf förhandlat till sig något annat.
              Så borde ju bero på vad för slags avtal lärarna skrivit på.
              Sen kan det ju vara så att läraren villfara ledig då och aktivt säger upp sig pga det och tar ett annat jobb. Ja då är det ju hennes val 🙂 Sen är det klart att man blir lite ledsen när en favorit slutar. Jag blev ledsen när min kollega valde att sluta pga att han ville ha andra fördelar med sitt jobb…

              Det låter inte normalt eller ok alls. Varför skulle man göra det?

                För att ta ett steg upp kanske. Som sagt så är det verkligen inte ovanligt. På det stora hela så är det fördelaktigt för min del. Jag har en arbetstid som är 40h/vecka utslaget på året, ibland jobbar man mer, ibland mindre. Men visst så är det många som jobbar mer än 40h över per år, men vi har stor frihet också och ett enormt givande och roligt jobb så jag har inget emot det. Vill man ta ett steg upp hos oss så brukar man förhandla bort övertiden, men det betyder att jag får mer ansvar (vilket är ett plus). Jag bryr mig inte så mycket om arbetstiden så inget problem för mig. Älskar mitt jobb.

                  Ok, låter inte ok tycker jag, att kräva eller acceptera det från sina anställda, dålig ledning. Men bra att du är nöjd.

    Mer generellt är det väl alltid problematiskt när kända personer använder sin kändisstatus för att påverka i olika frågor. I vissa fall kanske frågorna är behjärtansvärda och i andra fall mer kontroversiella. Det finns ju en anledning till att kungafamiljen inte ska uttala sig om politik. Om KZ kontaktar rektorn direkt i egenskap av förälder är det OK i mina ögon, men om hon lägger ut brevet till allmän beskådan ett gränsfall eftersom hon då använder sitt kändisskap för att påverka debatten och därmed agerar i egenskap av influenser. Med kändisskap följer ansvar vilket i sin tur kräver omdöme.

      Omdöme är inget som KZ har något överflöd av

    Jag blir glatt överraskad av Katrins ställningstagande som faktiskt känns genuint, välmenande och som är skriver på ett bra sätt. Tycker också att det låter otroligt hårt med denna policy och känner med läraren.

      Det är väl inte en policy utan hur lärares avtal ser ut.

        De flesta människor får inte gratis extrasemester av sin arbetsgivare.

          Sen kan man tycka att man borde få tjänstledigt utan lön för såna speciella tillfällen (förutsatt att barnen inte är i skolan och det alltså inte behövs vikarie) men finns regler för det med i kommunerna.

            Kanske är det ett problem att det finns lite för mycket regler i kommunerna? Vi måste försöka skapa en bra arbetsmiljö för lärarkåren, och då kanske det är bra att ta det lite lugnt med alla regler. Man kanske vinner kortsiktigt på att förbjuda extra ledighet, men jag tror man förlorar kortsiktigt eftersom risken är att lärarna söker sig till mindre stelbenta arbetsgivare.

          Vem har sagt att hon skulle ha gratis extrasemester??

            Det blir det om hon skulle få ledigt utöver ferietjänsten.

        Jo absolut, känner dock flera lärare som vid speciella tillfällen och ex ett sådant här skulle fått ledigt tre dagar, åtminstone obetalt, speciellt med sådan framförhållning. Avtal eller policy, tycker det låter hårt. Det har ju dessutom varit en pandemi som säkerligen gjort träffar ännu svårare, Australiens lockdown har ju varit väldigt strikt.

          Ja det är hårt i kommuner ofta. Kul att de fått det, önskar det var lite mer så.

    Mer förvånad att de ger barn ledigt från skolan för fotboll. Det om något ska väl ske på fritid?!

      Tycker att det är helt irrelevant att jämföra det med läraren.

        Jag jämförde inte. Jag reagerade på att de gav barnen ledigt för fotboll.
        Jag undrar också om de ger alla elever ledigt för fritidsaktiviteter eller om det endast gäller fotboll.

        Läraren lämnar jag okommenterad.

    Storhetsvansinnet hos Katrin vet inga gränser. Hon kräver alltså att rektorn skall bryta mot reglerna (och därmed själv få problem). Och varför blandar hon in rektorns privatliv, varför skulle rektorn ha det svårt i sitt privatliv bara för att hon/han följer reglerna?! Obegripligt. Rektorn är ingen diktator som kan göra som han/hon vill. De måste följa regler som alla andra.

      Reglerna för ledighet skulle väl gälla alla, eller?

      Hon använder sig av härskartekniker och förminskanden. Det är aldrig en bra idé om man vill bil tagen seriöst. Pinsamt.

      Om jag varit läraren hade jag tyckt det var fruktansvärt pinsamt att Katrin går till personangrepp på rektorn.

      Att som förälder kalla läraren för fröken känns förlegat och en aning tondövt.

        Hon är nedlåtande mot rektorn, hon visar på härskarteknik genom det. Vad ska hon förlåta rektorn för, hon är ingen överguru som man ska be om förlåtelse hos. Pinsamt.

      Ja, i slutet på inlägget tappar hon det helt, med personangrepp på rektorn och hot om vad som kan hända om inte rektorn gör som Katrin vill. Rektorn blir säkert jättesugen på att ändra sitt beslut efter den drapan.

    Jättesvår fråga ju. Om rektorn ger denna lärare 3 dagar extra så bör de ju fortsätta göra det även till andra lärare. Sånt sprider sig så fort och de kan inte behandla olika personal olika. Nästa gång behöver någon 4 dagar extra. Enklast är såklart att hålla sig till policyn. Sen är det ju jättetråkigt om de blir av med en bra lärare. Men om de inte har möjlighet att vara en flexibel arbetsgivare där lärare kan söka extra dagar ledigt och ta in vikarier (vilket nog heller inte skulle vara så populärt bland föräldrar) så kan de inte och det blir såklart lite hårt. Ser dock inget fel i att Katrin protesterar och använder sig av sina kanaler.

      Vad är grejen med att alla ska bli behandlade lika på en arbetsplats? Så har det aldrig varit där jag jobbat. Man har olika lön, olika förtroende, olika förmåner beroende på vad man förhandlar fram.

        Tycker man ska ha olika pga vad man förtjänar, inte vad man förhandlar. Tycker folk snackar till sig för mkt och sen inte levererar. Självklart ska det va rättvist på en arbetsplats, ingen särbehandling (om den inte beror på prestation som sagt).

        Inom läraryrket är det samma avtal som gäller för alla

      Men alltså varför skulle de behöva göra det? Det är ju obetald ledighet, så inget alla andra lärare ”måste” ta bara för att en lärare vill ha det. De flesta vill ju inte direkt ta obetald ledighet om de inte har en bra anledning varför de måste göra det. Och har de en bra anledning varför de måste göra det och förfrågan inte är totalt orimlig så är det ju konstigt att inte bevilja det.

    Alltså folk här inne är så oerhört förnumstiga och hjärtlösa. Vi vet ingenting om anledningen till att personen ville resa under vintern, men ett par rimliga gissningar är som många påpekat att vinterhalvåret är den tiden då Australiensarna är lediga, vädret är bra och det är JUL som man kanske ville fira ihop efter fler år i sär. Med en restid på ofta 20-24 h dörr till dörr så fattar man väl att hon inte vill anlända på julafton/juldagen och vara helt oförberedd och dessutom jetlaggad så in i norden. Har själv bott där och vet hur jobbig resan är och att man gärna tar ett par dagar innan evenemang för att vara i form igen. Vi pratar en ledighet om tre ynka dagar, hur småaktigt är det inte att neka? Har även jobbat som lärare och har sett hur rektorer böjer sig baklänges för att minsann bevilja elever ledigt upp till 10 dagar per år för att föräldrar vill resa när det är billigare eller för att familj utomlands är ledig på andra tider – ledighet som läraren sen ska hjälpa eleven att ta igen.

    Kallar Ringo sin mamma för Katrin…?

    Jag ogillar starkt Katrin men det har förstår jag.
    Och till alla som säger det ska vara lika för alla och varför kunde inte läraren åka senare… det är dyrt och tar lång tid att åka till Australien. Det var antagligen på det här datumet hon hittat bra biljetter.
    Vi har levt i en Corona-värld där vi fått lära oss göra undantag. Och att i medmänsklighetens namn inte första att det är ok att ge ut en sån här ledighet är väldigt underligt.

    De tre sista dagarna på terminen då det oftast är julavslutningar, lekar, plocka ihop i klassrum. Läraren har hela terminen på sig att planera en bra avslutning fast hon inte är där. Men det är inte ok?
    Då ser man inte läraren som en individ utan bara som en resurs.
    Man ser inte det faktum att läraren måste få bra och måste få umgås med sin familj om hon behöver och man förstår inte att det gynnar klassen att läraren kommer tillbaka stärkt efter detta.

    En arbetsplats som inte förstår att de anställdas mående påverkar hur de utför sitt arbete, ger ork och energi att ta hand om VÅRA barn åt oss är ingen bra arbetsplats

      Och när lärarna under pandemin har fått vända sig ut och in för att kunna bedriva verksamheten och sen inte får någonting tillbaka av arbetsgivaren. Jag hade också gått.

    Kz tror att hon ska bestämma. Och sen tycker hon att ska utnyttja sin stora plattform för att få en en massa människor vända sig mot en skola. Hon grämer sig över att hennes son blir snuvad på en bra lärare, för hon ska alltid ha det bästa. Tänk på alla barn som inte har den läraren , det måste vara synd om dem. Men tydligen har lärarens görande och låtande lett till situationen. Kz har svårt attacceptera att allt integår hennes väg.

      Va? Ska man vara helt okej med att bra lärare inte tas om hand på ens barns skola för att andra barn har sämre lärare?

        Att tro att hon har makt genom att ha ett stort instagramkonto, och att där väcka någon slags opinion mot en en skola, tycker jag inte verkar vara en bra idé. Hon får tala med rektorn och eller andra som bestämmer om den skolan.

    Camcam, X by Margaux ska avvecklas !

    HELT KORREKT AV KATRIN!!
    Manliga rektorer ska faen visa lite STAKE o göra RÄTT när de gjort fel!!Rektorer ska ge fullständigt faen i att köra med MAKTMISSBRUK som en penisförlängare.

    Rektorn o skolan är redan utskämda, o ngt nytt jobb som rektor kan han nog glömma, vilken normal skola vill anställa ngn som använder pillesnoppen som MAKTMISSBRUK!!!!! Anmäl rektorn till JO o skolan till Skolverket. JO är tillsynsmyndighet över stat o kommun o Skolverket är tillsynsmyndighet över att skolan inte kör med maktmissbruk!!
    Alla avskyr en manlig rektor som hatar kvinnor, trycker ner dem o kränker dem, men att få hellediga dagar för fotboll?? Fuck you!!!

      ???

      What? Vilket utbrott för en ledighetsfråga, som är rimligt bedömd om villkoren ska vara samma för alla. Oavsett om rektorn är man eller kvinna.

    100% rätt av Katrin! Bra rutet! ⭐️

    Är Katrin upprörd över att läraren inte får ledigt eller för att läraren slutar? Om läraren inte slutat hade hon aldrig drivit denna fråga. Men nu påverkar det ju helt plötsligt henne själv och hennes familj, så då blir hon moralens väktare. Komiskt att skåda.

    Rektorn gör det jobb han är där för att göra. Lågt av Katrin att inte skilja på sak och person.

    Katrin bryr sig nog bara om sin son som är ledsen att förlora läraren. Något större ”rättvisepatos” i den här frågan gäller det nog inte, tyvärr. Reglerna känns väldigt fyrkantiga, men vi vet ju inget om bakgrunden till dem eller hur stora problem man haft tidigare med frånvarande lärare, hur svårt det är att få vikarie osv. Jag hoppas VERKLIGEN inte att något ändras eller påverkas i den här frågan av att en förälder försöker starta ramaskri på sociala medier. Då hade jag blivit sjukt orolig om jag var förälder på den skolan – vad blir nästa ”skandal” i sociala medier, liksom? Sen att reglerna är fyrkantiga och konstiga, absolut, men det känns ju som nåt man tar mellan läraren och skolan. Vi vet ju inte heller hur gärna skolan vill att läraren slutar, och en massa annan info som vi inte har. Vi har ju bara Katrins bild av saken och den är ju nååågot partisk till att hon vill att hennes son ska få ha samma lärare 🙂 🙂

    Det är ju ett problem i Sverige i dag att läraryrket har blivit impopulärt. Detta hjälper knappast.

    angående friheter i villkoren så får man ta det vid anställningsintervjun & sedan få det skriftligt i kontraktet

    det är vad man går med på

    om det varit i usa hade jag som rektor stämt läraren och KZ för de faktiska och möjliga förlusterna det orsakar verksamheten

    Eh, det är klart man som lärare på kommunal skola i stockholm kan söka och få ledigt? Vad fan har engelbrektskolan för sjuk personalpolitik?? Jag har flera ggr sökt och fått ledigt av olika privata anledningar slm ör mkt mindre ”nödvändiga” än denna lärares. Man har ju inga semesterdagar, så man är ju helt enkelt ledig utan lön av de dagarna.

      Det är inte tillåtet i Stockholm enligt min rektor.. intressant.. Eller gäller det bara folk med semestertjänst tro? Tycker lärarna gott kan resa på sina lediga dagar…

      19:23 – jag tänkte samma sak först. Men jag misstänker att det kanske är nåt man försöker ”konkurrera” med som skola för att få bra omdömen av föräldrar osv (viktigt för skolledningen? 🙂 ) att man inte har fråvarande lärare utan dom är där alltid när eleverna är där osv. Men jag skrev också i min kommentar att vi har ju inte alla fakta och vet inte hur gärna skolan vill att läraren ska säga upp sig osv. Eller om läraren säger hon trivs men egentligen är detta bara ett, offentligt tillgänligt numera 🙂 , exempel på oflexibel ledning osv osv. Jag håller helt med dig det låter konstigt och låter det konstigt är det oftast det…

    Jag imponeras ändå av alla dessa ej efterfrågade problemlösare i kommentarsfältet: ”varför åkte hon inte i somras?” Som om läraren inte alls har tänkt tanken på det. Det finns verkligen hundratals anledningar, passproblem, visum-problem, ekonomi, hon kanske time:ar med resekompis som kan i jul, hennes dotter kan i jul och ej sommar etc etc etc. Men nej, så många i kommentarsfältet som genialt kom på lösningen ”du skulle åkt i somras!”. Att hon inte tänkte på det!!

      Den vettigaste lösningen är ju att vänta en dag och åka på jullovet…

        Eller, hör och höpna, läraren är inte nöjd med att dennes chef inte kan vara ens rimligt flexibel och bevilja tre dagars ledighet de sista dagarna på höstterminen där ändå inget vettigt sker direkt och väljer att lämna för en skola och chef som är mer flexibel och mån om sina anställda. Inte precis jättesvårt att hitta nytt jobb idag som lärare om man inte är nöjd där man befinner sig, i synnerhet inte om man redan bor i/nära en storstad där det finns gott om skolor.

        Så gissar att det för läraren känns som att lämna en så oflexibel arbetsplats är den vettigaste lösningen.

    Min make är lärare på en annan skola i Stockholm och fick inte gå en timme tidigare på sin egen 30-årsdag för det var (rent informativt) möte sista timmen. Bra det går att värna om lärare!

    Ringo är nöjd med läraren, men jag skulle gärna vilja veta vad John, Paul och George tycker.

    Jag kastar in lite mer ved i den här brasan genom en personlig reflektion: ingen av de fem lärare jag har i min närmaste bekantskapskrets jobbar nånsin 45-timmarsveckor utom möjligen nån vecka i maj då de rättar prov (och då utgjuter sig högljutt över det fruktansvärda över att behöva jobba kväll när det är så fint väder). Istället pratar de glatt om hur fiffigt det är med s k ”förtroendetid” som gör att de inte behöver vara på plats i skolan mer än under lektionstid, och istället kan passa på att fixa i trädgården, renovera hemma etc. De jobbar på allt från lågstadiet till gymnasiet, men lusten att arbeta så lite som möjligt förenar dem alla ?. Kanske är de inte representativa för lärarkåren överlag, vad vet jag, men i min egen blygsamma statistiska undersökning är det inte synd om Sveriges lärare – i alla fall inte för att de har så långa arbetsdagar.

      Min erfarenhet med. Få lärare snittar 45 timmar/vecka. Lönen är inte fantastisk, men 12 veckor betalt ledigt per år kan man leva med!

      Det måste vara tråkigt att jobba med något man inte är intresserad av. För så måste det ju vara om man aldrig förbereder arbetsområden och lektioner och aldrig ger eleverna feedback på alla prov och inlämningar.
      Jag väljer att inte smitta på mer än 45timmar/vecka för att jag vill ge min familj den tiden. Men det innebär ju också att jag får lägga lite mindre tid än jag hade velat åt förberedelser.
      Jag är inte missnöjd med mina arbetsvillkor. Jag anser att det är mitt ansvar att jag inte jobbar mer än vad jag ska (om jag inte själv vill – som ibland i början av augusti när jag redan varit ledig fem veckor och har en vecka kvar men kreativiteten börjar reta hjärnan) och trivs med att få ut tiden i lite längre sammanhängande ledigheter. Det är såklart lite knepigt om man gillar att åka utomlands då allt är dyrare under skollov men vi åker istället Max vart femte år.

      Så jag är nöjd med den situationen jag valt. Men det är frustrerande med alla som inte jobbar som lärare som har massa tankar om hur lite alla lärare jobbar. Till och från, när gåsfjädrarna är lite matta, så är de t tråkigt att inte bli respekterad i sitt arbete.

    Alltså, rektorer behöver wake up and smell the fxxxng coffee! Det är lärarnas marknad. Extrem lärarbrist. Man får ett nytt jobb nästa dag, om man så önskar. Så var rädda om era lärare, rektorer. Om en lärare kommer med en fullt rimlig fråga om ledighet sex månader i förväg – obetald dessutom, så vikariekostnaden är täckt – fundera över hur det ens kan vara rimligt att säga nej? Alla i skolans värld, särskilt i de lägre stadierna, vet att det bara är hittepå-verksamhet veckan innan jul. Pyssel, öva sånger, titta julkalendern mm.

    Är ju bra om du skriver korrekt också. Läraren valde att säga upp sig. Hon blev alltså inte uppsagd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.