Bank-id för sociala medier?

Det är en fråga som ständigt är aktuell – borde det krävas identifikation så som bank-id för att starta konton på sociala medier?
Joakmin Lundell säger ja, jag är benägen att hålla med i stort, men vad tycker ni?
Frågan är så klart betydligt mer komplex än bara för eller emot, men det ena utesluter ju inte det andra?
Jag tycker det är en bra idé med krav på bank-id, samtidigt som jag anser att sättet som många barn exponeras på sociala medier på riktigt behöver regleras hårdare.

Ps. Du som spammigt försöker sälja bantningspiller och andra droger behöver inte svara, vi vet alla vad ditt svar skulle bli ändå. 🙂

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Där tycker jag att de har ett ansvar som förälder att skydda sina barn så inte dessa sjuka individer får tag på bilder och videos att använda i fel syften.

    De har exponerat barnen enormt sedan dag ett. Här är konsekvenserna. Jag håller med om mer skydd kring skapa nya konton (speciellt kring barn) men tills dess får man som förälder faktiskt använda sunt förnuft. Barnen ska inte finnas till för att föräldrar ska få content.

      Absolut, det håller jag med om. Dock är ju dessa idioter inte bara ute och skaffar konton på barn utan förmodligen även i Jockes ”namn” etc.

        Ja dessa idioter skiter nog i dottern, de vill bara provocera Jocke

      Kanske ett intelligenstest vore mer passande. Eller ett konsekvenstänkande-test ☺️ för influencers likt J och J

    Barn ska inte exponeras på sociala medier överhuvudtaget om inte kontot är privat med endast några få nära och kära som följer. Jocke och Jonna har ett föräldraansvar som det inte uppfyller. De har ju fler en en miljon konton som följer. Varför exponerar de sina barn?!

    Här ser vi ju skräckexempel på varför de bör skydda sina barn. Klart det inte hjälper med BankID. Idioter kommer alltid finnas och hitta andra vägar för att jävlas.

    Nej Jocke och Jonna bör skydda sina barn genast och värna deras privatliv.

      Varför exponerar de sina barn?!
      Svar: pengar

    Är faktiskt Jocke/Jonnas ansvar också. Alla människor är inte goda och vill väl, det är deras ansvar att sluta exponera sina barn för sina 100-tusentals följare då dem inte valt det själva

    Absolut inte. Alla woke företag skulle bli ”hackade” så identiteterna på alla människor med misshagliga åsikter skulle hamna i pressen. Ni vet, alla som man inte kan argumentera emot så det gapas rasist och klimatförnekare eller liknande epitet efter istället.

    Tycker det är fruktansvärt att deras dotter är offer och måltavla för sjuka människor som skapar konton för att skada barnet. Men hade inte J&J haft två Instagramkonton helt och håller dedikerade till var och ett av sina barn, som de uppdaterar med personliga och privata bilder på barnen, hade det väl troligtvis inte hänt. Deras dotter har ju ingen aning om vad som händer eller vad sjuka människor försöker göra mot henne. Vill man inte som förälder skydda ens barn mot just detta?

    I debatten vad gäller om identifikation på sociala medier kan jag tycka att det är lite obehagligt att kontrollera individer på det sättet. Det blir svårare att vara anonym om man så önskar. När det däremot kommer till troll och spamkonton hade det varit effektivt, men skulle det inte kunna finnas ett annat sätt att försöka få bort dem, än att kontrollera varenda människas, som vill röra sig fritt på internet och sociala medier, identiteter?

      Men skojar du? De syns alltså inte bara i föräldrarnas kanaler utan har ”egna” konton? Jag mår illa av att höra det. Och att Joakim sedan blir förfärad när idioter använder det material de själva publicerat? Har han ingen självinsikt eller förståelse för vad som kan hända på nätet efter alla dessa år som offentlig? Fy, vad hemskt.

    Förslag om att införa BankID för att skapa konton på sociala media är lika obehagligt som Svenonius senast inspel om att snabbutreda alla femåringar för ADHD i utsatta områden. Det går emot allt som demokrati handlar om.
    Om Jocke och Jonna hade tagit sitt föräldraansvar istället för att exponera och exploatera sina barn hade denna situation antagligen aldrig uppstått.

      tycker du samma om vaccinpass och tvångsvaccinering?

        Jag gör!

          ?

          Undrade om ts gjorde det, eftersom jag har noterat mycket hyckleri senaste åren?

        Vaccinpass för alla vuxna (vem har pratat om tvångsvaccin seriöst) är väl inte alls samma sak som tvångsutredning av vissa barn baserat på ursprung?

          Man utreder pga beteende inte ursprung. Vad är det med det här landet och ryggradsreflexen att kladda rasism på precis allt?

            I specifika områden. Alltså bor du i Tensta så kan du riskera detta, men inte om du bor i Danderyd. Oavsett beteende alltså.

              Kanske för att folk i Danderyd har mindre problem med att utreda sina barn.

              Vi i väst har skuldkultur. Andra delar av världen har skamkultur.

              Man kan ju sätta in i hela hela bilden innan man har åsikt.

              Om man på riktigt tror att svenska barn har 90% större risk att ha adhd/autism, än invandrare från kulturer som haft kusinäktenskap i flera hundra år. Så är man fel ute. Den typen av diagnoser är speciellt ärftliga vid inavel enligt forskning.

              Så ja, det finns en anledning att tvångstesta. Även om jag är emot den.

                Vilket fullständigt skitsnack. Tror de verkligen själv att det är så? På riktigt?

                Så du tror fler invandrare har ADHD är svenskar? Och att lösningen på det skulle vara att tvångs testa alla 5åringar som inte har 2 helsvenska föräldrar? det måste vara det dummaste jag hört på länge.

                Man utreder barn som visar symtom på problem, inte alla barn av ett visst ursprung.

            Nej. Enligt moderaternas förslag är det inte pga beteende utan var man bor, och i de utsatta områdena har cirka 95 % av barnen utländskt ursprung så att säga att det är beroende på ursprung är inte fel.

            Eller hur har du tolkat förslaget?

            Du har uppenbarligen inte läst förslaget som uttryckligen vill utreda alla femåringar i utsatta områden, så att man börja medicinera tidigt.

              Det är dock extremt få 5 åriga barn med ADHD som man medicinerar. Men är väldigt restriktiv med ADHD medicin på små barn över huvud taget.

          Vaccin-id, internet-id…

          Problem med att dom gängkriminella ofta har outredsa diagnoser skapar en våldsepedemi. Precis som att vid skapade en förkylningsepedemi.

          Och Jo det var tal om tvångsvaccinering i hela EU. Fråga Ursula. Vissa länder införde det?

            Outredda

            Precis som att covid

            Det har du helt missuppfattat.

            Alltså om man visste att tvångsutredningar skulle minska skjutningarna och minimera dödligheten av skjutningar vore det eventuellt intressant att prata om. För det visste man ju när man började vaccinera folk att der skulle minska smittspridningen och minimera dödsfallen.

            Hitta en enda forskare som tror att tvångsutredningar skulle hjälpa till.

        Whataboutism

          Intressanta reaktioner förutom denna då. Eftersom du slänger dig med ett ord som du tydligen inte vet vad det betyder eftersom det inte är applicerbart på ts kommentar så kanske du vill utveckla vad du egentligen vill få sagt.

            Jag tror att det är begripligt utan förklaring. Det var heller inte ts jag kommenterade.

              Ber om ursäkt tittade lite snett. Ja du har rätt. ✌️

                Lätt hänt i långa trådar som far iväg åt olika håll?

        Tvångsvaccination hamnar under samma grupp som tvångs ADHD testning av barn i utsatta områden, eller tycker du inte det kanske? Vaccinationspass är knappast en fråga eftersom det redan existerar. För jag antar, kanske felaktigt, att alla dina vaccinationer du tagit i Sverige är registrerade i din patientjournal. Det jag tror du egentligen är ute och far efter är hur man diskuterat att begränsa dem som väljer bort att vaccinera dig.

        Vi har ingen tvångsvaccinering i Sverige.

      Förstår inte varför det skulle vara ett problem med tanke på att det är just dessa barn som ligger i riskgrupp för att dras in i gängkriminalitet.
      Att använda fakta som underlag för utredning kan ju knappast anses som kränkande.
      Lika bra att köra utredning på alla barn kanske t.om! Inte mig emot (ja, är också förälder)

        Problemet är att det inte finns fakta som stöder den tesen. Ingen forskare är beredd att bekräfta det för det finns ingen evidens. Faktan står populistiska organisationer för, utsnuten ur valfri kroppsöppning.

    Hur har dom som förespråkar Bankid för att skapa konton tänkt att länder som inte har Bankid ska göra?

      De flesta länder har någon typ av e-id som kan användas.

        Vilka tänker du på?

        Du får gärna ge exempel på vilka dom flesta länderna är?

        Undrar faktiskt det samma. Gå länder har digitaliserat lika mycket som Sverige och inget land har kopplat personnummer till födelsedatum.

          Vadå inget land kopplat personnummer till födelsenummer? Tror du sätter lite för stora växlar på Sveriges förträfflighet?

            Det är inte något positivt hur Sverige skapat sitt personnummer. Apropå växlar tror du saknar sånna helt.

      Jag har inget bankid. Men kanske bra om vi i mitt land ägnade mer tid åt varandra irl istället?

        Kan man inte ägna tid åt varandra i verkliga livet om man har bank-id?

          Haha jo såklart, vad jag menade var att om vi blev utelåsta från sociala medier så behöver inte det nödvändigtvis vara dåligt? Då kan vi umgås mer, ospårade.

          Nä, det är så mycket att sköta och ta hand om när det gäller bank-id, det blir knappt någon tod över till annat.

        Anonym 16.28
        Imponerande att överleva i dagens samhälle utan ett bank-id!
        Hur lyckas du? Tips emottages gärna….

    De kan ju börja med att ta bort barnen från sociala media. Jisses.

      Ja, det värsta är att detta inte heller kommer vara ett uppvaknande för dom. Tycker ärligt talat synd om barnen vars föräldrar bryr sig så lite om deras välbefinnande.

    Borde även vara bankid-godkännande från alla individer som finns med på bilder och i videos på sociala medier i sånt fall.

    VARFÖR censurerar inte föräldrarna dessa oskyldiga barn istället? Så små och folk har redan börjat mobba och trakassera dem. Det kommer garanterat bli ännu värre när de blir äldre. Mobbarna vill skada föräldrarna och går via den absoluta svagaste länken, barnen. Skydda era barn för fan!!

    De har förstört barnens liv 🙁

    Även om det är föräldrarnas ansvar så är ju de som skapar dessa hatkonton sjuka i huvet.

      Håller helt med!!

      Verkligen! Vad är det för helt sjuka människor? Hur mår de, vad har de i huvudet?

      Klart de är. MEN som förälder har du ett ansvar att skydda dina barn från folk som är sjuka i huvudet. Att ha miljonpublik och visa upp sina barn är oansvarigt och naivt.

    Fast man inte borde bli det så blir man ändå chockad över hur sjuka människor det finns!

    Är så tacksam för att man slipper alla idioter som följer vissa i fluenxers. Kolla bara vilka stolpskott som skriver till vissa kändisar och tror de känner dem privat eller skriver ”jag älskar dig fortfarande”, eller han som taggar sig med Bianca för att synas på hennes taggningasida. Obehagligt!

    BankID lr ej kan mkt väl diskuteras fast kanske i ett helt annat inlägg, då det hade löst en hel del problem. Men i detta fall har J o J gjort ett gäng aktiva val o utsatt – främst dottern, för alla tänkbara, OCH otänkbara sätt att synas på, ända sedan flickan föddes.

    • Eget Instagramkonto.
    • Betald marknadsföring.
    • Egna utlottningar.
    • På Youtube.
    • I Tv-serier.
    Finns säkert fler exempel.

    Hon har genererat i galet mkt pengar, vilket med all säkerhet var planen från början men nu, med facit i hand, ångrar dom sig o måste hitta något att skylla på. Det blev BankID.

    Sen att sjuka människor använder andras barn i olika former av konton på sociala medier är bara så gränslöst o förbjudet. Men för att kunna stjäla bilder o skapa exempelvis fejkkonton så måste det ju finnas bilder på nätet…som nån lagt upp från början…

    Det är inget problem som Isabella L har, hon skyddade sina barn från offentligheten från början. Busenkelt.

      Tycker att det var ett väldigt lämpligt inlägg att diskutera BankID för sociala medier på. Helt sjuka personer som skapar hela hatkonton om små barn handlar ju inlägget om, så väldigt lämpligt att diskutera BankID just här tycker jag.

        Nej det är direkt olämpligt eftersom flertalet läsare inte har förmågan att förstå vilka konsekvenser detta skulle få. Dessutom den verkliga frågan handlar om föräldrarnas val att exponera och tjäna pengar på sina barn.

    Utan att försvara de som gör såhär såklart – sluta sälja ut era ungar på sociala medier! Dom har inte sagt okej till det, än mindre efterfrågat det. Skydda barnen.

      Mest märkligt är det med alla dessa personer som egentligen jobbar med något annat men som uppenbarligen verkar tjäna mest pengar på sina sociala medier. Det finns en artist som nyligen börjat sälja merch på sin familj. Man kan ju tycka att det vore mer naturligt att sälja merch baserat på ens artisteri. Samma sak med TV-profiler. Räcker det inte med att synas i tv?

    Är det ordet woke som gör att man hamnar i modd?

      Jag hamnade alltid tidigare i modd men sen märkte jag att det nog var div svordomar oavsett slang/språk som var anledningen❌

    Sjuka människor finns överallt!
    I detta fallet otroligt tragiskt för barnen men tycker att det är föräldrarnas ansvar att INTE exponera barnen och inte nog med det – de fick varsitt IG- konto vid födseln.
    Min fråga är VARFÖR???
    Jocke och Jonna får gärna svara på den frågan. Jag menar att de visste mycket väl att det finns sjuka människor. De råkade väl ut för sjuka människor innan barnen föddes.
    It’s all about the money….TRAGISKT!!!
    Ps som om J&J inte har nog med pengar men mycket vill ha mer! Ds

    Känns extremt läskigt att behöva bank-ID för konton på sociala medier. Blir väldigt likt nordkorea/kina. Att kunna vara anonym och att staten inte reggar hela din online-existens kan vara extremt viktigt. Vägen frammåt är bättre moderering och även föräldraansvaret att inte publicera saker på sina barn.

    De som föreslår att bank-ID ska införas verkar ju inte helt ha tänkt igenom konsekvenserna. Tror inte de flesta vill att mycket rörande investigative journalism, visselblåsare, åsikter som kan tänkas vara väldigt kontroversiella i vissa länder mm, ska basically bli väldigt svårt att komma undan.

    Nu när de har förbjudit kontantkort för telefonene som inte är regestrerade så påverkar det mycket kvinnor som lever i utsatthet, kvinnojourser och journalister. Men det verkade man inte ha tänkt igenom och tänkte bara på att ”kriminella använder ju detta”, utan att tänka steget längre att kriminella alltid hittar sätt att kommunicera med varandra på även i de länder som kräver registerering.

      Jag tycker att det känns absurt att hela samhället gör det svårt för människor att leva i utsatthet, för att inte ens tala om att ta sig ur utsatthet. Som att det skulle vara ett brott, eller försvinna om vi gör det tillräckligt svårt.
      Det krävs leg för att kunna skaffa sig ett leg. Allting ska gå via Bank-id vilket kräver ett bankkonto, som alla tydligen inte ens har rätt att skaffa i Sverige. Kontantkort förbjuds, om du inte kan visa ett leg inför registrering. Kontanter duger snart ingenstans, inte ens bankerna vill ha dom. Kriminella lär sig ta runt reglerna ändå, så vad är det egentligen man vill åstadkomma?

        Sant! Vilken grupp tror du är mest intresserade av bit-coin?

    Märkligt att inte ta bort/skydda sina barn från Sociala medier när de börjar få hat redan som 3 åringar. Tänk när barnen är tonåringar och kan läsa allt. Handlar ju bara om att pengar är viktigare.

      Fast de som lägger ut hat bör ju egentligen ändras. Man borde kunna lägga ut typ vad som utan att nån ska bli hotad och hatad. Framförallt barn.

      Sen tycker jag absolut att de borde vara restriktiva med vad de lägger ut, men hatarna är de som borde lägga av istället.

        Internet är stort och kommer aldrig bli fritt från idioter. Även om man önskar att det var tvärtom så får man anpassa sig för att skydda det man har. På samma sätt som man har lås på dörren, inte lämnar sin barn med okända människor måste man vara lite eftertänksam på nätet också.

          Precis, det skrev jag ju med – att de borde vara restriktiva med vad de lägger ut. MEN att eg är det idioterna som borde sluta.

        Fast nu ser verkligheten inte ut så. Barnen komme rinte bli mindre mobbade eller ta mindre skada av allt de möjligen kommer få läsa när de blir äldre för att ”det är ju hatarnas fel”. Det gör inte mindre ont att bli påkörd av en bil för att det var fel av föraren av bilen att vara påverkad.

        Man kan inte leva i en fantasivärld och säga ”men det borde inte vara så!” utan att anpassa i dig till verkligheten. Det kommer bara sluta dåligt.

          Men gud, jag fattar ? Skrev att ”DE SOM GÖR SÅ BÖR EGENTLIGEN FÖRÄNDRAS”. Men eftersom de aldrig kommer göra det så borde dom vara restriktiva med vad dom lägger ut.

          Lever inte i nån fantasivärld förövrigt. Men EGENTLIGEN så borde man kunna gå naken eller iklädd vad som helst utan att bli våldtagen, kunna gå med Rolex utan att bli rånad och kunna lägga upp bilder på sina barn utan att folk lägger upp hat.

          Men självklart måste man vara medveten och skydda sina barn.

          Felet ligger i att plattformarna inte moddar i tillräcklig stor utsträckning och anledningen är att hatet driver trafik som genererar pengar. Det krävs inte en massa människor till att modda detta kan idag göras med AI teknik.

        Anonym 15.23
        Tänk om vi kunde slippa alla som gör korkade och olagliga saker – så mycket bättre samhälle vi haft!
        Men tyvärr är landet fullt av motsatsen.

    OT, men Biancas story där Rosanna kör i 150km/h (säkert mer, det slutade filmas där) ? Fan ger mig stress.

      På 100-väg, dessutom. Jag kör inte alltid lagligt men max 10 över om det är 70 eller mer. Idiotiskt det med, kasta sten i glashus osv men….. 50 över?

        E2 – men du har ändå koll på att du kör max 10 km/h över tillåten hastighet? Varför då inte hålla dig till det som är tillåtet?
        Jag bara undrar… Står det 70 är det 70 som gäller – inte 80! Eller hur tänker du där?

      Säkert bakfull

      Hon borde verkligen inte ha körkort. Oansvarigt och vårdslöst. Hoppas någon ser deras framfart och anmäler till polisen innan det sker en olycka.

        Står på Aftonbladet nu ?

          Man skulle vilja höra vad som sägs dem emellan nu… Rosanna som kör bil överallt är nog väldigt mån om att behålla körkortet. Oj oj oj…

    Barn ska inte ha bank id. Barn kanske inte heller ska ha sociala medier. Bank of är dock privat och inte statligt så alla kan inte få bank id.

    Jag är emot bank-id, men jag anser däremot att det borde läggas betydligt större resurser på att utreda denna typ av kränkningar och brottslighet med tanke på samhällsklimatet idag.

    Men hur skulle Bank-Id hjälpa? Om Emma Svensson startar ett konto som heter död_åt_Sara så kan ju Sara ändå inte begära ut informationen från Instagram?

      Lättare att få ut uppgifter om någon gör ett brott på nätet

    Helt klart bank id på sociala medier så man får ett slut på alla troll o mindre förståndiga varelser.

    I Sverige skulle det nog fungera, men dessvärre är det i princip bara vi i Skandinavien som har något motsvarande BankID. Finns inga liknande lösningar i större delen av världen.

      Läste lite om nya internet lagar inom EU och
      Nått snarlikt BankID skulle väll ta form i september 22.
      Om de nu är så då är det toppen

        Nya lagar brukar sällan tas i bruk den 22/8!
        Lagändringen brukar ske halvårsvis, dvs 1/1 alt 1/7 men sällan 22/8…Däremot är jag väldigt intresserad av var du läst detta?!
        Skulle gärna se en länk till sidan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.