Jobba övertid för att visa framfötterna?

Igår postade jag det här inlägget av Dasha Girine, där jag – genuint – frågade er om det gått till så här på era arbetsplatser, och om det i så fall är någonting ni tycker är okej, eller skulle tycka var en okej förväntning vid en framtida anställning.
Dasha har alltså ”tipsat” en följare om att jobba över – minst 30-60 minuter – varje dag i tre månader på sitt nya jobb, och att detta då kommer leda till succé.
Ni var ganska många som inte tyckte att det här lät något vidare, och någon som läst mitt eller Dashas inlägg skickade ett dm till henne med följande innehåll:

Med all välmening. Men att skriva att man ska jobba övertid under tre månader gratis är som att be influencers göra samarbeten med enbart produkter som utbyte. Vi måste sluta normalisera en utnyttjandekultur hos arbetsgivare och framför allt sluta förknippa gratisarbete med att vara ”driven”. Driven vidar man att man är under de timmar på arbetsdagen man får betalt för. Det är säkert många unga som följer dig och som inte kommer våga sätta ner foten mot arbetsgivare när de kommer ut på arbetsmarknaden, kanske bra att göra en rättelse i ditt ”tips” gällande beteende på sin nya arbetsplats.

Vad var Dashas respons?
Jo, det här:

Den här mentaliteten?
Jag gör givetvis inga samarbeten gratis men gör och GER gärna extra till mina samarbetspartners. Folk måste sluta vara så lata. Skärp er.

Jag vet inte riktigt om jag tycker att Dashas jämförelse ur det egna – hyfsat privilegierade – livet, där ”jobb” är att gå på eventluncher med kompisarna eller få en sponsrad ansiktsbehandling att lägga upp på Instagram, riktigt går att jämföra med vanliga ”anställdas” verkligheter. 
Har hon någonsin haft ett 40 timmar i veckanjobb någonsin eller har hon hittat sina ”jobbtips” i tv-serien ”Suits” i brist på egna erfarenheter?

189 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alltså.. haha VA? På mitt jobb så får vi inte jobba över bara för att vi vill. Vi får bara jobba äver om vi måste ? Och vem sjutton gör det gratis? Låter ju väldigt märkligt ? Får jag betalt för 40h arbete så bjuder jag inte på 5h gratis av MIN tid. Min chef förespråkar vår ledighet och hur viktigt det är för vår återhämtning. Tack och lov!

      Kan ju tillägga att jag är hemma sjuk nu, hade inte haft tid att sitta här annars haha ?

      Alltså Dasha lever i nån låtsasvärld. Där hennes man drar in alla pengar och hon kan springa och shoppa hela dagarna. Hon gör nåt samarbete i månaden och tror hon har nån jävla aning om hur dom flesta av oss sliter.
      Maken till korkad och oskön människa får man leta efter.

        Kul att hon vill lära andra hur man sköter ett jobb när hon själv bara gör röda siffror i sitt eget bolag. Sen tjänar hon extremt dåligt som influenser enligt alla bolag Dasha AB 446.000kr innan skatt, arbetsgivaravgifter mm. blir inte många slantar kvar.

          Hur gick det med hennes fula tröjor som hon skulle kränga på folk för ett år sen? Hon kan inte ha jobbat över mycket för det företaget har man ju inte sett skymten av. ?

            Fast hon var ju med om en både psykiskt och fysiskt traumatisk förlossning?
            Håller inte med henne om gratis övertid (rent av förkastligt råd), men tycker inte att vi ska håna siffrorna som uppstått i samband med den graviditeten och tiden efter.
            Hur var det innan hon blev gravid senast? Lika röda siffror?

              Gå in på alla bolag så kan du se siffror från 2016 och framåt och det är inga siffror att skryta med då högsta omsättning ligger 2018 på runt miljonen men då får man ha i åtanke att ca. 50% går bort i skatt och avgifter.

                Vad yrar du om att 50% går bort i skatt och avgifter?

        ”Och folk måste sluta vara så lata?” Blir så jävla provocerad. Hon går på luncher och shoppa väskor hela dagarna och som sagt kanske lägger nån timme på samarbeten i veckan om ens det för hennes kille verkar ju vara den enda som jobbar? Jag jobbar på akuten och sliter röven av mig varje dag och kan knappt gå på toaletten vissa dagar. Undrar vem som är mest lat? Dasha eller jag?

          Haha precis! Sluta va lat själv och skaffa ett riktigt jobb eller var tyst ?

      Samma här! vi får inte själv välja att jobba över utan endast jobba över om vi måste, då skickas dessutom en förfrågan ut och dom som vill får jobba över och vill man inte behöver man inte ens svara.

        Hon har nog inte koll på den här sortens jobb utan hämtar det nån fantasi byggd på tv-serier från USA eller liknande.

      Exakt, det är ju inte bara att stanna kvar heller.
      På mitt jobb gäller tex försäkringarna under arbetspasset, visst om man MÅSTE stanna så fortsätter de väl gälla.
      Men om man stannar över säg 30 min fast det inte behövs och så skadar man sig.

      Ja vad vet dessa influencers om riktiga jobb… Ja, RIKTIGA jobb. Där man sällan väljer sina tider, sina kollegor etc. Undrar genuint vart dessa ska ta vägen om 10 år? När bolag hittat nya billigare sätt att nå konsumenter och folk tröttnat på hubba-bubba-världen de lever i? När folk inser hur narcissistiska och tomma dessa instagramprofiler faktiskt är? Medan resten av världen klättrar, utbildar sig och vidgar sina vyer medan de fortfarande klänger samarbeten med fast fashion-bolag?

    Man jobbar inte övertid för att visa framfötterna. Fan heller.

      Nä fattar inte heller hur hon tänker? Man kanske inte ens har arbetsuppgifter att jobba över med? ? Och man ska inte bjuda på sin tid, såklart. Gratis arbete, va ? Vi jobbar ju för att få pengar, oavsett hur mycket/lite man tycker om sitt jobb så är det ju för att få pengar för att leva.

        Fast inte bara för många. Många som skulle jobba även om de var ekonomiskt oberoende.

      På mitt jobb hade övertid snarare setts negativt då man inte hunnit sina arbetsuppgifter på samma tid som alla andra. Finns liksom inget ”extra” att göra utöver.

        Precis det jag tänkte – visar ju mer på att man inte kan arbeta tidseffektivt om man måste jobba över varje dag i tre månader ?

          Eller en indikation på att arbetsgivaren har orimliga förväntningar och att det behövs fler resurser.
          I vilket fall, ska man aldrig jobba övertid utan att ha diskuterat med med närmaste chef först, som då kan ta ställning och förstå orsaken till varför personen behöver jobba över. I de flesta kollektivavtal ska övertid vara beordrad så att avtalsenlig ersättning utgår.

            Dessutom finns ett övertidstak.

        På mitt (förskola) finns det förvisso alltid nåt att göra. Men vi får inte sätta upp övertid hur vi vill ? Och chefen skulle inte bli glad om vi jobbade över varje dag gratis heller, han är mån om vår lediga tid och återhämtning. All komptid vi lyckas dra på oss vill han att vi använder så fort vi kan för att återhämtning är viktigt för jobbet.

        Men tänker att som min sambos jobb där han har 4-6 olika jobb att göra (inom sitt jobb) på en dag, de ska göras. Han kan inte heller stanna över bara för att han vill, hans arbeten ska göras inom arbetstiden, om inte den ändrats av chefen.

      Det enda man visar är ju att man är en pushover som inte kan planera sin tid!

    Wow, det är så dumt att…

    Hon kan ju testa ett vanligt Svenssonjobb först, gärna skiftjobb, där man knappt ens hinner komma hem och landa innan man måste sova för att orka kliva upp igen.

      Hon bevisar ju bara att hon är totalt verklighetsfrånvänd. Vad tror hon att folk har för jobb som bara kan stanna kvar för att man vill visa framfötterna?
      Vilken tröttmössa.

      jobba i butik (är väl det hon kan få) 11-19 sen bjuda på de där extra timmarna varje dag genom att banka köra ner grovsoporna och städa butiken varje dag. Komma hem 21 då båda barnen sover, VARJE dag skulle hon enligt sig själv bjuda på detta i 3 månader.
      Eller är det hennes killes anställda hon ger en känga ? Han har väl en flyttfirma… ÄH BARA DETTA PIANO UPP 4 VÅNINGAR UTAN HISS medens chefen själv chillar. Alltså nej så otroligt ofräscht det blev runt henne.

      En snabb sökning på linkedin visar ju dock att hon jobbat på flera vanliga jobb.

      Tycker dock fortfarande att hon är en idiot

    I mina yngre år hade jag praktik via Arbetsförmedlingen på en arbetsplats. Man hade tre månaders praktik och ”ifall man gjort ett bra jobb” så skulle arbetsplatsen anställa en. Jag jobbade över en till två timmar varje dag för att visa hur mycket jag ville det här. Gissa vem som fick en anställning? Inte jag i alla fall…

      Många arbetsgivare som utnyttjar arbetslösa tyvärr. Gratis arbetskraft.

      Sen handlar det ju om att göra ett bra jobb också… inte bara lägga in timmarna.

    Är så less på flunsor så det finns inte. Känns som det eskalerat med deras dumheter den senaste tiden?

    Fast…. är det verkligen INGEN som känner igen sig och kan relatera till det Dasha skriver? Visst, hon drar det till sin spets, framförallt genom att säga att man ska jobba över i hela 3 månader, men såklart är man mån om hur man framstår speciellt i början när man är ny på en arbetsplats. Jag sitter absolut kvar längre än vad jag egentligen både vill och vad som är nödvändigt, för att jag inte vill se ut som att jag springer hem så fort jag ”får”. Sen är det dumt att uppmana till att jobba över – framförallt eftersom det enbart är arbetsgivaren som tjänar på det i längden – men jag kan ändå se vad Dasha menar. Och håller till viss del med.

      Beror kanske på vad man jobbar med. Min arbetsgivare vinner exakt inget på att jag jobbar över (gratis dessutom).

        Men det handlar i det fallet inte om vem som tjänar på det, utan det handlar om att visa vad man har för inställning.

          Jo men det visar jag på min betalda arbetstid ?

          Men det finns inget fel i inställningen genom att gå hem när ens arbetstid slutar. Däremot de som ALLTID börjar stå och stampa och prata om att de ska hem minst en kvart innan det är dags, går iväg och gör sig iordbing osv fast man har saker kvar att göra, det är störigt.

        Men självklart är inte det här resonemanget applicerbart på alla branscher eller arbetsplatser.

          Det borde så klart inte vara applicerbart på någon bransch.
          Tycker det signalerar stor osäkerhet att stanna kvar gratis, att inte veta sitt värde, att låta sig utnyttjas.

            Ja detta! Jag är inte arbetsgivare men hade jag varit det hade jag tyckt det var jättemärkligt att man väljer att ge bort sin tid gratis. Det är inte en ”inställning” jag hade velat premiera.

      Det måste ju bero på vad man jobbar med. I tex hemtjänsten är det ju bara jättekonstigt att stanna kvar, har jag inte gjort mina arbetsuppgifter på min arbetstid betyder det att nån vårdtagare väntar på mig och övertid skulle därför inte se bra ut. Och när jobben på mitt schema är klart, vad ska jag göra då? Ta besök från nästa skift? Städa lokalen? Ingen skulle tacka mig om jag sätter mig och stirrar in i väggen och kostar pengar efter mitt skift.

        Självklart, men tror att Dasha pratar om mer klassiska ”kontorsjobb”. Och hon kanske föreställer sig detta, när hon skriver det, inom såna branscher som hon själv kan relatera till, t.ex. jobb på en PR-byrå eller motsvarande. Tror inte att hon tänkte så långt.

          Jag jobbar med PR och ingen på mitt jobb hade stannat och jobbat över gratis, mina chefer hade tyckt det var jättekonstigt också.

          Tror hon inte tänker på Sverige liksom, låter väldigt amerikanskt.

        Du kostar ju inte pengar, hon tycker ju att man ska göra det gratis.

          Sant. Tänkte säga att jag åtminstone kostar i kaffepengar då om jag dösitter en stund, men kaffet betalar jag ju själv så.

      Sorry men det låter bara dumt. Och ser nog dumt ut. Slutar man 17 och är klar då så går man hem. Det är liksom normalt. Vill man inte ”springa” hem prick 17 så vänta till 17.04 då. ?

      Jag kan till viss del känna igen mig, jag jobbade som ny ofta över 30-60 min för att inte vara den som gick hem först och för att visa framfötterna. Jag arbetar dock som konsult med årsarbetstid och håller man sig inom det flexar man väldigt fritt, blir dvs flextimmar av det istället för övertid som jag använder för att jobba halvdag på fredagar ibland, vara ledig mellandagarna utan att ta semester etc. och att jobba över är verkligen inget jag kunnat sluta med efter 3 månaders anställning
      Det känns absolut inte applicerbart för alla branscher såsom Dasha försöker få det att låta som

        Gud vad härligt det låter, så skulle jag lätt kunna jobba! Skulle även i perioder kunna jobba jättemycket (tex på vintern) för att va ledig mer på sommaren..

          Det är både härligt och jobbigt för flexibiliteten ställer också vissa krav på att man ställer upp när det behövs men härligheten överväger. Älskar dock inte mitt jobb när jag ”tvingas” skjuta på semestern och jobba 10-12 timmars dagar när det är 30 gradig värmebölja och så mycket kan man inte styra över arbetstoppar att man arbetar mycket mer under vintern än under sommaren, men jag hade ändå inte velat byta till ett mindre flexibelt jobb

      Men att gå hem när ens arbetsdag är slut är ju inte att ”springa hem så fort man kan”, det är ju alla anställda helt i sin fulla rätt att göra. Sen att det finns branscher där det rynkas på näsan åt är ju tråkigt, men det är ju ett klimat som behöver förändras i så fall.

      Dasha är inte riktigt den första jag kommer att tänka på att gå till för karriärsråd.
      Rådet att jobba över är riktigt korkat. Det du blir ihågkommen för är vad du levererar och hur bra du gör det inte hur många timmar du hänger på jobbet. Nedan några konkreta tips som kan funka
      Se till att inte vara den som kommer sist på morgonen eller går först på eftermiddagen. Även om man gör sina timmar så det folk märker är om du avviker från resten. Det gäller givetvis om man inte jobbar på schema. Jobbar man på schema passa tiden och ha lite luft i planen. Kom inte in med andan i halsen.
      När du får instruktioner lyssna aktivt, ställ frågor även om du tycker att det känns solklart och anteckna. Även om du får en manual, ta anteckningar.
      Be om feedback från din chef eller kollegor. Du visar att du vill göra ett bra jobb och är intresserad av vad andra tycker om din insats. Du signalerar också att du vill vara del av gänget och förstår din plats.

        Du är född efter nittotalsstrecket va? Det här är en otroligt bortskämd inställning till jobb och arbetsuppgifter. Det du i princip skriver är att lägga över allt ansvar på chefer och kollegor. ”Lyssna aktivt”, ”be om feedback” – som att någon ska mata dig med all information med silversked? Nej, vill du behålla jobbet så gör dig själv ovärderlig. Ta intiativ! Hitta förbättringsområden, vare sig det är i arbetssätt eller arbetsmiljö. Vänta inte på att någon annan ska säga åt dig vad de vill att du ska göra. Ligg steget före och tänk större.

          Hen skriver ju ” Be om feedback från din chef eller kollegor. Du visar att du vill göra ett bra jobb och är intresserad av vad andra tycker om din insats. Du signalerar också att du vill vara del av gänget och förstår din plats.”

          Är man ny är det inte lätt att ta initiativ alltid. Och tänker att hen menar att som ny vill man visa att man vill lära sig, inte att folk ska ge det till en. Känns som du misstolkar extremt ?

          Ibland stöter man på sånna som du med en förutfattad mening som dessutom har lite svårt att hantera det skrivna ordet.
          Att be om feedback är att ta eget ansvar. Att lyssna aktivt och ställa följdfrågor är att signalera intresse och ta ett eget ansvar för sin inlärning och ta reda på vad man kan förbättra.
          Beteende har inte en ålder utan handlar om personens personlighet och mentala förmåga. Jag träffar på sånna som du som stelnat i hjärnan och är helt fast i något omodernt inlärt som egentligen aldrig funkat.
          Gör dig själv ovärderlig. Har avvecklat många sådan som haft den strategin för problemet med dessa är att de är cementerade och kan inte ändra sitt tänk. De är dessutom osamarbetsvilliga och håller på all information och kunskap. Sånna vill man inte ha på arbetsplatsen.
          Hur ska du förbättra något om du inte frågar andra vad de tycker om ditt arbete, feedback, eller är du den tvärsäkra sorten som kan allt och vet bäst? Nej jag är inte 90-talist men tar det faktiskt som en komplimang att du tror det.
          Jag tänker inte sätta en åldersetikett på dig men personan är ökänd och det finns alltid minst en hur hårt man än anstränger sig för att undvika typen. Den cementerade.

            Tycker inte riktigt att det här med att göra sig ovärderligt är så populärt nu för tiden. Om jobbet inte funkar när du inte är där gör du något fel.

            Sorry, hamnade under fel kommentar. Håller helt med dig!

          Du är född före 1940 va? Den här inställningen är så stenålders

            Ja den är stenålders. Det intressanta är att man skulle kunna tro att det är åldersrelaterat men ofta har äldre på arbetsplatsen, läs de som är i pensionsåldern, en bra relation med de yngsta förmågorna. Forskning visar att de äldsta inte känner sig hotade av unga förmågor, vilket de som jobbat 10-15 år ofta gör. Detta gäller både män och kvinnor men det yttrar sig lite olika men resultatet är ofta det samma, dålig stämning, försämrad arbetskvalitet och ingen kunskapsöverföring.

          Det är ju inte svårt att behålla ett jobb i Sverige dock om du är fastanställd… Ska mycket till för att de ska få sparka en. Och behöver de skära ner är det väl ändå sist in först ut som gäller. Eller tänker du provanställning, att få jobbet liksom?

          Du fattar nog inte konceptet med feedback, Karen

      Varför gör du det dock? Vem tackar dig? Får du extra betalt?

      Kan delvis relatera till det då jag jobbar i en bransch där övertid är vanligt och man kanske arbetar övertid för att visa framfötterna. MEN det är isåfall övertid man får betalt för eller att man har flex så att man tar ut de timmarna en annan gång. Skulle absolut inte uppmuntra någon annan att jobba över då jag inte tycker att det är en bra arbetsmiljö och VERKLIGEN inte gratis.

      Vi tidsrapporterar och varje projekt blir lidande om alla nya jobbar över 3h, arbetsgivaren betalar ju mig för detta och projektet blir lidande givetvis plus extremt skevt att sitta av tid bara för att ”visa framfötterna” min arbetsgivare och alla föregångna skulle ta det som att jag inte klarar det jag borde klara på samma tid som alla andra. Mina team skulle alla ifrågasätta varför jag inte klarar av mitt jobb om jag behöver mer stöd ja det skulle bli MKT frågor. Skulle säkert bli en HR fråga efter ett par veckor då mina kollegor skulle reagera på att jag aldrig hinner hem till mina barn men även just det att jag varje månad får 20-30% mer i lön. Märks at hon aaaaldrig jobbat på ett vanligt jobb.

      Man kanske inte skall springa hem exakt när klockan ringer ut. Mens definitivt inte jobba så mycket över heller. Finns ju så mycket bättre sätt att visa framfötterna och göra ett gött jobb.
      Vi har flex så där kan det bli någon halvtimme fram och tillbax beroende på vad vi har att göra. Men det gör man ju för sin egen skull oxå, bygger på lite timmar så att man kan gå hem tidigare om man måste.

    Det där är väl ett bra tips från en företagare till en annan företagare. Allt man gör gör man ju då för sig själv, men att applicera samma tänk på vanliga anställda, oavsett vad personen jobbar med? hon verkar inte ha så mycket kunskap om hur arbetslivet och arbetsmarknaden funkar, hon umgås väl mest med entreprenörer och diverse säljare/konsulter som jobbar på en provisionsbaserad lön.

      Fast oavsett om det är till en annan företagare eller inte är det ett uselt råd. Det är tydligt att hon inte förstår vad företagande och entreprenörskap handlar om.

    Har svårt i största allmänhet för dem som verkar ge 150% mer på jobbet än vad som krävs, känns som att det finns någon på varje arbetsplats. Som pratar om hur den jobbar över, gör mer än den måste, och samtidigt skämtar om hur den ’inte har nåt liv’. För vad? På riktigt? När klockan slår och jag kan gå hem så SKYNDAR jag mig hem till mina myskläder, kopp kaffe och Disney +. Är snart 30 år men det är det bästa jag vet. För jag har själv varit den som försökte göra extra på jobbet när jag var yngre, jobbade över och erbjöd mig ta pass ingen annan ville ha för jag trodde att det skulle löna sig. Gjorde det? Nej.
    Ingen kommer tacka dig för att du överpresterat och lägger jobbet framför ditt egna liv, så vill du göra det så visst, men låt andra ha jobbet bara som det jobb.

      Skojar du? Börjar nästan klä av mig redan i bilen ? I min hall ligger plagg för plagg – sen ligger jag med magen i vädret (är gravid nu men gjorde även innan ?) i soffan. Ahhhh bästa ?

        Samma här!! Har alltid pyjamas förberedd på stolen hemma samt förberett kaffebryggaren. Helst ska det regna ute också! Bästa stunden på dagen ?

          Ja! Må det bli höstrusk snart ????? Vill ligga i soffan, äta godis, tända ljus och frysa! Och sätta på en riktigt bra skräckis ? DRÖÖÖÖM haha

          Blev så himla glad att läsa din kommentar. Så många som tror det är coolt att jobba ihjäl sig och dra skämt om att man inte har ett liv. Fattar precis känslan.

      Jag har alltid älskat att jobba, gillar iofs att vara ledig med men har absolut inget emot att jobba mer än jag ska om jag måste, för det är kul. Är 32 år och 50k i lön senare kan jag säga att det absolut lönar sig. Med det sagt så lönar det sig såklart inte ALLTID. Man får ju vara smart och fatta själv vad som är välinvesterad tid och vad som är onödig tid.

        Betor ju helt på jobb. Om jag jobbade 10h över varje dag så skulle det gynna min lön ca 0% ändå. Älskar mitt jobb! Men ger inte av min tid mer än jag måste. Får inte heller bara för att jag vill, vi har inte den möjligheten. Isåfall får jag göra det gratis och nej det gör jag iiiicke haha

        Har inte heller någonting emot att jobba men min lediga tid är just det – ledig. Visst att jag kan jobba över vid enstaka tillfällen men om jag skulle behöva göra det regelbundet är det arbetsfördelningen som är skev. Är 30 och med 48k i lön senare samt ej utbränd kan jag säga att det resonemanget har lönat sig. Ingen tackar dig för att du gör avkall på din lediga tid och mentala hälsa i längden

        Jag är lika gammal som du och har nästan samma lön men har absolut inte jobbat mer än jag borde eller får betalt för en sekund i mitt liv ? har snarare varit enormt effektiv och gjort mina arbetsuppgifter snabbt och bra. En bra arbetsgivare märker av sånt.

        Jobbar sällan över 35 år 65k i lön.

          Jobbar mycket sällan över 100.000 kr lön

            jobbar aldrig över 500.000 kr lön

              Jag jobbar inte överhuvudtaget, 1000 000kr i lön.

            Någon ovan skrev att det lönar sig, men jag har inte denna lön för att jag på något sätt jobbat över.

        Jag kan jobba över, men då vill jag ha den i ledig tid och inte i pengar!

          Jag väljer också alltid tid & utgår från att 40 h i v är heltid o mer än så ska man helst inte jobba!

      Man kan ju dock va väldigt engagerad i sitt jobb, man kanske jobbar med nåt man brinner för eller med människor tex. Men lite oskönt och onödigt att skryta om det. Men jobb kan va så mkt, inte bara ett ont måste för pengar. Men jag uppskattar också min fritid såklart, även om jag sällan lyckas gå från jobbet i tid ?

      Jag har inge problem att jobba extra om det behövs, jag gillar mitt jobb. Tex en dag när jag jobbat emellan 10,00-18,30 ringde chefen och frågade om jag kunde stanna till 21,30 eftersom det var mycket på jobbet, jag blev kvar till 22,00, inge problem eftersom mina kollegor behövde hjälpen.
      Däremot är det ju inget man skryter om, det är ju bara konstigt, och man jobbar inte över medvetet, utan bara när det behövs.

    Alltså på vissa arbetsplatser ex. Min skulle du snarare göra dåligt ifrån dig om du jobbade övertid första 3 månaderna då du varken kan tillräckligt mycket eller har tillräckligt mycket att göra för att det ens ska gå. Ägna första 3 månaderna åt att verkligen lära dig arbetet, visa engagemang och ställ mycket frågor istället.

    Jag har jobbat som ledare ganska många år och jag uppmuntrar alltid till work life balance. Det jag dock inte uppskattar är om man första tiden missbrukar det flexibla arbetstiderna och kanske kommer in till kontoret 09:30 och går 15. (Självklart annorlunda om personen har en anledning t.ex. hämta och lämna, då tar man igen detta vid senare tillfälle.)

      Ja det kan jag förstå. Så är det på mitt jobb. Allt är så flexibelt, speciellt med barn. Men man försöker ju vara lite smidig och inte utnyttja det. Ge och ta. Och i början var jag såklart lite reserverad med flexen för ville såklart inte se dum ut med att komma sent och gå tidigt, haha. Sen sätter jag mig på kvällen men det ser ju inte alla.

      Ja när jag jobbade som chef hade jag koll på den gruppen för det är inte bara där de skarvar utan även när det gäller kvaliteten på arbete som ska leverera. Nu för tiden jobbar jag som coach och en av mina stalltips är att är du nu på jobbet försök anpassa dina arbetstider så att du kommer när de flesta kommer och gå hem när de flesta går hem.

    Håller både med och inte. Ja, vill man göra succé så kan ett av sätten vara att sitta över och naturligtvis göra något meningsfullt under tiden, som att lära sig något som är överkurs. Vill man inte göra succé utan bara vara okej så kan man såklart gå hem när arbetstiden är slut, det är inget tvång liksom. Men man kan göra succé även utan att jobba över, genom att vara effektiv och proaktiv under arbetstiden.
    Sen är det heller inte alla arbetsplatser som tillåter övertid, det är bäst att stämma av med chefen för finns det inte behov av övertidsarbete så kan det bli svårt att få betalt för den extra tiden.

    Hon verkar inte heller förstå SKILLNADEN i att jobba övertid som egen företagare och arbetstagare… När jag var junior och började jobba efter universitetet så var det tvärtom för mig de 2-3 första veckorna vid upplärning. Flera gånger fick jag höra, ”gå hem 30 min tidigare idag det har varit en tung dag för dig” och så många fredagar när jag blev tillsagd att inte sitta till 17. Men det var för att jag klarade mina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid.

    Btw, jobbar hon något med Baby Journey? Har för mig jag såg Dasha taggad hos Forni i ett inlägg om Baby Journey.

    Så trött på mentaliteten att det är ”rätt” att jobba mycket. Mer än heltid. Att man är cool som jobbar mycket osv. Har varit där och det är allt annat än coolt när man går rakt in i väggen. En vettig arbetsgivare uppskattar anställda som sätter gränser och vet var ens egna gräns går.

      Hustle! Monetize your hobby! Team never rest! Var aldrig nöjd! Vila kan du göra i graven! Mermermer, push push, pannben, ända in i kaklet!!

      Väldigt hälsosam inställning…

      Eller hur!! Lämnade ett sånt företag för ett tag sedan där min avdelning skickade hur många som helst rätt in i väggen. Den röda tråden var svaga/dåliga chefer och för mig en kombo av omorganisation i samband med corona också.

        Samma för mig. Dåliga chefer som bara såg till sitt egna bästa och inte till deras anställdas.
        Tänk att det finns så många chefer som tycker det är så viktigt att ha titeln ”chef” men inte lever upp till titeln. Kräks

      Min chef införde nyligen jour för mitt team och jag vägrade när jag fick reda på att det var helt obetalt. Hans resonemang var att på alla andra ställen han jobbat på så var det förväntat av seniora chefer att ställa upp och han ”var besviken” på mig för att jag satte ner foten, sa att det definitivt var en expansion av min roll att ha jour 24/7 i en vecka, tio veckor om året plus att det dessutom var olagligt. Nu har han tjurat i snart två månader och behandlar mig som skit i hopp om att jag kommer knäckas och säga upp mig. ??

        Fy fan!! Finner inga ord.
        Som sagt, en vettig arbetsgivare uppskattar gränser. Din chef är ingen vettig arbetsgivare..

          Nej, han beter sig som en tjurig tonåring och rakt ut mobbar mig och snackar skit om mig bakom ryggen på mig till andra anställda. Helt sjukt, för vi jobbade jättebra ihop fram tills jag vägrade gå med på jouren.

        Ursäkta men, vilket jävla stolpskott. Jag ser chefstypen framför mig. Helt klart är att han är okunnig. Om dessutom inte HR lagt sig i jobbar du på ett oseriöst företag. Det han begär är olagligt.
        När du säger jour antar jag att han tänker sig att du ska vara tillgänglig utanför arbetstid och om något oförutsett inträffar ska du gå in och åtgärda detta oavsett dag och tid på dygnet?
        Om det är så gäller följande. Du har rätt till beredskapsersättning. Hur mycket den är beror på antalet dagar beredskap utgår för. Tio veckor om året innebär att du har beredskap var 5e vecka. Beredskapsersättning betalas ut oavsett om du blir kontaktad eller inte. Under veckan måste du ha telefonen tillgänglig och vara tillgänglig för din arbetsgivare. För det ska du ha betalt. Vi pratar några tusenlappar per vecka som du är stand-by. När veckan är slut har du dessutom rätt till sammanhängande dygnsvila vilket innebär att du har upp till en dags betald ledighet. När du får ett ryck, dvs du måste åtgärda något har du rätt till ersättning som består av din timlön som räknas fram från din månadslön samt övertidsersättning. Detta kan man ibland ha förhandlat bort för extra semester. Har man ett jobb som har jour ska man vara uppmärksam på om arbetsgivaren försöker förhandla bort den delen.
        Bra att du står på dig. Hoppas att du hittar en bättre arbetsgivare och en bättre chef som inte beter sig som en barnrumpa.

          Tack för din kommentar, väldigt snällt av dig att ta dig tid att skriva ut så goda råd!! Jag skulle lagt till att jag jobbar i London, så det är lite andra förhållanden som råder här – dock fortfarande olagligt att begära det han kräver. Jag har kontaktat HR ja, och här är två riktiga guldkorn som hände Pga det 1) när det hela började så bad han mig prata med HR för att ”lösa problemet” som en annan anställd hade tagit upp gällande adekvat vila efter ett jourpass. Jag var helt ärlig med HR om vad denna jour innebar och då tog det hus i helvete. Han förväntade förmodligen att jag skulle säga att det inte var en Big deal och att HR inte skulle lägga sig i mer efter det men jag sa som det var och nu är han sur över att ”han måste städa upp och hantera HR” samt att jag ”måste förstå att mitt agerande har konsekvenser” (det var jag, jag är jurist och visste precis vad jag gjorde när jag gick till HR). 2) Han är chef över HR också så när HR sa till honom att det inte var ok och att jag hade rätt till ersättning sa han helt sonika nej och de kunde inte göra något mer efter det.

          Jag har blivit borttagen från schemat så har inte jour alls nu och de andra som var med valde att hugga mig i ryggen, säga att de inte hade något emot att göra det här obetalt och att man ska ”hjälpa sina kollegor”. Fine by me, men inte fan tänker jag låta mig bli utnyttjad.

          Han är en höjdare inom finansvärlden, har haft flera riktigt seniora poster för gigantiska företag men beter sig som en riktig barnrumpa för att en kvinna hade stake nog att stå upp mot honom och säga ifrån. Han vet att jag har rätt och det sårar hans ego så enormt att han måste göra mitt liv till ett rent helvete för att kompensera. Han kan inte sparka mig nu för att jag skulle kunna stämma honom och företaget skulle få böter (i två olika länder) om det uppdagades att folk hade jour utan ersättning så han gör sitt bästa för att jag ska sluta självmant. Tyvärr vet han inte riktigt vem han har att göra med eftersom jag absolut inte kommer vika mig men jag har effektivt raderat alla mina framtidsutsikter, löneförhöjningar och utvecklingsmöjligheter Pga hans lilla mans-ego. Classic.

      Håller helt med. Blev diagnostiserad med utmattningsdepression när jag var 30. Det var noll procent coolt. Nu var det en kombination av jobb och privat men jobbet och min föreställning av att jag var en bra person om jag jobbade hårt var det avgörande. Jag kom tillbaka till heltid efter ett tag och jobbade det i 4 år. Nu är den bästa tiden. 36 år och jobbar 80%. Ledig fredagar för att umgås med min son. Jobbar väldigt väldigt sällan över, ska krävas att det är kaos på jobbet, och jag älskar det. Respekterar min egen tid på ett helt annat vis än jag gjort under tidigare år.

    Påminner om de gamla råden. Ring och presentera dig eller gå ditt och ge cvt i handen!
    Börja som diskpojke och jobba hårt, så är du snart manager!
    Kom först och gå hem sist för att imponera på chefen!

    Jättedåliga råd. Många ställen har dessutom stränga regler kring övertid och facket blir inte glada om det kommer fram att chefen låter folk jobba övertid gratis varje dag.

    Kanske bättre att fråga någon som faktiskt har ett vanligt jobb, istället?

      Kan du förklara varför det här är dåliga råd? Jag har ofta rekryterat juniora personer och vet av erfarenhet att det är STOR skillnad mellan de som vågar ringa/komma förbi och presentera sig själva och sitt intresse för tjänsten, kontra de som skickar ett generiskt mail med slutorden ”hör gärna av er!”. Nej, är Du intresserad så hör Du av dig. Det finns alldeles för många framför dig i kön (minst lika kompetenta på CV:t) för att jag ska ta av min arbetstid för att leta upp och kontakta dig.

        Fast det beror på bransch. Jag rekryterar till olika akademikerjobb och tycker bara det är irriterande när folk ringer och fejkar en fråga för att ”visa intresse”. Tycker jag att ditt cv är intresserat blir du kallad på intervju. Sökte du jobbet vet jag att du är intresserad.

          Förstår om det är jobbigt med dumma frågor. Själv fick jag ett arbete på ett stort bolag med flera hundra sökande på bara något dygn till tjänsten. Varför jag fick intervjun var för att jag var en av tre personer som ringde och visade intresse. Hade säkert försvunnit i mängden annars. Men min chef tyckte att jag visade framfötterna och att vårt telefonsamtal var så trevligt att hon ville träffa mig.

    Vilket märkligt svar, beror ju helt på bransch och chef. Vissa jobb går inte att jobba övertid på. Sen om alla kollegor går hem skulle jag aldrig som ny sitta kvar ?

      Tror Dasha har svårt för att bli ifrågasatt.

    Förstår inte? Jobba över varje dag i tre månader? 1) det finns regler för hur mycket övertid man får jobba 2) som arbetsgivare vill jag inte att folk jobbar över om det inte behövs, normalt ska övertid vara beordrad pga en arbetstopp eller liknande, det är inget man själv beslutar över som anställd. Kom i tid, var trevlig och nyfiken på att lära dig och ta ansvar för dina uppgifter = succé

    Jag fattar ändå vad hon menar då det är så det funkar på en hel del tjänstemanna-arbetsplatser. På mitt första jobb efter examen var det mer eller mindre en tävling i vem som satt kvar längst efter arbetstid, och den som ”gav upp” först kände sig alltid kass. På mitt andra jobb efter examen var vi så underbamannade att jag behövde jobba en jäkla massa (obetald) övertid för att hinna med mitt jobb. Hade jag inte gjort det så hade min arbetsgivare antagligen inte sett mig som duktig. Att jag såg dom som en dålig arbetsgivare och sen slutade är en annan sak… På mitt jobb jag har idag är det ett givande och tagande. Ibland är det mycket och då förväntas jag jobba över för att få gjort mina uppgifter, och ibland är det lite mindre och då är det helt ok att gå lite tidigare. Däremot, om jag alltid hade gått hel efter 8 timmars arbetstid så hade nog en del sett mig som inte så driven då det skulle innebära att jag aldrig gjorde ”det lilla extra” som ibland behövs. Så, jag förstår vad Dasha menar. Det funkar kanske inte så På alla arbetsplatser men även inom typ industri (och andra ”arbetare-jobb”) så behöver ju ibland pass täckas och då är det såklart alltid uppskattat att man anmäler sig till att jobba övertid.

      Jobbade också på en arbetsplats där folk tävlade om vem som jobbade över mest. Fint nog blev han som satt flest kvällar och nätter befordrad och så va kulturen befäst. Jobba sent och komma in sjuk (eller jobba hemifrån med feber för den delen) blev standard och den som hade tagit i allra mest fick ett pris i veckoslutet. Situationen va helt upp och nervänd men pga förstajobb för många hade ingen förmågan ifrågasätta och de få invändningar som gjordes möttes av ovilja att förstå från ett oerfaret ledarskap.

      That being said, så tycker jag ändå att Dasha har rätt i inställningen hur man visar framfötterna på en ny arbetsplats. Se det som en investering. Lägg in mycket tid i början och kamma hem vinsten sen.

    Bättre att vara i tid, trevlig och glad, hjälpsam och ta sig an de arbetsuppgifter man får. Och våga fråga när man inte förstår! För många nya vågar inte fråga för man inte vill känna sig dum

      Exakt! Så länge man kommer i tid och är trevlig och visar intresse för jobbet och kan socialisera lagom med sina kollegor. Har kollegor på mitt jobb som jobbar över ofta, det är samma personer som gör sämst ifrån sig och istället mest drar fötterna efter sig lr kollar på tiktokvideos. Vi som jobbar hårt som fan kan istället gå hem tidigare. Har man en bra chef genomskådas allt ändå, vilka som gör bra ifrån sig och inte

      Bra skrivet. Att tänka att man ska göra succé direkt är kanske inte rätt inställning, tänk istället att du ska göra de arbetsuppgifter du får så bra som möjligt, sträva efter att bli bättre, var trevlig och säg inte blankt nej till något (förhandla istället), hjälp andra och var allmänt smidig. När du sen efter tre månader förhoppningsvis behärskar jobbet allt bättre är det tid att lägga in en extra växel, om du så vill, ta på dig svårare/andra uppgifter, utbildning etc. Är man för hetsig i början framstår det ju snarare som att man bara ser till sin egen karriär, inte en tillgång för arbetsgivaren.

    Kan tänka mig vad hon kräver av en assistent ?

      Det var kanske en hint till någon anställd hon har, hon tror kanske att folk vill jobba gratis åt henne.

    Usch alltså. Var på anställningsintervju där chefen sa att 70-timmarsveckor inte var några konstigheter och att man ska vilja vara bäst för att trivas. ”Fint” kontorsjobb så övertidsersättning var så klart bara att glömma… Nöjd med att det inte blev något jobb där för mig. ?

      Fy fan ? 70?! Hejdå livet haha

        Yes, livet som investeringsanalytiker med kontor på Stureplan…. Många där jobbar nog ännu mer. Undrar om folk faktiskt fattar hur illa det kan vara.

      Skönt ändå att de var ärliga redan under intervjun.

      Min uppfattning är att man inom vissa branscher lindar in det med att säga att jobbet stundtals kan vara hektiskt, men att man istället får en flexibilitet när det är lugnare på jobbet. Det man menar är att 70 % av året krävs en arbetsinsats på 60+ h i veckan plus att man ska vara anträffbar kvällar, helger, under semester och när man är sjuk. Flexibiliteten är att man kan träna eller gå till fristören under arbetstid bara man jobbar in den förlorade arbetstiden upp till fulltid efter att man tränat klart. En gång i månaden kanske man kan unna sig att gå hem vid 14, men då får man räkna med att chefen och kollegorna ger oförstående eller arga blickar.

    Fyfan. Har jobbat över så jävla mycket i flera år. Dels för att vara ”duktig” och dels för att vi hade så galet mkt att göra.
    I höstas tog det stopp och nu är jag sjukskriven för utmattning.
    Blir upprörd över sånt här. Sämsta rådet någonsin.

    Jag jobbar som business coach och råder alla mina klienter att vara tydliga från början med hur de vill bli behandlade på en arbetsplats. Får du betalt till kl 17:00 så jobbar du till 17:00, sedan packar du ihop och går hem. Från dag 1. Om det inte är KRIS den dagen såklart- då kan du såklart jobba över och istället göra rätt dagen efter. Om det visar sig vara krisläge precis när du ska gå hem varje dag är det en tydlig indikator att du nog inte kommer må bra på den arbetsplatsen och du får en chans att söka något där du värderas högre.

    Kom i tid, gör ditt arbete, var en trevlig och bra kollega. Slut på meddelande!

    Skulle aldrig vilja jobba på ett ställe där sådant premieras. Vill ha ett jobb där cheferna förstår vikten av balans mellan jobb och fritid.

    Pinsamma människa ?

    Gör det du ska och gör det bra. Räcker så.

    Tyvärr väldigt normalt inom café/restaurang branschen, iallafall för 8-10 år sedan när jag var där. Det är liksom inräknat att man inte hinner med allting under arbetsdagen, och norm att arbeta gratis tills det är klart. Personer som sätter emot blir inte kvar (tex jag haha).
    T.o.m. haft kollegor som skällt ut mig för att jag ville ha betalt ”du bryr dig bara om pengar”, och en annan som korrigerade i personalliggaren när jag skrivit upp övertiden.. utan att säga till mig.
    Väletablerade kedjor…

    Tacka vet jag industrin där varje minut räknas ??

      Usch. Har nog haft tur med mina jobb i den branschen för aldrig varit med om det varken att inte få betalt eller norm att inte få gå hem när man ska. Jobbar man stängning är man såklart kvar tills det är färdigt men självklart ska man ha betalt

        Glömmer aldrig när jag blev headhuntad (de kom in på min dåvarande arbetsplats och frågade om jag inte ville jobba hos dom) pratade om provjobb och han sa att du provjobba 2 dagar med lunch som ersättning…öhhhh..nä tack !
        när jag va egen fakturerade jag nästan alltid de som inte kom på sina bokade tider. Min tid är värdefull och de ska synas !

      Känner igen det där! Har också jobbat på en del väletablerade kedjor i restaurangbranschen där det var exakt som du beskriver (Max, Espresso house m.fl.) Synd att man var ung och inte förstod sitt värde, och därmed inte vågade säga ifrån.

    Tycker Dashas resonemang och svar var riktigt dåliga faktiskt. Hur tänkte hon här egentligen? Man ska inte ställa upp på att jobba övertid och om man måste ska det givetvis vara betald övertid. Något annat är otänkbart.

    Om man som nyanställd drar på sig ca 70 timmars övertid för att visa framfötterna skulle nog chefen reagera kraftfullt.

    Vi får bara ha 80 timmars plus på flexen och när vi har runt 20 timmar signalerar chefen att något inte stämmer.

    Lilla, bortskämda flicka som inget vet om den riktiga världen.

    Väldigt boomer-aktig mentalitet av Dasha måste jag säga. Det är typ min farfar som tycker det är en rimligt inställning att man ska cater to arbetsgivaren förutsättningslöst och typ vara tacksam att man har ett jobb? Tyckte den yngre generationen (Gen Z) är mycket bättre på att se sitt eget värde och inser att arbetsgivaren ska vara lika tacksam att ha bra anställda.

    Som junior på advokatbyrå, revisionsbyrå eller någon av de stora konsultfirmorna (McKinsey, BCG) finns ingen reglerad arbetstid och ingen särskild kompensation för arbete på kvällar och helger. Allt ligger i den nyanställdas önskan om att dessa hundår med 100% tillgänglighet och uppoffringar av privatliv, fritid (och kanske hälsa) en dag ska belönas med avancemang, delägarskap och fina lönevillkor.
    Fungerar för en del. Det är Darwins teorier om det naturliga urvalet i praktiken.

      Läser företagsekonomi på universitet. Ville först läsa mot redovisning/revision men har valt ledarskap pga arbetsmiljön på dessa byråer. Läste ett case om E&Y och sa till mig själv never ever. Har två barn. Jobbar även på en myndighet. Dålig lön men mycket bra arbetsmiljö med flex, extra semester osv. Betald övertid från första minuten och nästan alltid ”frivillig”

    1. Det är inte säkert att man får jobba övertid. Det beror på hur bestämmelserna ser ut på just den arbetsplatsen.

    2. För mig är övertid oftast en indikation på att individen ifråga har svårt att prioritera eller jobbar väldigt ineffektivt alternativt inte kan säga ifrån när det är för mycket. Alla tre är egenskaper jag inte uppskattar hos kollegor.

    3. Övertid jobbar man när det krävs extra insatser, vilket såklart kan hända på de flesta arbetsplatser.

    4. För att kunna jobba övertid så krävs det att du har arbetsuppgifter att fylla övertiden med. Otroligt märkligt om en nyanställd jobbar mer än vad som faktiskt krävs.

    Tror helt enkelt inte hon förstår hur de flesta arbetsplatser fungerar. Förmodligen för att hon inte har någon erfarenhet av det.

      Det beror ju också på vilken typ av jobb man har. När jag jobbade inom handels så var det såklart otänkbart att stanna en minut längre än mitt pass höll på. Då stämplade man ut. Dessutom kom det ju någon annan och tog över. I det jobbet jag har idag kan jag om jag vill jobba i princip hur mycket jag vill eftersom det är ett väldigt fritt och kreativt jobb. Men! Jag har arbetstider att följa, och i intensiva perioder så jobbar man mer såklart, men då tar man ut det i flex under lugna perioder sedan. Sen vill jag inte jobba mer än nödvändigt heller om jag ska vara ärlig. Det ser dessutom inte professionellt ut.

    För att vara en sponsrad hemmafru tycker hon väldigt mycket.

    // vårdpersonal

      Bästa kommentaren!

    Att man bara ska stanna kvar längre utan att behovet finns känns ju otroligt märkligt. Däremot är det klart att det finns arbeten där du förväntas stanna kvar extra om det behövs men det behöver inte betyda obetalt. Får känslan av att majoriteten här jämför med arbetsplatser där alternativen blir obetalt eller övertid efter man gjort sina timmar. Många branscher har flextid, dvs inga fasta tider utan du har dina timmar per dag och förväntas vara nåbar under majoriteten av ”kontorstiden”. Om du jobbar 30 min extra en dag kan du ta ut 30 min en annan dag. Självklart ska man inte uppmuntra till gratis arbete och jag är helt enig med att det här rådet blir helgalet. Men, jag vill bara belysa att olika branscher ser olika ut och jag skulle aldrig kunna ta ett jobb utan flexibla arbetstider. Den absolut majoriteten av mina vänner har även detta upplägg och skulle inte tycka att det Dasha skriver låter ett dugg märkligt inom deras bransch. Kan ju vara så att Dashas umgängeskrets har det snarlikt och att hon inte tänker efter ordentligt utan bara utgår blint från sin egen värld. /Manager inom Big4

      Var bekant med en kille som började jobba som jurist på en välrenommerad byrå i Stockholm. Han satt kvar på kontoret på kvällarna och kollade serier på datorn. Men det såg ju ut som att han var på kontoret längst av alla, och om någon partner mot all förmodan skulle höra av sig kvällstid så framstod han ju som väldigt driven som var på kontoret så sent. 😀 Ett rätt ensamt liv hade han, egentligen.

        Ursäkta, men vilken tönt! ?. Vem lurar han egentligen?

        Och hur kul blir det för honom när chefen får reda på att han gör på det sättet?

        Jag hade en kollega på samma innesäljaravdelning, (inget fancy akademikerjobb) Han kom in varje morgon en timme i förväg, stämplade in och satte sig och kollade på sportsändningarna från nattens NHL-matcher. Jag påpekade det för honom och han blev kränkt och gick till chefen och klagade, jag fick gå in till den mycket kränkta mannen och be om ursäkt. Efter ett antal såna grejer och en svag ledning tackade jag för kaffet och sa upp mig.

    Ett bättre råd är väl: var intresserad, nyfiken och ställ frågor om man inte förstår. Att vara ambitiös och göra ett bra jobb, och samtidigt vilja förbättra sin prestation när man väl jobbar tror jag imponerar tusen gånger mer än att stanna länge kvar på plats varje dag.

    Ännu en världsfrånvänd, korkad, dryg och oempatisk flunsa! ?

    Skaffa ett riktigt jobb för fan innan du gnäller över folk som ARBETAR MED RIKTIGA JOBB SOM BIDRAR TILL SAMHÄLLET!!! ???

      Alla som betalar skatt bidrar till samhället.

    Det var det dummaste jag hört.

    När jag nyanställer hos mig, och vi har introduktion så vinner man ingenting på att sitta kvar x timmar längre. Vi uppmanar snarare att ta det lugnt i början, det är så mycket information så man kan inte tillgodogöra sig allt, och man kommer inte kunna allt efter 1,2 eller 3 månader.

    Hur anställda levererar är ju något man bedömer under en längre period, och där gäller det att man som chef/ansvarig/arbetsgivare ger de anställda förutsättningen att prestera sitt bästa utefter förmåga och uppgift. Och ”bra prestation” är inte synonymt med att arbeta över x timmar, eller bränna ut sig de första månaderna på nya jobbet.

    Dessutom, ser jag att person x sitter och skickar mail sent på kvällen är snarare ett samtal som krävs med den personen för säkertälla att hen mår bra och att det inte är för mycket.

      Du låter som en väldigt bra chef!

    Dasha jobbade för länge sen på ett säljbolag, vad jag skulle kalla ”ett riktigt jobb”. Så erfarenhet från det har hon iaf. 🙂

      Då förstår jag varför hon har en skev syn. Också jobbat inom sälj och på många bolag är kraven helt orimliga. Man ska prestera på topp VARJE DAG och gärna mer än så.

    Att jobba övertid betyder ju enbart att du är ineffektiv.
    Dessutom, att jobba 60 timmar obetald övertid i början är ju bara galet.
    Medellönen i Sverige är idag 37.100kr. Det betyder att för genomsnittliga arbetaren då har gett sin arbetsgivare nästan 14.000kr. 14.000kr gratis tid är väldigt mycket och något som absolut ingen kommer tacka dig för.

    På min nuvarande arbetsplats (med flera olika professioner) är det nån slags tävling i vem som har mest att göra, vem har det jobbigast osv – det gör en giftig arbetsplats! Och när jag då säger ”Men vet ni jag har det iallfall jättebra!” så blir alla sura på mig och jag får kommentarer som ”hur hinner du det och det? Det skulle jag aaaaldrig hinna!” Men det handlar väl om prioriteringar. och erfarenhet och kompetens.

    Min svägerska jobbade på EY i Australien och bytte till svenska EY när hon flyttade hit. Hon vantrivdes i ett år innan de flyttade till Tyskland och hon började jobba på tyska EY. Hon sa att det svenska jobbsökandet är helt sjukt som förväntar sig att anställda ska jobba över och sa hon jobbade aldrig över i Australien/Tyskland men fick ändå jobbet gjort men att man i Sverige på något sätt förväntas göra mer än sina 100% trots sämre lön och arbetsvillkor.

      EY är kända för att vara en fruktansvärd arbetsplats på det sättet. Skulle aldrig jobba på en sån byrå efter vad jag har hört vänner och bekanta berätta.

    Reklamen på den här sidan är så jobbig. Först videon som börjar spela och nu en lång annonsbanner rakt över inlägget. Går det att lösa Camilla?

    Är man på en arbetsplats där övertid är synonymt med att visa framfötterna, vet jag inte om det är en särskilt sund arbetsplats.

    Håller inte helt med henne men hon har uppenbart ett kontorsarbete i ett privat bolag i åtanke. Att folk tar det hon säger och tycker det är dumt när de applicerar det på sitt egna arbete är utom mitt förstånd??
    Förstår ni inte att hon inte menar ett jobb där man t ex stämplar in och ut?

      Jag förstår att hon menar ett kontorsjobb men tycker ändå att det är ett väldigt dåligt råd. Jobbar på ett stort konsultbolag och vi skulle aldrig vilja att våra juniora satt över 30-60 minuter konstant de tre första månaderna. Det är inte en sådan arbetskultur vi vill eftersträva. Ibland behöver jag jobbar över, men om det hade handlat om 30-60 minuter varje dag i 3 månader är det något väldigt galet med resursplaneringen.

      Är det konstigt att människor som också arbetar inom kontorsarbete i privata bolag, tycker att rådet att jobba gratis övertid generellt är en dålig idé?

      Jag förstår att det finns de som gör/behöver det (ofta pga överbelastning). Men att kalla nån lat för att man inte gör det är dumt. Lite korkat tom.

        Jag menar inte att jag håller med, min kommentar syftade till alla i kommentarsfältet som ba ”det går inte på mitt jobb!!!” – det var väl uppenbarligen inte ett sådant jobb hon menade

    Mina bästa tips är: kom i tid, gör ditt bästa och gärna lite utöver vad som förväntas av dig, och gå hem när du ska men absolut inte tidigare.

      Och mitt tips efter många år i arbetslivet är att göra det du ska. Gör inte mer än vad du får betalt för. Ingen tackar dig utan istället utnyttjar de dig för de ”vet” att du kan och den dagen du inte orkar lägga i en extra växel hela tiden framstår du som den lata trots att du gör dina arbetsuppgifter som är tilldelade till dig.

    Internationellt kan det absolut fungera så som Dasha förespråkar. När jag jobbade på ett skräpföretag i London var det flera som hade för vana att sitta kvar på kontoret och käka chips och titta på netflix till kl 22 på kvällarna, bara för att kunna stämpla ut sent och ”visa framfötterna”. Och det funkade. Trots att vi alla hade samma, och lika omfattande, arbetsupgifter, var det alltid dom som stannade kvar som lyftes som superstjärnor. Vi (ofta nordbor) som gick hem i tid och ändå blev klara med allt i tid fick ofta höra från ledningen att det såg dåligt ut att vi gick hem när vi slutade, och att det fick det att se ut som att vi var lata, omotiverade och objussiga. Jag vet flera arbetsplatser i London som fungerar precis likadant.

    Jag tycker absolut att vi ska värna om det nordiska förhållningssättet att man går hem när man slutar, och att det är ett tecken på antingen problem eller orimlig arbetsbörda om man ständigt måste sitta kvar sent. Det är inte nyttigt för någon, vare sig anställda eller arbetsgivare, med en övertidskultur där folk lägger en massa fritid på att låtsasjobba för att fjäska.

      Jag har med jobbat flera år i London. Vissa företag förväntar verkligen att du stannar tills det är ”lagom” att du går. Vad lagom är är upp till arbetsgivaren, och kan vara lite vad som. Ingen ob, ingen övertid, inget extra på helgen. Fick typ £2/h extra en gång jag jobbade annandag jul haha helt sjukt. (Kundtjänst på kontor)

    undrar vad flunsorna tycker om detta 🙂
    https://www.greenmatters.com/style/is-there-lead-in-shein-clothing

    ”Specifically, the researchers found that a Shein toddler jacket had nearly 20 times the amount of lead that is safe for children, and a Shein purse contained over five times the safe amount”

    en kollega till mig älskaaaar shein och köper allt där både till sig själv och sina barn för det är ”sååå billigt”. länkade artikeln till henne och hon brydde sig inte nämnvärt. tvättar inte ens nya kläder innan använding. sjukt!!

    Ingen arbetsgivare tackar dig sedan när du gått in i väggen och bränt ut dig. Då tas bara nya fräschare förmågor in, istället för dig.

    skrämmande..
    Frilansar åt ett bolag (baserat i UK) och har i nuläget mer än 200 timmar övertid i år. Det bara förväntas att man ska jobba över och endast få tillbaka en arbetdag på 7 timmar om man jobbat t.ex 12h på en lördag. Först nu jag sätter ner foten och sagt ifrån att jag inte kan jobba över på det här viset som konsult utan att få ta tillbaka ALL övertid.

    Tyvärr så gör de anställda detta gratis pga det är en eftertraktad bransch, så att vara den enda som säger ifrån känns som det kan straffa sig. Men till slut orkar man inte bli utnyttjad och jobba gratis mer.

      Ja, UK är helt annat arbetsklimat än Sverige.

        absolut men när man som egenföretagare har ett avtal med ett bolag som säger Xh/veckan så ska allt utöver det antingen faktureras för eller få tillbaka tiden exempelvis.

    SÅ otroligt otrevligt svar från Dasha. Jag har avföljt henne för jag orkar inte med hennes mentalitet.

    Dasha = Pasha!

    Vad är det för trams att man ska jobba övertid gratis? Dummaste jag läst vad är det för skit företag som gör så?
    Har jobbat mycket övertid på mina arbeten o alltid har dom betalt mig för tiden jag stannat extra. Skulle aldrig få för mlg att jobba gratis medans mina chefer sitter inne på sina kontor o tar betalt för deras övertid.

    Ingen aning om vad för sorts jobb det gäller men det spelar ju stor roll på vill råd man kan ge. Generellt inom min bransch (IT) så är det ingen som har tid för dig när du är ny. Du kan få några genomgångar på det nödvändigaste men oftast behöver man själv se till att lära sig bakgrund eller mer detaljer. När man är ny här har man inga direkta uppgifter, knske något litet, utan förväntas att snappa upp eller söka reda på information själv. Det bästa man kan göra hos mig är att ta egna initiativ för lärande och att se till att man kan bli självgående så fort som möjligt. T.ex. inte vänta på att man får en training i ett system eller liknande utan försöker lära sig själv först. Övertid existerar inte eftersom all har oreglerad tid. Nästintill alla jobbar mer än 40h i veckan, men det förväntas verkligen inte när man är ny på jobbet utan skulle snarare ses som konstigt. Vill man jobba mkt gör man det när man har mycket att göra och leverera, inte för att sitta och scrolla ppts och liknande.

      Låter jättemärkligt ? Ingen uppkörning eller arbetsuppgifter? Känns som man kan slappa mkt då?

        Upplärning…

    Rent utav osmakligt uttalande.

    Man blir ju mörkrädd hur världsfrånvända vissa är. Nu sitter hon och pimplar bubbel igen. Hon vet verkligen hur det är att jobba hårt. ? Förstår inte vad Douglas ser i henne. Osympatisk och korkad Barbie verkligen.

    Många med mig har dessutom barn att hämta på förskolan, då är det lite svårt att jobba över ”för att visa framfötterna”. Absolut händer det emellanåt att jag måste jobba över och jag är alltid på jobbet minst tjugo minuter innan (beroende av bussar så har inget val). Vi spenderar redan så mycket tid på jobbet så jag åker gärna hem. Men dessa influencers vet inte vad de pratar om, enligt dem jobbar de mer än vi andra. .

    Dasha kan återkomma i frågan den dagen hon har ett riktigt jobb. Vet hon ens vad det innebär att jobba övertid?!

    Jag var på arbetsintervju där, och då sa dem att man får räkna med att jobba 50-60h veckor men erbjöd brutalt låg lön och inga förmåner. Oseriöst

    Om 1 person jobbar övertid varje dag i 3 månader när kollegorna inte gör det. Då sänder det ju signaler att personen inte klarar av sitt jobb xD

    Sa jag jobbar over varje dag i ett par manader, sen slutar jag helt med det? Om min chef latit mig gora det sa kan jag se nagra tankbara scenarion framfor mig 1. Chefen fragar vad som hant och om jag inte trivs eftersom jag numera gar hem i tid 2. Chefen forvantar sig att jag ska stanna pa (obetald) overtid eftersom jag alltid gjort det annars 3. Chefen blir sur nar det faktiskt behovs overtid pa riktigt och jag inte langre staller upp eftersom jag redan ”visat framfotterna”. Jag har pa flera jobb ofta stannat nar jag blivit tillfragad om jag kan, men har medvetet valt att inte tacka ja varje gang aven om jag kunnat bara for att inte vanja dem vid ”Men Cami kan ju alltid, vi fragar henne sa kan alla andra ga hem!”, daremot har jag ALDRIG stallt upp pa obetald overtid. Det ar lite samma sak nar man tar pa sig arbetsuppgifter som egentligen inte hor till tjansten bara for att man kan och for att vara snall, vips ligger dom pa ditt bord och du far bolla tva tjanster samtidigt istallet for att dom anstaller nagon eftersom dom sett att det ar helt onodigt eftersom nagon redan gor det jobbet.

    Min chef är väldigt tydlig med att regelbunden övertid oftast innebär att man inte klarar av att göra jobbet på den tid man egentligen ska – det är alltså inget som imponerar i hennes ögon utan talar snarare för att man kan ha svårigheter att planera sin tid ?‍♀️

    De kanske är dags att vi alla slutar följa de här personerna på sociala medier?

    Gud det låter så fånigt att en halvtimme är något märkligt att jobba över? Jag bor i USA och jobbar tills jag är klar för dagen, vilket oftast är kring 6-7 på kvällen. Loggar in kl 8-8.30. Går alla i Sverige hem på minuten kl 5?

      Ja för det är våra arbetstider? Vi har arbetsuppgifter som vi ska klara av att fördela på just den tiden, därför vi har just dom arbetstiderna? Noll konstigt.

      Att frivilligt bosätta sig i USA är fånigt. Och att låtsas att man blivit så amerikaniserad att man glömt hur saker fungerar i Sverige är också fånigt. News flash: arbetskulturen är väldigt annorlunda här och i USA. Och den är bättre här.

    Det här är ju total idioti !!! Varför ska jag jobba gratis för att visa framfötterna ?
    Beroende på tjänst så kan du visa dig duktig, intresserad och lojal på så många andra sätt!
    Får man en anställning ”vid behov”= tacka Ja till arbetspass om du blir tillfrågad. Du får lön och möjlighet att lära dig och utvecklas. Det kan absolut leda till att just du blir erbjuden en ny ” bättre” tjänst.
    Om du är ny på arbetsplatsen= var trevlig, ställ frågor. Förbättra nästa gång efter feedback. Skriv små lathundar till dig själv. Det visar ett intresse och att du vill bli bra på ditt jobb. Arbetsgivaren kommer då att värdesätta dig då det finns potential för framtiden.

    Ovan är bara två exempel men det finns så många fler!!
    Jag blir så trött på såna här människor ( Dasha) som uppmuntrar sina följare att bli trampade på, utnyttjade och utbrända. Nej fy för sånt !
    Ett arbete ska vara givande och man ska alltid få betalt för sin tid.
    Men å andra sidan lever hon i en bransch där ”praktikanter” är vardagsmat….

    Jag tycker att Dasha skriver på ett sätt som gör det tydligt att det här inte är något slags officiellt råd, utan hennes egna åsikter.

    Folk måste sluta se det som att influensers är något mer än vanliga människor man följer för SKOJ och inte livscoacher.

    Mina kompisar i London jobbade inom finans och det var en oskriven regel att man inte fick gå hem innan sin chef vilket gjorde att många hängde på kontoret till sent på kvällen utan nåt att göra. Så sjukt onödigt! Och sen en dag stod det i tidningen att en finanspraktikant dött av utmattning då han var på kontoret nonstop för att försöka ’bevisa’ att han var seriös och ville avancera… så sorgligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.