Viktor Frisk om sin bipolära sjukdom

Viktor Frisk och sambon Andreas är tillbaka från semesterlunken och publicerar en video där de försöker komma tillbaka in i vardagen.
Viktor sitter ner med tittarna och förklarar varför det inte varit så mycket aktivitet på deras kanal, och anledningen är att han kämpat med sin psykiska ohälsa.
Viktor har bipolär sjukdom, och när han spelar in det här klippet så är han nere i ett depressivt mörker, där han mest av allt bara vill gå och lägga sig igen.
Anledningen till att han delar den här videon är för att han vill visa alla sidor av sig själv och som en motvikt till all perfektion som delas på sociala medier.
Under inlägget tas han emot med massor av kärlek, och bjuder in tittarna till att själva – med handen på hjärtat – tala om hur de mår.

Hur ofta är man egentligen ärlig med hur man mår?
På riktigt, RIKTIGT?
Särskilt inför andra?
Jag kan tänka mig att många med mig, inte vill framstå som en börda för människorna i sin närhet, och därför kanske inte är riktigt ärliga alla gånger?
Så känner jag i alla fall. Helt ärligt. 🙂


Ps. Jag kommer växla upp till fyra inlägg per dag, istället för tre, och sen finns planer på att öka ännu mer.
Jag tänker inte ha exakta tider då inläggen publiceras för ibland funkar inte det, eftersom inlägget då riskerar att bli slarviga. 
Men i runda slängar så kommer de komma som tidigare, men inte på minuten.

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men måste man vara så himla ärlig med hur man mår hela tiden? När jag inte mår bra är det ofta till HJÄLP att folk tror att jag mår bra. Att jag kan vara en tillförlitlig person på mitt jobb, en OK förälder osv. Att lajva normal tills det går över. Inte hyperpepp men bara ”vanlig”. Mitt mående vill jag prata om med några få personer och inte med hela världen.

      Alla är olika, finns inget rätt eller fel.

      Såklart, men är ju många som skäms inför nära och kära också. När jag har perioder där jag mår väldigt dåligt så tycker jag det känns jobbigt att tynga ner min pojkvän med det hela tiden så då blir det ju att man låtsas att det är lite bättre än vad det egentligen är för att inte vara till besvär, men mår inte bättre av det, tvärtom ibland.

      Håller med dig, jag har ett vuxet barn som ”springer” på alla känslor. Hon kan ringa 2-8ggr per dag och vara allt från helt nere till hyfsad till jätteglad till nere igen och sen glad igen. Hon har gått till psykolog som lärt henne att detta är rätt. Själva blir vi aströtta på alla känslor, förmodligen upplever vi samma berg och dalbana varje dag men det är ju livet liksom..

        Hon kanske precis har lärt sig att det är OK att känna? Nu vet ju inte jag er situation men om jag ska utgå från mig själv här.

        Har aldrig fått känna hela spektrat av känslor utan lärt mig att allt ska tryckas undan, bort, glömmas och raljeras över. Detta har kombinerats med känslomässigt trauma under hela min uppväxt. När jag helt plötsligt har vuxit upp och börjat bearbeta allt är det som att alla känslor ska ut ur en trasig ventil. Det pyser inte — det FLÖDAR. Först fick jag lära mig att överhuvudtaget känna känslor och nu måste jag lära mig att reglera och sortera dem. Det senare är, för mig, tio resor svårare än att börja känna.

        Jag har ingen familj jag kan vända mig till i det här (pga ovan anledning) så jag håller det fortfarande mycket inom mig själv och ibland med mina vänner.

        Förstår att det är tungt (alltså jag gör verkligen det — det ÄR tungt att hantera andras känslor och för min del tillkommer så mycket skam när jag låter mina känslor ta plats att det lätt blir en ond cirkel) men tänk vilken fantastisk gåva du gett ditt barn som VÅGAR och KAN vända sig till er när hon mår dåligt. Det är så otroligt fint ❤️❤️

          H-n vänder sig till oss och litar på oss att vi lyssnar, vilket vi gjort i hela hens liv. Hon märker sällan av att vi inte orkar lyssna, bara när vi är stressade och då säger vi det till hen att vi gärna lyssnar men inte just nu. Då får hen vänta och det klarar hon av. Jag litar inte riktigt på att psykologen var helt bra eller tillräckligt erfaren. Det var en psykolog under utbildning, som i sin tur hade en handledare.. nåväl, allt kommer gå bra även för denna unge☺️

            Fast ibland kan inte känslor vänta ? Hoppas hon mår bättre snart ??

            Hen eller hon eller h-n? Varför inte ange kön konsekvent om det nu har relevans? ?

              Jag skyller på totalt värmeslag, grundtanken var hen??

          Jätteviktigt att barn får känna alla känslor. Och tycker det är fel att många dissar om någon gråter. Gråt är så bra för själen och bitterheten släpper. Ett riktigt renhersbad är det. Så våga visa dina känslor. ❤

            Är det verkligen det? Tycker mest det är jobbigt. Man kan få ut känslor på andra sätt.

              ..du kanske inte fick uttrycka dina känslor som barn? ? Nä men alla tycker inte om att gråta men hen har rätt. Det är viktigt att få känna alla känslor, bra som dåliga.

        Är det inte det man har en psykolog till? Någon som lyssnar på ens känslor utan att bli trött på kuppen. Hon skulle nog gå till en annan psykolog som också sätter gränser. Familjerådgivning, där alla kan komma till tals?

          Hen bor på annan ort och psykologen är under utbildning på mitt barns universitet. Det har nog med saker och ting att göra..

      Om det funkar för dig är det väl ingen som tvingar dig att vara ärligt med måendet. Men för många hjälper det att visa och berätta för omvärlden när man inte är på topp.

        Omvärlden? Ens närmaste visst, men alla är nog inte intresserade…

      Det är som nedan skriver. Finns inga rätt eller fel. Man avgör själv vad som är bäst.

      Sen är det väl iallafall för mig beroende på situation. Jag försöker hålla humöret uppe för min omgivning, den där skamkänslan finns ju där. Att man är svag som mår dåligt, sen vill jag inte att andra ska veta så mycket om mig.

      Men ibland går det ju bara inte. När jag klappade ihop helt så valde jag att inte säga nåt till min omgivning, men de märkte ju såklart på mig. Kuratorn jag pratade med tyckte inte att jag skulle säga nåt om någon undrade hur jag mådde, för det skulle trigga min ångest. Det rådet var värdelöst, allt triggade min ångest just då. Sen fick jag ju stöd av nära som visste hur jag mådde. Lät mig prata om jag behövde, tog med mig ut så jag kom hemifrån osv
      Mitt syskon var rädd att jag hade fått en stroke, jag till och med pratade mer segt och hade svårt att förstå saker. Efter några hemska månader så började det ljusna lite, och det märkte också omgivningen. En pappa till mitt barns kompis sa att han hade märkt det var dåligt men inte velat säga nåt. Så även om man anstränger sig för att verka som vanligt så tror jag att sanningen lyser igenom.

      Viktor använder ju det som content, precis som Elaine gör med ADHD. Tycker att Viktor är svår att ta på allvar, han känns så fejkad och allt känns planlagt och strategier. Han fick kritik härinne häromdagen och direkt efter så kom ett snyft-inlägg på hans insta och han ”behövde förklara varför han varit frånvarande” vilket han INTE hade varit. Så genomskinligt. Taktiskt som sagt, så uppenbart.

        Det här med att folk med diagnoser inte får prata om dom, för att det då är enbart för uppmärksamhet eller content.. Har vi inte kommit längre än så?

      Nej och speciellt inte om man inte vill prata om det, ska man svara ”det är skit” och sen inte säga mer? Mår jag dåligt går det ju över.

    Skulle vara helt outhärdligt om alla runt omkring en hela tiden skulle vara helt ärliga och uppriktiga med hur de mår och i förlängningen vad det beror på etc. Räcker gott med att vara det inom sina närmast berörda.

      Haha precis! Självklart för vänner och familj (om man är nära) och kanske närmaste kollegor om det är illa och kan påverka arbetet eller ens humör där. Men en del är verkligen over sharing…

    Är han diagnostiserad med bipolär sjukdom?

      Ja, som jag förstår det.

        ❤️?
        Med all respekt isåfall.

        (Nedan allmänt:
        Förstår dock inte varför människor allmänt utöver närstående måste rota runt i folks välmående om dessa inte själva ber om hjälp som möjligtvis inte behöver det.
        Det tillför förmodligen inte någons oro eftersom personen inte är sökande efter hjälp, eller rop på hjälp med tydlig förklaring till att folk inte bör vara beskyddande då denna är medveten om sitt tillstånd och är i väl valt sällskap/umgängeskrets vilket V verkar vara.
        Starkt av V att berätta för att förstå att han är mänsklig. Men han har inte bett om push eller liknande även om de välmentas.
        Till skillnad från varningssignaler då människor söker kontakt i depressiva situationer)

      Det var ganska länge sedan nu: https://sverigesradio.se/artikel/7088780

    Har slutat ljuga pch säga att jag mår bra om jag inte gör det. Har insett att för mig är det en stor vinst i att vara ärlig. Vare sig det gäller smärtor pga endometrios, gravidkräkningar eller att jag mår superbra och ja allt däremellan ?

    Skönt att även han kan komma till insikt om hur tufft det är för det är ju bara drygt ett år sedan som han skrev att man skulle tillåta sig att må dåligt max 12 för att det ”inte var värt mer”. Men då fick han ju också ganska mycket kritik.

    Hm. Jag känner mig ganska delad inför detta, inte viktor/klippet i synnerhet utan när influensers överlag djupgräver i sitt mående/sina diagnoser inför alla följare. Man är ju inte expert på sin diagnos/tillstånd bara för att man har den. Och ändå får man alla följare att lyssna storögt.

    Psykisk sjukdom och psykisk ohälsa är fortfarande stigmatiserat och det är självklart bra att vi snackar om det med varandra.
    Men! Jag tycker också det har lett till att nu vill många fler personer ha diagnoser och begrepp för saker som hör till livet. Osäkerhet, oro, rädsla, sorg, förvirring, ånger. Livets gång blir till *trauman*. Olikheter patologiseras.

    Begrepp som ångest, adhd, autism, depression, utmattning urvattnas och betyder ingenting egentligen om alla ska ha en bit av den diagnostiska kakan. Även fast de allra flesta faktiskt är helt friska, med hög funktionsnivå och flera skyddsfaktorer. Hm.

    Ot.
    Hur ska Bianca fungera som talkshowvärd, när hon är så besatt av sitt utseende och kropp?
    Det kommer märkas så tydligt om hon sitter och poserar och tänker på vinklar hit och dit. Eller gud förbjude, plutar med munnen, lägger handen under hakan och huvudet på sne! ???

      Jag tycker det är roligt att hon följer sina drömmar!

        Jo, fast nu handlar inte allt om Bianca Ingrosso hela tiden, även om man kan tro det.

          Fast man behöver ju inte titta på talkshowen om man oroar sig för att hon kommer posera

      Nu har du skrivit om Bianca, hennes kropp och utseende under varje inlägg i en veckas tid. Det är dags att skuta nu. Vi har förstått din inställning.

      Hurdant liv har du om du helt seriöst sitter och grunnar på detta?

      Vi vet nu att du inte gillar Bianca. Du skriver om henne i vartenda inlägg. Det räcker nu! Som sagt, du behöver ju inte titta på programmet. Ingen tvingar dig. Hoppas jag.
      Varför följer du henne överhuvudtaget när du stör dig på allt hon gör? Verkar inte riktigt friskt.

        Håller med!

        Usch gick in på hennes instagram och läste kommentarer. Fy fan vilka ruttna människor det finns. Jag hoppas så innerligt att Bianca inte tar åt sig, och att hon är så stark i sitt psyke att det inte når henne. Det där med bank-id för att kommentera skulle verkligen behövas på vissa människor (förmodligen de som är negativa till det).

    https://sverigesradio.se/artikel/kvinnan-anvande-twitter-doms-tills-34-ars-fangelse

    #visitsaudi eller hur var det nu Jon och Janni promotade det fantastiska landet Saudiarabien? ?

      Fy fan.

    Ot
    Elsa Billgren syns på sin brors insta (sigge fyndar) rusa som en galning för att komma först till loppisen på landet. Hon sliter även bort avspärrningsbandet i frenesi. ??‍♀️

    Nu förstår jag vad hon menar med att fynda på en loppis. Vräka sig fram först helt enkelt! ??‍♀️ Inte lika charmigt som hon själv framställt det hittills.

      Haha gud, vilka pinsamma människor (alla som sprang).

      Ja fy tusan, fick kalla kårar av det klippet alltså. Girighet i sitt esse.

        Verkligen! Så osympatiskt.

          I synnerhet när man vet att hon köper ”för alltid”-prylar på löpande band, sakerna hon springer iväg emot kommer ligga på sophögen om några månader. Skäms Elsa!

        Nja om man är där först tex vill man väl kunna köpa nåt man kanske spanat in, före någon som stått som Nr 35 i kön haha

          Spanat in med kikare då menar du? Annars blir det svårt på det avståndet.

      Går inte att gå på loppisar längre typ. Folk är helt galna.

        Jo det är lugnt om man inte är där första halvtimmen de har öppet ?

          Men då är fynden borta!

      Apropå det, Sigge och Elsa har ju liknande hem med exakt samma inredningstyp + alla loppisfynd! Så komiskt.

        Varför är det komiskt? Om de båda två bara hade Ikea-möbler hade det också varit komiskt?

          Ja, humor är ju personligt, så atte….

      Fast varför är det konstigt? Folk gör ju likadant på vissa reor. Eftersom det finns ett begränsat utbud och man kanske samlar på vissa grejer är det klart man vill få tag i sånt ? sen är det skillnad om man gör så och sen säljer grejerna vidare, det är jag allergisk mot

    O ungefär samtidigt som Pernilla W sitter i en tv-soffa med Bauer på SVT, så surfar han runt bland unga snygga tjejers rump/träningskonton o lägger en o annan kommentar o lite tips…
    Jora en av de nya tjäjorna i Bachelor fick ett litet tips om ”Lewa” under en bild på sig själv i träningskläder. Men säkert bara en tjej från SATS som han tränar med…hon har inte lajkat kommentaren, inte heller svarat på den. O juste, dom är inte vänner på Insta, inte heller nån koppling med hans flickor lr deras sambos…
    Asch det är inga konstigheter, sånt gör väl alla? O spelar roll om man under samma period visar upp hur nykär man är i en av Sveriges populäraste tv-soffa. På bästa sändningstid.
    Asch

      Va?

        Vad?

          Allt… Väldigt otydligt skrivet.

            Ok, jahopp tydligare än så blire inte. Skvallret gick bara ut på att Bauer surfat runt hos en ung snygg tjej o kommenterat tips. Ja samtidigt som han va nykär o gör tv-debut för ca 7 mån sen.
            Värre saker har hänt, skvaller e var e, men sant ere.

              Nu är han ju personlig tränare om du missat det?

              Eller är du också ett bittert ex till herr Bauer?! ?

                Har helt för mig att det står att dom kanske tränar ihop, sorry om jag inte utvecklade det mer än så.
                O nej inget X jag är inte homosexuell serrö

    Bara jag som inte kunde sluta titta på Andreas paket?

      Ja.

        Hur vet du det? Svarar du för alla här inne eller?

      Du är inte ensam! ??‍♀️?

    Han skrev ett tyck-synd-om mig- inlägg dagen efter att han blev omskriven härinne och fick en del kritik, och en sak han gjort kom fram (men togs bort) så då behövde han få sympatier och ha en bortförklaring till det liksom, så genomskinligt. Strategiskt, som alltid. Som att hans diagnos ska vara ett skäl typ. Han menade att han behövde förklara varför han varit frånvarande på insta MEN det hade han inte varit, han hade EN dags uppehåll från bildpost men var aktiv på story under den tiden, och vloggarna brukar ha uppehåll mellan. Dessa återkommande inlägg från honom är ju planlagt, så tydligt, ofta skriver hans assistent dessa långa inlägg och planerar det han ska säga. Viktor vill ha uppmärksamhet, och verkar nu vilja använda bipolaritet för att få uppmärksamhet i media, och nu fick han det. Blev han feldiagnosticerad först eller för han har väl alltid sagt att han har ADHD och sålde tavlor med att det var hans superkraft osv men numera säger han bipolär, ADHD är väl för vanligt nu och inte lika uppseendeväckande, man kan ju dock ha båda. Tur att hans mörker är så kortvarigt iaf, några timmar eller en dag sen är han igång igen efter vad han tidigare skrivit. Så helt nere i depression är han ju inte iaf, skönt det, för det går inte över så fort.

      EXAKT ANONYM 15:35 precis !!! Bra skrivet

        Skaffa dig ett eget nick.

          Har kallats det sen jag var liten 😉

          KOM PÅ NÅGOT EGET

      Han skrev en bok om sin ”ADHD/Superkraft” oxå. Han kommer ut med en ny diagnos om 3…2…1

        ??

      Är inte ovanligt att ha flera diagnoser. Adhd är väl lite mer käckt i vuxen ålder än vad bipolär är. Tror det konstaterades 2018 att han är bipolär? Med det i åtanke tycker jag inte att han verkar mjölka det?

    Är man så nere i sin bipolära sjukdom så orkar man inget då menar jag INGET alls… så att behöva spotta ut en video hur man mår, varför? Låt bli social medier tills man mår bättre ??

    Min storasyster lever med denna jävla sjukdomen så jag vet hur jävligt det är även där anhöriga

      Det där kanske stämmer för din syrra, men i övrigt har du ingen aning och bör således inte uttrycka vad andra orkar och inte orkar när de är nere i sin bipolära sjukdom.

        Håller med. Bara för att man lever med någon som har en sjukdom så kan du inte tala över dom med den sjukdomen. Du kan tala för din roll som anhörig men inte hur det är att vara sjuk. Vi är alla olika, vi har inte alla har samma episoder.

    Vem mår egentligen 100% bra? Jag har inte mått bra sedan jag var 12 år gammal, är idag 28 år och kan bryta ihop och gråta allt för lätt, men det görs ju i ensamhet. Har inte direkt råd med en psykolog.

      Uppmuntrar dig att ta kontakt med psykiatrin! Släpp alla förutfattade meningar o ta dig dit. Du har ju bara ett liv ju.

      Hur kan du inte ha råd med psykolog? Går ju på frikortet.

      Man kan ta sina besök på faktura samt ringa och dela upp sina betalningar, alla har rätt till hjälp. Gå till din vårdcentral så de kan skicka remiss till psykiatrin eller mår du rent för jävligt vänd till till psykakuten.

    Så hans ADHD superkraft kanske egentligen kommer ifrån hans maniska perioder…

      Där har du en poäng. Har bipolär sjukdom så att….så kan det vara/upplevas.

        Läste någon som liknade maniska perioderna som när man tagit en stjärna i Super Mario. Tyckte att det stämmer rätt väl ?

    Kul att du ska börja uppdatera oftare igen!! hurra!!

    Jag ser hellre färre inlägg med mer gräv i och mer arbetade på senare tid har det varit flertalet slarviga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.