Valspurt på Instagram

Nu börjar det dra ihop sig till val, och eftersom jag medverkat i en panel om val, partier, partiledare, politik och sociala medier sedan i våras, så tänker jag att jag faktiskt ska släppa på min aversion för politik här inne.
Mitt fokus har alltid legat mer på hur sociala medier används, och där är exempelvis Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelensky två exempel på flitiga användare både före, under och efter valet.
Så…
Hur ser det då ut här i Sverige inför valet?
Spurtas det något på sociala medier?
Twitter? Instagram? Youtube? Facebook?

Jag väljer att fokusera på Instagram i det här inlägget.
Hur ser det ut?
Hur ofta uppdaterar de olika partiledarna sina konton?
Med vad?
Vi kikar – utan någon särskild ordning:

Nooshi Dagostars Vänsterparti var ett av få som inte föll på eget grepp i Kalla Faktas avslöjande om hur vissa partier försökt kringgå lagen om insyn i finansiering av partier. I sitt senaste Instagraminlägg meddelar Nooshi att hon anmält de partier som blev påkomna med handen i kakburken – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. (+Socialdemokraterna som Nooshi utelämnat)
Plus i kanten för att återberätta vad som föregått det här inlägget, för att få med fler på tåget.

Liberalernas Johan Pehrson gästade P3 Morgonpasset, vilket han meddelar i sitt senaste Instagraminlägg.
Han länkar till programmet, men borde ha sammanfattat de viktigaste pukterna i sitt inlägg. I nuläget tappar han alla som inte orkar gå in, klicka på länken för att faktiskt lyssna på programmet.
Alla andra som tar del av publiceringen får inte med sig någon som helst annan information än att Johan Pehrson gästat ett radioprogram, men vad som sagts? Ingen aning?

KDs partiledare Ebba Busch är övertydlig i sitt senaste inlägg.
Hon publicerar rörlig bild, ljud, text och en sammanfattning av alltsammans i inläggets caption.
Jag vet inte om det går att vara tydligare än så.

Socialdemokraternas partledare och Sveriges statsminister Magdalena Andersson flörtar med Transportarbetarförbundets 57 000 medlemmar, av vilka några varit på kongress.
Glatt visar upp en av deras reklamprodukter, uatn att egentligen säga mer än att ”Utan transportarbetare stannar Sverige.”
Är det här inlägget lite av ett ”preaching to the choir” eller hur många ”icke socialdemokratiska” transportarbetare finns det för Maggan att vinna över till sitt parti?

SDs partiledare Jimmie Åkersson är ute på en liten Sverigeturné och meddelar vilka städer som blir hans nästa stopp, vilket så klart är praktiskt.
Vill man i egen hög person höra av Åkesson och partiet har att säga och står för så vet man vart man ska bege sig alltså.
Oklart om han tagit utvandringståget till den här turnén eller om han utnyttjat delar av den existerande svenska infrastrukturen som både kan åka fram och tillbaka.

Miljöpartiet och Märta Stenevi har publicerat ett videoklipp från Nyhetsmorgon, vilket hon sammanfattar kort och koncist i inläggets caption.
Hennes inlägg ligger kloss i rygg på Ebba Buschs, vad gäller tydlighet och tillgänglighet.

Miljöpartiets andra språkrör går på friluftsdag på sitt Instagramkonto, där han får lära sig om vad ”död ved” är, från naturguiden Henrik Waldenström.
Oklart om en sådan här video eller den här texten får fler att rösta på MP?
”Död ved ger liv! Snart är det val. Rösta för klimatet och miljön!”
Oavsett vad ”död ved” innebär så har ju uttrycket allt annat än en positiv klang.
”Död ved” och ”Död åt Tengil” – har det inte lite samma klang?

Moderaternas Ulf Kristerssons senaste inlägg innehåller en trams och flamsintervju där han bland annat svarar på frågan om vem som är Sveriges snyggaste partiledare.
Jag tror det är läge att byta ut den Margaux Dietz-inspirerade bolibompa-strategin, mot en med ett aningens mer Moderatpolitiskt tänk.
Uffe vann ändå över kidsen, redan när han satt i Let’s Dance-publiken, så det här känns som en på tok för oseriös publicering, med tanke på hur nära anstående valet faktiskt är.

Centerpartiets Annie Lööf är den som mest tar uttalat aktivt avstånd från Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson och dennes utspel, på ett annat sätt än övriga partier.
Detta markerar hon tydligt i sitt senaste Instagraminlägg där hon anklagar Jimmie Åkesson för att inte längre bry sig om att markera, när SDs partitoppar uttrycker sig rasistiskt.
Ett väldigt tydligt ställningstagande av Centern och Annie Lööf.

Vem och vilka använder sina Instagramkonto bäst respektive sämst, tycker ni?

414 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så svårt är så kluven ?

      Enkelt!

      Vill du gå på bidrag = röda sidan
      Tycker du människor ska jobba = blåa sidan

        Nja så enkelt är det inte. Det där är inte riktigt sanningen.

        Hahah verkligen inte.
        Vill du att alla ska ha samma rättigheter: rösta rött.
        Vill du att de som har mest ska ha ännu mer: rösta blått.

        Vi går mot full privatisering där pengar köper en god vård, bra skola osv. Ska inte allt detta vara något för alla? Inte bara för de som har råd. #förvarendakotte

          Jag har lagt ner åratal av utbildningar för att få ett bra liv. Som tack tar staten 52% och dessutom sitter giriga svenskar och gnäller om att rika ska fan inte bli rikare! För det är så orättvist! Hoppas ni vill vara med och betala av studielån också för i Sverige så ska vi ju dela på allt:-|

            Fast du har ju fått din utbildning betald av staten? Då kanske du vill vara med och bidra så att andra kan få samma möjlighet?

            Fick du betala din utbildning?

            Jag kommer inte rösta rött men har svårt att fatta folk som försvarar vår kassa skola och vård som drivs av riskkapitalbolag. Tycker du verkligen att vi får mycket för våra skattepengar?
            Och ditt gnäll om studiemedel. Skattebetalarna sponsrar din fina utbildning, som kostar mellan 60000 – 100000 per termin och så har du mage att bitcha över studiemedel. Och ja jag vet hur det är. Har själv en lång utbildning bakom mig.

            Som tack?? Det är DU som ska tacka välfärdsstaten för att du har fått möjligheten att plugga gratis.

            Du kanske borde plugga lite till tbh.

            De tar ju inte 52% av allt du tjänar? Om du har en enskild firma kanske. Berörde de inte olika bolagsformer Indien utbildning? Men som förvärvsarbetar betalar 20% för det du tjänar över skiktgränsen ca 540000 tror jag gränsen är. Så jävla mycket borde det inte svida i plånboken. Studielån tar du ju också helt frivilligt. Absolut ingen har tvingat dig att ta dem. Jag har över 5 års studier, inga lån! Min skatt betalar jag gärna. För utbildningen ger mig absolut bra inkomst att bygga ett bra liv. Men jag vill att vi solidariskt ska få bra sjukvård, skola och omsorg. Så vi är ett rikt och starkt samhälle hellre än mina pengar hamnar på hög i min familj.

        Fast nej, så enkelt är det inte. Jag blev som 17-åring utkastad hemifrån, men kunde tack vare ekonomiskt bistånd ta min gymnasieexamen istället för att behöva hoppa av och jobba. När jag blev sjuk hade jag dessutom möjlighet att vara sjukskriven med bibehållet ekonomiskt bistånd. Idag läser jag en bra 5-årig utbildning på universitet och kommer efter examen kunna få ett gediget, välbetalt jobb. Utan bidrag hade jag troligen fått hanka runt på ett lågbetalt och slitigt jobb arbetslivet ut, och viktigast av allt så hade jag aldrig kunnat arbeta med det jag faktiskt vill.

        Jag betalar med glädje skatt för att hjälpa andra i min sits, det är fantastiskt att vi i Sverige har detta stödsystem. Däremot ska bidrag vara just ett tillfälligt stöd och inte en livsstil, för det tror jag inte gynnar någon.

        Vill du att människor med svåra sjukdomar skall bli utförsäkrade så skall du rösta blått. Vill du ha medmänsklighet och lika värde för alla skall du rösta rött.

          Lena det har skett en fyrdubbling av andelen avslag på ansökningarna om fortsatt sjukskrivning efter sex månader sedan 2015.

          Från 10 procent för fem år sedan till 40 procent hittills i år. Ökningen är även markant jämfört med förra året, då 29 procent fick avslag

      Ja det är svårt, dock ganska lätt att utläsa av inlägget vad somliga röstar på hehe. Vem är Maggan förresten? Maggan?

    svårt val i år. Man kan inte bara rösta på partiet man vill, nu måste man ha koll på vilka dom samarbetar med

      Och det är omöjligt att ha koll på eftersom allt beror på vilka de behöver stöd från i olika frågor. Vem de samarbetar med vet nog knappt ens partierna innan de ser vem som fick vilka procent.

      Inte alls svårt. Jag tycker att man röstar på det partiet man känner passar en bäst. Om du eller någon annan tycker att man måste hålla koll på vilka de samarbetar så får du ju självklart göra det, men jag tycker att om man genom det inte röstar på det partiet man allra helst skulle vilja rösta på så försummar man ju sitt riktiga val.

      Klart man kan. Skulle aldrig för mitt liv rösta för att undvika samarbete med vissa partier. Jag hatar sånt här. Låt folk rösta på vad de vill. Jag skiter fullständigt i hur andra vill ha sitt samhälle, utgår från mig och mina åsikter och värderingar.

        Jo men att rösta på ett parti innebär ju att andra partier kommer att ha inflytande i frågor som kan vara viktiga för en själv. Även vilka poster som kommer tilldelas representanter från andra partier.

          Ja. Men jag skulle aldrig låta bli att rösta på ett parti pga det. Jag har mitt parti och så är det med det.

        Konstigt tänk. Man röstar väl på det man tror blir fördelaktigast för landet och dess invånare? Skulle jag bara tänka på min egen (ekonomiska) situation skulle jag rösta på moderaterna, men deras politik hjälper ju bara dom i samma priviligerade sits som jag själv, och jag tror på mer solidaritet och rättvisa än så. Dessutom har deras samarbete med SD gjort det omöjligt att ens ta det i beaktande. Mvh, sambo med en muslim och tvåbarnsmamma

    Ebba och KD borde skämmas när dom pratar om vården och svenska folket borde gå en kurs i hur politik fungerar innan dom röstar.
    Sjukvården i dom flesta regioner i Sverige styrs sen många år av M, KD så när Ebba står och raljerar om allt kaos inom vården så borde hon titta sig i spegeln då hon och hennes parti ligger bakom detta.
    Så snälla människor läs på ordentligt innan ni röstar och det är helt ok att rösta olika på dom 3 olika valen ni ska göra.

      Ja det är pinsamma uttalanden av henne. Noll koll har hon.

        Men asså kan det verkligen vara så att hon uttalar sig såhär frånvänt för att hon inte har koll? Eller är det ett sätt att förvirra väljarna??

        KD sitter ju i majoriteten av regionerna som ju styr sjukvården. Förstår inte alls hur hon ”bashar” S vad gäller sjukvården när de är de själva som går miljardbelopp i plus inom sjukvården.

          Hon vill förvirra väljarna. Hon riktar in sig på att vinna röster hos dem som inte är så insatt och som inte förstår så mycket om politiken. Manipulativ retorik använder Ebba sig av.

        Ebba har superbra koll. Det hon och hennes parti tänker är att svenskarna är dumma i huvudet som tror att regeringen styr vården. Och att hon därmed kan plocka röster genom att raljera hur dålig den är.

        Uppenbarligen har ni noll koll. Förra mandatperioden styrde S de flesta regionerna. Det är typ Stockholm och Halland som har haft blått styre under en längre period (16 år och mer ), och säga vad man vill men det är också de regionerna som har kortast vårdköer.

        Här kan nu själva se att S styrde de flesta regionerna
        https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_kommun-_och_landstingsstyren_i_Sverige_2014–2018

        Roligt att ni raljerar när det är ni som borde läsa på.

      KD vill väl egentligen för att ta bort regioner helt och förstatliga vården?

        Men man behöver kanske inte krascha den nuvarande sjukvården trots det?

      Men lyssna på vad hon säger då! Så trött på aööa aom bara drar denna kommentar. När alliansen satt i regeringen KAPADES vårdköerna, för de styrde bättre från statens håll!

        Du är tyvärr lurad.

        ”På pappret såg det ut som att köerna minskade kraftigt.

        Men vad hände egentligen? Jo, sjukvården började prioritera patienter med lättbehandlade sjukdomar över dem med mer komplexa behov. Snuva före multisjukdom. På så sätt kunde man lätt beta av ett stort antal personer och få köerna att kortas ännu mer.”

        https://arbetet.se/2018/07/17/alliansen-bluffade-bort-vardkoerna/

          Påminner om ”Hamsterdam” i The Wire.

        Hon kommer ju dock inte kunna genomföra något eftersom hon saknar stöd för att plocka bort makten av regionerna, så allt kommer rulla på som tidigare och om det är fortsatt blått styre bör alla ha privat sjukvårdsförsäkring from nu.

          Fast nja om du lyssnar på läkarförbundets utfrågning så verkar alla partier positiva till ett större statligt ansvar. De enda som vill ha kvar regionerna som det ser ut nu är regionalpolitikerna själva.

      Om vi gör sjukhusen statligt drivna betyder det att all specialist sjukvård kommer utfärdas i Stockholm på bland annat karolinska. Karolinska som visat sig vara en stor jävla bluff. Självklart är personalen kunnig men du kan inte bygga upp kunskap från inget.

      Ta exempelvis östra sjukhuset i Göteborg, barnsjukhus som har över 100 år historia. Det finns kunskap och specialister. Men karolinska vann en kamp kring specialist vård för dem hade en vision. Nu utfärdar KS sjukvård på barn som dem faktiskt inte är bäst på. Kirurger från Göteborg behöver rätta fel som kirurgerna på ks gör. Detta är exempel på vad som kommer hända om sjukhusen ska drivas statligt för politikerna tror allt händer i Stockholm.

        Vården borde definitivt drivas statligt och inte av regionerna. I länder där vården fungerar betydligt bättre(vilket iofs inte är så svårt med tanke på hur den ser ut i Sverige idag) som tex Norge är vården statlig. Att ALL specialistsjukvård helt plötsligt skulle bli lagd i Stockholm vet jag inte var du fått ifrån.

        Som ett exempel på vad som skett nu när regionerna bestämmer så kan en kvinna med svår delad magmuskulatur efter en graviditet bli beviljad operation av den offentliga vården i en region men inte i en annan. Där tvingas kvinnan göra operationen privat. Vilken typ av vård du får och är berättigad till beror alltså på vilken region du bor i. Helt hål i huvudet.

      Du har ju inte riktigt koll på vad du pratar om. Du är medveten om att S styrde 17 av 21 regioner förra mandatperioden? Dvs över 80% av regionerna. Iom att pandemin kom i början på denna mandatperiod så är det mesta vi ser av vården resultat av tidigare mandatperioders politik.
      Det kommer göra varken till eller från om vi håller på att byta styren i regionerna. Staten måste få ett större ansvar och inflytande över vården, annars kommer vi aldrig att ha en jämlik vård över hela landet.

      Jag kan berätta att det är den rödgröna röran som styr i Östergötland och där är vården under all kritik. Region Östergötland är dessutom en av dom regioner som inte alls klara av att hantera covidprovtagning och allt vad det innebär med, aldrig några tider för provtagning, trasiga maskiner, för lite material, ingen personal mm. Personalen går på knäna på alla sjukhus/vårdcentraler inom regionen och är eller håller på att bli totalt utbrända. Ett utav sjukhusen som också berätta innan sommaren att dom inte kommer klara av att vårda alla under tiden som kommer. Så det spelar ingen roll om det är blått eller rött som styr, så länge dom inte får medel från regeringen så kommer dom inte klara av att lösa krisen oavsett vilken sida som styr.

        Osant!?!!! Moderaterna och KD har avskedat hundratals och styr sjukvården/äldreomsorgen/BUP … Rösta bort dom i Regionvalet så vi får ha välfärd, bra sjukvård i Sverige ! Väldigt rädd för allas okunskap om detta som kommer ta bort det våra gamla kämpat för…

          Ja och samma har S+V+MP gjort i Västerbotten. Bara de senaste tre åren har de minskat vårdplatserna med 15%. Och var den region som stängde flest vårdplatser under sommaren.
          BB i Lycksele var t.o.m. tvungen att stänga förlossningen under flera veckor i somras för de inte hade tillräckligt med personal. Förra året sa 1/3 av barnmorskorna i regionen upp sig i protest.

          Förra mandatperioden styrde S 80% av regionerna och även då la de ner vårdplatser och vårdköerna blev längre. Detta är ju anledningen till att folk röstade på blåa partier i regionvalet denna gång för att de ville ha det bättre. Och återigen är vi så naiva och tror att vi kommer få bättre vård bara för att vi byter färg i regionerna.

          Men snälla du. En lätt googling på Region Östergötland så får du se vem som bestämmer.

          https://www.regionostergotland.se/Demokrati-och-insyn/Politisk-styrning/Majoritet-och-opposition/

          Hur kan Moderaterna och KD göra en sådan sak om dom inte sitter i majoritet? Jag blir mer mörkrädd av din okunskap.

    Varför tar du inte med att socialdemokraterna också var del i bidrags-Gate? Varför säger du trams och flams om Kristersson. Ser inte att du tramsar om de andra partierna. Tycker att den här skvallerbloggen ska hålla sig utanför politik, när det helt klart är bias åt ett håll.

      Ja jag fattar inte heller det där med flams och trams? Hela Tiktok svämmar över med liknande intervjuer från alla partier. Det har inget med Margaux att göra (känns inte hon lite 2018 dessutom?), det är en strategi för att nå Gen Z på TikTok. Tänk att de yngsta som får rösta nu är födda 2004.

      Hälsningar en millenial (men ung i sinnet ?)

        Det här inlägget handlar inte om Tiktok utan om Instagram. ?

      Ställ den frågan till Nooshi, det är hon som listat partierna hon anmält.

        Hon listar sossarna men inte du.

          Men det syns ju när man läser inlägget att Nooshi listat dem? Fattar inte kritiken

        Fast hon har listat Socialdemokraterna men inte du… så hon har gjort sin del

        Hon listade dem allra först? Ser konstigt ut att du skrev att hon utelämnat dem för det gjorde hon inte.

    Tycker det är solklart vad man ska rösta på i år, precis som tidigare val ??

      Och det är?

        Tror att detta är någon som drar till med floskler som ”blodet är rött” och ”hjärtat sitter till vänster” utan att fundera vidare på saken.

          Eller någon som vill se att alla svenskar kan ha ett drägligt liv istället för att rika ska bli rikare och fattiga ska bli fattigare?

            Det är verkligen ett sånt jävla trött argument (och nej jag röstar inte höger)

              Hur menar du nu? Det är en ideologi snarare än ett trött argument. Det är liksom själva kärnan i vänsterpartiets politik och inget som kommer ändras för att du tycker att det är tröttsamt.

                Det är väl ingen som vill att nån ska ha det sämre, men vänstern gillar ju att säga det.

                  Vad blir resultatet av att multiföretag och förmögna människor betalar mindre skatt tror du?

                  Svar: mindre pengar till välfärden

                  Vad händer när vi får mindre pengar till välfärden?

                  Svar: sämre vård, sämre skyddsnät, sämre skola, sämre arbetsvillkor.

                  Vänsterpartiet vill även ge mer pengar till våra fattiga pensionärer, de som är sjukskrivna och ja, de som är fattiga helt enkelt.

                  Vill högern det? Nej. Vad blir resultatet då? Jo, de fattiga förblir fattiga.

                    Låter som att du kanske borde läsa några fler partiprogram

                      Wow… vilket motargument!

                      Men vilken värld lever man i om man på riktigt tror att alla partier utom ett aktivt VILL göra livet sämre för typ alla. Allt är inte så svartvitt.

                      Frågan är snarare vilken värd man lever i om man inte fattat att högern vurmar om höginkomsttagare medan de röda står upp för de fattiga och svaga? Vet du inte vad du röstar för?

                      Jag tror faktiskt jag ska rösta blankt, alternativt skita i, eftersom inget känns särskilt rimligt idag. Det är bara mer eller mindre dåligt på olika sätt.

                    Vänsterpartiet fattar ju inte att välmående företag betalar skatt och hjälper till att främja välfärden.

                      Klart de fattar det. Men är det rimligt att tex elbolagen ska göra miljardvinster medan Svensson ska behöva oroa sig över elräkningarna?

                    Fast de finns många som hellre går på bidrag än att jobba men vill gärna gnälla på dom som har de bättre ställt

                      Har du något som styrker det påståendet? Att många hellre vill gå på bidrag än arbeta?

                      Till K:

                      Bara googla,

                      https://www.tn.se/arbetsmarknad/hans-kamp-for-att-anstalla-hindras-av-hoga-bidrag/

                      Orkar inte lägga in alla intervjuer här.

                      Arbetar själv med ekonomiskt bistånd och det är verkligen inte min eller mina kollegors upplevelse. Många av dem som uppbär bistånd är inte arbetsföra pga sjukdom eller missbruk. Av de som är arbetsföra skulle jag vilja påstå att de allra flesta vill arbeta och bli självförsörjande. De vill inte leva enligt riksnorm och vrida och vända på krona. Att leva med ekonomiskt bistånd är för de flesta väldigt stigmatiserande och skapar ett utanförskap. Inte bara för de vuxna men även för barnen. Visst finns det de som hellre lever med bidrag men de är inte många.

                  Fast det blir ju såklart konsekvensen av att rikare blir ännu rikare? Eller tror du att rika kan betala mindre skatt samtidigt som de fattiga får det bättre? Vart ska pengarna komma ifrån?

                    Man kan kolla i slutet på regnbågen

                    Haha men gud vilka infantila argument. Tror du att samhällsekonomi funkar så simpelt? Rika betalar mer så fattiga får det lite bättre?

                      Välfärdssystemet finansieras av skattemedel.

                      Sänkt skatt —> mindre pengar till välfärden

                      Ja, det är så det fungerar i stora drag. Du får gärna motsätta dig men höj nivån och var trevligare isåfall tack.

                      Problemet med socialism är när ”andras” pengar tar slut..

                      Om du är så snål så får du väl ställa dig utanför samhället och sluta nyttja vår gemensamma infrastruktur, vård, skola, bibliotek osv?

                      Då kan du ha dina pengar i fred.

                      Alltid fräscht att citera Thatcher

                    Precis, och sen komma och gnälla på vården..och för att inte vården skall bli ännu sämre röstar man rött i regionsvalet (för bra vård vill man ju minsann ha) men röstar blått i regeringsvalet, för man vill inte ha så höga skatter minsann.. varifrån pengarna som skall finansiera denna dubbelmoral skall tas är högst oklart..

                      S styrde 80% av regionerna förra mandatperioden, och du tror på riktigt att vården kommer bli bättre om vi byter tillbaka ?????

                    Fast om man beskattar företag hårt och gör det krångligt så lämnar dom Sverige för skatteparadis och u-länder. Om man försvårar för egenföretagare går dom i konkurs.
                    Då får vi in 0:- i skatt.

                    Det är som att vänstern tror att pengar växer på träd.

                    Jag känner verkligen ingen som VILL gå på bidrag. Däremot folk som helt enkelt är tvungna p g a sjukdom och inte har annat val. Och i ärlighetens namn är det en jäkla tur att det finns ett skyddsnät då. Så många sjuka människor skulle gå under utan det skyddsnät Sverige alltid haft.
                    Men gudarna ska veta att det är inte något man gör för skoj skull. Det är tufft.

                      Fast jag känner många som krånglar till det. Som får jobb men blir osams med chefen, som säger upp sig utan en reservplan, som har jobb på orten men blir kär och flyttar till ny ort utan jobb, som separerar utan att ha en krona på sparkontot…. som gör dåliga val och förlitar sig på a-kassa och soc.

                      Obs! Snackar inte misshandel nu utan vanlig hederlig ”vi har vuxit ifrån varann”-separation.

            Precis så! ??

        Afs.

          ? ?

    Fattar inte hur Ebba Busch kan vara kvar, hon är till och med en dömd brottsling. Hon måste ha en hållhake på någon högt uppsatt.

    Det blir det självklara valet – Sverigedemokraterna. Det enda hoppet som återstår.

      Dömd brottsling = förtal = talade sanning om en person. Men fick inte göra det officiellt enligt konstiga lagar.

        Men man kan ju inte själv välja vilka lagar man ska följa.

        Konstiga lagar som hon själv har uttalat sig positiv till så länge inte hon omfattas av dem.

        Hon har ju pluggat juridik och kör brandtal om lag och ordning, borde inte hon följa lagen oavsett vad hon själv än må tycka om den?

          Hon har även pluggat freds- och konfliktvetenskap, hon som tycker att Polisen ska skjuta skarpt mot kvinnor och barn. ?

          Nej Ebba har inte pluggat juridik och kursen på US verkar mest vara en 7,5 p kurs. Tills alldeles nyligen var hennes cv på regeringskansliet livets ords bibelskola.

      Men sd förstör för så många människor i det här landet. Det är djupare än att bara ”stoppa invandringen”. Dessutom har de varit emot aborträtten vi har nu. Jag som kvinna röstar på något annat.

      Lustigt att du säger att du ska rösta SD och samtidigt säger att dömd brottsling. Har för mig att SD har haft sin beskära del av dömda brottslingar. Tänk efter lite innan du uttalar dig och framförallt röstar.

      Ja hon berättade att en pedofil som våldtog ett barn var dömd för ett brott. Hemska människa. I Sverige skyddar vi sexbrottslingar. Tänk att den lilla flicka som vart utsatt får läsa om hur alla fördomar Ebba och inte han för vad hon sa (dvs inte att man fördomar äckliga mannen)

        Enhh nej, det är inte därför hon är dömd. PS fördom=förutfattad mening, har inget med dom att göra som jag tolkar din text.

          Eh jo det är därför.

            Nej det var inte därför. Nått säger mig att det inte är lönt att förklara för dig heller.

      Kan inte du förklara varför du röstar SD? För jag förstår verkligen inte hur ni som gör det, tänker.
      Vilka frågor driver de som är viktiga för dig? Hur blir ditt liv bättre om de sitter i regeringen/har inflytande?
      Seriös fråga alltså, eftersom de för mig är ett enfrågeparti och helt saknar kunskap i många frågor och hur man bedriver politik (något Ebba rörde vid i Svt:s utfrågning igår) ?

        Det känns otroligt osvenskt att rösta på SD motsägelsefullt nog. Så många rent odemokratiska idéer. De vill inte ha oberoende press, har fört diskussioner om klädkoder och hur man förväntas bete sig enligt ”svensk sed” och kollektiv bestraffning. Är liksom mer likt styre hos länder de verkar hata..

          Njae fast så kan man ju inte resonera. Det ÄR ju svenskt med svensk kultur och sed. Att vilja ha mer av det är kanske inte så konstigt? Man tänker helt enkelt mer på vad man vill ha (mer svenskhet) och mindre på vad man inte vill ha ( främmande seder och bruk)

          Skönt att vi har rätt att rösta vad vi vill, oavsett vad du tycker om det

        SD är lite en kopia av sossarna för 40-50 år sedan, då även de var nationalister.

          ?!? Ljug inte de är så nedvärderande mot dom som kämpade mot allt var nazister var!!?

            Va!? Alla partier var nationalister på den tiden. Det är ju allmän kunskap.

            Kämpade emot? Har du sovit under en sten? Hört talas om rasbiologiska institutet?

        Intressant att du över 2 timmar senare inte fått ett enda sansat och förankrat svar i frågan. Tror det är så illa att de helt enkelt inte kan redogöra för varför..

      Hur kan du som kvinna säga att SD är vårat enda hopp? Har du någon aning om hur de ser på kvinnor och kvinnors rätt? Läs på lite och tänk om!

        Vad ska man rösta på då om man vill jobba mot hedersförtryck, segregation och homofobi??? Jag har en tonåring dotter och jag blev skogstokig när hon kom hem och hade blivit kallad hora pga sina kläder och för att hon tyckte sex före äktenskap är ok i en diskussion på skolan!!! Jag vill inte att hon ska bli matad med åsikter som hör hemma på medeltiden.

          KD!!

          Inte SD eller KD iallafall. Så kallade ”kristna värderingar” är inte så snälla de heller mot kvinnors- eller HBTQI personers rättigheter …

            Från KDs partiprinciper: Människan är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt använda henne som ett medel. Denna människosyn brukar beskrivas som att människan är en person, vilket innebär att varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett
            kön, ålder, social position, funktionsvariationer, sexuell identitet, etnisk eller religiös tillhörighet.

          Om du vill jobba mot segregation och homofobi ska du verkligen INTE rösta på SD. De är ju verkligen homofoba och verkar dessutom för att öka klyftorna mellan människor genom att skapa ett ”vi mot dom”. Vad det gäller hedersförtryck vill väl alla partier få ett slut på det.

      Mycket märkligt hur man tänker så. 60 procent av all brottslighet inom partierna står SD för. Resterande procent fördelad på alla andra partier. MP noll.

        Vah mp har en solkig historia av dvs brottslingar och människor med odemokratiska åsikter.

    Hatar val. Vet inte vad jag ska rösta på.
    Måste börja läsa på känner jag. Men det är så ointresserad så det tar emot, men det är viktigt såklart.

    Känner rätt hopplöst dock.

      Känns rätt hopplöst dock*

      Gör några valkompasser. Bestäm några kärnfrågor du tycker är viktiga och kolla var partierna står.

      Kolla på Svt:s partiledarutfrågningar på Play! Även om programledarna kan bli lite tjatiga så berörs de viktigaste frågorna och partiledarna ställs till svars för påståenden de gjort/osanningar de älskar att dra.
      Eftersom det är enskilda intervjuer slipper man sandlådenivån på debatterna.

        Håller med bra tips! Jag orkar inte aktivt kolla på utfrågningarna så jag lyssnar bara på de medans jag gör annat. Perfekt medans jag tex städar eller lagar mat

      Har alltid röstat men nu blir det en blank sedel. Tycker att alla sitter i en sandlåda och är mera intresserad av att kasta sand, gömma hinkarna och bryta av spadarna än uppföra sig som vuxna människor som sitter i regeringen och ha ansvar för ett land. Det mesta är nedmonterat, utsålt och nerslitet och man har fastnat i sitt eget slem. Huvudsaken att politikerna har sitt på det torra sen får det gå som det går för ingen behöver personligen ta ansvar för sina handlingar. Nej, spelar ingen roll vem som vinner – det är kört för Sverige vilket inte svenskarna förstår för de tror fortfarande på tomten. Tyvärr.

    Ebba är en riktig översittare.

    Intressant att hon kallar vårdköerna för ”olagliga” och pratar om ökat antal vårdplatser när KD:s starkaste fäste, Region Jönköping, har tagit bort var tredje vårdplats.
    Det är procentuellt flest i hela landet.

    – Jag vet att i flera regioner där vi har varit ansvariga så har antalet vårdplatser minskat, säger Ebba Busch till Uppdrag granskning.

    Med tanke på de ökade klyftorna i samhället så röstar man självklart på det enda partiet som bryr sig om oss vanliga arbetare, Vänsterpartiet.

      Ändå så är Jönköping den region som faktiskt håller sin beläggningsgrad.

      Du är medveten om att region Västerbotten där V styr, så har man minskat vårdplatserna med 15% de tre senaste åren. Och detta är en av de regionerna som har sämst vård i landet, där t.o.m. förlossningen i Lycksele fick stänga under flera veckor i somras pga personalbrist och där 1/3 av alla barnmorskor i regionen sa upp sig förra året.

    Vänsterpartiet får min röst. De värnar om Sverige och dess arbetare. Vanliga arbetare som sliter ut sina kroppar medan utländska företag tjänar pengar på våra skolor.

    Anledningar att rösta på V:

    – kortare arbetsdagar
    – minskade klyftor i samhället
    – starkare välfärd
    – skolor och vård ska inte vara vinstdrivande
    – billigare el genom Sverigepriser
    – högre pension, inga fattigpensionärer
    – det enda partiet som inte svängt i NATO-frågan, dvs ett pålitligt parti

      Vem ska betala för kortare arbetsdagar? Skulle tycka det var as-soft att jobba 6 timmar men vem ska stå för resterande 2 timmar för min arbetsgivare?

        Enligt studier (försök i andra länder) så lönar det sig eftersom arbetarnas hälsa gynnas, dvs färre sjukskrivningar och arbetsskador.

          Men fortfarande: jag som är konsult och debiterar min tid, 2 timmars bortfall om dagen är ganska mycket pengar för min arbetsgivare, särskilt när det handlar om 100+ personer. Eller är det bara vissa branscher som detta ska införas för? I så fall vilka? Lärare? Vårdpersonal? Har otroligt svårt att se hur detta skulle vara ekonomiskt gynnande. Tänker att snarare kommer stressen öka bland många branscher, att man måste hinna lika mycket jobb men på mindre tid.

            Oroa dig inte, den som vill jobba mer än så kommer alltid kunna göra det.

            Finns mycket forskning på att detta skulle gynna människorna samt miljön. Tex:

            ”En ny forskningsrapport från Göteborg visar att det finns stora fördelar med kortare arbetstid. Såväl anställda som deras chefer vittnar om bättre livsbalans, hållbarhet och hälsa. Mer ledig tid kan också gynna vår miljö. ”

            https://www.chalmers.se/sv/institutioner/see/nyheter/Sidor/Positiva-resultat-av-kortare-arbetstid.aspx

              Haha jag vill gärna jobba 6 timmar, säger ju det. Men fattar inte hur det ekonomiskt ska gå runt om alla gör det ?‍♀️ känns som en typisk V-idé, fin tanke men ingen förankring i verkligheten

                Eftersom det redan har testats på flera ställen (Finland tex) med positiva resultat så är det ju absolut förankrat i verkligheten.

                  Du menar att Finland har 6 timmars arbetsdag?

                Nu vet jag inte helt om jag tror på åtta timmars arbetsdag i nuvarande system, men du förstår att det en gång bestämdes att det var åtta timmars arbetsdag som gällde? Det är ingen naturlag. Vilket såklart innebär att det kan ses över och göras om

                Vem betalar för att du jobbar 8h i stället för 10h?

                Det är ju det sossar och vänsterfolk som som så vanligt så ska någon som jobbar mer då betala för någon som jobbar mindre.
                Helt stört att man ska skatta typ 52% när man tjänar över 500.000:-.
                Om jag har haft en 10 årig utbildning med massa CNN lån så ska jag nästan bestraffas för jag vill betala av det fort och därmed jobba mer och ta åt mig extra pass för att tjäna mer. Så sitter V, S,C och tycker så synd om dom som går på bidrag som inte vill jobba, då ska min lön som jag sliter dag och natt för gå till dom.
                Och jag menar såklart INTE dom som INTE kan jobba och gå på bidrag. Utan dom som frivillig väljer att inte utbilda sig eller jobba för att bidragen är tillräckligt höga för att klara sig på.

                  ”Om jag har haft en 10årig utbildning”
                  DU Har alltså inte det?
                  Så vad spelar det då dig för roll?

                  Dessutom:
                  10årig subevtnionerad utbildning (subventionerad= andra har betalat den åt dig)
                  CSN Lån= Sveriges mest förmånliga lån.
                  Ett Lån som skattebetalare har sett till att du har fått.
                  Ingenting är gratis!

                  Du får se det som en runda på krogen, alla betalar en gång.
                  Eller du kanske går hem när det är din tur att stå för notan?

              Eller aha! Man ska gå ner i lön också? (enligt artikeln) Ja då är det ju en mer logisk tanke. Men den möjligheten finns ju redan idag.

          Ej vänsterpartist här. Men jag har läst liknande artiklar.
          Tänk bara hur folk uppskattat tiden som räcker längre när de kan jobba hemifrån ibland, att många uppskattat att de kunnat styra över deras tider bättre. De som haft jobb där det är möjligt alltså.
          6 timmars arbetsdag låter bra. Inför inkomstskatt igen (rikemans) så tar vi pengarna därifrån.

            Vad pratar du om alla som tjänar över 7,5 basbelopp betalar statlig inkomstskatt.

              Jag menade förmögenhetsskatt. Tappade ordet när jag skrev 🙂

                Fyfan hahah riktigt sniket att de rika ska betala för de lata arbetarna vill vara hemma och glo på nyhetsmorgon

                  Ja fan, bättre att arbetare förstör sin kropp och sliter ett helt liv för att sedan avsluta som fattigpensionärer!

                  De rika måste ju få ännu mer!!

                  Fast man kan vara rik och lat = ärvda pengar. Pengar förvärvade av exploaterade billiga arbetare. Den rika har bara lyckats klämma ut så mycket arbetskraft av andra personers arbete. Det är inte så svart/vitt. Däremot tycker jag att vi måste bort från detta bidragssamhälle vi lever i. Det ska löna sig att arbeta. Det är positivt även för en ensamstående som kan dra runt sin familj på sin lön inte som idag är beroende av bidrag. Eller andra som egentligen kan arbeta men det är alldeles för lönsamt att inte arbeta för att anstränga sig.

                    Skälig lön håller jag med om. Men vi måste också bort från detta tjat om bidragssamhälle där det lönar sig att inte jobba och att folk som går på bidrag inte vill jobba.

                      Nej jag tycker inte det. Jag har själv jobbat på försäkringskassan tills nyligen och ser hur otroliga mängder pengar som går oskäligt ut. Låtsas man separera med några barn får man ut mer än en heltidslön i bidrag. Bostadsbidrag+barnbidrag+underhållsstöd+föräldrapenning eller aktivitetsstöd och eventuellt omvårdnadsbidrag. Då har man dessutom ”ingen inkomst” så man behöver inte betala bland annat förskoleavgifter osv som föräldrar som jobbar heltid men får ut mindre än den som får bidrag. Det är ibland oerhört provocerande att sitta och handlägga personer som får mer av att vara hemma med barn än den lön man får som heltidsarbetande. Ovanpå det så kan ”exet” jobba svart vid sidan av och då få ytterligare inkomster på det.

                      Vill också påpeka att det är både svenskar och invandrare som gör såhär så båda läger är lika stora ”kålsupare”. Det är inget vi mot dom utan ett samhällsproblem. Får man fler i arbete kommer det finnas mer pengar till dem som verkligen behöver det. Win win

                      Exakt. Många som inte har koll uppenbarligen. Det lönar sig knappast för ngn att gå på bidrag idag. Ni som tror det, tror ni någon i detta land tycker det är så kul att rota tomburkar i papperskorgar för att panta, för att dryga ut, så de klarar sig öht, så de väljer bort arbete framför bidrag?

                      Jojo / förstår varför du ej jobbar på f-kassan längre. Med en sådan inställning/förståelse/uppfattning så är du på helt fel plats. Ännu en dumbom som yttrat sig om sin bittra ilska som grundar sig i okunskap :/

                  Exakt! Ska man skratta eller gråta!
                  Alla har möjligheten att utbilda sig i Sverige. Men det verkar locka mer att sitta hemma med en chipspåse och gnälla på dom som är rika.
                  Jag blir bara rik av att arbeta, ingen ger mig pengar. Men då tycker vissa att jag ska betala deras chipspåsar för jag tjänar mer för annars är det ju sååå orättvist.

                    Tycker du ska gråta. Gråta för att du yttrar dig om ngt du är helt ute och cyklar om. ”Alla har möjligheten att utbilda sig i Sverige”…” det lockar mer med att sitta hemma med chipspåsen” Gråt för fan! Gråt för att du är så inihelvete inkompetent. Gråt för att du öppnar käften och är en av de inkompetenta idioter som tar plats och yttrar sig om sådant de uppenbarligen inte har en jävla aning om, på riktigt! Gråt, för att du visat hur korkad du är. Gråt för att du tror det är så förenklat som du verkar tolka det i din förenklade världsbild. GRÅT! Och SKÄMS! För att du tar plats med din inkompetens! GRÅT och gör rätt! Ta sen reda på hur det egentligen är, tills dess, va TYST!

        Var ska all personal komma ifrån? Inom ex vården arbetar personalen 3-skift om 8 timmar var. Skulle varje person bara jobba 6 timmar skulle det behövas en extra anställd per tjänst på schemat. Det skulle innebära att på min förra arbetsplats på ett sjukhus i Stockholm skulle vi behöva tre extra sjuksköterskor och fyra extra undersköterskor PER DAG om alla skulle jobba 6 timmar. Var ska man hitta den personalen? Redan idag är det brist på tusentals sjuksköterskor så hela idén är helt orimlig.
        Lika omöjligt vore detta förslag i hemtjänsten, äldreomsorgen, förskolan och skolan för att nämna några arbetsplatser. Redan idag är det brist på utbildad, duktig personalen och då förslår V att de anställda som finns ska jobba MINDRE? Hur går det ihop?

          Detta är redan beprövat och det finns massa forskning och studier kring resultaten. Så det är bara att googla så får du nog svar på alla dina frågor.

          (Kan avslöja att det varken är omöjligt eller orimligt.)

            En av de negativa konsekvenserna man sett är att tiden till utbildning och kompetensutveckling förvinner med 6 timmar arbetsdag.
            Det låter inte så bra i mina öron.

            Nej svara mig istället. På min vårdavdelning jobbar totalt sex sjuksköterskor under ett dygn. Det betyder sex arbetspass om totalt 52 timmar (dagpass 8 timmar nattpass 12 timmar). Skulle dessa 52 timmar delas upp i 6-timmarspass skulle det krävas nio sjuksköterskor för att bemanna dagens pass. Var ska du hitta tre extra sjuksköterskor?
            På arbetsförmedlingen idag finns det annons ute för över 1700 tjänster som sjuksköterska bara i Stockholm. Verkar det rimligt att de sjuksköterskor som faktiskt jobbar ska jobba MINDRE tid, när det redan är brist? Ge mig ett svar, var hittar du alla sjuksköterskor som behövs för 6 timmars arbetsdag?

              Men om det är humana arbetstider kommer ju fler utbilda sig till sjuksköterskor och lärare!! Det är ju två jättevanliga drömjobb!!! Men problemet är också alla utbildade som bränner ut sig och lämnar yrket. Tänk om de kom tillbaka om det blev 6 h arbetsdag och större personaltäthet!

        Man ska inte jobba mera bara effektivare. Många klarar av det med rätta verktyg.

      Är du på riktigt? Så du anser att en person som har pluggat hela livet ska tjäna samma lön som en städare? Fy fan för kommunisterna

        Nu blev det lite snabbt och ganska fel va?

        Vänsterpartiet (som inte är kommunister, dags att uppdatera sig!) vill att FÖRMÖGNA ska betala mer skatt än vad de gör idag. Medelklassen behöver alltså inte oroa sig.

          Vilket de inte ska. Och jo kommunister. De stod bakom Stalin förr i tiden och ska folk snacka om SDs förflutna kan vi snacka om vänstern också.

            Det blir ju väldigt märkligt om vi ska låtsats att det är 50-tal när vi diskuterar valet 2022?

            Och hela Sverige ville vara neutralt under andra världskriget så vi kan ju bränna alla på bål. Släpp det nu. Abortmotståndarna i KD utesluts, man är inte välkommen att kalla sig kommunist i Vänstern och rassarna utesluts ur SD (även om det händer lite väl ofta för dem).

              Nja, skriver man om återvandringståg och uttalar sig om någon sorts inneboende svenskhet som ska existera så tror jag inte att rasisterna utesluts ur SD. Skulle säga att rasismen frodas under rådande förutsättningar där andra partier backar upp.

                Jag håller med dig. Önskar bara att det här ”du är kommunist” kunde upphöra så snart någon säger att den röstar vänster. Det är väl självklart att man inte stöttar vad kommunismen ställde till med för 60 år sen. Personligen finner jag det inte jämförbart med vad SD sysslar med här och nu, men för diskussionens skull kan vi höja nivån och sluta med ”du är rasist”/”du är kommunist” ?

                  Först 1990 ändrade Vänsterpartiet KOMMUNISTERNA sitt namn till Vänsterpartiet.

              Nej, Sverige ville stå fria att hjälpa vilka de ville, under världskriget. De ville vara alliansfria.

                Man tillät t ex tyskarna att genomföra militärtransporter av personal och material på våra järnvägar. Alltså hjälpte vi nazisterna.

                  Sverige låg även under hot från Sovjet. Skulle de ha valt ett tvåfrontskrig emot två stormakter menar du? Nej, Sverige handlade som vilket litet rike i kläm hade handlat för att rädda sitt folk. Min morfar låg först vid finska gränsen, under kriget, där såg han bränderna från byarna som ryssen brände ner och finska flyktingar kom till deras läger. Sedan förflyttades han till norska gränsen och såg invasionen där.

          Var går gränsen mellan förmögna och medelklassen?

          Hur ska vi dessutom förhindra att företag och de förmögna flyttar utomlands för att undvika dem högre skatterna?

        Haha, skulle vilja se hur det låter när ingen städar, kör bussen eller taxin. Ingen som serverar maten ute på krogen och syr kläderna du ska bära. Alla är ju inte hjärnkirurger men många tror att deras studier ger dem sunt förnuft och rätt att tycka att de är förmer än andra. Typiskt svenskt!

          Det är väl ändå universellt…

        Ja, varför inte? skulle du själv vilja städa och slita ut kroppen i förtid? Fyfaan för egoister!

      Svara på denna fråga, vart ska alla som behöver anställas komma ifrån?
      .
      Skjukhus exempelvis skulle helt plötsligt ha en akut brist på personal om alla jobbar 6h istället för 8h, då skulle saknas ett helt skiftlag.

      För alla arbetsplatser med 3-skift skulle det helt plötsligt fattas ett helt skiftlag.

        Här kan du läsa om försöket på sjukhuset i Mölndal:

        ”Har de kortare arbetstiderna gjort det lättare för er att anställa operations- och anestesisjuksköterskor?

        Karin Frank är huvudskyddsombud på Sjukhuset i Mölndal.
        – Tyvärr är det fortfarande svårt att få tag på specialistutbildad personal. Det är ju ett nationellt problem. Men om vi inte hade haft den här arbetstidsmodellen är jag övertygad om att det hade det varit ännu svårare för oss att rekrytera och behålla personal, säger Karin Frank.”

        https://www.vardfokus.se/yrkesroller/sjukskoterska/sex-timmarsdag-permanentas-pa-op-i-molndal/

          Karin är uppenbarligen inte så bra på mate.

        Med tanke på att M och SD älskar att tjattra om de 700 000 arbetslösa invandrarna i detta land (en siffra som snarare visade sig vara den halva) så råder det ju ingen brist på personer att utbilda.

          Alla passar ju dock inte till alla jobb. Om man tar ett exempel och räknar på det statistiskt så har vi idag lite över 210.000 sjuksköterskor i landet. Det är 2% av befolkningen som känt att de passar och trivs i yrket.
          Ta då 2% av hälften av 700.000 personer. Det 7.000 pers ytterligare. En ökning på drygt 3%.
          Meeen eftersom det är ett helt skift som kommer börja saknas så behövs det en ökning på minimum 33% för att det ska finnas tillräckligt med personer. Var ska vi hitta de övriga 65.000-100.000 personerna som behövs?
          Eller ska vi tvångsutbilda var tredje-fjärde arbetslös där risken är skyhög att man får en grovt olämplig person på tjänsten?

            Man kanske kunde införa en bonus/skattelättnad för den som vill utbilda sig inom vården?
            Raljerade mest här ovan, men helt seriöst så bordr man ju kampanja för att arbetslösa skulle utbildas inom vården.

              Det finns fler branscher som skriker efter ny arbetskraft.
              Ta bara Sveriges industri som står för en väldigt stor och viktig del i landets ekonomi. Där börjar det bli desperat då många går i pension och ingen kommer och tar över. Det pratas det ytterst sällan om.
              Sedan har du åkerier, civilingenjörer, restauranger etc. etc.
              Alla yrken behövs och är viktiga, det är liksom inte enbart vården som räknas och som samhället är beroende av.

      Känner ett flertal som resonerar som du. Bra förankrat varför du tänker rösta som du gör oxå.? Ett plus till är väl att de nu har en stark partiledare oxå, som står på sig. Har själv inte bestämt mig än, velar och funderar..

    https://twitter.com/hanifbali/status/1564177009722494978

    Tycker att denna var rolig men tyvärr så träffsäker.

      Verkligen! Fullständig gåta hur S kan få 25-30% i väljarstöd. Folk röstar på ideologi och skiter i hur de senaste åtta åren sett ut.

    På vilket sätt är Centern och Annie Lööf de enda som fortfarande tar aktivt avstånd från SD och Åkesson? Senast jag kollade var V, MP och även S minst lika tydliga (om inte tydligare) i sitt avstånd från det partiet

      Folk tror det eftersom Annie är så härligt kaxig mot Jimmy i tv. Det räcker för att gemene man ska lägga sin röst på Annie.

        Hon använder kaxet för att distrahera från pedo-skandalerna.

        Nu verkar ju C få relativt låga siffror enligt senaste mätningarna, så ”gemene man” är tack och lov en osanning ?

          Hon vände ju alliansen mot sig och tappade alla följarna som komiskt nog väljer SD/M bra annie ? nu är det ministerposten hon siktar på sen kan hon gå i pension. Med fallskärm ? (har inget emot Centern men det blir ganska tydligt att hon sket i de blå skåpet när hon började hänga med sossarna och co)

    Har förtidsröstat. Jag tycker att de mesta partier kör sitt skitsnack och fulspel. Men jag hoppas SÅ mycket att M inte kommer till makten. Människor med sämre människovärde får man leta efter ?

    Såna där inlägg som ”Om du röstar på SD kan du ta bort mig från din vänlista” på Facebook. Så skulle det stå på mina sidor om M.
    Och nej jag röstade inte SD heller.

      Ja för alla i moderaterna är samma människor

        Så resonerar ju folk om Sverigedemokrater med? ??‍♀️

      Vilken fantastisk slutledningsförmåga. Alla som röstar M har dåligt människovärde mmmm

        E:
        Du tycker förmodligen att alla som röstar på SD är samma pack?
        Så vad är skillnaden??

          Nej det gör jag inte, oförskämt att anta ?

            Ok du var väl ett undantag då. Men jag umgås icke med moderater. Upp till mig.

            Men du förstår vad jag menade? Folk drar ju alla sd:are över samma kant så då kan man lika gärna göra det med moderater. Än har jag icke träffat en vettig moderat.

              Jag tycker ju inte man ska göra det med SD heller. Rimligare att lyssna på den andra sidans argument och försöka förstå hur den resonerar, inte dra alla över en kam och vifta bort dem som osympatiska eller rasistiska.

              ”Jag umgås inte med moderater”
              Låter som en typisk kommentar från någon som annars tycker ”vi och dom” snacket är sååååå fruktansvärt. Dubbelmoralen har talat!

                Ojojoj har den. Bra att jag väljer själv mitt umgänge då ?

      Jag också röstat. Är helt nej nej till blå linjen. Mardröm.

        Men du vill gärna att dom delar med sig av sina pengar men annars vill du inte ha nåt med dom att göra ?

          *men i övrigt
          Ska de stå

    Ska inte rösta på pedofilpartiet C iallafall. Det enda dem gör är att förhindra andra partier att driva igenom sina motioner. Samt att Annie vill ta bort strandskyddet vilket vore katastrof för miljön. Och hon vill ha ÄNNU MER invandring.

      Sverige är så stort så hon tycker att vi kan ta emot fler. Galet. Bara kolla hur det ser ut i varenda stad i hela landet.

        Inte bara Sverige, hela Europa har stora problem med migration från kulturer som har extremt svårt att anpassa sig till hur vi lever i Europa.

          Ja men jag tog ex på vad Annie sagt. De som inte vill leva som oss i Europa kan ju söka sig till nån plats där de känner sig mer hemma.

      Med Annie kommer allt att privatiseras och bara dem med pengar och kontakter kommer att ha det bra. Centern har blivit ett nyliberalt parti på grund av Annie som stödjer alla neokapitalismens avarter. Hennes utspelmot SD är enbart tom retorik.

      Jag är inte centerpartist, men jag tycker det är sååå uttjatat med det där idiotiska epitetet ”pedofilpartiet”!

        varför är det uttjatat? Det kommer ju bara fram nya skandaler på nya skandaler, var ju bara någon månad sedan. Inget annat parti har ens varit i närheten.

      [Borttagen kommentar]

        [Borttagen kommentar]

    Vad betyder ”kloss i ryggen” ?

      ?

      Att man ligger väldigt nära någon annan, i det här fallet var Märta NÄSTAN lika tydlig som Ebba. Används ofta inom travsport, om nån är intresserad..

    Död ved är väl positivt för alla som röstar på MP

    Det här är ju bara dina åsikter ?

    Miljö är min hjärtefråga, men tycker inget parti har någon särskilt bra miljöpolitik. MP är ju det största skämtet när det kommer till det. Enda bra de gör är att försöka ställa om Sverige från fossilt drivmedel till el, där stöttar jag dem. Men energipolitiken och övrigt viktigt, de vet ju inte vad de håller på med.

      Du vill förstås hitta nåt parti som driver upp priserna på bensin och diesel? Så de utan tunnelbana och kollektivtrafik inte kan ta sig till arbetet.

        Nä men köpa elbil

          Ja för det är ju möjligt att ALLA kan göra??

            Bor man på landsbygden bor man ju till största sannolikhet i hus, och då kan man ju ladda hemma. Eller menar du att elbilar är dyra? För jag tycker verkligen att marknaden borde utveckla och släppa billigare modeller.

              Och bor man i hus har man förmodligen mer kostnader än de som bor i lägenhet. Och vi har ju dessutom elbrist i många kommuner haha

                Ja jo bättre att bara elda på med fossila bränslen och olja i all evighet, strunt i kommande generationer liksom

                  Vad fantastiskt att du tolkar något jag inte skrev. Men bara för att man har ett hus är det väl inte så att man har råd med en elbil eller att ladda den

                    E vill misstolka allt med flit.

                    Det är ju billigare att ladda elbil än att tanka fossilbilar?

                      I Skåne med 6000% dyrare el jo tjena då är de billigare att åka fossilt.

                Man kan ju dessutom lägga till att laddningsstationer absolut inte alltid är lättillgängliga…

                  Dyrt är det att köpa själv på sitt hus. 10 k får man räkna med, och så 50k i elbuffet då, eller rättare sagt 100k för att kunna komma
                  Till jobbet för elen tog slut ?

      håller med.

      Jag röstar på mp, de enda partiet som är emot exploateringen av markerna i norra Sverige. Vi behöver inte vara hela världens skafferi.

      Med vänlig hälsning, norrbottning

        Förstår dig. Jag bor inte i norr men tycker överhuvudtaget att det är wierd att man inte äger ” jorden” när man äger en fastighet.

        Men ändå är det MP som har varit pådrivande om exploatering för förnybar el som till största del har skett u Norrland. Varför tror ni att Norrland betalar mycket mindre i el?

    Varför anser folk att det är viktigare att ta avstånd från SD än att ta itu med problemen som detta parti belyser?

    De har ju bara blivit större och större för att man undviker deras frågor. Jag vet att politik handlar om att prata mycket och göra betydligt mindre, men jag förstår verkligen inte varför någon vill rösta på ett parti som V, som tror att världen är ett rosa moln där pengar växer på träd.

    Ps. Jag hoppas M vinner! Det ar dags för en blå regering!

      jag skulle aldrig rösta på SD men jag tycker absolut problemen ska tas tag i. dock tror jag det är minst lika viktigt med förebyggande arbete så som socialarbetare, bra skolor, socialt fältarbete och annat stöd. oavsett hur många som hamnar i fängelse/utvisas så hjälper det ju inte om vi inte stoppar inflödet av nya gängmedlemmar.

        Jag gillar ditt resonemang! Det måste finnas en balans mellan att våga ta itu med problem och att förebygga dem. Vi behöver mer strategiskt tänkande politiker, som jobbar för att sverige ska må bra långsiktigt, inom alla områden.

          Jag håller helt med dig och en del i att SD ökat så kraftigt ligger i att de andra partierna förlöjligar och förminskar SD och kallar dem bruna och för n–ister. De avfärdar deras frågor istället för att bemöta dem. SD har politiker som Annie Lööf att tacka för sin framgång. Det Annie inte verkar fatta är att när hon ger sig på och dumförklarar SD gör hon även det av alla 20% som röstar på dem. Klart folk blir förbannade.

          Men det är väl just det, att det är olika åsikter om hur man tar itu med problemen. Du säger att vi ska ha både förebyggande arbete OCH ta itu med problemen, men det som är effektivt för att ta itu med problemen är ju just förebyggande arbete. Frågorna pratas ju om hela tiden nu och har gjorts åtminstone lika mycket sedan förra valet så att säga att frågorna undviks är så konstigt

      Om du skulle bemöda dig att sätta dig in i vänsterpartiets politik och förslag så skulle du förstå att de inte tror att pengar växer på träd.

      Du förstår väl att alla partier presenterar förslag där budgeten går ihop?

      ”Idag är det ofta så att små lokala företag betalar mer i skatt än stora vinstrika multinationella företag. Företagsbeskattningen behöver ändras och regelverket mot skatteflykt skärpas.

      Men vi vill också använda skatterna till att omfördela mellan rika och fattiga. Därför vill vi sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och höja den för höginkomsttagare.”

      För vidare läsning
      https://www.vansterpartiet.se/var-politik/politik-a-o/skattepolitik

        Ja en specialistläkare med 7 års utbildning och pressade arbetsförhållanden och stort ansvar ska minsann dela med sig till Bosse som inte orkade läsa vidare och trivs ganska bra med att rensa rabatter hos kommunen. Annars är det orättvist.

          Det är det ingen som tycker, du får nog läsa igen!

            ”omfördela mellan rika och fattiga” – nej tack.

            It’s better to teach a man how to fish instead of giving him a fish.

              Hur ska du ”teach a man how to fish” om personen i fråga inte är kapabel till det?

              Eller just det, cancersjuka skulle bli utförsäkrade och tvingade att söka jobb på arbetsförmedlingen trots sängliggande med bara dagar kvar i livet.

                Det finns naturligtvis undantag, men de som kan försörja sig själva ska självklart göra det.

                  Det är alla partier överens om!

                    Nej det är de inte alls. Exemplet ovan var klockrent, och det finns en enorm gråskala mellan högutbildad person och en utförsäkrad cancerpatient. Man väljer bana själv, med lön därefter. Tycka vad man vill om det.

                      Men då kanske ingen ska göra arbete som inte går att försörja sig på.

          Ja, det är så ett välfärdssamhälle fungerar och det ska vi vara jäkligt stolta över. Oftast handlar det inte om att ”inte orka”. Alla har inte samma förutsättningar varken ekonomiskt, socialt eller rent intelligensmässigt. Någon behövs för att rensa rabatter också och jag vill inte att den personen inte ska ha råd med skola till sina barn eller vård vid sjukdom, eller hamna på gatan som pensionär. Jag älskar att betala skatt ?

            Bäst uttryckt av alla F ? det är så ett fint/ kärleksfullt samhälle fungerar med respekt för alla..

    Utan att lägga in några partipolitiska åsikter så tycker jag att V och SD lyckades bäst vad gäller ren information, vi vet vad V gör med Kalla faktas avslöjande och vi vet var Jimmy dyker upp de närmaste dagarna. Delad första plats i kategorin med andra ord. Mp får pris för att de faktiskt håller sig till sin hjärtefråga miljön. L får pris i hur man gör det jobbigt att använda sociala media. S får pris i kundvård, äntligen har de förstått att deras kärnväljare i arbetarrörelsen inte är odelat lojala som för 40 år sedan utan kan tänka sig att lägga sin röst långt ut på högerkanten. M vinner pris för tramsigaste inlägget. KD vinner pris för största valfläsket. Sjukvården är liksom inte hennes bord utan styrs av regionerna. C vinner pris för det mest söndertjatade budskapet och i vanlig ordning pratar C inte om vad de kommer att göra utan lägger allt fokus på vad de inte kommer att göra.

    Den här valrörelsen är så jävla vidrig. Alla utom v, c och mp låter som sverigedemokrater dvs allmänt rasistiska och bugande inför skattesmitande miljonärer och kapitalister som skor sig på skola och äldrevård och maktkåta moderater som tillåts förstöra sjukvården i Stockholm. Fy fan.

      Haha vad är rasistiskt?
      Snäll nån, det är ju galet som det är i Sverige. Det är inte konstigt att äntligen våga prata om problemen. Utan ett måste.

        Hur är det inte rasistiskt? Eller än mer fascistiskt skulle jag kanske säga.

          Men återigen snälla nån. Det är inte rasism vi pratar om.

      Jaaa! Vad håller de på med? Till och med S känns svajigt just nu.

      Men varför är det rasistiskt att dra in uppehållstillstånd för kriminella som skjuter 5 åringar på lekplatser? För de som våldtar? Förstår inte varför gemene man vill ha kvar dessa män i Sverige och dessutom betala för dem?

        Instämmer helt med dig. Det är inte rasism de förslag som tagits upp.

        Folk är ju inte klok. Vill de ha ett sånt här samhälle??

        Det är ju inte det som är rasistiskt, utan förslagen att adhd-testa alla barn i utsatta områden = invandrare, språktest för 2-åringar osv… hela det där vi och dom-tänket är farligt tycker jag. De allra flesta invandrare är inte kriminella.

          Nej och de flesta invandrare skulle inte få indraget uppehållstillstånd.

          Det är inte bara invandrare som bor i utsatta områden. Men vrid gärna på det, så att rasist-kortet går att klämma in någonstans.

          Precis!

            Alltså svar till anonym 16.02

          Det där om språktest är iofs Liberalerna

          Det är väl ändå M som föreslagit det?

            Med adhdutredning?

          Är det inte bra att 2-åringar som går hemma med sina utlandstalande föräldrar får hjälp med språket? Jag hade uppskattat det jättemycket om jag var förälder i ett nytt land.

            Alla svenska 2-åringar kan inte prata svenska, ska dom få samma behandling?

              Varför skulle dom inte få de?

          Även MP har det där med adhd-utredning som förslag.

        Personer som begår brott utvisas redan. Det är ingen nyhet ?

          Fast väldigt sällan. Vi behöver mer verkställda deporteringar och hyrda läger för de med sammarbetsovilliga hemländer. I Sverige ska de inte vara.

          Fast, ingen kontrollerar ju att det verkställs eller att de inte kommer tillbaka..

          Ja oj vad de utvisas. Fasiken majoriteten som borde åka ut gör ju inte det.

          Nej även om de döms till utvisning så verkställs det mycket sällan.

      Den största neokapitalisten (värsta avarten av kapitalism) är Annie och hennes privilegierade kollegor i Stureplanscentern. Vet du dessutom vem som är Annies mentor? Jo Carl Bildt, M. Vad gäller sjukvården och skolan var det Göran Persson S som drev igenom ett flertal av de sämsta lösningarna i den reformen. Mp är ett pajasparti och det är en skymf att de ens kallar sig ett miljöparti. V har aldrig varit regeringsdugliga de är helt enkelt fortfarande för betuttade i Marx manifest som de dessutom helt missförstått. Nu tycker jag inte att de borgerliga alternativen är att hurra på heller. Rösta blankt känns mer och mer som ett alternativ, i alla fall i riksdagsvalet även om det bär emot.

        På vilket sätt menar du att V har missförstått Marx manifest?

      Kolla upp C lite bättre. Om det är någon som älskar kapitalister i skolvärlden är det väl det partiet. Blir ett festligt samarbete med V.

    M?

      ?

        *handhjärta*

          ?
          Till er som inte tänker rösta blått

      Moderaterna med sin lyckade arbetskraftsinvandring! Jippie. Pinsamt att de missat så många chanser. Billigare el? Nej, det står V för. Minskad invandring? SD. Billigare bensin? KD.

      Varför ska man rösta på moderaterna??

        Det ska man inte 🙂

          Ser inga argument för Moderaterna i hela kommentarsfältet förutom olika emojis?

            Man kanske inte måste argumentera för sin sak för dig?

              Nej moderater brukar ha svårt för det ?

    Jag blir mer ledsen över att folk lägger tid och energi på att spy galla över Sverigedemokraterna snarare än att förfäras över alla fruktansvärda skjutningar och våldsbrott som äger rum VARJE DAG numera. Senast här om dagen en 5-årig pojke.
    Jag förespråkar inte SD och deras politik, men att ha det som nu i 4 år till? Skjut mig snälla.

      Partier i ett nötskal.
      Kastar skit på varann än framhåller vad de kommer göra för rimligt för att det ska bli bättre.

      M och KD lovar ta bort gängen. Polisen säger själva att det är omöjligt. Skulle vara intressant höra mer exakt hur de tänker gå tillväga. Nej just det, det är bara massa skitsnack som vanligt.

        Bäst att ge dem en chans och se, och utvärdera därefter?
        Tar hellren den risken än att låta nuvarande regering fortsätta göra ännu mer skit av sitt skitsnack.

          Nej bättre de kommer med nåt vettigt innan vi sitter där med en värdelös borgerlig regering.

          Alla borde ha krav på sig att uppfylla en del saker annars blir det omval.

      Inte en dag till som det är nu.

      https://youtu.be/E4y7KxHRhVU

      Men vem förfäras inte över gängskjutningar menar du? Man kan tycka att gängskjutningar är galet och också anse att Sverigedemokraterna driver främlingsfientlig, miljöovänlig och odemokratisk politik.

    vad röstar ni på? skriv gärna enbart partiet, vore kul att se 🙂

      röstar själv blått för att tillägga

      Moderaterna

      Blir M eller L, jag önskar att dom inte samarbetade med SD men jag kan inte rösta för en röd regering

      Moderaterna

      Har aldrig röstat på ett Riksdagspart då jag tycker alla är usla fast på olika sätt. Enligt valbarometern så är jag V och SD som ju är diametrala motsatser så finns inget givet parti för mig.

        Båda partier bryr sig om Sveriges medborgare, så de är mer lika än vad man tror.

        SD driver ju mycket populistiska frågor som är självklara. Det är inte så konstigt att man får högt i valbarometrar, när det dessutom är vad politikerna själva svarat som man jämförs med.

      Socialdemokraterna

      Från sosse till SD, dags för förändring. Går alltid att rösta annorlunda nästa val.

      Hade röstat på S om de inte allierat sig med V och Mp. Katastrof! Blir M i detta val

      Blankt.

      Taktiskt på L, what to do.

      Vänstern

      SD

      S❤

      SD

      Alternativ för Sverige.

      SD för dom såg det komma och vågar säga som det är och vill verkligen göra nåt åt det! Så jag hoppas innerligt att det blir höger efter valet! För Sveriges bästa!

        Haha förlåt men är ändå något gulligt med sverigedemokrater. ”Dom vågar säga som det är” ”äntligen någon som vågar säga sanningen!”

          Bor du under en sten eller blundar du bara för verkligheten? Du kanske borde vara ute mer bland folk, i olika åldrar. Kanske tillochmed börja arbeta på en skola i ett utsatt område. Tror inte du hade hånskrattat så om du inte hade sett det själv. Öppna dina ögon och se hur samhället faktiskt ser ut nu.

          Förlåt men det är något gulligt med människor som du som försöker leka så världsvana genom att se ned på andra männniskor. Nuttiputti dååå…

      Det blir nog KD för min del

        Får man lite försynt fråga varför?

          Antagligen för att hen sympatiserar mest med deras politik?

          Absolut!
          Jag vill se en borglig regering och har vägt mellan M och KD då deras definition på välfärd stämmer överens med min på väldigt många punkter.
          Efter en del jämförelser så tycker jag att KD har en mer humanitär vinkel. Medan moderaterna tycker att ekonomin och siffror är viktigast, där människorna är sekundära så är KD tvärtom. De sätter människan som prio och ekonomin i andra hand. De ser till människors behov först och tar sedan och agerar utefter det.
          Enligt min uppfattning är att KD vill förstå vad som orsakar problemet först och främst. Medan Moderaterna bara ser symptomen och fokuserar på att behandla dem. Enkel jämförelse, om du blöder från ett sår. Moderaterna sätter plåster på det och så är det bra. KD ställer frågan hur det uppkommit och det kommer fram att det är du själv som framkallat såren och skickar dig då till en psykolog efter att du fått ett plåster.

            Är KD humanitära som vill att polisen skjuter skarpt mot barn? Humanitärt att vilja öppna upp PKU-register trots att det går emot lagen? Att tjäna pengar på sjukvård? Att minska antalet vårdplatser?

              Men skärp dig. KD vill inte att polisen skjuter skarpt mot barn. Det är det väl inget parti som vill?
              Öppna upp PKU-register för polisen till förundersökningar tycker jag är ett utmärkt förslag. Vill inte du att brott där DNA hittats kan lösas på ett enkelt sätt? Vill du inte att någon kan dömas för brottet istället för att gå fri?
              Att tjäna pengar på sjukvård ser jag inte heller något problem i sig med. Tycker inte du att det är bra att det kommer in nytt kapital som kan läggas på nyinvesteringar och förbättringar?
              Att minska antalet vårdplatser är det väl inget parti som vill?

                Varför undrade då Ebba varför polisen inte sköt skarpt?

                  Du kan inte ta något en specifik person har sagt och applicera det på ett helt parti. Dessutom också göra en sådan fultolkning. Ebba är inte KD och KD är inte enbart Ebba. Ebba är partiledare för KD och inget annat.

                  Fast det var inte ens det hon sa. Har du ens lyssnat på vad hon sa? Sjukt hur man kan fultolka och sedan göra det till sanningar.

              Jag kommer också rösta KD. För det första ingen har sagt att man ska skjuta skarpt på barn det är en fultolkning. Sen är det Ebba som sagt det om att skjuta skarpt (inte på barn) inte partiet KD. Jag kommer rösta KD för att jag håller med om deras politik. Jag vill ideologiskt verkligen rösta S men efter dessa 8 år så.går.det.inte. Man kan inte förvänta sig nya, bättre resultat av att göra samma sak. Deras ministrar är fruktansvärt dåliga. Strandhäll är ett skämt och att Magda ens låter henne vara kvar gör att jag anser att hon inte är en lämplig ledare som kan ta tag i misskötande personer. Därför blir det KD denna gång. Vi behöver en förändring och jag tycker helt enkelt att KD tänker rätt. Om det senare kan omvandlas till praktisk förändring det återstå att se men nu behövs det något nytt för det kan knappast bli sämre. I värsta fall följer de nya partierna med i den redan nedåtgående sprial vi hamnat i. Tänker chansa och hoppas andra nya partier kan vända skutan.

                Ebba sa inte ens att man skulle skjuta skarpt.

                  Hon sa bokstavligen:

                  ”Frågan som enligt Ebba Busch borde ställas är:

                  – Varför sköts det inte skarpt?”

                    Har KD kommit med förslaget att polisen ska få skjuta skarpt på barn?

                    Vart sa hon att det skulle skjutas skarpt in i folksamlingar och på barn? Herregud

      Inte bestämt mig men väljer mellan V, FI eller MP

        Får man fråga lite försynt, av ren nyfikenhet.
        Vad är det som får dig att vilja rösta på Fi eller MP till riksdagen?

          Det får man 🙂
          Vill rösta utefter ideologi samt hjärtefrågor, och ex MP har bäst HBTQI-politik.
          Vill ha en rödgrön regering.

          Hur tänker du?

            Jag ska rösta på V

      Moderaterna.

      Är liberal men i år blir det S. Kan inte rösta på en regering som tar stöd av både KD och SD. Mår illa av SDs snyftiga ”det var bättre förr”-budskap och KDs kvinnofientliga familjepolitik. Bland annat.

        Samma här. Minns när vi alla brände upp all reklam från SD förra valet och det var solklart att dom är rasister. Idag är det helt okej att öppet stödja skiten. Spyr allra mest på Uffe som historiskt sätt ljugit sig till det mesta, men minns så tydligt när han lovade kvinnan som överlevt förintelsen att aldrig samarbeta med SD. SPYR.

        På vilket sätt är KDs politik kvinnofientligt?

          Den ”flexibla” föräldraförsäkringen och barnomsorgspengen är exempel på politik som knappast gynnar kvinnor.

      KD.
      För mindre barngrupper, få bort regionstyrd vård (tycker att man ska ha rätt till samma vård i hela landet), hårdare straff mot brottslingar, ändrade(inte sänkta eller höjda) biståndsreformer (sluta skänka våra skattepengar till galningar som Erdogan tex) och sänkt invandring.
      Viktigt att aborträtten blir grundlag dessutom.
      Plus att jag tycker Ebba är en bra debattör och en bra politisk förebild, lite som Grynet, ta ingen skit.

      Så varsågoda att hoppa på mig. Men jag har redan förtidsröstat så ni kan inte få mig att ändra min åsikt.

      SD ?

      KD

      SD

    Jag är ganska insatt och vet jag vill rösta på, men blir orimligt provocerad av alla dåliga politikslogans. Det är ”Sveriges godaste parti” hit och ”Gör Lund snyggare” dit. Det är ju helt utan substans. Vad betyder det ens?

      Exakt!! Gick förbi en ”Fler möten” skylt idag, vad betyder det ens????

    Nä, då är partiföreträdare som skriver att somalier ska utrotas bättre.

    Kan alla ta till sig att REGIONVALET avgör Sveriges sjukvård!!!

    Ska man tjäna pengar på sjuka människor? Ska vård vara en klassfråga?

      Jag vet inte, vad är alternativet? Övertyga mig gärna ? genuint alltså!
      Jag har alltid gått privat inom vården för att jag tycker det är outstanding, blivit så illa behandlad av den statliga vården. Så hit me med bra argument mot privatisering.

        Alternativt är naturligtvis en jämlik och statlig vård där vårdköerna är oberoende stad, kön, inkomst osv.

          Låter som en fantasi. En trevlig fantasi dock. Men! Livet är inte rättvist, så hur ska det fungera i praktiken? Hur ska det locka folk att jobba inom vården, hur ska det skapa en attraktiv arbetsplats?

            Det är ingen fantasi, det är socialism. Enligt socialismen så får utbildade lön och trygga arbetsvillkor så det lär inte bli några problem att skapa en attraktiv arbetsplats.

              Får inte utbildade lön och trygga arbetsvillkor enligt liberalismen?

              Lön för arbete får man oavsett. Fattigt argument att det skulle vara socialismens förtjänst. Men, när man som sjuksköterska vill utvecklas, prova på nya arbetssätt, klättra i karriären, fortbilda sig. Då blev utbudet helt plötsligt otroligt fattigt och tråkigt. Alla tjänar samma som du och gör samma uppgifter som du. Mig, som sköterska, tilltalar det iallafall inte. Mig som patient? Jag tror tyvärr inte det heller.

                Ingen påstod att det var socialismens förtjänst? Du kommer givetvis kunna fortbilda dig och klättra i karriären trots statlig sjukvård.

              Dessutom, kan inte vårat välfärdssamhälle idag se ut på samma sätt som det gjorde för 20 år sen. Varför? För att vi helt enkelt är alldeles för många männiksor som nytjar välfärdssystemet jämfört med hur många vi är som äe med och bidrar till det.
              Vi ökar kraftigt varje år i antal invpnare i Sverige, men vi ökar inte i närheten av samma mängd i skattebetalare. Det hade naturligtvis varit fantastiskt om alla som faktiskt KAN arbeta och betala gjorde det. Men istället för det har vi skapat ett samhälle där det går ganska bra att ta del av välfärden genom att stapla skattefinansierade bidrag på varandra utan någon som helst krav på motprestation från samhället.

              Fast nu är det KD som lobbar för statlig vård, INTE S.

        Staten/skattepengar betslar för privat vård som tas från allmänna vården?!

      Men är det inte bra med privat sjukvård så minskar köerna på den statliga?

        Nej, för den privata sjukvården får pengar från regionerna för att bedriva sin verksamhet. Pengar som då fattas i de allmänna vårdinrättningarna. Allt som är digitalt (kry, doktor.se, knodd etc) får pengar per patient. Pengar som då övriga inte får. Så de får mindre resurser att hantera de växande vårdköerna.

          Det mesta av kry.se, doktor.se finansernas vis riskkapitalister. Jag är själv emot dessa bolag, men de utför en sådan minimal del av vårdbudgeterna så att tro att man släcker bränderna genom att bara rikta in sig på det har missat helheten.

        Vi har INGEN statlig vård.

      Hur tänker du att vården skulle bli bättre beroende på hur vi röstar i regionvalet? Förra mandatperioden styrde S 17 av 21 regioner, även då minskade vårdplatserna och vårdköerna ökade.
      Så länge vi har vården uppsplittrad i 21 fristående regionerna där det inte finns någon nationell styrning eller kontroll så kommer inte vården att vara jämlik.

        Lögn Moderaterna och KD styrde alla utom 1 region i sjuk och äldre omsorgen och även nedläggningen av BUP på 11 platser?! Så sorgligt att folket inte vet bättre och röstar rött i regionvalet så sjukvården får fungera från barn till gamla i vårt land?!

          Lögn? Herregud det är för fan offentliga uppgifter. Här ser du vilka som styrde de olika regionerna år 2014-2018, och som du ser så styrde S de flesta regionerna.
          https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_kommun-_och_landstingsstyren_i_Sverige_2014–2018

          Du kanske ska läsa på lite mer innan du går och röstar. Du verkar inte riktigt ha koll.

    SD – bäst
    MP – sämst

      Hur kan du rösta på nynazister?

        Sluta med ditt fåneri. Kolla in S och V till exempel. Och MP är ju ett stort jävla skämt. De har förstört Sverige.

          Varför har MP förstört Sverige? Ser det ofta i denna valrörelse men fattar inte

            Stängt ned kärnkraften i Ringhals i förtid tex.

        Det var Socialdemokraterna och Centern som ivrade för att rasbiologiska institutet en gång bildades…

          Alla partier var dock överens om det, om det nu är relevant 2022.

            Sossarna nämns väl för att det är dom som mest påkallat detta epitet på SD.

            Historiken verkar ju vara viktig när det gäller SD…

        Zzzzzz

          Svaret var till Anonym / 2022-08-31 16:35
          Hur kan du rösta på nynazister?

      Blåa lappen!!

    Ebba erkände under press igår att beslutet att lägga ner kärnkraftsverk togs under Alliansens tid, ändå skyller hon på regeringen. Hon var inte med i riksdagen de åren säger hon. Vilket hyckleri!

      Nej det var V, S, C och MP som röstade igenom tidigareläggning nedstängning av Ringhals 1+2.
      Och det var även S-MP regeringen som avbröt planerna på utbyggnad av Ringhals 5+6 år 2014.

      ” Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har varit tydliga med sin avsikt att avskaffa kärnkraften. Man har lovat nedläggning, och tillsammans med Socialdemokraterna lagt ner sex av tolv reaktorer och genom sin politik skapat en elkris. Om Socialdemokraterna ska bilda regering efter valet kommer de att vara helt beroende av stöd från de tre partier som har fortsatt avveckling av kärnkraften som en av sina högst prioriterade frågor”

      https://www.expressen.se/debatt/sa-lyckades-politikerna-skapa-dagens-elkris/

        Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift.

          ” SD, KD, M och L förlorade om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals med en enda riksdagsröst.
          Beslutet beskrivs som den definitiva dödsstöten för den nyss avstängda reaktor 2.”
          https://www.svd.se/a/rAKnjw/riksdagen-rostar-om-ringhals

          Här kan du även läsa vad som gjorde att Ringhals inte längre ansågs som lönsam. (Effektskatten som S införde 2015 på kärnkraften). Helt sjukt att sittande regering försöker smita undan ansvar för sin egen politik.

          https://www.skgs.org/att-kraftverk-slas-ut-ar-ett-resultat-av-politiska-beslut/

          Du är medveten om att Vattenfall är ett statligt ägt bolag?

    KD 2022

    I vissa delar av landet köar människor för mat?
    Jag får inte den vård jag behöver för dom är privata och bara skiter i en.
    Politikerna har öst pengar till andra länder men när det gäller Sverige får folk köa för mat och ingen vård. Fy fan.

    Med tanke på alla problemen vi bara ser öka och öka samhället så finns bara ett parti för mig.
    Ett parti som har varnat för denna utveckling en lång tid och som är de enda parti som inte är skyldig till denna utveckling (då alla partier tävlat om att ta mest avstånd ifrån dem).

    Så det blir givetvis Sverigedemokraterna för mig och för Sveriges bästa ??

      Håller tyvärr med. Den frågan kommer tyvärr avgöra för mig och för många andra. De andra partierna har gjort så jövla stort misstag att inte ta upp frågan förrän det var för sent

      ??

      Stackars dig. Så korkad och insiktslös.

        Så starka motargumentet att man häpnar.
        Kämpa på.

          Behöver inte kämpa, Lewis. Du är en person med noll kunskap om vad som har varit, dvs totalt historielös och därför är du lika okunnig om vad som kan ske igen. Råder dig att plugga historia men det kommer du antagligen inte att göra för det är ju så mycket lättare att låta sig inlemmas i högerextremisternas förljugliga värld. Därför tycker jag synd om dig.

            Tycker synd om dig som gör samma misstag som många på vänsterkanten gör, nämligen tror att särskilt många bryr sig om vad ett parti gjorde för 30år sedan istället för focusera på vad de faktiskt gör idag.

            O att du är vänster råder ingen tvekan om då du går till personangrepp.

              Um just det, det är ju vänstern som angriper och mordhotar journalister och politiker av motsatta åsikter. Var juså klart en socialist som försökte mörda Annie Lööw. Har själv fått veta att jag borde knullas med en motorsåg (!) av en av dem du ger din röst. Men, så klart är mina så kallade personangrepp värre. Herregud, jag förelog att läsa in sig på historia och det är ju så klart oförlåtligt i sd-land. Mea culpa.

                Ditt första svar till mig var inte att jag skulle läsa historia utan att jag var korkad och insiktslös.

                Så med tanke på de så skulle jag påstå att du hittar på allt och bara är bitter.
                Då du inte har något att komma med utan påhopp och snömos så kommer jag inte offra mer tid på dig.

        Men snälla, var lite trevligare! Ingen kallade sossen eller kommunisten längre upp i tråden för korkad. Låt oss ha diskussioner här utan tillmälen.

      Jag undrar så hur man kan anse att SD är för Sveriges bästa. På vilket sätt? Har ni läst partiprogrammet? Lyssnar ni när de pratar? Och tycker då på riktigt att det är rimligt att ett demokratiskt land som Sverige ska styras av dem? Jag blir på riktigt rädd av svar oavsett. Antingen tycker ni faktiskt så, eller så vill ni bara helt enkelt bli av med invandrare, eller så tror ni på populistiska utspel utan någon evidens. Vet inte vilket som känns värst

        För att svara på dina frågor.
        1: Kortfattat svar,de såg alla problemen komma och har en lösning på de dessa.
        2: Ja
        3: Ja
        4: Ja

    Lombax men du kräks inte över att en nazistförsökte mörda henne?

      Men det är ju inte en jämförbar grej? Vilket parti verkade mördaren i?

      Men sluta älta, gjort är gjort och hon klarade sig. Men nu skall det fiskas röster och sympati..

      Hur många andra i regeringen har inte fått ta emot hot? Finns inom alla partier.
      SD har fått en del hot de med, men det talas det tyst om. Vänstern aka AFA är minst lika farliga som NMR då båda är extrema.

    Ja det är riktigt äckligt. Liiite för många nu för att vara en tillfällighet. Ser nästan ut som en infiltrering av makten.

    Säga vad man vill om SD men de har aldrig haft fel.

    Så tramsigt för övrigt med den här ”granskningen” nu om vem som har varit på julfest hos mc-klubb. Vilket jävla trams. Det är bättre de hade granskat alla pedofiler och annat patrask i de andra partierna.

      Utom när dom ljuger som du Lisa

      Var väl en KD som varit på mc-klubb?

      Våra politiker ska väl för sjutton inte ha något som helst samröre med någon grupp som driver organiserad brottslighet!
      Oavsett om det ”bara” är en julfest det handlar om. Man ska inte sätta sin fot på sådana ställen om man är politiker.
      Vill man gå på julfest på en mc-klubb finns det väldigt många andra man kan gå till och som INTE håller på med kriminalitet.

    Hur kan man tro att sd skulle klara av att styra sverige. Hur?

      Hur tycker du Sverige styrs idag?

      Vilket enskilt parti kan styra Sverige tror du? Inget parti kan klara det utan samarbete. Eller skämtade du bara?

    Hoppas verkligen på maktskifte!!
    Har redan röstat.

    Den som har ett hjärta som ung, röstar rött. Den som har en hjärna som äldre, röstar blått!

      ?

    Jag kommer inte bli förvånad om sossarna och moderaterna bildar regering tillsammans, för att blocka SD. och när man ser vilka förslag de lägger in så borde ni alla bli jävligt rädda. Vi är på väg mot en polisstat.

      Kommar ALDRIG hända, det är helt orealistiskt.
      M och Kd har släppt in Sverigedemokraterna i värmen, så nått S+M kan du bara glömma.

      Lugn nu. Rycks inte med av katastrofkänslorna alla sidor vill påstå ska ske utan dem i styret.

    HUR kunde jag rösta på sossarna senaste valet? Skäms nu när jag ser hur landet har barkat. Ibland vill jag bara ta min lille son och flytta till Norge där det fortfarande känns tryggt. Där det fortfarande är ovanligt med skjutningar och där inte nioåriga grannflickor blir grovt våldtagna och nästan dödade mitt på ljusa dan av utländska ”pojkar” i oklar ålder. Fy fan, nej i år blir det andra blocket! Tack och hej

      Och skulle jag flytta dit skulle jag givetvis lära mig språket (även om norska och svenska är så lika att det knappt behövs) och arbeta och göra rätt för mig.

    Hur kan ni fortsätta rösta på samma skit när landet går utför?

    Som kvinna, högutbildad, 28år var valet väldigt enkelt för mig. Lagt min röst på Sverigedemokraterna!

      Du glömde nämna att du också är vit och förmodligen blond

        Min pappa är grek och min mamma är halvitaliensk 🙂

    Det här kommentarsfältet bevisar att det är många basement dweller män från flashback som kommer hit och skriver att de ska rösta på SD eller skiten AFS.
    Kollar man på ÖS eller inlägg om influencers så är de flesta liberala typ, väldigt moderna vänster åsikter,feminister osv. men så fort det handlar om politik så ändras miljön helt och hållet här inne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.