Professorn vill ha hårdare straff för förtal

Juridikprofessorn Mårten Schultz har kommenterat domen mot den kvinnliga influencer som i dagarna fälldes för grovt förtal av Allingsås tingsrätt.
Han säger att rättsväsendet har svårt att hantera den här typen av brottslighet och menar att det fortfarande är vanligt att folk hängs ut som brottslingar i Facebookgrupper eller liknande, där det postas bilder på människor som påstås stjäla eller liknande, och näringsidkare kan pekas ut som bedragare.

Mårten Schultz säger till Sveriges Radio att det behövs strängare straff och att fler personer åtalas för förtal på nätet.
Att den här typen av förtal kan förstöra människors liv och att det är trist att rättssamhället inte ingriper hårdare.
Att det är en väldigt liten andel av de förtalsbrott som sker i det digitala Sverige, som leder till någon form av åtgärder från rättssystemet.

 

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Om det hade vart hårdare straff för förtal redan nu, kanske Ebba Bush dömts till fängelse!
    Vad skönt det hade varit, att vi sluppit henne i valrörelsen! ✌?

      Varför skulle ett hårdare straff innebära just fängelse, inget han föreslår. Hon är ju redan dömd med villkorlig frigivning och har erkänt

        Ta inte allt så bokstavligt! Använd fantasin vettja?! ?

          Det går inte att tolka ditt svar som något annat än bokstavligt.
          Var du ironisk eller sarkastisk där så misslyckades du. Man behöver vara en väldigt skriftlig skribent för att få fram diskret ironi i text.

          Om man behöver tolka din text så har du misslyckats att få fram din poäng. Testa med att skriva vad du menar nästa gång 😉

            Och du behöver ta ett chillpill. Är du alltid lika rigid?

              Ta inte allt så bokstavligt! Använd fantasin vettja?! ?

                ? okej!
                Ha en fortsatt bra söndag! Obs! utan ironi.

                  Ha en bra söndag du också!
                  Obs, kanske med ironi, förmodligen inte, men vem kan egentligen veta helt säkert? ??

                    Bloggbevakning i ett nötskal! ?

            Skriftlig skribent ?

              Skicklig skulle det ju vara! ?
              Att det tog så lång tid innan bågbron reagerade på den! ?

                *någon!!
                Vad sjutton händer med min autocorrect idag?

                Jag autocorrect är inte din vän idag. Bågbron. ???

                  ??

        Och ändå får hon jobba kvar i politiken som dömd brottsling? Sjukt

      Eller sossarna och mp som kastar ut massa kommentarer hela tiden.

        Stark comeback.

      Hehe, låter som att du är rädd för Ebba i valrörelsen! Hon är en duktig debattör, tydlig med vad hon vill och har skinn på näsan. Älskar Ebba och fascineras av vänsterns rädsla och desperata försök till smutskastning av en stark och snygg kvinna som vågar ta plats.

        Hon är inte duktig debattör ? hon är bara högljudd för hon kan inget annat än det och säger saker hon tror låter bra. Hon om nån håller på med smutskastning.

        Hahahahah åh nej vad kul att se att någon köper hennes hemska retorik som bygger på lögner.

        Hon är läskig. Dessutom för hon en hård och inhuman politik. Hon är Sveriges svar på Sarah Palin. Nu vill hon dessutom släppa in nynazister i regeringen.

          För det första men miljonte gången SD är inte nazister. Det är såååååå tröttsamt med samma slitna retorik dag ut och dag in. Alla partier har en mer eller mindre smickrande historia. Alla. Det är det man gör nu som är det viktiga och därför ska S inte ha makten i några mer år alls.

            Håller med om att man kan låta historien vara historien. Men det är mindre än en vecka sedan senaste nyheten om att en SD-politiker engagerat sig i NMR och det är alldeles för många för att det ska vara enstaka fall. Förstår att du kan vara trött på tjatet men så länge det ser ut såhär får du nog stå ut med det.

              Skyller du tex alla pedofiler i Centern på Centern själva eller ser du det som enskilda individer som gör fel?
              Tänk på det.

                Alla partier har haft politiker som är dömda för grova brott som t ex sexualbrott eller mord men det är såpass få att det faktiskt är enskilda fall. Hade det varit t ex 7 SD-politiker som avslöjats som nazister senaste åren hade jag kunnat köpa enskilda fall, men det är så många fler.

                  Jag tycker Jimmie Åkesson är en klippa som orkar stå ut med sånt här tjafs i 15 år hittills. Jag orkar knappt 10 minuter här.

                    Såklart du tycker det. SD-supportrar idoliserar Jimmie Åkesson och ser honom som den starke och perfekta ledaren. Är också en del av ideologin som är rätt farlig.

                      Jag gillar Nooshi skarpt för hon är smart, handlingskraftig och modig. Men, skulle aldrig rösta på hennes parti. Att gilla egenskaper hos partiledare är inte att idolisera och betyder inte heller att man röstar på dem.

                      Jag tycker att Jimmie är den bästa partiledaren. Tyvärr är han inte ledare för ”mitt” parti. Men hans sätt att argumentera osv föredrar jag framför de andra.

                    ID! Förstår att det är svårt att ta in att dina älsklingar i SD är nynazister. Men så är fallet oavsett om du tycker att det blir ”tjatigt”.

                      Denna kommentar förklarar varför valrörelsen detta år bedrivs i sandlådan. Vägrar att tro att hela Sveriges befolkning har blivit så fördummade och infantila att de kläcker ur sig en kommentar som din utan att rodna.

                    Men Åkesson går väl på medicin?

                      Jaha och vad vill du få sagt med det? Att han måste äta stora mängder Ipren för att stå ut med att vara omgiven av tramsiga människor med tjatiga kommentarer?

                      Det är väl bättre att äta sin medicin än att som AL gå runt och aldrig ta någon.

            Undrar varför inte S och MP går på Vänstern som har en historia gällande att de är kommunister.

              För att vänstern har arbetat hårt med att göra upp med sin historia. Det har inte SD.

                Märkligt då att de är det enda partiet som håller sig med en chefsideolog som har till uppgift att hålla alla partikamrater renläriga. Det ordnas kontinuerligt utbildning och diskussionskvällar i Marx kommunistiska manifest. Även om jag personligen tycker att SD och V är same shit different name så har jag aldrig någonsin hört att SD har en chefsideolog och att mein kampf är SDs ideologiska bibel.

                  Skrapa lite på ytan i SD, typ en centimeter, sen kryllar det.

                    Det är möjligt men de facto har V som enda parti en chefsideolog och följer en ideologi som förkastas av de flesta. Vs stöveltramp och flaggviftande är välorganiserat. Dit har SD inte förflyttat sig.

                      Bara Oscar Sjöstedt som ”skämtar” om att sparka på liggande judar m.m.

                      SD har ju en chefsideolog, Mattias Karlsson. Eller har han inte den titeln längre?

                      Lovisa det är en titel som journalisterna tillskrivit honom. SD har inte den organisationen, ännu? Min poäng är att V faktiskt inte är ett dugg bättre än SD.

            ”Av de kandidater från riksdagspartierna som kopplas till nazism och högerextremism står en stor majoritet – tre fjärdedelar – på Sverigedemokraternas listor.”

            https://www.expressen.se/nyheter/har-syns-sd-politikerns-marsch-med-nazisterna/

            Så du har gått på SD:d trollfabrik som sprider ”alla har ett bagage”. Tro mig, har hört samma trötta kommentar flera ggr. Det är stor skillnad mot ett förflutet på 30- 40-talet mot att fortsätta ha dessa värderingar i modern tid, då vi har facit i hand. Jag förstår att vi alla vill ha hårdare straff i denna sakfråga men jag förstår inte hur man som kvinna vill stödja ett enfrågas-parti som dessutom har en väldigt unken kvinnosyn. Ska KD och SD släppas fram kan vi ju se fram emot att våra rättigheter börjar dras tillbaka successivt.

              Den kommentaren kan falla väldigt platt beroende på vilket parti du själv kommer rösta på nästa söndag.

                Jag kommer iaf inte rösta på ett kvinnofientligt parti.

          Men gud folk som säger att Ebba är läskig har aldrig varit med om nåt läskigt ?

            AL däremot. Den blicken.

              Reagerar mest på att AL enbart berättar vad hon inte tänker göra. Känns tunt att rösta på ett parti som man inte har någon aning om vad de faktiskt tänker göra.

            Fråga farbron som hon manipulerade tills han sålde sitt hus trots att han inte ville. Hon är iskall. ?????

              Är du den gubben eftersom du vet att han inte ville? Hans släkt hade ett finger med i spelet också

              Fakta kvarstår, han blev av med huset.

          Den här regeringen har genom inkompetens och ideologi försatt oss medborgare och vårt näringsliv i en ohållbar situation! Nu har Europa en energikris som orsakats av att många europeiska länder inte varit självförsörjande på el utan beroende av rysk gas.
          Sverige har sedan vi byggde kärnkraften och vattenkraften varit självförsörjande. Det har den här regeringen genom skatter och ägardirektiv (till det statligt ägda Vattenfall) sett till att rasera genom att lägga ner 4 kärnkraftsreaktorer i södra Sverige!!
          VÅR elbrist är skapad av S+Mp+C+V och deras kärnkraftsmotstånd.
          Rösta bort de nu!

            Ja tyvärr är det så. Men det finns också en enorm inkompetens inom Svenska kraftnät som bidragit till problemet.

            Problemet började när energimarknaden avreglerades 85/96 av Bildt och Persson. Sedan var det upp till marknaden med elförsörjningen och ingen tar ett helansvar.

            Vi är fortfarande självförsörjande på el, Sverige är den största exportören av el i ela Skandinavien. Det vi delvis har är kapacitetsbrist i ledningar söderöver men de skenande elpriserna är ett resultat av eu-politik som varit utom våra riksdagspartiers påverkan och kontroll.

              Nu lade man ju ner kärnkraften i söder INNAN man har ledningar som kan föra ner eller från norr till söder.
              Då spelar det ingen roll att det är överskott av elproduktion i Norrland när det är underskott i södra Sverige om du ändå inte kan använda den i södra Sverige.

              Bygger man ut ledningarna i norr till söder kommer det ändå bli brist på el i HELA Sverige inom en 10-års period iallafall då Norrland kommer behöva mkt mer el iom industriexpansionen där nu.

              Politikerna till vänster har BARA tittat på att det i Sverige finns ett totalt överskott av el men inte att det är brist i söder och överskott i norr utan tillräckliga ledningar däremellan.

              Dessutom behövs stora tunga kraftverk som kärnkraft, vattenkraft (går ej bygga i södra Sverige) eller fossilkraft för att öka överföringskapacitet i ledningarna.

                Hade man inte lagt ner kärnkraften så hade de europeiska priserna inte påverkat oss över HUVUDTAGET. Eftersom vi inte hade haft nån brist utan varit SJÄLVFÖRSÖRJANDE.
                Sverige SKA vara totalt självförsörjande av el! Och det kan vi bli igen. Bygg kärnkraft!

                  Det hade inte påverkat rådanden priser alls då elpriset bestäms av den europeiska marknaden. Den enda skillnaden hade varit att vi exporterat mer el till övriga Europa.

                Det var inte politiska beslut att lägga ner kärnjraften, det var matknadsmässiga då det inte var ekonomiskg att driva de gamla reaktorerna eller byta ut dem till nya (undantaget barsebäck pga danskarna)

                  Nej det stämmer inte. Däremot har det fram till nu varit en väldigt stor investering att bygga nya kärnkraftverk. Men med dagens utveckling med minikraftverken är de igen lönsamt att investera i kärnkraft och kanske just därför som s svängt i frågan.

                  Man är inte självförsörjande på el om det är brist vissa dagar på vintern när det inte blåser. De dagarna kommer vi behöva koppla bort (släcka ner) vissa områden i taget i södra Sverige för att det är brist.
                  Så även om vi kopplar bort oss helt från den europeiska marknaden så är det denna verklighet vi får leva i. Vill vi ha ett land där människor och industri måste släcka ner vissa dagar på året? Vi hade ett av världens bästa elsystem men det bygger på att vi har en bas av kärn- och vattenkraft. Utan dessa får vi räkna med att släcka ner vissa dagar.
                  Jag vill ha ett Sverige där vi exporterar vår kunskap, innovation och varor inte ett fattigt kallt land där industrier och företag får lägga ner.

                    Roterande lastfrånkoppling bedöms som högst osannolikt i SVKs analys. Risken finns absolut men det är bedömt som högst otroligt. Roterande lastfrånkoppling är ett sätt att bevara balans mellan produktion och konsumtion för att bibehålla frekvensen om 50hz.

                      Man ska vara en smula hälsosamt kritisk till analyser från svk. De har en hel del missar i bagaget och kompetensnivå på högre chefer och ledning finns mycket att önska.
                      Åtgärden görs för att begränsa stora elavbrott. Ju mer vi elektrifierar ju större blir belastningen på elnätet som redan nu i vissa delar av landet är farligt bristfällig.

        Duktig debattör som viftar med en falukorv i en radiodebatt?

          Hon försöker vara folklig!

            Synd då att hon valde just radio att vara folklig i.

              ?
              Finns dock bild på Ebba med korven i högsta hugg! Tror hon själv att någon är så dum att den röstar på henne för det.

        Du kunde väl hoppat över snygg om du ville lyfta henne. Känns som onödigt att säga om en kvinnlig politiker man anser som duktig och kompetent. Eller du menade kanske att vänstern är rädda för henne för att hon är snygg? Isåfall var det ju relevant. Vi vänsterfeminister är ju kända för att vara håriga, manhaftiga häxor och gillar inte snygga kvinnor. Tycker dock själv att Ebba är en väldigt duktig debattör.

        Förstår inte varför kvinnors utseende alltid ska tas med in i diskussioner, vad i hela friden har det med saken att göra.

      Helt ofattbart att vi har en dömd brottsling bland partiledarna, och att ingen reagerar på detta. Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Ebba måste ha en hållhake på många. Annars hade hon varit rökt nu.

        Tror mer på att hon är en psykopat utan skrupler.

        Jag är nog mer fascinerad av att ett parti väljer en ledare som är så uppenbart obildad och okunnig i det mesta. Hon får poäng för att vara street smart men hennes gapighet är bara störande.

          Om någon är gapig är det väl Nooshi

            Nooshi upplever jag inte som gapig. Hon håller sig ofta lugn. Annie däremot är nästan i Ebbas klass och Märta hon gränsar till hysteri.

            Nooshi är ju sävlig.

      Om man inte gör förkastliga gärningar så slipper man ju att folk berättar om det…

      Vi behöver hårdare straff för sexbrottslingar. Helt sjukt att kvinnor blir dömda för att berätta att de blivit våldtagna.

      Folk som kommer med sådana här förslag verkar jäkligt suspekta. Undrar vad han har för anledning att vilja sätta munkavle på utsatta?

      Som att inte våldtäkter också förstör liv, och mycket värre. Våldtäktsmän förtjänar däremot konsekvenser.

        Det är väl ingen som påstår att våldtäkter inte förstör liv? Det är två olika brott och du kan bli dömd för våldtäkt samtidigt som jag blir dömd för förtal av dig. De står inte emot varandra på något sätt.

        Våldtäkt är straffritt. 0,7% döms. Vem som helst kan våldta hur mycket han vill och vara säker på att gå fri.

        Är fördjävligt när våldtäktsoffer inte får upprättelse men gärningmannen får det.

    Tycker man behöver skilja på förtal när det är sanning och förtal när det är lögn. Där borde straffen skilja sig.

      Varför borde man det? Jag tycker att det är fullt rimligt att det är rättsstaten som står för att utfärda dom och påföljd och inte civilsamhället. Det står en fritt, enligt rådande lagstiftning, att berätta vad man blivit utsatt för utan att förtala någon.

        Nä men det är ju just lagstiftningen som isf skulle ändras.

        Men det är typiskt Sverige att tycka mest synd om förövarna.

          Okej, ändras då till: om du är dömd i domstol och har fått ett straff så är det fritt fram för folk att sprida uppgifter om dig i evigheter så att du kanske aldrig mer kan komma in i samhället? En social livstidsdom mer eller mindre? Hur tänker du att det skulle göra samhället säkrare och bättre med fler människor i ett livslångt utanförskap? Är det inte bättre att rättsväsendet utfärdar påföljd och att kriminalvården har en rehabiliterande funktion med målet att undvika återfallsförbrytare?

            Och hur tycker du DET arbetet går…?

      Men hur ska du avgöra om det är lögn eller sanning? Det gör vi ju inte ens i brottsmål. Där avgör man om bevisningen är tillräckligt stark för att utdela en fällande dom. Att någon går fri betyder inte att målsägande ljög nödvändigtvis t.ex., bara att bevisningen inte var tillräckligt stark. Det är omöjligt att avgöra och att ens försöka skulle kräva lika mycket resurser som en brottsutredning och brottsmål.

    Varför skulle ett hårdare straff innebära just fängelse, inget han föreslår. Hon är ju redan dömd med villkorlig frigivning och har erkänt

      *Villkorlig dom. (Villkorlig frigivning är hänförlig till ett fängelsestraff:)

        Okey ?

    Är trött på folkdomstolar. Där faller utpekanden på nätet in.

    Jag har visserligen aldrig påstått att jag är särskilt smart, men jag förstår inte varför förtal är förtal om det man säger är sant. Särskilt om det skulle vara av allmänintresse att veta nåt, tex om vilka i ens närhet som är dömda(!) pedofiler.

      Håller med, om personen är dömd/skyldig så förstår jag inte problemet. Höll man på såhär innan? Nu känns det som folk stämmer för förtal hela tiden.

        Det är väl inte så konstigt att det finns en ökning i och med sociala mediers intåg i våra liv.

          Eller så har man lärt sig att man kan använda förtal mot allting nu bara för att få ut pengar eller tro man ska få upprättelse oavsett om man är skyldig eller inte.

          Och övervakningssamhället…

      Förtal handlar om att säga någon begått ett brott utan att personen blivit dömd för det.

        Nej det kan vara förtal oavsett hur sant det är.

          Ja, det är ju det jag säger. Men skulle inte använt ordet dömd det kan missuppfattats.

            Du förstår uppenbarligen inte – det kan vara förtal även om personen är dömd.

            Det var inte alls det du sa.
            Förtal är att utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, spelar ingen roll om uppgifterna är sanna (dömd) eller falska (lögn)

        Aha då är det ju inte så konstigt att Monasuniversum torskat dit för förtal. Konstigt att det inte hänt fler gånger med tanke på hur hon hänger folk i tid och otid. Allra helst om det är någon ”känd” person inblandad.

        HejjagheterMonaochärsåtråkigattjagmåsteskrivaomandrasolycka.

          Jag har aldrig förstått hur hon kunde komma så lindrigt undan med Moa-historien. Den där kvinnan som påstods existera.

            Obegripligt

        Inte bara. Kan mycket väl vara så att personen är dömd och att det ändå är förtal. I Ebba Bushs fall handlade det ju om att hon berättade om tidigare dom.

        Nej. Kan t.o.m. vara förtal att sprida en dom.

          Det är väl en anledning att domen är en offentlig handling?

            Det kan absolut vara förtal att sprida en dom, trots att den är offentlig.

      Precis, som att man ska tysta sanningen bara för det kan såra stackarn som det står om.

        Men om det viktigaste för en brottsutsatt person är att få namnge gärningsmannen så har det ju ett stort inslag av hämnd. Om syftet är att dela sin historia är det ju fullt möjligt utan att förtala gärningsmannen. Är personen dömd har denne fått sitt straff utfärdat av rättsstaten, och ytterligare bestraffning av civilsamhället urholkar rättsväsendet. Då kan vi ju införa foldomstolar a la Mellanöstern eller börja främja en hederskultur där ett fel är socialt oåterkalleligt på livstid. Det är inte humant, det är fasoner som hör hemma på medeltiden och inte i ett modernt samhälle, skärp er alla hämndlystna galningar och fundera några varv extra på vad det faktiskt är ni förespråkar!

          Vissa saker borde ju dock vara socialt oåterkalleligt på livstid, typ mord, sexualbrott mot barn osv. Vill man inte bli behandlad som medeltiden så hade man ju kunnat låta bli att förstöra någon annans liv till att börja med.

            Vilket gammaltestamentligt synsätt.

              Okej. Dömda pedofiler och mördare kan ju jobba på ditt barns förskola, han som dömdes för våldtäkt på nåt äldreboende kan ju jobba med din mamma den dagen hon hamnar på ålderdomshem. Har man avtjänat sitt straff så är det väl helt fine.

              Oavsett hur man ser på att människor kan förtjäna en andra chans så ska det väl ändå inte vara olagligt att berätta för andra om vad dessa människor gjort.

                Fast man kan ju göra bakgrundskoll på personer man potentiellt tänker anställa för roller där en viss brottsbakgrund kan vara en risk och olämpligt. Även om man tjänat sitt straff. Att basunera ut namnet på sociala medier är ju inte lösningen där, rätt osäkert jämfört med en koll direkt hos polisen.

                  Belastningsregistret visar inte domar äldre än 5 år, det är alltså fritt fram ganska snart efter man kommit ut.

                    Poängen är mer att en bakgrundskoll fortfarande är ett bättre alternativ än att förtal ska vara tillåtet i syfte att inte riskera anställa folk med olämplig bakgrund. Om man ändå ska ändra på något är det ju isåfall rimligare alternativ att ändra hur gallring fungerar än att göra förtal lagligt.

                      Jag vill även veta om min granne skulle vara dömd för vissa typer av brott. Förstår inte varför man ska skydda människor som gör fruktansvärda saker.

                      12.19 – Jag vill veta vilka av mina grannar som är dumma i huvudet och förespråkar medborgargarden och uthängning av människor man inte gillar.

                    Det gäller väl inte alla brott? Och 10 år är det väl?

                      10 år om du har suttit inne, dvs dömd till fängelse=i regel allvarligare brottslighet (for the record, har inte ”suttit” själv).

                Det är ju dock inget som avhjälps genom förtal av gärningsmannen. Dessa uppgifter framkommer ju om arvetsgivaren gör en bakrundskontroll…

                  Javisst, dalta med livsfarliga människor då. Om det får dig att må bra och känna dig trygg ute i samhället.

                Nu har du blandat ihop hela fruktskålen. Det finns redan idag begränsningar vad gäller vissa brott och yrken. Många företag begär att personen man vill anställa drar ut sitt brottsregister.
                Det är mycket bättre att säkerställa att de som är olämpliga för vissa jobb gallras bort innan de anställs. Sedan behöver vissa arbetsgivare läs kommuner bli mycket duktigare på att kontrollera. Men att låta gemene man ta saken i egna händer är en direkt dålig och farlig lösning.

                  Jag tycker ändå att det är allmännytta att veta när människor begått vissa brott. Men vi får väl tycka olika och ha olika mardrömmar då helt enkelt.

                    Om du har mardrömmar över att inte ha koll på vilka i din omgivning som är brottsdömda har du ett helt annat problem att ta tag i.

                      Jo det var ju precis det jag sa

                      14.11 – Jag vet vad du sa men det var inte det jag sa. Läs igen.

      Håller med, om man är sjyst så slipper man bli uthängda…

    Du verkar besatt av förtal, och skriver ofta om det. Har du någon personlig upplevelse som spelar in?

    Jag är på kvinnors sida. Vi ska kunna namnge och berätta om våra upplevelser utan risk för att bli stämda. Det systemet sätter män igång så fort de klurar ut hur. Så allt gagg om förtal smakar surt i munnen…

      Ja männen har verkligen gått igång på förtal nu, det skriks förtal hit och dit i försök att rädda sig själv och utsätta offret för ännu mer lidande

      Shit vad känslostyrd du verkar. Vad har du själv råkat ut för.

        Säger den kliniskt avskurna personen kallt! ?

          Tydligen så känsligt att du inte ens kan svara utan måste ducka genom att vara dryg.

            Jag är inte TS.

              Då är din kommentar ännu mer obegriplig.

      Du vet om att även män kan förtala? Är du emot de fallen när män förtalar kvinnor då?

      Intressant fråga, hoppas att du får svar.

      Även män kan förtala, och hotet om förtal kan användas som vapen mot kvinnor som kanske redan befinner sig i utsatta situationer. Alla förtalsmål handlar inte om kvinnor som anklagar män för våldtäkt. Förtal kan vara allt möjligt, och man kan inte skriva lagar som tillåter kvinnor att förtala men inte män.

        Ja, ett inte helt ovanligt förtalsmål är att en man som fysiskt eller psykiskt misshandlat sin flickvän börjar sprida rykten om att t ex hon prostituerat sig, missbrukar drogar eller kidnappat deras barn efter hon lämnat. Folk som ropar om att förtalslagen borde skrotas tänker sällan på att den skyddar kvinnor också.

    Ot men vet ej var annars jag ska skriva för börjar bli riktigt trött på att bli satt i mod per automatik och jag vet inte med mig att jag skrivit något som skulle vara anledning till detta, så snälla Camilla eller någon annan som ser detta, kan ni göra så jag slipper mod hela tiden! Tack på förhand 🙂

      Jag vet faktiskt inte varför du fastnar. ☹️

      Jag är också ständigt i modd sedan ett tag tillbaka, vet inte heller med mig att jag har skrivit något olämpligt. Så himla trist ☹️

    Det här är ju lite knepigt att förhålla sig till. Eftersom bevisföringen väldigt ofta inte håller i rätten och så många skyldiga kriminella personer spetserar runt fritt i samhället så tänker jag att det här är en farlig väg att gå genom att tysta folk. Återigen ett exempel på hur vi sakta men säkert slussas in i någon form av diktatur utan åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

      Men ditt argument är ju helt knasigt. Förklara gärna hur förtal skulle bidra till ökade vittnesmål i brotsutredningar och även till fler fällande domar och hur rådande lagstiftning bidrar till en tystnadskultur.

    Hela internet är ju förtal. Lägg ner internet istället, lägg ner skiten

      Håller faktiskt med dig troll-Lisa! I alla fall sociala medier borde tas bort helt

      Kommer sakna dig Lisa den dagen du inte känner för att försöka provocera här ??

        Det är väl ingen trollning? Hon har en poäng, helt klart.

      Ja det skulle lösa problemet. Läste en krönika av en känd kriminolog som hen lagt upp på sitt IG. När hen håller sig till sitt fackområde är hen både saklig och nyanserad. Tyvärr har hen kastat sig in att diskutera eller snarare föra ett propaganda krig mot högerblocket och SD i synnerhet. Retoriken är osaklig och onyanserad och hen balanserar farligt nära förtal. Hen är uppenbarligen medveten om detta själv och rationaliserar kring att hen enbart håller sig till fakta. Problemet är att det inte är all fakta utan bara den som passar det egna syftet. Problemet är att med sociala media kan vem som helst göra sin röst hörd och i vissa frågor kan det vara farligt att erbjuda den friheten för det är så lätt att nå ut med propaganda till så många.

    Jag undrar en helt annan sak. Fayme skriver att hennes Instagramreklam motsvarar en deltidstjänst på 50%, i tid alltså. Jag har inte sett att hon har extremt många samarbeten, vad är det som tar fyra timmar per dag? Hon har för det mesta bara något samarbete per vecka uppe. Ok om hon i början behövde ta 500 bilder för att få en bra bild att lägga upp, men efter flera år blir man väl snabbare? Plus att hennes bilder sällan är särskilt redigerade.

      Hon vet nog inte hur det är att jobba halvtid…

        Nej det förstår jag också att hon inte vet, men fyra timmar är fyra timmar, vad gör hon i fyra timmar om dagen som resulterar i 1-2 inlägg per vecka?

          Är hemmafru.
          Det ”jobb” hon gör på sociala medier tar max 1-3 timmar i veckan att fixa med och göra

            Dessutom undrar jag, hon kallar sig föräldraledig. Drar hon av fyra timmar per dag då från föräldrapenningen? Eller hur funkar det när man är föräldraledig influencer?

    Ni som ska rösta på Moderaterna, Liberalerna eller KD, hur känner ni för att SD kommer att sitta i samma regering om de ( gud förbjude) vinner valet?

      Jag känner bara att om svenska folket röstar så, så är det inte något märkligt med det. Vi har demokrati och det är på tiden att även SD får visa vad de går för i skarpt läge. Väldigt lätt att alltid vara i opposition och ha svar på alla frågor, menar jag. Med dem i regeringen skulle alla få en reality check.
      Personligen kommer jag rösta på L, har aldrig röstat SD.

        Jag håller helt med. Har aldrig och kommer aldrig att rösta på SD men jag tycker också att det är dags för dem att visa vad de säger sig kunna. Ni vet… ”make Sweden great again”…

        Håller med. Dessutom är det ingen som funderar på det odemokratiska i att c, v, MP och s ägnar hela valrörelsen åt att dra SD i skiten istället för att angripa hur de vill lösa sina sakfrågor och själva presentera sina frågor de går till val på.
        Dessutom är s senaste utspel om att SD politiker utgör en säkerhetsrisk så underhållande att man skulle kunna tro att det är taget direkt ur ett avsnitt av parlamentet. Lägg till att detta var exakt samma taktik som Trump använde sig av för att få osäkra demokratiska väljare som hatade Hillary att stanna hemma.
        Men den största ironin ligger ändå i att de två gökarna Y och H som själva konstaterats vara säkerhetsrisker i samband med it-upphandlingen hos transportstyrelsen får äran att hålla i presskonferensen.

      Allt är bättre än MP så

        Bryr du dig inte om miljön?

          Det är väl precis det man gör genom att inte rösta på mp. Det närmaste miljö mp kommer är att de har miljö i sitt namn.

            bs

              Den intelligenta kommentaren måste komma från en mpare. ????

            Exakt. Jag tycker att miljön är en av de viktigaste frågorna. Skulle aldrig rösta på MP.

              Eftersom samtliga riksdagspartier utom Mp och möjligen V skiter fullständigt i miljön och klimatfrågan så antar jag att du inte röstar alls.

    Alingsås ??

    Inte om detta men otroligt konstig stämning nu mellan Sandra Beijer och Frida Lund?? Naturligtvis om den klyschiga Köpenhamnsresan (snark).

    Från 6:25 i SBs senaste vlogg (gårdagens blogginlägg) och kommentarsfältet i Frida Lunds inlägg om att reseleda 19 pers.

      Interesting. Vad säger Sandra i sin vlogg? Lyssnar/tittar inte på sånt så en recap?

          Så töntigt sätt att försöka få fler att kolla på hennes video. Har hon så ointressanta videos att hon måste fiska views på bloggbevakningen är det kanske dags att hon börjar göra med intressanta videos? 😉

          Kommer ändå inte lyssna nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.