En kapselgarderob

Hej och glad fredag! Idag tänkte jag berätta om mitt klädprojekt den här hösten. Jag har nämligen bestämt mig för att göra något jag aldrig gjort förut, testa en kapselgarderob! En liten skara favoritplagg som alla går att kombinera, i bra material och klassiska snitt, blir tillsammans vad jag kommer bära i höst. Runt 20 plagg, några smycken och ytterplagg, i en stil jag verkligen gillar. Plus några festplagg för tjusigare tillfällen. // Elsa Billgren

Elsa Billgren har bestämt sig för att testa att ha en ”höstig” kapselgarderob.
Hon har valt ut runt 20 plagg som går att matcha med varandra, och det är endast dessa 20 plagg som hon får använda.
Intressant fenomen. Elsa skriver att hon känner sig fri, och bjuder på hur hennes klädskåp såg ut i vintras, och hur det ser ut nu när det bara innehåller hennes kapselplagg.

Bildkälla: Elsa Billgren blogg och Flickr.

Hennes följare verkar älska konceptet och jag är inte den som är den, trots att jag inte är bekant med det sedan tidigare. 
Det ska bli intressant att se hur hon lyckas med sina 20 plagg.

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det kallas minimalism.

      Men 20 plagg är ju mycket… Eller räknas underkläder in där, för jag kan verkligen inte relatera annars.

        Alltså den där jävla videon som ploppar upp här. Gissar att alla inte ser samma men nu startade en som ser ut som en autentisk video med en skräckslagen, blodig kvinna med ögonbindel och någon håller en kniv mot hennes hals. Det står ”kvinna misstänks fejka kidnappning” men den är väldigt obehaglig och inget jag vill få slängt i ansiktet.

          Förlåt var inte meningen att hamna som svar

          Ja! Får upp den också. Så himla osmakligt.

            Samma här, och det är ingen sån där vanligt reklam som anpassas efter vad man sökt på osv. Står ”video från nyheter24” ovanför

        nej man räknar inte underkläder.. inte heller sportkläder. 20 plagg är rätt mycket och kan bli sjukt många olika outfits om man ser till att välja rätt 20 plagg

          Jag använder nog inte 20 olika plagg ens.

            Det gör du nog. Det är inte så mycket som det låter. Att ha i en hel garderob och inget annat får användas. Tex:

            2 jeans
            2 andra byxor (tex kostymbyxor)
            1 tights/leggings
            2 strumpbyxor (1 beige, 1 svart)
            1 mjukisbyxor
            1 kjol
            1 klänning
            2 baslinnen att ha under plagg (tex ett vitt och ett svart)
            4 toppar/t-shirts/blusar/skjortor
            2 koftor/tjocktröjor
            1 lite finare plagg tex någon festlig topp
            1 kavaj

            = 20.

              Tror dock inte hon räknar in mjukiskläder i dessa 20, och hon skriver att hon har några ytterligare för fina tillfällen. Alltså 20 plagg ”till vardags” … känns rätt mkt.

              Haha – det där är jäkligt mycket kläder! Inser du inte det själv?

                Haha herregud, det är det verkligen inte ?

    Så bra! Jag köper väldigt lite kläder. Jag använder mina favoritplagg till de faller i bitar eller helt tappat formen, då letar jag efter nytt plagg.
    Man behöver ju inte så mycket kläder – och vem vill inte endast använda sina favoritplagg.

    (ja, jag har halkat djupt ner i minimalism hålet på youtube)

      Tips på kanaler att följa på youtube med minimalism? 🙂

        gillar ett konto som heter ”use less”, en dansk tjej som kör mest på bas!

        Hannah Louise Poston har bra videos på att köra ett no buy year: https://youtu.be/56aqaGZxADE

        Christina mychas: https://youtu.be/Y2WqJGfGMfY
        https://youtu.be/5j5jhvZl9G0

        Audrey Coyne:
        https://youtu.be/7hL7mHJ0qvk

        Och så otroliga Caroline Wnkler, den här videon handlar om organisering hemma men det går hand i hand med att ha koll på sin garderob enligt mig:
        https://youtu.be/xRGXi1aTh1w

        Christina Mychas gillar jag!

        Hamnade i modd pga för många länkar tror jag, men Hannah Louise Poston och hennes No buy year-videos är grymma. Sök på ”shop your closet ”, tycker man förlorar lite av andemeningen om man bara tänker att man ska slänga bort allt man redan har och införskaffa en helt ny capsule wardrobe. Oftast har vi redan det mesta vi behöver, vi kan bara inte se det för allt som vi inte använder däremellan.

          Men sälj/donera/släng allt som är ”nästan rätt”, de kläderna kommer du ändå aldrig använda och de kommer inte vara saknade i garderoben.

      Men ska allt exkluderas ? Jag jobbar hemma sen ett par år och använder till 80% pyjamas mjukiskläder eller träningskläder till vardags faktiskt.

    Verkar vara rätt poppis just nu! Är ju toppen om vi vill komma bort från det konsumtionssamhälle vi lever i idag, att i stället för att hoppa på varje trend premiera dem som tillverkar och säljer långsiktigt hållbara kläder i väl valda material. Oavsett om man väljer klassiska snitt eller föredrar att anamma någon annan stil. En social acceptans av ickeanpassning till de ständigt växlande, ytliga förväntningar människor nås av.

    Skit bra. Har flera gånger fått höra ”det där har du haft på dig tidigare” jaha okej? Jo jag har en tvättmaskin och jag äger detta plagget så säkert har du sett det tidigare ?

      Hahaha va??? Vem droppar en sån kommentar liksom. Oftast köper man väl ett plagg för att man gillar det och tänkt använda det.

        Förvånansvärt många! Inte i Sverige men har ofta fått höra det när jag bott utomlands

          I en del amerikanska serier och filmer så har jag reagerat på att det är fel att ha samma kläder två dar i rad..då har man haft ett one night stand dagen innan eller något annat som ”hänt”.

      Skit bra..? Tackar tackar, har faktiskt varit lite förstoppad senaste dagarna…

      Skit bra – en mycket bra uppmaning! Alla borde sträva efter att skita bra!

      Vem i hela friden säger sånt ?

    Kapselgarderob är old news.

      Kläder är old news.

    Vet många föräldrar som har kapselgarderober för sina barn. Nåt som influencers kunde ta efter.

      För barn låter det smidigt.

    alla bör ju ha en kapselgarderob!! sen kanske inte alla använder enbart de plaggen om det inte är någon tillfällig utmaning, men undrar genuint hur ni klär er ni som inte har en bas?

      Jag undrar genuint hur man klär sig om man har fler än 20 plagg.

        jag hade skitsvårt att klä mig förr när min garderob var proppad med lite allt möjligt ? hade ALDRIG något att ha på mig tills jag investerade i en basgarderob med kanske 30 plagg och nu har jag alltid något att ha på mig och är aldrig nånsin trött på något!

          Skulle man i ditt fall kunna säga skit svårt?

          Men jag har en kapselgsrderob OCH massa annat. Det ena behöver ju inte utesluta det andra ?

        Va? Varför skulle det va svårt? Mycket att välja på bara, inte ett problem för mig. Skulle bli uttråkad av för få plagg.

          för mig var det svårt för inget passade med något annat

            Jaha, nej det lät ju inte bra. Har inte det problemet så ser väl inte poängen.

            Men de som anser att de har en organiserad kapselgarderob får det att låta som att de har vitt beige grått o något beige plagg medens de får oss andra att framstå som clowner med randigt prickigt fladdrigt i bjärta färger.
            Fattar INGEN att man kan ha en stor kapselgarderob? Eller att man har en kapselgarderob OCH massa fina sidekicks?
            Fy vad tråkigt att ha 2 jeans 2 t-shirts 2 stickade tröjor 2 shorts och 2 klänningar och thats IT liksom, faktiskt t.o.m. så att min hund har fler plagg än så.

      Behöver man ha en bas? Alltså de flesta har väl badkläder, som typ olika jeans eller tjocktröjor vid behov men annars är det väl bara att använda fantasin och gå efter känslan vad man vill ha på sig?

        Baskläder..

    Hsr kört på det länge! ☺️

    Alltså den där jävla videon som ploppar upp här. Gissar att alla inte ser samma men nu startade en som ser ut som en autentisk video med en skräckslagen, blodig kvinna med ögonbindel och någon håller en kniv mot hennes hals. Det står ”kvinna misstänks fejka kidnappning” men den är väldigt obehaglig och inget jag vill få slängt i ansiktet.

    Själva konceptet kapselgarderob är ju jättebra, problemet blir ju när tex. flunsorna el för den delen modeindustrin pratar om hållbarhet och kapselgarderob, de säger ofta ”den här väskan är en investering till kapselgarderoben och den kommer jag ha hela livet”, sen ett halvår senare är det en ny snordyr ”måste ha väska” eller kappa (som de marknadsför) ”de kommer ha heela livet” osv. osv.Själva tanken med en kapselgarderob är ju att köpa få plagg av bra kvalitet du har år efter år och sen plockar fram ett antal plagg per säsong.Inte att köpa nytt varje halvår (eller månad!..) Blir väldigt låg trovärdighet då och mer en form av marknadsföring från modeindustrin, med ett slags rättfärdigande till konsumtion, för att det ju är till en kapselgarderob..Konsumerandet blir ju inte mindre, för det kommer hela tiden nya kollektioner de marknadsför som ett ”kapselgarderobsplagg”.Sällan man ser en flunsa el modeprofil använda tex. samma kappa säsong efter säsong, det blir ju nya plagg hela tiden även om de säger sig ha en kapselgarderob. Den enda skillnaden mot vanlig garderob är kanske att de gör sig av med plagg det tröttnar på snabbare. Sen kanske de flesta vanlisar lever efter konceptet som det är tänkt och då är det ju superbra.

      Håller med, kapselgarderob är ju jättebra om det innebär att man använder fler av sina plagg i omgångar och därmed handlar mindre. Men ska man ha nya roliga kapslar hela tiden där man måste komplettera med fler nyköpta plagg samtidigt som andra plagg ligger nedpackade i några år tills de är för trista att använda – då blir det ju bara ett sätt att öka konsumtionen.

      Eller sättet de tjatar om säsongens färg som jämt är bjärt grönt lila kornblått eller ljusrosa o då måste man givetvis köpa stickad mössa handskar samt en stickad tröja i denna färgen. Kapsel HEJ DÅ

    Jag har ingen kapselgarderob men skulle uppskatta att jag har runt 20 plagg som jag faktiskt använder till vardags (utöver underkläder, sportkläder och myskläder). Det är 3 par jeans, 5 stickade tröjor, 5 skjortor, 5 linnen, 1 kavaj, 1 klänning. Jag har aldrig varit särskilt road av shopping.

      i hate to break it to you men då har du en kapselgarderob? jeans, stickat, skjortor, linnen, kavaj och klänning är precis vad en kapselgarderob består av.

        Haha det gläder mig att höra! Det är högst omedvetet isåfall. Men synd att garderoben och byrån även är fullproppade med kläder som jag inte använder (pga viktuppgång). Måste köra en rejäl rensning snart.

          Kan tillägga att jag shoppar kläder ”som en man”, dvs när jag hittar en modell som jag gillar, köper jag den i flera färger. Av mina 5 stickade tröjor är 4 i samma modell fast i olika färger/nyanser. Alla mina skjortor är av samma modell; en vit och resten i olika blå nyanser.

            helt rätt! gillar man något ska man hålla sig till det ☺️

      När det ju jättepraktiskt, om man inte är så intresserad.

    Hahaha men hjälp den där reklamvideon längst ner?? Vad händer

    Haha. Jag har knappt ens 20 plagg som jag använder. Så jag har väl en omedveten kapselgarderob.

    Låter så tråkigt. Däremot ska jag höstrensa och skänka bort det jag inte använt.

      hur kan plagg man älskar och faktiskt vill använda vara tråkigt? det är otroligt mer tråkigt att köpa 100 plagg som man bara vill använda 1 gång per plagg för sen är man trött på det. tycker du din basgarderob är tråkig så har du fel bas, gör om gör rätt!

        Inte samma men tycker också det verkar väl begränsat. Vill använda mina många olika, fina, roliga kläder.

          och det är helt okej att gilla det! tror att konceptet bas/kapsel är mer till för de som inte anser att sina kläder ska vara ”roliga” utan kanske mer för personer som föredrar stilrent och klassiskt!

            Ja verkar så. Men man kan ju ha sån stil ändå men vilja ha mer variation. Jag har flera olika stilar, älskar kläder!

        Fast vad då ”gör om gör rätt”, ”Anonym” kanske inte tänker som du. Man kan faktiskt ha och digga 100 plagg i garderoben och inte tröttna alls, pga väl genomtänkta köp. Även fast alla inte används just nu, kanske de kommer göra så om ngt/ngra år. Att ”second hand” shoppa i sin egen garderob skall inte underskattas. Har själv långt över 20 plagg jag använder i min garderob och kan med handen på hjärtat säga att jag nog aldrig använt ett plagg endast en gång pga ”trött på det”, gör aldrig sådana köp.

          Verkligen herre gud min kropp har inte förändrats sen jag var 30 (är 45 nu) allt fint jag köpt på mig senaste 15 åren passar perfekt fortf och är i fint skick (tvättat mina jeans 10 år med sköljmedel de är som nya). Älskar mina kläder och vårdar de verkligen.

        Du skriver goja. Jag är inte en sådan som köper massa kläder men för det vill jag ha mer att välja på. Kan du ta in den tanken i huvudet!

          Var till 17:16.

        Men 100 plagg måste man väl knappast ha ? Men:
        Svarta jeans
        Blå jeans 2 st olika modell
        2 svarta tygbyxor
        2 beiga/grå tygbyxor
        5 stickade tröjor
        4 klänningar
        4 blusar
        6 t-shirts
        2 byxdressar
        2 koftor
        2 kavajer

        Behöver knappast vara 100 plagg bara för att man har mer än minimalt.

          Ganska lite, men gillar man det så funkar det väl.

        Äh men på riktigt ? Jag har minst 12 stickade tröjor älskar ALLA och skulle absolut aldrig vilja göra mig av med 1 enda plus att den jag enligt dig skulle få behålla skulle bli extremt sliten av att användas 3 gånger i veckan.
        Samma med mina byxor kjolar och klänningar.
        Jag KAN mer eller mindre matcha alla mina plagg men har ändå mkt av allt.

    Jag har så jävla mycket kläder! Nåt fel på mig. Inte bara skitkvalitet. Men jag använder samma kläder hela tiden trots massa att välja bland, har liksom för många val, därför faller jag tillbaka på mina favoriter så jag slipper välja. Fattar att jag ska rensa, sälja, skänka. Finns det nån tjänst för det? Är ingen rikis, bara inkompetent

    Jag är väl lite som dig, har samlat på mig under åren och har svårt att göra mig av med plagg pga köper nästan aldrig ngt jag ångrar och av bra kvalitet och ofta kan jag plocka fram gamla grejer som jag inte använt på ngra år som blir ”nya” favoriter igen.Att göra sig av med plagg bara för att de inte känns up to date just nu är inte alltid det bästa om man vet man verkligen gillar plagget. Vill mest ha mindre för att det är lättare att ta hand om, har ordning i mina garderober och överblick, men det är för mkt.

    Tjänster du efterfrågar kan vara att skicka efter Sellpypåsar, de säljer då plaggen åt dig med provision. Bered dig dock på att du kan få mkt lite för fina plagg. Annars sälj själv på tex Tradera, krävs ju sitt jobb med bra foton osv. Annars är mitt tips, om du har plats, packa ner grejerna du inte använder (fräscht och tvättat) om du efter ngra år inte saknar ngt och inte rotat fram ngt, sälj el skänk.

    20 plagg, skulle det vara minimalistiskt? Jag har 4 par byxor, 3 stickade tröjor, 5 t-shirts, några finare toppar och 2 klänningar. Totalt alltså, inte som jag använder medan annat ligger nedpackat. Har utöver det träningsplagg, mjukisplagg och så underkläder förstås. När något går sönder och inte går att laga köper jag nytt. Byxor har jag inte köpt på ca 3 år, klänningar har jag inte köpt på 15 år.

      Alla är ju olika. Tycker det låter rätt lite och skulle aldrig palla ha som du, gud vad man måste tvätta ofta också?

      Är det en tävling? Ja, jag skulle absolut säga att 20 plagg är minimalistiskt. Jeans x 2, byxor x 2, shorts, kjol, klänning x 2, linnen x 3, t-shirts x 3, stickad tröja, kofta, skjorta, blus, tunn jacka, tjock jacka, kappa tex.

        Jag är nudist och äger INGA plagg alls, så jag vinner! Wihoo!

      Nu blir jag nyfiken på hur det ser ut i min garderob. Förmodligen ett pinsamt överflöd.

      Jag går genast och räknar!
      Återkommer.

        13 stickade tröjor och koftor.
        9 långärmade tröjor som inte är stickade.
        10 t-shirts
        4 linnen
        8 skjortor
        2 kavajer
        4 shorts
        4 jumpsuits/playsuits
        11 klänningar
        3 kjolar
        6 par jeans
        4 par byxor som inte är jeans

        Plus några plagg i tvätten, träningskläder, underklöder och ytterkläder. Jävlar vad jag roffar åt mig av jordens resurser!
        Många av plaggen är dock må ga många år gamla, men det gör ju egentligen ingen skillnad.
        Usch, fy på mig.

          Var ju inte så jättemycket ändå.

            Det var ju skönt att höra. När andra skrev att de knappt har 20 ens kände jag mig som en galen hoarder.

      Alltså det beror ju helt på, om du har mängder av mjukis och träningsplagg som du lever i på fritiden så kan det ju vara en rätt stor garderob ändå, och beror ju på om man har en specifik jobbgarderob alternativt har någon form av uniform som arbetsgivaren står för. Så 20 plagg (om man då räknar alla plagg utom underkläder) får väl ändå räknas som rätt lite.

      Detta är för mig obegripligt. Hur får du till det? Använder du samma kläder oavsett årstid? Jag tycker att Elsas garderob känns mycket skral, men det som ändå är logiskt enligt mig är att hennes kapselgarderob är tänkt att användas under några höstmånader. Kläderna är utvalda för att passa stil och klimat under hösten. Jag har två uppsättningar kläder, höst/vinter och sommar/vår. I september plockar jag fram höst/vinterkläderna som sedan hänger med tills april eller så. Sedan byter jag. Vissa plagg hänger med året runt, typ blå jeans och vissa koftor och blusar men i övrigt tycker jag att behovet ser helt olika ut i juli och februari. Trodde ärligt talat att de flesta gjorde på liknande vis!

        Ja det känns ju rimligt? Vi har ju väldigt olika väder…

    Själv har jag som måste att alla kläder måste kunna vara framme samtidigt. Kommer aldrig igen ha andra säsongers kläder nerpackade nånstans. Fy fan för att byta plats flera gånger per år. Dessutom så är det ju svårt att veta när en årstid är över på riskfri och en annan börjar, behöver ju ibland varma kläder på våren och tunna långt in på hösten. Så skönt att ha allt tillgängligt.

      Där håller jag med dig. Att byta hela ens garderob för säsong verkar asjobbigt, även om jag själv hänger undan tex. klänningar och vinter skor. När jag skriver ”packa ner” menar jag sånt som fortfarande är fint skick och man verkligen gillar, men inte använder just nu, pga olika orsaker, kanske vikt, preferenser för tillfället osv.Det är en bra grej att göra om man har för mkt och om man inte suktat efter det nedpackade ngt/ngra år, så är det dags att släppa taget.

      Så du har både din tjocka vinterkappa och din tunna jeansjacka hängande i hallen året om? Låter lite trångt och typ dammigt?

        Ja. Har stor garderob och rent hemma så inget problem! Varför skulle det bli dammigt?

        Vinterjackor kan jag tänka mig lägga undan men orkar inte packa upp och ner skor eller andra kläder. Aldrig mer.

        Du missförstår. När hen skriver att plaggen är ”framme” menar hen att de hänger i garderoben – i motsats till att ligga nerpackade i lådor i ett förråd.

          Ja fast jackorna är i hallen så där har hen rätt. Har en öppen garderob där dock så det är inte trångt, inte en liten krok med allt på ?

            Jag har undanplockat vissa plagg under sommaren resp. vintern, en del för att de inte går att använda (ex shorts) och en del skulle kunna användas men känns somriga/vintriga så de får vila lite. Det är lite jobbigt faktiskt att packa grejerna MEN tycker det är så trist att se t.ex. sommarklänningarna varje gång jag öppnar garderoben på vintern, ledsnar liksom på dem pga att jag ser dem dagligen, känns mer kul och nytt om de stoppats undan ett tag. Men ja man är ju olika och har olika system för sina kläder men vill inte se nån raggig tjock ulltröja sommartid haha.

              Nej precis, det håller jag med om. När jag säger byta garderob för säsong, så menar jag packa ner tutti och ställa i förrådet typ, det orkar inte jag. Jag kör på sådana där klädöverdragspåsar med dragkedja, hänger in sommarkläderna på galgar i en sån, och så hänger den längre in i garderoben vintertid, supersmidigt.

    Jag skulle aldrig klara mig med bara 20 plagg. Mest pga tvätten, jag måste köra fulla maskiner, vill inte tvätta halvfulla maskiner eller liknande.
    Jag har 3 olika typer av tvätt (förutom, handdukar, sängkläder och underkläder), och det är färgat, vit och icke torktumling. Så jag måste har tillräckligt mycket vit tvätt för att kunna köra en full maskin, jag måste ha tillräckligt med färgad tvätt för att köra en full maskin och jag måste ha tillräckligt med tvätt för att kunna köra 1 maskin som ska hängtorkas.
    Om jag enbart hade 20 plagg skulle jag tvingas köra halvfulla maskiner stup i kvarten, vilket inte känns miljösmart ?

    + att bara för att man har en större garderob betyder det ju inte att man shoppar mer, man kan fortfarande använda kläderna tills de är slut/trasiga innan man köper nytt, jag har tex 14 stycken svarta linnen, men köper inga nya förens de gamla är trasiga.

    Jag tycker inte det behövs något speciellt antal plagg,ingen siffra behövs.Själv älskar jag kläder men har ett begransat antal plagg så att alla används regelbundet året om.Har bara basplagg,inget säsongsmode utan plagg som används år efter år.Skor har jag dock 10 par vilket är lite mycket men ja gillar dem alla.

      Är det mycket? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.