Slöjkritik mot Alexander Pärleros

@vardagsrasismens Paul och influencer @mrslindh kritiserar Alexander Pärleros Instagraminlägg i slöjdebatten.
(Slöj, inte slöjd – trots att jag nog verkligen skulle vilja veta vad ”Pärlan” har för syn på trä och syslöjd.)
Paula undrar om Alexander aldrig hört talas om diktaturer, och ryter ifrån mot vita människor sitta och försöker bestämma om ifall slöjan alltid är ett förtryck eller inte.
Hon skriver att situationen i Iran är inte en fribiljett att fläka ut sin islamofobi för allmän beskådan.

Ord och inga visor.

Dear white people SLUTA sitta och försöka bestämma om ifall slöjan alltid är ett förtryck. Det är ett fucking klädesplagg och kan i sig självt inte förtrycka kvinnor mer än kortkorta kjolar, polotröjor eller pumps kan göra. Kläder har bara makten att förtrycka om vi använder det så (genom tex tvång på specifik klädsel). Kärnan i hela den här problematiken är kvinnans valfrihet. Om du sätter dig till doms, pekar finger eller försöker förbjuda henne att bära slöja är du på SAMMA sida som de som försöker tvinga på slöjan på alla kvinnor. Punkt slut. Det finns inget mer att diskutera. Nej du behöver inte gilla alla andras klädsel, knip käft om det! Situationen i Iran är inte din fribiljett att fläka ut din islamofobi för allmän beskådan. Just stopp! Ta 1 sek och bara reflektera över att om styret i Iran säger något om muslimer, vad säger då folkets protester, där kvinnor och män går sida vid sida, om desamma?

Vad tycker ni om det här? 
Bör man lufta sin åsikt i ämnen man inte riktigt hör hemma i, eller är det ett kategoriskt ”big no no”, oavsett vad?
Jag läser mycket hellre en diskussion om det, än om slöjans vara eller icke vara. Om man får önska. 🙂

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker Pärelos är så sjukt jäkla pick me 24/7. Trött på att hans ständiga glappande mun. 10/9 vet han inte vad han pratar om.

      Jag hänger inte riktigt med ibland dina siffror men att Pärleros har oerhört mycket åsikter om saker han inte borde prata högt om är vi överens om!

      Han har hållit på med sitt intervjuande nu under några år – utan utbildning.
      Nu ger han sig in i att köpa, renovera (dvs betala utbildade och förhoppningsvis kunniga människor) och sedan sälja fastigheter till en betydligt dyrare peng och därmed göra en vinst!
      Framtiden får väl utvisa hur många gånger han och frun hamnar i händerna på ”skojare och lurendrejeri” där de själva utmålar sig som offer. Jag kan tydligt se detta hända inom en snar framtid…
      Och återigen beror det på att det saknas utbildning och kunskaper!
      De är ute efter snabba pengar!

      Och återigen – mannen har ingen utbildning att prata om och borde heller inte prata så högt som han gör! I synnerhet inte om saker han inte vet något om – dvs det mesta! Det han har är åsikter! Gott om åsikter. Men det betyder verkligen inte att han har rätt, är nyanserad eller ens bör nämna dessa högt…

      Och ja – han stör mig!
      24/7 (heter det så?)
      10/9 (blir det rätt?)

        Ja det heter 24/7, det har det gjort så länge jag kan minnas i alla fall.

        Håller med om mycket, men tycker verkligen inte krav på ”utbildning” bör appliceras på rätten att yttra en åsikt. Däremot får ju den som drar slutsatser utan att vara pålästa vara beredda på kritik.

          (Och även den som är påläst förstås)

        Pärleros kan väl få lite uppmärksamhet den 24:e juli (24/7)? Det är trots allt under semestern och de flesta är glada för att det är lön dagen efter! Där nånstans räcker det.

      Vad är pick me 24/7?

        Haha förlåt men lite komiskt ? uttryck som är helt hemma hos gen z måste låta helt galna i äldre människors öron… fattar.

        ”pick me 24/7” = en person som alltid ska synas, höras och försöker vara politiskt korrekt och duktig men har ingen aning om vad den pratar om. 24/7 syftar till 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

          24/7 är ju dock ett betydligt äldre uttryck och l om man förstår lite engelska (pick me) borde man ju förstå vad som menas ?? – även om man inte tillhör gen z menar jag hehe

          24/7 är mycket äldre än gen z.

          Det är ju inte vad pick me betyder heller.. Det syftar specifikt på kvinnor som söker manlig bekräftelse genom att måla upp sig själv som ”inte som andra kvinnor”/”inte tjejig” – Slänger gärna andra kvinnor under bussen och beter sig antifeministisk för att bekräftas av män.

            Ja exakt! Pick me i detta fallet var inte 100.

            Jag som ställde frågan och även om jag så klart vet vad orden betyder så undrade jag över konceptet. Tack för förklaringen, hade inte kunnat gissat mig till det här.

            tack för förklaringen. det har jag aldrig hört

          Hmm, så är det ju med vardagsrasismen också.

        PICK ME CHOOSE ME LOVE ME

    Jag tror inte vita människor kan göra nånting, och ej heller ingenting, utan att få skäll av nån grupp nu för tiden tbh ?

      Lite så ja!
      Slutat bry mig, får ändå inte ha någon åsikt så varför göra sig besväret. Det får vara alla andras problem min fokus är på mina egna.

        Ja, tyvärr, eller vad man ska säga, känner jag också så. Vet inte om det är syftet med tex vardagsrasismen och liknande, att vita inte bör uttala sig. Alltså, jag förstår att de menar att upplysa och informera men om man inte får delta i att försöka åstadkomma någon förändring så blir det ju tillslut bara ”någon annans problem”. Fattar att inte alla håller med om det och gärna vill ha stöd från alla i att driva sina frågor. Men det har blivit så pass känsligt och lätt att trampa i klaveret att det är enklast att hålla sig helt utanför.

          Jag har flera gånger frågat Paula på hennes ig när jag inte förstått eller hållit med och alltid blivit respektfullt och vänligt bemött.

            Inte jag, var ett ämne hon gav sig in på som hon faktiskt inte kunde så mycket om. Blev snabbt aggressivt och personangrepp trots att jag flera gånger bad om en saklig och sansad diskussion.

      Det kan man absolut göra, och att resonera sådär är osolidariskt med POC som försöker berätta för oss. Lyssna mer, anta mindre. Och sluta ha åsikter om religioner och folkgrupper du inte är en del av, utan lyssna och fråga – var allierad.

        POC…. vet du vad, vit är också en färg

          Herregud, är det där vi är? På den otroligt grundläggande nivån? Antingen spelar du dum, och då orkar jag inte ens ta diskussionen, eller så är du inte påläst, och då kan jag informera om att det går snabbt att hitta infon på nätet: POC means person of colour and is primarily used to describe any person who is not considered ”white”.

          Vithetnormen är ett faktum och därför behövs begrepp för att diskutera förtryck och diskriminering som främst riktas mot icke-vita västerlänningar.

            Vithetsnorm är en teori av flera.

          Fast vit är inte en färg?

            Inte svart heller, om vi ska va såna

        Längesen jag slutade anta… när jag inte längre får ha en åsikt som du säger så får det vara.
        Länge länge frågade jag, lyssnade jag och deltog.
        Men i slutändan spelade det ingen roll.
        Jag ska bara hålla tyst, inte höras inte synas.
        Ja då blir det så. Jag slutar bry mig. Världen är inte svart/vit och man kan inte tvinga mig att tycka saker.

          Men varför är det viktigare att din åsikt hörs framför exempelvis en person med erfarenhet och tolkningsföreträde?

            Har personen här ovan påstått att dennes åsikter skulle vara viktigare? Det har jag inte uppfattat. Att uttrycka sin åsikt kan ju exempelvis vara att delta i en demonstration, tillsammans med andra som har erfarenhet av frågan, för att visa sitt stöd, även om man själv inte har ”tolkningsföreträde”. Dock kommet det ju finnas de som också har tolkningsföreträde som inte håller med = åsikterna skiljer sig och den vita personen har på så sätt uttryckt en åsikt som inte representerar alla = blir fel.

            Tycker det är extremt skrämmande att du inte tycker att alla har rätt till en åsikt.
            Min åsikt är lika viktig som din.
            Jag visar alla respekt och lyssnar.
            Men ger du inte mig det tillbaka, så vänder jag nu mera på klacken.

              Personen du debatterar med verkar vara en sån som har nära till tex partiet Nyans åsikter och mål. Riktigt skrämmande för mig som absolut inte är där att läsa denna ordväxling. Det är fan hemskt att du inte känner att du vågar/kan/orkar uttrycka din åsikt, det är ju detta som gör att skrikvänstern hörs mest och det vore ILLA om vanligt folk slutade bry sig och slutade engagera sig. Jag kan dock inte säga att du har fel för alltid finns det nån skrikig jävel som inte tycker att just min åsikt är värd nått och det är fel. Så länge vi har yttrandefrihet så måste fria människor få tänka fritt, högt och brett. Passa på för snart kan den tiden vara förbi, no joke!

            Fast jag vet faktiskt inte helt här. Paula skriver ju tex dear White people men iranier är väl just vita såvitt jag vet. Bortsett från den lilla petitessen (jag kan ju såklart ha fel) undrar jag lite varför alla som håller med henne bör ges tolkningsföreträde i frågan? Det finns väl gott om iranska kvinnor som inte håller med henne? Problemet jag har är att hon uttalar sig kategoriskt och som att hon satt inne med svaret, det gör hon väl ändå inte utan hon har en åsikt som många andra.

              Men alltså…vad är ’vitt’. Är så trött på dessa NyAmerikanska termer. Hela raskonceptet är relativt nytt, på den tiden då man fortfarande kallade asiater för ’gula’ och amerikanska indianer för ’röda’. Märk väl att vi endast kallar européer vita och afrikaner svarta.
              Förr om tiden utgick vi från etnicitet (germaner,anglosaxer osv) och det var iallafall mycket mer tydligt och korrekt.
              Vet flera Afrikaner som inte vill bli benämda som svarta och rasifierade. De är liksom inte svarta Amerikanare som inte kan finna sina rötter, de har sitt eget land och etnicitet som säger mer om vem de är.
              Tycker vi ska lägga ner med vitt och svart för ingen säger gul eller röd för att benämna asiater och ameri-indianer.
              Sen så var det inte länge sen irländare och italienare inte ansågs vara ’vita’ så termen är flytlig och kommer och går beroende på hur det ser ut po litiskt och socioekonomiskt.

          Haha åh nej va synd om dig!!!

        Så ”vi” ”får” alltså inte ha en åsikt om bad som händer i Iran då alltså, utan vi ska bara ”lyssna”? Vågar mig på att gissa att vi skulle bli utskällda för det också, för då bryr vi oss inte och är för passiva istället. Damned if we do, damned if we don’t.

          Okej, dumt formulera, men läs gärna i trådstarten på den här undertråden. ”Vita människor får inte göra någonting” med grund i det Pärleros har hävt ur sig. Nej, jag tycker inte att man ska vräka ur sig sina eventuellt skadliga åsikter innan man lyssnat på personer som har erfarenhet i frågan. Jag pratade senast igår med en Iransk vän om situationen där.

          Vilket också tyvärr ibland bemöts med att man bör ”läsa på”, att man inte kan vänta sig att någon annan ska serva en med info, att det redan finns massor av information osv. Så att fråga funkar inte heller alltid. Naturligtvis kan folk läsa på, men ärligt, hur många ämnen är människor generellt djupt insatta i och följer utvecklingen regelbundet? Får man då inte ens delta i diskussionen kommer det knappast leda till att fler informerar sig om just den frågan.

            Precis! Hur man än gör…

      Jag såg en video på TikTok där en svart tjej uttalade sig om varför hon aldrig skulle kunna bli ihop med en vit kille. Hon sa att hon ville hålla hennes barns bloodline ”pure and black”. Alltså bara TÄNK ER en vit man som hade uttryckt sig så ?

        Vid massakern i Haitii så dödade de svarta rebellerna de med mixat vitt blod först. Sedan de vita.

        Det gör dom hela tiden? Scrolla lite till på tiktok så dyker det upp. It goes both ways

          Vilket hittepå. Länka till någon sån video där mannen ifråga inte blivit digitalt lynchad.

      Jag avfärdar alltid kategoriskt numera allt som startar med ”dear white people”. Det följs nämligen alltid av en ordsallad med enda syfte att spy galla på människor av en speciell hudfärg.

        Jag önskar människor förstod att SoMe-aktivister och sjws inte är en majoritet utanför deras lilla bubbla.
        De flesta av oss lever våra liv utan en tanke på ”ras” och ’PRIviLegIUm’.

        Hälsningar från en svart människa.

          Det förstår nog de flesta också ❤ De flesta vill bara komma överens

          Självklart ❤

      Lite så ja. Så trött på att kallas islamofob för att jag inte stöttar religiöst förtryck. Jag accepterar heller inte månggifte (mormonfalang), chassidiska kvinnor som täcker håret med peruk, omskärelse (flera religioner), galna svenska frikyrkor osv osv. Det får man dock säga högt men ve den som anser slöjan vara ett förtryck som aldrig kan bottna i en hälsosam människosyn. Inte ens kvinnor uppvuxna i förtryckarkulturer får kritisera slöjan ?

        Så du menar att du pratar om ”galna svenska frikyrkor” på samma sätt som du pratar om att slöja är ett förtryck? Jag har svårt att tro det. Kommer du själv från en kultur där man bär slöja? Du vet, många av oss ser det också som bara ett klädesplagg.

          Ja, det gör jag. Tycker det är extremt ohälsosamt att t ex barn växer upp i dessa sekter och utsätts för den propaganda de för sig med, att man bedriver skolor, att man pratar om homosexuella som cancersvulster osv.

          En slöja kan aldrig vara bara ett klädesplagg. Den härstammar ur unken kvinnosyn (och manssyn) och begränsar tjejer runt om i världen. Den tvingas fortfarande på så många unga tjejer som inte har något val och fortsätter sprida en syn på kvinnor som jag inte kan ställa mig bakom.
          Har inget problem med religion men när religion går ut över ett fritt tänkande och vardagen, när den begränsar en del av utövarna men inte andra, och dikterar hur man lever rätt och hur man lever fel, så är något väldigt fel.

            Så otroligt bra skrivet F! ? Precis så!

    Yäyäyä slöjan är manlig kontroll. Inget annat

      Verkligen, kränkande om något att vi privilegierade svenskar ska sitta här och säga emot när kvinnor dör för kampen mot manligt förtryck, bland annat genom den där jävla slöjan. Absolut går det att argumentera för att det bara är ett klädesplagg men det vore ju om något white privilege och att inte låta dom med tolkningsföreträde få höras mest.

      Ja precis. Slöjan används politiskt och religiöst för att i vissa regioner kontrollera kvinnor, och i väst för att bända upp västerländska ideal. Hur kan man påstå att det bara är ett klädesplagg?!

        Exakt, om det BARA varit ett klädesplagg hade det ju inte varit revolution, ingen ger sitt liv för att slippa bära en tröja.

        Visst vi kan diskutera i evigheter om eget val osv och folk kan jämställa slöjan med kortkort och bikinis om de vill men det blir ju bara så löjligt.
        En kvinna har slöja för att dölja sig för en mans blickar, ett påhitt av män och för män för att kontrollera kvinnan.
        En bikini badar man i.

    Intressant att hon börjar med ”Dear White People” såvitt jag vet tillhör Iranier folkgruppen kauskausier.
    Sjalen introducerades för att männen inte ska sukta efter sexuella känslor. Vilket är gemensamt för de flesta abrahamitiska religioner

    Paul eller Paula?

      Paula är lika förvirrad själv.

    Jag säger vad jag vill om slöjan. Mohammed sa själv (och det står i koranen) att muslimska kvinnor ska bära slöja för att muslimska män ska kunna särskilja dom från ickemuslimska kvinnor, så att dom inte skulle riskera att utsättas för övergrepp.

    Slöjan är för mig en h*tsymbol mot kristna, judar, sekulära(hycklande enligt profeten) muslimer, eftersom dessa grupper var Mohammeds hatobjekt och gav order om vad man skulle och fick göra mot dessa grupper.

      Nu får du allt läsa på om islam från faktiskt trovärdiga islamiska källor och inte folk som bläddrat igenom ”koranens budskap” några gånger och googelat och tagit valfria hadither från ytterst tveksamma källor.

        Det där är ett vanligt svar från muslimer. Det följs dock väldigt sällan av vad som då gäller om påståendet är falskt. Man börjar undra om detta tomma underkännande av källan döljer en brist på riktiga argument.

          Antagligen för att många saker är mycket mer nyanserade och kräver långa och utförliga förklaringar iom de allvarliga anklagelserna. Men om någon är intresserad så finns ex. ”Farid responds” på youtube som tacklat många va dessa falska påståenden.

            Med all respekt yan, ”svaret på din fråga är alltför invecklat och komplicerat för att ges” låter som en ganska dålig bortförklaring? Det går att förklara även relativitetsteorin för ett barn.

            Det som gäller är att Koranen är Guds ord, inte Mohammeds. Så ingenstans i Koranen står det vad ”Mohammed sa”. Det faller alltså på sin egen orimlighet.

              Om jag säger att Gud sagt till mig att alla kvinnor bär bränna sin slöja, vad säger du då?

      Det står ingenting om slöja i Koranen. Det står att både män och kvinnor ska täcka sig i sedlighetssyfte. Slöjan är en kulturell tradition, inte religion. Detsamma kan sägas om dishdashan som bärs av män i vissa länder i Mellanöstern. För många är vit dishdasha och rödrutig huvudduk synonymt med Islam men det är enbart en kulturell tradition och inget som alla muslimer bär. Precis som slöjan inte bärs av alla kvinnliga muslimer.

      Ang att ha en åsikt så är ju det en grundpelare i en demokrati att alla har rätt till en egen åsikt. Sen finns det lagar och regler kring hur du får uttrycka den. En önskar att alla tänkte igenom åsikter ur perspektiven tolkningsföreträde, forum osv. Men tyvärr kan själva åsikten inte förbjudas. Ett bra exempel på det är väl valresultatet.

      Fast som jag förstår det står det ingenstans i koranen att kvinnan ska bära slöja utan att hon ska täcka sin barm.

      Men om det nu är så att kvinnor ska bära slöja av nån idiotisk anledning kan väl näbben bära den av samma anledning.

    Dast lite skillnad ändå. Slöjan används för att någon slags gud sagt att kvinnan ska täcka sig. Knappast jämförbart med ett par pumps. Sen får man verkligen hoppas den används frivilligt. Mvh, en stackars vit människa!

    Varför jag aldrig följer konton som Tänktvärt & Vardagsrasismen: ”Dear WHITE people sluta sitta och försök bestämma om ifall slöjan är alltid ett förtryck. Det är ett fucking klädesplagg och kan i sig självt inte förtrycka kvinnor mer än kortkorta kjolar, polotröjor, eller pumps kan göra”.

    Det är är ett sånt JÄVLA svek mot kvinnorna i Iran som kämpar för sin frihet. Jag har själv rest mycket i Mellanöstern och har familj där och undrar ibland vilka dessa människor har mött i livet som får dem att tro att slöjan INTE är ett förtryck? Kvinnor får inte gå i skolan utan den. Kvinnor får inte lämna huset utan den. Kvinnor blir brutalt mördade om de inte bär den. HUR kan det jämföras med en jävla KJOL? Vilka är dessa människor?!

    Och ja. Jag blir provocerad för jag har familj som vill fly landet för det finns ingen frihet, och jag blir provocerad när det jämförs med en polotröja.

      Är slöjan ett förtryck även när den är självvald? Är ju rätt så motsägelsefullt.

        Men kan man påstå att det är självvalt om dom har fått använda slöja sedan dom var barn?

          Det är väl lika självvalt som annat föräldrar väljer åt sina barn. Är det självvalt att ha gått i kyrkan sedan man var barn, ätit animalisk kost, vuxit upp med djur… ja, vad man nu kan göra sedan barnsben och välja att fortsätta med som vuxen sen.

            (Och NEJ, jag jämför inte dessa saker med att bära slöja. Jag ger fler exempel på saker man kan ha gjort sedan man är barn och fortsätter att göra som vuxen)

        KAN den vara självvald om du lever i en kontext där du riskerar bli mördad på polisstationen om du bär den fel? Jag är absolut för valfrihet och skulle aldrig neka dig rätt bära slöja men är det inte vår skyldighet ställa upp på kvinnor som slås ihjäl för att de inte vill. Om man då måste hårddra tycker jag nog hennes rätt till sitt liv får väga över din rätt att bära slöja. Du överlever trots allt om du inte bär den, det gör ju inte hon. Bara en tanke, säkert inte särskilt genomtänkt.

          Hmm är du helt säker på att hon överlever utan slöja? Dom muslimska männen kan ju bli så frestade av hennes utseende så att dom inte kan stå till svars för vad dom gör då. Så jävla uruselt! ?‍♀️

            ?

      Inte överförtjust i texten heller, men personen menar att slöjan i sig självt inte kan förtrycka människor. Det är ett klädesplagg. Också att kvinnor kan VÄLJA att bära en slöja om hon så vill.

      Däremot kan – och precis som du skriver för just Iran – klädesplagget vara en symbol för förtryck. Eftersom kvinnorna i Iran MÅSTE bära slöja står den givetvis för förtryck. I andra länder behöver det inte vara så – även om det givetvis är så i andra länder också. Sen kan man ju alltid diskutera hur fritt det är att följa religiösa traditioner som det där i fråga om sociala koder etc etc.

    ?

    Accepterar inte begreppet islamofobi! Att kritisera religion är och skall vara tillåtet. En grundbult i demokrati. Vi har religionsfrihet men bör ställa mkt högre krav på dess utövare. Som kvinna och för demokrati, jämställdhet och dessutom ateist så har islam inget som tilltalar mig. Och det är jag i min fulla rätt att säga. Fobi innebär ogrundad rädsla. Se vad som sker i Iran nu och återkom om det verkligen är ogrundad rädsla att kritisera en antidemokratisk religion!

      +1 ??

      Bingo!

      Fast begreppet Islamofobi syftar ju ofta till att hetsa mot *muslimer* som folk. Inte kritisera religionen islam (dock vet jag den används där också men inte inte alls hela syftet med begreppet).

        Fast hur många HETSAR egentligen? Och hur många ställer legitima frågor och får skit för det?

        Då heter det väl hets mot folkgrupp? Fobi är något annat.

        Islamofobi används av vänstern som ett sätt att svartmåla dom som använder sin fulla lagliga rätt att uttrycka sin åsikt. I vissa länder får man inte det men i Sverige så är det tack och lov jävligt okej, men får vänstern samarbeta med sina gamla väljare i nystartade Nyans så kan det bli ändring på det, håll i hatten!! (Och slöjorna!!)

      Fast det heter ju homofobi också. Det innebär ju inte att man är rädd för homosexuella.

        Varför är man homofob om man inte är rädd för homosexuella? Är det inte rädslan för det okända som homofobin har sin grund?

    Bra att många i Stockholm protesterade. Tvi att så många kvinnor är förtryckta.

    Det här kommentarsfältet does not pass the vibe check

    Absolut ett ”big no no”, under förutsättning att muslimer och färgade inte yttrar sig om annat än islam resp sin kultur. De tenderar att vilja domdera och bestämna vad västerlandet och vita får tycka och säga i precis allt.

    Aldrig hört talas om människan. Pärleros..? Perlerose är dock ett billigt, beskt slabbevin. Dock ser ”Perlerose” ej ut att tillhöra de människor som har talan i saken, ämnet, dvs de rasifierade. Pärleros…?

    Fast alltså. Kan inte bara en kvinna få ta på sig exakt vad hon vill? Det är ju det som är problemet. Att män bestämmer vad kvinnor ska ha på sig. Har hon för lite är hon en slampa och har hon för mycket är hon förtryckt? Det borde vara så enkelt som att: Vill du inte bära slöja ska du absolut inte behöva det. Vill du det ska ingen säga att du inte får det?! Eller? Sen kan man ju diskutera varför kvinnor bör skyla sig enligt religionen. Men fortfarande. En troende kvinna har rätt att bära slöja om hon vill. Att säga att ”hon inte förstår bättre” eller blir tvingad om det inte är så, är oerhört förminskande. Det är dock vidrigt att se och veta att så otroligt många inte vill och tvingas. Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara och det är fruktansvärt att kvinnor riskerar sina liv genom att visa sitt hår.

      Frågar du de högt uppsatta männen i Iran, eller Sveriges regering dom iförd slöja besökte Iran för den delen så skulle alla dom rakryggade säga samma sak som dig, det är självvalt och alla har en egen vilja och det finns inget förtryck. Känns som vi borde lyssna på dom som dör för saken skull just nu…..

        Har jag sagt något annat? Skriver ju att alla borde få välja själva? Läs innan du kommenterar.

      Så bra skrivet ??

    En tystnadskultur (som vardagsrassismen förespråkar) är väldigt alvarligt för ett samhälle, folk blir passiva och i längden går valdeltagande och samhällsengagemang ner.

    Här kommer kritik till hösten. Är såååå less på grått och regn. Efter denna värdelösa solfattiga och kalla sommar blir det ännu värre.
    Avundsjuk på er som hade varmt och soligt i sommar, tycker man klarar hösten bättre då.

    Japp helt utanför inlägget. Men behövde dela med mig av min frustration.

      Var har du spenderat sommaren? Tycker att den var både lång och varm i år. Väldigt fin sommar. Det är ju fortfarande vattenbrist på många håll i landet pga en torr sommar.

        Mellersta Norrland (kusten). Vi hade en varm vecka i juni. Men sen har vi väntat på sommaren. Inte badat såhär lite på de senaste typ 10 åren.

        Har läst med avund på all värme ni söderut har haft. Iallafall när vi hade semester hade det suttit fint med värmen. Vi väntade och väntade, även när sommaren är dålig brukar vi kunna få två fina veckor i slutet av juni/början av augusti. Men de dök inte upp heller.

          *slutet av juli/början av augusti

      Haha jag har bara längtat efter hösten, har haft en olidligt het och lång sommar! Hade gärna kapslat in de här satanistiska och obarmhärtiga 37-gradersdagarna och skickat till dig

        Vad snällt av dig ??
        Behövde inte alla grader, vi hade ju varit nöjd om vi hade fått 27 grader iallafall ? Tycker vädret var orättvist fördelat. Ni söderut och resten av Europa höll på svettas bort. Medan vi här längtade efter värme. Vattnet i havet och sjöar var iskallt så det var inte lockande att bada.

        Men nu har du väl höst också? Med färgade löv på träden. Och förmodligen regn som öser ner? ☔️

    Hon bör själv hålla käften!

    Blir så irriterad många gånger, jag själv är muslim och bär slöja, och hela tiden ska folk kommentera min klädsel och säga att jag inte får bära den. Vilket förtryck är jag under? Jag satte på mig min slöja av egen vilja, och jag vet hur många som helst som också gjort det. Jag vet också hur många som helst som mött väldigt starka negativa reaktoner av deras egna familjer för att de vill bära slöja. Kolla valfri facebook-grupp för muslimska kvinnor och ni ser detta problem diskuteras åtaliga gånger.

    Betyder detta att det inte finns folk som tvingas till att bära slöja? Aboslut inte, det finns det självklart. Men ni löser inte erat problem med ”tvingande klädsel” genom att *tvinga av* slöjan. Det hade ju varit att likställa med ”förbjud knivar för folk dödas av dem” när det finns tusen sätt att använda knivar på som inte är våldsamt (matlagniing, täljning mm)

    ”Aaa men du har hjärntvättats till att bära den även om du inte är tvingad!” okej? Jag är socialiserad till att ha vissa standarder på kläder, som precis vilken annan människa som helst. Det är ju helt idiotiskt att påstå att allt i sverige är ”neutralt/utgångspunkten” och allt annat som sticker ut från det är det socialiserade. Jag kan också tycka att denna extrema sexualisering av sig själv med kläder som är så sjukt obekväma också är en typ av ”hjärntvätt”? Men nej, för då är det ett ”fritt val” att bära det, för det är ju inte min slöja.

      Tycker ändå med all respekt att din syn är ganska naiv och du utgår bara från dig själv och dina vänner som också bär slöja ?
      Alla fattar att det finns kvinnor som frivilligt bär slöja. Men sluta prata om minoriteten i sammanhanget ?? De flesta vill antagligen inte bära slöja och tvingas bära den för att ens kunna leva ett någorlunda fritt liv.
      Du behöver inte stå upp och skrika Att du minsann bär den frivilligt . Ja vi förstår .
      Ni finns också. Men debatten kring att vara tvungen att bära den är större och de som är utsatta på riktigt här .
      Tycker typ du kränkt alla de kvinnor som protesterar och kämpar just i detta nu i Iran.
      Varför ska du ta deras uppmärksamhet .
      Varför är det negativt att någon med en stor plattform ( i detta fall pärleros)
      Lyfter det som sker ? Måste han lyfta det och samtidigt ta hänsyn till 10000 saker och inte trampa någon på tårna ? Han gör ju det för en bra sak. Varför ska folk bli så jävla kränkta hela tiden.
      Tycker det är en skam och så småsint .
      Tack

        Fast vi är ju inte en minoritet. Jag utgår inte bara från mig själv och mina vänner. Jag utgår främst från situationen i sverige. Jag talar fån erfarenhet som en del av det muslimska samhället lokalt men även ”nationellt”.

        Jag tar inte deras uppmärksamhet, jag har inte alls pratat om att jag bär min slöja frivilligt, förrns det kom folk och påstod att det inte är något frivilligt med slöjen eller att den alltid är ett förtryck. Utöver det har jag inte uttalat mig om min slöja.

      Dock är ju religionerna uppfunna av män. Det finns liksom ingen gud som blir glad åt av att du täcker dig

        Precis. Fattar inte vad tron och hur man är som människa gör att en del bär slöja. Mycket förvånad att många som kommer från förtryck fortsätter med slöja och heltäckande svarta kläder här i ett fritt land?

      För mig är uttalanden i stil med ovan (16:07) likställt med att bära stringtrosor av påstått fri vilja – d.v.s. för att behaga den manliga blicken på endera sätt. Antingen görs det direkt eller på ett indirekt plan, hävdar jag. Förstår samtidigt besluten åt respektive håll, även om jag tidigare bara kunnat relatera till det senare. Kvinnor har i alla tider tvingats rätta sig efter diverse klädkoder även om det inte nödvändigtvis behöver ha skett under pistolhot. Tycker debatten är intressant och uppskattar när den kan föras nyanserat och man så att säga tar hänsyn till kontexten för att försöka bilda sig en uppfattning i frågan. Ser jag en slöjbejklädd kvinna får jag dock liknande tankar som med någon iförd string, som stapplar fram i obekväma klackar o.s.v. Jag tänker att det antingen är för att värja sig från oönskade blickar eller att tvärtom söka just den sortens bekräftelse. Har som sagt förståelse för bägge delarna, även om jag nånstans finner fenomenet smått sorgligt.

        Skillnaden är att vissa bär strong som du tar upp men inte med en direkt hotbild mot sig.
        Så som kvinnor som inte bär slöja kan ha .
        Så även om båda är offer för mannens viljor ,
        Så blir inte de första exemplet straffade med döden.
        En jävligt stor skillnad i sammanhanget glöm inte det

          *string

      Anpassa dig

      Jag struntar i din slöja, men exempel med knivar var ju inte så lyckat eftersom det finns en…knivlag.

        Och den lagen förbjuder inte knivar. Men det är ett onödigt sidospår ?

        Som sagts så förbjuder knivlagen inte knivar i sin helhet, den förbjuder inte ens bärandet av kniv på allmän plats i sin helhet.

      varför bär du slöja?

      Fast du har INTE tolkningsföreträde här, eller hur?
      De som har tolkningsföreträde är de som TVINGAS bära slöja och dör för att slippa bära den.
      Varför kan inte DU som muslim hålla TYST och LYSSNA på de som faktiskt är drabbade här?

    Jag är för slöja men bara på dom fula.

      På männen alltså?

        Fula män- hell YES! Givetvis inte dom snygga.

    Tycker Paula är så löjlig med sitt ”Dear white people”. Hon är väl adopterad från Sydamerika, levt större delen av sitt liv i Sverige och är därmed lika långt ifrån iranska kvinnor som Alexander Pärleros? Som vanligt ser hon ett tillfälle att gapa om vita och som vanligt blir det pannkaka av hennes argumentation.

      Pärleros är väl också från Chile

    Slöjan är en symbol för ett synligt förtryck och som sexualiserar barn i tidig ålder. Slöjan är i grunden en symbol för kvinnoförtryck; att täcka hår och kropp görs för att inte flickor/kvinnor ska väcka begär hos männen. Bättre att männen täcker ansiktet och går med ledarhund blindkäpp om de inte klarar av att se kvinnors hår och hud. Stor pedofilvarning om de blir sexuellt upphetsade av att se sina döttrars hår och hand/fotleder.Skrämmande att slöja osv fortfarande existerar 2022.

      Precis, och de kvinnor som inte bär slöja är ett så kallat lovligt byte, fritt fram.
      Detta är etablerat och en social kod, därav ”väljer” en del kvinnor att bära slöja.
      Så om man är uppfostrad med att bärande av sjal visar att man är en ren, ärbar kvinna etc
      Hur frivillig är då denna?!?
      Visst, man väljer själv att bära den, om inte så är man likadan som svenska hora.
      Så extremt korkat och ignorant att likställa slöjan med en kjol och polotröja.
      Pinsamt.

    På flertalet översättningar av Koranen vad gäller slöja handlar det som jag förstått om att inte utsätta män för distraktion/frestelse eller att skilja kvinnorna från andra kvinnor för att undgå att bli ofredade.
    Om någon kunnig muslim här, stämmer det eller ej? Om inte vad står det om slöja i Koranen?

    Slöjan är INTE ett plagg andra.
    Det är inte samma typ av förtyck som kort kjol, polotröja eller pumps påstås vara, tror ingen riskerar våld eller att mördas av sina släktingar för att ha tagit av sig sin polotröja eller pumps.

    Pärleros har ingen koll men han vill framstå som att han är god och bra och som att han gör rätt saker, han gör det han tror är PK just nu. Han och Ida försöker för fullt nu med att tvätta byken så att de får ett gott rykte om sig igen, de gör saker nu för att se fina ut och verkar bra och goda människor. Allt för att tjäna mycket pengar och göra bra affärer, viktigt med ett gott rykte då tänker de.

    Är det någon som fattar vad Pärleros menar på den andra bilden när han skriver att svenska partier vill införa slöja?

      Nyans antar jag. Nåt annat kan det väl knappast vara?

      Såklart nyans, dom vill också införa förbud mot vår yttrandefrihet så att man aldrig får säga nått kritiskt om islam. Väldigt likt Iran faktiskt…

    Alltså på riktigt, förstår inte varför man absolut inte får kritisera islam. Man får kritisera Jehovas vittnen, man får kritisera kristendomen i USA, man får kritisera det mest men inte islam… Jag saknar respekt för och kommer kritisera religioner som inte accepterar alla grupper av människor. Exempelvis är homofobin hos många muslimer, och även utövare inom andra religioner, extrem, men den talas det inte om (även fast HBTQ+ är en viktig fråga för de flesta som talar om hur mycket islamofobi det finns…). Jag kommer sluta kritisera islam när de bland annat kan acceptera alla människor, slutar förtrycka kvinnor och barn, och ser problematiken med att Mohammed gifte sig med 6-åring.
    Religion som påverkar människor negativt på något sätt hör inte hemma i ett modernt samhälle.

      För det första gifte sig inte profeten Mohammad (frid vare med honom) med en 6 åring. Du säger att många muslimer är homofob, men varför dra alla över en kam. Jag är troende muslim. Konverterade mig till Islam för flera år sen. Var icke troende och sa att jag aldrig kommer tro på någon Gud. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag pratade mycket skit om Gud. Men sen fann jag islam och omvände mig. Jag har vänner som är homosexuella. Min bästa väns barn är trans. Jag anser att kärlek är kärlek. Du får älska vem du är. Jag har ingen slöja och ber mina fem bön samt fastar under ramadan och klär mig modernt. Så alla ni i denna kommentarsfält kanske borde prata med en muslim och få er en uppfattning hur det är. Slöjan är en symbol för frihet för oss kvinnor som är muslimer inom sunna. Det är något vackert. Men klart kan vara svårt att förstå i väst. Var svårt för mig från början att förstå. Jag tyckte som ni att slöjan är ett förtryckt. Men jag har pratat med otroligt många muslimska kvinnor som säger att deras slöja är frihet för dom. Jag står bakom kvinnorna i Iran som inte vill ha slöjan. För i Koranen står det att ingen får tvinga dig att bära eller göra något du inte vill. Våran profet Mohammad (frid vare med honom) säger själv att du som muslim får aldrig tvinga någon till din tro eller tvinga din dotter eller kvinna att bära eller göra något som hon inte vill. Han såg till att muslimska kvinnor fick rösträtt, att kvinnan skulle få bestämma vem hon vill gifta sig med och hennes rätt att skilja sig om hon mår dåligt i sitt giftemål. Tvingar du någon till något inom Islam får du Guds ilska mot dig. Men så får man också veta vad är skillnad på sunna muslimer och shia muslimer. Visste ni att shia muslimer inte följer koranen och har sin egna bok? Visste ni att shia muslimer tvingar kvinnor att ingå i giftemål någon timme eller så för att han ska få lov att ha sex? Så alla muslimer tänker inte som shia muslimer tänker. I Iran är alla shia muslimer. Presidenten är shia. Varför har inte kvinnor i Syrien, Palestina, lebanon, Libyen, Qatar klagat över att dom är tvingad att ha slöja. För att man får välja att inte ha det där. Går fullt med kvinnor i dessa länder som är muslimer utan slöja. Jag anser att du som kvinna ska ha rätt att bestämma över din kropp. Vad du vill och inte vill ha på dig. Kvinnans kropp är hennes val. Jag står bakom mina muslimska systrar. Dom som gör revolt mot slöjan och dom som vill ha den för sin egna skull.

        Glömde också skriva att min man är troende muslim. Hela hans familj är troende muslimer från Syrien. Hans systrar fick välja om dom ville ha slöja eller inte. Hela hans släkt som är kvinnor har fått välja om dom vill eller inte vill ha slöja. Många kvinnor har valt att inte ha samt många har valt att ha. Vi älskar och respekterar alla kvinnorna i släkten. Och alla i släkten och familjen anser att man kan älska vem man vill och vara vem man vill. För oss är du först och främst människa. För Islam har lärt oss detta. Att älska dina människor och respekterar alla.

        Där skrev du det.
        Slöjan är frihet.

        En kvinna som inte täcker sig för mannen är inte fri.
        Låter i mina öron som allt annat än som ett frivilligt plagg.
        Precis detta är så problematiskt, det blir hjärntvättat att tro att man gör något av egen vilja när man egentligen är lämnad till enbart ett alternativ.

        Vi borde ju ha kommit längre, där vi tänker och ser längre.

        Varför bära slöja?
        Hur uppkom denna idé?

        Kan någon svara konkret?

        Det är frihet?
        Frihet från vadå undrar jag?

          Har vi kvinnor som valt själva våra kläder frihet? Jag tänker såhär att vi kvinnor som valt att ha string, bh, urringat, korta kjolar och kläder som visar mer, är det vi som valt det eller är vi så hjärntvättade att vi tror att vi valt detta men egentligen är det en mans idé? För vilka gör våra kläder? Ta Victoria secret underkläder. Det är en man som designat vad han tycker är sexigt på en kvinna och vi kvinnor köper det. Köper vi det för att vi valt det frivilligt eller för att vi blivit så hjärntvättad av media att så här ska en kvinna vara? Eller att vi kvinnor ska de ut på ett speciellt sätt. Den stress och ångest många kvinnor har på sig att vara perfekt. Är det vi kvinnor som satt press på oss själva eller är det männen som gör det? Så egentligen vad är frihet för oss kvinnor? För det är män som valt att ta bort abortlagen. Därav bestämmer en man över våran kropp. Slöjan då. Många kvinnor använder den för att dom inte vill ha en mans blick. Dessa kvinnor vill bara att deras män ska se deras kropp. Och det är ju inte bara inom Islam kvinna bär slöja. Inom Kristendomen och judendomen bär kvinnor slöjan. Finns en del inom judendomen som heter Lev Tahor. Där ska kvinnan täcka sig helt och hållet. Men ingen pratar om detta. Kvinnor för täckte sitt hår i väst också. Det var inte många år sen. Jag kan inte svara dig på frågan hur den uppkom slöjan. Men för mig utan slöja men valt att täcka min kropp mer är det frihet för mig. Jag kan bara svara för mig själv. Jag mår bättre utan att få mäns blickar på mig. Jag känner mig mer fri när jag inte har kläder som många kvinnor har på sig idag. Jag går i lite mer pösiga kläder för att jag inte vill vara en sexobjekt till någon man. Det är frihet för mig. Jag kan bara säga till ditt svar är att det jag läst och pratat med olika imamer och kvinnor är att alla har rätt att välja om dom vill ha slöja eller inte. Du ska aldrig bli tvingad till det. Kvinnor som valt att ha slöja har sagt till mig att dom inte blir dömda för hur dom ser ut, utan för vad dom gör. Dom får inga blickar från varken män eller kvinnor. Utan dom blir dömda för deras personlighet. För dom är det frihet. Jag är fri för min man har aldrig tvingat mig till något. Han har aldrig sagt till mig att han aldrig kommer gifta sig med mig om jag inte är muslim och inte bär slöja. Han har alltid sagt att jag ska göra vad som är bäst för mig. Kanske har jag haft tur. Men muslimska kvinnor jag pratat med har sagt samma sak om sina män och deras familj. Så egentligen enligt mig så kommer all förtryckt från början från män. Män från all tro och från all kultur. Det är min åsikt. Män som bestämt och fortsätter bestämma över oss kvinnor och vår kropp. Så vi får ta tillbaka våra rättigheter. Så jag står bakom iranska kvinnors revolt. Lika mycket som jag står bakom kvinnor som frivilligt valt slöjan.

            Tycker detta är så intressant så ännu några fler frågor:
            -Varför valde du islam och inte kristendomen (som ändå båda tycks dela tron på en kärleksfull gud)?
            -Ber alla muslimer könsseparerat i mosken?
            -Varför anser man håret vara ett sådant viktigt attribut att skylandet av just detta ska eliminera mäns och kvinnors blickar och beundran? Jag menar, många kvinnor som täcker håret kan t ex ha en snygg makeup eller använda andra utseendeförbättrande metoder, hur resonerar man där?
            Genuint nyfiken ?

            Hur ligger det till med fastan under Ramadan, den är obligatorisk. Inget tvång men obligatorisk? Hur fungera en islamsk skilsmässa?

            Fast det stämmer ju inte, dom allra flesta är medvetna om vår historia.
            Vet att det även vad sed och kultur att täcka håret med slöja även här.
            Sen utvecklades vi.
            Likaså med alla andra plagg du tar upp.
            Vi är mer medvetna, insett att vi är starkt präglade av män.
            Därav pågår kamper, kvinnor står upp för sina rättigheter och kämpar för dessa.
            Det går inte snabbt, vi kan än idag i en våldtäktsrättegång ifrågasätta offrets klädsel.
            Men vi kämpar framåt, vi smeker inte mannen medhårs och anser att mannen inte kunde hjälpa det pga vad kvinnan bär för plagg.
            Det är männnens beteende och inställning som ska förändras.
            Inte vi som ska täckas/skylas för att bli tagna på allvar, för att mannen ska klara av att se en kvinnas personlighet.

            Ni kan fortsätta likställa med vilka plagg ni än vill, inga andra plagg är lika laddade.
            Men det visar bara att ni blundar för fakta.
            Jag blir inte stenad pga stringtrosor.
            Jag köper att dom uppkommit pga patriarkatet, hela vårt samhälle är uppbyggt av män – för män.
            Men majoriteten är medvetna, blundar inte.
            Vi förstår!
            Vi okejar inte en våldtäkt för att offret bar stringtrosor.

            Vi har fortfarande en lång väg att gå.

            Att påstå att bära en slöja på något sätt är frivilligt ?‍♀️
            Jag förstår att det finns orsaker till att man bär den.

        https://wikiislam.net/wiki/Ages_of_Muhammads_Wives_at_Marriage

        Fru nummer 3) Aisha’s Median Age = 9 years and 3 months.

        Qatar:
        Diskriminering enligt lag förekommer och sharia tillämpas. En kvinnans storlek på arvet beror på relationen till den avlidne. Döttrar ärver hälften av söner. Muslimska kvinnor ärver sina makar, medan icke muslimska kvinnor kan ärva högst en tredjedel. Vid skilsmässa brukar vårdnaden av små barn tillfalla kvinnan men om barna är äldre tildöms männen vårdnadsrätten.
        Manliga qatariska medborgare som gifter sig med icke qatariska kvinnor kan ansöka om medborgarskap för sina fruar, men qatariska kvinnor kan inte ansöka om medborgarskap för sina utländska män. Medborgarskap i Qatar följer med fadern, inte modern.
        Även om de senaste årens modernisering av Qatar lett till att kvinnor idag finns representerade inom de flesta yrkeskategorier diskrimineras kvinnor alltjämt inom en rad områden. Kvinnor är kraftigt underrepresenterade på positioner med makt och inflytande både inom näringslivet och inom den offentliga förvaltningen samtidigt som sedvänjor begränsar kvinnors handlingsfrihet och samhällsinflytande.
        Våldtäkt inom äktenskapet är inte straffbart i Qatar. Våld mot kvinnor i hemmet förekommer och är inte olagligt.
        Libyen:
        Sharia-lagar har stort inflytande i landet och styr frågor kring arv, skilsmässa och äganderätt.
        Kvinnor får inte gifta sig med icke-medborgare enligt lag förutom vissa undantag som görs av staten efter långa byråkratiska processer. Kvinnor har ingen rätt att tilldela sina barn sitt medborgarskap och är då beroende av att barnens far är libysk medborgare.
        Enligt libysk lag är det olagligt med våldtäkt men lagen kriminaliserar inte våldtäkt inom äktenskapet. Lagen hänvisar till att staten ska stå utanför vad som sker i familjen. Det går också att undgå det 25-åriga straffet för våldtäkt om förövaren gifter sig med offret. Det finns vidare en lag som gör att straffet för mannen kan förkortas vid mord om det finns misstankar om att kvinna varit otrogen. Sexuella brott mot kvinnor ses överlag som ett brott mot kvinnans heder snarare än henne som person.
        Åldern för att ingå äktenskap är 18 år för både flickor och pojkar. Undantag kan göras. Barnäktenskap har ökat de senaste åren och drabbar allt yngre, främst flickor.
        Kvinnors rättigheter i Libyen är också starkt begränsade genom att kvinnor diskrimineras socialt på daglig basis. Det kan handla om tillträde till och bemötande på arbetsmarknaden, rätten till att röra sig fritt och avsaknaden av personlig frihet. Det saknas skyddsnät för att stoppa våld mot kvinnor. Det finns kvinnorättsrörelser i landet som lyfter jämställdhetsfrågorna men på grund av det politiska vakuum som råder i landet är möjligheterna för stabila reformer på området begränsat.
        Kvinnors rätt att höras och synas i den publika sfären är starkt begränsad
        Libanon:
        Diskrimineringen av kvinnor är utbredd i Libanon och märks bland annat på arbetsmarknaden, i politiken och i familjerätten. Kvinnorättsorganisationer har fört en lång kamp för att genom lagändringar motarbeta våld mot kvinnor och har de senaste åren rönt framgång. År 2014 antogs en lag mot våld i hemmet vilken dock inte kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet utan endast hot om våldtäkt.
        12 (19)

        Få våldtäkter anmäls då offren skambeläggs. År 2017 ändrades strafflagen för att omöjliggöra för en gärningsman som gjort sig skyldig till våldtäkt, kidnappning eller sex med minderårig att undgå straff om han gifter sig med offret. Det finns dock fortfarande kryphål i lagen som medger straffrihet; om gärningsmannen gifter sig med offret och hon varit minst 15 år eller om det ”förekommit löfte om giftermål”. Abort är förbjudet i lag men förekommer. Inga uppgifter om könsstympning förekommer. Prostitution är förbjudet i lag. Under senare år har flera fall av omfattande sexhandel uppdagats där offren framför allt varit flickor och kvinnor från Syrien.
        Eftersom ett barn inte kan bli libanesisk medborgare om fadern är utländsk medborgare eller statslös (exempelvis palestinier) diskrimineras libanesiska kvinnor och deras barn. Enbart barn till libanesiska män blir medborgare.

        Det är en några av länderna som du framhåller som bra exempel på länder där kvinnor får välja slöja eller inte.
        Dem har en hel del annat att jobba på dock…

        Mycket intressant och informativt, Lina. Jag ser mig själv som allmänbildad, men inser att jag har dålig koll på islam, t ex skillnaden mellan shia och sunni. Shia ser gud som någon som bestraffar och sunni som en kärleksfull kraft, typ? Det du beskriver: ”Mohammad (frid vare med honom) säger själv att du som muslim får aldrig tvinga någon till din tro eller tvinga din dotter eller kvinna att bära eller göra något som hon inte vill. Han såg till att muslimska kvinnor fick rösträtt, att kvinnan skulle få bestämma vem hon vill gifta sig med och hennes rätt att skilja sig om hon mår dåligt i sitt giftemål…” är ju så långt ifrån de många problematiska fall som lyfts i nyhetssammanhang med hedersvåld och imamer som uttrycker motsatta åsikter till det du beskriver eller islamisters heliga krig att tvinga på världen islam (inte att jämföra med er andra muslimer).
        Menar du att de flesta sunnimuslimer har samma fria syn på t ex slöjbärande och homosexualitet som ni i er släkt?

          Nej så är det inte… Kolla vad terroristerna är – sunni. Och nej shia är inte mer tvingade till slöjor än sunni.

          Det finns stora skillnader mellan shia och sunna muslimer. Alla sunna jag träffat har samma syn på slöjbärande och homosexualitet som min släkt. Shia har som sagt sin egen bok. Visste du om att shia pratar skit om profetens familj och vänner? Dom anser att deras profet är Ali. Och med tanke på att Ali är familj för profeten Mohammad (frid vare med honom) så pratar shia skit egentligen om Ali. Dom har en egen dag för Ali. Har bilder på hur Ali ser ut. Och enligt Islam får du inte ha bilder på profeten eller hans familj för ingen vet hur dom ser egentligen ut. Deras dag för Ali är att dom står i moske som är Guds hem och slår sig blodigt och pratar skit om profeten och hans familj och vänner. Sen kan vi prata om att dom koranen för dom är inte någon bok dom följer utan följer sina egna böcker. Många sunna gillar inte shia. Finns anledningar varför sunna och shia inte fungerar ihop. För sunna älskar dom alla. Dom älskar Ali.
          IS som är sunna är extreminister och vi som är Sunna hatar dom och föraktar vad dom gör. Vi håller absolut inte med IS. För det dom gör är att dom förstör för andra muslimer. Vi föraktar också muslimer som förstör för poliser och bränner bilar. Men jag tror det är viktigt att inte tro att alla muslimer är lika och tycker lika. Jag konverterade och bär inte slöja. Men en dag kanske jag väljer att göra det. Men då kommer det från mig och inte att någon tvingar mig. I Iran är alla där shia och där tvingar dom kvinnor att ha slöja. Därav revolt och år av förtryckt som jag inte står bakom. Förtryckt mot kvinnor är aldrig okej. Men slöjan är ett laddad ämne som är svår att hitta bra svar på. För dom som valt att ha slöja har valt det frivilligt. Lika mycket som vi ska stötta kvinnor som valt att inte ha det lika mycket måste vi kunna respektera dom som balt att ha det frivilligt för det finns kvinnor som valt det frivilligt hur svårt det kan vara att tro det.

        Nej nu sprider du lögner om både sunni och shia ? shia är absolut inte mer tvingade till slöja än sunni (ps Saudi är sunni det glömde du…)

    Tänk att majoriteten alltid ska behöva vika sig för minoriteten.. Suck.

    Har sagt det förut och säger det igen: det enda religion gör är att förtrycka kvinnor. Religion är ett påhitt från män för att kunna styra människor, och kvinnor är alltid de som får dra det kortaste strået.

    Finns inte en kvinna i världen som hade växt upp i ett fritt samhälle och en fri familj som hade valt att använda slöja.

    Det är ett indoktinerat förtryck.

      Jasså? Min vän växte upp lika fritt i Sverige som vad jag har gjort. Hon växte upp i en svensk icke-religiös familj. När hon var 25 konverterade hon till islam och började bära slöja (bland annat). En anekdot, jag vet. Men det stämmer inte att ingen i världen som vuxit upp fritt skulle bära slöja.

        Hon började bära slöja för att hon konverterade till Islam ja..
        Det är ju det vi diskuterar.
        Hur ses det på kvinnor inom islam som inte bär slöja?
        Bär kvinnan inte slöja så suktar hon efter mäns blickar, vill göra sig k*ullbar helt enkelt.
        En kvinna ska vara from och enbart visa sig för sin man.
        Skyla sig i alla andra sammanhang.
        Visar man sitt hår (som inom Islam och andra kulturer) anses vara ett sexuellt attribut så signalerar man att man är lösaktigt, att man suktar efter mäns blickar o.s.v

        Slöjan är inte frivillig, den är ett påfund av män för att kontrollera kvinnor.
        Likaså som övriga världen är byggd av män för män.
        MEN, med den stora skillnaden att många kvinnor inte blundar längre, vi har kommit långt sedan det var vedertaget att använda slöja för kvinnor i väst, man har bränt bh-ar, gör revolt och vägrar förminskas eller skylas med plagg.
        Vi anser att man har rätt att gå klädd hur man önskar och likväl vara fredad för män.
        Klarar inte män av att se en kvinnas hår och personlighet samtidigt så ska männen jobba på sin attityd och beteende.
        Klarar inte männen av att bete sig för att jag har tighta byxor på mig så ska männen jobba på sitt beteende.
        Det blir förbannat bakåtsträvande om jag då kilar hem och klär mig pösigt för att lindra mannens beteende.

        Det hade funnits någon relevans i det hela om du skrev, min vän är född och uppvuxen i Sverige, i en icke religös familj.
        Hon har använt slöja i hela sitt liv.

        Men märkligt nog så träffar eller hör man sällan kvinnor som inte blivit utsatt för religiöst eller socialt tryck (hjärntvätt) bära slöja på daglig basis, så fort man lämnar hemmet.

        Din vän är mycket korkad och du borde klippa banden eller fråga hur hen mår och erbjuda psykolog kontakt. Ingen normalt funtad människa konvertera till nån religion allra minst Islam. De människor som gör det mår inte bra, vill ha uppmärksamhet eller hjärntvättad av en muslimsk man som sitter där och gråter över att hans tjej aldrig kommer bli en del av familjen och hans mamma är så besviken på honom och det gör sååååååå ont i hans själ och han känner sig bestraffad, osv osv osv osv.

    Det är viktigt att man kan prata om alla ämnen oavsett hud- eller hårfärg. Däremot måste det ske med respekt och öppenhet, från båda hållen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.