Upprörande?

Mimmi Kappell har köpt böcker med enda syfte att ha so, prydnad – bland annat Anne Applebaums bok ”Gulag”.
Folk upprörs över att hon valt en bok med ett så mörkt tema att dekorera med, och att hon inte verkar känna till vad Gulag är eller ens handlar om.

Är detta verkligen någonting att härja om?
Mimmi Kappell tillhör samma generation influencers som platsbygger bokhyllor för att visa upp sina handväskor och som köper ”coffee tableböcker” eller SKAL av dessa böcker för att inreda med, utan minsta ambition att ens bläddra i dem om sidor finns.
Med det i åtanke, är det då särkilt överraskande att Mimmi Kappell varken känner till Gulag eller har planer på att läsa boken utan bara vill ha den för att ställa en vas eller ett doftljus på?

Det finns liksom en hel marknad för sådant här, men att köpa böcker på second hand är förmodligen billigare. 

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker det är vettigare att härja om detta än om någon inte reklammärkt sitt instagram-inlägg, men alla är vi olika.

      Finns ju uppenbarligen plats för både och

    Nej jag tycker inte att det är något att härja om. Känns väldigt överdrivet att reagera negativt på en bok som handlar om berättelser från människor som varit i de sovjetiska lägren. Ska deras röster tystas?

      Va…? Det är ju ingen som kritiserar bokens innehåll.

        Det är snarare att hon lägger upp en bunt med böcker, de flesta lite romantiska med rosa tema, sedan en bok med titeln ”GULAG” – dessutom under boken med titeln ”1000 places to visits before you die” ??

        jag skrattade bara när jag såg det, för hon har ju ingen aning om vad Gulag är och tänkte bara att det var en tjock bok att fylla ut med. Däremot kanske hennes gäster undrar varför den ligger framme lite romantiskt som en ströläsarbok. Det hade lika gärna kunnat stå ”Auschwitz”, exakt samma sak. Lite korkat men det är ju bara en ytlig influencer.. vad väntar man sig.

    Det märkliga är ju att köpa böcker utan att bry sig om vilka de är och vad de handlar om? Ok att vissa inte gillar att läsa (sjukt men men) Men man förväntas väl ha koll på titlarna i ens bokhylla! Vad gör hon om en gäst bara ”åh du har också läst den, vad tyckte du?” Pinsamt. Svenskar har ett rykte om sig att sakna bildning, just saying…

      Man kan väl säga som det är. ”Nej, jag har inte läst den.” Sen kan man om man vill lägga till något om att man inte har gjort det än, men tänker göra det när tid och ork infinner sig. Jag har ännu böcker framme som jag inte har läst ännu. Än har ingen gäst ”satt dit” mig.

        Hur länge kan man hävda att man inte hunnit läsa sina böcker än, tills det blir för pinsamt och man måste erkänna att man endast har dom som en inredningsdetalj, och därmed hamna i samma kategori av människor som klistrar marmormönstrat dekorplast runt sin mikrovågsugn för att få den att se lyxig ut?

          Jag tycker det är MER pinsamt inte läsa sina böcker än ha marmortejp runt micron ? & då har jag absolut ett par alster i bokhyllan jag inte läst utan bara vill verka som jag läst. Men plast runt micron: dålig smak & kan hända den bäste. Fejklitteratur: pretentiös & vill verka mer än du är.

            Men vem har det runt sin mikro? Aldrig sett. Har Mimmi det eller vad är relevansen med jämförelsen??

              Det var bara en målande jämförelse.

          Vet inte. Jag har böcker i min bokhylla som jag inte läst på över fyra år sedan inköp. Är det mindre pinsamt om de ligger på ett bord, på en byrå eller om de står i eller på en hylla?

          Jag vet inte. Inte så pinsamt i min värld men så är jag ingen boknörd heller. Läser när lust och ork faller på. Ibland är det långa uppehåll.

          Hur länge kan man hålla på att tjata på vänner och bekanta att de måste läsa böcker som existerar i deras hem?

            Haha jag tänkte just det? vad är det för knäppa vänner?

              Inte ens vänner utan ”gäster”.

              Vad är det för människor som köper böcker som man aldrig har någon ambition att läsa och dessutom låter ligga framme?

                Samma som går och sätter sig i bibliotek för att slappna av?

                  Alltså inte en influenser.

                Vet inte, men vad är det för människor som stör sig så mycket på att andra människor inte har läst varenda bok i deras hem?

          Jag har böcker i min bokhylla som står olästa i flera år. Anledningen är att jag inte orkat läsa dom pga utbrändhet. Ingen av mina gäster bryr sig om jag läst en viss bok eller inte.

          Fick precis samma tankar. Lite som att sätta upp en tegelväggtapet, el köpa en sån där fake eldstad som ”brinner” med ledljus osv.

          ”Hur länge kan man hävda att man inte hunnit läsa sina böcker än”
          Svar: så länge man vill.
          Förr så läste jag massor med böcker, men pga livet så finns idag inte tiden att läsa lika mycket som förr. Men det hände ändå att jag då och då hittade spännande böcker på loppis som får följa med hem, har säkert runt 30 böcker i hyllan som jag inte läst ännu. Men det du vad det bäst med böcker är? det har inget bäst-före-datum. Om jag läser dem nu i helgen, nästa semester eller om 10 år spelar faktiskt ingen roll 🙂

      Tycker det är ett tecken på appokalypsen att köpa böcker bara för att dekorera. Vad i helvete?

      Det finns verkligen få typer av människor som är så oerhört pretentiösa och eletistiska runt sin hobby som folk som läser. Det finns andra sätt att bilda och utbilda sig än att läsa – Radio, tv, ljudböcker, poddar, sociala medier. Det finns alla möjliga anledningar till att folk inte läser. Däremot är ju böcker inte mindre vackra för det.

    Min morfar dog i Gulag men jag tycker det är noll upprörande att någon pyntar med en bok om det. Den här kränkthetshetsen – och särskilt den sekundära typen – är oerhört pinsam.

      Nu finns det ju fler som drabbats av detta. I min familj t ex. Men det är kanske inte så upprörande möjligen men att köpa böcker som dekoration är enfaldigt.

        Tycker din kommentar är enfaldig.

    Å vad jag önskar att det bara kunde bli trendigt att va smart och bildad!!!

      Det var aldrig en bred grej att vara bildad. Smart är något helt annat.

    Vissa antikvariat säljer ju gamla böcker med snygga ryggar för människor som bara vill ha dem så dekoration. Lite samma sak.
    Det gör ont i själen, för en läsare som mig själv.

    Men nej, det är inget upprörande med titeln ’Gulag’ om något borde fler lära sig om det och sovjets brutala historia av totaliarism och vad de gjorde med oliktänkande.

      Men äldre böcker är ju även dekorativa hantverk. Kul att den estetiken är på uppsving igen. Förhoppningsvis kan dekoren vara en gate way drug till djupare läsning.

      Varför gör det ont i själen? Är själv en storläsare och har alltid gjort, men kan inte påstå att det stör mig att folk köper böcker som dekoration.

        Samma här

        Bokälskare blir lite pretto ibland sådär 🙂

    Varför ska man bli upprörd? Såvitt jag vet, utan att ha läst boken så är den en dokumentation av hur historien har sett ut för människorna som var med om Gulag. I bästa fall kanske hon tillochmed kan få folk att googla på boken och lära sig lite historia.

      Sant, jag visste inte vad Gulag var innan jag läste det här inlägget.

        På riktigt? ?

          Vet inte om det beror på min ”unga” ålder eller om jag är opåläst bara, men skulle nog säga att de flesta av mina vänner inte har hört talas om det heller ? När jag tänker tillbaka på skoltiden så har vi nog aldrig blivit undervisade om sådana händelser (förutom förintelsen) och särskillt inte om Rysslands historia för den delen heller.

            Vill inte heller minnas att vi lärde oss om Gulag i skolan? Nu i efterhand känns det ju extremt märkligt.

    Det är ju lite tråkigt att vi lever i en tid där dumheten på något vis är eftersträvansvärt men vi är alla del av det så inget man kan lasta en enskild människa för…

    Triggas verkligen folk nu av boktitlar? Oavsett innehållet i själva boken? Varför vill man tysta Stalins offer?

      Jag antar att kritiken inte gäller Stalins offer utan att någon använder deras röster för att tipsa om ”en kul och billig inredningsdetalj.” Tänker mig det är samma sak som att sätta upp ett foto av auschwitz ovanför sängen för att fotografen fick till ”en så bra kontrast med belysningen.”

        Ah ok förstår vinkling nu. Tack.

        Tack! Äntligen ett vettigt inlägg som förklarar problematiken!

    Lustigt jag köpte just den boken för hundra spänn på ett antikvariat nyligen. Sjukt intressant var den, rekommenderas. Jag är absolut ingen expert på rysk historia men den går att läsa utan bakgrundskunskap.

    Alltid så intressant när folk skriver att de fyndat saker, i detta fall vet hon ju inte ens vad hon köpt ?

    Ot
    Elin Kjos fick ett tråkigt resultat hos doktorn idag. ??

      Fy fan vad livet är orättvist och så kortlivat för många.

      Idiot

    Dra en parallell till att dekorera med Mein Kampf var ju bara riktigt lågt.

      Fast va? Det är väl en jättebra liknelse, vad menar du egentligen? Klart man kunde önska svenskar som ändå gått iaf grundskola de flesta av oss hade koll på vilka Hitler och Stalin var och vad som hänt i koncentrationsläger och Gulag? Klart du får räkna med kommentarer om du aningslöst börjar inreda ditt hem med referenser till dem utan något som helst intresse för dem som faktiskt dog där?

        Men det är väl ändå ett jäkla skillnad att ha en bok skriven av någon som vunnit priser, är internationellt erkänd och skildrar Stalins offer och att ha en bok skriven av Hitler själv?!

          Ja det är en dålig jämförelse här. Men mein kampf är en världens mest lästa böcker, Nazism var populärt även bland icke-europeiska människor, det glömmer många idag. Hitlers allians hade fler soldater med färg än västalliansen.

        Det är ju en helt annan sak. Mein Kampf är ju en vidrig rashierarkisk bok författad med intentionen att legitimera och trappa upp judehat, skriven av en av samtidens mest hänsynslösa diktatorer som sedermera gjorde verklighet av sin ambition att eliminera judar. Gulag är en historieskildrande fackbok om vad som hände i de sovjetiska Gulaglägren.

        Skojar du? Du jämställer alltså en bok OM Gulag med en bok skriven AV Hitler?

        Bra liknelse?????

    Boktips om det spirituella eller liknande? Facklitteratur.

      Facklitteratur om spiritualitet? Utveckla vad du letar efter, spiritualitet är ju enormt brett.

        Böcker som tex ”Becoming supernatural” by Joe Dispenza.

          Tack för tipset 🙂 men fan, inte läst den så svårt tipsa. Kolla amazon ”people who bought this also commonly bought…” ibland funkar det.

      Dispenza har skrivit fler böcker du kanske skulle gilla. Wayne Dyer och Bruce Lipton har lite liknande stil med.

    Nja ser väl lite konstigt ut, som att ha en bok med titeln ”Koncentrationslägren” i stora bokstäver tillsammans med en hög rosa puttinuttiga dekorböcker.

      ? Lite kul ju. Som när blingiga kapitalistiska amerikanska artister bär Che-tröjor. ”Juxtaposition” tror jag de kallar den typen av styling på house and garden, UK. ?

    Men har hon verkligen ställt fram en bok för fotografering utan att alls kolla vad den handlar om? Man måste ju inte läsa hela boken för att ta reda på det

      Hon köpte ju böckerna enkom för att ha dem som dekoration.

    Fast helt ärligt hade jag personligen hellre inrett med intellektuellt stimulerande böcker än en tom ”Carpe Diem”-pärm. Dels för att böckerna faktiskt kan nyttjas till läsning också, men också för att de sätter någon form av prägel på inredningen när boken har ett värde. Gulag i sig må vara otroligt tragiskt och hemskt men just det här är bara en bok. Ser inget fel i att inreda med den.

    Tänk om detta trams kan få med sig att generation ”kränkt idiot” kan lära sig vad Gulag var och sätta in det i sin kontext?

      Nu har ju köpt den, så hon kanske läser den med vid något tillfälle när det gör sig på bild?

    Please kids, stay in school!

    Om man bryr sig om sånt här, bryr man sig inte på riktigt. Jag piffar bokhyllan med Bibeln.

    Nu togs nog priset i kränkthet. Herregud sån löjlig diskussion. Visst gör hon sig skyldig till att vara puckad men inte fan är det kränkande, eller för den delen jämförbart att pynta med mein kampf. Aj min hjärna.

    Det är mer upprörande att individen i fråga inte tänkt läsa dessa böcker. Sen att ha en bok som är obehaglig och går emot bättre vetande behöver inte betyda att personen sympatiserar med författaren… Ibland kan det vara viktigt att försöka förstå hur andra tänker, även de mest motbjudande tankarna, men det kanske är överkurs när vi diskuterar influensers intellektuella strävan.

    Noll upprörande.

    Folk tar detta med böcker alldeles för allvarligt. Man ”ska ha” läst den och den boken, man får inte slänga böcker (som jag fick en lång föreläsning om förra veckan av person som upprördes av att andra gör det) och man får enligt detta kommentarsfält tydligen inte ha olästa böcker i sin bokhylla. Ta det lugnt! Har ett gäng olästa titlar i min hylla, orkar aldrig ta mig igenom klassikerna, osv.

    Och då är jag ändå bibliotekarie.

      Håller helt med. Löjligt med dessa strikta regler och hur boknördar ofta tävlar om vem som kan vara mest pretto.

      Jag har även blivit ”uppläxad” gällande att man inte ”ska” läsa e-böcker. Det ska vara ”riktiga” böcker. Dock skrattar jag bara tillbaka. Vem bryr sig? ?‍♀️?

      Böcker och musikinstrument tycker jag att det är jobbigt när folk förstör. Kanske något jag borde gå i terapi för… Bättre att ge bort dem i så fall – om de inte är heltrasiga, förstås.

    Hur gick det för henne i idol? Inlägget är borttaget på hennes sida.

    Jag förstår fullt varför folk har böcker som dekoration. Många böcker är estetiskt tilltalande och vackra. Allt behöver inte vara så pretto och uppskruvat hela tiden. Ibland kan man nöja sig med ett en pryl kan ha flera funktioner. För vissa är en bok något man läser för nöjes skull, för andra är det en inredningsdetalj. Och det är helt okej, för det är så otroligt harmlöst och skadar absolut ingen, hur man än väljer att se på boken.

      Well said. Håller fullständigt med. Vad är det att vara negativ runt?!

      Verkligen!

    Kan man köpa skal av coffee table böcker?! ? Det hade jag ingen aning om. Inser med det att jag har lagt alldeles för mycket pengar på sådana böcker. Med innehåll alltså. ?

    Jag förstår inte problemet? det är en berättelse om en hemsk händelse, skriven av en erkänd och duktig författare.
    Varför är det så hemskt att den finns hemma hos en influenser för att personen tyckte ryggen vad snygg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.