Sociala Mediertrend gör skillnad

Kommer ni ihåg Ice Bucket Challenge från 2014?
Den gick ut på att man först skulle dumpa iskallt vatten över huvudet och sedan donera 5 dollar/pund till ALS-forskningen.
Att uppmärksamma och samla in pengar till förmån för den obotliga nervsjukdomen Amyotrofisk lateralskleros (ALS) ledde, tack vare den här utmaningen, till att 115 miljoner dollar, motsvarande mer än en miljard svenska kronor gick till forskning.
Tro det eller ej, men tack vare den här utmaningen så har forskningen gått så pass mycket framåt att man lyckats framställa ett läkemedel för att bromsa sjukdomen.

Amerikanska ALS-organisationen berättar att forskare med hjälp av insamlingen kunnat ta fram en ny medicin, som i veckan godkändes av FDA, amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, rapporterar NPR, skriver Expressen.
– Vi vill tacka de miljontals människor som donerade, deltog och möjliggjorde för att investera i hoppfulla behandlingar som AMX0035, som genast kommer vara till hjälp för personer med ALS, säger organisationens vd Calaneet Balas.

Den nya medicinen botar inte sjukdomen men kan bromsa de dödliga symtomen, berättar Balas. Hon menar också att den virala trenden påskyndade kampen mot ALS dramatiskt.
– Detta är en seger för alla med ALS.
Men den banbrytande medicinen är inte de enda positiva följden från utmaningen. Insamlingen har bidragit till 130 forskningsprojekt i tolv olika länder. Dessutom är 40 olika behandlingsmetoder mot ALS under granskning.

Det är fantastiskt!
Sociala medier är mer än bara exploatering, konsumtions, vikt och troll-hets!

❤️❤️❤️

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är det några svenska kändisar som uppmärksammat det som händer studenterna i Iran just nu?
    Jag kan själv tycka att folk är hysteriska med sin whataboutism vad gäller detta då det inte hjälper att klaga över att kriget i Ukraina tar mer plats än detta. Har svårt för hysteri och gör-något-annars-hatar-vi-dig-mentaliteten.

      Så länge svenska politiker drar på sig en slöja vid besök i dessa kvinnohatande länder så är det inte politiskt korrekt att uppmärksamma detta. Det är ett resultat av den beröringsskräck Sverige odlat gentemot islam och islamismen. Kanske om några år ”får vi lov” att tycka och tänka fritt om vad vi tycker om verkligt kvinnoförtryck! Just nu får alla rasiststämplen i pannan om du öppet kritiserar annan religion än kristendom.

        Fast det stämmer ju inte alls. Jag ser massor av vänsterprofiler som uppmärksammar upproren i Iran. Det är väl snarare PK att göra det, än tvärtom.

        Överallt lyfts det ju? Typ alla jag följer visar det hela tiden.

      Jag såg en post där sista bilden var ”Om du inte delar detta inlägg, kom ihåg var du stod i kriget” eller dylikt. Helt galet. Att de tror att sympati med Irans regim hänger på ifall man delar ett Instagram-inlägg i sina stories…
      Det om något är ju verklighetsfrånvänt.

        Det är otroligt provocerande. Godhetsknarkare.

        Du missade poängen helt i det inlägget. Det handlade inte om att visa sympati, utan det handlade om att ”skrika” så mycket som möjligt om det som händer på universitetet just nu, då vid postandet av inlägget i stort sett ingen svensk media tagit upp det.

    En miljard är 1 000 miljoner. Galen summa.

    Helt fantastiskt! Men varför är det jämt vi vanligt folk som ska donera våra pengar? Har inte typ Elon musk eller någon annan snuskigt tät någon miljard över? Så sjukt egentligen..

      Rika människor donerar en hel del pengar till olika ändamål. Tror t.o.m. att det i USA är så att donerar du en viss summa så får du skattelättnader.

      Det är frivilligt att donera 🙂

      Fast han donerar ju pengar, vet inte om han gjort det till just detta men han har gett bort mycket av sin förmögenhet. Men sen kan man ju inte begära att någon ska ge bort allt den har bara för den är rik.

        Han har donerat en hel del pengar men han har inte gett bort mycket av sin förmögenhet. Det låter som stora summor men i % så är det samma som många ”vanliga” personer donerar.

          Vore ju dumt att skänka bort alla sina pengar samtidigt som man försöker rädda mänskligheten genom att göra Mars beboligt.

          Hur stor andel av dina pengar skänker du bort?

          Men herregud. Ser du bara fel i allting?! Att påstå att musk inte gör mer än vi vanliga är bra naivt. Försök se det bra i saker i stället för att bara klaga.

        Och han har ju gått in och rent praktiskt hjälpt med att få internet till delar där det släckts ner av olika anledningar. Var väl i Ukraina han såg till att de fick internet i områden där det slogs ut.

      Han donerar pengar. Leonardo DiCaprio också som donerade 100 miljoner dollar.

      Lever du under en sten?

      handlar väl om balans

      om man beskattar för mycket blir det färre företagsamma

      ökar inflationen också om man tar deras besparingar och sprider ut de i samhället igen

    Heja heja heja heja heja!!! ?????????????????

    Sådana här nyheter behövs mer än någonsin just nu när mycket känns ganska mörkt❤️

    Fick höra av läkaren, i samma veva som en familjemedlem gick bort i ALS förra året, att ALS är ungefär där MS var för 10 år sedan. Det finns ingen hjälp eller botemedel, men med MS kan man leva med idag, tack vare forskning (och pengar till den). Jag blev SÅ glad över nyheten kring ALS när jag läste om det igår. Det är försent för min familj och jag kommer aldrig få krama om den jag älskade mest i hela världen, igen. Men jag hoppas att detta medför att andra kan få krama om sina nära och kära <3

    ALS är en fullkomligt vidrig sjukdom.

    Jag blir oerhört glad och varm i hjärtat över att se att denna utmaning faktiskt gjorde skillnad på riktigt, då min pappa precis innan gick bort i ALS.

    Heja sociala medier!!! ❤️

    Vilka goda nyheter!!!

    Underbart ?

    OT Bara jag som tycker Rebecca Stella pratar som Pontus Rasmusson i sina videos på TikTok? Otroligt irriterande och det känns som hon pratar till småbarn som jag knappast tror är hennes klientel.

    Wow!!!! Blir så himla glad av att läsa detta!!!! Helt fantastiskt!
    Jag själv lider av en obotlig muskelsjukdom, som det forskas mycket inom, men ännu inga mediciner som hjälper.
    Men blir så otroligt glad att folk med ALS kommer kunna få en medicin som kan hjälpa dom. Fantastiskt!!!

    Bianca samarbetar ju med både Aim’n och Nelly nyligen. Dom borde få samma skit som GT

      Oj det blev under fel inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.