Att fastna i köket

Om vi inte lagar maten på riktigt så blir det ofta pasta pesto till barnen och tonfiskröra på knäckebröd till Paul och mig. That’s it. Jag ska utöka till fler rätter framöver.
Det är inte det att jag inte tror på mig själv, idag är jag faktiskt mer bekväm i köket. Det är mer att ”vi har fastnat”. Paul och jag äter nästan alla måltider ute när vi är själva och när det är barnveckor så längtar vi efter tacosen och minipizzorna.
Om ni skulle tipsa mig om en enkel rätt som är er to go jämt när fantasin tryter, vad hade ni lagat då? // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip skriver om att ”fastna” i köket vad gäller matlagning.
Ja, alltså inte så där grabbigt humoristiskt anno 1995 om att ”kvinnan ska vara fastkedjad vid spisen” utan vad gäller maträtter.
Isabella beskriver att fantasin tryter och att det ofta blir samma maträtter som lagas om och om igen i kvadrat.
Nu har hon fått en massa tips på maträtter i sin kommentarsfält och är det någon av er som också behöver lite matlagningsinspiration – eller om ni bara ska baka äppelpaj från och med nu – så kan ni kika där.

Mitt tips – blev för längesedan inspirerad av Egoinas återkommande bilder på halloumiwraps – är just wraps.
Vi äter absolut Halloumiwraps här hemma, men jag föredrar att ha kycklingkebab i mina, och det finns bara ett märke jag i nuläget använder och det är den från ”Gott Käk”. (Ej reklam)
Den är så god.
Nu använder jag hellre taco tubs istället för wraps, men smaken är som baken.
Lite grönsaker, picklad rödlök och ”Gott käks” kebabsås och middagen är räddad.
Senär jag en person som kan äta samma mat till alla dygnets måltider under en vecka utan att det gör mig något, men är du mer typen som vill ha variation så är nog Isabellas kommentarsfält mer för dig än för mig.
🙂

 

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Halloumiwraps lät fantastiskt gott. ?

    Jag får utslag av ordet ”gudomlig”. Hejdå.

      Vilken gudomlig kommentar. Verkligen gudomlig. Gudomlig. Gudomlig.

        ?

      Ordet gudomlig är helt maaagiskt…!!!

      Vem har INTE tomatpuré i sin stroganoff??? Sjukaste jag hört att ha ketchup??

        Neeeeeej!!

        Vem äter stroganoff frivilligt? Usch.

        Kom hit för att säga exakt detta! Ketchup i stroganoff??

        Är det sjukt bara för att du gör annorlunda?

    Menar du ”schysst käk”?

    Det skrevs bland kommentarerna på bloggen om cowboysoppa.
    Jag kom att tänka på att det var just cowboysoppan som Asap Rocky var särskilt missnöjd med när han satt den där månaden på Kronobergshäktet. Jag trodde faktiskt att cowboysoppa inte fanns annat än i Kriminalvårdens kokbok 🙂
    Och varför har Isabella ”tagit paus” från Hello Fresh? Känns inte lådan så fräsch längre? Den var ju lösningen på alla problem med matlagning. Eller så är samarbetet slut och lådan kommer inte gratis längre. Och då är det förstås inte lika fräscht längre.

      Vi brukade då cowboysoppa i skolan. Så nästan som kriminalvården

        Låter ju as gott

          As

          Gott

      Haha has lite konstigt faktiskt, att de tagit paus men fastnat och söker tips. Det var väl precis den lådan var så fantastisk för? Tror knappast det är pga ekonomi så tolkar det helt enkelt som att den inte var tillräckligt bra för att köpa för egna pengar, medan helt ok om man får gratis och dessutom får betalt.

      Cowboysoppa är så jäkla gott. Jobbar på förskola och barnen älskar det också.

        På mitt jobb är texmexsoppa, en variant av cowboysoppan, på top-3 mest gillade soppor. (Vi är bara vuxna på arbetsplatsen).

      Har du haft hello fresh? Det är gott, men efter ett par veckor har du sett alla recept och vill ha paus.

    Camilla, hur känns det att Isabella vann och du förlorade?
    Kvar står en ensam mobbare som inte lärt sig någonting om livet liksom.
    Kämpa på!

      Vann Isabella, kvinnan har förlorat sin status som ”sveriges mäktigaste kvinna”enlig sig själv.

      Vad vann IL?
      Varför tror du inte C har lärt sig något om livet? Var denna förlusten allt i C:s liv och hon vägrade lära sig av den?
      Nyfiken

      Och Camillas riddare rusar självklart snabbt hit?

        (Och nej, jag är inget fan av Bella. Hennes blogg är lika intressant som torkande färg ungefär)

          Men vad pratar du om…?
          En smula kryptiskt må ja då ändå säga.

      Vad vann hon? Möjligheten att sälja Löwengrip Beauty för att undvika konkurs? Låter inte som en vinst i mina öron.
      Men tycker det är kul för IL att hon landat i något som är aningen mer realistiskt.

    Tyckte inte något av tipsen var i pasta/pesto nivå vad det gäller enkelhet. Goda tips dock!

      Vill man ha det så enkelt så knäckebröd med ost. Superenkelt. Två saker och tar kortare tid än koka pasta. Men jag ser det som att människor och särskilt barn behöver äta bättre mat än så.

        Enkelt behöver inte vara dåligt och näringsfattigt. Men ge gärna exempel på dina enkla go-to-rätter om du har snabba, enkla och bra förslag.

        Min erfarenhet av små barn är att det är ganska otacksamt att stå och laga avancerad mat. De ville helst ha fiskpinnar, färdiga köttbullar och blodpudding. Och ketchup så klart. En fin middag petades det mest i. Men det kanske bara var mina barn.

          Jag har inga barn så jag behöver inte laga barnmat. Men bara för att barn vill endast äta halvfabrikat kanske inte betyder att föräldrarna ska mata dom med det?
          Mitt sätt att laga mat är att laga mycket när man lagar, så kan man äta rester sen flera dagar i veckan. På helgerna kan man passa på att laga flera olika rätter och så har man mat för hela kommande vecka?
          Grytor i ugn är bra. Ta kött, rotfrukter, grönsaker, kryddor, vätska… Lagar sig själv där under flera timmar och så kokar man bara ris till och gör en sallad. Så hinner man göra annat under tiden när grytan puttrar.
          Men annars är omeletter bra och snabblagat, och näringsrikt. Asiatiska wok-rätter också. Ägg fried rice.

            Knäcke med en skiva mager ost är perfekt mellis efter skolan. Vill man lyxa till det klipper man lite smörgåskrasse på toppen. Slår alternativet, bullar och kakor. En del äter tom chips.
            Storkok låter bra men funkar inte alltid när man har barn. Jag lagar ofta enkla rätter med få ingredienser och lägger på 2-3 extraportioner som jag fryser in. En vardag i veckan får alla, 5 st, välja rest. Att laga mat från grunden behöver inte ta mer än 20-40 min.

              Varför just mager ost?

                Jag tycker att ost över 17% blir för stabbig och eftersom det är jag som handlar och står för maten får resten anpassa sig! Så ingen annan anledning.

              Många (inte alla, nej) barn gillar mat som är krämig och såsig. Pasta med kyckling i gräddsås (pasta alfredo), spaghetti och köttfärssås tex som man kan smula ner rivna grönsaker i båda. Ska man göra fiskpinnar kan man ju göra sötpotatis fries eller mos istället för vanliga – ett enkelt sätt att göra det liiiite mer näringsrikt.

              Det mesta går att göra jäkligt barnvänligt, har själv barn och jobbar heltid så jag vet att man är satans trött ibland, men jag försöker(!) att alltid se det som att ungarnas mat är något viktigt och värt att lägga en extra 5 min på.

                Jag har hälften riven rotselleri och morötter och hälften köttfärs i köttfärssåsen. Blir krämigt och ger god smak. Barnen tycker det är godare än med bara köttfärs. Andra grönsaker som jag använder mycket med pasta är zucchini och aubergine. Tomatsås med linser och kikärtor samt sås på broccoli och bönor är även det mums. Bra att byta ut ris och pasta mot matvete och mathavre.

    Samma här, min go to-rätt är allt som går ner i en wrap (tortillabröd)! Halloumi, falafel, kyckling (fördiggrillad eller som man tillagar själv) och sen är det bara att slänga ner grönsaker efter tycke och smak, picklad rödlök eller gurka, koka lite bulgur, fetaost, creme fraiche eller någon god sås. Sååå gott, går fort och funkar alltid! Plus att tortillabröd och falafel alltid går att ha redo i frysen!

      Samma. Går att ha hemma och variera ordentligt också. Toppen.

      Ännu godare med libabröd tycker jag!

        Jag tycker att libabröd blir så himla brödigt i wraps. Alltså för mycket bröd. Helt tjockt och torrt.
        Men jag är ju inte så förtjust i bröd heller. Rent allmänt.

          Torrt?!?! Du köper fel libabröd ?

            vilket ska jag köpa då?

            vad ska man använda då? Jag har också bara ätit torrt libabröd. Men vi brukar använda dem som botten och göra snabbpizzor, funkar utmärkt.

              Man ska typ värma dem för att de inte ska vara så torra har jag för mig

      Enkla fisktacos är wraps med fiskpinnar i, lite tomat gurka majo, siriacha och självklart rostad lök!

    Kassler i ugn var ju rätt basic, kan ju bli en variant av flyingJacob också om man vill.

    Att köra lite kylskåpsrens med omeletter är annars bra snabbmat och svinnsmart.
    Kanske en körvabit, halv lök, och ngn sorglig sallad kan åka i.

      Flying Jacob ❤️

        Haha flygande Jakob heter det ju, vad ni är international i er familj ?

          Ja, otroligt märkligt att översätta en genomsvensk rätt till engelska. Kanske ska vi börja säga bodycookies också?

    Ot
    Vi som skrev om Micke Gunnarsson igår. Kolla hans ljuslyktor till försäljning. Kan vara det mest komiska (och icke vackra) jag sett i år.

      Vem i all världen är Micke Gunnarsson?

        Kolla på instagram så får du se.

    LD la upp flera bilder i stories idag på maten hon lagar. Där kan man snacka mat! Men sen har ju alla inte den tiden hon har. Hade velat se mer snabblagade men hälsosamma rätter för oss som jobbar mycket.

      Ok så du fick in lite kritik också?

      Du kan ju testa att googla snabba hälsosamma maträtter?

      Då kanske du ska följa någon som ger tips på den typen av mat i stället för att sitta och vänta på att ett specifikt konto magiskt ska börja laga mat som passar dig.

      Nu tappar jag det faktiskt! Är du på riktigt? Köp en kokbok eller testa att använda den nya sökmotorn Google! Hon la upp storys med mat som dom äter i HENNES familj. Det var allt från en enkel äggmacka till långkok. Jag arbetar med men kan absolut stå med ett långkok en hel lördag för att jag VILL, vill man inte så var det ju inte så att LD skrev att man var tvungen att laga samma mat som hon.

      Testa att söka efter recept som passar dig på det där Google och testa att tänk att världen inte kan vara helt anpassad efter dig.

      Det här är så typiskt. Gnälliga jäkla människa.

    Får hjärnblödning när jag läser kassler i ugn med grädde och ananas. Släpp 70-talet förihelvete ?

      ???
      Haha eller låt folk äta vad dom vill?

      Men orka bli upprörd över vad folk väljer att äta.

      Konstig sak att störa sig på. Hatar du köttbullar och korv och pasta och potatis och grädde osv också? Det är också omodernt skulle jag säga.

        Förlåt, grädde räknade du ju redan upp.

        Absolut korv och köpts köttbullar ?

          Köps köttbullar? Menar du köpta köttbullar?

    Jag gillar att laga mat men får äckelkänslor av kommentarsfält med såna tips. Samma känsla som doften i nån annans kylskåp eller att se innehållet i nån annans matlåda.

      Samma här. Blir så äcklad av att se när folk tar kort på deras lagade mat. Eller när de ska smaka maten och slafsa på.

      Ta kort på en pizza på pizzerian går väl an. Men köttfärssåser och grejer man inte ens ser vad det är. Ofta med smutsig spis också. Fy

      Blir du äcklad av tips på saker man kan äta? Det var nytt för mig?

        Själv blir jag bara hungrig ?

        Ja men tänk en gryta eller en köttfärssås. Eller nåt som inte ens man vet vad det är som ligger på tallriken ??

        Folks mat ser så otroligt äckligt ut överlag. Brukar skynda mig scrolla förbi.

          Jo men äcklad av att folk skriver(!) tips?

            Nej jag är inte ts. Jag blir äcklad av bilderna ?

      Ja det finns vissa dofter man vill undvika. När jag precis flyttat hemifrån hade jag byggpraktik. Var helt kass på att laga mat och hade noll omdöme. Gjorde blomkål i ugn med skinksås till middag och resterna blev matlåda. På morgonen, 06.30 ställde jag in lådan i värmeskåpet. Gick in vid 9 och mötes av en vidrig stank och ett gäng väldigt sura gubbar som klagade högt. Insåg att det var min blomkål som stank. Tog bara en fika och hittade på att jag glömt min lunch hemma. När alla var klara smög jag ut med min låda och satte mig i en skogsdunge och sleva i mig.

        Oh my! Jag har ätit blomkål i ugn till lunch idag. Luktar det?

          Man behöver ju inte vara så ängslig heller. Så länge du inte har mikrat Jeffrey Dahmers rester är det nog lugnt.

    Brukar göra en stor omgång tonfiskröra med jalapeños och typ tabbouleh eller annan sallad att ha till typ en gång i veckan och sedan äter jag det i flera dagar.

    När vi har svårt med matinspirationen här hemma så brukar vi köra på hellofresh ett tag för att hitta nya favoriter och för att slippa tänka så mycket på mat tills inspirationen är tillbaka.

    Den här typen av interagerande med följare är så billig och tydlig i Bellas fall. Precis som vid provokationer kan folk inte låta bli att kommentera. Kvinnor nappar direkt på såna här frågeställningar. Känns kommentarsfältet segt och fattigt så är det här rätt sätt att få fart på det.
    -Ge mig tips på en bra bok,tv-serie och så vidare.
    -Frågor om barn/uppfostran typ -Skärmtid ,amning, konfliktlösning….
    – Tips på maträtter,restauranger,sevärdheter.
    Zznnnark.

    Gör inte Isabella reklam för Hello Fresh där hon lyfter hur fantastiskt det är? Där har hon ju annars en lösning på sitt problem….

      Hello fresh är inte enkelt och snabbt skulle jag säga. Typ alla rätter vi fick med hade tusen moment, minst en timmes tillagning och hundra grytor och skålar som skulle diskas efteråt. Det enda enkla var att slippa handla hem ingredienserna tyckte jag.

        Och jag tycker helt tvärt om! Så jäkla smidigt med hello Fresh, det har förändrat mitt liv haha!
        Så enkelt och smidigt, går snabbt att laga, tydliga instruktioner, enkel mat med relativt få ingredienser och så tycker jag allt har varit jättegott hittills

          Kanske hade otur och lyckades pricka in en vecka med besvärliga recept den veckan vi provade då.

        Håller med! Vi provade det ett tag och jag blev bara förbannad, för det var inte alls snabbt eller enkelt. Trodde det skulle spara in tid på matlagning men det gjordet det ju verkligen inte. ?

      Hello fresh är typ nya Twistshake. ALLA har samarbete med dem och det är samma ”argument” hos varenda människa. Tror inte någon missat HF vid det här laget och det är bara sjukt tråkigt att höra på för hundrade gången.

    Lax med riven parmesan? Jag är väl ingen miljonär heller…

      Köp pecorino istället för parmesan, både godare och billigare (för att vi svenskar inte upptäckt att det är godare än).

        Västerbottenost fungerar fintfint den med om man vill ha ett svensk alternativ till parmesan 😀

          Eller norrbottensost

          Fast de reagerar helt olika vid värme (om vi nu ska bortse från de vitt skilda smakerna?). Västerbotten smälter till feta pölar, parmesan blir saltiga ”kristaller”. Inte jämförbart.

    Mimi Höglin gör reklam för Flora. Men vet inte ens om att det är ett margarin och inte smör?
    Har Flora ens godkänt ett utkast innan hon publicerade vloggen?

      Men palla. Det vedertagna begreppet för margarinet man har på mackan är för i helvete smör.

        Ja det heter ju till och med att smöra ?

        Nej det är det inte. Långt ifrån alla har margarin på mackan. Och nej, bregott är inte margarin.

        Det handlar väl ändå om att använda rätt begrepp om man nu ska göra ett samarbete med ett företag? ?

        Högst dialektalt också. Dom flesta jag känner breder smör på mackan och smörar inte ??‍♀️

    Paul är en riktig livsnjutare! Har inget jobb, reser, bor på hotell och äter ute varje dag varannan vecka. Har ett hus vid vattnet som står tomt i månader och en flickvän som inte gillar att laga mat men verkar stå för all matlagning när de är hemma. Lever sitt bästa liv!

      Han är väl typ konstnär och entreprenör eller nåt? Pengar verkar han ju ha i alla fall, så något slags jobb finns det väl.

        Hört talas om gamla ärvda pengar?

    Jag tycker egentligen om att laga mat och baka, men har liksom tappat sugen när allt är så dyrt. Vi äter typ bara bönor, linser och rotfrukter nu. Och ibland någon liten kycklingbit från kort-datum-kylen.

    Inspirerande.

    Kassler med ananas?! ?????

      Är ju en klassiker? Sött och salt är ju inte en galen kombo.

        Klassiskt äckel från 1978 kanske

    To go = ta med, go to = sak man tar till ofta eller gillar

    Tips på bra mat insta konton?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.