Vad är okej att göra för att skapa roliga och sevärda videos?

När Antonija Mandir och Oliver Hunt var på Gekås så spelade de in en video/vlogg som gick ut på att de skulle köpa allting som stod på någon annans kvitto som de hittat utanför.
I samband med det så skrev jag det HÄR inlägget där jag försöker se sådant här från olika vinklar:

Kan man skilja på att filma en video som den här som underhållning, utan att för sakens skull uppmuntra andra att göra samma sak.
Att det är just ”content”.
Lite som när influencers handlar katastrofprodukter från Aliexpress eller Wish för att göra underhållning av.
Jag tycker det är skillnad, men jag förstår samtidigt att det kan vara svårt att skilja åt eftersom influencers gör sitt underhållande innehåll, mer som en privatperson än som del av en större produktion.
Jag tvivlar på att traditionell media skulle få ta emot samma kritik som då och då riktas mot influencers, trots att innehållet kan vara snudd på snarlikt.
De uppmanar inte sina följare att själva dra till Gekås och hitta kvitton att handla ifrån, utan de gör detta som underhållning för sina tittare.
[…]

På skillnaden mellan underhållning och att uppmana privatpersoner att göra samma saker som det som underhållningen är baserad på? // Från det här inlägget

Inspirationen till det här inlägget kom från en mikroinfluencer vid namn Fanny Superstar på Youtube.
Hon gör videos där hon bland exempelvis går in på Dollarstore för att handla, men kriteriet är att alla varor är i en särskild färg.
Videon jag såg innehöll shopping i färgskalan blå.
Hon presenterar sin kanal som en ”sminkkanal” så det är kanske inte så konstigt att hennes videos innehåller en hel del skönhetsprodukter och smink.

Anyways…
Här är några stycken videos på temat som hon publicerat:

Så min fråga till er – igen – är:
Kan man göra sådana här videos eller videos med liknande innehåll, utan att det uppfattas som konsumtionshets?
I Fannys fall – i alla fall i den blå videon – så fanns det flera blå saker som hon inte stoppade ner i kundkorgen eftersom hon visste att hon aldrig skulle använda produkten, så det var inte ”köp allt du kan som är blått” trots att hon hade ”no budget” att förhålla sig till.

När/var/ hur kan man säga att ändamålet helgar medlen  vad gäller influencer och sociala medier?
Var tycker ni att man ska lägga ribban? Vad får man göra i underhållningens namn?
Och… är det här bra content? Fanny är bara en i mängden att spela in den här typen av videos och hon får agera exempel eftersom det var hennes video som jag snubbblade över och tittade på. 🙂

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det finns ju en trend med att man ska köpa typ borttappade paket och enorma mängder varor, typ hela containrar med prylar. Jag vet inte, det är som att folk helt har glömt bort reduce, reuse, recycle. Företag kommer inte ändra sig angående att producera skit om konsumenter fortsätter köpa. Dessutom skeppas saker över hela världen för att sedan hamna hos en Youtubeer som sedan skänker plastskräpet till second hand, där det ligger i några veckor innan det slängs.

      Har inte förstått mig på denna trend. Helst de som köper saker som eventuellt är trasigt. Även om det känns som grejerna kanske ändå har en chans till ett andra liv.
      Det hemska är väl att de stora företagen inte ens bryr sig om returer längre, eftersom det är en dyr hantering utan slänger hellre grejerna.
      Dock är det samtidigt skönt att idag inte behöva returnera en trasig vara om man kan uppvisa foton på dem. Både på Jysk och Ikea har jag fått behålla den defekta varan för att återvinna på bästa sätt. Oftast kan man ju fixa till något med den lite defekta möbeln och så har man två helt plötsligt. Medan om de gått tillbaka till affären så hade den nog slängts

    Klart att det uppmuntrar till konsumtion. Fler skulle behöva problematisera den överkonsumtion vi står för, men det tjänar man inga pengar på väl.

      Noll intresse av detta.

    Så fånigt sånna där videos. Finns massa utländska typ usa kanada som gör videos där de köper pallar med paket som inte kunnat levererats. Kan va allt från kläder till mindre möbler. Vad ska man göra med alla random prylar sen när videon är klar liksom. Så onödigt. Lägg pengarna och tiden på nått viktigt istället.

      Viss skänker det till välgörenhet, men mycket slängs nog bara bort

      Jag följer en tjej på facebook som gör precis det där, och hon skänker bort jättemycket och det enda hon kastar är saker och kläder som är sönder eller oanvändbara på något sätt.

        HopeScope?

    sjukt onödiga videoR.

    Är det NÅGON över 12 som tycker att sådana där videos är roliga att titta på?

    Är inte det här lite likt heavy metal- och videovålds-diskussionerna på 80- och 90talet? Tror ni på riktigt att en 12åring som kollar på Antonija och Oliver åker till Gekås och gör likadant för att de har sett det på deras YT-kanal?

      Finns ju olika nivåer i hur benägen en person är att efterlikna en förebild.

      Är ju ett rätt stort steg mellan att gå ut och leka GTA kontra köpa onödiga produkter.

      Klart att en nonchalans mot konsumtion påverkar de som är lätta att påverka.

      Nej men det skapar ändå en viss syn på konsumtion.

      Det handlar ju inte bara om att en tolvåring åker till Gekås, utan hur meningslös konsumtion normaliseras och att det i sin tur ger tummen upp och grönt ljus åt företagen att massproducera billig plastskit. Wish, Shein och Aliexpress är ju bra exempel på företag som går bra, trots att alla vet att kvalitén är skit. Det är billigare att köpa åtta tröjor från Kina än att laga sin gamla och det normaliseras bland annat genom videor med menlöst shoppande enbart för shoppandets skull.
      Tolvåringarna ärver jorden, som redan står i brand.

      Inte att de gör som dom men att sättet att handla onödiga prylar som man inte vill ha/behöver. Bättre att inpränta att man bara köper saker man verkligen vill ha och har ett behov av.

    hon borde köpa gröna saker stället för grönt är naturligt

    Orimligt att nån vill titta på sånt här. ORIMLIGT.

      Det finns mskor till allt. Olikheten är det som skiljer oss åt. Respektera det!

    Alltså Tingelinns nya kille använder hennes äldre barn i reklamvideor på sin instagram. Hur kan det vara okej? Det är inte ens hans barn och han använder dom i reklamsamarbete med Kappahl.

      Föräldrarna har gett honom tillåtelse och tjänar förmodligen på det själva?

        Med tanke på att Linn inte ens får nämna G vid namn eller när hon är hos honom så känns det inte särskilt troligt.

      Jag håller med, det är ju som att det stackars barnet jobbar åt honom. Så märkligt. Speciellt när det verkar väldigt tydligt att han inte får använda det äldre barnet då hon inte syns någonstans. Dåligt av föredraget också att köpa in reklamplats för barnkläder hos någon som endast har en bebis.

      Och senaste reklamen där man ser att J inte alls tycker om det hon ska göra reklam för jag dör ?

      Vad heter hon på insta?

    Alltså om inte annat så uppmuntrar ju dessa videos andra influencer att göra likadna tråkiga ”challenges”…

    Ja kolla bara Felicia Bergströms senaste video. Konsumtionens mamma! Jag spyr

      Jag såg det klippet och blev för första gången näst intill äcklad över hur mycket skit hon köpte? Hon brukar göra liknande videos inför jul där hon har ett samarbete med företaget hon handlar ifrån, och då reagerar jag inte nämvärt, men den senaste videon var, som jag förstod det, inget samarbete. Eller kan det ha varit det ändå? Att köpa en hel kundvagn full med plastmuggar, platsskelett och annat pynt känns sjukt. Att hon sedan bortförklarade det med att hon och hennes syster vill skapa en eventfirma tar jag med en nypa salt, man köper väl ändå inte in material för en firma som inte ens är startad?

        Taaaack, jag hoppas Camilla skriver ett inlägg om det för tycker verkligen det är helt vansinnigt?? Det är ju dessutom ett samarbete med hellofresh, undrar om de ens kollat videon innan de godkände den för jag kan inte tänka mig att de vill associeras med sådant här sjukt konsumtionsbeteende helt utan eftertanke…? Felicias content skriker ju inte intellekt eller gott omdöme generellt, men den videon hon la upp igår var verkligen en helt ny nivå

        Exakt samma tanke!
        Hur kan det vara OK att köpa pynt för 5000 spänn till en så fruktansvärt dålig ”helg” som denna?!
        Jag fattar ingenting!

        Först gick jag och var förbannad över att allt vi fick veta om deras London-tripp var vilja matställen som var bra resp dåliga!
        De hade noll koll på både Towern, Buckingham Palace och till detta lägger de en konstgjord sjö och ö i Hyde Park där de påstår att Diana är begravd!
        Man bara baxnar ju…
        ?
        Men – vad vi däremot får veta är vad de säljer på ett apotek i Storbritannien! Och såklart var man kan köpa ny mat och glass i olika former och färger!

        Nej – så galet besviken på att de inte kollat upp historier och valt att lära sig NÅGONTING om de som arbetar på Towern som guider!
        Istället snackas det om att ”fåglarna” inte flyger iväg och att de inte orkar stå i kö för att höra berättelserna som guiderna – utan kostnad – berättar om man bara är intresserad av att lyssna!

        ”Fåglarna” är vingklippta korpar – lämnar de Towern sägs det att en katastrof inträffar! Alla har namn, är ringmärkta och räknas in och låses in i sina resp burar varje kväll!
        Men allt detta har de ingen aning om!
        Däremot vet de var personalen behandlade dem otrevligt på ett matställe och detta visades verkligen upp samtidigt som vi återigen fick veta var man kunde köpa glass!!!
        Skrämmande!

          Nog för att jag håller med om att Dollarstore videon var orimlig, både ur konsumtions/miljösynpunkt och att det känns lite felplacerat mitt i en lågkonjunktur men att de skulle ha något ansvar kring att berätta om Storbritanniens historia? Nä jag som tittare på både Felicias och Emelies videos är faktiskt helt ointresserad av den typen av content när jag väljer att följa dem. Finns säkert massor av bra historiekanaler på YT men varken Felicia eller Emelie marknadsför sig som sådana. Har tex aldrig sett Bianca berätta om Mallis historia eller Linn Ahlborg om Marbellas men det stör mig prick noll.

          Att hon inte gav oss en historielektion har jag absolut inga problem med, hon har ju inte en kanal som ska utbilda om Londons sevärdheter. Jag har heller inga problem med att hon pratar om matställen hon är på och att hon shoppar kläder, det är ju sånt man gör när man turistar i London. Att hon sedan köper mer onödiga saker än vad en perfekt människa förlåter jag. Det var just videon med Halloweenpynt som gick över gränsen för mig.

      Tänkte på precis samma! Helt sjuk video, och skönt att många i kommentarsfältet verkade tycka detsamma.

      Tänkte exakt samma! Sjuuuuukt! Och återigen – Margareta Grääs. Sjukt!

      Håller helt med! Tänkte precis kommentera om hennes video här.. blir också ORIMLIGT irriterad över att hon säger att hon ska hålla i ett event, kallar man verkligen en fest med några personer i sin lägenhet för ett event? Hennes syster gör samma sak..

      Men lycka till att skapa en eventbyrå, jag hade nog anställt någon med lite mer erfarenhet och en helt annan stil än vad dessa har?

      Satte i halsen när jag såg det klippet! 5000kr på plast-skit!! Helt jäkla galet. Det enda hon o syrran verkar göra är att shoppa ?

        Shoppa och gråta ?

    På A svarar jag: Ja, det spär på konsumtionshetsen
    På B: Nej, det låter som skittråkiga videos

    Jag råkade få upp en youtubevideo i mitt flöde, visserligen inte svensk, men killen köpte HELA affären. Alltså varenda vara, butiken blev helt tömd ?

      MrBeast?
      Han skänker ju allt till olika härbärgen för hemlösa, så det är ju bara välgörenhet.

    O forni har gått ut med sin graviditet – det kunde väl iiiiiingen tro.

      Vad kunde ingen tro, att hon skulle gå ut med en graviditet?

    Svårt att säga då jag inte tittar på Youtube om det inte är för att söka upp typ Shakira och J los halftime show eller videon till Stan pga nostalgi.

    Bryr sig folk på riktigt om vad andra gör på det sättet? Så att det kryllar av folk som köper random skit på dollarstore bara för att ngn annan tycker hon är kul och frän och härmar ngns kvitto.

    Onödigt och meningslöst är det iallafall jag känner mig gammal som skiter totalt i sånt.

      Om någon bryr sig? Tja, är ju bara att kolla på hur många visningar dessa videor har.

        Glo kan man ju göra på allt, men går folk sedan aktivt ut och monstershoppar på samma vis?

    Var inne och titta på Victoriaklinikens hemsida (där Bianca säger sig ha opererat brösten). De har där en före -och efterbild på en 17-åring som opererat brösten. 1. Får man som läkare operera in silikon i en 17-åring? Hon har väl inte ens vuxit färdigt? 2. Räknas det inte som barnp*rn*grafi att publicera bilder på en 17-årings bröst?

      1. Hon kan mycket väl ha vuxit klart, vi vet ju inte anledningen till operationen.

      2. Nej, det är knappast framställt i sexuellt syfte. Nakna minderåriga är inte lika med barnporr.

    Nu har jag inte sett dessa, men ser man att man hon betalar och packar upp varorna? Kan ju annars handla om att gå in och fulla korgen bara…

      Hon kommer att ”pynta” lägenheten med skiten – tro mig!
      Det har hänt förr och det lär hända igen!
      Tragiskt

    Varken det här eller ullaredskvittot känns ju som något där följarna kommer apa efter – så då är det harmlöst content från min synvinkel. Då är det snarare konsumtionshets med influencers som vägrar använda samma klänning två gånger, river upp sitt kök eller badrum en extra gång för att de har råd och får feeling eller reser till random semestermål för ”egentid” -> sånt som lockar följarna att göra samma sak (men i en annan prisklass såklart).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.