Bokrecension – ”Dör för dig” av Ann Edliden

(Ej reklam)

Om ni hängt här inne ett tag, så pass mycket att ni har koll på influencervärlden, så är det här en bok för dig.
Ann Edliden har skrivit en bok som hejdlöst driver med svenska influencers, och eftersom en av karaktärerna är just en ”flunsa” så passar ju handlingen som handen i handsken.
Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken, och visste även exakt vad och vem i influencervärlden som Edliden drev med.

När jag tidigare har skrivit bokrecensioner så har jag alltid lyckats beskriva hela handlingen, till människors förtret som hade planerat att läsa just den där boken.
Boken innehåller bland annat ”Världens mäktigaste kvinna”, hittepå-siffror vad gäller trafik till bloggen (Kul att mitt första avslöjande fick vara med i den här boken) och sminkföretaget ”Belle Face”samt icke att förglömma – inredningsassisteten och en nyskild mammas flickvän som delar namn med ett riktigt hudvård och sminkmärke som en influencer var med och grundade.
Ni kan nog gissa vilka influencer som avses här, eller?

Jobbar man i influencervärlden och har lite koll på vad som hänt i branschen under de senaste sex åren så tror jag att man kommer uppskatta den här boken.
Jag rekommenderar den till alla, bortsett från Isabella Löwengrip då kanske…??

Boken är lättläst, och stundtals jäkligt kul om man är intresserad av den här världen som jag grötar runt i och rapporterar från.
Tips, tips!

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är det en bok som riktar sig till ungdomar?

    IL påstår fortfarande att hon bara räknade annorlunda, att hon la ihop alla besökare/följare i sina olika sociala medier och fick fram siffran 1,5 miljoner. men hon glömmer att det boktavligen stod ”1,5 miljoner LÄSARE” i bloggens beskrivning när det begav sig och att dom siffrorna endast syftade till bloggen.

    ingen följdfråga som vanligt (och otroligt jobbig programledare).
    https://www.svtplay.se/video/36900287/kvartsamtalet/kvartsamtalet-avsnitt-2?info=visa

      Hur kan dessa lögnsiffror fortfarande vara intressanta?

        för att hon fortfarande ljuger om det?!

          Ja, men det är väl ingen nyhet att hon ljuger om det.

          Men NEJ rebecka, det är inte ljug och det står INTE och har aldrig stått 1.5 milj läsare utan det står FÖLJARE och har alltid gjort OCH hon har eller hade iaf så många följare totalt i sina kanaler och hon HAR haft runt 1.5 milj besök på sin blogg, och detta vet bevakaren, så inga hittepåsiffror. Besöksifror ändras dagligen och ingen rapporterar dagliga siffror utan har ofta ett angivet genomsnitt skrivet, inget konstigt. Lagt ihop kanaler har många gjort tidigare dessutom. Bevakaren förvrider, vinklar, utelämnar och lägger till om både sig själv och andra, i synnerhet om IL, och då negativt, för att hon vill sänka henne. Så fort IL har lite framgång så ska hon kränkas och sänkas, det kan alla se och det vet alla som har lite koll.

        Fattar inte heller ? Move fkn ooooon ?

      Dessa siffror på 1,5 miljon står fortfarande på Isabella blogg under ”About”:

      ” Isabellas resa börjar när hon som 14-åring flyttade hemifrån och skapade sin blogg. Som pionjär byggde hon upp det som idag är nordens största plattform med 1,5 miljoner följare världen över. Isabellas blogg kan idag läsas på fyra språk.

      Isabella är inte bara en förebild inom den digitala eran. Hon är en framgångsrik entreprenör och driver bland annat Sveriges snabbast växande skönhetsföretag. Idag har hon 50 anställda och en total omsättning på 100 miljoner kronor inom de olika bolag hon är verksam i.”

      Enligt henne själv vet hon inte hur hon ändrar all denna information som uppenbarligen inte stämmer längre eller alls. Märkligt att någon som bloggat hela sitt liv inte vet hur man går in och ändrar en av sidorna. Är ju superenkelt.

        Med jämna mellanrum så brukar jag också påpeka detta faktum härinne. Jag tycker att det är otroligt magstarkt att hon får/vill fortsätta att ljuga på det viset. Hon verkar ju satsa på någon slags ”nystart” och många tycks också vara beredda att glömma alla pinsamheter och dumheter hon har sysslat med tidigare. Men varför i hela fridens dar envisas människan med att låta en såpass lögnaktig text stå kvar? Det måste vara hur enkelt som helst att formulera om dessa futtiga meningar så att de säger något positivt om hennes karriär utan att det faktiskt är en lögn.

        Om jag var ett företag som sökte samarbeten så skulle jag backa direkt om jag förstod att det förekommer rena osanningar. Begriper inte att inte fler gör det. Och jag begriper verkligen inte vad hon tycker sig vinna på att fortsätta klamra sig fast vid den lögnen.

          Fast det är inte lögn, det är ingen lögnaktig text för så var det då och det är sanningar. Att hon inte vet hur hon ändrar är inte så konstigt för det är inte hon som gjort sidan själv, och det är troligtvis inte hon själv som lagt in den texten utan dåvarande assistent eller annan anställd och den personen kanske låst texten och IL kanske inte har tillgång till lösenordet, så inte särskilt konstigt. Man kan däremot undra varför det är så viktigt för vissa att den texten tas bort? Jösses alltså, spela roll. Att ni aldrig ger er och slutar med det ni håller på med mot IL … galet är det, skrämmande.

            Inte tillgång till lösenordet… Det var det dummaste hittills. Då får man väl anlita någon duktig datakonsult som får lösa problemet. Vilka fyra språk är det som bloggen kan läsas på och var kan man hitta de versionerna? Det är fullständigt självklart att det är a och o att hålla sig till sanningen. En presentationstext som inte har någonting med nutiden att göra är en riktig katastrof för den företagare som vill bli uppfattad som seriös.

              Så du har aldrig glömt ett lösenord, ingen har någonsin glömt ett lösenord, det är omöjligt menar du? Snarare din kommentar som är dum. Är väl bra då att text som du inte anser har något med nutid att göra är en katastrof för henne, bra då ju. Att bloggen inte nu går att läsa på fyra språk tror jag alla märker, det gick dock under en period och det var väl då texten skrevs, tyska, svenska, eng och arabiska var det väl om jag minns rätt och det är fyra. Som sagt, spela roll… har du inget viktigare i ditt liv?

    Totalt ointressant vad du tycker om en bok.

      Och ännu mer ointressant vad du tycker om vad Camilla tycker om en bok. Kanske skulle läsa en annan blogg då istället?

        Snark. Scrolla om en kommentar inte passar dig då.

        Och varför får man lämna kritik/feedback åt allt och alla men inte Camilla?

      Klart det kan vara om du känner att C har en smak/stil som inte motsvarar din.

      Men du kanske kan se det som att det är intressant för dig ur perspektivet vad du INTE skall läsa?

      Hmm, Gullfia.

    På tal om Isabella….läste hennes inlägg om barnkalaset som firades på SPA.
    Väldigt intressant att så fort folk reagerar avfärdas kritiken som avundsjuka och några kommentarer släpps inte igenom.

      Att leka vuxen gjorde jag när jag var liten.
      Men i barnmiljö.

      Men, men, IL har ju konsekvent använt barnen som accessoarer och haft med dem i vuxenmiljöer. På arbetsplatsen, beställa mat själv på fina restauranger, nagelfix, ja lite sådär. Min uppfattning alltså.

      Så för henne och hennes barn är det säkert fullt rimligt att leka vuxen på ett SPA också

        …och då avfärdas kritik med ”avundsjuka”, IL har ju inte fel så som hon ser det

      Hon brukar ju släppa igenom en hävla massa kritik så den här gången kanske hon begränsade de kritiska kommentarerna eftersom de faktiskt inte handlade om henne. Det var ju Sallys kompis som bjöd in till kalaset, inte Bella.

        Rimligt att ta bort kritik som rör en liten flickas kalas, självklart. Tjejen som hade kalaset hade ju inte bett om att få det uppmärksammat och det verkar som att de här 7-åringarna har egna telefoner så inte otänkbart att hon själv skulle kunna läsa om det.

          Det skulle kanske IL tänkt på innan hon skrev om kalaset.

    Nu har jag det, jag har haft svårt att sätta fingret på vad det är med Bella som skaver.
    Avsaknad av självdistans, allt är alltid på allvarligaste allvar när det gäller henne själv.

      Vet såklart inte hur hon är i verkligheten. Men den person som målas upp i sociala medier är en person som verkar väldigt självcentrerad. Analyserar sig själv noggrant. Ser sig själv som extra unik och verkar se alla andra människor (bortsett från en liten skara) som en trist, grå massa. Som sagt, bara sådant som skiner igenom mellan raderna i bloggen och kanske är det bara ett sätt att upprätthålla intresse. Men framstår inte som speciellt sympatiskt.

    Vad hände med din bok Camilla?

      Jag siktar på Nobelpriset, förhoppningsvis redan nästa år. W

        Varför svarar du så drygt?
        Har du blivit så pass cynisk att du tar för givet att alla frågor som ställs till dig är med onda avsikter?

          Hur kan du tolka det där som ett drygt svar? Uppriktig fråga

            Det är inte jag som _tolkade_ det drygt. Det ÄR drygt att medvetet inte svara på en kort fråga man får. Dessutom när man uppenbart försöker komma på det mest fantasifullaste svaret som inte har ens en promille sanningshalt i sig.

            När man går på taktiken ”dumma frågor får dumma svar” i sin respons så ÄR det ett drygt svar.

              Och här trodde jag i min enfald att jag drev med mig själv och mina högtflygande författarambitioner?

              Förlåt för det, boken lades på hyllan, ungefär samtidigt som pandemin bröt ut.

                Ironi gör sig inte alls i textform. Om det inte är väldigt uppenbart vad man menar.
                Att få fram ironi i text är en konstform!

                  Det var väldigt tydligt att Camilla drev med sig själv. Inte alls drygt svar

                    Det var det inte alls. Sluta ljug

                  Det fungerar att läsa ironi, om man förstår ironi. Alla gör inte det.

              Håller verkligen inte med. Så uppenbart ironiskt svar.

                Varför inte svara seriöst när någon undrar?

                  Varför kan du inte ta ett skämt? Sluta grina.

                    Varför vill du inte svara på frågan?
                    //annan anonym

                    Jag grinar inte. Höj nivån lite nu.

                    Jag är inte heller ts. Tycker bara att frågan hade varit lätt att ge ett svar på. Blev inte kränkt, upprörd, ledsen eller började gråta.

                      Men Camilla SKÄMTADE. Om du inte fattar ett uppenbart skämt, så tagga ner och backa.

                  För att ironi existerar. Klarar du inte av att läsa in det så behöver inte resten av världen anpassa sig efter dig tyvärr.

                    Brukar du vara såhär trevlig IRL också?

                      Jag har varken varit otrevlig och dryg?

                      Nä okej, jag förstår. Du är en sådan som gömmer sig bakom floskler som ”jag är bara ärlig”, ”jag säger bara som det är” och ”jag ska ändå inte behöva linda in allt i rosaglittrigt fluff för att uppfattas som trevlig?”

              Jösses 10.55 det var det märkligaste jag läst. Hur attan kan du inte märka att att det var ett skämt, och inte en dryg kommentar? Säg att du skämtar. Man blir mörkrädd.

          Hahaha hon är i princip 10/10 fall dryg, arrogant eller bitsk när man har kontakt med henne. Nuet att ta personligt. Tror man blir så när man driver en blogg som går ut på att syna/skildra en ytlig värld

            Gå vidare bara. Det finns säkert bloggare som inte skämtar.
            Det måste vara oerhört jobbigt för dig i ditt liv, när du inte kan skilja på skämt/ironi och dryghet/arrogans.

    Kan ingen viska vem inredningsassistenten och den nyskilda mammans flickvän är? Eller är allt folk runt IL? Känner inte igen detta.

    Jag gillar inte att jag är nyfiken och att jag överväger att läsa boken. Jag hänger aldrig med på vilka som åsyftas alls men kul böcker är ju en fördel.

      Också nyfiken! Enda nyskilda mamman med flickvän jag känner till var väl för 100 år sedan när Filippa och Anja blev ett par?

      Är alla baserade rakt av på riktiga flunsor?

        Nej boken är hittepå så fattar inte varför IL dras in (som vanligt) och varför alla kan läsa den utom hon, så löjligt. Vissa ändrar sig aldrig utan visar sin avundsjuka.. suck. Tror det som skrivits i inlägget ska få oss att tro att ILs inredare och assistent Ida skulle ha varit nyskilda ILs flickvän men så var det nog inte. Boken är hittepå, dvs fiktion, är alltså ingen bok med sanningar.

          Ledsen att säga det, men du är inte jättesmart. Och ganska otrevlig.

      Haha jaa snälla kan någon förklara? ?

      Jag hänger inte med alls, men är sjukt dåligt insatt i Influencers liv förutom det jag läser här, så om inte Camilla outat någons flickvän så kommer jag vara clueless. På flunsors egna kanaler intresserar jag mig mest bara för outfits och shoppingtips, och följer mest kategorin ”Sofie Fahrman” typ, snarare än ”Antonija Mandir”, så jag missar antagligen det hetaste heta.

      Blir absolut sugen på att läsa boken, den är antagligen superkul för den som kan snappa upp alla kopplingar, men det mesta skulle nog fly över huvudet på mig, tyvärr, så kommer nog hoppa den ändå. ?

        Ja, precis, följer ingen alls känner bara till de jag läser om här. Kommer nog som du säger missa vem som ska vara vem och antar att det är en del av behållningen.

        Det är inte meningen att man ska behöva ha koll på influencers för att läsa boken! 95 % av allt som händer/alla karaktärer är helt påhittade. /Författaren

      Kul ändå att hon heter samma sak som Biancas skönhetsföretag. ?

        Så någon influenser är en frånskild mamma som sedan har en relation med en kvinna som heter Kaja/Caia? Eller vad? Jag förstår verkligen inte men jag har ju ett dålig koll på ”skvaller” också ??

        En ren slump!! Kaya är döpt efter Kaya Åhlander i tjejproggbandet Röda bönor, hoppas någon kan kolla upp dem och bli ett nytt fan, det förtjänar dom! ? /Författaren.

    Du är en sån elak människa Camilla

      Vilken tur att du är så snäll Moa

    Så skoj! Finns på Storytel! Lyssnar nu direkt ?

      Alltså är Tess en blandning av Isabella och Bianca?

        Men alltså Wiggo måste ju vara baserad på Nils?
        ( favorit influensers pojkvännen)

          Det var min första tanke!

          Hela det kapitlet är inspirerad av en helt annan influencers breakupvideo så pojkvännen är inte en Nils-kopia. Tess är ett hopkok av ett tiotal olika influencers. /Författaren

            Och förlagan till Tess föräldrar stavas väl Billgren?

      Alltså Niklas, vilken pinsam människa. Sååå obehagligt när de träffar varandra första gången på mello!!!

      Är Roy Erik S?

        En blandning av flera olika personer samt påhitt ? /Författaren

    Hmm det var inte dem jag såg framför mig när jag skrev, men själva omständigheten att ha kulturföräldrar stämmer ju in nu när du säger det. /Författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.