Ben Mitkus testar UF-företag

På gymnasiet är det vanligt att ungdomar startar UF-företag som en del av sin utbildning.
Min bonusdotter gjorde det i våras och hennes grupp tog fram och sålde ett spel – ”Brutalt socialt” som ni kan läsa mer om här för den som är nyfiken. Många av frågorna var skrivna av svenska kändisar, som Pernilla Wahlgren, Camilla Läckberg och Anis Don Demina.
Att få uppmärksamhet till sitt företag är A och O för dessa elever – och alla andra företag med för den delen – och det är inte alltid det lättaste att åstadkomma utan budget för marknadsföring.
Ben Mitkus tar nu upp ett gammalt koncept som han gjort på Youtube, där han uppmanar UF-grupper att skicka sina produkter till honom, produkter eller tjänster som han sedan recenserar i en video.
Jag tycker det är lysande att en stor influencer gör det här. Visst, kanske inte så kul om produkten blir sågad men även då blir ju produkten i alla fall uppmärksammad. 😉

Jag inser, när jag sitter här och skriver, att jag har ett spel kvar från min bonusdotters företag.
I december planerar jag att ha lite extra bonusgrejer här inne, för er som besöker den här sidan och görgör den till vad den är. Det kan vara allt ifrån torkade trattkantareller, till det här spelet och kanske en diamond painting eller två, eftersom det är min nya besatthet.
Jag har postat en del om Diamond Painting på Instagram.

Men hatten av för Ben Mitkus. Jag hoppas att de produkter han recenserar säljer som smör. 
Själv står jag i begrepp att testa fler ”influencer marketingprylar” så också kommer komma som en Youtube-video.
Jag lyssnar på all feedback och kritik vad gäller dessa videos, efterosm jag är relativt ny på det här mediet, så förhoppningsvis stiger innehållet i graderna för varje video jag gör.
En av produkterna är ni SÅ många som efterfrågat, så givetvis kommer jag testa den. 🙂
(Click bait? Ja, kanske lite…)

OCH!
Jag kommer även försöka ge bort parfymen från ”All I Am Beauty” igen, eftersom vinnaren aldrig hörde av sig trots upprepade mail.

24 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ? för dina influenser provningar! Och ja Lotta ut parfymen igen!

    Så bra initiativ! Jag arbetar om studie- och yrkesvägledare och ser på nära håll hur mycket många ungdomar kämpar med sina UF-företag (och inte alltid med jättebra resultat tyvärr) där det är väldigt svårt att nå ut och få människor att tro på deras produkter. Heja heja Ben!

      Tycker dock han borde köpa från företagen, inte uppmana dem att skicka till honom

    När jag var ung (!) var UF-företag en möjlighet att förstå hur ett företag fungerar helt enkelt. Vi sålda andelar till närmst sörjande (som då troligt skulle motsvara investerare) som investerarna sen skulle få tillbaka när företaget eventuellt gav vinst.

    Att nå ut till en gigantisk publik var inte tanken med processen, hade fått en jädrans press om det hade varit så, det var ju inte som att det var det enda vi pysslade med på gymnasiet. Men visst, vi försökte stå med på marknader (sociala medier fanns inte då) och sådant men det var ju snordyrt.

      På min tid var det en viss kurs/program där eleverna skulle ”starta” företag, UF. Är det så nu också eller ska alla elever göra det i gymnasiet? Var så länge sen så jag minns inte ens längre vilka elever det var som gjorde detta. Själv gick jag natur och ingen i min klass hade UF-företag då.

        Är väl de som går typ handel osv som gör det

          Är iallafall inte alla

            Okej, tack. Har inga barn i den åldern själv så har tyvärr ganska dålig koll på hur gymnasiet har utvecklats sedan jag gick.

            Jo alla program kan starta Uf, går att implementera i alla kurser, men läses oftast i Gymnasiearbetet.

          Jag gick vård och omsorg och vi fick göra det. Alla på mitt gymnasium var tvungna att göra det, och det var allt från frisör, bygg, vård, mekaniker, målare osv.

          när jag pluggade så hade man viss mängd poäng man fick plocka ihop lite olika kurser/ämnen hur man ville, oavsett inriktning man kunde välja typ spanska, programmering, x-tra musik osv. Så jag valde UF (en termin tror jag det var)

        I regel är det en del yrkesprogram som har det – främst Försäljning- och serviceprogrammet (det som tidigare kallades för handelsprogrammet) men även högskoleförberedande program har det emellanåt och då har det främst varit friskolor som satsat på det på tex. Ekonomiprogrammet.

        Jag gick i ett gymnasieskola då vi alla elever gick i någon linje som är yrkesförberedande, t.ex. Hotel&Restaurang, bygg, Handels, multimedia osv osv. Ett av ämnena under de 3året är företag med allt det innebär? Så tredje ringen hade vi sen UF för att tillgodogöra de kunskap i verklighet, mer eller mindre! Har gjort det två gånger i och med det ingick senare i mitt YH också.

    Har inte sett det du postat på diamond painting men jag hoppas att du bara köper licenserade kits där konstnären får betalt för sitt arbete. De flesta företag säljer tyvärr stulen konst.

    OT – Var det inte lite tråkigt att det var en sekelskifteslägenhet i innerstan som vann Elsa och Sofias tävling där de fick gratis inredning av ett rum? För det första känns det kanske som att hen har råd att inreda själv om hen har råd med en sådan lägenhet, men framför allt känner jag att det hade varit roligare se en lägenhet byggd på 80-talet med lågt i tak och små fönster inredas och bli mysig.

      Det är väl det som är lite tråkigt med just tävlingar – att det inte alltid är den _jag_ vill ska vinna som faktiskt vinner.

        FEL LÅT VANN!!!

      Fast hade personen haft råd/velat lägga pengarna på inredning så hade den personen antagligen gjort det redan. Vi vet ju ingenting om hens inkomst och utgifter.

      Det finns sekelskiftes-hyresrätter i stan som nästan är gratis jämfört med vad nybyggda hyresrätter kostar, att bo så måste inte alls betyda att man har det gott ställt.

      Håller dock med om att det hade varit ett intressantare projekt att se vad de kunde göra med en svårare canvas.

      Håller med. Vad spännande om det varit typ en trea i förorten.

    OT men i Maja Nilsson Lindelöfs senaste Q&A på instagram som ligger på stories nu tipsar/länkar hon en del till sitt eget märke Lisbonne utan att reklammärka? Det bör väl ändå räknas som reklam eller?

      Japp

    Vendela Nilsson på youtube har testat UF-företag relaterat till mat. Hon har en väldigt sund relation till mat och träning!

    Hej!

    Jag hade jättegärna tagit emot parfymen.
    Hade varit superkul 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.