Linda-Marie Nilsson om lucia

Lika förbannad som jag blev när jag läste Linda-Marie Nilssons första inlägg om lucia, blev jag glad när jag läste hennes andra.
Berättelser om barn som backas upp av klasskompisar, när lärare och andra vuxna inte tycker att en tjock tjej får vara lucia.
Tyvärr finns det fortfarande flera ledsamma historier om barn som mobbar andra barn om vem som får vara lucia eller inte, men nog är det snäppet värre när vuxna ansvariga mobbar barn på det här viset?

Och så har vi Sverigedemokraterna och deras vendetta mot allt som inte är ett traditionellt luciatåg i Bollnäs, men det är knappt att jag vill ge det hela luft.
Skönt ändå att deras utbrott mot att dragqueens ska läsa sagor för barn i alla fall röstades ner med 6 röster mot 1 i Trelleborg. 
Alltid något att glädjas över.

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det är märkligt att nicket ”Ulf Kristerssons ****** döttrar får vara kvar?? Jag menar då både du och din ansvarige är så ängsliga gällande annat.

   Att du tillåter det på en så stor blogg med över 2 miljoner besökare så får det ju väldigt stor spridning. Är väl just det som är förtal där man blir dömd, pga så stor spridning?

   Varför kommenterar du aldrig nicket då du ofta får frågor om det?

    Fast hur är det förtal att någon har adopterat sina barn. Förtal är väl när något skadar en. Hur kan det skada någon att han har adopterat sina barn?

     Använd det nicket då. Ulf Ks adopterade döttrar. Spela inte dum.

      Jag spelar inte dum. Trodde nicket var adopterade.. har uppenbarligen missat något. Man kan vara trevligare och inte förutsätta att folk försöker göra någon illa ?

     Nicket är ju att Kristersson stulit sina döttrar.

      Kanske anspelar på att han var ordförande och ansvarig när det kom fram att barn faktiskt blev stulna i Kina och bland annat adopterades till Sverige.
      Dock sopade han detta under mattan som så mycket annat än i dag,

     Du tror inte detta skadar dem? Så jävla osmakligt.

      Men varför måste man bli så sur när någon inte förstår? Man måste inte utgå från att alla vill en illa. Jag missade vad stjärnorna stod för, okej? Trodde att någon tog illa upp för att ordet adoption användes och jag förstod uppenbarligen inte hela grejen.

   Är faktiskt benägen att hålla med

   Håller med! Hade nicket varit ”Mp är fascister” hade det säkert tagits bort direkt ?

    Haha va? Hur är det ens samma? Är man fascist för att man adopterat sina barn? Eller missuppfattar jag något väsentligt här.. står inte stjärnorna för adoptiv eller något sånt?

     Nej stulna är det som är ******

     **** är för att personen inte vill skriva ur vad d står. Det är inte adopterade.

      Tack. Jag har verkligen inte hängt med från början.

   Tack! Nicket är moddat och personen kommer uppmanas att välja ett nytt.

    Varför tog det så lång tid att reagera?

     Men lägg ner, det är bara du som orkar bry dig.

      Jag bryr mig för att jag själv är adopterad.

   Haha men vem bryr sig? Herregud

   Det som är klandervärt är att hundratals barn blivit kidnappade och sålda, inte att en person kritiserar det. Tänk om det var era egna barn som blev stulna, hur skulle ni reagera? Ha lite hjärta och lite moralisk kompass.

    Det kan man göra utan att peka ut en specifik persons barn!

  Är själv adopterad och det nicket gör mig väldigt ledsen.

   Jag ber om ursäkt! Mitt före detta nick var aldrig menat att såra någon utan att belysa Ulfs roll i adoptionshärvan: https://www.dn.se/sverige/ulf-kristersson-fick-larm-om-kinesisk-barnhandel-adoptionerna-fortsatte/

   https://www.dn.se/om/barn-till-varje-pris/

    Hur blir Ulf ensam ansvarig för det du kallar adoptionshärvan när vi har en myndighet i Sverige, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF och som är tillsynsmyndighet avseende adoptioner. De skriver själva följande;
    ”I Sverige har vi strikta regler om internationell adoption. Adoptioner får endast genomföras om de är till barnets bästa och aldrig med ett vinstintresse. Därför har MFoF i uppdrag att ge auktorisation för adoptionsverksamhet samt att utöva tillsyn över de svenska organisationernas arbete, både i Sverige och i ursprungsländerna.” Myndigheten grundades 1991 och har som sagt tillsynsansvar vilket innebär att om någon brustit i sitt arbete är det myndigheten eftersom det är deras uppgift att säkra att Haagkonventionen efterlevs.
    Jag är inget fan av Ulf, snarare är jag inte imponerad av hans ledarskap och hur han sköter landet men taffliga personangrepp tar bort fokus på den verkliga sakfrågan nämligen hur han styr landet.

     Har väl inte påståtts att han är ensam ansvarig? Men ansvarig skulle ändå jag säga att han är.

      Hur är han ansvarig?

       Men läs på då?!

    Och jag var en som förstod!
    Tyckte faktiskt det var ett bra nick.
    UK har aldrig bemöt eller svarat på frågan om varför han inte agerade, ansåg det var privat och länge sedan.
    Precis som våningen han bodde i som var ämnad åt utsatta kvinnor….,

  Det är svårt att vara barn när man inte passar in. Det sägs så mycket elakt som man bär med sig i många år. Varje kommentar blir liksom inkapslad, som en hård liten knut. Har du ramlat och fått grus eller småsten under huden någon gång? Det är samma princip.

  För många krävs det år av hårt jobb för att skaka av sig barndomens ärr. Vissa sitter för djupt och blir kvar hela livet.

  Med tanke på vem Lucia var och vad hon stod för så tycker jag att det ska vara en kvinna/flicka/tjej som Lucia och inget annat.

  Men när det gäller små barn så ska givetvis alla som vill få vara Lucia.

   Butthurt för att du inte fick vara?

    Eh va ??
    Med tanke på min första mening så nej.
    Pepparkaksgubbe och tomte brukade de bli när jag var liten.

     Nya tider nu. 2022. Uppdatera dig.

      Spelar ingen roll att det är 2023 om ett par veckor, kommer inte ändra uppfattning i den frågan.

      Men du får tycka precis vad du vill i frågan om Lucia så gör jag samma sak.

      Trevlig fredag och hoppas du får en härlig helg.

       Håller med, Lucia ska va tjej, så är det bara. Men somliga på nätet verkar tycka att varje svensk kulturyttring eller tradition måste förvandlas till något sorts PK-spektakel. De flesta svenskar som ser ett Luciatåg vill se en kvinnlig Lucia flankerad av kvinnliga tärnor och manliga stjärngossar som stämmer upp i tradionella sånger som vi alla känner igen och kan. Vi vill inte se Luciafirandet massakreras av blåhåriga elever med ring i näsan från någon folkhögskola, det kanske kan vara ett kul spex för närmaste familjen men inget för den stora publiken.

        ”De flesta svenskar”.. Huuur har du undersökt det? ?

         Åk ner till Sicilien och fråga dem om helgonet Santa Lucia är/var en kvinna eller en man. Mer källgranskning än så kan ni inte få.

          På vilket sätt skulle det vara en källa på att ”De flesta svenskar som ser ett Luciatåg vill se en kvinnlig Lucia flankerad av kvinnliga tärnor” menar du?

          F.ö. var helgonet Lucia knappast blond och blåögd, om vi nu ska passa på att besöka Syracusa för lite research, men det verkar ju inte ha varit ett problem för någon Sverige-vän att bortse från den detaljen 🙂

           Vadå blond och blåögd? Vem har hävdat att Lucia måste vara blond och blåögd? Däremot tycker ju de flesta svenskar att Lucia ska va en kvinna, eftersom riktiga Lucia var en kvinna.

           Du hävdar att Lucia måste vara en kvinna därför att helgonet var en kvinna. Jag frågar varför, om vi nu inte har något problem i att strunta i hennes ursprung? Varför måste hennes biologiska kön i så fall strikt hedras?

           Hur som helst så duger inte ”helgonet var kvinna” som källa för att påstå vad de flesta svenskar har för åsikt i frågan.

        Jag tror faktiskt inte att din åsikt stämmer in på ”de flesta svenskar”. Dessutom är det inte ett PK-spektakel med manliga lucior. Det hade man på universiteten när Luciatraditionen började sprida sig.

        Har du ens koll på hur det sett ut i Sverige ang Lucia? Det har inte alltid sett ut som det var idag.

      Håller absolut inte med Lewis och tycker SD gjorde enormt diskriminerande fel här.

      Men jag tycker ändå att man får TYCKA vad man vill utan att få påhopp. Det är liksom vad vi lär barnen på förskolan för att bli demokratiska samhällsmedborgare. Stå upp för sin åsikt! Och den får alla ha.

      Men att utföra en särbehandlande kränkning är annat, viktigt att diskutera. Och som sagt JAG tycker att det är helt sinnessjukt vad personen gjorde. Men att Lewis tycker en sak, det får hen väl göra.

       *diskriminerande särbehandling! Kom inte på vad det hette nyss pga trött pga feber ?

       Tycker det är sunt att folk har olika åsikter, det kan föra tankar,ider och frågor framåt och om alla tycker samma sak så behöver man aldrig använda hjärnan och tänka efter och ibland inse att man hade fel.
       Men det verkar provocerar några här att någon kan tycka annorlunda än de flesta och inte backa.
       O gällande Lucia-tåget så tycker jag det är tramsigt av Sd att stoppa det, lägg krutet på viktigar saker.

        Håller med. Det är det demokratin är till för – tack och lov. Och om alla är ja-sägare så kommer vi få ett hemskt samhälle. Tycker det är fantastiskt att vi FÅR säga våra åsikter, lagligt! Utan att bli stenade till döds eller åka i fängelse.

        Håller med. Att personen sen inte ens kunnat uttala sig mer om det är pinsamt. Stå upp för din sak och gör det ordentligt om du nu ska avbryta eller Luciatåg pga personliga åsikter. Men då ska man nog inte jobba med demokrati heller ?

        Men ja. Att vi alla har våra åsikter är bara bra och att vi får yttra dom är fantastiskt!

        Ha en go fredag! Nu ska jag däcka i soffan igen ??

         Detamma, och krya på dig.

        Men alltså Lewis – Du får ju ha din åsikt. Och alla här som inte håller med, argumenterar emot. Att bli provocerad av din åsikt för att man anser att den är diskriminerande är inte odemokratiskt.

        Faktum är att du har en kontrovesiell åsikt i frågan. Kontroversiella åsikter får man ha – Men man kan inte bli förvånad över att människor säger emot en.

         När sjutton blev det en kontroversiell åsikt att Lucia bör vara en kvinna?

          Kanske mer konstigt att man ens bryr sig. I synnerhet ifrån politikerhåll

          Det kan ju diskuteras – jag skulle säga att det är kontroversiellt att ha en åsikt om hur det _ska_ vara och inte bara låta folk göra som de vill på sina kammare utan att bry sig.

          Oavsett vad så är min poäng att du inte kan förvänta dig att stå oemotsagd, men du är inte på något sätt hindrad från att ha din åsikt för att folk inte håller med.

     Jaha. När jag var liten (gick på dagis runt början av nittiotalet) så fick de pojkar som ville vara lucia eller tärna vara det. Själv ville jag (tjej) vara tomte för det skulle min kompis David vara. Gick också bra trots att jag var tjej.

      Härligt att det gick bra, och barn ska kunna vara precis de dom vill oavsett kön.
      Lucia, tomte, stjärngosse osv,osv.

       Upp till vilken ålder?

        Upp till 18 år, då man blir myndig och förväntas klara sig själv.

      Samma när jag var liten på 90 talet. Vi hade även lussemöss haha ingen aning vad det är men möss var vi 😀

   Och gärna en som stuckit ut sina ögon. Med tanke.

    Oj, en sån dag idag.

     Har du en dålig dag nu igen, Lewis?!

      Tycker nog Jessica verkar ha det värre ?

       Låter som att du inte känner till historien om helgonet Lucia.

    Jessica: Den flög högt över huvudet på de flesta här?

     Trots att det var så viktigt med traditioner 🙂

   Får jag nyfiket fråga hur du firar julafton? Och gärna också påsken?

    Visst får du det ?
    Men ingen dans som jag är intresserad av då du söker en konflikt och inte en diskussion om traditioner.
    Tänk att det kan vara så provocerande att tycka att en kvinna bör vara Lucia ?‍♂️

     Nej jag söker inte alls konflikt. Jag undrar.

      Oki, ställ en specifik fråga så ska jag göra ett försök att svara så gott det går ???

       Hur firar du jul?

        På julafton med min familj.

         Ok

     Att vilja ställa in ett luciatåg för att lucia inte är kvinna är ändå att bli snäppet mer provocerad. Kan jag tycka. Själv skiter jag fullständigt i vem så är lucia så länge jag själv slipper vara det.

   Det är en åsikt man kan ha.

   Vad är känt om Lucias sexuella läggning?

    Hon var metrosexuell såklart!

    Vad får du sexuell läggning ifrån? Jag ser ingen här som kräver att lucia ska vara lagd åt det ena eller andra hållet, bara en person som tycker att lucia ska vara kvinna.

     Men traditionen måste följas till punkt och pricka!

     Är det förresten bara lucia som är en tradition som ska följas exakt eller gäller det även andra delar av högtider vi har?

   Helgonet Lucia må ha varit en kvinna, men Luciafirandet har historiskt firats med manliga Lucior hundratals år tillbaka 🙂

    Där ser man, det hade jag 0 koll på.

     Som det mesta…

      ???

    Blir så trött på historielösa människor som ska börja förbjuda saker som de tror är ”nya pk-påhitt” (som egentligen är gamla traditioner).

    Kvinnor fick inte visa sig ute i bara nattlinnet på den tiden. Svensk sedlighetspolis.

   Håller helt med dig.

   Ett traditionellt luciatåg är ett traditionellt, sen kan man ju ha ett alternativt om man föredrar det.

  Glömmer aldrig när jag som ful blev framröstad som Lucia i sexan!

   Jag blev också det. Kanske inte ful, men absolut 100% tönt. Även tjock! Men jag var kompis med alla av nån sjuk anledning och var rolig!

  I min dotters skola får alla som vill vara Lucia. Fungerar utmärkt!

  Att SD med sitt reaktionära styre tillåts förpesta samhället är vidrigt.

   Och sitter och skryter på twitter om hur mycket påverkan de har med sin diskriminerande skit. Blir så ledsen.

    Håller med, man blir både ledsen och j-t förbannad! ?

     Ja man blir skitförbannad, men samtidigt är det bra för det är nu som de äntligen bekänner färg och visar upp vilket oparlamentariskt parti de verkligen är. De har tappat i opinion och jag tror att många missnöjesröster som de fått börjar inse vad man egentligen röstat fram.

      Ja, precis som trollen som man tar fram i solen tills de spricker! ?

  OT. Ebba von Sydow flög till finalen av Alla mot alla in sin klänning från London. Ska vi slå vad om att Ebba von Sydow röstar på typ Centerpartier för SD är ondskan personifierad på jorden och att hon påstår sig tycka klimatfrågan är jätteviktig. ”Sååå otroligt viktigt med klimatfrågor, det är faktiskt våra barn som ska växa upp med den värld vi skapar” ?

   Hon är mörkblå moderat, som den överklasstant hon är.

   Skämdes å hennes vägnar när de låg under och hennes rätta person tittade fram.

   Att flyga in en klänning innebär ju typ ingenting? Den kan ha flugit med som bagage till en kompis? En av tusentals paket på ett fraktplan. Det är inte som att hon chartrat ett privatplan för endast klänningen. Skulle hon köpt en klänning på HM hade den ”flugits in” från Bangladesh.

  Ytterligare ett bevis på dålig och brist av uppfostran av föräldrar som hellre lägger ner tid på att följa blåsta flunsor, leka med mobilen än att fråga hur barnens dag har varit i skolan, de flesta ”mobbarföräldrarna” har noll koll på hur deras barn är mot andra barn i skolan och ofta är de dom som är svåra att ha göra med när man ringer upp och ber dom prata med sina barn, har själv en dotter som är lite överviktig och det är galet hur sjukt vissa föräldrar reagerar när jag ringer upp dom, några ggr har jag fått höra; ja men din dotter sa att min son var dum och då skriker jag ut; ja precis efter att din son kallat henne för tjockt, potatis och diarré. Ja det har blivit jag som fått ta vissa samtal eftersom några av mobbarna var biträdande rektorns favoritbarn (som ofta ”straffades” gm att sitta i expeditionen en hel dag med saft och Ipad istället för att prata med föräldrarna.

  Det vrider sig ordentligt i magen kan jag säga när jag möter dessa päron i skolan, att skolan inte tar tag i detta ännu mer när det är så många barn som blir mobbade.

  Förlåt om jag låter arg men jag kunde inte hålla mig när jag läste detta inlägg. Kram på er alla där ute som varit med om liknande❤️

   Håller med. Inte konstigt att vissa barn blir mobbare när deras föräldrar också är mobbartypen. Är en av mina rädslor när mina barn börjar skolan, att de ska bli mobbade och att man ska få ha att göra med idiotföräldrarna till mobbaren.

   Är lärare och kan definitivt bekräfta detta. Så många gånger jag hört av mig hem till någon vårdnadshavare och för svaret ”Pelle säger att han inte gjort detta” eller ”nu blir jag beklämd att ni anklagar mitt barn”. Men herregud! Tror ni att jag hittar på?! Kan ha tagit ett barn på barn gärning med att säga elaka saker eller göra något dumt.

   Klart ditt barn säger att han inte gjort det, en vanlig reaktion hos barn. Sen att du väljer att gå på det gång på gång… säger en del om dig som förälder… ? Prata med barnet och anta inte att det är en ofelbar ängel bara för att du vill att det ska vara så ?

   I skolan finns också ett enormt grupptryck. Tyvärr kan kompisar ha en enorm inverkan, hur mycket man som förälder än vill och önskar vara den enda som formar sitt barn. Det borde vara obligatorisk med mer lektioner, samtal, diskussioner i skolan kring hur man är en bra kompis och medmänniska.

  Och där fick du in lite politik också. Fastän jag har ett svagt minne av att sånt inte får diskuteras här. Men det kanske bara är om man har ”rätt” åsikt som man får säga något här.

   Tänkte samma

   Bra! Då kan vi diskutera politik nu! ✌?

   ÄR det verkligen politik att vara inne och peta i luciatågen?

   Skall det vara traditionsenligt så är det väl någon tös från Italien som skall vara lucia, alternativt en man då det var män som gick och lussade förr.

   Tycker SD:s utspel inte har något med politik att göra alls, snarare tydlig frånvaro vid historielektioner under gymnasiet

    SD är väl ett politiskt parti så ja om man nämner dom i något sammanhang handlar det nog per automatik om politik.

  Jag ville så gärna vara Lucia men jag var blyg och inte sådär riktigt blond som många av dom andra tjejerna i klassen. Lucia skulle ju helst vara blond då när jag gick i sexan för många år sedan. Och Lucia skulle helst också vara en av dom populära tjejerna i klassen, jag var inte det heller.
  I sexan frågade fröken om nån av oss (tjejerna då) ville vara Lucia. Jag ville så gärna men vågade inte säga något, till slut räckte jag upp handen lite svagt samtidigt som ansiktet brände av skam och fröken frågade om jag ville vara Lucia. Jag nickade. Tack fröken! Så blev jag det, Lucia. Mamma var så stolt. Och jag har fina foton som minnen. Men minns också allt det där jobbiga kring att välja Lucia.

  Fb? Finns det folk som går via fb? Varför?

  Nu är det typ 3e eller 4e jag läser om att nån inte fick vara/fick vara Lucia pga hudfärg, längd, vikt, hårfärg, skostorlek osv. Är det någon ny trend i år där man ska beklaga sig över sånt?

   Suck!

   En ny trend? Nej, allt är som vanligt. Vad är Lucia/julen utan kontroverser? De senaste åren har vita kränkta män och kvinnor klagat på att Kalle Anka sänds fem minuter försent, att IKEA inte vågar använda ordet jul och att Lucia inte påminner om dem till utseendet.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/historieprofessorn-om-luciastormarna-kultur-innebar-forandring

   Det är inte nytt för i år. Senaste decenniet har alltid någon stofil blivit upprörd för att lucia är svart, korthårig, kille, asiat whatever. Verkar nästan som att det är en ny tradition att bli upprörd över något luciatåg. Och ska vi fira lucia så som vi gjorde förr så borde denna nyuppfunna upprördhet uppröra.

    Det är dock nytt att en politiker går in och stoppar en lucia. Men SD är ju inte fascister..

     Fast det var ju politikernas lucia och han hade bokat ett traditionellt
     Som han blivit ombedd.

     Det var inte ett traditionellt utan ett alternativt. Kan ju vara magstarkt att avboka. Men jag föredrar också traditionellt och är det vad man förväntar sig så är det ju vad man vill se.

   Tänker det samma.
   På lågstadiet fick alla vara som ville sen valdes en. Så typ 40 st fick vara tärnor, vi överlevde.

  Spelar väl ingen roll vem eller vad som är lucia. Det kan få vara en dinosaurie om hen vill. Så länge det blir luciatåg och det sjungs luciasånger är då jag nöjd i alla fall.

  Det var ju alltid snack om att lucia skulle vara si eller så, blond med långt hår var det som gällde så jag räckte aldrig upp handen utan nöjde mig med att vara tärna som att det skulle vara min lott i livet pga hårfärg. Så var det, och nu är det inget jag går och tänker på. Men med tanke på hur traumatiskt det verkar ha varit för så många och att det sitter i en livstid så kanske man bara borde lägga ner alltihop. Eller sluta lägga så stor vikt vid det, och där har väl framförallt vi vuxna det största ansvaret.

   Mobbning i skolan fortgår ju med eller utan Lucia tyvärr. Självklart ska man få fira Lucia, men det måste ju göras på ett inkluderande sätt – Tex då att alla som vill får lägga sina namn i en skål och sedan lottar man. Att barn ska rösta på varandra är ju bäddat för katastrof.

   De som är elaka mot någon som blir vald till Lucia kommer vara elaka på idrottslektionerna, på rasterna och i matsalen också. De behöver hanteras genom annat arbete för att inte mobba sina medmänniskor, inte genom att plocka bort situationer där de har utrymme att mobba.

    Det här exemplet med Linda-Marie visar ju väldigt tydligt att det inte alls är så smärtfritt att lotta alltid. Röstar man så blir det en vinnare, alla andra förlorar så ingen blir utpekad som oduglig. Men det jag frågar mig är om barn faktiskt har tillräckligt med kött på benen för att fixa Lucia, uppenbarligen hade många i vår generation inte det och vet inte om det det annorlunda ut idag, men det verkar ju göra folk ledsna varje Lucia ”jag blev aldrig vald pga x snif” även om det inte alls inkluderar mobbning, bara att någon annan ansågs som lämpligare. Men nej jag ser hellre att man fortsätter med den här typen av aktiviteter men undrar också hur man kan komma tillrätta med allt det jobbiga kring det, diskussioner och bråk varenda år liksom, startade av VUXNA pga att någon ”olämplig” transperson eller liknande är Lucia, som att befolkningen i sin helhet tar det på så otroligt stort allvar att man ens orkar ha åsikter om någon Lucia i ett tåg man inte ens sett.

     Men för de flesta var det förstås inte traumatiskt att inte bli vald till Lucia – Kanske på sin höjd lite tråkigt, som så mycket annat i livet. För några ledde det till betydligt jobbigare upplevelser. Hade inlägget handlat om skolgympa hade vi fått lika många exempel på hur jobbigt det var för många av oss – Där ansluter jag mig tex till ledet av folk som haft så jobbiga upplevelser att det sitter kvar än idag.

     Håller såklart med dig om att det är de vuxnas ansvar att hantera situationerna och vara goda förebilder. Jag svarade bara på ”kanske man bara borde lägga ner alltihop” med att jag inte tror att just Lucia är problemet.

   Jag är blond men fick inre heller vara Lucia. På min skola med 300 elever hade vi EN Lucia vilket betyder att 299 barn INTE var Lucia. Det fanns alltså massor av blonda, blåögda smala flickor som inte fick va Lucia. Så att det bara skulle va typ fula, tjocka, brunhåriga tjejer som inte fick va Lucia är bullshit. De flesta tjejer fick liksom aldrig va Lucia oavsett hur fina eller fula de var.

    Ja, hur många luciatåg har folk egentligen gått i och hur stor var konkurrensen? Säger ju sig självt att man inte kan stå i centrum alltid. Ändå hör man då ofta det här att ”jag var tjejen som aldrig blev vald till lucia”. Det verkar vara något så otroligt laddat ned just lucia. Vem minns ens vem som sjöng solo på sommaravslutningen? Vem som hade huvudrollen i någon annan pjäs? De grejerna verkar inte definiera folk för livet, det verkar däremot lucia göra.

    I det här fallet handlar det ju dock inte om att inte bli vald, utan om att lottas fram och få kommentarer om att man inte borde få vara. Det är väl klart att det skulle göra vem som helst jätteledsen.

  Okej, alla som vill får ha ljuskrona i håret, oavsett utseende.

  Men bara en kan gå först i tåget, det måste ju kommas fram till vem som ska göra det (medelst lottning eller omröstning).

  Och får alla som vill sjunga solo eller läsa en dikt?

  Tycker det är självklart att Lucia ska vara en tjej.
  Vi tjejer ska också få plats och just den 13 December är det Lucia’s dag. En kvinna!
  Kvinnor ska hyllas och flickor också.
  Att en pojke ska vara Lucia tar bort ännu en plats för tjejerna.
  Killar har så många andra plaster att fylla i samhället.
  Men Lucia är en kvinna och kommer med ljuset.
  Flickor ska få huvudrollen ibland också.
  Ni som tycker att Lucia Kan vara en kille förstår inte att det faktiskt är anti feministiskt att ännu en gång plocka bort en flicka för en pojke

   Tänkvärt och bra skrivet.

   Jag tycker alla som vill kan vara lucia

   Nej, sluta, det är inte antifeministiskt. Det är inte i de här rummen vi behöver lägga vårt fokus. Jag tänker då verkligen inte lägga min energi på att slåss för att bara flickor ska få vara fina att titta på med ljus i håret, när rummen som innebär makt och pengar tillfaller männen. Min feminism handlar inte om att ”stå i centrum” rent generellt. Det finns gott om utrymmen där kvinnor är i centrum. Min feminism handlar om att ge kvinnor plats i de utrymmen där det faktiskt spelar roll att få stå i centrum.

   Lucia har för övrigt ingenting med att fira kvinnor att göra, det är ett firande av vintersolståndet och har i länge firats med manliga lucior och änglar av olika slag. Då får tycka vad du vill men det här är inte min feminism i alla fall.

    Vi?
    Jag har rätt att lägga mitt fokus vart jag vill.
    Och jag tycker Lucia ska vara en tjej.
    Som det alltid varit i Sverige iaf så länge jag levt.
    Spelar ingen roll om hon är blond, svarthårig, ljushudad eller mörkhyad.
    Men det ska vara en tjej.
    Det tycker jag. Och du tycker vad du vill.

     Men bestäm dig nu – Pratar vi om din preferens kring Lucia eller pratar vi om feminism? För det var du som från början drog in feminism i det hela och raljerade om att det skulle vara antifeministiskt att anse att kön på Lucia inte spelar någon roll. Att det på något sätt stjäl ett viktigt rum från kvinnor.

     Klassiskt dock att tro att ”traditionellt” betyder samma sak som ”så länge jag har levt”. Om du vill hedra traditioner kan du ju börja med att lära dig vad traditionen innebär och dess historia. Men det är en annan diskussion.

   Nej, det är en tradition som startade på 1800-talet för att fira vintersolståndet. I lussegången som den kallades då förekom lussebrudar, lussekärringar och lussegubbar Det var vanligt att man klädde ut sig könsöverskridande.

   För i övrigt himla märklig feminism att du vill cementera en könsnorm där kvinnor ska vara i centrum i rum där rollen är ”stå och se fin ut” medan män har makten i rum där det faktiskt spelar roll.

    Du vet ingenting om min feminism och att kalla den märklig speglar dig som kvinna och du väljer att tala till andra kvinnor. Inte mig.
    Lucia handlar inte om att stå i centrum ur ditt ytliga sexualiserande synsätt.
    Det handlar om att kvinnan, Lucia, har kronan. Med ljus. Som en ledare och ett budskap Om ljus och värme.
    Det är vackert och står för styrka enligt mig.

     Jaja, du tycker att det är vackert. Det var som sagt du som började kalla folk antifeministiska. Det får du nog faktiskt motivera bättre än att du tycker att det är styrka att ha ljus i håret och det borde faktiskt vara en tjej.

   Nu var dock inte Lucian kille, hen var ickebinär.

  Så hemskt!!! Så hjärtskärande sorgligt…. ??

  Men jag tycker det är en helt annan sak när drag”queens”, som är en sexuell fetisch, ska läsa sagor för små barn. De två händelserna har ingen koppling.

   ”sexuell fetisch” ??????

    Jaa? Vad annars är det? Ingen konstform direkt.

     Åk tillbaka till medeltiden! ?

   Drag är inte en fetisch

    Då har vi olika åsikter, helt enkelt.

     Näe.. justa fråga kring festish eller inter inte en fråga om åsikt, utan om fakta.
     Jag gissar att du blandat ihop transvestism som är att iklä sig ett annat köns kläder och därmed känna upphetsning med Drag som innebär att uppträda som ett annat kön i en kontext av just uppträdande, och därmed uppnå exempelvis komisk effekt, eller bara visa upp smink eller design.

     Notera att transvestism och att vara en transperson även det är olika saker. Det är inte lätt när det kommer massa nya begrepp, men vi tar det lugnt och lär varandra!

      Vilken kategori det hamnar inom spelar ingen roll. Även inom hbqt är man oroad inför drag-personerna som vill beblanda sig med barn, och menar att det handlar om grooming. Vuxna män i extremt stereotypiska OCH sexuellt laddade utstyrslar är sexuellt. Kalla det vad du vill.

       Nu sprider du verkligen lögner. Vem inom hbtq-communityt har uttryckt oro?

       Drag har NOLL med sex att göra och hbtq-personer kämpar för att sagostunderna ska få finnas kvar. Det vet man om man har minsta koll på vad drag är för något.

        Jag har väldigt bra koll. Tro mig. Och OM drag nu inte alls har med sex att göra … varför är då hbtq ens engagerade i frågan?? I någon riktning??

         Du har verkligen ingen koll alls så var får du din info ifrån egentligen? Vad i helvete har hbtq med just sex att göra? Sen NÄR är kärlek enbart sex? Herregud vad du är okunnig, det är riktigt pinsamt.

         Vad tror du trans står för i hbtq? Att man har nån fetish?

    Vuxna män som klär ut sig i extremt stereotypiska ”kvinno”utstyrslar och närmast grotesk makeup, ofta med påhittade namn med klar sexuell anknytning, och framtoning som helt klart är sexuellt utmanande – om inte det är en sexuell fetisch så vet jag inte vad som räknas dit.

     Säger ju enbart saker om dig! Vidga vyerna lite och sluta vara så fördomsfull och korkad så lovar jag dig att du får ett rikare och roligare liv.

      Varför inte bara se drag som ett sexuellt uttryck som alla andra varianter och vara ok med det? Varför låtsas som att det är nåt annat? DET om något är fördomsfullt tycker jag. Vad man sen tycker om vad som ska tas in på förskolorna och bibliotekens barnstunder är en annan sak. Drag är helt klart sexuellt betingat men det ser jag inget konstigt med. Alls. Liksom tusen andra uttryck.

      Jag tror att man ska vara försiktig med att förhärliga och okritiskt acceptera sexuella uttryck inför barn. Sexualiteten i sig må vara ok i sig men jag visar exempelvis inte BDSM för barn på förskola och bibliotek fastän det är ok bland vuxna. Många inom hbt t.ex. ser drag inför barn som en form av grooming. Det är hur enkelt som helst att se detta om man vill. Vill man inte så ok – men lämna barnen utanför, tack!

     Jag håller med dig Valentina.
     Det är ett förlöjligande av vad många SEXISTISKA män har för bild av kvinnor.
     Dessa män kan vara förminskande mot kvinnor, oavsett om de är hetero- eller homo- eller bisexuella.

     Drag Queens överdriver ”kvinnlig mesighet” och extrem utseendefixering som inte på långa vägar stämmer överens med verkligheten av hur det är att vara en biologisk kvinna.

     Med det sagt menar inte jag att alla män som klär sig ”feminint” i bland automatiskt är sexistiska. Men Drag Queens- med hela tillhörande ”skådespeleriet”.
     Ja, det är sexistiskt.

      Om det är någonting drag inte utstrålar eller spelar på så är det väl dock mesighet. Snarare ofta väldigt kraftfulla karaktärer.

       Kraft?! Extremt stereotypiskt och definitivt inte feministiskt!

        Jag har varken kallat det feministiskt eller påstått att det inte är stereotypiskt. Jag sa att karaktärerna inte är mesiga, utan kraftfulla. En kraftfull kvinlig karaktär kan självklart fortfarande vara en stereotyp.

     Håller med det är så himla sjuk! I dagens samhälle är det helt socialt accepterat att uttryckligen rikta sig till barn, gå runt med stora händer o stora fötter och kalla sig för typ den Store Gonzo. ALLA VET VAD DET SYFTAR PÅ MEN INGEN SÄGER NÅGOT!!! Alla bara skrattar.

  Vi röstade i 6:an och jag minns än idag vem som vann. En normalbyggd tjej med långt vackert mörkbrunt färg. Jag minns även att jag la en röst på henne med. Vet att vissa gnällde över att hon inte var blond… ?

  Jag fick inte vara med i omröstningen om lucia för att jag var för lång och smal, ”du ser ju ut som ett skelett”, ”luciaklänningen kommer inte hänga bra på din kropp”.

  Linda-Maries upplevelse är dock värre, säger inte att thin shaming är värre än fat shaming. Men nog fan blev jag ledsen av att få höra det här. Var längst i klassen hela lågstadiet och väldigt smal, fick så mycket negativa kommentarer kring detta.

   Sa vem? Sa läraren det? Låter märkligt.

    Sjuk människa i så fall!

  Ja, du ser en dragqueen och tänker på sex, många andra gör inte det. Tror det här är ett fall där betraktelsen säger mest om betraktaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *