Elisabeth Höglunds blogginlägg om Jenny Strömstedt

Uppdatering kl 19:41.
Jenny Strömstedt har publicerat det här inlägget på Instagram.


Jenny Strömstedt programledde ett avsnitt av Vinter i P1, där hon berättade om hur hon i sin ungdom blev utsatt för sexuella övergrepp på en studentfest.
Eller ”sexuella övergrepp” som journalisten Elisabeth Höglund skriver i ett blogginlägg där hon går till hård attack mot Strömstedt och andra kvinnor som hon anser felaktigt påstå sig ha utsatts för övergrepp.
Jag citerar:

Det blev alltså ingen fullbordad våldtäkt. Ändå beskrev hon händelsen som en våldtäkt eller i varje fall ett sexuellt övergrepp. Hon erkände samtidigt att hon hade varit berusad och att hon hade flirtat med mannen vid middagsbordet.
[…]

Det här är en klassisk ”sexuella-övergrepps”-historia. En kvinna flirtar vilt med en man samtidigt som båda dricker ansenliga mängder alkohol. Mannen tror att kvinnan är villig att ligga med honom. Det är hon sällan. Hon är bara så full att hon inte orkar protestera. Kvinnans försvarslösa (men självförvållade) situation utnyttjas av den kåte mannen som försöker knulla henne. Ibland lyckas han, ibland inte.

Elisabeth Höglund menar på att hon utsatte sig själv med mängder av risker men att hon alltid klarade sig relativt helskinnad ur dessa situationer, tack vare en anledning, som hon beskriver så här:

Jag var alltid nykter. Jag drack aldrig alkohol. Alkohol var på den tiden något helt främmande för mig. Dessutom körde jag alltid bil och då måste man vara nykter.

Eftersom jag aldrig var berusad behöll jag min självkontroll. Jag blev aldrig det där offret eftersom jag kunde försvara mig hyggligt. Hade jag däremot supit mig redlös hade jag förmodligen blivit våldtagen flera gånger. Det var ju det som de där kåta männen var ute efter.
[…]

Det går inte att i efterhand skylla på att ”han drogade mig” eller ”han söp mig full”. Man har alltid ensam ansvar för sina handlingar. Ingen kan supa dig full om du inte själv vill eller om du inte själv förstår konsekvenserna av det. Du kan inte heller skylla på att du var så ”ung”, även om ungdom är en viktig riskfaktor i sammanhanget. Det är också viktigt att som kvinna inte ”bjuda ut sig åt en man”, att inte ge honom fel signaler, om hon själv inte vill ligga med honom. Om man inte menar något med ett eventuellt sexuellt umgänge så ska man se till att skicka rätt signaler. Annars kan konsekvenserna bli oöverskådliga.

Du hittar hela Elisabeth Höglunds inlägg här.

Jag vet inte ens vad jag ska säga om det här….

225 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    En gammal, gammal kvinna som bör gå i pension. Hennes ord bör inte få spridas.

      Nu kanske jag är för snäll men jag tycker ändå man ska bemöta Elisabeths inlägg i sak och inte avfärda henne rakt av. Hon är ju barn av sin tid och därför knepigt att döma ut henne som man kanske gjort om det var en 30 årig journalist som skrivit inlägget. Får mig att tänka på Astrid Lindgren, om hon publicerat Pippi i söderhavet idag hade man ju tänkt ”vilken jäkla dåre” men för de som var unga på den tiden var det inte konstigt och man kan inte döma astrid utefter vad vi är medvetna om idag. På samma sätt tänker jag att Elisabeth var ung och progressiv på 50 talet (?) men den sexuella revolutionen, kvinnors rättigheter och metoo har liksom sprungit ifrån henne och hon har inte hängt med utan filtrerar skeenden genom de glasögon som var normativa då. Och med tanke på hennes ålder kan jag ändå acceptera det, sedan skulle man ju gärna vilja ha en diskussion med henne om hur samhället faktiskt ser ut för unga kvinnor idag. Om man vill snälltolka (vilket jag nu gör) tänker jag att vad som är positivt med hennes inlägg är någon sorts allmän påminnelse om att man är ytterst ansvarig för sin egen säkerhet men exemplena hon ger och poängen runt sexuellt våld framstår ju som lika relevant som pippis pappa n-kungen, dvs inte alls.

        Tveksamt om hennes text kan förklaras med att hon är gammal. Hon är bildad och intelligent och borde veta bättre. Det finns det många över 70 som gör. Men jag håller med om att hennes resonemang bör bemötas sakligt för tyvärr finns det många yngre som skulle hålla med henne.

        Camilla, kan du inte komplettera med de som bemött hennes blogginlägg?

          Exakt. Jag blir tokig på min mamma som prompt säger N-ordet-boll, för så ”står det minsann i hennes gamla bakböcker” och ”så sade man när hon var ung”. Snälla, man lär sig väl av samtiden hela tiden, och varför skulle min mamma och Höglund stå över det?

            Jag tror hon mer gör det för att vidhålla att det var aldrig rasistiskt menat. Vilket det inte var. Jag kan förstå att man inte vill ge med sig bara för att nutiden helt plötsligt fått för sig att allt är rasism. Det blir ju en principsak.

              Fast om man förstår vad n*gger betyder kanske man fattar varför det är rasistiskt. Det är ett ord som syftar till slavar och alla jag känner som är färgade tar mycket illa vid sig. Därför slutar man.

            Min pappa var likadan med N-ordet. Tillslut sa jag bara ”acceptera att många andra bli illa berörda av det, och sluta bara säg det! Det handlar inte om dig och vad du tycker”.
            Då slutade han faktiskt säga det.

        Tack för att du är nyanserad, jag håller med till 100%. Det är klart Elisabeth har fel, men är det verkligen på kvinnor 80+ vi ska fokusera i den här frågan? Jag tycker det är slöseri med energi och fokus att bli helt rabiata över henne. Det är betydligt allvarligare om unga människor som ska leva i dagens samhälle har hennes åsikter från en svunnen tid.

          Men tyvärr uppmärksammar ju Expressen det hon skriver, så hon får ju publicitet och spridning hur galet det än är.

            Men om problemet är att expressen har publicerat är det väl dit vi får rikta vårt ifrågasättande. Varför gör de journalistik av sånt här trams?

          Från mina upplevelser så tyvärr är äldre kvinnor konstigt nog mer dömande änn yngre. Hur som helst ska vi kvinnor backa upp varandra. Åldern har ingen betydelse.

            Upplever samma sak. Märks dessutom tydligt i alla kommentarsfält…

            Fast om ngn inte håller med i sak, ska den fortfarande baka upp då?

            Folk har ändå rätten att tycka vad de vill. Även om du eller jag inte håller med om det

            Anonym 22.03: Det finns ingen anledning att backa upp kvinnor som är idioter.

        Uppskattar att du försöker nyansera men tyvärr håller inte resonemanget. ”Pippi i Söderhavet” gavs ut 1948 och speglade de (helt sjuka!) uppfattningar som rådde då. Jag känner inte Astrid Lindgren närmare men hade hon levt idag hade boken inte sett likadan ut. Det gör däremot Elisabet Höglunds blogginlägg. Det är skrivet i veckan men speglar en kvinnosyn som för länge sedan passerat sitt bäst-före-datum.

        Elisabet Höglund bör göra en REJÄL pudel (som gärna kan börja med att läsa på lite om sexuella övergrepp, skuld/skam och inte så trångsynt endast jämföra med sig själv och de val hon gjort i livet) alternativt krypa tillbaka under den sten hon kom från. Hennes vidriga åsikter i det här ämnet behöver INGEN. De vidgar inga perspektiv, skapar inte mer förståelse och bidrar inte till debatten. Usch och blä för såna förlegade synsätt, och för någon som tror att dennes röst är så viktig att den måste dela med sig, hur dumt det än är. Hon har verkligen inget frikort för att hon är gammal!

          Inget frikort, men det är omöjligt att veta hur Astrid Lindgren hade känt nu. Jag är i 30-årsåldern och det har gått så otroligt fort de senaste 10-15 åren över vad som är ok. När jag var liten var tex orden cp/damp/bög såna som alla använde men sen ändrades det väldigt tvärt. Ibland är det svårt att hänga med och även om man hänger med i ett ämne så gör man kanske inte det i ett annat.

            Nej men varför då uttala sig så tvärsäkert i ett ämne man inte hänger med i? Plus att Elisabet försöker ju här inte ens hänga med. Hon har stannat 30 år tillbaka i tiden.

            CP damp och bög slutade man väl framförallt säga för att man blev vuxen

        Astrid har ju dock själv tagit avstånd från n-kungen.

        Du tycker kanske att om man var nazist under andra världskriget är det helt ok att vara det idag också, för sån var ju dåtidens syn!

        Anonym 18.35 Du har helt rätt och dessutom är det så att kvinnor idag berättar ”sin” historia. Det är ingen som vågar säga Att är det sant! Att boosta karriären med jag upplevde att jag blev utsatt för ett övergrepp. Jag tycker Elisabeth är modig som vågade skriva som hon gjorde.

          Du måste vara Elisabeth eller man.

          Nu missförstod du nog mig, jag håller inte öht med Elisabeth Höglund.

          Min enda poäng var att hon tolkar samtiden utifrån föreställningar om mans- och kvinnoroller som var normativa för flera decennier sedan vilket är varför resultatet här idag 2022 blir fullkomligt främmande och absurt.

          Skojar du?? E skriver ju själv att man har ett ansvar för sina egna handlingar. Men har inte mannen det då??

        Jag undrar dock om hon t ex också tycker att unga män som på fyllan misshandlas/mördas i kön till korvkiosken, har sig själv att skylla (dvs är ansvariga för sin egen säkerhet)? Och hur hon ser på en mans ansvar att helt enkelt inte knäppa upp byxorna/fråga ”vill du ligga”/inte kn*lla en medvetslös kvinna (inte så många kvinnor som har som vana att ligga med medvetslösa män men det verkar hon inte lägga någon närmare hjärnkraft på).
        Tyvärr delar många män hennes syn. Blir så bedrövad av hennes text.

          Kvinnor har ansvar för sina handlingar enligt henne. Män har tydligen inget ansvar alls för sina handlingar?

            Det är som med det mesta – kvinnans ansvar och fel. Det är vårt fel att vi våldtas, vårt fel att pappan till våra barn inte är en bra förälder (vi släpper inte in honom), vårt fel att sambon inte diskar (vi är för krävande) osv osv osv. Män är inte ansvariga för något utan hjälplösa, emotionellt eftersatta varelser som vi ska ta hand om, vårda och dalta med medan de ska få obegränsat med frihet och rättigheter. Medan ingen tar hand om oss, inte ens vi själva.

              Jag känner inte igen mig i den här sortens kvinnoklagan. Jag tycker inte att vi kvinnor hålls ansvariga för allt, men det är inte per definition fel att ge en kvinna ansvar. Vi kvinnor är också människor och kan göra fel och göra rätt, precis som män. Vi tål att ifrågasättas och vi tål att kritiseras. Vi är inte små heliga rättfärdiga varelser som alltid gör och vill gott och rätt.

                Precis.

                Bra att Jenny kan gå vidare. All sympati till henne.
                Välj hellre att undvika än förledas . Färgning är inget djupare än fägring.

                Men snälla människa, vi ifrågasätts väl PRECIS HELA TIDEN? Är det inte städat hemma så är det vårt fel. Serveras inte barn OCH make/sambo näringsrik och nyttig kost är det vårt fel. Är tvätten och disken inte omhändertagen är det vårt fel, och barnen skall banne mig inte sura när pappa kommer hem från sitt ENORMT slitsamma arbete, för då blir pappa stressad.

                ”Kvinnoklagan”, vad är du för empatilös och verklighetsfrånvänd människa? (Alternativt en docka skapad av patriarkatet).

                  Varför vill så få kvinnor ha traditionellt manliga jobb då, om de är så lätta? Sophämtning, snöröjning, asfaltsläggning osv Dvs arbeten som är oerhört fysiskt påfrestande och med högre risker.

                    Varför vill så få män ha traditionellt kvinnliga jobb?

          Varför tar inte män ansvar när dem är fulla i så fall? Om du riskerar våldta eller sexuellt utnyttja någon när du är full eller bland kvinnor så kanske du skulle vara nykter och hålla dig hemma!

          Elisabeth Höglunds syn på män är som om de vore djur som inte kan ta ansvar för sina egna handlingar. Hade jag varit man hade jag reagerat på hennes uttalande. Men sorgligt nog hörs mest kvinnor i debatten.

          Elisabeths uttalande är så fyllt av förlegade fördomar som det kan bli. Kvinnor är porslinsdockor som många passa sig. Män är djur som inte kan ta ansvar för sina handlingar och har noll impulskontroll. Suck…

        https://www.svt.se/kultur/skulle-inte-varit-negerkung

        Astrid hade ändrat på mycket om hon skrev böckerna idag.

        Om alla alltid sa: ”så har vi alltid gjort/tyckt” så hade historien ALDRIG ändrat sig.
        Då hade vi inte haft innovationer och världen hade sett mycket annorlunda ut.

        Tur att det endast är ett fåtal som är ”barn av sin tid” och att många lyckas ändra åsikter med lite utbildning!

        Tack för ditt svar! Man ska vara snäll och jag håller med, hon är barn av sin tid. Klokt inlägg!

      Tragiskt att Elisabeth Höglund och Andrew Tate delar samma åsikt i detta ämne…????

      Förstår andemeningen i det Elisabeth skriver.Det är aldrig ok med övergrepp,rån skjutningar mm,men någonstans så borde man av viss självbevarelsedrift undvika vissa människor,platser och att dricka sig stupfull,gäller både tjejer och killar.
      Gå inte runt med guldkedjor om du turistar fattiga länder eller gå omkring lättklädd i länder där ingen annan än du och några få turister gör det,risken att du råkar illa ut blir större.Umgås inte med gängkriminella,större risk att bli skjuten,irra inte runt ensam på mörka gator full, oavsett om du är man eller kvinna,risken att du råkar illa ut ökar.
      Det där är så grundläggande saker som jag försöker pränta in i mina tonårsbarn,liksom min mamma och mormor före mig.
      Våld,tjuverier,rån,skjutningaroch sexuella övergrepp verkar bara eskalera,och jag vet ärligt talat inte hur man skall få bukt med det.Är så viktigt att man tänker till och är streetsmart så man kanske kan undvika mycket skit,helt går ju aldrig att gardera sig.

        Låta bli gå runt med guldkedjor och undvika mörka gränder är förhållandevis lätt jämfört med att som kvinna aldrig få festa och bli full.
        Lite svårt med gränsen också typ om man dricker ett glas vin så har killen rätt att tafsa lite men om man super sig dyngrak så har killen fritt fram för våldtäktsförsök eller vad ska man lära barnen egentligen.

          De flesta tar sig väl hem efter en festnatt?Kanske är det lite mörkt från hållplatsen till hemmet,och vem vill inte glänsa på semesterresan utomlands?I alla fall vill influencers det,och då löper du och de en större risk att råka illa ut,även om influencerna kanske är mer skyddade på sina sponsorsresor.
          Att inte dricka sig stupfull oavsett var du är måste väl ändå vara en rätt enkel åtgärd?
          Förhoppningsvis så har du vänner som tar hand om dig,men det är lite taskigt mot dem kan jag tycka.
          Inte skitkul att ta hand om en packad kompis.
          Både killar och tjejer som dricker för mycket riskerar att hamna i mer trubbel ,ja,de förlorar omdömmet helt enkelt.

        Fast det är ju inte det hon skriver.

        Om du går runt med guldkedja i ett kriminellt kvarter och blir rånad, så har du blivit rånad.

        Elisabeth skriver att om du blev full och hade flirtat lite och någon våldtog dig, så har du inte blivit våldtagen, du blev knullad.

        Hon skriver också att är du nykter kan du alltid försvara dig.
        Jag vet nyktra tjejer som blivit våldtagna också.

        Och som om inte kvinnor blev våldtagna förr när de alltid gick med knäppning upp till halsen och i långa kjolar.

        Kvinnor har ALLTID fått skulden till våldtäkt. Stackars mannen när hon var både full och flirting, eller nykter och i kortkort, eller full i jeans, att hon sa hej, att hon inte sa hej, att hon sa nej men han hörde inte, att hon låg stilla, hon sa inget, hon sa något, hon var singel hon var gift hon var gammal hon var ung…

        Alltså det är så JÄVLA KONSTIGT att nån kan tycka att man får SKYLLA SIG SJÄLV.

        Är det inte ett JA är det fan alltid ett NEJ hur kan det vara så jävla svårt?

        Du är full ge mig din mobil, du sa inte nej, då är det inte stöld??

          Precis säger man inte ja så är det ett nej. Mycket lätt för en karl att lära sig!!

          Men va fasen!Våldtäkter är inget nytt fenomen,och borde aldrig hända,men om en full kille och en full tjej flirtar och hånglar,så kanske omdömmet för bägge har gått över en gräns?
          Män blir tack och lov dömda för våldtäkt ibland,men svårt att bevisa om bägge är fulla,just därför så undvik att bli full.
          Vet att många män går fria då det ofta saknas bevis,ord mot ord mm,och det är ett stort problem.
          Det man själv som kvinna kan göra för att freda sig själv är väl att inte bli för full,och blir man det så förlita sig på att man har vänner i närheten.
          Helt säker som kvinna kan man aldrig vara,för galningar kan finnas överallt.Min farmor som var 93 år blev våldtagen på ett äldreboende av en störd ung kille.Det var fruktansvärt,och sådant går aldrig att gardera sig mot.

            Men konstigt att det är ok att våldta nån för man var så full att man tappade omdömet.

            Det kanske ska gälla när man kör bil också då:
            Jag var så full så jag fattade inte att det inte var ok att köra bil.

              Absolut,det är aldrig ok att vare sig våldta,misshandla,köra bil mm,och att skylla på att man var för full för att minnas,eller skylla på droger.
              Faktum är att om du begått ett brott och ”inte minns”,så måste du själv stå till svars om du frivilligt tagit droger eller druckit.
              Alla människor har ett eget ansvar,är väl inte en mänsklig rättighet att supa och droga?

            De flesta övergrepp sker i hemmet av en person du känner, ofta din egen partner. Inte av en främling. Så det kvinnor kan göra för att freda sig är alltså inte bara att inte bli fulla, utan vi bör dessutom inte leva med en manlig partner, vara särbo med en manlig partner eller ha manliga vänner. Egentligen någonsin vara ensamma i ett rum, eller en bil, eller utomhus med en man.

            Men det är förstås kvinnors ansvar att ”freda sig”.

              Då jag blev våldtagen av min partner var ingen av oss fulla.

            Bevis kan tas genom prover på gynakut. Hur mycket man dricker har inget att göra med att en man våldtar. Inget!!!

          Exakt. Det handlar ju om hennes skuldbeläggandet och kan appliceras på massor med grejer och det hela är mycket enkelt, en förövare bär alltid skulden, oavsett om offret bär guldkedja, är full, har kort kjol, går på mörk gata, parkerar bilen på osäkert ställe, handlar på nätet, blir blåst av nån som ringer och säger sig vara från din bank (en sak som kanske Höglund själv skulle kunna råka ut för, undrar om hon då tycker hon får skylla sig själv?..) osv, osv. Offret, den som sa nej, den som ville ha på sig din guldkedja, den som ville gena hem osv.har ingen skuld i att någon väljer att utnyttja situationen och begå övergrepp, våld, lurendrejeri osv.Punkt.

        Ja om det vore så enkelt att inte gå omkring full med kort kjol. Men faktum är att de flesta övergrepp mm sker i hemmet. Vi kvinnor är liksom inte säkra någonstans. De flesta våldtäkter sker inte utomhusbruk i en mörk dunge. Det sker i hemmet av någon som personen känner. Så istället för att lägga skylden på kvinnan att akta sig borde vi kanske jobba mer med pojkarna. Typ, är du osäker om du inte kan behärska dig…va aldrig ensam med en tjej. Speciellt inte onykter. Ring en vän istället. Och är du minsta tveksam om det är samtycke…låt bli.

        Vi måste lägga skulden på förövaren och inte brottsoffret här. För att begränsa kvinnors och flickors frihet pga vad som kan hända är bara så fel väg att gå. Och som jag skrev i början…de flesta övergrepp sker i hemmet, av någon de känner.

        Fast det riskfyllda beteendet du varnar kvinnor för är att vara på en fest med sina vänner och dricka alkohol. Det var det som Jenny gjorde. Det är något helt normalt vardagligt och en naturlig del av mänskligt liv. Att mena att unga tjejer och kvinnor inte ska få delta i gemenskap och glädje för att de kan leda till att någon annan utsätter henne för övergrepp är fel. Vi måste sluta skuldbelägga brottsoffer för att de gör helt normala saker.

    Snart kommer SVT-dokumentären ”Kan vi förlåta Elisabeth Höglund?”

    Svar: Nej.

      Varför blandar du in Margaux i det här?

        Hen alluderar ju till ett fenomen.

          Och på vilket sätt att dessa händelser lika varandra?

            Att de båda blottat sina fula trynen inför folket

            Tja… Zoran fick en doku också…

      Ska du skriva detta under varenda inlägg här eller?!

      Jo Elisabeth är förlåten. En kvinna av sin tid. Alla kvinnor är inte offer.

    Så jävla löjligt att typ 30 år senare berätta om något man utsatts för, ok om det hade varit en grov våldtäkt men gå vidare för fan. Allt för uppmärksamhet.

      Vem du att bestämma vad folk ska berätta eller inte?! Kliv ner på dina höga hästar.

        Men lugn. Låt folk ha sina åsikter.

          Sandra hade också en åsikt?

      Eller för att få folk att öppna ögonen om att det kan hända vem som helst och trösta andra att ingen är ensam om att vara med om en sån sak…

      Jag kan inte inte ta inlägg som dina på allvar. Det du uttrycker handlar väl om att vilja ha uppmärksamhet, om något. Se där, nu fick du min iallafall.

      Jag förstår faktiskt att man måste få råda sina döttrar hur de ska bäst skydda sig, utan att för den skull försvara mäns beteende. Ibland kan jag känna att man får skit om man gör det nämligen. Det har gått för långt åt andra hållet.

        Visst, alkohol kan vara ett riskbeteende av flera olika anledningar. Men att skuldbelägga någon som blivit utsatt samtidigt som den är berusad är alltid fel. Och vore det inte bättre om alla föräldrar till pojkar kunde uppfostra dem till att inte bete sig som svin istället för att lära sina döttrar att vara rädda för män?

          Man gör väl saker i rätt ordning. Man varnar tjejer tills männen i världen är säkrare.

            Tycker du verkligen att det är rätt ordning? Jag tror nog att vi behöver börja med männen ändå.

              Alltså jag talar om hur verkligheten är just nu. Tills vi ser en effekt av männens ändrade beteende så ska vi varna tjejer för farliga situationer.

                Tycker att man ska va väldigt försiktig med hur man varnar. ”Jag sa ju att du skulle bli våldtagen om du blev full och däckade på golvet!”. Är det den mentaliteten du vill sprida till unga tjejer,

                  Tala inte åt mig snälla. Nej, men man varnar helt enkelt för potentiellt farliga situationer.

                    Nej! Att varna är att begränsa. Vi kvinnor/flickor ska ha vår frihet kvar. Varna i så fall pojkarna vad som händer om dem inte respekterar tjejers gränser.

                      Vilken chimär du lever i.

              Kan man inte göra de två sakerna samtidigt då? Ser inga problem eller motsägelser i att varna sina barn för de faror som finns och prata med dem och hur de (till en rimlig nivå förstås) kan försöka minska risken, samtidigt som jag anser att hela skulden ligger hos de som utsätter och att för att få någon förbättring måste vi jobba från det hållet.

              Rätt ordning blir liksom lite irrelevant för det är två olika grejer det addresserar. Det ena hur man får slut på det och den andra hur man hanterar att leva i den verklighet man befinner sig i.

              Men oavsett vad man gör eller inte gör, så ligger ju fortfarande alltid ansvaret hos förövaren och man får inte skylla sig själv därmed.

          ??

            Till ”Anonym 18:39”

        Men snälla någon anonym 18:33. Om alkohol vore grunden till våldtäkt så skulle väl föräldrar varna sina söner också eftersom det då betyder att kvinnor också är troligare att våldta dem med alkohol i blodet? Om en man klär upp sig borde han också räkna med att det kan verka inbjudande etc. Förstår du inte att det är män och uppfostran på dem som är problemet? Hela världen kollektivt måste sluta lägga ansvaret på kvinnor och flickor och helt enkelt uppfostra pojkar och blivande män på exakt samma sätt som de skulle uppfostrat en flicka.

          Nej ingen behöver varna män för att flickor kan våldta dem. Det finns en biologisk skillnad, män är starkare och är en fysisk risk för kvinnor. Ej tvärtom. Däremot bör killar och män inte heller berusa sig eftersom de kan tappa spärrar och bete sig illa elle kriminellt.

          18.39 Tror att det är väldigt få mödrar som uppfostrar sin söner till att bli våldtäktsmän,vad har du fått det ifrån?Och att skuldbelägga ett offer är inte ok,och det tror jag de flesta håller med om.

            Alltså något i uppfostran på pojkar är ju fel, eller hur? Nej ingen har som mål att uppfostra en våldtäktsman men ändå blir obegripligt många pojkar män som våldtar. Som sagt. Vore klädval och alkohol problemet skulle vi behöva varna våra söner för andra män och kvinnor också, men så är det ju inte eller hur? Våld mot män är så vanligt men vem utför våldet? Män. Förstår du problemet i uppfostran av dem?

      Gud nåde den som ifrågasätter alkoholnormen, säger att det kan vara alkoholen också som är problemet.

        Det är män som är problemet.

          Och alkoholen är också en del av problemet.

            Ja. Män som dricker alkohol.

            Nej inte i det här fallet. Menar du alltså att en tjej som däckat på en fest har mer skuld i att hon blir våldtagen än en annan tjej som blir det? Bör mannen isf ha straffrabatt för att kvinnan va full?

              Nej, men det är ett problem att kvinnor och män dricker så mycket alkohol att de däckar. Det är ett problem. Betyder inte att en våldtäkt är någon annans fel än gärningsmannen.

                Ibland är det viktigare att hålla sig till ett ämne, än att tillföra alla ifs and buts. Därav är diskussionen om alkoholnormen helt ovidkommande i detta fall.

      Jag tycker tvärtom: har man inte berättat på 30 år så är det väl dags!

      Tjejer och kvinnor bör berätta mer! Skrika ut vad som hänt dem. Skriva ner, sprida, berätta sina historier!

      Varför ska vi vara tysta om det våld som drabbat kvinnor i många hundra år?

      Berätta! Det är genom orden vi driver igenom lagar, som vi kan hjälpa kvinnor nu och i framtiden att våga, att sluta skamma! Det är ALDRIG offrets fel, vad hon än gjorde, sa eller klädde sig.

        Jag varnade andra kvinnor för en galen stalker och satte upp lappar. Och det är jag stolt över. Han ska inte få förstöra mer.

      Och du har varit inne och skrivit precis så i kommentarsfältet!
      Och du har fortfarande ingen aning om hur det är att bli våldtagen och hur livet är efter!
      Ja livet går vidare men det finns kvar resten av livet.
      Det hjälper att berätta om och om igen!
      Hur många gånger FÅR vi berätta två, fem hundra?
      Hur länge, två, fem eller 60 år?
      Vad tycker du är lagom?

        Risken är att det blir inflation om alla kändisar som ska berätta just sin historia.
        Vad hjälper alla historier mig som våldtagen,inte ett skit.Man har haft en hemsk upplevelse och kanske talat med sinpartner,vänner eller psykolog om detta,och så får man försöka så gott det går att leva med det.
        Det finns så många truaman som människor kan råka ut för,olyckor,misshandel,kroniska sjukdomar,tror alla har någon i sin närhet,och då stöttar man.Finns även många grupper för just det som specifikt drabbat dig som kan stötta,men helt ärligt så blir jag skittrött på alla kändisar som ska överträffa varandra i eländes elände.

          Jag tror på att ju fler som vågar prata om det desto fler kommer våga. Att hålla tyst bara för att det gått lång tid är inget positivt med. Vi måste våga prata om att det händer. Och det händer även hon på tv som är en smart och framgångsrik programledare.

      Jag kan på något vis hålla med. Med tanke på flickan och monstret nyligen, och att grova våldtäkter på barn ökat så känns det mer angeläget att diskutera. Mer än en icke-våldtäkt för trettio år sedan. Nu blir debatten så där bred och luddig igen utan skärpa och grader.

    [Borttagen kommentar]

    Höglund har kanske inte så stor koll på svensk lagstiftning, men sist jag kollade så var det fullt lagligt att både flirta och dricka sig berusad, men olagligt att våldta någon. Så var skuldfrågan ligger här står utom tvivel.
    Att dricka mycket alkohol är ett riskbeteende av många anledningar. Du kan bli alkoholförgiftad, kvävas av dina egna spyor, drunkna, frysa ihjäl, råka ut för diverse olyckor eftersom du inte har koll på dig själv. Berusning är däremot inte en ursäkt för att någon annan ska utsätta dig för övergrepp.
    Skrämmande att läsa något sådant här 2023, skrivet av en kvinna dessutom.

      Så. Jävla. Sjukt.

      Jag tyckte hon hade en liten poäng men hon är ju så hopplöst efter sin tid nu att den tappades bort i virrvarret från förr.

      TACK!! Bästa kommentaren hittills!

    Snälla sprid inte det här utan att ens ta med Jennys version.

    Hon har en viss poäng, men man kan bli våldtagen spiknykter å påklädd, ingen garanti för att slippa undan. Håller med om dock att gå ut halvnaken, ta emot drinkar av snubbar å följa med dom hem, jaa då får man skylla sig själv lite.

      Skylla sig själv? Tänk gärna ett varv till.

        Skylla sig själv var att ta i, det är ju självklart den som våldtar som gjort (vidrigt) fel. MEN 1 ynka % av ansvaret kan väl ändå ligga på kvinnan som gått ut halvnaken, tagit emot drinkar å följt med en främmande man hem. Jag skrev även att våldtäkt kan ske trots nykter å påklädd. Men jag har tex tv bekanta som blivit våldtagna av 15 olika killar vid 15 olika tillfällen. Det är liksom inte en slump..

      Inte konstigt att vissa killar inte kan ta ett nej när det finns såna som du som uppfostrar dem. (Hoppas ju dock att du inte uppfostrat några barn..)

        Så länge fotbolls-VM får hållas i extremt kvinnofientliga länder så tänker iaf jag varna tjejer för vissa beteenden som kan sätta de i fara. Världen är lång ifrån säker och man går inte in i en lejonbur med köttklänning.

          Män är djur?!

          Att en person kan välja att göra saker för att minska sin risk att bli utsatt (trots att man inte borde behöva göra det), innebär dock inte att någon som blir utsatt får ”skylla sig själv”, oavsett hur mycket eller lite de gjorde för att minska risken. Skulden ligger alltid hos den som väljer att utsätta, alltså hos förövaren.

          Skulle jag få barn skulle jag också prata med dem om att försöka minska risken för att de ska råka ut för något, men skulle aldrig beskylla dem och säga att de får skylla sig själva för att de inte gjorde tillräckligt om de blir utsatta för våld av något slag.

            Jag tycker faktiskt det är lite infantilt att inte förstå skillnaden mellan att varna för något och att lägga skulden på. ?‍♀️

              Osäker på vilken Anonym du är. Men ja, det håller jag med om, det jag syftar på liksom (jag är Anonym 18:49).

              Attityden hos Anna ovan (”då får man skylla sig själv lite.”) och Anonym ovan (”man går inte in i en lejonbur med köttklänning”) är det jag motsätter mig.

                Det lät hårt med ”skylla sig själv”. Självklart tycker även jag att vi BORDE kunna gå nakna dyngraka å ändå vara trygga MEN så ser inte världen ut! Alla vet att det är farligt där ute särskilt för tjejer. Så varför då gå ut halvnaken, flirta, twerka på snubbar, ta emot drinkar av dom å sen följa med dom hem. SERIÖST! Lite ansvar får man ändå ta för sig själv. Självklart BORDE ett nej alltid respekteras men som sagt, så ser inte världen ut på riktigt så nog klokare att anpassa sig efter världen än att förvänta sig att världen ska anpassa sig för en själv. Mycket offermentalitet där ute.

          What? Hur tänker du att situationen för svenska kvinnor påverkas av att fotboll vm inte får hållas i qatar etc? Tror du vår säkerhet blir bättre då? Min gissning är att korrelationen mellan plats för fotbolls vm och mäns våld mot kvinnor i sverige är noll.

            Jag menade såklart att om världsorganisationer belönar kvinnofientliga regioner med mer makt och inflytande så signalerar det att vi är milsvida ifrån några större förändringar i världen. Våra döttrar är inte säkrare idag än igår och behöver varnas.

            Qatar sponsrar många center i Sverige , de har större inflytande i Sverige än du tror.

          Bättre att sätta alla män bakom lås och bom då, så de inte råkar våldta nån så där i farten. Eller utöva våld av nåt annat slag. Om vi nu ska riskminimera alltså.

            Finns inga fängelser i Sverige. Bara tillfälliga hotell med fri mat.

      Man får aldrig skylla sig själv. Helt okej att ångra sig eller att inte vilja.

        Japp och det är till och med så att du kan ha gått med på att han stoppade k*k*en i ett hål men säger nej till ett annat. Kör han då över din vilja är det inte samtycke.
        Du kan även ha sex och ångra dig mitt i akten. Om han fortsätter är det inte samtycke osv. Man kan alltså gått med på vissa saker men inte andra. Och då får man inte skylla sig själv utan samtycke gäller hela vägen.

      Ingen oavsett hur man ser ut eller hur man beter sig förtjänar att bli våldtagen. INGEN!

        Det säger hon ju inte heller.

          Är ju precis det hon/han skrev i sin kommentar, att man får skylla sig själv isåfall.

          Kanske skulle önskat dig läsglasögon i julklapp

            Säger Höglund att någon förtjänar bli våldtagen?

        Håller fullkomligt med dig. Önskar all våld inte ens existerade. Men så ser inte världen ut. Nog klokare att anpassa sig efter verkligheten. Så gott det går såklart. Som du ser i min första kommentar så skrev jag ju att det finns ingen garanti för att inte bli våldtagen. Men man behöver inte utmana ödet genom att tex gå ut halvnaken, ta emot drinkar/droger, bli packad, twerka på snubbar å sen följa med dom hem? Det är ju självklart att dom förväntar sig sex då, väldigt naivt att tro annat. Och SJÄLVKLART borde ett nej alltid respekteras men som sagt, så är det inte i verkligheten än. Lite ansvar får man ändå ta för sig själv.

      Skylla sig själv? Du vet att det är våldtäkt även om man varit halvnaken, jättefull, flörtat och följt med killen hem? Det är, tack och lov, inga förmildrande omständigheter rent rättsligt.
      Det man kan få skylla sig själv för om man beter sig ”flörtigt” är på sin höjd att man blir flörtad till tillbaka och att personer vill ligga med en, inte att de våldtar en

        Det här är bara tragiskt. Rakt igenom tragisk. Jag har ingen aning om hon har barn och barnbarn men helt klart borde någon förklara hur vår lagstiftning fungera. Jag som kvinna har rätt att flörta i en kort kort kjol utan att det innebär några som helst rättigheter för en man. Samtycke är ett begrepp som jag tror många i hennes generation har svårt att greppa. Mitt råd är att hon lyssnar in ev barnbarn låter dem få hålla i taktpinnen. Själv kan hon ta några kliv bakåt och hålla inne sina åsikter om tankarna inte har hängt. All respekt för äldre personer men inse när tiden i rampljuset är över.

          Citat från hennes blogginlägg
          ”Om du säger ”nej” när en man vill knulla dig så ska du inte tro att han bryr sig om det. Han försöker ändå. Många gånger lyckas han – ibland med hjälp av våld.”

            Hon verkar ha en sorglig kvinno- OCH manssyn.

            Vilket sorgligt liv hon måste ha haft, om hon omgett sig med sådana män. För alla män är faktiskt inte sådana.

      Jag har både tagit emot drinkar och följt med snubbar hem, i syftet att ligga. Det har ibland sedan hänt att jag ångrat mig och inte alls velat ligga utan kanske bara sova eller t o m gå hem. Alla har respekterat detta, som sig bör. Om någon då hade förgripit sig på mig så menar du att jag haft någon egen skuld i det? Jag behöver inget svar på den frågan för det enda svaret är NEJ.

      Man måste ALLTID kunna ändra sig. Man kan vilja och vara med på allt och sen mitt i känns det bara inte rätt längre…. Då säger man stopp och då är det STOPP.

        Exakt så. Jag har ångrat mig/tappat sugen flera gånger även då vi båda är avklädda och ”idkar petting”. När man inte längre vill ska detta respekteras.

      Ja men det är ju absolut ingen som påstått att man inte ska varna om eller förklara risker för sin dotter. Men det var ju verkligen inte det som var kontentan i Annas kommentar ovan.. Där påstås det att man får ”skylla sig själv lite” om man tar emot drinkar av en man.

      Ja men gud det är ju som att dom skrivit ”Våldta mig” i pannan! (Obs! Ironi)

      Anna, din kommentar är helt vidrig och verklighetsfrånvänd. Om du missat det så har vi andra gått vidare från att lägga skulden på offret till att 100% lägga den på gärningsmannen, där den hör hemma. Vad man har på sig och hur man beter sig har inget att göra med hur pass ”ok” det är att våldta någon. Och vet du, man kan t.o.m. va flörtig och ge felaktiga signaler, det ger ändå ingen rätt att närma sig utan att ha fått klart och tydligt samtycke. Svårt att smälta?

    En gammal virrig hagga. Ge henne inte ens luft.

    Tänkte först skriva att hon förmodligen är en av detta landets mest korkade personer. Men det räcker faktiskt inte. Det hon skriver är rent av både farligt och skadligt. Kanske kunde vara på sin plats att lyfta fram de som förklarar varför hon har fel (inte för att jag tror att de flesta inte fattar varför, men tydligen behövs det i vissa fall ändå…).
    Stina Wollter till exempel: https://www.instagram.com/p/BaW7uOHjNU-/?hl=en

      Håller med dig om att det är oerhört farligt och förkastligt det Elisabeth skriver. Att flickor/kvinnor får skylla sig själva. Elisabeth är tyvärr inte korkad utan en högst intellektuell kvinna, allmänbildad och kunnig inom många områden. Bland annat har hon vunnit På spåret två gånger.Det gör hennes uttalanden än mer skrämmande för hon borde veta bättre.

    Här är en bra video för de som fortfarande inte har förstått att det är olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen sagt ”ja”:
    https://www.youtube.com/watch?v=6i0JAfxbbKc

      Utan att ha klickat på länken gissar jag att det är den som handlar om te? ?

        Japp 🙂

    Oj, räknas gammal som förmildrande omständighet för att vara förlegad och sakna kunskap…?

    Kan tycka synd om Elisabeth Höglund som nog lider av att ha blivit slängd på mediakyrkogården och drivs till sådana här desperata utspel.

    Någon borde ge henne en hög med böcker som hon kan ha tid att läsa som pensionär.

      Hon är som Kommandoran som ramlat ner i varggropen och skriker om att få komma upp

        ..och Emil hjälpte henne upp.

    Så flickor och kvinnor ska inte drickas sig bersuade?Borde man inte vända på det och hävda att män som begår sexuella övergrepp när de berusade inte ska dricka.. Så less på victim blaming, det är 2023 nu ju.

      Mmm men samhället ser tyvärr ut som det gör och då får man avstå vissa saker för att skydda sig själv som kvinna.

      Sen har hon en poäng ang alkoholen. Om båda super som svin och går hem tillsammans är det svårt att komma ihåg vad man kom överens om kvällen innan.

    Hennes logik är lika logisk som hos män som går till prostituerade! ?

    Hallå kan vi prata om att Fayme återigen lyckats bli gravid, trots att hon absolut inte vill ha fler barn…nu dessutom ett utomhavandeskap i Thailand! Fattar mig verkligen inte på henne, vad vill hon egentligen!? Nu liksom pajad semestern pga gravid (?) igen!

      Nej det behöver vi inte prata om. Överhuvudtaget.

        Men är det inte bara sååå konstigt?

          Vad har du med hennes graviditet att göra??

            Hon lägger ju ständigt upp om sina ägglossningar och blödningar så hon verkar tycka det finns ett allmänintresse.

          Kan verkligen inte förstå att man bryr sig så mycket

      Vad är det vi ska prata om? Känns det smaskigt att diskutera för dig?

        Eftersom Fayme skrivit spaltmetrar om hur trött hon är och hur jobbigt det är och att hon inte vill ha fler barn så är det lite märkligt att hon varit gravid två gånger på så kort tid trots att hon har koll på sin ägglossning och säkerligen vet hur man gör för att undvika graviditet.

      Hon har ju haft problem med blödning och smärta sedan hennes tidiga missfall i november. Det skulle ju kunna vara så att utomkvedshavandeskapet är redan från den första graviditeten, att det aldrig var det missfall.. Men det är lite väl många veckor kanske, har dock läst om att vissa hinner gå ända till vecka 12 innan det upptäcks. Dessutom kan man lättare få utomkvedshavandeskap när man har spiral till exempel, det vet vi ju inget om!

    Jag blev våldtagen för mer än 30 år sedan så enligt vissa här så ska jag inte få berätta det. Men nog kommer jag berätta det om och om igen. Inte för att jag vill ha uppmärksamhet utan för att berätta hur livet varit trots att en del tycker att jag ska skylla mig själv.

    Jag förstår verkligen inte hur man kan lägga skulden på offret. Elisabeth har ju tydligen blivit rånad någon/några gånger, ska hon skylla sig själv där också?

      Klart hon ska!

      Ja, röstar man för öppna gränser så får man skylla sig själv sedan när kriminalitet ökar.

        Är det våldtäkter eller rån du tänker på här? För min del kan jag säga att min förövare som fick 2,5 år i fängelse för ca 8 års regelbundna våldtäkter av mig är född i Sverige och så även övriga i hans släkt, iaf de senaste 150 åren.

          Majoriteten av rån i Stockholm begås av icke-svenskar.

            Och Sverige består bara av Stockholm….

              Nä men det är där Höglundskan bor.

          Jag tror hen syftar på att 85% av de som sitter i fängelse är ej etniska svenskar

    Hon har ju haft problem med blödning och smärta sedan hennes tidiga missfall i november. Det skulle ju kunna vara så att utomkvedshavandeskapet är redan från den första graviditeten, att det aldrig var det missfall.. Men det är lite väl många veckor kanske, har dock läst om att vissa hinner gå ända till vecka 12 innan det upptäcks. Dessutom kan man lättare få utomkvedshavandeskap när man har spiral till exempel, det vet vi ju inget om!

      Oj, svar till Sivan ovan..

      Hon har ju lagt upp massor om att Moltas ska sterilisera sig eftersom hon inte vill använda preventivmedel.
      Utomkvedshavandeskap kan man få ändå, jag fick det utan att ha spiral.

        Ja klart man kan? Skrev ju att det är lättare, alltså en riskfaktor, om man har spiral. Jag menar bara att vi vet ju inget om vad som hänt egentligen så bäst att inte döma.. Jättejobbig situation för henne oavsett.

    Blev Jenny våldtagen? Jag tolkade det som att killen förstod att hon inte ville och avbröt, har jah missförstått det hela?

      Han fick inte upp den för att hon var medvetslös

        Hon var ju inte medvetslös, hon skriver ju vad som hände, inte att hon vaknade upp avklädd. Däremot var hon inte ok med sex, och han lyckades inte genomföra något.

      Hon var väldigt full, han bar iväg henne till avskild plats, klädde av henne, försökte genomföra våldtäkten men hennes kropp var inte redo för sex så han fick inte in den, så tolkade jag det.

    Jag tycker Elizabeths text är rent av kvinnofientlig. Hon målar upp sex som ett vapen som används av män som de kan använda på alla kvinnor som är ”korkade” eller slarviga. Men med den logiken – om man går ut på krogen och får en käftsmäll från ingenstans, eller blir knivhuggen, tycker hon fortfarande det är okej då att skylla på den som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle? Det är offrets eget ansvar? Vad skiljer det sexuella vapnet från ett annat vapen?

    För det första så är det krav på samtycke för sexuellt umgänge 2023, hur nu en ”välbildad” kvinna lyckats missa det. Hur korkad hon än tycker en tjej är som dricker alkohol eller följer med en kille hem utan att vilka ligga så finns det INGEN anledning att skuldbelägga det beteendet MER än den kille som alltså försöker våldta någon som säger nej eller är medvetslös. Hon behöver rikta om sin kritik, helvetet vad blåst hon låter.

      Det är på samma nivå som de män som skriver på flashback att det var Kim Walls fel att hon blev mördad, för att hon hade kjol på sig i ubåten.

        Ursäkta?! Har folk skrivit det?

          Ja, det har dem.

            Finns inget mer misogynt forum än FB, tappar tron på manskligheten varje gång jag varit inne där. Tragiskt.

    Finns en anledning till varför jag alltid har avskytt henne. Tänker inte säga mer än så då mina ord inte kommer vara nådiga.

      Bra. Då vet vi. Inte.

        ?

    OT – men Paows kompis som hon är hos i Palma, 1. Är hon seriös med storien om att det varit ett bråk? (Repost på Paows insta) 2. Fyfaaan vilken skarp (?) röst hon har

    Inträdesprov till internet?

    För att inte bli ansvarig för en våldtäkt du utsatts för så:

    måste du vara nykter, klädd i heltäckande dräkt och inte flirta. Kanske rent av ha något som täcker ögonen.

    Påminner om visst resonemang inom vissa religioner….

    Ovan resonemang att ansvaret för att freda sig och inte fresta mannen ger ju att ALLA män är våldtäktsmän som inte kan behärska sig. Eller?

      Glöm inte att du inte får utgå från att alla män är potentiella våldtäktsmän men du får inte lita på främmande män heller, då är det ditt eget fel.

      Det är skillnad på att var ansvarig för att bli våldtagen och att försöka undvika att det sker.
      Självklart är det inget offer som ska behöva skylla sig själv. Men man måste väl samtidigt få prata om hur man undviker det (tills dess att männen kommit ikapp civiliseringsprocessen)?

        Ja, håller med dig.

      Speciellt när de flesta våldtäkter och övergrepp sker i hemmet av någon som man känner. Det är liksom inte bara en ung full tjej på fest i kort kjol.

        Nä de flesta våldtäkter är numera av en utomstående. Det är gammal statistik du går på.

          Anonym 02:51, vilken statistik går du efter? Enligt brå (2021) är det närstående eller bekanta som står för majoriteten av våldtäkter, inte utomstående.

    Jag tolkar Elisabets text såhär: alla män är potentiella våldtäktsmän så passa dig jävligt noga, för exakt alla män. Som att män inte kan kontrollera sina lustar? Om man är berusad så får man skylla sig själv för att alla män är okontrollerbara sexmonster?

      Män är djur, förstår henne på ett sätt.

    Jag förstår inte att inte fler män blir provocerade av att de kallas för presumtiva våldtäktsmän allihopa. Om de inte vill bry sig om kvinnorna så kanske om det? Eller?

      Handlar inte om att sätta dit alla män utan om att ta död på att killar får göra vad som helst för att få till sex.

        Eller förlåt jag läste dig fel nu tror jag, du menade väl att män bör bli provocerade av Höglunds puckade föreställning om män.

      EL kanske är mer revolutionär än vi förstår- när man läser hennes text om hur farliga exakt alla män är utan undantag får man ju nästan intrycket hon uppmanar alla kvinnor beväpna sig. Anfall är väl bästa försvar…? De vill ju våldta oss hela bunten så fort de får en chans.

    Höglund har karaktärsmördat sig själv. Klockrent svar av Jenny och helt rätt att inte ge sig in i någon debatt här.

    Påminner om en killkompis jag träffade online. Vi skickade bilder på varandra varpå han svarade: det känns som du flörtade med mig – jag menar när vi bytte bilder och sådär.

    ? Han är nu inte längre en kompis.

      Och nej det var ett julkort: inga nakenbilder.

      Fattar inte riktigt? Han tolkade att ni bytte bilder som att ni flirtade och sa det? Var väl… bra? Att han var ärlig och kollade läget? Eller missförstår jag? Eller hände något där emellan? Hänger inte riktigt med.

        Problemet är nog att man inte kan vara trevlig mot en snubbe utan att han tolkar det som en flört. Men visst, bra att han faktiskt kollar om det stämmer.

          Jag är trevlig mot alla, både kvinnor och män. Jag är själv man och får ofta höra att jag kan tolkas som flörtig.
          Så det gäller ju båda könen att misstolka, det var ju bra att han frågade då?

        Det hände mer än så men tack för att du frågade ? och precis som anonym skrev: att man inte ens kan skicka bilder till en person – som dessutom är gift och har barn – utan att det ska ses som en flört är tragiskt.

        Jag hade knäl långa shorts på mig på en sommardag i 30 graders värme när jag träffade en kompis bekant. Kompisens bekant sa till mig senare på kvällen att jag jag var kåt på honom när han ville hångla med mig och jag inte ville det. Nä, svarade jag bestört, jag är inte kåt på dig! Jo, svarade han , eftersom jag hade haft shorts på mig tidigare på dagen när vi träffades.

    Otroligt dum text rätt igenom, men något hon missar är att alldeles för många män misstolkar trevlighet som flirtande. Vet inte hur många gånger killar på klubben, stan, eller till och med i mitt servicejobb tolkat min trevlighet som att jag ”ger signaler”. Ska man helt enkelt bara vara otrevlig mot alla män då eller? Better safe than sorry?

      Men vad är att flirta då? Jag är typ likadan när jag flirtar som när jag är trevlig. ?

        Ja det säger ju ganska mycket om att det är ett problem att anta att någon vill ligga med en, när det finns en risk att personen kanske egentligen bara är trevlig mot en?

    Tycker hon har en del goda poänger även om de uttrycks mindre stiligt. Tror vi kan ha en för naiv syn på de faktiska biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor, och tanken att dessa i alla givna lägen ska kunna rationaliseras bort med förnuft och sans.

      Men om vi hårdrar det argumentet, menar du att det ligger i mannens natur att våldta eller sexuellt utnyttja en kvinna om tillfälle ges? Om så är fallet behövs kraftigare åtgärder än nyktra kvinnor, typ interneringsläger för män. De är ju sexuellt våldsamma till sin natur och ska isf inte gå lösa på gatan bland folk.

    Det var förmodligen frisyren som höll männen på avstånd. Hon vet väldigt mycket om att vara full trots ständig nykterhet.

    Hur man än vrider och vänder på det så har ju Elisabeth rätt i vad hon säger. Det ska inte vara så, men tyvärr så är det ju så det är.

      Jag förstår inte vad du menar inte ska vara så.

      Att man som kvinna ska skylla sig själv? Är det delen hon har rätt i menar du? För det är det kritiken mest riktat sig mot.

    Men vad har flugit i Elisabeth, brukar hon göra sådanahär utspel och påhopp på människor?

    Elisabet Höglunds sätt att resonera är lite likt den där Roks ordföranden (Ireene Von Wachenfeldt) som allvarligt säger Män är djur! För att sedan lägga huvudet på sne och titta på reporten och fråga. Tycker inte du det? (https://youtu.be/byQhV-_1GXs).

    Elisabeth lever i tanken att de där männnen drivs av sådan lustar att de inte kan rå för om de våldför sig lite på en kvinna. I synnerhet inte om hon haft en kjol som går över knäna.

    Hon verkar oxå göra antagandet att kvinnor vare sig vill dricka alkohol eller ha sex, stackats Elisabeth. Jag tror att Elisabeth lever sitt liv i en frikyrklig miljö. I en relativt sluten krets, där man har sina egna sanningar om och pratar om saker på ett väldigt stereotypisk sätt.

    Heder åt Jenny, som inte går in i det överhuvud tagit, hon äger sin upplevelse.

    Tycker det som saknas i utbildningen kring alkohol är att rita upp en tidslinje på tavlan.

    3M år f.kr ………………………………………….. 2000 ef.kr

    Sedan får killarna gissa hur stor andel av deras förfäder som spred sina gener genom v*ldtäkt, och hur länge alkohol har varit lättillgängligt. För de saknar respekt för alkohol.

    Detta ger dock bara de *annars* normala killarna en chans att tänka extra.

    Det tycker jag är en ganska dålig idé. För det är knappast dagens killar som som historiskt söp och våldtog. Vad tänker du syftet skulle vara, arvsynd?

    Det är just arvsynd vi i mångt och mycket pådyvlar män och killar i dagens samhälle. De flesta killar och män är goda människor. Människor som aldrig våldtagit eller misshandlat kvinnor. Varesig nyktra eller med alkohol i kroppen.

    Vi kräver ändå att de ska ta ett kollektivt ansvar inför beteenden enbart en minoritet har. Och vad skapar det hos män, om de exempelvis ska känna skam om han råkar hamna att gå strax bakom en kvinna efter mörkrets inbrott.

      Detta var menar som en kommentar till Anonym inlägg två inlägg upp. ( Anonym 00,27)

      Tänker en medvetenhet är syftet för att inte dricka.

      Ett annat exempel är alla mord genom människans historia. Varför sker de? För att det var en del av överlevnaden på stenåldern. Känner jag arvsynd över det? Nej – men om jag förkastar möjligheten att jag själv hade kunnat begå något sådant så menar jag att man begår ett misstag.

      Därför gäller det att vara vaksam & ödmjuk inför det faktum att man – har – miljoner år av primitiva drifter inbakade någonstans långt där inne.

    Det som gör Elisabeth Höglunds utspel så märkligt är att hon är allt annat än dum. Det hon skriver är nämligen både ogenomtänkt och genomsyrat av okunskap, kvinnor ”klarar sig” inte från att bli våldtagna enbart därför att de håller sig nyktra, många våldtäkter sker, som jag såg att någon skrev, i hemmet. Däremot är det så att när någon blir berusad, då tar den personen risker den annars inte skulle göra. Det kan handla om att ta en svarttaxi, gå hem genom den där mörka parken eller annat.

    Men med det sagt börjar vi också närma oss kärnan i den här debatten – om en kvinna ska vara säker på att slippa bli våldtagen är det en rad saker hon måste undvika, helst bör hon inte alls gå ut. För att inte bli sexuellt trakasserad på nätet bör hon hålla sig borta från det. För att inte få oönskade kommentarer kring sitt utseeende bör hon aldrig visa en bild på sig själv.

    Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst men slutar med att undra:

    Hur menar Elisabeth Höglund att en kvinna ska leva för att inte ha en skuld i att hon utsätts för mäns våld och missaktning? Det vore intressant att höra faktiskt.

      Jag tolkar det som att Elizabeth tycker att våldtäkt som sker då en tjej har 1. Druckit alkohol 2. Eventuellt flörtat med mannen och 3. Följt med denne hem, ska skulden läggas helt på kvinnan. Mannen visste inte bättre och kunde inte tolka kvinnans beteende som annat än att det var okej att ha sex med henne.

      En överfallsvåldtäkt i en park där kvinnan är nykter och påklädd vet jag inte hur hon ställer sig till. Kanske tycker Elizabeth det är offrets fel om det t.ex var mörkt ute eller offret bar smink? Kjol?

      Gällande taxiresor, man kan ju bli våldtagen både i en vanlig taxi och en svarttaxi… så helt enkelt, om kvinnan som blir våldtagen där inte har en närstående man som vakt med sig under färden bör det vara offrets fel. Likaså om hon är berusad såklart. Elizabeth har en egen skala där det helt och hållet beror på yttre omständigheter kopplat till kvinnan så vi kvinnor bör helt enkelt förhålla oss efter den!

      Obs; ironi.

    Jag kan till dels stå bakom Elisabeth, om du inte vill utsätta dig för risker så kanske det är bra vara nykter och inte följa med ett kul gäng grabbar hem efter 05 på efterfest.. hon pratar om kvinnans ansvar, inte att männen inte har ansvar. Suck ..

    Såklart är det aldrig kvinnans fel om en man utför ett övergrepp. Jag har själv varit med om ett övergrepp, när jag somnat hos en vän .. min storasyster låg brevud men var för full för att märka något… vi båda hade festat me ett gäng killar vi litade på.. Men så fort jag somna så började en man utföra ett övergrepp på mig, vaknade av det. Han fick 3 månader och skadestånd. Jag Fick kriga i rätten.. att stå upp för sig själv i såna stunder är svårt med tanke på svenska rättssystemet .. Men jag vann. Jag är ett offer för övergrepp men kam endå läsa Elisabeths text och förstå budskapet

    Jag tänker att Elisabeth har delvis rätt i själva beskrivningen, riskerna ökar om man är berusad osv. Men det sjuka är ju att hon verkar acceptera att det är så?
    Vi kan väl inte ge upp, barnen som föds nu kan ju fortfarande uppfostras till att bli bättre än tidigare generationer? Uppfostra era söner och lär dem om respekt så att vi slipper uppfostra döttrar till att alltid vara nyktra och på sin vakt.
    Så länge den här ”sanningen” att lättklädda fulla tjejer får skylla sig själva fortsätter spridas så kommer vi ju aldrig vidare.

    Jag är också trött på Jenny m fl:as 30 åriga gamla offerkoftor. Varför? De ända de gör är att dra upp färska sår hos offren i nutid, som behöver sann hjälp och vård, och inte er gamla mediakänslokofta. Behåll den för er själva.

      Bruh

    ” Man har alltid ensam ansvar för sina handlingar. ” förutom männen som våldtar då antar jag…? ?

    Att jag var 12-13 och han över 30 var alltså mitt eget fel och jag borde inte ha flirtat så vilt.

    Finns bara ett ord för Elisabeth: Idiot!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.