Camilla Läckbergs närkontakt med bergsgorillorna

Camilla Läckberg och sonen Wille befinner sig just nu i Rwanda där de fått komma bergsgorillor riktigt nära, ute i det vilda. 
Nästan lite för nära, om man ska tro Camillas kommentarer under inlägget. Där beskriver hon nämligen att gorillorna är helt ointresserade av människorna och att hela gruppen fick backa, för att ge aporna utrymme.
Gorillorna lever i det vilda och rör sig fritt mellan flera länder, och tvingas alltså inte till någonting.
På företagets hemsida går det inte att se några priser, men jag kan tänka mig att det kostar en rejäl slant att få genomföra ett sådant här besök, så förhoppningsvis är det inte fullt av människor runt flocken, dagarna i ända.

Camilla svarar även på frågor om varför man är så oförsiktiga med sina munskydd när man tar gruppfoton. Svaret är att munskydden är för att skydda bergsgorillorna från mänskliga sjukdomar, snarare än mellan deltagarna, och när bilderna togs så  har man lämnat flocken.

Vilken fantastisk upplevelse det ser ut att ha varit, att få möta dessa mäktiga djur i det vilda! ??

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Berättade hon för aporna hur många böcker hon sålt? ?

      Vad löjlig du är!

        Intressant att BB mest verkar bestå av en massa bitterfi**or. Förstår inte hur ni orkar vara så ocharmigt strama hela tiden.

          Vad menar du? Det är ju faktiskt inte säkert att apan känner till det eller läst hennes böcker? Oförskämt att anta.

            Gäsp.

            Är du efterbliven eller kan du inte läsa? Eller båda två kanske? ?

    Kan inte tänka mig tråkigare än att åka till Rwanda och titta på apor.

      Apor är ju jätteroliga. Lätt det roligaste djuret när man var på djurparker som liten. (Besöker ej djurparker längre)

      Haha, jag skulle kunna tänka mig väldigt många mycket tråkigare grejer än att åka till rwanda och titta på apor…

      Mer spännande då att åka till Furuviksparken för några veckor sen

      Du kanske är Dubai-typen?

        Verkligen inte.

      Kan inte tänka mig något tråkigare än att prata med en korkskalle som du.

        Sa apan på bilden medan Läckberg gör peace-tecknet.

      Du behöver ju inte åka dit. Blir billigare om du bara tittar dig i spegeln. Iofs lika tråkigt…

      Meh, verkar ju häftigt som helst. Är jätteavis här i min sjukstuga med mordor-väder utanför.

      Snarare du som är tråkigare än att tita på när färg torkar.

        Finns ju massor av djur, fåglar och insekter här på hemmaplan man kan studera ? Visst att gorillor är speciella på sitt sätt men i första hand kanske man ska börja i närområdet.

          Verkligen, på äldreboendet t.ex! Gratis dessutom. ?

          Man får väl börja vart man vill haha

            Haha ja det får man ju förvisso. Men fattar inte varför folk verkar bli så provocerade av att en person tycker apor är tråkigt.

    Kan man inte bjuda in rwandas rangers till furuviksparken? Känns som att de skulle kunna behöva en kurs i aphantering där från folk som faktiskt har koll.

      Mmm, men nu gick det ju verkligen inte att hantera schimpanserna på något annat sätt. Helt livsfarliga var de! I en folktom park mitt i smällkalla vintern. Fanns absolut inget sätt att locka in dem utan det bästa var att skadeskjuta dem och låta dem långsamt dö för att det heller inte gick att hantera de schimpanser som var kvar i huset på ett säkert sätt. OBS! Djup ironi. Jag undrar vad skötarna gör med schimpanserna eftersom djuren uppenbarligen inte har någon som helst tillit till dem? Förstår att det är starka och potentiellt farliga djur, men de (borde) ju ha en relation med sina skötare och vara möjliga att locka in från kylan med mat och annat intressant. Och personal borde ha kunnat gå in i huset med någon form av säkerhetsutrustning för att se till skadade djur och säkra de levande. Eller så borde man inom loppet av några timmar ha kunnat säkra tillräckligt mycket medel för att söva djuren. Så mycket fel, hoppas de skäms i all evighet och stänger parken.

    Wow, häftig upplevelse! Det är ju såhär man skulle vilja få uppleva djur, i deras egna miljö där man är en tillfällig gäst, snarare än på djurparker… För oss som älskar djur finns det nog ingenting mäktigare jag kan komma på än det där. Synd att man inte har råd att göra samma sak, men kul för henne <3

      Jag gjorde den resan hon gör nu på en servitörslön så det går om man sparar, skulle säga du klarar det på under 40k (och då menar jag inkl flyg och allt). Då har du guide och bor bra etc. Det är svinmycket pengar men den upplevelsen är ovärderlig!

        Jag har också gjort den resan (fast Uganda). Kostade verkligen inte mycket, varken flyget och verkligen inte mat och boende. Nu har tillståndet för att se gorillor gått upp ganska mycket sen jag var där (vilket är BRA) men allt annat är som sagt mycket billigt. Jag var i Uganda i fem veckor och kom hem med typ mer pengar än jag åkte (alltså lönen kom in medan jag var borta och spenderade inte lika mycket pengar som hemma)

    Kan förstå att det är häftigt, men är inte gorillor/apor som dessutom är vilda väldigt farliga? Man ska väl generellt aldrig lita på ett vilt djur, även om de är vana vid människor.
    Hur som helst är det här bättre turism än att gå på zoo, det får man ju verkligen hålla med om.

      Klart dem är farliga. Låt en svensk hålla i turerna så kan vi ju skjuta dem för säkerhets skull innan besökarna kommer.

        Skönt när experterna kommer in i diskussionen

        ???

      Bergsgorillor är väldigt lugna och obrydda. Men det gäller de familjer som man kan besöka, naturvårdarna har länge följt dessa familjer och de har vant sig vid människor. Besöken ska så långt som möjligt ske på gorillornas tillstånd. Alltså, man håller avstånd och ska knappt röra sig, sen får gorillorna gå så nära de vill, man får stanna max en timma. Man har flera guider (beväpnade och enligt dem mest pga tjuvjägare ?)

        Villkor* inte tillstånd

      Ingen fara, om de angriper människorna så skjuts de bara ihjäl. ?‍♀️

    Kände knappt igen Camilla! Inser att jag inte sett henne på länge. 😀 Men cool upplevelse, dock bra att folk belyser och ifrågasätter

      Belyser och ifrågasätter vaddå..? Är det inte svårt att belysa något om man saknar kunskap om ämnet.

        Om man vet hur djuren mår i den här typen av expeditioner tex

          Ah, fattar nu vad du menar. Jag skulle nog mer kalla det ”ställer frågor eller försöker bilda sig” än ”belyser och ifrågasätter.” Med tanke på sveriges track record vad gäller just apor ska vi nog vara lite ödmjuka med vår kompetens…

          Möjligheten för turister att besöka gorillorna (och andra insatser) har hjälpt till att naturvårdsföreningarna fått ekonomi till att i princip helt stoppa tjuvjakt och arten har återhämtat sig avsevärt. Där gör man faktiskt en insats. De som jobbar där lotsar inte bara runt turister utan spårar, räknar, vårdar och vaktar i princip hela berget för att skydda gorillorna. Man får inte besöka alla gorillor utan det är vissa utvalda grupper som de spårar upp varje dag. Max en liten grupp människor per dag får besöka.

    Men att aporna inte störs är ju beroende av att det inte är så många människor som kommer, endast få privilegierade som har råd. Att de inte störs är alltså beroende av att andra har valt eller inte har råd. Skulle alla som ville kolla på aporna hade de definitivt blivit störda.

      Nja, själva besöket är inte så fruktansvärt det är väl isf resan till Rwanda som kostar om man nu är svensk. Projektet är ju dock ansvarstagande så det är begränsade dagliga turer oavsett hur många som vill kolla.

      Ja, precis.

    Känner mig kluven till det här. Visst det är fint att gorillorna inte sitter instängda men jag skulle nog säga att deras naturliga beteende har rubbats. Anledningen till att de inte bryr sig är förmodligen att det ränner väldigt mycket folk där och de har vant sig helt enkelt, de är smått tama. Kanske har de matats regelbundet av personalen för att de ska kunna bjuda turisterna på dessa minnesvärda ögonblick bland de ”vilda” djuren. Om man ser filmerna med bergsgorillorna och Jane Goodall så tar det tid ,respekt och förståelse för hur de kommunicerar för att komma de nära.

      Jane Goodall jobbade med schimpanser och bonobos, inte gorillor. Turismen förändrar kanske gorillornas beteenden men får dem att överleva – turismen är mer lönsam än tjuvjakt på gorillor.

      Det är Diane Fosseys gorillor de besöker och hon är begravd i området. Man får verkligen inte mata aporna och de är inte tama…visst är de vana vid besökare som kommer och går om det är detta du menar är en störning men pengarna de genererar är också en anledning hundratals gorillor kan leva där i frihet…

      Totala förbjudet att mata dem. Även guiderna stod blickstilla och var knäpptysta på avstånd. Vi fick också följa en schimpansfamilj vid ett annat tillfälle på samma resa. Där var det helt annorlunda, de var superaktiva så man knappt hann se dem. Gorillorna är lata och slöa, de rör sig typ lite varje dag mellan nya mat och bilplatser, sen chillar dem och de små leker lite

    Känner mig inte ett dugg kluven i detta. Det här görs på ett bra sätt, gorillorna skyddas och det är inte så att de liksom är på ett ställe och folk kommer och glor utan de förflyttar sig och därför kan du få gå två timmar eller fem för att se dem. Du måste hålla avstånd och inte interagera med dem. Ett visum för att besöka dem görs månader i förväg, små gruppen och ingen massturism. Dessutom drar bergsgorillor in massor av pengar i form av turism till både Rwanda och Uganda som är fattiga länder och där man kan stötta det lokala båda genom lokala guider, hur man bor äter etc,

    Då tycker jag väl att det är betydligt more questionsble m resmål som Adu Dhabi där Rosas varit . Att frodas och utan eftertanke på ett resmål som helt byggts av gästarbetare under vidriga förhållanden och där ungefär noll kronor går tillbaka till d som behöver det dvs samma gästarbete (och vägra acceptera kommentarer i sitt fält som genuint undrar hur man resonerar där)

    Jag tycker gorillorna ska lämnas i fred.

      Jag tycker du ska börja med att vurma för schimpanserna i Sverige innan du engagerar dig vidare i gorillor i Rwanda…

        Too late.

      I en perfekt värld där inte giriga människor finns hade de kunnat lämnas ifred. Nu måste du tyvärr välja mellan tjuvjakt eller turism. Utan denna turism kommer det inte finnas några gorillor kvar, så vad väljer du?

    Vad avundsjuk jag är. Vilken underbar upplevelse ❤️

      Ja, tänk vad coolt att apan fick träffa Läckberg!

        Varför så spydig?

          Humor kallas det jävla tönt.

        Vaknat på fel sida?

    Är det bara jag som reagerar på Camilla Läckbergs hysteriska flygande.

    Som i Dimhöljda Bergens Gorillor, så bra film <3

    Och heja Camilla som svara med trevlig ton på alla frågor (som ju känns lite passivt aggressiva), det är vi inte bortskämda med bland snorkiga influencers.

    Hon bockar av upplevelser med barnen som en to do list, mest som att det ser bra ut att berätta.

      Tycker det verkar härligt att ta med ett barn i taget och följa deras drömmar. Kul att ha möjligheten till det, knappast något man ångrar.

      Men oj vad jag skulle vilja kunna bocka av flera ställen på mina barns bucket lists! Låter som en ypperlig sak att ge sina barn I födelsedagspresent. Upplevelse och egen mamma-tid! Jag skulle göra detsamma om jag hade samma ekonomi och möjligheter till att lägga min egen arbetstid. Nu har jag inte det utan ett ”vanligt” 8-16.30 jobb med drygt 8 veckors semester. Jag väljer än så länge att lägga semester så det passar mina patienter och barns lov. Och semestrar gärna tillsammans alla 5 i familjen. Men – när jag blir rikare och slipper anpassa mitt jobb – då ska mina barn få detsamma. Upplevelser och mamma -tid.

        Jävlar vad mycket semester! ❤️ Lyxigt.

    Förbryllande hur många knepiga inlägg det var i detta kommentarsfält, är det fullmåne snart eller? ?

      Nä den var i fredags. 😉
      Jag tror det grå vädret gör folk griniga…

    Dyrt men säkert värt.
    Bara ”anmälan” om att få se gorillorna var 8000:- per person innan Corona. Nu betalar man 15 000:- per person, sedan är det då själva dagsutflykten (vet inte vad den kan kosta) + flyg och boende.

    Vad lik Greta Thunberg hon var här.

    Jag glömmer aldrig när jag mötte en vild orangutang i Borneos djungel, så sjukt häftig känsla. Sånt här är ju helt fantastiskt att få uppleva och inte så dyrt/ouppnåeligt som många tror. Jag sparade pengar i ett år på en vanlig knegarlön och reste sen i ett halvår. Borneo, stora delar av Asien, Australien och Nya Zeeland fick jag med. Och fick då bland annat stöta på den här mäktiga orangutangen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.