Sponsrad begravning?

Är det första gången vi ser ett samarbete med en begravningsbyrå och dessutom en bild på vad som ser ut som en avliden släktings hand som content? Vad tycker man om etiken i detta, kan man få mormors begravning sponsrad inom kort?

Vad tycker ni om det här?
Fullt rimligt och inte mer annorlunda än alla andra samarbeten eller en smula märkligt och oetiskt?
Vad är i så fall inte ett rimligt samarbete?
Vi fick ju avliva vår lilla snöbollmisse för några dagar sedan….
Hade det varit märkigt att få avlivning, kremering och urna sponsrat i utbyte mot en video på när missekatten dör eller bara skönt att slippa betala?
Var går gränsen? Var går gränsen för er och var tror ni gränsen går för en influenser?
Jag har en känsla av att de inte riktigt är en och samma.

Kan man få allt på spons eller finns det gränser?
Tidigare har vi sett sponsrade inlägg för exempelvis Fonus vita arkiv, men det här är en stegpinne upp från det.

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tyckte inte att det här var osmakligt. Hon streamade inte en begravning eller liknande. Är vi så rädda för döden att vi inte ens kan med reklam för begravningsbyråer?

      Håller helt med. Plus, det står inte att personen är död.. ser ut som ett besök hos en tant i morgonrock. Ganska smakfullt egentligen. Och ja, varför inte göra reklam för en veterinär som man är nöjd med mot en tjänst (oavsett tjänst)?

        Och vad vet vi, den äldre handen på bilden kanske mycket väl har samtyckt till hur bilden används.

        Ganska stora växlar att jämföra detta inlägg med att filma när någon dör för spons. Det här var inte mer fel än vilken fokusreklam som helst på teve tycker jag.

          Precis!

        Är inte det nästan lika illa om personen inte är död?? En stackars gammal tant som är så nära döden att man behöver kontakta begravningsbyrå.. Eller hur ska man tolka det? ?

          Men det är väl ingen hemlighet att äldre människor dör?!

            Äldre dör ja men hur många mellanhänder ska tjäna pengar på det? Kan inte bara flunsorna hålla sig till injektioner, klet och kladd, väskor och dyra kläder samt resor till världens tak? Måste de börja med döden också?

          Ja det är ju det man gör när någon är död eller ligger för döden. Så vad är problemet? Knappast heller någon utomstående som kan identifiera handen på bilden.

            Inte kontaktar man väl en begravningsbyrå redan när nån ligger för döden?

              Men det påstår hon ju inte att man ska göra? Men är ingen hemlighet att att äldre människor tillslut dör. Så ser inget konstigt med bilden eller reklamen.

          Nej såklart inte, har personen godkänt det så är det ju inga problem.

      Tycker att det är ett märkligt samarbete. Inte att det är en influenser för det gör vad som helst för pengar så inget nytt där. Det som är märkligt är att en begravningsbyrå väljer content marketing. Begravningsbyråer gör ofta väldigt lågmäld och smakfull reklam för sin verksamhet. Det direkt motsatta till det vulgära och skräniga titta på mig content som influensers lämnar efter sig.

        Vad var vulgärt med det här samarbetet tycker du?

          Usch,tänker på Booken som alltid gör content av begravningar.Går på kändisbegravningar fast hon inte ens är närstående,och fotar sörjande på begravningen,det är så fruktansvärt osmakligt.
          Sista begravningen var väl hennes svärfar som hon fotade på dödsbädden när han låg med blöja och den obligatoriska handbilden som influencers brukar lägga ut.
          Vi skall alla dö,men låt för guds skull vår sista tid och begravningen vara privat.

            Respekt måste finnas. Det här flunsan har alltid haft något som skaver tycker jag.

      Håller med. En begravning kommer de flesta av oss att behöva ordna med någon gång. Hellre reklam för något vettigt än nån j-la energidryck eller en influencer-kollektion på NAKD eller liknande skitföretag.

    Det här är ju bara så fel och jättekonstigt? Död släkting = kaa-shing? ?

      Fast hon har inte påstått att släktingen/personen vars hand som syns på bilden är död?

        Så dum är väl ingen att de skulle berätta det, inte ens en influenser. Men tanken som snurrar hos mig är hur får hon betalt? Blir det en gratis begravning för mormor när hon väl dör? Tycker det känns rätt osmakligt på så många sätt.

    Inget konstigt alls. Inte konstigare än att man ser tv-reklam för begravningsbyråer. Alla kommer vi ju hamna i den situationen nån gång i livet, att en anhörig går bort. Vad är det som är så läskigt och tabu med döden?

    Beklagar förlusten av Snöboll. <3

      ❤️ Tack!

        Åh nej inte en familjemedlem till ?? Beklagar

    Ett samarbete som innebär att man helt enkelt förklarar vad företaget erbjuder och sen fakturerar för detta tycker jag inte är oetiskt.

    Att få en begravning betald och lägga ut content kring den sponsrade begravningen hade jag funnit extremt osmakligt.

      Exakt. Står ingenstans att en specifik person är död och det är ingen begravning så läggs ut. Känns som att folk vill misstolka ganska ofta.

        Det här tycker jag snarare att man hade kunnat lyfta som ett bra exempel. Reklam för en känslig sak, en väldigt privat sak, men ändå gjort med integritet och sakligt. Men nej, det skulle så klart också vara fel.

          Finns det något som den här begravningsbyrån i reklamen gör, som inte dom andra begravningsbyråerna gör?

      Precis! Just det här samarbetet verkar så som du beskriver. Brukar följa Lottas blogg och av vad jag har läst där så är det ingen som nyligen gått bort i hennes omgivning så jag tror verkligen inte att det handlar om en sponsrad begravning. Vet inte ens om en seriös begravningbyrå skulle vlja sponsra heller, vore mycket oetiskt i så fall ?

    Indirekt blir det ju så att man tjänar pengar på en avliden, vilket jag tycker är bortom all kritik. Jag är mot all form av content där man tjänar inkomst och produkter genom sina barn, anhöriga (och nu avlidna tydligen)
    Helt sinnes

      Fast var står det att någon dött?

    Alltså på tal om samarbeten.. det måste kännas så tråkigt att vara ”köpt” hela tiden. Vissa influencers gör ju ingenting i livet som inte är sponsrat/samarbeten. Liksom renoveringar är samarbeten, barnens kalas är samarbeten, resor är samarbeten, maten är samarbeten osv osv.
    Visst, kanon att få saker gratis eller betalt för att göra reklam, men jag hade tyckt att det känts fel att inte göra något utan att det är reklam.

      För mig hade det nog berott på lite. Om samarbetet inför tex ett kalas innebär att jag får välja pynt osv från en butik och få spons för det så hade jag inte tyckt det var konstigt. Då väljer jag ändå det jag hade valt om jag betalade för mig. Men får jag en uppsättning pynt (som exempel nu) så hade jag nog känt annorlunda. Sen förstår jag att inte alla är som jag.

      Jag hade gärna fått spons för både kalas och resor, mat och annat som kostar ?

    Om en influenser avled och hen själv fixat spons till begravningen på förhand hade jag inte blivit förvånad och inte tyckt det det var fel. Så länge det finns samtycke från den vars begravning blir exponerad.

    Att få spons för nån annans begravning vore lika del som att exponera sina barn för pengar

      Jag vet att begravningar idag är väldigt dyrt,och nu kommer det väl bli ännu dyrare om begravningsbyråer ska göra reklam via influencers?
      Nej tack,begravningar är tillräckligt dyra som de är.

    Jämfört med hur Gunilla Persson exploaterar sin döende dementa mor är det där ingenting.

      Eller hur så fruktansvärt. Blir illamående av hennes behandling.

        Jag lider ännu mer med dottern. Vanligtvis ser man endast ytan på hur det är hos folk. Hur ser det ens ut i Gunillas hem undrar jag om det här är hennes bästa beteende…

          Hon photoshoppar bort hela sig och verkar inte riktigt ha allt på det torra.

      två fel blir ju inte automatiskt ett rätt.

    Så förbannat trött på att se det där filmklippet med en tjej i huva som dyker upp här hela tiden. Alltså vafan? ?

      Jag fattar inte hur någon kan sitt seriöst i en huva så?! Min dotter har blivit rånad två ggr på sitt arbete av män i huvor. Rånarhuvor är ett negativt fenomen i Sverige som gör många illa till mods.

        Det är så stört.

    Jag tycker nog att det är värre med folk som tjänar massa pengar på sina dementa föräldrar och multisjuka barn. De hävdar bestämt att de bara ”spreading awareness”, men nästa inlägg råkar vara ett betalt samarbete.
    Sjukt sunkigt.

    Kan det vänta till öppet spår ikväll eller är det dödsakut?

      ”Dödsakut” ?

        Var det roligt för att du tänker på mig som någon som ska dö, Maria?

          Tror hon menade att inlägget handlar om sponsrad begravning.

            Alltså dödsakut – begravning. Inte att någon lnskar någon död.

              Jaha lol

      Meh, här sitter jag och försöker ha lite gött snack.

        Ja göttans snack har man på Öppet spår onsdagar, fredagar och lördagar kl 20:00. Resten OT ska handla om influencers

          Ja men ring polisen då.

            Får man skämta om att du är på dåligt humör för att du är hungrig?

              Absolut. Men med medicinen kommer jag inte vara lika hungrig. Ser fram emot att se ut som mig själv igen.

    Hellre reklam för användbara och vettiga saker och tjänster än skräpkopior och annat trams som influenserna 99% av gångerna försöker locka oss till att kasta oss över.

      Förstår vad du menar,men då har vi ett val att t ex inte köpa skitprodukter.Vid en begravning har du inte det valet att strunta i att köpa kista mm.Även om du väljer de billigaste alternativen så kostar det ofta från 20.000 kronor.Ska influencers börja göra reklam för kistor,blommor och begravningsbyråer så kommer det bli mycket dyrare.

        Eller billigare då även mer ”okända” byråer får synas. Dvs ökad konkurrens.

          Så har det inte varit hittills tyvärr.
          Vet att några företag försökt introducera att man skulle kunna köpa en pappkista som man skulle kunna ha i en träkista,och efter jordfästning kremera eller gräva ner.Tyvärr har det inte fått något större gehör varken hos kyrkor eller begravningsbyråer.
          Tycker det är vansinne med alla dessa träkistor för flera tusen som förstörs efter begravningen,inte bra för miljön heller.
          Precis som att många kyrkor har dopklnningar eller brudkronor till låns,så kunde alla kyrkor kunna ha en träkista till låns som man stoppade pappkistan i.Är vansinne att förstöra så mycket trä.

            Briljant idé!

            Hoppas verkligen fler hakar på den här idén! Håller med om att det är vansinne

            Jag arbetade ett tag på begravningsbyrå och då var det många som valde pappkista när det var kremering efteråt. Bra tycker jag. Man täcker den med en vacker duk vid begravningsceremonin så det syns inte för gästerna.

              Tyvärr finns inte det valet överallt,eller jag vet nog ingen kyrka som erbjudit det.
              Så bra om det finns församlingar som faktiskt har detta.
              Även vid jordfästningar borde det vara bättre med pappkartong,då ju även träkistan brukar bli förstörd av grävare för att det blir sättningar i marke,tjäle mm.

                Det är otroligt vanligt att de väljer en enklare kista eller en pappkista och så lägger man bårtäcke på. Jag har 2-3 begravningar i veckan. Begravning med papplåda med aska som läggs i en låneurna är också vanligt, hade en sån senast idag. Även för pappersurnor har vissa församlingar små bårtäcken. Förresten har kyrkan inget med det att göra, när de kommer till prästen för samtal har de redan valt kista eller urna hos begravningsbyrån, det enda vi gör är att låna ut bårtäcke, resten är byråns bransch.

                Jo jag skulle säga att i princip alla kyrkor/församlingar har ett bårtäcke som lånas ut.

            Det du beskriver finns typ. Det är väldigt vanligt med billigare spånkistor som man har ett bårtäcke över. Bårtäcket lånas ut av kyrkan eller begravningsbyrån.
            Det finns också låneurnor, alltså urnor i trä som man ställer pappkartongen med askan i om man inte vill bekosta en dyr urna eller om askan ska till minneslund.

    Börjar tycka att alla influensers får gratis spons och saker som ingår i vardagen.. Som om det vore deras jobb? Inte rimligt att man får gratis grejer och hjälp för saker i sin vardag! Vi andra som jobbar, jobbar först för att sen få hjälp med dessa saker?! Dessa influencers får idag allt gratis för att sedan lägga ut en text som tack.. Skulle inte förvåna mig om bostadsrättföreningarna snart börjar låta alla bo gratis i gengäld att man får reklam för sitt bolag….. Tycker det är så märkligt.. Gränsen av gränslöshet går väl vid att man får gratis spons och fläker ut allt de privata av ens anhörig som dessutom är avliden! Den ceremonin om något ska väl vara inom familj och vänner som man själv fixar!!
    Kan förstå om man gör reklam för ett bolag eller hur servicen är i det.. men att göra det för att få en sponsrad begravning är magstarkt!

      fast…. de som ”delar ut gratis” gör det för att sen tjäna pengar. De ser en vinst på sikt, de är inte någon form av välgörenhet utan vinstdrivande företag.
      Jag är fullt förstående till att jag, totalt ickeoffentlig, INTE får massa prylar och tjänster.

      ”Som om det vore deras jobb?”… Det ÄR deras jobb? De byter exponering mot pengar (och prylar, resor osv), det handlar om marknasföring. Så länge företagen tjänar på att deras produkter marknadsförs har jag väldigt svårt att se det orättvisa i att de får prylar och inte du (om vi inte ska dra det längre och diskutera vem som är värd hög lön osv, men det är ju en helt annan diskusson som sträcker sig långt förbi influencers)

      Ingen har fläkt ut en avliden anhörig mot spons, det är bara ett hypotetiskt scenario som diskuteras här.

        Det jag menar är att allt i deras vardag är nu fritt för dom.. Jag förstår att företag tjänar på att använda influensers för att nå ut till kunder.. Många arbetar hårt och uppdaterar och gör sitt jobb! Det vet jag, mitt inlägg var i all hast dåligt formulerat! Det jag menar var att snart når vi den gräns att en ”influenser” anser att allt den behöver kan den få genom att be om spons eller reklam.. Jag har min lön som jag arbetat mig till och får sedan klara mig i samhället tack vare den. Jag är inte avundsjuk eller så men ville bara ge en spegling hur vårt samhälle ser ut nu 🙂 Det är snart mer lönsamt att bli influenser än att jobba som många kan anse nuförtiden.. Behöver man tandvård? Ja då får man det i byte av tjänst, vill man ha mat? Ja då får man det av företag? Gratis restaurangbesök ? Ja då ber man ägaren och får gratis mat i gengäld att visa upp det som reklam för sig.. Ser ni hur jag menar? Att vi som jobbar, först måste tjäna ihop allt först för att sedan kunna lägga allt på saker.. medans en influenser i samhället får allt gratis i utbyte mot reklam.. hoppas ni förstår hur jag tänker men vill inte skapa nå hysteri eller diskussion här, utan bara uttrycka mig

          En viss influenser, nämner ingen vid namn, såg jag händelser på instagram, där hens arbetsdag = 1. Betalt samarbete för hårklippning.
          2. Betalt samarbete med frukosthak
          3. Betalt samarbete med träningslokal där hen tränar
          Exempel.. Och det är en influensers vanliga vardag som den kallar jobb, det är det jag tycker är så sjukt och märkligt år 2022

          Vi ”dödliga”
          Går till jobbet 8-17 med lön minus lunch
          För att SEN göra allt som ovanstående.. inte så konstigt att alla ungdomar vill bli influensers och att alla klagar över att ingen vill arbeta längre eller om samhället fungerar…

            Men är du emot all typ av reklam eller bara den med influensers?

              Reklam är som en anslagstavla, där man visar upp sin tjänst eller produkt men det är alltid upp till personen om den vill köpa den själv eller inte.. Reklam hjälper alltid företag att nå ut med sina varor som dom jobbar sig till.. Och företagen använder sig av folk (influencers ) att visa upp dom för att nå ut mer till sina köpare, det köper jag! Men det jag inte köper är att, när influencers kan använda ”jobb” och ”reklam” som ursäkt att leva life genom gratis saker!
              Att snart anta att man kan leva en hel dag genom att få allt gratis är tragiskt! Produkter kan man få och visa upp och t.ex. bud. Det förstår jag! Men är det inte sjukt att hela dagen är gratis i deras värld? Jobbdag: hårklippning gratis, träning gratis, träningskläder gratis, sen när jobbdagen är slut.. matlagning varor gratis ifrån matkasse, läsa bok gratis ifrån företag, sen när man ska ta en ”väl förtjänt” semester så får man en gratis resa betald reklam till maldiverna.. Sen när influencerna får dessa grejer gratis att visa upp för företag så får dom lön för allt detta uppvisande som sen de kan använda att köpa dyra hus och annat.. allt tack vare att företag vill ge dom gratis saker i byte om reklam.. förstår ni hur sjukt denna cirkel är?? Inte konstigt att deras barn kan få prestationsångest eller inte förstå varför man inte själv kan få ett sånt liv som vuxen sen? Eller att alla dödliga barn vill bli influencers precis bara för hur många visar sina liv i sociala medier.. Och man förstår ju även när influensers går in i väggen sen när dom ska försöka sig på ett ”vanligt” jobb då dom får en wake up call

                Varför blir du inte influencer själv om det verkar så nice att få allt gratis?

                  Hade du läst ordentligt så tycker jag att det är ett problem och inte att det är nice! Samhällsproblem helt klart! Många vill inte jobba längre när man kan bli influenser för att få allt serverat och det är ett samhällsproblem snart!….

                    Förut ville barn bli skådespelare eller popstjärnor eller fotbollsproffs. Sen växer man upp och antingen lyckas med det eller tar ett vanligt jobb – Alternativt inser lång innan att man nog inte alls vill bli popstjärna utan satsar på en utbildning. Det här med att kids vill bli kändisar och/eller rika är ju knappast något nytt som kommit i samband med influencers.

          Ja det är mer lönsamt att vara influencer än många andra jobb. Det är mer lönsamt att vara utvecklare än att vara undersköterska också. Jag förstår absolut vad du menar, och ja, det är så det ser ut. Men du skriver om ”vi som jobbar” som om influencers inte gör det. Deras jobb är inte svårt i förhållande till vad de tjänar och får i förmåner, men det är ändå ett jobb. Det finns ju mängder av jobb som är ”för lätta” i förhållande till vad man får betalt – Eftersom löner (oftast) handlar om efterfrågan och vinst, inte om hur hårt någon jobbar.

      Märklig inställning! Självklart hade företag inte skickat produkter till influencers om det inte lönade sig. Gällande begravningen så står det ingenstans att någon är död, så detta är troligtvis ett betalt samarbete för att informera om tjänsten och inte spons av en begravning.

    Det är väl bra att vi vågar prata mer om döden och det är väl inte värre att hon gör reklam om en begravningsbyrå än att dom själva gör det?
    Hon gör det ju inte på ett osmakligt vis.

    Hon säljer heller inte ut någon person eller profiterar på någon annan, folk dör oavsett hennes reklam eller ej.

    Folk lägger upp bilder på sina döda anhöriga eller bilder på begravningar från ytliga bekantas begravningar och på sörjande (Anna Book tex), det känne mer opassande och mer ”sellout”.

    Det här tycker alltså folk är osmakligt men när en influencer tjänar klick och därigenom pengar på att lägga upp bilder och filmer på sitt döda barn, då får ingen säga något.

      Ganska få verkar tycka att det här är osmakligt, ganska många reagerar på content kring avlidna barn.

      Men sluta! Det var inget samarbete där, det var ett par förtvivlade föräldrar som gick igenom bland det värsta man kan göra. Visst, alla hade inte valt att vara så offentliga med det som dom var men tycker det är hundra gånger mer osmakligt att kasta skit på någon i den fruktansvärda situationen.

    Inte särskilt problematiskt, döden är oundviklig.

    Reklam för (laglig) dödshjälp hade väl varit lite oetiskt ur många aspekter dock
    (i de länder det är tillåtet)

    Är mest upprörd över snöbolls bortgång? Beklagar ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

      Tack snälla…❤️

    Jag tycker inte det är ett dugg osmakligt! Förlorade nyligen min mormor, och vi hade pratat mycket innan med henne och morfar om hur de vill ha, var vi ska vända oss osv. De upplevde det som väldigt skönt att vara förberedda. De är/var 94 så klart de förstår att det är dags snart.

    Begravningsbyråer nätverkar och gör reklam som alla andra. Dricker bubbel på hockeymatcher med andra företagare osv. Varför ska de behöva tassa runt på tå och inte marknadsföra sig? Ska vi bara ha Fonus då som alla vet vad det är? Eller är även detta en bransch som mår bra att konkurrens? (För fy sjutton vad dyrt det är ).

    Camilla, bloggen är fortfarande helt oläsbar på mobil för mig. Först måste jag scrolla förbi 16 olika reklamer, de där som brukar ligga en längst upp annars. Sedan rullar en video igång som inte går att klicka bort och tar upp halva skärmen. Om man väl får för sig att kommentera måste allt upprepas med att scrolla förbi att nyheter24-reklamer

      Det är vissa som fortfarande har problem. Du får gärna ta en skärmdump och maila mig den så skickar jag den vidare.
      Tack på förhand.

      Kontakt@bloggbevakning.se

    Såg precis på ett klipp när Runar lämnar fängelset. Han pratar med så grov norsk brytning helt plötsligt, aldrig hört han göra det innan. Hahah roligt klipp iaf

      Är han utsläppt?! ?

    Jag ser inte det som något direkt konstigt. En tjänst som alla andra som marknadsförs och det var ju inte direkt att kapitalisera på en närstående. Jag hade önskat att det hade blivit mer accepterat att prata om döden och den sista viljan. Även att folk hade bättre kunskap om den ”alldagliga” juridiken som hör dit. Hade besparat många människor onödiga bråk.

      Helt med dig där! Och att fler vågar tala om sin egen död medan man är frisk. Skriv testamenten, vita arkiv, ta ställning till organdonation osv.

    Beklagar sorgen efter er snöboll!❤️ Vet hur tufft det är, vi förlorade vår hund i cancer för två dagar sedan.

      Detsamma till er! ❤️❤️❤️

    Beklagar verkligen? du har verkligen fått utstå senaste tiden.
    Förlorade en förälder oväntat i veckan. Några dagar innan ett husdjur och det är som ett stort svart hål nu.

      Beklagar din sorg! Ta hand om dig, skickar dig en stor kram genom skärmen.❤️

        ❤️ Tack.

      Beklagar verkligen sorgen, skickar massor av kramar ❤️❤️❤️

        Tack ?

    Varför blir vimmelmamman så sur över minsta kritik,är vad jag undrar över ?

    Så länge de inte gör reklam för dessa nätbegravningsbyråer som börjar dyka upp, för de är hemska. Varje gång jag haft med dem att göra i jobbet har det slutat på fler olika jobbiga sätt. En begravning och det runt omkring FÅR inte gå fel, men anlitar man en sådan så får man tyvärr räkna med det.

    Camilla, vad är det som skulle bra oetiskt? Antar att du har en tanke om det eftersom du skriver det? Att du drar paralleller till sponsrad begravning ut ifrån det hon skriver är det märkligaste av allt här, tycker jag.

      Att det skulle vara oetiskt står i det mail jag fick, och som är grunden till inlägget. Så jag frågar er vad nu tycker.

    Får man olika rabatter beroende på hur ens släkting dött?

    Så otroligt trött på influenserreklam. Att göra det för begravning. Suck… Blir bara så töntigt. Känns desperat

    Kan nåt i hela helvetet få vara fredat från reklam? Detta är väl att gå för långt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.