Uppdaterad: Byggnadsvårdsföreningen raderar i artikel om Petra Tungården

Igår utlovade Byggnadsvårdsföreningen återkoppling och en kommentar till de uppgifter som Petra Tungården kontrade med, vad gäller den artikel de publicerat om hennes renoveringsinlägg på bloggen från 2015.
Har du inte hängt med så rekommenderar jag dig att läsa ikapp här och här.
De återkom aldrig till mig, trots upprepade påminnelser och när jag skriver det här, kl 11:32 så har jag precis skickat dem ytterligare ett mail.
En av mina läsare uppmärksammade mig nämligen på att Byggnadsvårdsföreningen raderat lite i sin artikel om Petra Tungården, men utan att bifoga en rättelse, och jag bad dem att kommentera även detta.
Återigen får jag ett svar där de skriver att de ska göra en uppdatering inom kort.

Det är den här blå delen av texten här nedan som raderats ur Byggnadsvårdsföreningens artikel och som var ytterst felaktig med tanke på att Petra och hennes sambo de facto använde sig av just en antikvarie genom hela renoveringen som godkände allt, på grund av byggnadens historia.

Tillägg: Petra Tungården har nu även polisanmält journalisten och tidningens ansvarige utgivare.

Tillägg 2: Här är Byggnadsvårdsföreningens senaste inlägg, där det även framgår att Petra polisanmält det hela:

34 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hela den historien har lärt mig att jag gillar Tungården och att de på den där föreningen inte har ngn i närheten som följer influencers för då hade de kunnat hitta ett bättre exempel.

  Ändå en intressant diskussion om trenden med att riva ut allt i gamla lägenheter och vad man kan göra för att återställa en lägenhet till en tidstypisk stil med moderna element

  Det här är så ointressant..

   Nej det är väldigt intressant

   Tvärt om, äntligen något som är intressant!

  Men vad är det för högstadieelever som roddar den här byggnadsvårdsföreningen? Kan de ingenting om någonting?

   PRECIS min tanke!!

   Får sån känsla ibland när jag läser svar eller kommentarer på företagssidor att det är unga människor, säkert utbildade, men noll känsla för vad som är korrekt.

   Mvh
   Gammal och vresig

   ”Omgörningen”
   Åh, jag får ont i ögonen.

  Frågan om arkitekturförvanskningar och fruktansvärt smaklösa renoveringar som influencers påverkar sina följare att efterapa är i sig så intressant – men vilken miss av byggnadsvårdsföreningen att publicera en så dåligt underbyggd och felaktig artikel. Verkligen inte bra för dem, man tapoar förtroendet både för dem som förening och för deras skribenter.

  Det här är så intressant.

  Petra blåste ju de facto ut lägenheten.

  MEN befintligt skick, som var allt annat än lägenhetens ursprungliga skick. Om något så återställde de den från den helt fruktansvärda 90-talsrenoveringen som var när de köpte lägenheten.

  Inte heller superimponerad av hur byggnadsvårdsföreningen har hanterat det här…

   Också hyfsat chockerande att ”journalisten” i fråga, Malin Lernfelt, är 47 år gammal. Hur kan hennes journalistiska, etiska och juridiska kunskaper inte vara bättre?
   1) Man behöver inte vara journalist för att veta att gedigen research är grundpelaren i all journalistik. Här har hon på sin höjd googlat lite eller?
   2) Det enda etiskt försvarbara att göra innan man namnger någon som klandervärd i en artikel är att informera vederbörande och ge personen en chans att uttala sig. INNAN publicering.
   3) Vilken sten lever man under om man idag inte vet hur förtalslagen fungerar? Alla fall post me too visade väldigt tydligt att man kan göra sig skyldig till förtal genom det slags agerande som Malin ägnar sig åt i sin artikel.

    Dessutom finns väl en ansvarig utgivare som borde dra i handbromsen om nu inte journalisten har koll på grejerna.

    OT men ändå inte, jaja whatever! Den där Lernfelt är typ ÖVERALLT och skriver texter? Skojar inte att jag ser henne som skribent i allt från lokaltidningar till sånt här, till helt andra ämnen på väldigt nischade digitala tidskrifter. Det kanske är så det funkar i journalistbranschen men hon verkligen spottar ur sig texter på massa random ställen.

     Det är så det fungerar om man frilansar, de flesta är inte så efterfrågade att de kan nischa sig och leva på att publicera i ett begränsat antal tidningar eller hålla sig till ett ämne. Tyvärr, både för dom (är inte så stabilt jobb) men även för oss läsare som får massa krönikor skrivna av folk som inte riktigt bottnar i ämnet. Är ju intressantare att läsa en krönika om sjukvård från någon som verkligen snöat in på och kan sjukvård än ngn som slängt ihop en text på en tisdag.

     Hon är väl liberal skribent och skriver mest ledare och krönikor. Väl?

      Dvs är inte journalist på nyhetsplats, det vill säga är inte åsiktsfri i sina texter.

       Hon är utbildad journalist och jobbar med åsiktsjournalistik. Och det är såklart inget fel med det, en ledartext ska argumentera t ex för eller emot privatisering av vården, den är inte neutral och det behöver inte all journalistik vara. Men man lyder fortfarande under de pressetiska reglerna och har ett ansvar att inte fara med osanning.

  Ok, journalisten gör ett misstag. Men att, som Tungården, polisanmäla? Herregud. Finns bättre sätt att använda våra skattepengar på. Hon har knappast lidit skada eller men.
  Ser man till hur Tungårdens nuvarande lgh ser ut kan man iaf säga att den är riktigt fult inredd/ombyggd. Okänslig demolering skulle jag säga. Så Byggnadsvårdsföreningen är inte helt fel ute.
  Nu blir det tackolov nya tider så lgh kanske får vara ifred för klåfingriga överbelånade människor.

   Jag hade polisanmält om jag utpekades som brottsling, tycker inte det är slöseri med skattepengar och tycker det är bra att vi har lagar som gör att man inte får vräka ur sig vad som helst om vem som helst. Och vad du tycker om hennes stil är rätt irrelevant, stor skillnad på att ha dålig smak enligt din subjektiva åsikt och att begå brott.

    Håller helt med!

    Det är klart att det är slöseri med skattemedel, dock är det tveksamt om det rubriceras som grovt och då får hon själv driva målet. Sanslöst att folk ens bryr sig över att en välbärgad vit kvinna får egot lite tilltufsat. Denna händelse leder inte till någon skada snarare till positiv publicitet åt tungården.

    Är inte journalisten man skall gå efter isådanafall utan den ansvariga utgivaren…

   Hade också lackat om man först vägrade bemöta eller rätta (tog flera dygn innan artikeln uppdaterades) och sen vägrar be om ursäkt.

  Byggnadsvårsföreningen skriver dock inte i uppdateringen om artikeln att Tungården polisanmält? Tycker de bedriver ett bra arbete, jag har lärt mig mycket av deras artiklar. Men detta var riktigt ful journalistik.

   Hon har skrivit det i kommentarsfältet under deras senaste inlägg.

  Misstolkade det du skrev som att Byggnadsvårdsföreningen nämnt polisanmälan i sin uppdatering. Tycker att Tungården gör helt rätt, hon blir ju i princip halshuggen.

   Samma här, men all heder åt Tungården!

  Den här artikeln hade kunnat vara så mycket bättre om de hade gjort sin research ordentligt, och tagit andra mer relevanta exempel på influencers som ”blåser ut allt” och tokrenoverar fast det inte behövs, UTAN att använda antikvarie som Tungården de facto gjorde…… Hon räddade ju faktiskt den där lägenheten från tidigare felrenovering. Alltså, de har en poäng, men misslyckades med att få fram den…….

   Exakt. De har inte gjort sin research. I artikeln nämns också Biancas nya lägenhet, den har ju dock inte börjat ”renoveras” än, så ytterligare ett exempel på att journalisten tror sig veta saker, utan att faktiskt kontrollera fakta.

  Enligt Wikipedia sitter Malin Lernfelt i styrelsen för Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

   Herregud. Vart är alla korrekta tråkiga gråa människor med portfölj som kan sin sak-när man behöver dem?

  Poliser ska utreda riktiga brott. Inte sånt här.

   Eftersom förtal är olagligt så är ju det ett brott och således något som poliser bör utreda, eller hur? Du får la bli lagstiftare och ta bort förtalslagstiftningen om det inte passar.

    Det är bara grovt förtal där åklagare väcker åtal. Tror knappast detta faller under grovt förtal och så tack och lov slösas inte skattemedel bort i onödan.

  Älskar att Petra fick upprättelse i detta. Hejja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.