Carina Bergfeldt bemöter surrogatkritiken

Carina Bergfeldt bemöter kritiken som inkommit efter att Micael Bindefeldt och hans make Nicklas gästat hennes talkshow och pratat om hur de skaffade sin son med hjälp av en surrogat. Har du missat detta så kan du läsa ikapp här.

Jag ställde flera frågor under intervjun om att surrogatmödraskap är kontroversiellt i Sverige, om hur makarna visste att kvinnan gjorde det frivilligt och vilken kontakt surrogatmamman hade med barnet idag, men det är naturligtvis upp till var och en att bestämma om de anser att mina frågor var kritiska nog.
Vissa tycker det, andra inte. Men det är en talkshow på fredagskvällen, det är inte Agenda eller 30 minuter, så frågorna ställs på ett annat sätt.
[…]

Jag förstår att diskussionen kommer att fortsätta i kommentarsfältet och det är helt okej. Men jag vill också påminna om att det finns en väldigt fin och rar snart sjuårig pojke som kan läsa det som skrivs och hoppas att folk tar med sig det när de ventilerar sina synpunkter. // Carina Bergfeldt

Jag skulle vilja påminna Carina Bergfeldt och andra berörda vuxna att det är finns en trettonårsgärns på Instagram av en anledning.
Det finns ingen som helst anledning för en sjuåring att sitta och läsa kommentarsfält på den plattformen, och att säkerställa att det inte sker är ingen annans ansvar än detta barns vårdnadshavare.

Vad tycker ni om sättet Carina hanterar kritiken på?

222 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför svarar inte Micael på kritiken?

      Alla kändisar som vill hålla sig väl med honom måste ju stryka honom medhårs och alla andras åsikter skiter han nog i.
      Vad gäller sjuåringen så har han som sagt inget på sociala medier att göra och att han nu existerar har i sak inte något med kritiken mot surrogat att göra heller. Konstig sak att dra in i diskussionen, men TÄNK PÅ BARNEN! TÄNK PÅ BARNEN själv när ni berättar på bästa sändningstid i tv om ”flickan” som är ”magmamma” och hur kravspecen för köpet såg ut. Hoppas han uppfyller kraven nu då så att ni inte kastade pengarna i sjön.

        Exakt så!

      Det tycker jag ärligt talat inte att han måste. Han har ju gjort ett personligt val att skaffa barn genom surrogat och har såklart ingen skyldighet motivera det för okända människor.

        Det är ingen som skrivit att han måste. Men någon undrar, antagligen för att de tycker att han borde.

        Och om det nu är ett sånt ”personligt val”, som ingen uppenbarligen ska ha någon åsikt om (vilket i sig är helt sjukt eftersom summan av alla människors personliga val ju är det som utgör samhällsutvecklingen), så kanske man inte ska berätta om det i tv på bästa sändningstid?

    Såg Anne Löf varit inne och lämnat hjärtan hos Carina. ..Carina som även intervjuat Annies kompis Federley tidigare, utan några kritiska frågor där heller.
    Lismare och hycklare hela bunten, man tror knappt det är sant, står f-n inte upp för nåt som är rätt.

    Men det värsta är ändå hur de här sk papporna sitter på tv och pratar om sin son, en son som de dessutom visar upp offentligt på insta.. Integriteten??
    Å det inte bara kvinnors rättigheter det handlar om, utan barnens också. Att som spädbarn berövas sin mamma innan man ens tagit sitt första andetag, kroppen man växt i och knytit an till på säkert fler sätt än vi kan förstå och mäta.
    Det här med lika rättigheter när det gäller precis allt verkar ibland gå rejält överstyr.

      Vissa har alltid kunnat göra som de vill inför det svenska etablissemanget. Men fy för Trump och Amerikaners elitism.

      Fast den här frågan handlar inte om att ”allas lika rättigheter” gått för långt? Det är fler heterosexuella än homosexuella som använder surrogatmödraskap. Skiljelinjen, iaf här i Sverige är att en del till höger tycker att kvinnokroppen är en vara som kan säljas på en marknad medan vänstern ser det inte så. Det är en fråga om vad som ska omfattas av kapitalism, vad som ska få finnas tillgängligt på en marknad.

        Sant. Tänkte nog i alla situationer där människor vill söka efter sitt ursprung.
        Denna ”magmamma” eller vad det var de kallade henne, hade de kontakt idag?

        Håller inte med dig. Det handlar inte alls om vad som ska finnas på en fri marknad utan om när/om/hur värdet av att skydda någon får väga över och inkräkta på någon annans frihet. Såklart det finns frivilligt surrogat. Samtidigt lika självklart det finns kvinnor som exploateras.

          Ja, man kan filosofera om personlig frihet på ett gymnasieluddigt sätt eller argumentera för och nackdelar, risker, juridik osv men i slutändan handlar det ändå om ska det gå att köpa en kvinnokropp för att få barn? Och där har en hel del till höger landat i ja och majoriteten i vänster landat i nej.

            Håller inte med dig men kul läsa ditt perspektiv och intressant det finns olika infallsvinklar på ett och samma ämne.

        Att få barn är ingen mänsklig rättighet, så är det bara. Önskar folk kunde fatta det. En riktig mamma eller pappa vill bara ha ett friskt barn, det är allt de önskar och de skiter faktiskt i längd, judisk eller ej, eller om hen är bra på fotboll. Så jävla äckligt detta.

      Jag blir allt mindre imponerad av CB som journalist. Hon bjuder in t ex Federley men ställer inte en enda kritisk fråga om hans dömde sambo – det får programmets andra gäst Hanna Hellqvist göra. Och nu diskuteras ett så laddat ämne som surrogatmödraskap utan att ifrågasättande. CB måste bestämma sig för vad hon ska ha sitt program till: myspys med okontroversiella gäster/ämnen eller journalistiskt sammanhang som vågar ifrågasätta.

    Helt sjukt att hon hänvisar till sin sjuåring. Extremt oprofessionellt. Ta ditt föräldraansvar istället och håll barnet borta från saker som den inte är mogen för.

      Hon hänvisar till Bindefeldts son, inte till sitt eget barn.

      Hon har ingen sjuåring. Hennes son fyllde just tre. Tror hon åsyftar Micael och Nicklas son. Varför han nu sitter på Instagram.

        Valid fråga.

        Javisst är det konstigt svenska barn har koll på Instagram? Nä det är det inte, givetvis har de det då det är så samhället funkar idag. Tror du 7 åringar inte kan läsa?

          Nej sjuåringar hänger inte på Instagram. Ge dig.

            Sju åringar hänger på instagram och tiktok.
            Det kryper ner i åldrarna

              Har en sjuåring. Han hänger absolut inte på Instagram och Tiktok. Ingen i hans klass heller. De spelar Roblox.

            Har du sett en 7 åring sedan 1983? Och vad tror du de pratar om på skolgården eller att äldre syskon visar dem?

              Har ni i sjuåringar på Instagram är de sex år för unga. Ta lite ansvar och se till att de inte är där. Har både en sjuåring och en nioåring, ingen av dem är på Insta, varför skulle de?

                Så sant det du säger. Har också barn i lågstadieålder. Ingen av dem har telefon eller ens surfplatta. I skolan FÅR barnen inte ta ut telefoner på rasterna. Endast användas när de ska hem eller verkligen behöver ringa förälder. Inget ”kryper ner i åldrarna” om intresse föräldrarna tillåter det!

                  *inte

                Håller helt med!!

          Isåfall skulle ju alla vuxna behöva anpassa allt de publicerar för en barnpublik. Vilket ju knappast är rimligt. Finns en åldergräns av en anledning och väljer föräldrarna att barnen ska ha tillgång tidigare så får de själva ta ansvar för det barnen råkar läsa.

      Sen är det ju så att saker finns kvar på internet i så för all framtid och sjuåringen växer upp, så så konstig är är det väl inte att be om en lite god ton oavsett åsikt?

        Tänker att det var lite det hon menade. Lite märkligt att hänga upp sig på att han skulle sitta på Instagram och läsa nu

        Men det är ju ändå föräldrarna som valt att lägga ut hans omständigheter för offentligheten. Nu kan man ju inte komma och klaga på att folk diskuterar fenomenet.

          Ingen har sagt att det inte får diskuteras, det är inte omöjligt att diskutera saker samtidigt som man håller en god ton. Sen förklarar kommentaren vad CB menade med sjuåring eftersom det vart sånt jäkla fokus på att sjuåringar inte ska ha Instagram??

    Det som skär i mig kring surrogat förutom riskerna för kvinnan är att det är svårt att veta om kvinnan verkligen får rimligt betalt. Organisationerna som förmedlar surrogaten tar förmodligen en ganska stor andel också. Har iofs inte sett programmet så vet inte hur det hanterades här. Och den största grejen då att jag inte tycker att jag kan ta rätten att använda någon annans kropp för att få ett barn. Och riskerna med graviditet och födsel, om något händer kvinnan i samband med förlossning?! Bestående men?

      Jag fick ptsd, problem med bäckenbotten och permanenta problem med höfterna efter foglossning. Mitt barn är värt det men ingen finansiell kompensation i världen skulle vara det. Omöjligt att veta hur en graviditet påverkar kroppen i förväg.

        Jovisst men det är din erfarenhet och dina värderingar som talar utifrån din egen kontext och dina förutsättningar. Man är ju trots allt bra förmäten om man därmed tror man kan pådyvla dem på andra? Det är såklart inte upp till dig att bestämma om jag tycker det är okej vara gravid mot betalning. Det tycket jag att det är- under vissa förutsättningar.

          Självklart. Det var enbart ett exempel på oförutsedda saker som kan hända iom en graviditet och förlossning. Eftersom sannolikheten att kvinnor exploateras är så hög överväger det inte önskan från ett minimalt antal kvinnor som faktiskt önskar att göra detta. Det är av samma anledning som prostitution och organhandel är olagligt.

            Du kan minska sannolikhet för exploatering genom lagreglering och transparens vilket givetvis är vad man borde göra, inte skicka folk till Indien.

              Ungefär som argumentet att bordeller måste finnas så inte män tvingas våldta kvinnor.

          Läs irena pozars text, bara för att några få tycker det är okej att vara surrogat mot betalning så innebär det inte att man för det ska offra den stora massan som utnyttjas eller inte har något val genom att legalisera det, varför ska din åsikt pådyvlas alla andra men inte henne du svarade på?

    Fullkomligt ansvarslöst och frånvänt att säga ”tänk på att 7-åringen kan läsa era kommentarer”. Menar hon då att det var därför hon inte gick djupare med sina frågor under intervjun? För att barnet skulle kunna höra vad som sades i efterhand? Ytterst märklig retorik.

      Hon menar väl att folk får gärna diskutera men man kan ju tänka på vilken nivå man håller språkbruket på. 7-åringen växer och kan gå tillbaka och läsa i framtiden och man behöver ju inte bete sig som ett as bara för att man tycker olika.
      Man kan diskutera surrogatmödrarskap generellt eller diskutera enskilda individer, det kanske man bör reflektera över.

      Nej hon syftar väl på att folk bör ta ansvar för hur de formulerar sig. Det är skillnad på saklig eller välformulerad kritik mot konceptet surrogat och hatiska personangrepp. Rimligt av henne tycker jag.

        Skadan är redan skedd. Pojkens föräldrar borde tänkt till innan de under flamsiga förhållanden satte kraven på hans egenskaper, bollsinne, judisk moder och lång. Vad händer om generna i det ägget som han kommer ur inte lever upp till föräldrarnas förväntningar? Bindefeld och Sigurdsson visar prov på cynism och självupptagenhet helt i en egen liga. De öppnade Pandoras ask tillsammans med aningslösa Carina. De bär själva ansvaret tillsammans med Carina, och ingen annan.

          EXAKT. Och det där bollsinnet är bara så skrattretande, wtf liksom, bollsinne?

          Ja, det känns hemskt att ens snudda vid tanken men tänk om det är viktigt att ”flickan” inte är jude? Bisarrt.

        Jag tror inte ett dugg på att det är det hon syftar på. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon – genom att hänvisa till 7-åringens känslor – försöker få oss som ”ventilerar synpunkter” att mildra kritiken. Jag tycker det är lågt av henne att välja den taktiken istället för att bemöta kritiken på allvar.

      Om hon känner genuin omsorg om barnet skulle hon inte tagit dit föräldrarna för att diskutera honom alls. Riktig journalistik är konsekvensneutral. Att bjuda in gäster och sen inte våga nämna elefanten i rummet är inte journalistik.

    Carina verkar inte förstå att det är skillnad att ha ett samtal privat och ett på SVT.

    Helt annan sak men, har ni sett att ångestpodden ska föreläsa i riksdagen? Såg deras fästa inlägg på instagram om seminarium där, och deras kampanj tre minuter? Måste vara första influenserna som gör något sånt va?

    Så himla knepig hela den här historian. Vi ska prata om det-Vi ska inte prata om det för barn kan höra.

    Vi visste att det skulle bli kontroversiellt- kan ni sluta reagera.

      Nja.. är väl inte riktigt det hon skrev?

      Vad är det som är knepigt? Vill folk vara surrogater så ska dom få vara det, och det har ingen annan något att säga till om. Dom som vill använda surrogat för att få barn ska få göra det. Inget knepigt eller kontroversiellt alls.

        Ts menar säkert deras angreppsvinkel före och efter.

        Vill folk sälja och köpa sex så får dom det. Vill folk sälja och köpa organ så får dom det. Vill folk sälja och köpa knark så får dom det. Så himla enkelt är det väl inte? Vill och vill, det finns andra faktorer att ta hänsyn till i sammanhanget så jo, det är ”knepigt”.

        Varför det är kontroversiellt? Tja, kanske för att det ofta är utsatta kvinnor som riskerar både sin fysiska och mentala hälsa för att de är desperata. Problemet är att många gör det så enkelt och får det att framstå som ett fritt val när det på grund av socioekonomiska faktorer gör en redan utsatt grupp ännu mer utsatta. ”Men de har ju valt det?”. Har de verkligen det?

        Sen kan man ju ha två tankar i huvudet. Bindefeld med partner kan ju vara bra föräldrar även om deras barn kom till under förhållanden man inte tycker är ok.

    Jag har inte sett programmet, men tycker att det låter som att CBs ”nyansering” av ämnet inte sträckte sig längre än att bara nämna att det är ”kontroversiellt i Sverige”?

    Det är väl ändå kontroversiellt även i resten av världen?! I Sverige är det t.o.m. olagligt – nämndes det ens?

    En vettig nyansering hade väl varit att ta upp VARFÖR ämnet är kontroversiellt, och varför man i bl a Sverige bedömt att det inte ens ska vara lagligt, och sedan låta gästerna bemöta detta.

    Kan någon som sett programmet bekräfta eller förneka att nyanseringen var så futtig som jag uppfattar det? Eller, det är väl därför det anmäls till. Granskningsnämnden, antar jag…

    Så nu passar det att tala om barnets integritet? Kan det verkligen vara sant att Carina vill tysta kritiken genom att hänvisa till det? Det är ju helt hårresande. Ingen tanke på integriteten när det kommer till att exponera en sjuåring i en talkshow på fredagskvällen? Att inför flera miljoner tittare tala om barnet i termer av att det blivit framavlat med särskilt utvalda egenskaper och burits av en judisk ”flicka”? Så obehagligt och ni förstår det inte ens.

      Äslakr när folk kommer ut som rasbiologer. ?

        Äslakr?! Min mobil hatar mig.

        1959 avskaffades forskningen om rasbiologi, rashygien och rasarv i Sverige. Vari ligger skillnaden att idag, kunna välja ut ägg med ”de rätta egenskaperna” som önskas, mot att som då kategorisera in människor, dess egenskaper, så som tex.skallomfång, ursprung osv. och där vissa ansågs vara bättre avelsobjekt?

          Skillnaden är att då var det de ”onda” som ägnade sig åt det. Idag är det de ”goda” tillhörande det kindpussande klägget, för att citera Juholt.
          Mycket handlar om vem som gör eller säger något. Inte vad som görs eller sägs.

          Tillhör du den ”goda” sidan kan du säga påstående A och få hjärtemojis i drivor av människor på Instagram med blåa pluppar. Tillhör du den ”onda” sidan och säger samma påstående då ska du lynchas, bli trakasserad och blir förmodligen både kallad nazist, fascist, transfob, homofob och liknande urvattnade epitet.

            Nja, fattar ju iofs lite hur du menar, men troligen ingen som blir kallad för ”nazist” för att man opponerar sig och har synpunkter på hur människor skaffar barn på ett, imo, mkt olustigt & högst oetiskt sätt, där man väljer ursprung, olika önskvärda kvaliteter på barnet man köper, tvärtom skulle jag säga.

            Man baxnar över tillvägagångssättet och urskiljningen, detta i nutid, när man betänker på de sätt man hanterade och rangordnade människor & deras ursprung, genetik, avelskvalitet osv. i Sverige, detta under ett pågående andra världskrig, samt några år därefter..

            Håller med Ansi och J. Man ser sig som god och på den rätta sidan. Det gjorde och gör människor under krig också utan att i grunden vara onda. Rättfärdigar sig. Känner sig inkluderad med de rätta personerna. Det tragiska är att ingen idag kan skylla på att man inte visste för informationen finns. Människan är märklig.

    Utan att lägga någon värdering i varken det ena eller det andra utan helt objektivt se på användning av kvinnliga kroppsdelar:
    kort användning säg 20 min (ingen aning, ren gissning) mot betalning -ej tillåtet.
    Lång användning 9 månader mot betalning-ok.

      Surrogat är inte tillåtet i Sverige.

        Fast det borde vara det, och användningen för 20 minuter också, så länge kvinnorna är med på det så klart.

          Nej, inget av det borde vara lagligt

          Fast nä, bakom prostitution ligger oftast att man själv upplevt sexuella övergrepp eller att man bara är fattig. Ingen ska ha rätt att köpa någon annans kropp bara för att den man köper av är fattig eller utsatt på annat sätt. Alla som skriker om att organhandel, surrogat och prostitution ska legaliseras kan själv ställa sig först i kön som ”säljare”. Eller rekommendera sitt barn att ha det som yrke. Men tror i huvudsak det är kundgruppen som har denna åsikt.

        Det är fel att säga att det inte är tillåtet. Det finns ingen möjlighet för den som inte är biologisk pappa eller den kvinna som fysiskt fött barnet att ”kräva” barnet och en domstol skulle inte upprätthålla ett avtal om surrogat. Det innebär inte att det är olagligt.

    Sett en del tragiska kommentarer som ”en förlossning har ju ingen dött av”. wtf
    Folk fattar verkligen inte vilken påfrestning det är och vilka komplikationer som finns..

      Nej jag tror faktiskt inte det, tyvärr. Och även för oss som vet vilka komplikationer som kan uppstå så går det inte att föreställa sig lidandet om man inte upplevt det själv. Ok, jag har också varit ung och trott att graviditet bara är lite illamående och förlossning gör ont men går över. Men att sitta och diskutera sånt öppet utan kunskaper nej tack.

        Vad jag vet har de länder som tillåter surrogat som krav att kvinnan måste ha egna barn sedan tidigare. Så den frågan uppstår nog inte.

          Min första förlossning var okomplicerad. Efter den andra fick jag ptsd, problem med bäckenbotten (känns inte när jag har sex och jag kissar på mig) och jag har permanenta skador på höfterna sen foglossning. Det är omöjligt att förutse vad en graviditet och förlossning innebär.

            Jättetråkigt såklart men det innebär ju inte att du ska göra riskbedömning åt alla andra kvinnor i världen, det måste man ju göra själv.

              Vart skriver C att hon ska göra riskbedömningar åt alla världens kvinnor?

              Särskilt kvinnor i fattiga länder, med noll eller lite utbildning, är särskilt lämpliga att göra denna riskbedömning. Extra mycket om valet handlar om att ha pengar för att försörja sin familj eller låta barnen gå hungriga.
              Ibland undrar jag om vi i Sverige varit så bortskämda med att kunna välja/välja bort allt i livet utan att riskera konsekvenser, så att vi inte längre fattar hur det är att leva i ett land där man kan stå helt utan skyddsnät, med svält, sjukdom och död som alternativ om man inte gör vad som helst gör att överleva? Oftast med mycket begränsad utbildning och information så att göra kvalificerade och insatta val är svårt. Men så tänker jag på att i ett så kallat i-land har Trump valts till president och då fattar man ju hur korkad en stor del av befolkningen måste vara, trots möjligheter till utbildning (börjar ju bli tveksamt vad en utbildning faktiskt ger i USA iofs)

            Men risken för ptsd, problem med bäckenbotten, foglossning etc är väl inte högre om man föder via surrogat? Sedan borde dessa problem tillhöra ovanligheten och de flesta förlossningar borde väl ändå gå bra?

              Det är vanliga komplikationer. Skillnaden är väl att det kan vara värt det för sitt barn men inte för några tusenlappar?

      Enorm okunskap. :/

      Jag tycker att informationen kring komplikationer efter förlossning ökar ständigt – vilket är bra!! Kvinnor behöver bli mer hörda kring detta. Däremot har det fått mig att aldrig vilja föda vaginalt. Vill inte ta ta risken att utsätta min kropp för det jag hör att andra varit med om – och måste leva med. 🙁

      Jag och barnet höll på att dö vid min andra förlossning. Oerhört ovanligt men ingen kompensation i världen hade varit värd att ta den risken för att föda någon annans barn.

    Surrogatbarn är en mycket komplicerad fråga. Det finns t ex pedofiler i USA som köpt barn på det viset (Ekis ekman, källa, googla) mödrarna har få rättigheter (hamnar de t ex i koma under grav är det ”beställaren” som bestämmer vad som ska göras) barnens rättigheter enl barnkonventionen beaktas inte öht, sällan får de ha kontakt med sin surrogatmor etc etc. Jag tycker också det säger en hel del att Bindefeld och hans man ville ha surrogat – de har uppenbarligen inte, som Gardell/Levengood rätt kontakter bland lesbiska för att bilda familj med två kvinnor. G/L bildade familj med folk som har hög kulturell cred. Och, de har en familj om sex personer.
    Bindefeld och maken Sigurdsson är senkapitalistiska tramstyper som köper sig ett barn för de har inte några bättre alternativ. Familj måste fixas, det är inne nu bland gaymän. Som Fredrik Eklund, som visar upp barnen som dockor, med extrema märkeskläder. Accessoarer.

    Tycker det var bra svarat av henne. Vad jag inte gillar med den här ”debatten” runt surrogat är just bristen på debatt. Surrogat förekommer, rika svenskar åker till USA, Indien och före kriget ukraina. Det tjänar inget till att låtsas som att det inte förekommer utan det är ju samtalet som är viktigt- den här typen av väldigt ensidig kritik gör ju bara att samtalet tystnar. (& nej, jag är inte personligen någon förespråkare av surrogat. Samtidigt tror jag inte att det under exakt alla omständigheter är fel)

      Vad är det som måste samtalas och debatteras? Svenskar är ju tvungna att åka utomlands för att få tillgång till surrogat då mes Sverige inte tillåter det.

        Vad är din poäng? Alltså vad är det du vill säga med den kommentaren?

          Men det är ju du som är ute efter debatt och samtal om surrogat, så vad är det du vill ska diskuteras eller är du bara på om att det ska vara helt förbjudet för jag gissar att du inte är öppen för att det skulle tillåtas i Sverige, eller hur?

          Lite som att åka till Amsterdam för att köpa sex. Moraliskt förkastligt och jävligt ofräscht.

        Ingen som tvingar någon. Det är inte en rättighet att få barn.

    Tillägg: Bergfeldt är inte journalist längre. Och det vet hon om. Alldeles för intresserad av att frottera sig ked B-kändisarna

    Jag skulle gärna vara surrogatmamma!
    När jag bodde i USA var vår granne surrogatmamma och har sett det på nära håll då jag umgicks med kvinnan i fråga
    Det är en fråga jag funderat mycket på, speciellt sedan jag själv blev mamma.

    Hoppas det blir lagligt och reglerat i sverige!
    Oavsett kommer jag nog bära ett eller två surrogatbarn under min livstid.

      Ja vill du göra det så… men det är ingen som ska kunna göra marknad av kvinnors kroppar (ja, mer än vad som redan är gjort). Kritiken mot att göra det lagligt och möjligt att betala för (oavsett hur) är att det blir ännu ett sätt att bedriva handel med redan utsatta och fattiga kvinnors kroppar. För du tror väl inte att alla fattiga kvinnor som är surrogat gör det för sin kärlek till rika västerlänningar? Eller har det som något personligt ”val” där man gör det av ren altruism + lite pengar? Man utsätter sig för stora mentala och kroppsliga påfrestningar för att skaffa sig försörjning.

        Vad är det för fel med att fattiga gör det för pengarna. Så länge dom inte är tvingade av nån typ pimp så ser jag inget som helst fel med det.

          För att det inte är ett egentligt val. Det är en konsekvens att fattigdom. Att behöva riskera sin hälsa och t o m liv är inte normalt något som vi i Sverige anser vara ok för att få en inkomst, varför är det ok att en fattig indisk kvinna ska behöva göra det då? Som sagt, vill du föda barn åt nån annan av altruistiska skäl eller för att tjäna lite pengar, go for it, men det är inget som ska göras till en allmän marknadsfråga.

      Ok, jag hör dig. Men, lagstiftningen kan inte utgå från lyckade exempel där allt gått bra. Om det finns risk för människohandel, utnyttjande av socialt- eller ekonomisk utsatta, svårigheter att reglera eller kontrollera att allt sker av egen fri vilja då ska det vara olagligt. Det är otroligt svårt att reglera denna marknad, det är ännu svårare att säkerställa bortom all rimlig tvivel att kvinnan vill göra det i alla fall. Det är likväl omöjligt att garantera att kvinnan och barnet överlever. För mycket står på spel.

      Det är lag på bilbälte för om det går åt helvete går det åt helvete rejält. Lagen betyder inte att du per automagi kommer dö i trafiken om du inte har bilbälte.

    Oavsett åldersgräns kan man väl alltid prata respektfullt när det är barn inblandade? Det känns verkligen inte ok att hänvisa till att det är 13-årsgräns, som att en sjuåring helt säkert inte påverkas av det som skrivs bara för att hen inte har tillgång till instagram? Är det tex åldersgräns även på denna blogg, där diskussionen uppmuntras att fortsätta?

      Vi ska visa respekt efter att hans pappor varit med på tv och pratat om vilka krav de hade när de beställde honom?

        Jo jag tycker att det är viktigt att alltid visa barn respekt, oavsett vilka föräldrar hen råkar ha, eller vad de och andra vuxna i olika sammanhang har valt att göra och inte göra. Ett barn är alltid ett barn, oavsett omständigheter. ?

        (Sen kan jag såklart hålla med om att det är knepigt att uppmaningen kommer från samma person som tyckte det var bra att låta samtalet fortgå som det gjorde i ett TV-program som är tillgängligt för barn)

          Ja, det tycker jag ju självklart också. Det är väl ingen som sagt något ont om barnet? Att han kan ta reda på sina föräldrars resonemang kring hans tillblivelse däremot, det har ju papporna själv sett till så få behöver väl ingen annan då att säga hålla tyst om det?

        Är du seriös? Givetvis ska du det.

        Vad spelar det för roll om han får höra om kraven som ställdes när dom ”beställde” honom? Han är ju här och uppenbarligen var han önskad och är älskad, för dom fick ju vad dom ”beställde”. Det är väl bra om man kan ”beställa” det man vill ha om möjligheten finns? Nä självklart så är inte det okej i mes Sverige. LOL

    Jag skulle vilja påminna om att det stavas surrogat.

    Croneman i DN sammanfattade Bergfeldts dalande stjärna på ett bra sätt.
    https://www.dn.se/kultur/johan-croneman-det-har-ar-for-grunt-for-tunt-for-dumt-svt/

      Artikeln är bakom betalvägg, hau möjlighet att kopiera texten här om OK? ?

        Säsongsavslutningen av SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” med bland andra Micael Bindefeld som gäst innehöll en rad tvivelaktiga inslag. ”Hoppas jag slipper se en fortsättning”, skriver Johan Croneman.

        Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

        Johan Croneman
        Text

        Dela

        Spara
        Det är klart att vi vill ha en svensk talkshow – men behöver vi en som är en kopia på en gammal Allers från 80-talet? Eller kanske rättare: Ett Hänt Extra på bästa sändningstid.

        Carina Bergfeldt gick från hyllad journalist och USA-korre till veckotidningsjournalist och lustigkurre.

        Jag ser säsongsavslutningen av hennes talkshow ”Carina Bergfeldt” – och jag hoppas att jag slipper se en fortsättning.

        Alla gästerna får frågan hur den första dejten var och hur de träffade sin partner. Alla antas givetvis ha en partner, och snart skrattar alla åt varandras ”knasiga” upplevelser och berättelser. Först ut är Tina Nordström, alltid glad, alltid pigg på att marknadsföra sig själv.

        Hur branschens upplägg ser ut med dagens hundratals tv-kockar känner jag inte till, men att det är rätt mjöl i påsen ser man säkert till
        Hon berättar liksom i förbifarten en märklig historia från början av karriären: hennes första succé i SVT ledde till att de stora butikerna fick recepten på hennes mat i förväg, så att när kunderna ville ha Tinas mat så skulle den finnas att köpa.

        Ett synnerligen märkligt upplägg, preskriberat eller inte. Hur branschens upplägg ser ut med dagens hundratals tv-kockar känner jag inte till, men att det är rätt mjöl i påsen ser man säkert till. Och så det syns också. Förr hette det rent mjöl i påsen.

        Ni vet väl förresten att man i alla kända imperier på fall och dynastier i upplösning upphöjer kockarna till samhällets elit. Man ägnar sig oproportionerligt mycket åt just mat och matlagning före undergången, som flyktbeteende. Ett sätt att drömma sig bort från världen när den rämnar i all sin prydno.

        Alla kändisar tycks känna varandra, och gör de inte det så ska det i alla fall se ut som om de gör det
        Molly Hammar berättade om sina grötvanor och Tina och hon skrattade och tog i varandra som gamla väninnor och tokigt blev det. Alla kändisar tycks känna varandra, och gör de inte det så ska det i alla fall se ut som om de gör det. När festarrangören Micael Bindefeld och hans partner Nicklas Sigurdsson klev in i studion tog det inte lång tid innan Carina Bergfeldt glatt berättade att ”jag var ju på er sons sexårsdag”. Här finns inga bindningar att hemlighålla. Helt ogenerat, inga problem för före detta journalisten Carina Bergfeldt.

        Sedan fick Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson berätta om när de lät en surrogatmamma i USA föda deras pojke. Paret Bindefeld och Sigurdsson vittnade om hur de valde ut ett lämpligt ägg, med lämpliga egenskaper, det skojades lite i studion om egenskaper som bollsinne, längd, musikalitet etcetera.

        Micael Bindefeld var noga med att hans barn skulle få en judisk uppväxt, så valet föll på en amerikansk judisk ”flicka” som noga kontrollerades (?!) innan de lät henne bli surrogatmamma till Bindefelds/Sigurdssons befruktade ägg. ”Hon hade alltid velat hjälpa någon barnlös familj och framför allt så hade hon bestämt sig för att hon ville hjälpa två killar”, kunde Micael Bindefeld så vackert berätta.

        ”Vad kostar det?” tänkte jag.

        Carina Bergfeldt kunde ha ställt många frågor om den här typen av handel med ägg och surrogatmammor, de etiska frågorna är otroligt många. Vi fick inte veta någonting alls
        Nja, det hade väl känts alltför taktlöst. Men faktum var att Carina Bergfeldt kunde ha ställt många frågor om den här typen av handel med ägg och surrogatmammor, de etiska frågorna är otroligt många. Vi fick inte veta någonting alls.

        För att toppa upp veckotidningslöpet fick Nicklas Sigurdsson också berätta om sin cancer och sin cancerbehandling. När vi gick på journalisthögskolan lärde vi oss att det kallades ”human touch”, och Carina Bergfeldt älskar human touch. Jodå, det kan verkligen bli bra tv, men att ha det som huvudsaklig arbetsmetod, som talkshowvärd, i SVT? Mycket tveksamt.

        Som tur var behövde inte världsmästarinnan i längd, Ebba Andersson, några särskilda frågor alls, hon klev bara på, satte igång, och var helt på egen hand underhållande, rolig, öppen som en bok. Jag vet inte om jag törs säga att hon är något av ett naturbarn, men chosefri, orädd och originell verkar hon i alla fall vara. Med en underbar vinnarskalle.

        SVT får nog ta sig en funderare på hur deras talkshow-koncept ska se ut i framtiden. Det här är för grunt, för tunt, för ytligt. Och för dumt.

          Nåja programmet var ju inte ägnat att vara ett förhör av papporna.

          Man kan ju skriva till agenda eller andra program med genomlysningar om nya företeelser som är både bra och mindre bra för att spalta upp det här och ha en diskussion med flera röster om detta.

    Vad tror ni Sandra B gjort med tänderna?

      Ja det är onekligen en frågis eftersom hon gjorde en stor grej av det för att sedan absolut vägra svara. Var det tio sprutor hon sa sig fått? ?

      Hon påstod ju att de hade blivit sneda efter graviditeten (men det har de alltid varit). Fast nu har hon ju tagit bort allt hon skrev om 10 sprutor.

        Är Beijer vår nya Book?

      Ja så oklart med alla sprutorna (som sedan raderades i texten)?! Och blod i ansiktet? Hjälp

        Skrev hon att det var blod i ansiktet?

          Haha ja. 🙂 Men man får absolut inte ställa frågor på det.

      Undrar om hon förbereder sina tänder för Align-samarbete.

        Går det ens att rätta till med en sådan skena, när det gått så långt?

          Japp.

    Kanske blir nästa gäst… ”Jag åkte utomlands för att hitta en flicka av rätt härkomst och med rätt egenskaper att köpa sex av” p.s. prostitution är kontroversiellt i Sverige d.s.

    Carin bergfeldt är en av få journalister som är intressanta i Sverige idag. Modig och tuff. Att hon uppmanar folk att tänka på minderåriga små barn då de kommenterar är ansvarsfullt. Surrogatmödraskap är att sälja sin kropp, som också görs på andra sätt. Då kommer inte vissa springande och gapar. Så länge det görs ansvarsfullt är det väl ok. Vi accepterar ju andra former av barnskapande av såna som inte kan få det, av olika skäl, som assisterad befruktning och inseminering.

      Men va? ”Modig och tuff”? Hade hon varit det hade hon väl utmanat Bindefeld och hans man? Nu sitter hon och lattjar sig igenom intervjun och det mest kritiska hon säger är att det är kontroversiellt. Och sedan gällande andra former av barnskapande så är det en HELT annan sak än att låta en annan kvinna utsättas för enormt många risker genom att bära och föda ett barn. Kvinnor i utsatthet tvingas in i surrogatmödraskap och riskerar livet för att priviligierade människor anser sig ha rätt till ett barn.

        Men det skulle ju inte vara ett förhör av papporna. Varför ska just dessa uttala sig om grejen med surrogatmammors vara eller inte vara? De berättade hur det hade gått till för dem och hur de gjorde. Det är vad programmet handlade om.

    Selfie utan smink för att se mer sårbar ut, en massa distraherande snack om att ”alla får tycka olika” och sen avsluta med lite känslomässig utpressning genom att gömma sig bakom ungen.

    Så manipulativt, går nån verkligen ens på det där?

      Hon borde bli en influenser med den taktiken. 🙂

        Hon ÄR väl mer influencer än journalist iallafall, det är en sak som är säker.

          Haha förvisso.

      Hennes väna framtoning är verkligen en enorm bluff.

      Verkligen. Samt nämna deras cancer för att spela lite på att det är synd om dem.

      Carina är verkligen duktig på att vara manipulativ när hon svarar på kritik. Samma sak efter Afghanistandebaclet.

        Håller med, riktigt obehagligt manipulativt.

    Men män kan ju lämna över sin sperma. Det är väl ansvarslöst om något. Två män som skaffar ett barn via surrogatmamma är ju mer ansvarstagande än spermadonatorerna.

    Att kvinnor kan få en stor fördel att bära någons barn kan man bara gratulera dem till. Kanske studier som annars inte funnits en chans till. Men det ska förstås inte vara någon som fångar in kvinnor i indien och har dem i burar medan de föder andras barn för ingen egen vinning.

      Men kommer du med jämförelsen med spermadonatorer igen?

        Jomen jag gör ju tydligen det… är fan inte klokt, hur håller jag på?

        Men det är väl verkligen att utnyttja en kvinna och få biologiska barn helt utan ansvar och inte ett öre kostar de på vare sig på barnet eller mamman. Och hur vet man att det är frivilligt för kvinnan?

          Är du dum på riktigt? Eller låtsas du bara? En sperma- eller äggdonator förpliktigar sig inte att bli föräldrar. Man är donator inget annat. Och vad menar du med att det kanske inte är frivilligt för kvinnan? Man kan liksom bara bli gravid med donerad sperma via insemination eller ivf. Alltså något som är infogats grad en medveten handling. Eller menar du att en man så gärna vill sprida sin säd så han går och donerar på en klinik och sen släpar dit första bästa kvinna och ser till att hon tvångsinsemimeras?

            Donatormannen får ju biologiska barn med den minsta lilla insats som tänkas kan. Att utnyttjar kvinnan som ofrivilligt låter inseminera sig. Hennes kropp kan bli skadat under graviditeten och under förlossningen. Vi vet ju inte om kvinnor gör det här frivilligt med tanke på de risker som finns för henne. Så det borde väl förbjudas? Att utnyttja kvinnor så är grymt. Ocharmigt.

              Öh, que? Hur tänker du nu, om du ens tänker: ”Att utnyttjar kvinnan som ofrivilligt låter inseminera sig”??

            Håller inte med isotta men tycker ditt argument M också haltar. En surrogat är ju inte heller en förälder utan precis som donatorn har den inget ansvar. I vissa fall tar man ju ägg från en annan kvinna och spermier från en man och surrogaten är ’bara’ bäraren.

              Många strävar ju efter det att ägget ska komma från en annan kvinna än den som ska bära barnet. Man vill minska känslorna av anknytning.

              Där utnyttjar ju också äggdonatorn kvinnans kropp.

    SurrO

    Vet inte om detta är nytt eller gammal men jag följer en bagare från enfald. Han heter Mattlard. Han är på besök i Sverige och plötsligt ser jag en bostad jag tycker att jag känner igen som han skriver om i sina stories. Det är alltså en airnb.
    Ser ut som Margaux bostad.
    Någon som har koll? Eller är det gamla nyheter?

      * England
      ** Matt Adlard

      🙂

      Ser ut som hennes bostad jo! Orkar inte kolla SVT dokumentären om henne igen men genom att se på den kan man ju bekräfta om det är samma. Platsen vid bordet där hon satt och pratade i dokun såg nog väldigt lika ut.

      Fast nja, kollade lite snabbt i hennes flöde nu, hennes kök är grått och vardagsrummet ser nog annorlunda ut i hans video!

      Det är inte hennes (numera sålda?) lägenhet. Däremot ser det ut att vara en vindsvåning med flera liknande element och detaljer.

    Har du någongång funderat på att anlita en korrekturläsare? Eller köra igenom dina rubriker och texter genom en stavningskontroll.

      Du menar kurrukturläsare?

    Bindefeld- vilken elitistisk översittare.

    Ursäkt min okunskap men varför är det så okej att kvinnor får ta män sperma och bli gravida men att homosexuella män aldrig ska få möjligheten till barn? Om kvinnan gör det av helt fri vilja till att få hjälpa till så förstår jag inte skillnaden?

      Det är inte jämförbart.

        Hennes fråga är varför det inte är jämförbart. Ditt svar är ett icke svar om du inte kan motivera ditt påstående om att det inte är jämförbart.

          Äpplen och päron.

      Fundera ett varv och läs lite kommentarer så kommer du nog på det. Skillnaden bör vara rätt uppenbar ändå?

      Orättvist-argumentet köper jag inte. Varför ska kvinnor inte få ta anabola när män är starkare biologiskt?

      Nej det borde inte vara tillåtet något av det.

      För att runka i en kopp I några minuter inte är jämförbart med de fysiska och psykiska riskerna en kvinna utsätts för under en graviditet och förlossning. Barnet och mamman knyter an till varandra under graviditeten men en man knyter vad jag vet inte an till sina spermier.

        Det tar bara några minuter. Helt sant, mannen använder kvinnan som en barnproducerare utan att han behöver göra något alls. Han får många barn utan någon direkt ansträngning. Och vem vet om kvinnan verkligen vill??? Tänk om hon inte vil?!?

      Hur kan det vara jämförbart? En kvinna är i behov av spermier som någon kan donera på några minuter. Assisterad befruktning är tillåtet i Sverige för dem som kan nyttja det (dvs dem som har en livmoder) huruvida vi ska tillåta surrogatmödraskap eller om inte är ju en annan diskussion som har noll med ivf/insemination för ensamstående, lesbiska par eller heteropar.
      Hur kan det vara orättvist att vi är biologiskt olika? Då är det ju lika orättvist att män kan får barn i princip hela sina livstid och kvinnor bara tills de är strax över 40.

      Det är inte en mänsklig rättighet att få barn om det ska göras genom att kliva över lik. Och det säger jag som en ofrivilligt barnlös person som gråtit floder över min infertilitet. Men att rika västerlänningar ska kunna betala sig till ett barn genom vilka medel som helst – nej det är inte rätt! Fattiga kvinnor i Östeuropa och Asien är inte till för oss att ”hyra” under 9 månader. Fruktansvärd människosyn att tycka att människohandel är okej bara för att vissa SKA få ett barn…!

    Förvånad över att min kommentar inte godkändes 😀 är det fel att jämföra surrogatmödraskap med andra onaturliga sätt att få barn på, som insemination t.ex.? Tycker Carina Bergfeldt gör helt rätt här och att hon tar ansvar.

      En insemination innebär noll risker för någon annan och ingen annan persons kropp och hälsa utnyttjas.
      Varför skulle det vara onaturligt att få barn via assisterad befruktning? Gäller det heteropar som behöver hjälp av ivf också?

        Men kvinnan här bär ju också någons barn som han inte kommer att ta hand om. Det är ju ett hälsoproblem eller kan vara i alla fall för kvinnan som låter inseminera sig. Är det ens frivilligt?

    carina bergfeldt ser så menlös och typ.. lidande ut alltid. Får bara dåliga vibes av henne

    Det heter surrOgat och inte surrUgat.

      Surrikat?

        ?

    För att det är biologiskt helt olika. En spermadonation är helt ofarlig för donatorn, finns i princip noll risk att du får bestående komplikationer eller dör av en runk. Att som kvinna genomgå en graviditet innebär en risk för bestående komplikationer eller död, det är en helt annan psykisk och fysisk påverkan även om det går bra. Problemet med fri vilja är att även om det finns ett fåtal kvinnor som skulle göra det så är majoriteten av surrogatmödrar det pga ekonomiska skäl, inte för att de vill vara gravida och föda barn åt någon annan.

      Nu finns det ju massor med mer eller mindre riskfyllda saker folk gör mot betalning. Vad är det för skillnad mot just en graviditet?

        Vilka yrken har samma fysiska och psykiska risk menar du?

          Statistiskt sett är ju tex taxichaufför betydligt farligare för din hälsa.

          Polis, väktare, gruvarbetare, byggarbetare, soldat, lagerarbetare, vården och lärare. Många psykiska påfrestningar och även arbetsplatsolyckor.

      Av den anledning ska insemination vara olagligt. Männen använder kvinnornas kroppar för att få barn, lämnar dem med allt arbete själv.

        Hahaha precis som en vanlig graviditet då. Läs på lite så kan du vara med och diskutera sen. Just nu vet du ju inte alls vad du pratar om.

          En surrogatmamma har en vanlig graviditet.

        Men på riktigt? Hur står det till med din intelligensnivå? Jag som valt att skaffa barn på egen hand har kunnat använda mig av spermier som någon valt att donera. Hur är det att ”lämna någon med allt arbete” eller att denna donator utnyttjat min kropp? JAG har valt att skaffa barn, JAG blir gravid och bär och föder barnet. JAG står som vårdnadshavare, inte donatorn. Vart i detta ligger ett utnyttjande?
        Hur kan du inte se skillnaden på att donera spermier i några minuter mot att låta en annan kvinna bära någon annans barn i 9 månader?

          En surrogatmamma gör väl precis just det du skriver. De blir gravida och bär och föder barnet.

          Så då är inte kvinnorna utnyttjade och används av män då. De väljer själva.

            Men snälla! Jag som mamma är inte anlitad av någon, har inte fått betalat och blir ju också mamma till det barn jag bär och föder. En surrogatmamma är en del i en industri som livnär sig på att rika personer hyr en kvinnas kropp i 9 månader för att föda ett barn som är någon annans. Och för det betalas det pengar. Hur tydlig ska jag vara för att du ska fatta skillnaden?

              Det verkar tyvärr hopplöst att försöka förklara.. antingen har hon bestämt sig för att inte förstå eller så saknar hon IQ nog att förstå.

                Hur frustrerad är du då?

                Vad är orsaken att du känner dig så kränkt?

                  Det är provocerande att du kommer med så dåliga argument och nästan låtsas som du inte fattar ? men du har rätt, jag borde göra något vettigare av min tid! Tack för mig!

              Hur kan andra veta att du verkligen gör det frivilligt? Påverkad av media att bli mamma kanske? Ensam mamma är ju ett väldigt populärt program.

                Du ÄR dum i huvudet på riktigt alltså? Lägger ner här för du har verkligen inte förmåga att förstå ens de enklaste saker.

    Lite ot. apropå surrogat, är det nån som vet hur det gick med det där svenska paret som åkte ner till Kiev i Ukraina precis när kriget bröt ut förra året, dom skulle dit och hämta sitt barn som skulle födas via surrogat? Surrogaten åkte in på sjukhus och paret fick åka och gömma siig nånstans.

      Åh den vidriga snyfthistorien var ju också ett kapitel för sig…

        Javisst var det vidrigt att de betalade en fattig kvinna att bära deras barn men faktum kvarstår att det är lagligt där och deras biologiska barn hamnade mitt i ett krig. Så jag förstår det horribla i situationen.

    Håller med om att det är riktigt sjukt att en surrogatmamma ska hjälpa två bögar att få barn.

      Varför är det sjukt?

    Känsligt ämne? Det är för fan olagligt.

      Nej det är inte olagligt. Du kan inte göra det i Sverige men går utmärkt göra det helt lagligt i en mängd andra länder.

        Ja för vad är alternativet?! Att svenska staten skulle omhänderta barnet och skicka tillbaks det till typ Indien?

      En väldigt oproffsig förminskning av komplexiteten i frågan att bara kalla det för ett ”känsligt ämne”. Än mer oproffsigt att, såhär i efterhand, hålla fast vid att det räcker så. Kan hon verkligen inte förstå vad folk menar, och erkänna att det inte var hennes mest stolta journalistiska stund?

      Det är inte alls olagligt. Det är bara att kvinnan som föder barnet blir mamma och personerna som har ”beställt” inte har någon rätt att i domstol kräva barnet. Men det finns inget brott som är typ olaglig graviditet…

        Man kan upprätta en överenskommelse om adoption? Vet inte hur det funkar.

    Vad gör en sjuårig pojke på Instagram? Vilken töntig jävla kommentar, cry me a river. Hon försöker ju bara ducka kritiken.

    Urkasst.

      Varför ska hon kritiseras öht?

        För att hon gjorde ett uselt jobb som journalist med skattemedel som lön.

    Många här trycker hårt på att Bindefeldt o hans partner är homosexuella. Men alltså Nicole Kidman har två barn födda av surrogatmamma o Jessica Parker har tvillingar födda av surrogatmamma o flera andra. I USA är detta ganska etablerat.

      Jag tror inte så många tycker att det spelar någon roll vilka kön paret har? Spelar ingen roll om det är ett homosexuellt eller heterosexuellt par, problematiken är densamma! Skillnaden är väl att vissa försvarar homosexuellas användande av surrogat för att ”annars kan de inte få barn och då är det orättvist”.

      Korruption är också ganska etablerat i usa. Betyder inte att det är rätt och att det borde normaliseras!

      I USA är det ganska etablerat att ta aborträtten ifrån kvinnor. Gillar du den riktningen också?

      Precis lika hemskt i dessa fall. Barn är inga varor punkt slut.

    Min irritation riktar sig inte mot Carina. Det är ett underhållningsprogram där man nuddar vid obehagliga saker samtidigt som man i nästa stund skrattar åt någon som pratar om sina toalettvanor. Det är programmets upplägg. Jag tycker det var bra att gästerna var där och så obehindrat och oförstående berättade om surrogatmödraskap. Det öppnar upp för en viktig debatt. Sen kan jag ju tycka att det är skrämmande hur totalt onyanserade, inskränkta och egoistiska paret verkar vara kring frågan.

    ”Vi har valt att inte göra vårt privatliv offentligt” säger Sigurdsson, för att i nästa andetag prata om sonen de fått genom surrogat. Den integriteten försvann så fort ni kom in i studion.

      ”Inte göra vårt privatliv offentligt”?????? Allt Bindefeld gör är att dokumentera varenda steg hans son gör. Allt från bubbelbad, fotboll, baka, födelsedagskalas, skola JA ALLT??? Vad är det för fel på deras världsuppfattning?????

        Skrattretande i sin dubbelmoral.

    OT: Men jag längtar till den dagen Bindefelds luftslott av perfektion rämnar och det kommer ut vilket jäkla svin han är och har varit mot unga pojkar. Konstanta sexuella trakasserier och me too händelser finns i säkert över hundratal. När ska unga pojkar/män våga stå upp för hans grisiga beteende?

      Kan jag absolut tänka mig.

    Tycker att Carina skötte det alldeles utmärkt, finns ingen anledning till att ifrågasätta surrogatmödrar… tvärtom, det borde även vara lagligt i Sverige, då med förutsättningen att som i andra lagliga hjälpmedel att få ett Barn, att Barnet får reda på vid 18 års ålder, vem som burit Henne/Han …. <3

      Det är ingen som ifrågasätter surrogatmödrarna, utan de som utnyttjar dem. Man ifrågasätter också hur bindan med snubbe lämnar ut privat information om sonen, som hur de designade honom och hade raskrav på modern(som de förminskande kallade för flicka och magmamma).

        Det vilar något oheligt över det, I brist på ett annat ord.

      Alla har rätt till barn då? Men barnet som knutit an till surrogaten det har inga rättigheter? Finns massor med studier som visar att barn som slits från sina mödrar vid födseln får men av det. Vem tänker på barnen i dessa situationer?

        Eller i dessa fall då, inte mödrar utan kvinnan som burit på barnet (vars barn I 9 månader har delat omlopp, hört hennes röst och hennes hjärtslag osv.)

    CB:s talkshow är ju inget djuplodande samhällsprogram och det är där problematiken börjar, det skulle bli märkligt om hon ställde väldigt kritiska frågor (för det gjorde hon INTE, jag har lyssnat igenom allt noga och det är tamt intill löjets gräns). I det läget borde hon akta sig för att bolla så pass känsliga ämnen eftersom konflikten annars snart är ett faktum och har hon något mellan öronen lär hon sig av det här i stället – och håller programmet på den nivå det hör hemma.

    Kvinnor får ju barn med hjälp av en surrogatmamma ibland. Ibland donerar en kvinna ett ägg som en annan kvinna får bli gravid med och barnet är deras barn.

    Det finns många aspekter på detta. Att se det som att män är fruktansvärda mot kvinnor är att inte se det hela från flera olika håll.

      Oavsett vem som gör det så är man lika hemsk, har du helt missat debatten? Kim K och Paris hilton är lika kritiserade.

    Carina kanske kunde bjuda in någon som varit till Amsterdam och rökt på massor för att berätta om sina erfarenheter och sin resa mot högre höjder? Eller någon som varit och köpt sex där det är lagligt, kanske en incel som äntligen fått förlora oskulden? Människohandel verkar ju trots allt vara något hon vill vara med och normalisera så varför inte annat också?

    Sa dom något om kvinnan?
    Var hon från ett fattigt förhållande?
    Tvingad av någon?

    Jag menar jag har en väninna svensk, i Sverige som gärna ställt upp gratis att vara surrogatmamma åt tex en vän.

    Så allt handlar ju om vem kvinnan är, alltså varför hon varit surrogatmamma?
    Hon ville kanske till 100% och såg också chansen att tjäna på det?

    Jag vet inget så därför frågar jag. Såg inte programmet.

    När man adopterar ett barn, hur vet man att föräldrarna inte är tvingade av en kriminell organisation men har lurat en bra organisation i Sverige? Hur vet man att de föräldrarna inte säljer sitt barn för adoption för att tjäna pengar och överleva?

    Så om någon pratar om att de adopterat i tv så får man anmäla det programmet med?

      Ja, det får du. Det står dig fritt att anmäla, vi behöver inte komma överens om det innan. Men adoptioner har ju diskuterats flitigt det senaste året, hur man inte kan veta till 100 % säkerhet att barnet inte har föräldrar som ville behålla barnet. Att det inte är människohandel.

      Bara för att din väninna vill göra det betyder inte att det ska vara lagligt.

        suck
        så fort någon frågar något så tror folk direkt att man är i motståndarlaget.
        Självklart ska inget vara lagligt bara för att ngn skulle kunna tänka sig att göra det frivilligt
        Frågade för att få olika vinklar av det….

        Ha en bra dag

    Fler heterosexuella än homosexuella använder surrogat, det är rätt tydligt varför det här blivit en grej. Böghatet sitter fortfarande djupt hos de flesta. Surrogat är vidrigt men varför hoppade ingen på det heteropar som fick extremt mycket uppmärksamhet i media när kriget bröt ut för att ”deras barn” var fast i Kiev?
    Att de specificerade judisk mor i sammanhanget är inte konstigt: Micael är jude, bor i Israel och judendom är en matriliniell religion, alltså att det judiska förs vidare via modern. De besparar honom en senare konverteringsprocess och en bom i sitt liv på det sättet.

      Håller med dig där. Par kommer första, sen lesbiska och allra sist en bra bit senare kommer bögars sätt att få barn via surrogatmamma att vara acceptabla.

      Sen tror jag att i viss mån kan det kvinnliga kollektivet känna sig obekväma med att män kan skaffa barn på egen hand (utan kvinnan de har ett förhållande med). Det minskar kvinnans möjligheter att få en man att acceptera hennes åsikter om och när man ska (försöka) få barn.

      För här kommer också in att det kan vara liite okej om surrogatmamman gör det gratis, men om hon får betalt för då kan det öka antalet kvinnor som vill vara surrogat. Och om det blir många kvinnor tillgängliga så kan en man säga jag vill ha barn nu, jag är 42 och vill inte vänta längre. Så om inte det funkar för dig så kommer jag att (försöka) skaffa ett barn på egen hand med en surrogatmamma.

      Därav en hel del upprörda känslor.

        Oh. My. Lord. Detta är det dummaste jag har läst i denna diskussion. Män ich homopar får gärna skaffa barn! Dock kan man inte bortse från människohandel när det kommer till surrogstskap och adoption så det är ju i dagsläget ett moment 22 fram till dess att man helt kan labbodla fram barn. Det är lika fruktansvärt när heteropar nyttjar människohandel som när gaypar gör det, men fortsätt för all del med dina konspirationer ?

          Men vi kan inte bortse från att det handlar om människohandel när det gäller kläder och skor heller och elektronik. Vi köper smink och krämer som testas på djur. Vi köper mediciner som testas på djur och även på människor i fattiga länder.

          Men det har ju inte så mycket att göra med det jag skriver att kvinnor kan i viss mån känna det som ett hot att män på egen hand kan skaffa barn. Andy Cohen och Andersson Cooper är två män som gjort det ensamma trots att de är homosexuella. Och sprider det sig så kan inte kvinnor fortsätta att säga att vi skaffar barn när jag säger till. Om det är viktigt för honom så lämnar han och skaffar barn på egen hand.

          Det är jämställdhet.

            Whataboutism i sina bästa dagar. Nu handlar detta om surrogatmödraskap inte om barnarbete eller dåliga arbetsvillkor, men visst, det är lika hemskt och därför köper jag secondhand.

            Du sitter och killgissar fram teorier om varför kvinnor ogillar surrogatmödraskap när du har ett helt kommentarsfält som talar om varför. Jag hoppas att du är ett troll, om inte, ta till dig det folk skriver och sluta vara så trångsynt.

              Det är ju just det som vi har diskuterat fram och tillbaka om arbetsvillkoren för surrogatmödrar.

    Helt makalöst avsnitt. Och hennes lama svar att man ska akta vad man skriver för att ett barn kan läsa?!? Han är inte problemet. Det är den oerhört märkliga situationen med fem vuxna som finnas åt ett designerbarn. Och så lägligt med reklam för festfixarens nya bok. Och sen I Ica-tidningen en författarintervju och CBs kommande bok!? Vad fan händer, är det bara inbördesbeundranklubben som får promota sig och jobba på SVT/synas överallt på skattebetalarnas pengar? Inte ICA då men wtf! De har regler för detta, karens. man blir galen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.