Elin Kjos har somnat in

Det är med oerhört tungt hjärta vi skriver detta från Elins Instagram?

Igår kväll somnade vår älskade Elin in till tonerna av Eva Cassidy. Sjukdomen eskalerade snabbt i slutskedet och kroppen orkade inte mer. Som hon tagit sig an denna utmaning. Med mod, styrka och kärlek till livet och de runtomkring henne. Du är enastående vår älskade Elin?

De sista dygnen gick lugnt till och hon var hållen av familjen. Vi älskar henne evinnerligt och saknaden är bottenlös.

Jag vet att ni nu är många som sörjer med oss och låt oss göra det tillsammans här ❤️ Vi ber er samtidigt att låta oss sörja i lugn och ro.

Till sist ber vi er att göra precis som Elin gjorde varje dag: Leva! Här och nu. Vänta inte en sekund till.

Kärlek och mod,
Elins familj

Träningsprofilen Elin Kjos, 35, är död, skriver hennes anhöriga på Instagram.
Hon blev 35 år gammal.

All kärlek och styrka till hennes nära och kära.❤️

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kärlek o mod, vila i fred.❤️?️

    Så hemskt. Känns väldigt sorgligt. Började gråta när jag såg det. Döden är så märklig och definitiv. All kärlek till familjen ❤️

    Vila i frid. ?

    Tänk vilken skillnad Elin har gjort för så många! Hon har verkligen bidragit positivt till så mångas hälsa, tankesätt och välmående. Hennes tankesätt har verkligen inspirerat mig. När jag känner mig oinspirerad har jag tänkt på Elin och kommer fortsätta göra det. Tack Elin, vila i frid! <3

    Mina tankar går till familjen, som lämnas med ett stort tomrum.
    Tänker också på Elin själv, allt hon går miste om och hur sorgligt det är när en ung människa rycks bort och inte får leva sitt liv.

    Fan vad det känns även om jag inte kände Elin. Det känns i hjärtat. Så orättvist och förfärligt, samtidigt som jag unnar henne ro och vila. Flyg högt Elin ?

    Så svårt att ta in. Följt henne och lyssnat på podden. Trots att jag inte kände Elin så gör detta ont att läsa. Vila i frid.

    Tack Elin för så mycket visdom och kloka insikter du givit. Du har lärt många, också mig, mer om livets skönhet och skörhet. Vila i frid ❤️

    Gråter och gråter. Det gör så ont. Kommer bli tomt utan hennes glada uppdateringar. Och herregud vad det måste vara tungt för familjen nu och en lång tid framöver. Fyfan.

    Neeej, fina Elin, jag kommer att sakna hennes leende och wisa ord. ??? Vila i frid, Elin.

    Vila i frid ❤️‍?

    Vila i frid, Elin.
    Hennes mod och styrka har inspirerat många inklusive mig, hon gjorde världen till en bättre plats.

    Tårar i ögonen och klump i hjärtat. Vila i frid ?️

    Fina Elin!

    Har tänkt väldigt mycket på henne de senaste dagarna och önskat att hon haft det så behagligt man kan.

    Tack Elin för all visdom du gett. Att din röst finns kvar här på jorden och kan fortsätta skänka positivitet är en vinst för oss alla.

    Nu hoppas jag att du någonstans i universum fått en ny röst och en frisk kropp och kan fortsätta sprida tacksamhet och positivitet.

    All kärlek till Elin, hennes familj och vänner ❤️

    Vila i frid ?️

    Så fruktansvärt sorgligt. ? Har känt sån oro senaste dygnen när ingen av systrarna uppdaterat sina sociala medier. Bara för en vecka sen satt Elin i podden och sa att hon hoppades att de skulle fortsätta podda länge till, och idag finns hon inte mer. ? Så grymt och orättvist livet är ibland.

    Men nej…… ????

    Hon har inspirerat så oerhört många och kommer att fortsätta göra det. Finaste Elin ❤️ KÄRLEK OCH MOD!

      ??️

    Jag är så ledsen över det här. Ville verkligen att hon skulle överleva. Att hon skulle få uppleva vad livet har att erbjuda. Har följt hennes resa sedan starten och känner mig förkrossad. Vila i frid älskade Elin. Alla tankar till familjen ❤️❤️

      Nähä? Kunde jag verkligen inte räkna ut.

        Vad menade du då med ”ville verkligen att hon skulle överleva”? Kanske ska formulera dig bättre då 🙂

          Men E bara lägg av eller lämna detta forum. Nu har du skrivit flertalet ifrågasättande kommentarer. Den som inte visar respekt är du. Låt folk uttrycka sin sorg och deltagande och häng inte upp dig på ordet ”död”. Det om något är opassande just nu.

          Kärlek och tankar till Elins familj! ❤️

            Håller med dig M <3

          Kan du inte bara försvinna härifrån? Sluta bete dig odrägligt. Jag ville att hon skulle överleva! Att hon skulle få leva ett fint liv och inte dö i cancer!

      Det är så att vissa cancerfall som diagnosticerades för 20-30 år sedan med dödlig utgång, idag faktiskt kan botas och patienterna friskförklaras. Nya behandlingar innebär att fler räddas och förhoppningen är att det fortsätter så och kanske kan även den sorts lungcancer som Elin hade i framtiden botas. Elin var med i läkemedelsstudier och jag tror alla med ett hjärta hoppades att just det skulle rädda henne. <3

        Ja hon gjorde ju verkligen allt hon kunde och lite till…

    Vad stod det innan?

      ”Elin Kjos är död”

        Varför behövde det ändras? Så står det ju på de stora dagstidningarnas rubriker just nu. Omskrivningar om döden är inte nödvändiga.

          Tycker man kan visa lite respekt.. För mig blev det en chock att ramla in och mötas direkt av den rubriken.

            E, du verkar jättekonstig. Vadå visa respekt? Död betyder död, alla skriver så. Bara för att du är lättstött kan väl inte orden anpassas efter dig.

              Men snälla, varför så hård ton mot ”E”?Kan du inte härja i ett annat kommentarsfält istället. Är ganska opassande att hålla på här. Döden är svår och jobbig för många. Visa respekt.

            Håller med dig E.

            Fast det blir ju inte mindre sant för att man använder mildare ord. All död är obegripligt och en chock att ta in och jag tror på rikitgt att man gör sig en björntjänst när man försöker försköna verkligheten genom att inte använda ett sant språk.

              Ord har en stor effekt och kan vara väldigt laddade, därav är ordvalet väldigt viktigt, särskilt i svåra sammanhang. Reagerade också på ordvalet.

                I sammanhang som är extra svåra är det väldigt viktigt att använda korrekta ord. Kan förstå att familjen inte riktigt är där ännu, men när en nyhet ska förmedlas så kan man säga som det är.

                Förresten ska man aldrig använda bildspråk om döden i närheten av barn, aldrig säga att någon har ”somnat in” eller ”gått bort” för de kommer att tolka det som något helt annat.

                  Ja, ”gått bort” berättade mamma att hon satt och tittade i fönstret när hennes farfar dog, hon väntade på att han skulle komma tillbaka eftersom han ju hade ”gått” bort..

                  Och angående ”somna in” så vet jag så många vuxna som säger t.ex ”nu har barnen somnat in”, när de har somnat för natten. För mig har ”somna in” alltid varit=dör, men kan det betyda att man somnar för natten också?

                  Nu hoppas vi att inga barn hänger här inne, även om det kan verka så ibland här i kommentarsfältet.

                    Nej det tror såklart ingen. Men det verkar som att många själva har barn, så en helt irrelevant kommentar var det väl ändå inte.

                    Att folk har barn är helt irrelevant. Hur man uttrycker sig till vuxna anhöriga och barn är helt olika. Nu är det vuxna anhöriga som använt uttrycket ”somnat in”. Att då andra ska envisas med att säga ”dött” eller blandar in barn i det hela, i denna situation, övergår mitt förstånd. Fyfan vad sjuka, respektlösa människor som hänger här inne. Skäms på er ?.

                    Vila i frid vackra Elin

            Att döden kommer ibland oväntat ibland mera väntat får vi leva med och allt kan inte lindas in i bomull.

              Allt lindas inte in i bomull för att man uttrycker sig respektfullt. Allt är inte svart eller vitt, tänka sig.

              Du verkar helt sjuk och empatilös. Oj, kunde inte linda in det i bomull.

    Vilken rubrik?

    Jag har följt Elin under så många år. Först på hennes blogg och sedan instagram. Jag kände henne inte personligen men det här gjorde ont att läsa. Vila i frid!?

    Sov gott modiga fina Elin ❤️

    Det står Elin är död på de stora tidningarna också!
    Konstigt att du valde att analysera rubriken innan du tänkte på Elin.

      Tycker man kan visa respekt till Elin och hennes anhöriga. Därav min kommentar.

        Va?? Hon ÄR ju död. Även om ”somna in” är ett mer avdramatiserat uttryck så är det inte respektlöst på något vis att skriva död.

          Är du helt empatilös? Förlåt, men skärp dig nu. Håll på i ett annat kommentarsfält.

          Det passar inte så bra att diskutera detta just här och nu! Visa respekt!

            Det va ju dock inte Anonym som startade diskussionen utan den som tyckte att man inte får skriva att någon är död.

        Precis! När familjen själv skriver att hon somnat in kan man respektera det.

          Precis!

        Du är väl ingen anhörig.

        Jobbar inom nyheter. Anledningen att alla skriver ”död” och inte använder en omskrivning är utav respekt för personen och dess familj, att säga som det är. Att avdramatisera döden gör inte personen mer levande.

          Att ”säga som det är” gör inte döden trevligare eller personen mer levande heller. Tycker att det är djupt respektlöst att skriva ”Elin kjos är död” när hennes anhöriga valt att skriva att hon somnat in. Förmodligen för att det känns hårt och svårt med ordet ”död”. Så om du jobbar inom nyheter kanske det kan vara något att fundera på? Respekt för de kvarlevande.

    Och ändå dryga sig folk här om henne i andra kommentarsfält, det var hennes sista tid i livet och hon kämpade in i det Sista

    Ingen dag är garanterad för någon dock. Bara för man inte är sjuk så är inte en ny dag garanterad så ta vara på det ni gillar ❤️

    Vila i frid ?

    Att man kan sitta och gråta på lunchen över en person kan aldrig har träffat ?

    Hjärtat går i tusen bitar när jag tänker på smärtan hennes tvillingsyster måste uppleva just nu ? och givetvis resten av familjen.

      Samma här ??????

      Samma här, hennes livsöde har verkligen berört på djupet. Elin lämnar ett enormt tomrum efter sig. All kärlek till hennes familj nu. <3

      Samma här. Var tvungen att gå ifrån. Känner inte Elin men har följt henne så länge och hon har verkligen gjort avtryck i mitt hjärta. ❤️?️
      Fina älskade Elin, må du vila i frid. All min kärlek och kraft till din familj. ❤️

    Så oerhört sorgligt. Vila i frid.

    Aldrig tidigare har jag önskat så mycket att vi lever vidare någonstans i en ännu bättre värld där cancer och död inte finns och där vi möts av kärlek i evighet.

    Vila i frid Elin och kärlek och styrka till dina nära och kära.

    Det är väl knappast några barn som är här inne och läser?

      Nej men säkert många föräldrar som använder de begreppen.

    är det läge att vara en besserwisser just NU?

      Pris till vidrigaste kommentarsfält går till….

    Ja men nu är den här bloggens målgrupp inte barn, vi förstår att somna in betyder död i den här kontexten så det känns lite oviktigt att märka ord och diskutera kring det nu.

    Nu är det väl förhoppningsvis inga barn som läser den här bloggen.. Vuxna förstår nog även om man väljer att skriva ”somnat in” istället för ”dött”. Avlidit kan man också säga. Dött låter så brutalt och hårt. Döden är en jobbig sak för många, därför kan det kännas bättre att använda andra ord.

    Är du ett barn? Blir du förvirrad?
    Elins familj har valt att använda begreppet ”somna in”. Att säga ”har dött”, precis när någon gjort det, kan upplevas hårt av dom anhöriga.
    Visa lite jävla respekt nu och SKÄRP till dig. Och ni andra som envisas med att säga ”dött”. Gör det om era anhöriga avlider då, men visa respekt. Att det ska vara så jävla svårt.

      Men folk här inne är väl inte anhöriga? Tycker du att rubriken hos Expressen också är respektlös?

        Hur vet du det?
        Oavsett så använder man, av respekt, det uttryck som de anhöriga valt att använda.
        Trodde det var vanligt folkvett, men tydligen inte. Skämskudde.

          Fast nej det brukar man inte. Som sagt, då får du säga till Expressen också att göra om sin rubrik. Tror att det är mer troligt att de anhöriga går in där än här.

            Men snälla lilla människa. Jag ska absolut ”säga till” expressen ??‍♀️.
            Nu sitter jag och läser här inne. Då säger jag till här. Förstår du?

              Och du pratar om att vara respektlös… Ok vi avslutar här det ger inget.

                Kommer inte prata respektfullt till människor som beter sig så vidrigt när en annan person just somnat in.
                Funkar inte riktigt så.
                Tack och hej.

    Då får man prata och lära sina barn om begrepp och hur livet och döden fungerar. Att somna in tycker jag är ett fin begrepp som känns värdigt för personen på något sätt.

      Fast jag tror faktiskt att många vuxna använder omskrivningar för döden inför barnen och det blir inte alls bra. Använder man de orden själv så gör man nog det inför/med barnen också. Och varför ska vi vara rädda för att säga att någon är död, jag förstår inte det. Det är svårt att begripa dödens verklighet, men det kan faktiskt underlätta den förståelsen om man använder rätt språk.

        Det. Passar. Sig. Inte. Just. Här.
        Skriv en debattartikel. Du skämmer ut dig.

        Jag höll min mamma i handen som barn när hon dog. Jag var liten men jag förstod. Det klart man kan säga att någon är död för det är ju personen. Men det handlar väl om respekt för personen där och då att de har somnat in för evigt. Det låter fint och respektfullt.

    Så himla sorgligt ???. Gillade Elin så mycket ☀️

    Världen blev just fattigare?

    Det är så ironiskt att folk använder ursäkten ”döden kommer utan förvarning”, och att man inte ska linda in saker i bomull.
    Är det DIN anhöriga nu här som avlidit? Som det står om i tidningarna? Förmodligen inte.
    Hennes familj har vetat om en längre tid att hon inte har obegränsat med dagar kvar.
    Oavsett, så kan man känna av läget. Om en anhörig har skrivit ”somnat in”. För att det känns som bäst uttryck för denne att använda, så kan man själv även göra det också. Av respekt. Det handlar inte om att man är rädd för döden. Det handlar inte om att man vill linda in allt i bomull. Det handlar. Bara. Om. Respekt.
    Något otroligt många i detta kommentarsfält verkar ha orimligt svårt för.

    Så orättvist. Så sorgligt. Så .. meningslöst? Kan få en hopplös känsla av döden ibland. Den bara tar. Visar ingen nåd. Döden är grym.

    Vad sorgligt, varje dag är verkligen en gåva. ?♥️

    Vila i frid!

    så ledsamt. tänkte så mkt på henne måndag o tisdag och kände på mig … <3<3<3

    Oj, vad chockad jag blev ?
    Även om jag visste hon var sjuk blev det ändå bara så oväntat.
    Vila I frid!

    Vilken kämpe! Vila i frid fina du ♥️?️

    Jag trodde faktiskt inte man kunde sörja någon man aldrig träffat men Elin känner jag sorg över. Den synen på livets vara och icke-vara har lämnat ett enormt intryck på mig och jag har svårt att förstå att hon inte finns kvar här mer. Att hon inte kommer dyka upp på instagram eller så längre. Jättekonstigt och tungt faktiskt. Alla tankar går till de anhöriga.

    Sorgligt, hon var verkligen en kämpe som har inspirerat många. Hoppas jag kan ha lite av hennes attityd om jag skulle bli allvarligt sjuk.

    Sorgligt. Vila i frid Elin.

    Så ofattligt trist när människor lämnar jorden för tidigt?? Följde inte Elin men av det lilla jag läst så har jag förstått att hon betytt mycket för många och varit en stor inspiration?

    Kom och tänka på en dikt:
    Do not stand at my grave and weep
    I am not there. I do not sleep.
    I am a thousand winds that blow.
    I am the diamond glints on snow.
    I am the sunlight on ripened grain.
    I am the gentle autumn rain.
    When you awaken in the morning’s hush
    I am the swift uplifting rush
    Of quiet birds in circled flight.
    I am the soft stars that shine at night.
    Do not stand at my grave and cry;
    I am not there. I did not die.
    ???

    Så otroligt sorgligt. Hon var en så himla stark förebild och jag hoppades in i det sista att hon skulle kunna klara det. All styrka till familjen ❤️❤️❤️❤️❤️

    Så otroligt sorgliga nyheter. Mina tankar går till hennes nära och kära.

    Tack för allt Elin, vi kommer aldrig att glömma dig! ❤

    Vila i frid och styrka till familjen i denna mardröm ❤️❤️❤️

    Så oerhört sorgligt och orättvist.
    Hoppas att hennes familj har stöd utifrån som kan lyfta dem.
    Det är tufft att mista en älskad person.

    ❤️❤️❤️

    Varför kan jag endast läsa 43 av de 97 kommentarerna?

      Spårade ur bland kommentarerna förut.

        Vad hände?

    Det var ju bara en tidsfråga och Elin fick faktiskt leva i flera år längre än vad man trodde från början. Även jag har följt henne på Instagram och de sista veckorna förstod jag att det inte var långt kvar, precis som de själva skriver så orkar kroppen helt enkelt inte till slut. Det blir för mycket, cancern hade ju redan spridit sig till skelettet och kanske då även till övriga vitala organ, även om hon aldrig berättade det.

    Det är klart att det är fruktansvärt sorgligt när en så ung människa dör. Men det som gör mig mest upprörd är att vården ju faktiskt missade sjukdomen flera år innan den sen upptäcktes, så att tumören då redan var mycket stor och jag förutsätter att Elins anhöriga i alla fall nu tar det vidare.

    Det här att Elin skrev så mycket om att leva varje dag, att hon försökte fokusera på nuet, tyckte jag var så klokt. Självklart förstod hon att hon skulle dö och de här kommentarerna som alltid kommer när någon skriver om svår sjukdom – ”Du klarar det här!, ”Kämpa!” – tog hon säkert mest som ett allmänt stöd men hon levde fullt ut tills det inte gick längre och det är något vi som har hälsan kvar borde tänka mer på. Jag satte mig själv en gång och räknade på hur mycket tid jag hade lagt under en vecka på det som i slutänden är rena skitsaker – blivit irriterad på min man, arg över en fläck på en blus, sur för att bussen inte kom i tid… – och visst, vardagen och vardagliga känslor är också en del av livet. Men när allt kommer omkring hade jag ju bara kunnat ta lätt på att mannen glömt att köpa det där jag bett honom om, bytt blus och läst en bok medan jag väntade på bussen. Och det här är vad jag tar med mig från Elin – att leva varje dag och ägna sig åt viktiga saker.

    Och en av de absolut viktigaste sakerna i livet är ju våra sociala kontakter, särskilt med de som står oss särskilt nära. Elin, hon lider inte mer nu, hon är borta, hon vet ingenting. Men de som är kvar går igenom ett helvete och det är de jag framför allt tycker så oerhört synd om just nu. De måste vara helt slut efter den här långa tiden och jag hoppas att de tar hand om varandra så bra det bara går.

      Missade de verkligen hennes cancer? Det kan jag inte läsa mig till. Det står att hon gick till sjukvården först efter ett år med slemhosta. Ett år är en lång tid! Fattar inte varför det dröjde så att be om hjälp.

        Elin var hos läkaren för något annat flera år tidigare, där någon inom vården upptäckt något i lungorna som ”borde kollas upp”, som någon skrivit i hennes journal. Det var bara det att ingen vårdpersonal någonsin kollade upp detta. Har för mig att Elin själv berättat att hon troligtvis inte fått cancern, om denna kontroll gjorts och man tagit hand om det man såg då.. men är inte helt säker. Tror hon berättar mer om just detta när hon var med i Söndagsintervjun om du vill lyssna. Vila i frid Elin! <3

        Om jag inte minns fel så hade Elin varit i kontakt med sjukvården flera år innan sin cancerdiagnos, fast då av en helt annan anledning. Elin genomförde en röntgen (tror jag) och då upptäcktes någon form av förändring/avvikande på lungan. Det stod i journalen att detta skulle följas upp men det blev aldrig så. Ingen följde upp det. Om detta var cancer eller ej, det vet man såklart ju inte men jag antar att det är de som Eva syftar på.

    Nej, det är inte ett dugg märkligt. Människor i svår chock och sorg kan reagera på så otroligt många sätt. En del börjar gråta direkt. Andra blir praktiskt fokuserade och kan då uppfattas som känslokalla fastän de lider precis lika mycket som andra. Det förekommer till och med att de blir upprymda, lättade och glada över att en lång sjukdomstid är över, något som kan få omgivningen att reagera med nästan avsky. Men den som förstår och kan vet att ingen reaktion är ”märklig” i en sån här situation. Det handlar bara om att hjärnan kan ta lite tid på sig för att hinna ta in det ofattbara och att vi alla hanterar livet lite olika, beroende på vår personlighet.

    Jag vill skriva till dig:

    VAD, exakt vad, ger dig rätten att sitta och tro och tänka och spekulera kring vad Elins syster känner? Du har inte en aning om vad hon känner, det ligger ljusår från dig att ens komma i närheten av vad hon går igenom just nu.

    Visa respekt och om du inte kan göra det – var tyst.

      Förlorade en nära anhörig för nästan två mån sedan. Jag ville hantera alla bilder som hade med honom, alla hans saker, tom frimärken. Lyssnade på hans favorit musik, åt mat som han gillade. Sorgen har varit grym och de här sakerna har varit ett sätt att hålla honom kvar och nära.

    ❤️

    Ja det är bara du.

    Känner precis samma som du❤️

      Oj det skulle va svar på en annan kommentar. Vila i frid älskade kloka Elin. Så saknad alla redan❤️

    Såg det här på en app på jobbet förut. Kom helt av mig och frös till. Har aldrig blivit så ledsen över att en person som jag inte ens känner dör. Så himla ofattbart att hon nu är helt borta från jorden. Jag hoppas att himlen finns och att hon nu finns där, utan smärta, att hon får träna, röra sig fritt, skratta och njuta av sin morgongröt ❤️

    Kan det bli mer levande än att sprida ut sin själ på det vackraste av alla sätt? Elin sätt att se saker går att applicera på massa olika former av utmaningar i livet. Andas, se till att skapa en god inre magkänsla här och nu. Ta sedan för dig av livet.

    När det bär emot gör just det. Andas, fokusera tankar så du skapar en god inre känsla och ta sedan för dig i livet. Känns det svårt så tänk att hon står framför dig med sitt genomträngande leende och harmoni. Testa igen. Ganska omöjligt att inte dras med?.

    Varför skriver du Camilla av exakt samma text som står i den bifogade printen man kan läsa? Ok om den var svår att tyda men det är den inte. Har alltid undrat detta. Tacksam för svar.

      Det är för personer som använder syntolkning.

    Vila i frid fina Elin! ❤️

    Vad sorgligt. Har också tittat efter uppdateringar o misstänkt att Elin var på väg att dö. Så fruktansvärt tråkigt och alldeles för tidigt. Hon har dock gjort ett stort intryck hos många, tänker jag. Inte alla som inspirerat som hon har gjort!
    Som vårdperson blir jag lite ledsen av att höra att ”vården missat cancern”. Ibland är det förstås så att vården agerat nonchalant, men oftast är det inte så. ❤❤❤

    Tänkte på Kristian Gidlund i dagarna och igen nu med Elin, de lät oss vara med och det är väldigt fint och modigt gjort. De kan inte heller vetat vad som väntat men de ger många mod och hopp, och även om de inte hade valt detta så är det gåvan vi fick av dem. Det är så som Elins familj skriver, att vi borde leva för de som inte får ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.