Hållbara Sara om medelklassens martyrskap

Klimatet är vår tids rättvisefråga. Men det är den privilegierade medelklassen vars förutsättningar lyfts fram.

Förvisso höjs röster om lågpriskedjor som viktiga för “dom som inte har råd”, men sällan av de som själva faktiskt lever på marginalerna. Fast fashion konsumeras i regel mest av medel- och övre medelklass. Det är dom som är problemet – Inte den som handlar efter behov.

Jag tyckte det här inlägget av Hållbara Sara var så himla intressant, och jag kände igen mig själv i det.
Jag tillhör absolut den där priviligierade medelklassen som hon skriver om.
Ja, jag vet att matvaror blivit dyrare och jag tänkte på det när jag skulle köpa smör igår och såg att det satt en färgglad skylt med ordet  ”extrapris” på.
Jag noterade det, tog mitt smör och betalade, men vet samtidigt att jag hade köpt smöret även om priset inte varit nedsatt för jag skulle ju baka en tårta att ta med mig till redaktionen idag.
Att jag fortfarande kan göra det, och inte lida av denna utgift gör mig absolut till en privilegierad medelklass och det ska jag fasen fundera över lite mer i framtiden, om jag någonsin hör mig själv gnälla över ”hur dyrt allting blivit”.
Bitch, please liksom….

Tack för ett ögonöppnande inlägg, Sara!

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Annica Englund postade nyss en story om att hennes kropp återhämtat sig så bra efter bara 4,5 veckas tid, och hur imponerad hon är av det ? Trots graviditet och kejsarsnitt är magen redan platt med rutor, kan man utläsa av bilden i fråga. Suck, snarkar, stön säger jag på denna förlegade utseendehets.

      Upplevde inte alls hennes story som hetsande. Låt människor glädjas över en snabb återhämtning. Alla ser inte ut som en säck potatis i flera år (eller skyller viktuppgång på att man burit ett barn, fem år senare ?).

        Haha shaming much? Man får väl ”skylla” på vad man vill. Eller så ba bryr man sig inte om de där extra kilona som sitter kvar. Kanske på grund av hormonella förändringar. Vem vet!

        Exakt!

        Hur är luften där uppe på dina höga hästar, J?

        …Man kan ju också fatta att människor är individer som ser olika ut, har olika fysiska förutsättningar, och att graviditet/förlossning påverkar alla olika också.

        Din kommentar avslöjar att du också gillar att vikthetsa på exakt samma sätt, så det är svårt att ta det du skriver på allvar. Försök förstå att alla har olika förutsättningar, och att icke-pinnsmala människor inte är sämre på något sätt.

      Fast jag kände även att jag var sjukt imponerad och tacksam över vad kroppen kan. Att grädda en människa, föda ut och sedan några veckor senare kunde knappt se att jag varit gravid och då var jag ändå ganska stor på slutet. Annica var ju sjukt tränad innan så är väl inte så jättekonstigt egentligen att hon är tillbaka dit? Är väl snarare beskådaren av bilden som borde tänka att fan vad bra hennes resa varit samt ens själv. De är ju du som sätter den synen på hennes bild att det handlar om utseendehets. Jag är inte ens i närheten av hennes rutor utan ligger nog på +10 med mina kärlekshandtag, men känner samma sak som henne ??‍♀️ ser olika på den helt enkelt.

      Så man får inte vara stolt över sin kropp efter en förlossning om man är normsmal? Du hör möjligen inte hur fel det låter?

      Låt mammor oavsett storlek vara stolta över vad deras kroppar åstadkommit

        EXAKT!
        Nu i dagens samhälle är det bara okej att vara stolt över sin kropp om man är större än smal.

          Noterat att många kroppspositiva blivit allt mer radikala. Man får inte försöka äta nyttigt, då bantar man! Man får inte ens tänka på vad som är nyttigt och onyttigt, då är man ätstörd!
          För att återgå till inlägget så är hela mänsklighetens system uppochner. Vi måste konsumera för att få in pengar till vård, skola och omsorg. Konsumerar bi förstör vi jorden. En del av världen håller på att äta ihjäl sig, en annan svälter. Vi har fått gör oss att man måste resa utomlands minst en gång om året och man måste åla bil överallt. Man ger upp på allt.

          Men sluta nu. Tjocka människor dör på grund av diskriminering, you’re fine.

            Ja, jag e fine?. Har inte sagt ngt annat.

      Va?! Jag upplevde mer en förundran för hur mycket en kvinnokropp klarar. Och ja, har själv fött tre barn och är lika förundrad över min kropp. Den är sjukt stark som orkar bära, föda, amma, menstruera och som nu vara i förklimakteriet. Låt människan vara stolt!
      Sluta skamma!

      Får man inte vara glad för att kroppen återhämtar sig?

      Födde själv barn nyligen, och folk verkar vara besatta av tanken att man bara ska gå upp i vikt och sen stanna där. Jag spydde och mådde illa och tappade totalt sötsug, så jag gick ner 12kg under graviditeten. Efter förlossningen försvann min lilla mage direkt. Jag har inte gjort något, inte tränat, inte promenader varje dag osv. Jag har tydligen bara en kropp som återhämtat sig bra, vilket jag inte trodde pga är 34, vägde för mkt innan graviditeten och va otränad.

      Tycker bara det är så tråkigt att det är mer accepterat att ha en mage kvar efter graviditet. Eller att man SKA ha det typ? Jag hade inte brytt mig om jag såg gravid ut nu, med bristningar, ärr eller vad som. Alla är olika gravida, alla återhämtar sig olika, alla är helt enkelt olika.

      Och det är ju häftigt hur kroppen förändras så mycket och ändå kan återhämta sig efter så kort tid.

        Hur många ggr ser du rubriker i stil med ”så behåller du magen efter graviditeten!”?

        Nej just det, för det ÄR inte accepterat. Tänk för fan.

          Vill man behålla magen?
          Jag har gått upp i vikt, jag vill bli av med magen. För att det är fult? Svar NEJ!!!
          Jag vill bli av med mina extra kilo för att mina kläder sitter oskönt och jag vill inte köpa ny garderob.

        Men det stämmer ju rakt av inte, att det är mer accepterat att ha en mage kvar. I vissa sammanhang på sociala medier eller vissa grupperingar ser det kanske ut så – Men rent generellt, i verkliga livet, så finns det ju absolut inget stigma kring att gå ned i vikt efter en graviditet. Tvärt om.

        Jag är absolut på sidan att man självklart får vara stolt över vad ens kropp klarar av, vad ens kropp orkar och även hur den ser ut. Oavsett storlek. Men köper inte riktigt narrativet att saker har förändrats så mycket att smala människor inte får vara smala längre. Smala människor är fortfarande normen och fortfarande privilegierade.

      Klart man blir impad av var kroppen faktiskt klarar ! Men sen fick vi ju bara se övre delen av magen också.

      Den nedre delen tycker jag tog längre tid på sig att gå tillbaka. Har säkert å göra med hur vältränad man är också ?

      Trist att du kände så 🙁

      Inte ett dugg förvånad över hennes inlägg, men ja lite ”snark” på det eftersom det är förväntat med tanke på att hon är utbildad PT och har tränat jättehårt i flera år. Hennes barn föddes dessutom 5-6 veckor för tidigt så självklart blev hon inte lika stor som de som går över tiden eller bär på tvillingar. Men i influencervärlden är det same old, same old, år efter år….

        Så nu är hennes stolthet mindre värd flr att hon tvingades till en för tidig födsel?
        Hör du inte hur det låter?

          Nej men det finns naturliga förklaringar till att hennes kropp återhämtade sig snabbare än vissa andras. Lägger ingen värdering i det, det är bara fakta.

      Det är synd att hon (och många andra) förmedlar bilden av att man baserat på ytan kan se hur en kropp återhämtat sig. Det pågår otroligt mycket i kroppen under en graviditet. Hon är inte återhämtad, oavsett hur ”fit” hon ser ut att vara.

      Det är dessutom vanligare att vältränade personer får skador postpartum pga de tror att de kan börja träna tidigt. För mycket belastning för tidigt.
      Otränade kvinnor har en tendens att fortsätta slappa och prioritera vila, vilket är mer fördelaktigt för återhämtningsprocessen, oavsett hur midjemåttet är. Källa: Bakingbabies.

        Ja, en platt mage säger ingenting om hur bäckenbottenmuskulaturen har läkts. Man kan se ”amazing” ut och ändå lida av grav inkontinens.

      Jag kände mig också stark efter 4,5 vecka ! Typ starkare då än nu några månader efter. Upplever att magmusklerna upptill kom tillbaka rätt snabbt men att nedre delen tog längre tid att träna , tips på bra övningar någon ?

      Det jag inte var beredd på var att röven skulle bli helt platt efter ?. Var i chock ?

        Är så nyfiken på om det skulle hända mig om jag födde barn. Jag har, för att vara svensk, en enorm rumpa. Har till och med blivit tillfrågad en gång om jag gjort BBL, för den liksom står rakt ut, kan inte ha jeans på mig t.ex. för det ser bisarrt ut. Hade nästan känts lite skönt om den kunde plattas till och jag kunde testa jeans? 😛

        Min blev också så platt efter andra barnet ????‍♀️ har inte ännu heller, 4år senare fått tillbaka samma rundhet ??‍♀️ den övriga vikten osv gick tillbaka till normalt efter 3 veckor, men just rumpan är jag än idag sur över ?

      Det är vad klimatet behöver, ytterligare en människa som påfrestar vårt överbefolkade jordklot!
      Bättre med invandring än barnafödande.

      Varför kan hon inte få vara tacksam över det?

      Tar hellre ett fullgånget barn och några valkar resten av livet, faktiskt.

        Ok, tror dock inte hon kunde välja så det känns som en irrelevant kommentar

      Jag borde inte ha läst det här kommentarsfältet. En ny vecka av självhat och svält väntar 🙂

    Håller med! Låt människor var stolta över sina kroppar oavsett Det där omvända skammandet bara för att någon har en normsmal kropp är vidrigt. NEJ du är inte bättre eller mer ok bara för att du låter kilona sitta kvar år efter år. Men det är ditt val!. Låt alla göra som dom vill och låta deras kroppar vara precis som dom vill ha dom. Tjocka som smala

      Jag blir helt mörkrädd. Tror du på riktigt att det är ett val? Sitter här och ångrar min lunch nu.

    Jag är priviligierad medelklass som inte orkar källsortera. Men just det där bio-avfallet (alltså typ potatisskal) skiljer vi på, men inte så mycket annat.
    Vet inte varför, men det känns helt oöverstigligt, får köra lite mental träning. Tack för tankeväckande inlägg!

      Oj! Oöverstigligt??

        Ja, jag vet, helt irrationellt, och jag vill absolut inte försvara mitt beteende, jag är typen som cyklar till jobbet varje dag året runt, och gärna gör insatser med annat, men just det där med att källsortera har blivit något slags hjärnspöke. Men jag hoppas att jag får kraft för det också snart, har en lång sjukskrivning som jag kämpar mig tillbaka från.

      Vi gör typ tvärtom. Vi källsorterar allt petnoga, förutom matavfallet, det åker i brännbart. :/ För det första för att det är så himla lite (vi äter potatis, morötter o.s.v. med skal på) och för det andra för att min man som har hand om soporna är för lat för att ta ut dem ofta och jag vill inte att det ska ligga och stinka i en såndär sunkig våt papperspåse i flera dagar.

    Hade du varit priviligerad på riktigt hade du köpt specialbeställda tårtor från någon erkänd konditor, fotat, lagt upp på insta och dessutom tjänat pengar på samarbetet.
    Gratis är gott osv…

    Jag undrar helt genuint (utan att vara galen eller suicidal): varför vill vi rädda vårt jordklot? Varför ska vi rädda miljön? För vad? Krig, svält, våld, kvinnor förlorar självbestämmanderätten över sin kropp och allt jävla elände som människan håller på med. Människan är ju det största hotet mot vård jord så varför inte bara låta allt vara, människan försvinner och jorden kan thrive igen? Allt hade ju varit bättre om inte människan var på denna jorden o sabbade allt. O nej, jag har inget hopp om att det ska bli fred på jorden.

      Oj ?

      För djurens skull. De lär försvinna innan oss om vi bara fortsätter som du föreslår.

        Jag föreslår ingenting, jag undrar.

        Djuren som vi plågar och äter upp?

          Nej, de vilda.

      För allt hemskt kommer inte ske på en gång varje generation framöver kommer få uppleva en ny katastrof, och det kommer bli oåterkalleligt. Men dessa generationer kommer veta att vi visste – men inte gjorde något. Vi kommer inte falla knall fall ner utan kommer långsamt utrotas. Värme, kyla, andra naturkatastrofer, sjukdomar mat och vattenbrist. Innan dess massflykt och troligtvis krig pga ”jag va här först!!” Det är inte som att vi kan leva gott o så från en dag till en annan så är allt borta. Men vi kan stoppa det nu, så att det inte blir värre.

        Jo, det förstår jag ju. Men för vad? Det är det jag undrar. Eller vill alla bara att det ska bli bättre så att just deras barn inte ska lida? För it’s not looking great ute i världen alltså. Miljöhot aside.

          Grejen att folk lider ju redan. Vi hör i tex Sverige får förra uppoffringar att inte resa o shoppa, i andra delar av världen där folk redan av ovannämnda saker. Så det är väl fair att vi som är med o bidrar till situationen men inte drabbas får ta o skärpa oss o va lite mindre egocentriska.

          Under covid va folk förbannade på de som spred smitta för det förstörde för alla andra, här blir det samma på sätt o vis. O om man tyckte det va jobbigt att det va svårt att få tag i toapapper så kan man ju fundera på hur det skulle vara när andra väsentliga varor försvinner. Eller bara det fantastiska vi har rent vatten i kranen.

      Håller verkligen med. Allt är hemskt och blir bara värre här. Mänskligheten skulle behöva en “reset” och bättre lycka nästa gång. För som det är nu har vi ju totalt misslyckats.

      För vår skull. Vi människor är en del av jordens ekosystem. Vi tillhör jorden lika mycket som alla andra varelser gör. Vi behöver då leva på ett sätt som gynnar vårt hem. Jag tror fler behöver tänka så, att vi är en del av jorden istället för att tro att vi är några främmande varelser som kommit och förstört. Kapitalism är inte ett gynnsamt sätt att leva.

      Människans överlevnadsinstinkt och fortplantningsinstinkt är jäkligt stark. Jorden hade självklart haft det bättre om människorna försvann. Eller iaf 90% av människorna…

        Börjar du? Eller är du de 10% som förtjänar att vara kvar?

          Hade gärna blivit utrotad, hela livet är bara en ständig kamp ändå 🙂

            Uppmuntra inte till sånt…

              Det är ju M som vill bli utrotad? Jag är bara nyfiken på detaljerna.

            Vad tråkigt att du känner så ?

            Frågar du verkligen varför hon inte tar livet av sig?

          Vi pratar om detta ur ett stort makroperspektiv, mitt lilla liv är irrelevant – om du inte hänger med kan du väl diskutera i en annan tråd?
          Jag sa ingenting om att förtjäna att vara kvar, bara konstaterade att människans överlevnadsinstinkt är stark och att jordklotet/miljön är gravt skadat av hur vi människor lever. Man måste inte vilja begå suicid eller mörda folk hejvilt för att man konstaterar att mänskligheten skadar miljön lol

        vi kan inte kan utrota vissa människor, vi har gjort det för inte alls så längesedan o vi kan väl alla vara överens om att det inte ska få hända igen…

          Ja och ekofascim är en grej, och det är liksom inte högerextrema som gillar att typ odla utan en ideologi att en stor del av mänskligheten (de som inte är vita) är bara en belastning för jordklotet och naturen och det vore bäst om de om de utrotades, för de är ”ohyra”.

          Mm för koncentrationsläger är vad jag egentligen förespråkade när jag konstaterade att mänskligheten skadar miljön? Wow. Läsförmågan är på topp idag ser jag.

      Håller med.

      Inte utan att jag håller med dig, men tänker att djur och natur kan ju få fortsätta existera.

      Älskar dig. Seriöst vore jag glad om minst mänskligheten dog

      Ja, håller med. Tänker allt liv är kopplat till lidande, så bäst vore om allt som kan känna smärta dör, säg allt utom bakterier typ.

      Men om vi inte kör på det så är näst bäst att göra jorden så harmonisk som möjligt. Och det är en utmaning i sig för mänskligheten. Tänk om vi inte haft klimatkrisen. Då hade våran tillvaro varit ganska eländig för människan behöver ett driv tror jag.

      Sannolikheten att vi dör ut som art någon gång snart är ganska liten. Vi kommer att leva men vi kommer att må hemskt dåligt. Vi kommer att svälta, kriga mer, bli sjuka och behöva fly våra hem, fysiskt och sexuellt våld mot skyddslösa människor kommer att öka, förtrycket mot redan utsatta grupper kommer att öka. Och vi kommer att slå ut ett enormt stort antal djurarter på samma gång. Därför tycker i alla fall jag att vi bör försöka rädda vårt jordklot.

      Det hade funkat om vi människor begick kollektivt självmord allihop på en gång. Nu dödar vi oss själva långsamt och drar med oss alla andra arter i fallet. Till slut är det bara kackerlackor och Keith Richards kvar, i bästa fall.

    Verkar som att Oliver Ingrosso har hittat en donna om man ska tyda Pernillas story på Berns? En tjej som smeker Oliver i ansiktet.

      Men va, många här är ju övertygade om att han är pappa till Filippas barn ?

        Han måste källsortera bättre.

          Det där var ett skämt som jag inte förstod alls.

        Skulle det i så fall hindra honom från att träffa någon?

      Hittat?.!?!

      Dom har varit tillsammans LÄNGE, han har inte behovet attt visa upp. Det är Pernilla det kliar i fingrarna på

        Definiera länge? Jag matchade med honom på tinder i höstas lix

          Tänkte detsamma! Var inte länge sedan jag såg honom på Tinder. Var kanske sen höst eller något så så länge kan han väl inte haft tjej?

    Men hennes tankesätt är fortfarande white privilege för de riktigt stora problemen som påverkar miljön finns ju inte här i Sverige.
    Spelar ju absolut ingen roll om svensken lever ”miljösmart” om inte resten av världen också gör det. Att klappa sig på axeln och vilja vara ett föredöme är ju bara trams. .
    Sverige och många andra rika länder har medvetet valt att nedrusta den inhemska produktionen av varor för att istället importera från ofta överbefolkade länder med billig arbetskraft och noll miljötänk.
    Det fanns en tid för inte alltför länge sedan då vi i princip var självförsörjande. Sverige var känt för att producera varor med hög kvalitet. Det kryllade av större och mindre industrier ,verkstäder och företag. Vi tillverkade textil,kläder,bilar,möbler,järn,stål,glas,matvaror osv osv.
    Några tjänar enorma pengar på det här systemet. Att du och jag som liten privatperson/konsument hjärntvättas till att tro att vi kommer till himlen om vi köper en elbil (som förövrigt är helt vansinniga miljöbovar) är ren och skär manipulation.

      Kan du förklara för en(mig) som inte riktigt tycks fatta begreppet här nu, hur är det white privilege? Menar du att hennes tankesätt enbart gynnar vita? Hur hade hon kunnat möta problematiken istället?

      Genuint intresserad av vad rätt taktik från hennes sida skulle vara i detta fall…

      Jag slutade läsa vid ”white”. Fallar man ner i att göra raspolitik av alla samhällsfrågor har man ingen trovärdighet kvar.

        Finns ju en sådan vinkel i miljöfrågan, att vi inte kommer göra något vettigt förrän klimatförändringarna slår hårt mot den priviligerade västvärlden, ingen bryr sig om barn i Sudan svälter ihjäl. Men att slänga ”white privilege” på alla som inte har en åsikt som matchar ens egna är ju bara så trött.

        Vilka är det som sitter på mest kapital tror du? Inte fan är det färgade människor oavsett vilket land det gäller. Makt och pengar går i 99% av fallen hand i hand med rika vita människor oftast av manligt kön. De skiter fullständigt i hur det går med klimatet och att en stor del av människorna i U-länderna inte har rent vatten att dricka.

          Det är knappast vita människors fel att miljoner människor i Afrika inte har rent vatten. Visste du att det finns hundratals miljoner afrikaner som fortfarande går på toa ute i det fria? Att man år 2023 inte ens klarar av att odla mat, rena vatten eller bygga ett utedass kan man knappast skylla på vita människor. ?

            Hoppade du över historia och samhällskunskap i skolan? Hur det ser ut i den fattigare delen av världen är absolut påverkad av ”den vita människan”, via kolonisering, landsgränser som splittrade befolkningar, stöttande av diktatorer och exploatering, proxykrig osv idag. Och nu kommer klimatförändringarna, som också är orsakad av västvärldens konsumtion för att leverera nästa slag mot de som redan är mest utsatta.

              All civilisation som finns i diverse shithole countries kommer från de vita kolonisatörerna. Infrastruktur, sjukvård, utbildning, handel. Att tro att kolonialismen var något dåligt är typ lågstadienivå. Utan vita hade dessa länder varit kvar i stenåldern.

                Tog du dig ens igenom lågstadiet?

                Jag förstår inte viljan att försvara slaveri, folkmord och plundring som hände innan vi föddes? Du reagerar som att du är anklagad personligen. Men lästips, kolla upp t ex vad som hände Kongo när Belgien koloniserade. För det var inte ”hej här kommer vi med lite sjukvård och infrastruktur för att hjälpa till”. Utan landet plundrades på resurser och halva befolkningen dog och har fortfarande idag inte återhämtat sig.

                  Kolla upp vad som hände i Indien och andra länder.
                  Britterna förde åtskilliga krig för att avskaffa slaveriet i många länder.

                    Ja att engelsmännen ledde ett ovanligt brutalt slaveri som varade i 400 år. Lustigt att du nämner Indien som blev i det närmaste våldtaget av Ostindiska kompaniet. När de sedan tappade makten till Engelska staten blev det marginellt bättre.

                  Ja för Kongo var ett välmående land innan belgarna kom dit. ?

                    Såklart inte, med dagens mått mätt var väldigt få länder välmående på den tiden men förstår inte riktigt hur det gör folkmord och plundring till en positiv sak för ett land.

              Finns flera länder som var extremt fattiga för bara någon generation sedan. På 80-talet var Kina ett av världens fattigaste länder, idag är det världens andra största ekonomi. I Indien ser man samma utveckling, på bara 15-20 år har hundratals miljoner indier gått från extremt fattiga till medelklass och världens tredje största ekonomi.
              Men i Afrika har det pumpats in miljarder och åter miljarder av västerländska pengar men det händer ändå ingenting, de fortsätter föda massvis av barn och leva på bistånd. Dags att ta av offerkoftan och ta ansvar för sina egna länder utan att förlita sig på bistånd.

            Din första mening stämmer inte riktigt dock. Orättvisa handelsvillkor påverkar och stävjar Afrikas jordbruksutveckling, så visst har västvärlden ett finger med i spelet.

            Hur kan det finnas så okunniga människor i Sverige, där vi ändå erbjuder alla en gratis utbildning? Läs lite historia om vad den vita människan gjort i Afrika. Och det är klart att vi i västvärlden har en stor skuld i klimatkatastrofen, det är vi som konsumerar billig skit från länder där man inte behöver ta hänsyn till vare sig människors arbetsvillkor eller miljön. Vi vet mycket väl om det men skiter i det så länge vi kan köpa vårt krafs till ett pris som inte täcker den faktiska kostnaden för miljön, eller ger en vettig lön till den som producerat den. Samtidigt i Sverige om chefen ber dig jobba övertid en timme eller göra en arbetsuppgift som inte står i befattningsbeskrivningen: katastrof, vilken skitchef riiiiing facket.

              Okunskapen finns främst hos de undgomar som får sin historiundervisning från grönhåriga mentalpatienter på TikTok som skriker om att vita är roten till allt ont.

            Hahaha Millan, IQ fiskmås

          Hahahahah! Så miljardärerna i Kina och Indien är vita. GLÖM det. Deras samhällssystem gör vissa superrika och de flesta fattiga eller superfattiga. De kan själva ta ut beskattning i sina länder för att få ner fattigdomen men såklart tycker de att det är bättre att vi i väst betalar. Så de kan bli ännu rikare.

            Wow! Av alla superrika, vi pratar de 2% av befolkningen som kontrollerar 98% tror du inte är vita?

              Ja, det finns fler miljardärer och miljonärer i Indien och kina än i Sverige. De kan själva börja betala för sitt land och sin befolkning. De kan själva ändra miljölagstiftning för att minska sina utsläpp.

                Du inser hur enkelt det är att ta reda på hur fel du har?

                  Det är ju inte fel.

              Det är sån stor okunskap i Sverige om hur rika människor det finns i andra delar av världen. Om medelklassen bara skulle semestra i Singapore, Hongkong och Schweiz så skulle folk få en helt annan syn på rikedom.

                Är det så du får din kunskap, genom att semestra i andra länder? Ibland häpnar man över människors ignorans.

                  Nej jag har studerat sex år på universitet. Är väldigt samhällsintresserad, läser vetenskapliga rapporter, lyssnar på föredragningar från olika typer av experter för att få en bred bild av utveckling och framsteg inom politik, samhälle, energi, ekonomi och naturvetenskap.

                    Då måste jag fråga vad det är för forskning du tar del av? Ditt perspektiv framstår vara extremt ensidigt.

                      Då måste jag nog fråga vad i det jag skriver som du ifrågasätter? Vad är extremt ensidigt?
                      Vad har du själv för utbildning och vad för några källor går du till för att inhämta information?

          Kina
          Indien
          Brasilien
          Oljeländerna i Asien och Mellanöstern

        Är perspektivet kvinnor-män okej? Unga-gamla?

      Hur är tankesättet att vi i väst måste minska vår konsumtion white privilege? Allt handlar om konsumtion sen var varorna är tillverkade är sekundärt. Vi översköljs med uppmaningar om att köpa den senaste kollektionen smink, bus, smycken och kläder. Handla handla handla. Beställa hem 40 plagg och skicka tillbaka 30, flera gånger i månaden. Vi ska ut och resa och besöka paradisöar som kommer att försvinna så det gäller att vara snabb. De som en gång var ekonomins motor, medelklassen, har blivit till en förintelsekraft med ett uppblåst ego och jakt på mer.

        Jag tycker det där tankesättet ofta är ett sätt att försvara sin egen ohållbara livsstil, man vill inte sluta konsumera, resa osv så då drar man till med att ”det spelar ingen roll vad jag gör” för att det låter bättre och ger en lite bättre samvete än ”jag vet att jag bidrar till miljöförstöring och lidande men det är viktigare att jag följer den här nya trenden.”

          För mig är white privilege ett skällsord och inte en bortförklaring. Västvärldens medelklass tycks se sig själva som berättigade till sin konsumtion oavsett vilka konsekvenser det får.

            alla befolkningar ser sig berättade till (över)konsumtion, för det var så människan överlevde på stenåldern

            var ett inslag i aktuellt några veckor sedan där turistorten Barbosa(?) ville att väst skulle betala klimatkompensation, samtidigt motsatte sig tvärt att folk skulle sluta flyga till dom för det var så synd om dom lol

    Vem är kvinnan? Har tyvärr aldrig hört talas om henne innan. Ovanligt sund inställning. I love it!

    Jag gör mitt bästa och är nöjd med det. Bor på landet och kör ca 2 mil/vecka för att uträtta ärenden och handla mat. Bröd bakar jag själv och äter sällan halv och helfabrikat. Sorterar papper, plast och ger djuren matresterna om det blir några. Har inte varit utomlands sedan 2015 och rest utomlands ca 5 gånger under mitt snart 60 åriga liv.
    Jag har alltid tänkt på miljön och hur vi kan spara den till framtida invånare, det har bara varit så naturligt hela mitt medvetna liv.

    Kan inte alla bara lista allt de gör i sin vardag med miljötänk i åtanke? Jag kan själv känna att inte shoppa fast fashion, cykla och källsortera är självklart. Men vad kan jag bli bättre på? Är ju även en prisfråga att inte handla importerad mat exempelvis men vad kan man göra gratis som ändå genererar mindre förstörelse för vår planet?

      Att inte föröka sig, helt gratis (tom bra för plånboken) och det bästa för miljön.

        Bästa tipset

      Är vegetarian, källsorterar, åker mkt kollektivt, köper inte nya kläder och inte skaffat barn.

      Jag köper överhuvudtaget extremt lite. Kläder köper jag några plagg per år (har hittills i år köpt 1 löpjacka, 1 par löpskor och 1 par byxor). Köper aldrig prylar som inte används, t.ex inredning. Eftersom jag är lat så är det lätt som en plätt – avstå från shopping = inte göra någonting. Sparar också tid och pengar, så jag behöver inte jobba heltid

      Är vegetarian, äter nästan uteslutande helt växtbaserat. Källsorterar, återbrukar, köper nästan bara secondhand. Har ett barn, kör bil till jobbet, men går i övrigt och tar helst tåget om jag ska resa iväg. Vi har ett energisnålt hus, bara led-lampor. Osv osv!

    Sedan jag läste att de flesta sidor som erbjuder gratis frakt bara kastar de produkter som skickas tillbaka har jag slutat shoppa därifrån. För det är inte klokt.

      Verkligen skrämmande att det får gå till så!

      Beställde skor från Nike, direkt från deras hemsida. Det stod att skorna var små i storleken så för säkerhets skulle beställde jag två olika storlekar och skickade tillbaka paret som inte passade. Dagen efter jag la returen på lådan fick jag meddelande om att de registrerat min retur och återbetalat pengarna. De kan omöjligt ha fått skorna och granskat dem för slitage under den tiden så min misstanke är att de satt i system att slänga returer och ta förlusten. Har dåligt samvete nu!

        Klart dom inte har fått skorna än men dom fick ju bevis/tracking på att dom är på väg, så inget konstigt med att du fick pengarna tillbaka.

    Ja, men hallå, har du inte tänkt på det förrän idag? Att människor med små ekonomiska resurser belastar miljön mindre? Inga flygresor , ingen bil, inga taxiresor, köper på second hand kläder, secondhandmöbler, kan inte köpa några dyra ostar eller någon ost överhuvudtaget, köpa mat som nästan gått ut, inte slänga mat. Man slipper att gå omkring och lida för att man flyger, är ju ändå en fördel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.