Ekonomitips med Alexandra Nilsson

Min fästman tycker det är onödigt att jag köper dyra väskor, men värdet har gått upp 70% på ett år, medan börsen ligger på -9%. Följ mig för fler ekonomiska tips. // Alexandra Nilsson

Man brukar säga att ”goda råd är dyra”, men i det här fallet stämmer det ju!
Dyra, men samtidigt gratis. 🙂
Jag undrar i vilken ordning hon skulle vara beredd att sälja sina dyrgripar, om hon hade behövt. Vilken blir herre på täppan-väskan? Den som är kvar till sist?
Jag undrar också vad ni tror att man kan få för en dement Cornish Rex, modell svingammal?
Han skulle vara det absolut sista jag säljer, men om det skulle knipa så. Det finns liksom inte så mycket mat på honom, den lilla skinntorra saken.
Så man vet, liksom…

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har nypriset på väskorna ökat med 70% eller är en begagnad väska inköpt för ett år sedan nu möjlig att sälja till ett 70% högre pris?

      Ja det spelar ju enorm roll. Och på begagnatmarknaden har man ju inte koll på värdet innan det faktiskt är sålt. Och skulle det nu fortsätta vara sämre ekonomiska tider så kanske inte direkt många prioriterar designerväskor

        Skulle säga båda. Det går ju hand i hand. Dessutom är personer som köper väskorna troligtvis inte påverkade något större av inflationen ändå.

          Varför skulle någon köpa en begagnad väska för exempelvis 17.000kr om en ny kostar 17.000kr ?
          Givetvis ökar andrahandsvärdet när nypriset ökar, men inte i närheten av nypriset.

            Jag undrar mest om hon jämför sina väskor med priset för väskorna som går på Bukowskis nu?
            För de har både proveniens och är till största delen oanvända. En helt annan klass än hennes.

              Om hon har köpt nya väskor har hennes väskor också proveniens.

                Jag har i så fall helt missuppfattat vad proviens är.

                  Proveniens handlar om ett föremåls historik och ägare. Om hon köpt en ny väska, är det ju känt vem som är ägare till väskan. Men det blir lite missvisande att använda proveniens i det här fallet eftersom det inte används om vardagliga föremål utan oftast om konst, antikviteter etc.

                    Nu är det ju en annan typ av proveniens som jag pratat om, dvs en känd samlare. Inte av typen ”Min mormor köpte den här väskan när hon skiljde sig”

            Jag ser att du inte förstår väskor. Men jo, du kan köpa begagnad mycket dyrare än i butik. Beror på att det finns ett sånt begränsat antal av vissa väskor och att väntetiderna är långa för att ens få köpa. Vissa märken måste du tom handla för en viss summa innan du ens hamnar i kö för en väska. Därav ökar priserna begagnat för du betalar dig runt systemet.

              Rätta mig gärna om jag har fel (kan väldigt lite om designväskor). Som du skrev så är vissa begagnade dyra ”…begränsat antal väskor och väntetider långa…”. men väskorna hon visar upp tycker jag att man ser överallt. Då blir dessa inte exklusiva eller tänker jag fel? Då blir ju även begagnatmarknaden mättad eftersom det i teorin skulle kunna finnas så många till salu. Exklusiviteten försvinner…eller ?

                Vissa märkesväskor har ju högre status och är svårare att få tag i än andra tex LV. Men Chanel är alltid investering oavsett väska. Sen behöver man köpa de mer ”poppis” väskorna hos tex Chanel för att fö förtur till de som har mindre upplaga.

                  Men då är alltså det högre värdet i de väskor i mindre upplaga. Om man då behöver handla flertal väskor innan så försvinner ju den ekonomiska vinsten i ökat värde på den exklusiva. Eller ökar dessa exklusiva så mycket i värde att det är ekonomiskt värt att köpa de enklare modellerna??

                    Nu är ju inte en chanelväska en aktie så du kan inte tänka att ”göra vinster”. Priserna hålls uppe pga av hög efterfrågan och en exklusivitet. Du köper främst inte en väska för att sälja den och göra en vinst utan det är ju en accessoar främst. Sen att värdet ökar på dem hela tiden så det blir ju i sig en investering om du vill sälja den. Man menar väl mer att aktier tex är så osäkert och de går upp och ner beroende på världsekonomin medan en designerväska kommer alltid hålla värdet alt öka. Tex Chanel kostade runt 15.000 på 00 talet och nu är de uppe i över 100k.

                Det blir ju typ inte mättat för det finns alltid någon med mer pengar.

              Har man förhoppningar om att tjäna en slant på sin dyra märkesväska är det som med alla samlar objekt, man måste veta vilka väskor som faktiskt är mer värda på andrahandsmarknaden. Som du skriver handlar det om specialutgåvor med små begränsade serier.
              Alexandra dock har blandat ihop sina begrepp. Chanels retention value enligt dem själva ligger på 87%. Det betyder att man får 87% av nypriset när man säljer sin gamla väska. Inte att den har ökat med 70% på nypriset vilket Alexandra verkar tro.

                Precis. Dessutom en helt annan sak vad man får ut i pengar för sin väska vid ev.försäljning, än den värdering den sätts till. Givetvis värderar Chanel väskorna högt…Folk tycks tro att när tex.en expert värderar något i ”Antikrundan” så är det säkra pengar ut. Väldigt sällan någon får ut de summorna, många parametrar som skall stämma, det krävs rätt tillfälle, rätt köpare (helst ngn samlare) osv. Det händer ibland (och det är de tillfällen vi oftast hör talas om i tex.media, men det är inte särskilt ofta)
                Finns exempel just nu på Bukowskis, en kvinnlig tandläkares dödsbo auktioneras ut. Hon samlade (investerade?) i Chanelprylar. Utropspriserna är inte alls höga (i förhållande till inköpspris nya) och det krävs som sagt rätt köpare, om köpare alls i dessa tider, för att få igång pristrissning på dessa auktioner.Jag betvivlar dock inte de kommer bli sålda, men någon ernorm vinst lär det inte bli.

                  Ha ha ha ja antikrundan är rolig. Och det är ju pernilla eller vad hon hetr med sina väskor. De ska ju säljas för att det ska ge några pengar öht. Men hon kanske skojar jag vet inte vem hon är. Jag kom hit för Bianca och har hamnat i en värld.

            För att vem som helst inte får köpa en ny väska i butik. För att exempelvis få köpa vissa Hermes väskor måste man vara en lojal kund och handlat regelbundet hos dem under en lång tidsperiod för att väskorna ska kännas extra exklusiva. Därför är det oftast dyrare att köpa sånna väskor begagnade än nya, för att efterfrågan är mycket större än utbudet

              Fast Alexandra har väl ingen sån Hermès?

                Jaha hon heter Alexandra. Hur har hon tänkt egentligen att hennes väskor ska vara värd så mycket som hon säger. Var har hon tänkt sälja dem?

            För att vissa modeller (av tex Chanel) är svårare att få tag på, de finns inte alltid att köpa i butiken. Vissa modeller säljs för 20.000kr över butikspriset.

              Fast har Alexandra en sån modell?
              Sedan är kvaliteten på dagens Chanelväskor betydligt sämre än pp typ 80-talet, därav bra andrahandsvärde.

                Väskan jag tänker på är chanel mini rectangle (guld). Nej jag har inte sett att hon har just den.

            För Chanel är andrahandspriset högt. Priset får inte ner alls på samma sätt som för andra märken.

      Hon har härmat min tiktok video rakt av där jag bara dragit till med en siffra. ironiskt nog har hon bara copy paste texten utan att ens kolla om det stämmer

      Jag trodde det bara var ett skämt 😉

    Förstår inte hur man vågar skylta med sina dyra väskor på sociala medier efter alla rån som skett i Sthlm den senaste tiden.

    OT men började se om Wahlgrens värld häromdagen och det är sååå konstigt med en person som har samma röst men ser ut på ett helt annat sätt. Jag kunde knappt kolla när Bianca var med för det blir så himla märkligt. Det är som att kolla en animerad film där hon har dubbat rösten

      Haha jag ser också om WW just nu och tänker precis likadant! Men jag måste säga att säsongerna när Bianca är med är roligare än de nu när hon inte är med längre.

        Jag hoppas Christina Schollin och Hans Wahlgren återkommer till Wahlgrens värld för den här säsongen har verkligen gått på tomgång. Den är väl inspelad förra året så mor och far bör ha varit i Spanien. Kanske måste man vänta till hösten innan de dyker upp igen?
        Egentligen begriper jag inte att det fortfarande går att sälja reklam till Wahlgrens värld. Kan tittarantalet ha varit opåverkat av att Bianca nu endast gästspelar? Hennes fans bör ha utgjort majoriteten av tittarna – då främst genom streaming/play förstås.

          Neeeeeeeeeej!!!!!

            Jag skrattade högt av den här kommentaren ? tack!

      Men vad du överdriver. Ser du inte att det är Bianca ska du nog beställa tid för synundersökning.

        Du överdriver väl också som tar personen på orden?

    Tycker Alexandra är underbar!
    Vilken härlig humor, bjuder på sig själv, en av de få flunsor som verkar genuint lycklig.

      om man bortser från att hon snor videoideer rakt av med allt ifrån låt, koncept och till o med texten. siffrorna stämmer inte ens utan är bara hittepå men ändå kopierade hon det bara sådär. tufft att vara heltidsinfluencer om man inte alls behöver tänka själv

    Jag sparar i muminmuggar iställer för väskor ?

      De är fina. Hur många hundra har du?

      För något år sedan köpte folk figurer och kuddar och skor i form av ugglor. På 1700-talet i Holland så investerade man i tulpanlökar. Tills kraschen kom. Kom familjen Dietz från Holland, är det tulpanlökarna som gav ett boende i Saltis?

        Ja läs tulpanfeber så bra. Om hur värdefulla lökar var för i tiden. ?

      Och jag har börjat med Bearbricks !

    Men summan vet man inte förrän den är såld. Sen så är ju frågan om vad man ska göra med pengarna. Morötterna är dyrare nu än då väskorna inköptes. Gäller även lax, köttfärs, vitkål och isbergssallad.

    Men om man får ut ett bra pris för dem och köper en lägenhet i ett område där man kan tänka sig att priset kommer att gå upp mycket så ser det ju lysande ut. Hur många Chanelväskor behöver man för att köpa My Martens lägenhet och hur många väskor gick Margaux lägenhet för? Vad kostade Pernillas hus och Biancas lägenhet i Chanelväskor räknat?

    hon jämför med börsindex, men om hon jämfört med ett konstindex på alla *begagnade prylar* dvs skit går det uppenbart brant ned

    om hon vill cherrypicka bör hon cherrypicka mot börsens vinnare istället

      Det är ett… skämt

      Man märker ju att hon inte är så smart.

    Jag köpte en ny LV i butik år 2007. Idag kostar den mer än det dubbla på andrahandsmarknaden. Ångrar att jag inte köpte fler 😛

    Jag såg någon som skrev en kommentar om att svenskar i snitt har 50 000 kronor i sina förråd, i form av oanvända prylar eller grejer som har högt andrahandsvärde.

    Kommentaren var något i stil med ”50 000 kronor? I mitt förråd finns en trasig ram och ett snöre.”

    Känner samma. Jag kan sälja alla mina väskor för ett gemensamt värde av cirka 25 kronor och 50 öre.

      Jag tänker tvärtom, 50 000 SEK är ingenting?

        Om man har prylar för 50.000 i sitt förråd (vilket jag absolut inte tror är ett snittvärde på folks förråd) får man hoppas folk har godkända lås och rätt förutsättningar, med tanke på försäkringsbolag och gällande regler om ersättning vid tex.inbrott, översvämningar osv.i förråd…

          Varför skulle sånt inte ingå i hemförsäkring?

            Jo, det ingår oftast i försäkringen, men beroendes på vad det är. Exempelvis får du inte ut något för en sak som anses stöldbegärlig om den förvaras i ett förråd. Dessutom måste det som sagt vara godkänt lås. Det gäller helt enkelt att ha koll på vad man har i förrådet om man har grejer för 50.000 där, vilket kanske inte så många har, mer detaljerat, för du måste ju dokumentera det och dess värde till försäkringsbolaget. Inte helt lätt att göra i efterhand om det är stulet eller blivit sabbat av tex.översvämning el liknande.

              Aldrig värdefulla saker i källaren. Kom i håg det. Skitsvårt att få pengar fast man har hemförsäkring.

      är väl just därför de får ett högt värde

      om alla sålt sina gamla prylar hade efterfrågan mättats & de varit värda sin skrotvikt

      och något som aldrig säljs är inte värt någonting

      Kanske ett stort förråd som tillhör medelklassfamilj med tre barn, allt×3

      Slalomskidor, cyklar, gasolgrill, kickar, pulkor, hjälmar, barnsaker, utemöbler…osv.

      Men det förutsätter väl att ingen behöver/använder grejerna, måste ju bli proppfullt om även de som används ska få plats.

        Ja tänker som du att de måste vara för en familj. Men lägger också till verktyg till listan, vi har inget förråd men garage och min man har i alla fall en himla massa verktyg som säkert är värt en del ?

    Ska du tjäna pengar på att konsumera och sen sälja så måste du köpa något som en person säljer billigare än dess värde, t ex pga av okunskap/desperat behov av pengar.

    Ett exempel där objektet kan öka i värde bara av att bli gammalt är gitarrer, det finns äldre modeller i vissa märken som är värda tusentals mer än nytillverkade.

    Det gäller dock generellt att ha cash när ingen annan har det och sen sälja igen när andra är köpstarka.

    Jag har varken pengar eller gitarrer, mina investeringar ligger kring midjan (choklad..)

    Det var bra sammanfattat. Och att investera i choklad runt midjan kan ju visa sig vara lönsamt i bistrare tider, om svält & kriser kommer och krig fortsätter, kan det ju vara bra ”att ha något att ta av”? Skämt åsido är faktiskt just gitarrer, om man har kunnande, vara riktigt bra investeringar, långt mkt bättre och säkrare än märkesväskor.

    Jag brukar sälja och köpa designerväskor, tror inte jag har vunnit eller förlorat något. Blir som ett kretslopp. Kul att kunna byta ut väskor när jag känner för det.

      Det tror jag är det bästa. Har man ett intresse för väskor och märkesväskor i synnerhet, är det ju ett perfekt sätt att underhålla intresset utan att behöva vara brydd om dess värde, eventuell oro för värdeminskning osv. Är själv intresserad av väskor, dock bryr jag mig inte om märke, även om jag har några få, utan mer om kvaliteten, skinnet, designen osv. Finns en kille (ursprungligen skomakare el iaf jobbat med läder hela sin yrkestid) på YT som ”dissekerar” märkesväskor, skär upp dem, kontrollerar skinn, kvalitet, sömnad osv. Superintressant och när det kommer till kvalitet och gedigen sömnad är det verkligen inte de allra dyraste som alltid har högst betyg..

      Tycker ofta kläder väskor och annat blir mer intressant när de funnits ett tag. Det är som att de hittar en personlig med tiden. Behöver inte vara länge men ett tag. Om nåt annat är inne så är inte det väsentligt tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.