Elin Kjos sista tid

Bildkälla: TV4 Nyhetsmorgon

Idag medverkade Elin Kjos tvillingsyster Ida i Nyhetsmorgon för att bland annat berätta om Elins sista tid, och om planerna för den gemensamma bok som systrarna skrivit på, men som inte hann bli klar.
Ida berättar om hur Elin fick ett hjärtstopp för en vecka sedan (förra söndagen), när hon stod och borstade tänderna, och blev lagd i respirator för att få andningshjälp efter att man utfört hjärt och lungräddning på henne.
När läkarna sedan försökte väcka henne igen så kom hon aldrig riktigt tillbaka, vilket var traumatiskt för Ida och familjen, eftersom Elin trott att hon hade mer tid och hade fått höra av sina läkare att hon troligtvis hade månader kvar.
Vidare berättar Ida att hon och familjen vakade vid Elins sida på sjukhuset, från söndag till tisdag kväll. Hur de sov bredvid henne i stolar, och åt inne hos henne, och hur viktigt det var för dem att ha fått de där sista timmarna med henne, att vara nära henne, trots att hon inte var medveten om det.
Hur traumatiskt det än var att vara där när hon tog sina sista andetag, så känns det ändå så här, några dagar i efterhand så viktigt att ha fått vara där med henne, att ha hållit henne i handen.

Du hittar delar av, eller hela Idas medverkan här. 

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Elins bortgång har påverkat mig mer än jag trott.

    Jag har varit kritisk till vissa samarbeten och vissa uttalanden. Följde henne inte på Instagram. Men jag är ledsen och har gråtit över beskedet. Så konstigt då jag inte kände Elin.

    Sörjer för hennes familj, sörjer de saker Elin aldrig fick uppleva. Verkligen genuint ledsen över hennes bortgång

    Kärlek till hennes nära och kära❤️

      Samma här. Har verkligen känt mig så ledsen. Gråtit mycket. Fruktansvärt, och hon kommer fattas detta liv. Älskade hennes genuina skratt i podden. Kan inte förstå hur man kan se så frisk och välmående ut, men ändå på pappret vara väldigt sjuk. Hennes hud strålade. Hela hon strålade. Hon var verkligen en unik person som jag förmodligen alltid kommer att minnas.

      Samma här. Tog mig verkligen hårdare än jag trodde. Är helt förkrossad. Älskade Elin ❤️❤️❤️❤️❤️❤️?

      Samma här. Gråter varje gång hennes namn dyker upp, då hon verkligen har berört mig. Fina, fina människa. Så mycket livsglädje, så mycket kärlek, så mycket kraft. Må ditt minne förevigt och alltid leva kvar ❤️

      Kan inte heller någonsin sätta mig in i Ida:s känsla, att förlora sin tvillingsyster. Sin (bokstavligt talat) andra halva. Usch – Ida, om du någonsin ser detta, snälla fortsätta leva och sprid Elin:s glädje åt henne, det är jag säker på att hon velat. ❤️

    Fruktansvärd situation för de anhöriga , att veta att det bara går och ett håll och att klockan tickar snabbare och snabbare ?

    Jag grät och grät efter Idas intervju imorse på Nyhetsmorgon. Fy farao vad sorgligt…

    Jag håller helt med. Dock har ju hela familjen, även Elin, valt att ta detta väldigt publikt, och då blir det alltid diskussion, det kommer man inte undan.

      Men vad finns det att diskutera? Alltså en uppriktig fråga. Är inte alla rörande överens om att hela alltihopet är sorgligt när en ung människa går bort på det här sättet? Finns det något man kan ha olika åsikter om kring detta som det kan bli diskussion kring?!

        Det är normalt och fint att vilja kommentera och skriva fina tankar om och till Elin och familjen.

          Ja men det var en kommentar till att det självklart blir _diskussion_

          Och helt ärligt, här inne är det inte bara fina kommentarer som har postats när det gäller Elin. Jag hoppas verkligen att Camilla har koll på kommentarsfältet när hon gör inlägg som detta.

        Är väl ingen som sitter och har massa olika åsikter eller diskuterar själva grejen.

          Ok jag släpper detta, det behöver inte vara fokus här just nu.

          Jag backar.

          Tankar går till Elins familj och vänner.

    Fina Ida. Man ser verkligen i hennes blick tomrummet, hålet i henne efter hennes tvillingsyster. Det är alltid tungt och svårt att förlora en anhörig, men att förlora sin tvilling i unga år måste vara något av det svåraste.

    Såklart är det en tragedi också för övrig familj, för föräldrarna, syskonen och alla.

    Även om givetvis frivilligt för Ida att medverka i Nyhetsmorgon, så alldeles för tidigt att rota i alla känslor och peta i ett helt öppet sår. Som hon själv säger, där allt känns overkligt.?

      Ja det märktes att hon fortfarande var i nån slags chock. De kunde ju gett henne några veckor till innan frågan om att medverka kom.

        Har de verkligen frågar henne?

          Brukar gå till så ja.

      Fast det kanske kändes rätt för henne? Du kan ju inte avgöra om det var för tidigt

        Kan ju vara svårt att tacka nej också. Känner mest att Nyhetsmorgon kunde ha väntat mer än fem dagar efter hon dog med att göra en intervju med den allra närmaste.

          Men varför ens ifrågasätta detta?!? Du antar en massa nu. Du har ingen aning om hur Ida eller familjen ser på den här intervjun. Visa lite respekt.

            Men jag är inte ett dugg kritisk mot familjen, om du läser vad jag skriver.

            Det är imponerande att sitta i en tv studio fem dagar efter att ens tvillingsyster dött. Själv hade jag knappt insett att min syster var död efter fem dagar. Har gått ett halvår nu och det är vissa gånger fortfarande svårt att förstå att hon är borta.

              Ja, men det är ju du.

              Att sörja är ingen prestation. Vi gör det alla på olika sätt. Ditt sätt är inte sämre än Idas ?

      Sorg och sorgkänslor är så olika och vi det finns inga rätt eller fel.
      Det är inte ovanligt efter en lång sjukdomsperiod där man vet att det slutar med döden att man, trots tårarna, kan känna en lättnad och till och med lycka. En lättnad över sin anhöriga som slipper lida, ha ont eller en lättnad över att en mycket speciell period i livet är över. Cancer kommer in i familjer som en familjemedlem, ovälkommen – och är med på alla tillställningar, vardagssitutaioner, överallt oavsett man vill eller ej.
      Jag har haft nära samarbete med asih (avancerad sjukvård i hemmet) och de förberedde mig som anhörig på att alla känslor efter en den väntade bortgången är okej och vilka vägar man tar med sin sorg är individuellt.
      Man ska också tillägga att vid obotliga cancerformer har många nära anhöriga sörjt länge, även under tiden personen levde. Den sk väntesorgen har funnits med länge och döden blir ofta lättare att hantera pga den.

    Så sorgligt men Elin verkar ha tagit vara på livet och LEVT, det är beundransvärt.

    Skänker pengar till cancerforskning och hoppas forskningen går framåt…

    Lider med Elins mamma och pappa, som mamma själv. Såklart med syskon också. Det är dock så FEL att överleva sina barn.
    Fina Elin, vila i frid ❤️

    Hemskt, fruktansvärt för familjen. Jag vet, jag är själv syster till en älskad bror som inte överlevde. Kan inte förstå hur man i den sorgdimman orkar ställa upp på en tv-intervju, och kan verkligen inte förstå hur någon ens kunde fråga henne om att ställa upp?
    Känner för hennes efterlevande ♥️

      Jag förstår lite ändå hur Ida liksom klamrar sig fast vid Elin genom att prata om henne.

      För att sorg inte beter sig samma för alla antagligen. Låt henne sörja på det sätt hon anser att hon behöver. Är det genom att prata om Elin så låt henne göra det!!

        16:53
        Håller med dig. Alla sörjer på olika sätt. Elin var väldigt öppen och varför ska inte hennes syster få prata om sorgen i programmet. Jag själv blev så berörd och ledsen. Väldigt fint samtal.
        Alla kanske borde tänka till att alla ska dö.
        Känns som att i Sverige så ”går vi bort”.
        Tack Ida och Jenny för ett varmt, känsligt, viktigt och så klart sorgligt inslag.

    Tyckte intervjun var fin men också orimligt ledsen för någon jag inte kände men blivit så berörd av henne och resan ?

    Min ena syster började sin cytostatikabehandling i fredags, en årslång behandling. Spridda metastaser i lungan och mjälten. Orkar knappt höra ordet cancer, min mamma har haft cancer tre gånger tre olika.

      Jag beklagar ❤️ Även om det är svårt. Försök att tänka att just nu lever ni. Just nu i detta ögonblick lever din syster. Ni har varandra här och nu. Hur framtiden ser ut, vet vi inte. Förmodligen kanske din syster har något kortare tid kvar. Förvalta tiden, umgås, berätta vad du känner, vad hon betyder. Spela in filmer ihop, ta kort, be henne skriva i en bok som ni sen kan få läsa.
      Lev här och nu, tillsammans. Ni har varandra ❤️ kram

        Tack snälla ❤️

      Kram. Vilken otroligt svår situation.

      ❤️
      KRAM

    Vi tar akut hand om en multisjuk anhörig, som fick covid för några veckor sen på vårdhemmet. Nu plötsligt besvär med att svälja och prata, livskvalitén har försämrats enormt. Håll er undan från folk när ni har eller precis haft symptom … hjärtstopp är också vanligare efter covid och i undersökningar hade över 60 % av barnen hjärtförändringar.

      Fast nu får man röra sig i samhället trots symtom. Det funkar inte längre att ha strikta restriktioner, samhället stannar ju då. Men såklart ska man hålla sig undan de som har risk att bli allvarligt sjuka.

      Över 60% av vilka barn? Vad pratar du ens om?

    Hoppas att Elin får vila i frid nu och att familjen får sörja ifred. ? ?

    Starkt av Ida att orka prata om sin syster så tidigt efter bortgången. Det är så fruktansvärt sorgligt och orättvist. Cancer bara tar och tar. Vilken fantastiskt förmåga Elin hade att kunna vara här och nu. Det är nog få förunnat att kunna vara så närvarande i stunden.

      Herregud

      Men lägg av.

Comments are closed.