Therese Lindgren om ekonomiskt oberoende

Om du tjänat ihop så mycket pengar att du egentligen inte behövt jobba mer, vad hade du gjort?
Hade du fortsatt jobba på samma jobb, hade du bytt jobb eller hade du slutat jobba?

Therese Lindgren ställer en intressant fråga, som jag tänker utgår ifrån henne själv.
Hon har ju själv gått ut med att hon kommer dra ner på sina sociala medier, som är hennes arbete, för att kunna lägga mer tid på att hjälpa hemlösa djur, och jag gissar på att hon mer eller mindre har så mycket pengar att hon aldrig behöver arbeta mer om hon inte vill. Just nu tickar ju pengarna in på kontot från olika reklamuppdrag, så länge hon ser till att underhålla sitt Instagramkonto.
Vad hade ni gjort om ni inte behövde arbeta en dag till i era liv?

Jag hade nog velat rädda hela världen, men skulle nog lägga min tid på djur, precis som Therese, och på att hjälpa barn i familjer som lever i fattigdom.
Se till att så många barn som möjligt får möjlighet att fira jul och sina födelsedagar, stötta upp där samhället brister.
Barn är så otroligt utsatta, särskilt i skolan, och därför stöttar jag organisationer som redan idag som försöker minska detta, men hade jag haft möjligheten att göra det ännu mer, så hade jag tagit den.

61 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är jättesvårt att svara på tycker jag eftersom det är en så orealistisk tanke för mig. Jag hade säkert slutat påmitt nuvarande jobb även om jag gillar det jag gör. En tid hade jag säkert njutit av att vara hemma, ha tid att pyssla om hus och trädgård och ha tid till alla mina hobbyn. Men hur det skulle kännas efter ett par år har jag ingen aning om. Särskilt om alla mina vänner jobbar, då skulle det kanske kännas ensamt? Vem vet.

      Har du inget du brinner för?? ?
      Jag vet precis vad jag skulle göra om jag hade unlimited funds. Jag skulle rädda hemlösa, misshandlade och vanvårdade djur av alla sorter. Köpa massa mark vid havet och bygga en stor fin anläggning för djuren. En fristad för djur där deras behov tillgodoses.

    Jag hade jobbat kvar på samma jobb, kanske varit ledig lite då och då eller slutat tidigare/börjat tidigare ibland. Men hade inte mått bra av att inte ha ett jobb.

    Min dröm!! Jag hade varit kvar på samma jobb då jag älskar mitt jobb, men jag hade absolut gått ner i tid för att få mer kvalitetstid med min familj och mer återhämtning för mig själv!

      Alla ni som älskar er jobb, vad tusan jobbar ni med?

      Jag själv hade sagt upp mig på fläcken om miljonerna hade trillat in ändå.

        Förskollärare

        Jobbar inom anti-pengatvätt och älskar det!

        Hade lätt behållt mitt jobb om jag vunnit pengar tex då jag är ganska ung och känner att det hade varit för tidigt att sluta jobba men jag hade nog gått i pension tidigare. Och också haft en stor gård med massa djur precis som Therese!

        Förskollärare här med ??‍♀️

    Ja det sista jag hade gjort är nog att knö in så många djur som Therese gör i en liten lägenhet. Tycker det är noll beundransvärt.

      Det är inte det hon gör. Fan vad less jag blir på folk som klankar ner och hittar del på bra initiativ.

        Bli hur jävla less du vill. Inte imponerad ett skit ändå.

          Och hennes livsval skiter i om du är imponerad eller ej.

            Ja och jag har en åsikt. Du vet såna har folk ibland. Svårt för dig att förstå det?

        Det är ju precis det hon gör.

      Hon är jourhem! Är du det till något djur? O nu bor hon faktiskt ute på landet och fixar så fint för djuren

      Tror inte de hade fått det bättre om hon inte tagit hand om de så länge. Då lär de ju fått sitta i mycket mindre burar och vänta antagligen. Är verkligen långt ifrån alla som är villiga att vara jourhem liksom.

    Jag älskar mitt jobb men hade velat jobba typ 50-80% för att kunna lägga energi på annat jag inte klarar av idag (har autism och literally ALL energi går åt till att sköta mitt jobb och på ett sånär sköta om mitt hem). Saknar att ha hobbys som man hade i skolan och tror jag skulle kunna ta upp grejer jag tycker om, om jag nu hade råd att gå ner i tid på jobbet.

    Jag hade chillat, rest, festat runt, tillbringat stora delar av året i något soligt paradis. Ungefär som jag lever idag idag men nu får jag trycka in 40 timmars arbete i veckan och hinner inte resa mer än några veckor per år till solen.

    I min kommun är det brist på bra äldreboenden. Hade jag haft så mycket pengar hade jag köpt en gigantisk tomt och byggt ett sådant där inhägnat kvarter (som finns i bland annat USA med grind, stängsel och en portvakt/säkerhetsvakt) och sedan byggt små hus/flerfamiljshus anpassade för äldre med ett gemensamt hus i mitten typ med matsal/restaurang som dom får äta på, kanske en egen liten kiosk/livs, ett personalboende för de som finns tillgängliga som assistans för de äldre, massa aktiviteter för de äldre inom kvarteret, grönområde med buskar och blommor och typ en kolonilott för varje bostad. Ett tryggt och säkert kvarter för äldre typ med möjlighet till hjälp om man vill. Sen har man förhoppningsvis så mycket pengar att man inte behöver låna till nått så att man kan ha så billiga hyror som möjligt för de äldre.

    Sen skulle man kunna köra samma koncept för typ småbarnsfamiljer eller kanske studenter eller dylikt.

    Jag hade slutat jobba på stört. Sen hade jag rest rest rest. Följt solen och sommaren över världen.

    Har ett jobb som är så otroligt givande och rolig hade fortsätt jobba, att dra bena hemma hade jag inte pallat, allt blir ju en vardag tillslut oavsett. ?

    Hade jag varit ekonomiskt oberoende hade jag arbetat kvar där jag är för jag älskar mitt jobb. Jag hade också tagit hand om alla utsatta djur världen över och plågat människorna på samma sätt som de plågar djuren.

      Onödigt att bli ekonomiskt oberoende och sedan gå och göra nåt som du kommer behöva sitta inne för istället. Du ska såklart hyra in nån som gör allt sånt där.

        Ja väldigt smart det tänkte jag inte på! Går ju inte att redigera det man har skrivit (borde finnas) så vi byter ut jag skulle till: min John Wick gör det haha

          Det är lugnt, anställ mig som din ekonomiska rådgivare och livscoach så löser vi alla såna detaljer.

            Will do!

    Att människor som har mycket gott om pengar hjälper fattiga och utsatta är fel väg att gå. Kan man arbeta och försörja sig själv ska samhället kräva att man gör det – och man ska ha rätt till en skälig lön som man klarar sig på. Kan man inte arbeta ska samhället hjälpa om man uppfyller kraven (och, för dem det berör, har rätt att befinna sig i landet). Stötvisa insatser från privatpersoner cementerar bara ett system där människor antingen undandrar sig att bidra till samhället eller, vanligare och vanligare när arbetsgivare tillåts utnyttja både svenskar och arbetskraftsinvandrare till slavlöner, aldrig kommer ur sin fattigdom på grund av lagar och regler vi inte ska ha.

    Vänligen läs vad jag skriver och tolka inte in sådant jag inte skriver. Det här handlar om att vi ska ha ett samhälle som stöttar och hjälper och då behöver skatterna höjas. Dagens samhälle bygger i stället på många, många år av skattesänkningar och av att förmögenhetsskatten avskaffat. Höj skatterna, återinför förmögenhetsskatten i stället – så kommer de som tjänar bra och har förmögenhet att bidra utan ständigt hålla på att framställa sig själva som några slags änglar. Jag själv skulle gärna återvandra till Sverige och börja bidra via skattsedeln om det samtidigt ställdes krav.

    För övrigt hittade jag en intressant och mycket välskriven artikel i Aftonbladet skriven av tidningens kulturchef. Den handlar om något som borde intressera den här bloggen – nämligen vad möjliggör hela influencervärlden.

        Wow, vilken fantastiskt formulerad text av Karin Pettersson! Tack för länken.

      Jag håller verkligen inte med dig.
      men du är för ett plansamhälle misstänker jag?
      det kommer alltid finnas fattiga människor ,
      Oavsett hur vi försöker hjälpa dem.
      Det kommer alltid finnas utsatta människor som inte funkar i ett samhälle.
      Det hjälper inte att rika ska betala mer .
      det behövs balans i ett samhälle vad ni än säger .
      Du anser alltså att man ska kräva av ex Therese Lindgren att bidra till samhället pga ekonomiskt oberoende? Det kanske svider att vissa pluggar x antal år men ändå inte är ekonomiskt oberoende sen kommer Therese som influenser och har mycket pengar och då blir avundsjukan för stor ? vet du en person som tjänar extremt mycket pengar har antagligen fått välja bort mycket annat under många år för att ta sig tid. det är inte en person som klagat på att få ta med jobbet hem? Att fått jobba på sin semester ? Eller att ha haft för lite sömn. det är inte en person som jobbat 8-17 och sen legat på soffan.
      och kom inte nu och berätta att undersköterskor och sjuksköterskor minsann inte har något val och dom jobbar inte 8-17 bla bla. Alla har ett val. Speciellt i Sverige .
      och har man inte ett val nu så hade du ett val innan. Innan du valde att skaffa 3 barn med en pisslön utan att ha räknat på att klara sig om mannen drar och du blir ensamstående .
      alla har ett val. Glöm inte .
      Nej till högre skatter för höginkomsttagare.
      ja till att jobba för att få pengar !!!!
      Nej till mer bidrag .
      ( omdu inte verkligen behöver det = sjuk)

        Men personen skriver inte nödvändigtvis att skatten på inkomst borde höjas. Den är redan väldigt hög i Sverige. Däremot är skatt på kapital väldigt låg. Alltså på tex kapitalinkomst (aktier osv), fastigheter, arv, förmögenhet. Detta är ett gigantiskt problem som INTE bidrar till att uppmuntra hårt arbetande (som du, Jas, tycks göra) utan som snarare belönar de som får in pengar UTAN att jobba.

      Eller så blir det som vi har det i Sverige nu – ingen bryr sig om varandra för att vi tar förgivet att staten ska ta det ansvaret.

      Håller med om en del du skriver men det KAN ju finnas andra sätt att bidra till samhället än att lönearbeta eller sälja reklam.
      Tycker generellt inte at det, i ett idealsamhälle, ens finns personer som är ”ekonomiskt oberoende” medans andra tvingas arbeta tills de är nästan 70. Hellre då att alla är delvis ”oberoende” (basinkomst) så att människor har ett större val i vad/hur mycket de vill lönearbeta. Finns ingen anledning, egentligen, att vi alla ska arbeta lika mycket som för flera årtionden sedan, med all den tekniska utvecklingen som skett. Mycket lönearbete är ganska meningslöst, ineffektivt, och i syfte att producera saker vi inte ens behöver.

    Guuu va lyckliga ni är som har arbeten som ni trivs med för det har tyvärr inte jag så det första jag skulle göra är att säga upp mig. Vilken lycka!
    Sen skulle jag resa. Träffa mina vänner och familj. Köpa lägenhet i Portugal eller annat varmt land. Träna mer och bara vara människa.

      Åh samma här! Aldrig jobba en dag mer ? resa, träffa vänner och syssla med välgörenhet. Jag drömmer tyvärr alldeles för ofta om att sluta jobba (är bara 32 år så jag har ett tag kvar ?)

      Du skulle inte kunna skola om dig då? Starta eget eller bygga upp ett socialt nätverk och på så sätt komma in på annat jobb än det du har nu? Tiden ute i arbetslivet är för lång för att gå och längta bort eller känna att man inte trivs.

      Jag pluggade och trivdes inte med min inriktning och valde om och har fått en nytändning och känner inte att det tar emot som innan. Nyfikenheten är tillbaka och med den motivationen.

      Jag hoppas att det löser sig för dig och att du ser att du har alternativ!

    Jag skulle ge försäkringskassan ett stort långfinger, köpt en husbil och åkt runt i Sverige tillsammans med dom av mina barn som vill följa med.

      Varför skulle du ge försäkringskassan fingret?

        Lång historia som just nu innefattar sjukersättning.

      Kanske man inte ska ja bidrag ifrån försäkringskassan om man är så pigg att man orkar resa runt hela Sverige i husbil…

        Tyvärr många latmaskar som myglar!

        På vilket sätt skulle det vara jobbigare att sitta i en husbil än i ett hus eller lägenhet? Måste man vara sängbunden för att vara värd sjukersättning? Det kaniner finnas andra problem som gör att man är sjuk än rent fysiska i ben och armar?

        Som ekonomiskt oberoende skulle jag inte behöva göra ett skit, jag kan låta andra städa, handla, laga mat och annat jag inte kan göra. Att sitta i en bil är en av sakerna jag klarar.

        Sådana här urbota korkade kommentarer känns otroligt passé. Tror det är ytterst få som fuskar sig till sjukpenning/ersättning. Vem skulle frivilligt välja att leva på i stort sett noll och ingenting? Som sjuk handlar det också om att kunna ha ett värdigt liv som känns meningsfullt. Ofta när vi orkar göra saker så är det välplanerat och till skillnad från andra måste vi göra varenda liten sak i livet samtidigt som vi är sjuka och upplever hur sjukdom känns inombords 24/7. Om jag fikar på stan så är jag fortfarande sjuk, och vet inget om hur en fika på stan som frisk känns vilket de allra flesta vet och kan njuta av. Vad jag däremot vet är att det är osäkert hur jag ska orka ta mig hem igen. Jag skulle verkligen önska att ALLA fick pröva att leva med tung sjukdom i ett halvår av sina liv…så kanske ni skulle fatta sen vilka jävla krigare vi är.

    Jag tycker om mitt jobb men skulle ju absolut inte lönearbeta för någon annans skull om jag var ekonomiskt oberoende.

    Samma dag som pengarna kom in på kontot skulle jag säga upp mig och bara lägga tid på saker som gör mig glad. Jag hade velat öppna en pizzeria, bar eller cafe. Odlat grönsaker, lärt mig spela piano, målat akvarell, färgat garn, lärt mig ett nytt språk, köpt en stuga som man alltid kunde fixa med, gått långpromenader varje dag, läst mer böcker, bakat surdegsbröd. Basically gjort mer av saker som jag tycker om men inte hinner med när jag måste lägga 10 timmar av dagen på att jobba för någon annans skull.

      Odlat grönsaker, lärt mig spela piano, målat akvarell, färgat garn, lärt mig ett nytt språk, gått långpromenader varje dag, läst mer böcker, bakat surdegsbröd.

      Detta är inte alls menar som en elak kommentar. Men allt detdär kan du göra trots att du arbetar. Kanske inte varje dag, men med lite planering kan du få göra det du vill ❣️

    Hade definitivt slutat mitt jobb och varit tacksam att pensionen är fixad ändå. Jobbar inte heltid pga skada och det d har lett till. Hälsat på alla släktingar som bor i ett annat land, många börjar bli gamla. Umgåtts med familj o släkt. Rest lite när någon av vännerna kan hänga med. Flyttat till en bättre lägenhet. Hade velat hjälpa utsatta människor och barn

    Vilket drömscenario! Jag hade definitivt inte jobbat inom ekonomibranschen mer, hade istället velat jobbat ideellt på olika välgörenhetsorganisationer som jag tycker gör skillnad. Sen hade jag köpt hus utomlands, och bott vinterhalvåret i ett varmt land så jag slipper Sveriges vintrar <3

    Jag hade nog jobbat på ideella jobb, så har man något att sysselsätta sig med lite som man känner för, beroende på hur mycket tid som behövs läggas ner på ideella jobbet då såklart. Kan gå ner till ideellt på mitt betaljobb eller köra påsom nu men inte känna att pengarna måste in.

    På tal om jobb,
    Någon som jobbar som skadehandläggare på försäkringsbolag? Har sökt en tjänst, och är intresserad mer av hur det är.
    Jobbar och har jobbat i 10+ år i butik som ledare/chef men känner att jag är så trött på butiksjobb ? hur är lön? Jobbet generellt?

    Vad har hon gjort med sina tänder? Är det någon form av handfasader tycker det ser sjukt fejk ut?

    Många som älskar sitt jobb ser jag, glad för er skull! Själv mår jag så dåligt av jobbet fast jag har jättefina kollegor. Räknar ner minuterna till jag får gå hem på eftermiddag/kväll. Alltid söndagsångest. Har jobbat ett par år som sjuksköterska och har valt helt fel yrke för mig. Är väldigt introvert och spelar varje dag en roll som glad och social. Skulle älska att inte behöva jobba alls, vara hemma mycket med barnen, pyssla och ta dagen som den kommer.

      Här är en till ssk som räknar ner minuterna! Älskar och hatar mitt jobb, har valt att jobba natt för arbetstidsförkorning + mer pengar för att stå ut. Hade jag vunnit på lotto hade jag gått på dagen o aldrig mer kommit tillbaka.

    Hade definitivt fortsatt jobba. Älskar mitt jobb!

    Hade bott utomlands hela hösten och vintern. Där hjälpt till med ex hemlösa katter och hundar. Även jobbat med hemlösa människor. Tycker folk i spanien njuter mer av sin tillvaro och är ett öppnare folk änn vi i norden. ?

    Jag hade köpt en eller kanske två hästar, byggt ett nytt hus och självklart slutat jobba. Rest till Japan, Sydkorea, Hawaii och Filippinerna och levt livet och ätit massor med god mat?

    Så många här som älskar sitt jobb. Får jag fråga vad ni jobbar med? Och varför ni älskar det? Menar såklart att det är jättekul för er att ni älskar erat jobb! Bara lite nyfiken.

      Jobbar på djurrättsorganisation (inte i Sverige) och är absolut en av dem som skulle fortsätta jobba om jag blev ekonomiskt oberoende. Inte på heltid men ändå. Älskar känslan av att ha ett ”purpose” och bidra till det jag brinner för.

    Jag älskar mitt jobb och skulle inte byta, men det finns ju 100 andra saker jag hellre gör med min tid!

    Jag hade köpt en gård och försökt bli självförsörjande i så mycket det går, lagt ner min tid på att lära mig massor av nya saker och hur man tar hand om djur och natur. Jag hade utbildat mig i olika saker, små kurser – som dreja och glasblåsning eller vad som helst! Jag hade också velat rädda djur och ha en härlig ”samling” på gården.

    Finns SÅ mycket man kan göra med sin tid istället för att jobba, jag KANSKE hade tagit en timanställning någonstans bara för att inte bli för isolerad dock.

    Sjukt att detta nästan är omöjligt att uppnå i dagens samhälle, man drömmer ju inte stora omöjliga drömmar egentligen. Vill inte ha lyxbilar eller båtar liksom, vill bara leva ett lugnt och fridfullt liv på landet utan att behöva bry mig om pengar (vårat realistiska mål är att komma ut på landet innan vi blir för gamla och trötta).

    Jag hade helt klart hjälpt djur. Drömmen hade varit att ha en liten farm där djur som blivit illa behandlade eller som är oönskade kunde få en fristad. Hemlösa katter, travhästar och höns osv som inte längre anses värdiga i vissa ögon.
    Få sista åren i livet i frihet med stora ytor att springa runt på, bra mat och massa kärlek.
    Sen hade jag velat hjälpa utsatta kvinnor och barn, haft ett ställe där dom kan mellanlanda, växte själv upp som barn i ett hem med en våldsam pappa och vet hur svårt det kan vara att få rätt hjälp och stöd både för mamma och barn!
    Sist men inte minst så hade jag velat resa runt några månader i fattiga byar i Afrika, delat ut mat, leksaker och annat som behövs.

    Jag hade jobbat med samma sak (forskning och undervisning) men kanske på 50% så att jag hade haft mer fritid och mindre press att hinna med allt på normala arbetstimmar. Sorgligt att det är så såklart, men jobbar man 100% på pappret så måste man jobba minst 120% för att faktiskt hinna allt, och göra ett bra jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.