Therese Lindgren om dåliga djuraffärer

Bildkälla: Therese Lindgren Instastory

Therese Lindgren har postat ett inlägg för sina 1 000 000 följare där hon å det grövsta kritiserar en liten djuraffär i Norrtälje och skriver att de verkar ha gjort precis det som krävs för att klara en inspektion från länsstyrelsen. 

Så ironiskt att den här butiken heter ”Djurfavoriten” i Norrtälje. Hamstrar som har så lite strö i botten så att den inte ens kan täcka sin egen kropp, livrädda kaniner i skitig bur, döda fiskar som flyter runt i akvarium. Vad sänder det för signaler till barnfamiljer som köper ett djur här? Jag önskar att djuraffärer som ”Djurfavoriten” kunde förstår att SPECIELLT de som djuraffär har allt att vinna på att höja djurs värde och visa hur man ska ta hand om djur. Ju högre status och värde husdjur får, desto mer pengar kommer djuraffärer tjäna för husdjursägare kommer lägga ännu mer pengar på tillbehör som berikar och aktivera, bättre foder, större och dyrare burar osv.

Men trots det verkar en del affärer nöja sig med att precis klara länsstyrelsens inspektion. // Therese Lindgren Instastory

Jag älskar att Therese Lindgren är så mån om alla djur, men jag kan inte låta bli att lida lite med djuraffären med sina 111 följare på Instagram. Jag vet inte om Therese inlägg spelat in, men djuraffären har begränsat kommentarsfunktionen på sina inlägg. 
Kul när Therese Lindgrens arga miljonarmé av djurvänner ramlar in där och sprider ”kärlek”…

Jag håller helt med Therese i sak ska tilläggas.
Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Faktiskt. 😊

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tyvärr verkar det ofta vara de som jobbar med djur (läs: kommersialiserar på djur så som matproduktion, djuraffär eller djurpark) som respekterar dem minst.

  OM det är nödvändigt att ha djur i bur överhuvudtaget, är det inte för mycket begärt att förhållandena ska vara bra. Skärpning !!!!
  Hur jävla svårt kan det va!!!!

  Fiskar dör tyvärr av olika anledningar oavsett hur bra de har det. (Odlar själv.). Så (några) döda fiskar säger inte så mycket.
  Klart de kan göra det fint och bra i burarna men det är bara ett stopp på vägen för djuren, de ska inte bo där.

   Men du låter väl inte döda fiskar ligga kvar i akvariet?

   Och nu bor ju djuren där, även om syftet är att de ska flytta så är det ju inte något du kan berätta för djuren så att de ska vara lite överseende med att livet är skit i några månader (vilket f ö är en ganska stor del av en hamsters livslängd).

   Fast läste du inlägget? Eller är du aå empatilös mot djur.

   För en hamster, vars livslängd är 2-3 år, blir till och med en vecka motsvarande 7 månader om man omvandlar det till människolängd.
   Så jag skulle vilja påstå att det inte bara är ”ett stopp på vägen” för djuren. De bor där, om än bara vad vi människor vet är provisoriskt.

   Skulle du själv vara glad och leva livet om du blev inackorderad på 18 smutsiga kvadrat. Där du inte hade någon aning om när eller ens om du kan flytta därifrån?

  De förtjänar all kritik de får! Vad spelar det för roll hur många följare de har på instagram, varför tar du ens upp det??
  Det borde vara förbjudet att sälja djur i affärer.

   Som om personalens känslor är viktigare än djurens välmående. Om man tvunget ska sälja djur i affär så är det minsta man kan göra att se till att deras burar är rena i alla fall.

   Har hon följt den här butiken länge/ofta och vet hur det brukar se ut där? Alltså, är det bara en ögonblicksbild så kan det ju vara att de pga utebliven leverans var tvungna att snåla med ströet just den dagen, kanske var det en prao-elev som gjort i ordning och ordinarie personal inte kontrollerat än etc.

    Bra att du säger till. Man får absolut inte klaga, någon kan bli kränkt:(((((((

    Och samtidigt dog fiskar som inte hanns plockas upp ur akvariet och kaninerna blev plötsligt livrädda. Burarna krympte visst också medan prao-eleven hade ansvar. Ambitiös elev som praoar efter att terminen avslutats dessutom.

     Försökte få fram poängen med att det kan vara bra att låta affären uttala sig först och se till att man verkligen vet att det inte står rätt till innan man går ut såhär, inte att det bokstavligen skulle vara en praoelev men det kanske inte framgick. Hur många döda fiskar rör det sig om liksom, man kan ju inte kolla en gång i minuten, kaninen kanske de precis tagit tillbaka, personal kanske ringde in sjuka den morgonen. Eller så är djuren vanvårdade. Men det säger inte så mycket att hon gått in och observerat det här. Tror inte hon skulle bli så glad om någon sett ett dött djur hemma hos henne och gjort tolkningen att djuret typ mördats, om det bara handlade om att det inte upptäckts än. Hon får väl anmäla om hon är orolig efter att ha pratat med ägarna.

   Dom djuraffärer jag känner till är fina och dom bryr sig om djuren. Sen är ju djuren där ett kort tag tills den får ett foreverhome.

    Djur ska inte säljas i någon jävla affär. De är inte varor!

     Djur ska inte säljas alls!!!!

      Djur kan absolut säljas, t ex en seriös hunduppfödare kan sälja valpar men man ska ta bra hand om dom och vara noggrann när man väljer köpare. Och det är tyvärr där det brister med djuraffärer, det blir en business med enda mål att tjäna pengar.

       Och vad f-n tror du att uppfödare är annat än business för att tjäna pengar?!?

        Många seriösa uppfödare tjänar väldigt lite på att föda upp hundar, de hade tjänat mer på att jobba i typ kassan på Coop de timmarna de lägger på hundarna. De gör det för att de gillar hundar, vill hjälpa till och bevara en ras osv. Det är ett intresse helt enkelt.

         Ja det kan man ju intala sig

          Behöver inte intala mig för jag vet. Om du är seriös, noggrant väljer ut vilka hundar du avlar på, ställer ut, gör alla genetiska tester, alla veterinärbesök, ger dom högkvalitativ mat osv osv så är marginalen så låg att det verkligen inte är värt det för enbart pengarna.

           Gör de det av sin godhets skull då, att avla valpar? Man intalar sig lätt så fina saker kring hund- och kattägare tycker jag och lägger ett mycket högre värde hos de djuren. Då kan man ju också tänka sig kring avel överhuvudtaget för att få fram de bästa valparna, hur fräscht är det egentligen?

         Uppfödare till alla dessa olika former av ”doodles” som inte är godkända som raser hos SKK utan har egna ”Kennelklubbar” måste väl ändå ha en rätt bra marginal? 50 000 kr/valp o en kull på ca 5-7 valpar…Dessutom valpar som köparen inte själv får se ut, varken kön/färg/höjd lr annat, det gör uppfödaren efter besök av valpköpare.

    Helt fel, många djur lever hela sitt korta liv livrädda i butikerna.

  🙁 fick så ont i hjärtat när jag såg videorna hon la ut. Har själv jobbat i ett dåligt stall, och att få mig den titten bakom kulisserna förstörde mycket av mig. Människor är så hemska mot djur.

  Vad kan jag som privatperson engagera mig i för att hjälpa djuren? Jag brukar följa Djurens Rätts olika länkar o skriva på namninsamlingar osv, men det känns som att jag gör på tok för lite! Jag vill göra mer. Var ska man vända sig och tänka på?

  Men dom håller sig vid reglerna? Kanske ska kritisera länsstyrelsen lite mer?

   1. Länsstyrelsen har ingenting med lagstiftningen att göra, det är Jordbruksverket.
   2. Zoobutiker kanske har kontroll vart femte år? Det är inte så att Länsstyrelsen kommer förbi varje vecka, så ser inte hur Länsstyrelsen ska kunna ha koll på exakt hur det ser ut i varenda zoobutik hela tiden. För övrigt är det inte heller de som är ansvariga, utan djurägaren.

  Säljer djur i bur och dessutom ,vad man kan se från filmen ,behandlar dom under allt kritik MEN STACKARS KONTOT SOM KOMMER FÅ MASSA SKIT. Helt orimligt resonemang i det här läget. Hoppas dom blir sågade vid fotknölarna och får stänga butiken. Punkt

  Såg inte till någon livrädd kanin

   Kolla på videon där kaninerna filmas då?

    Nu förespråkar jag absolut inte att köpa djur i djuraffär, men hur vet du att kaninerna är livrädda? Det är helt normalt för kaniner att ta skydd under något.

     Ser deras ögon och hållning. Självklart gillar de att vila skyddat etc, men som du själv säger -”ta skydd”, det ska de inte behöva göra. Dessutom kan de inte göra detta heller tyvärr, eftersom man ser rakt in även i deras koja. Tror det är rätt uttänkt från affärens sida, det med spånmängd och öppna kojor, djuren behöver helt enkelt vara tillgängliga för display 24/7.

    Var ju precis det jag gjorde och ingen ser livrädd ur

  Denna behandling av djur gör mig spyfärdig. Människor som behandlar djur illa borde råka tio gånger värre ut.

  Håller med henne till fullo men hoppas hon tog dialog med någon i affären också, på plats.

   Vad skulle hon då ha lagt ut på Instagram?

    Hoppas att hon anmäler till länsstyrelsen. Tänker att nu får de tid att städa upp och ge ett bra intryck istället för att länsstyrelsen hade kunnat göra en oväntad inspektion. Bästa hade varit att dokumentera och skicka in. Sen efter deras besök berätta om det på SoMe.

  Tycka synd om? Varför? Jag kan förstå att ytan för djuren i en djuraffär.är.liten, och det kan jag känna är okej, de sitter ju fär kort tid förhoppningsvis MEN då ska man visa, informera och inte sälja för små burar.

  Men hur svårt kan dr vara ta ur döda fiskar, ge de stackars hamstrarna mer spån och göra rent buren åt kaninerna?

  Sluta sälj skit helt enkelt. Jag köpte ALLT till mina hamstrar online för det fanns exakt noll saker/foder i djuraffärerna som var nyttigt och säkert för hamstrar. Dessutom byggde jag alla ”burar” själv då alla till försäljning var för små eller rent av farliga.

  Hade det funnits bra saker i djuraffären hade jag köpt där. Dessutom är det tveksamt om djuraffärer ska sälja djur. Finns nog många att adoptera, speciellt smådjur.

   Tveksamt att ha djur i bur alls

  Tycker inte ett dugg synd om dem. Har noll medlidande för dålig djurhållning, oavsett om det är okunniga privatpersoner eller små djuraffärer. Kan de inte sköta sina affärer bättre än så förtjänar de att konka.

   Och: all heder åt Therese som är en röst åt oskyldiga djur. Hade använt min plattform exakt för det syftet om jag hade haft nån. Som sagt, vilka signaler ger det till dem som handlar i affären? Att det är ok att slarva med omvårdnad? Att djur inte är så viktigt att sköta om, egentligen? Blir arg bara av tanken. Så oansvarigt.

    Man behöver inte ha en plattform för att göra något för djuren. Ser man en liknande djurbutik så kan man tex anmäla. Man kan gå med i en organisation som arbetar för djur på olika sätt. Osv osv.

  399kr för en dvärghamster?! Inte konstigt att folk köper de stackars hamstrarna hur som helst när de är så billiga!

  Förmodar att priset är liknande oavsett djuraffär.

   Det är ett vanligt pris för en hamster om du köper från en seriös uppfödare. I djuraffärer brukar de kunna säljas för under 200 kr ibland. Köper du från en seriös uppfödare brukar de allra flesta också vara väldigt noga med vilken bur och inredning du ska ha, vilket kan kosta en hel del. Så bara för att själva hamstern inte är så dyr betyder inte det att det är ett billigt djur att införskaffa, eller att det är ett enkelt åtagande.

  Alltid på djurens sida♡
  Djur barn och åldringar ska man stå upp för!

  Som Norrtälje bo och en som förut handlade på just djurfavoriten så har jag slutat med det dels deras ockerpriser men dels alla fiskar jag har köpt just hos dom har dött inom en vecka och då har jag köpt fiskar till mina tre akvarium från andra ställen r det aldrig varit ett problem . När jag lyft detta till ägaren så har dom bara varit dryga och då har jag köpt fiskar för flera tusen .

  Så helt ärligt kanske detta är bra så dom rycker upp sig det är ofta döda fiskar i akvariet ofta bara en ensam fisk hanteringen är fruktansvärd där . Jag har till och med köpt två hamstrar där bara för att rädda dom då dom satt i en minimal bur som var full av kiss och bajs .

  Tyvärr är butiken helt kass på fisk. ALLTID sjuka, magra och döda fiskar i en för övrigt påkostad fiskavdelning där de har alla möjligheter att ha precis hur fint som helst. Smådjuren kan jag inte uttala mig om då det nästan alltid är tomt i burarna. Nej, de borde göra som Arken Zoo i samma stad och ta bort alla levande djur och fiskar och bara sälja tillbehör. Den som tror att det behöver ligga död fisk på botten och att det är ofrånkomligt när man säljer fisk kan åka till Akvarielagret i Stockholm och ta sig en titt, där är det högsta klass.

  Att man förvarar tamdjur i bur och säljer kan jag förstå, för djur som sedan generationer tillbaka levt tamt har inte förutsättningarna att klara sig i naturen. Djuraffärer känns dock helt absurt. Flera djur som trängs i små burar, olika slags djur överallt och konstant människor som far runt och låter. Det måste enormt stressande för djuren.

  Människor förtjänar inte djur.

  Jobbar själv i en djuraffär och det var flera år sedan vi slutade sälja djur tack och lov! När det kommer in kunder och vill köpa djur och vi hänvisar till seriösa uppfödare så får vi ofta ett snäsigt ”hur kan ni kalla er för djuraffär om ni inte säljer djur” som svar.

  Kryllar ju av djuraffärer som gör såhär är väl ett problem
  I det stora hela och ett problem med länsstyrelsen regler tycker det är fel av Therese att hänga ut en liten djuraffär i en liten ort specifikt.. speciellt med hur många som attackerar då. Försök då ta kontakt själv med chefen till butiken eller försöka få lagar\regler kring djurhållning å förbättras? Therese vet mycket väl affären kommer nästan få stänga ner efter hennes följare attackerar.

   Jag ger inga ursäkter till affären för å va tydlig tycker de är fel djurhållning tänkte bara om denna kritiken verkligen bara behöver riktas dit? Finns ju många djuraffärer som gör så

  Min nära vän var in dit för att köpa hundsaker(dom får en valp snart) och där hörde dom butikschefen stå och skryta om att therese varit förbi eftersom butikschefen själv gått fram och bett terese lägga ut något om dom. Så jag tror att hon spelade med. Han ville nyttja hennes status, så han fick vad hab bad om. Karma

  Om man absolut måste skriva av sig så håll dig till sanningen. Jag var själv i butiken när Therese var där och det du skriver stämmer inte!
  Jag gick dessutom runt i butiken ett tag och tittade och det hon skriver är klart överdrivet men det är väl det som iaktivister lever på överdrifter och smålögner för att rättfärdiga sin sak!

  Ni kanske skulle kontakta affären själva!
  Den finns 2 sidor på ett mynt och Therese lever på och får betalt för att skriva om bland annat det här.
  Jag har läst en objektiv, låst artikel på Norrtelje Tidning och de ger en helt annan bild om detta.
  Jag är en mycket nöjd butiken sedan många år och tycker behandlingen som de fått är felaktig.
  Såg att hon dessutom favoriserar Arken men det har hon ju betalt för att skriva med tanke på att hon är ”frontface” för försäkringsbolaget ManyPets som av en händelse råkar ha samma ägare som Arken!

   Exakt!! Dessutom har hon ju varit flitig kund på Djurfavoriten ett bra tag och aldrig sagt något negativt om dem förut så skulle nog ta hennes draggning med en nypa salt.

  Jag ser inte mitt inlägg så jag skriver igen!
  Det finns 2 sidor på ett mynt och ni kanske skulle kontakta den berörda butiken också för att höra deras sida av myntet.
  Jag läste en låst artikel på Norrtelje Tidning och de ger ju en helt annat bild än den som Therese skriver.
  Therese är ju en aktivist och deras sätt att framföra sin sak blir ju lätt lite överdriven.
  Jag är kund i den aktuella butiken sedan många år och jag känner inte igen det hon skriver överhuvudtaget. Jag var dessutom inne i butiken när hon var där och hörde konversationen med personalen.
  Jag tycker att hon överdriver extremt men det rättfärdigas väl av att hon är en djurrättsaktivist och bloggare.
  Då behöver man ju inte ta ansvar för sitt agerande och när saker och ting blir jobbiga så kan man ju alltid grina lite och be om ursäkt – det har ju liksom hänt förr med den här tjejen.
  Jag har handlat mycket fisk där och även en kanin till mina barn och har bara gott att säga om butiken.
  Såg desdutom att Therese även rekommenderade Arken men det kanske inte är så konstigt eftersom hon är ansiktet utåt för ManyPets och de har ju samma ägare – money talks!

   Jag vet att butiken har strikta rutiner som de följer till punkt och pricka, de har aldrig fått minsta lilla grej att åtgärda när de haft inspektion enligt ägaren. Bl.a. städar de alla burar osv på fredagar (Therese var till butiken på torsdagen), vilket är bra mycket oftare än många privatpersoner städar sina burar. Tycker det här hela debaklet blev så löjligt. Ja, hamstrarna har lite strö i stora delar av buren men de har ju mycket i husen de kan gräva ner sig i? Och har de asmycket strö kan ju inte kunderna se dem och då blir de inte sålda -> behöver bo i djurbutik mycket längre än nödvändigt. Tydligen svårt för en stackars influencer att förstå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.