Spartips med Bianca och Pernilla

”Hon skar visst tunna skivor av diiiiig….lilla amatör-casanova….”
Kan man kanske önska den till nästa års ”Allsång på Skansen” tror ni?

Hänt har publicerat den här Tiktok-videon där de ber Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso om deras bästa spartips, så håll i hatten.
Pernilla tycker att man ska be om så tunna skivor salami som möjligt i charkdisken, och Bianca tycker att man ska stanna hemma.
Hon säger ärligt att hon inte har några spartips, så som hon shoppar, och det är ju insiktsfullt ändå.
Hon säger att om man stannar hemma så shoppar man inte, men hon verkar ha glömt den där lilla detaljen med nätshopping. Ni vet, det där som hon tjänat mycket av pengarna på i den egna skattkistan. 🙂

Men om vi nu ska prata shopping…
Shoppar ni mer i butik än på nätet, eller tvärt om?
Har jag några spartips?
Återvinn matkassarna, sov på saken och använd refiller.

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Online mest helt klart. Handla inte dör pengar du inte har.

   Bästa spartipsen är att titta på några avsnitt av lyxfällan!

  Gör en budget, dvs vad är fasta kostnader, hur mkt ”får” spenderas på mat, kläder mm och hur mkt skall sparas (ett långsiktigt och ett kortsiktigt). Och sätt undan sparandet först. Köp mest via Marketplace, Blocket Labels We Love osv. Försök att planera inköp, impulsköp inte osv. Rensa hemma och sälj på samma sidor. Tycker privatekonomi är jätteintressant!

  Mitt bästa spartips är att inte gå ut och äta/ta en AW eller drink, utan istället bjuda hem och köra det hemma! 🙂
  Det är ju otroligt dyrt både på pub och restaurang idag. Mina vänner och jag började under starten av inflationen att turas om att bjuda hem till middag, och nu har vi bestämt att inte sluta med det! Vi är fyra stycken, så vi kör laget runt med ca 1-2 månaders mellanrum mellan middagarna/AW’n. Dessutom känner jag att det fört oss närmare, vi är mycket mer tajta nu och kan gå in på djupare samtal när vi sitter hemma i en lugn miljö än om man sitter på en pub och får skrika för att höras. Jag räknade på det och insåg att jag la mindre pengar på att laga mat hemma till fyra stycken än när jag bara behövde betala för mig själv en kväll på stan!

   Du har rätt men det man kan sakna vid hemmamiddagarna är ju om man vill träffa andra människor att surra med, om man är singel t ex. Men helt perfekt att ha hemmamiddagar emellanåt.

   Men tråkigt att aldrig göra det tycker jag! Hemma äter man ju hela tiden ändå.

    Absolut, så kan man se det! Vi gör dock inte det, så det är ju olika hur man är.

    Men även om det skulle vara ”tråkigt” så kan inte avgöra huruvida man ska spara eller inte. För sparande handlar ju just (generellt sett) om att skära ner på sånt som man kanske gör när man unnar sig.

     Det var ju bra, alla är olika.
     Det kan man väl visst? Så länge det inte är kris. Väljer att spendera pengar på sånt här, livskvalitet för mig.

    När jag var student var vi ett stort gäng som turades om att bjuda på fika hemma. Jättetrevligt! Man hamnade ju på vanligt café ibland ändå så det blev bara som en bonus. På samma sätt kanske man hamnar ute för middag eller drinkar ibland ändå, med jobbet eller att man firar en födelsedag. Och när det är mer sällan kanske man uppskattar det mer också och känner att man kan beställa det man vill ha till skillnad mot om det blir för ofta, finns säkert någon som upplever det som ångestfullt att behöva beställa in dyrt för att kunna umgås.

     Torka löv och torka sig i rumpan med 🤣

      🤪

       Torka ? Menar plocka löv . 🤣🤪

        🤪

      Googla ’odla eget toalettpapper’ så får du se…😂

   bjuda hem folk är inte jättebilligt heller. en låda vin, 3 rätters som det kanske ofta blir, snacks, fördrink.. jag går hellre ut o var o en betalar för sitt 🙂

    När vi har tjejmiddagar tar alla med sig själva vad de vill dricka. Och vi gör bara en rätt. Huvudsaken är ju att träffas och ha kul, ingen Nobelmiddag liksom.. Sedan går vi ut efteråt för det mesta, inte alltid.

  Tror mitt bästa spartips är att handla EN gång i veckan, typ en bestämd dag. Alla vet ju att småhandlar man var och varannan dag försvinner det en massa pengar. Men storhandlar man och köper mat bara för att som ska räcka under obestämd tid så är risken att det ligger hemma och inte äts också.

   Håller med, en gång i veckan är verkligen optimalt. Eller, är man en stor familj och har lite långt till närmsta billiga butik kan man såklart bunkra torrvaror tex en gång i månaden. Men annars upplever jag själv veckohandling som väldigt lagom – frukt och grönsaker håller ca en vecka, man får vara lite kreativ och äta ur sista dagarna och man slipper också småspring.

   Jag funkar precis tvärtom. Får väldigt mycket mer matsvinn om jag bara handlar en gång i veckan.
   Jag handlar i princip varannan dag och då handlar jag det som behövs till middag och eventuellt frukost. Om jag vet att något håller på att ta slut så köper jag det också såklart.

   Storhandlar jag är det mycket lättare för mig att onödiga grejer följer med. Det är också fler färskvaror som blir dåliga nyheter man jag hinner använda dem. Har också svårt att få ihop maträtter med allt det jag handlat. För mig blir det väldigt lätt övermäktigt liksom.

   Men jag gissar på att jag är exceptionellt dålig på att planera när det kommer till sådant.

    Håller helt med. Har aldrig förstått varför storhandling skulle vara bättre.

     För att handlar man varje dag är det lätt att det följer med onödiga saker man är sugen på just då. Men är man inte sån så spelar det ingen större roll.

  Jag har nyss upptäckt Matsmart. Så otroligt bra sida! Jag köpte 9 st jättefina julklappar för sammanlagt 300 kr (!) De hade inte bara mat där, utan väldigt mycket annat också, böcker, spel, smink, hudvård, osv. Jag trodde att det skulle vara second hand och att det skulle vara något fel på produkterna, men det var helt nya produkter, det ser helt nytt ut, som om det kommer direkt från affären, oanvänt och inplastat, osv. De säljer lösögonfransar från Eylure för 35 kr nu, kostar ju över 100 kr i butik! Jag köpte flera stycken, det var inget fel på dem, de var som nya. Superbra sida! och rolig sida också, mycket roliga saker. Perfekt nu till jul!

   Det är ju nytt..

   Ah. Jag har mest tyckt att matsmart har haft mest godis och annat onyttigt. Eller stort, tungt och bylkigt. Vilket gör frakten knepig.

   I början var Matsmart billigt. Nu är det ju ofta dyrare än ordinarie priserna i matbutiker.

  Att ha med matlådor till lunchen sparar man in på. Gör storkok på helgen och frys in. Någon sa till mig att man kan dela på disktabletten också, blir rent ändå. Inte testat än.

   Köp flytande maskindiskmedel eller löspulver i stället och dosera själv! Har läst någonstans att diskmaskinstabletterna är alldeles för stora för våra behov i Sverige. De är egentligen dimensionerade för typ central/sydeuropeiska diskmaskiner och deras vatten är så annorlunda från vårt vatten (kanske högre kalkhalt eller något annat) att diskmaskinstabletternas storlek är helt överflödiga och bara ger massa onödiga kemikalieutsläpp. Så win-win att dosera själv, man spar både pengar och miljö.

   Haha det sa min pappa redan under oljekrisen 79. Är säkert värt att lyssna på dem som var med då. Minns hur jag frös i mina tjocka tröjor hemma…

  Handla begagnat ( men räkna in portot i slutsumman när du jämför pris med nytt om du handlar online).

  Jämför priser. Tänk efter innan du handlar.

  Var kreativ med det du redan har. Kombinera annorlunda, gör om, använd på ett annat sätt.

  Låna böcker på/av bibblan
  (de flesta bibliotek har också någon form av ljud-och e-bokslösning och ibland även film, kolla upp det).

  Ta hjälp med att hitta sparformer för dina pengar om du inte vet något om ekonomi.

  Om man ska beställa något online så är ett spartips att alltid googla *butikens namn* rabattkod *månaden* *årtal*.

  Tex ”Zalando rabattkod november 2023”

  Brukar alltid dyka upp sidor med rabattkoder som man kan skriva in vid checkout och på så sätt få lite rabatt eller gratis frakt.

   Tipsar om appen Rabatta som är kanon!

  Kanske blir mer spontanshopping om man är i affären då man ser hela utbudet och inte bara det man söker på.
  Dock så är det ju rätt ofta man shoppar ngt extra på nätsidan, så att man skall få gratis frakt.

  Köp inte den mat du är sugen på just då, utan kolla vad de har bra pris på i affären.
  Bor man i storstaden är det ju dessutom lättare att handla på olika kedjor och hitta bra priser.

   Förutom om det är tacos. Man får alltid köpa tacos.

   Förutom charkuterier. Man får alltid köpa charkuterier.

   Förutom choklad. Man får alltid köpa choklad.

   Förutom frukt. Man får alltid köpa frukt

    Fasiken vad dyrt det är med Avocado😡

  Jag följer en som har en sparkalender på Instagram jag har nästan fått ihop 10 000 i år genom den.

  Andra tips är secondhand, matlåda, småhandla dvs handla ofta men bara det du behöver just då.

  #sparkalendern tror jag att du kan hitta den på. Minns inte just nu namnet men något med Budget

   Budgetella tydligen. Tack så jättemycket för tipset!

    Ja så var det nog, kom inte in på insta och kunde kolla. Mindes budget i början:-)

   Du har alltså kunnat spara under 1000kr i månaden?
   Är det utöver det du redan sparat, eller totalt?

    Jag har bockat av en summa varje vecka, och har vecka 52 fått ihop 10 000 kronor. Jag sparar även 2000 kronor varje månad tyvärr har jag inte möjlighet att spara mer just nu. Sparakalendern har hjälpt mig att kunna spara mer , blivit lite som en tävling!:-)

     Då har du ju kunna ökat ditt sparande med 50%. Det är bra jobbat!

      Tack snälla ❤️

  VAD ÄR DET FÖR JÄVLA REKLAM SOM FYLLER SKÄRMEN UTAN ATT MAN KLICKAT PÅ DEN?!?!

   Taket a chillpill miss saigon.

  Jag har väldigt få spartips, bränner pengar på kläder, nöjen osv. i snabb takt. Men! Ett tips är att bara äta en måltid varm tillagad mat om dagen, typ någon pasta rätt. Brukar äta stekt ägg och någon frukt till lunch, macka som frukost. Sparar mycket pengar på att inte fixa en hel måltid till lunch.

   För i tiden och även i England etc åt dom ju tex mackor till middag. Tyvärr har folk levt i jävligt svåra tider. Och ännu värre om man blickar bakåt som barksoppa. Men miljarderna fortsätter skeppas från Sverige och vi alla låter det ske.

  Håller inte folk sina budgetar. Eller vad är det frågan om?

  1. Gör en budget
  2. Följ den
  Känner man att man vill dra ner på vissa poster så:
  1. Revidera budgeten
  2. Följ den

  Spontanhandla inte, utan kolla upp var du kan köpa något till lägsta pris. Det brukar stoppa 99% av alla inköp.

   Har inte ens en budget, går bra ändå.

  Mina bästa spartips är att
  1. Om du ökar din inkomst, se till att inte öka dina kostnader samtidigt. Det är lätt att ”unna” sig när lönen går upp, men jag lägger mina pengar i sparande.
  2. Ha sparande för olika syften, både långsiktigt (pension och buffert) och kortsiktigt (shopping, upplevelser). När väl använder pengarna ska det kännas bra, gör genomtänkta inköp
  3. Grunden till allt: förstå din ekonomi! Vad har du för fasta utgifter? Kan du ändra nåt där? Hur mycket lägger du på mat? Hur mycket sparar du?

   Håller med om första. Jag har precis fått högre lön och jag har gjort vissa köp för att unna mig för första lönen, tex en ny dammsugare (1000 kr dock). Men framöver ska jag försöka låtsas som att jag inte har högre lön och lägga de pengar på ett sparkonto. Behöver tex en ny cykel och så ska jag utomlands nästa år.

   Såhär i backspegeln, när jag jobbat i 20 år, så är första punkten mitt bästa tips. Klart jag har högre kostnader idag och en lite annan levnadsstandard än när jag var student, men utgifterna har definitivt inte ökat i samma takt som inkomsterna vilket blir ett automatiskt sparande. Jag har inte hela tiden bytt upp mig till större boende eller börjat shoppa mer eller dyrare.

  Proaktivt spartips – skaffa aldrig barn! Har massa pengar över 😄👍🏻

   Tänk om dina föräldrar hade tänkt så..

    Om mina föräldrar hade tänkt så hade de nog varit en del lyckligare idag.
    De hade definitivt inte blivit fattigpensionärer i alla fall.

    Synd om alla barn som aldrig blivit till. Men tur att de i alla fall inte är medvetande om det efter de just inte finns.

     Vad menar du? Det kan väl aldrig någonsin bli synd om något som aldrig existerat?
     Och det kanske faktiskt ändå var rätt bra? Alldeles för många barn växer upp i fattigdom idag. Födda av föräldrar som inte tänker till och tror att ”allt löser sig till slut” på ett magiskt sätt

     Haha ja stackars icke existerande människor 😄

    Vad är problemet med det?

    Ja då hade jag inte funnits, är det det du menar? Så man ska skaffa barn för att de ska få finnas? Märkligt argument.

  När det kommer till shopping försöker jag shoppa lokalt i den mån det går! Bor i en liten stad och vill gärna ha ett levande centrum 😊

  Angående spartips så planerar vi maten utifrån butikens erbjudanden och handlar bara 1 gång i veckan 😊

   Samma här! Bor också i mindre stad och försöker verkligen behålla ett levande centrum. Besöker också fik, bibliotek och badhuset så ofta jag kan.

    Så viktigt!

  Om man ska köpa exempelvis kläder, skönhet m.m på nätet – jämför med flera sidor vem som är billigast, om det finns rabatter, kampanjer osv. Låt det ta ett par dagar – kolla varje dag, men beställ när du verkligen bestämt dig. Detta har gjort att jag faktiskt struntat i att handla grejer jag för stunden kom på att jag ville ha, men efter ett par dagar har det lagt sig och då är inte köpsuget lika stort och pengarna är kvar i tryggt förvar. 😂

   Ja! Det slår mig alltid i butik. Jag ser en sak, köper inte. Om jag är tillbaka en vecka senare och fortfarande vill ha den, då kanske jag köper den. Två-tre veckor senare och jag fortfarande vill ha den är stark indikation på att jag faktiskt vill ha den.

   Brukar alltid vänta 1 vecka när jag hittat någon jag vill ha. Om jag fortfarande vill ha det så får jag köpa det men oftast så brukar behovet vara borta.

  Gifte mig rikt. Det var smart av mig.

   Jag gifte mig rikt. Var gift i ett år. Skilde mig och fick hälften. Ännu smartare av mig 😉

   Jag gifte mig fattigt. Fick jävligt oklara instruktioner uppenbarligen.

    Det kanske inte är för sent än😉

   Så den enes tips är den andres spartips? Skriv äktenskapsförord för att skydda dina inkomster (för dig som är tät).

  Jag har fått ärva pengar + har en rik mamma som bidrar.

   Mitt mål med mina söner, men först ha rik mamma och sen att jag kan lämna ett saftigt arv när jag kilar vidare.

  Tack snälla ❤️

  Jädra reklam blir ju hel knas när en ska kommentera!

  – Halvera diskmaskinstabletten
  -Storhandla istället för småhandla och gör veckomatsedel efter vilka råvaror som är på extrapris.
  -Skaffa medlemskort på typ Ica eller Coop (eller nåt annat såklart) och nyttja medlemserbjudanden och poäng.
  – Ha alltid med eget kaffe i termosmugg, aldrig tanke away kaffe.
  -Köp julklappar och presenter lite pö om pö under året för att undvika stora kostnader vid ett tillfälle, och också passa på vid extrapriser.
  -Baka allt bröd själv.
  -Om man har barn, nyttja många av de gratisaktiviteter som finns, tex bibliotek (som ofta har aktiviteter), en del museer har också fri entré.
  -Sälj av urvuxna kläder på tex Vinted eller Tradera. Har sedan i somras sålt av grejer för tusentals kronor.

  Som ensamstående tvåbarnsmamma som precis varit föräldraledig i över ett år så har jag verkligen kommit till insikt om att ALLA kan spara. Även om det bara är lite varje månad så märks det efter ett tag.

   Tipset om gratis aktiviteter på bibliotek och museer etc är verkligen SÅ bra! Finns så himla mycket där ute jag inte visste var kostnadsfritt.

   Jag blev lite nyfiken att räkna på hur mycket man sparar på att halvera diskmaskinstabletterna.
   Säg nu att man inte använder det absolut billigaste från eldorado, utan man tar och använder Finnish 70-p. På mathem kostar dem 1,43kr/st. Då sparar man alltså 71,5 öre per disk. Säg nu att man diskar i genomsnitt varannan dag under hela året dvs 183st diskar.
   Det är en besparing på 131kr totalt på ett år, 11kr på en månad.

   Säg att man istället alltid använder diskprogrammet ECO plus att man ser till att verkligen effektivisera utrymmet, verkligen fyller maskinen så att man kan dra ner och diska var tredje dag istället. Programmet är visserligen sjukt segt, men den diskar i lägre temperatur och använder mycket mindre elförbrukning.
   Enligt Bosch kan man årligen spara 523 kilowattimmar på att välja eco programmet. Eftersom det är Bosch tar vi för givet att det är en glädjekalkyl, så vi räknar istället på 2/3, säg 348kWh. Med dagens elpriser blir det typ 350kr? (Har faktiskt ingen koll på hur elpriserna ser ut)
   Och så får man addera att man också minskat disken med 33%. Då blir besparingen 44kr på disktabletter och ytterligare 118 kWh. Totalt 512kr på ett år, dvs lite under 400% mer än om du skulle halvera disktabletterna.

   Tack för mig, nu tänkte jag gå på lunch 😁

    Du är väl värd en lunch nu 😍 kul med uträkning!

    Och jag gör både och. Diskar på eco program med helt fylld maskin, med en halv tablett. Blir helt rent och jag diskar i snitt en maskin per dag. Vissa saker sparar man mycket pengar på och vissa väldigt lite. Många bäckar små.

     Så är det ju absolut!
     Om du vill spara mer så ska du inte köpa disktabletter alls. Istället tar du och häller i tre droppar vanligt diskmedel i det där facket. Ta sedan och fyll facket nästan fullt med 2/3 bikarbonat och 1/3 salt.
     Då har du en maskin som bara kostar mindre än 30 öre.
     Det sparar man 365kr mer på ett år jämfört med maskintabletter.

      Åh tack! Det hade jag ingen aning om. Ska absolut börja köra så.

    Nu vet jag inte hur exakt detta stämmer men våran diskmaskin lyckades aldrig diska rent så vi köpte en ny och då berättade hon som jobbade där att man inte ska köra Eco-programmet hela tiden för att det kunde förstöra maskinen eller något. Lite oklart vad orsaken var då jag gick det återberättat av min man. Vi har alltid kört eco på den gamla, nu kör vi blandat istället.

     Jag tror det är för att det kan bli fettavlagringar som inte löses upp riktigt ordentligt utan lite högre temperaturer.

  Har kommit ur shoppingberoende och överdrivet slösande, så här kommer mina fjuttiga tips.
  Inte världsbäst eller revolutionerande, men gjorde en skillnad för mig!

  – Skippa sköljmedel, det är dåligt för kläderna ändå. Vinäger går att använda som substitut. (Brukade köpa doftande sköljdmedel på extrapris förut bara för köpandets skull).
  – Dra ner på dosen av flytande tvättmedel. Dagens flytande tvättmedel är så koncentrerat att du egentligen bara behöver typ två matskedar till en stor omgång tvätt. Låt dig inte luras av vad företagen anses vara bra dosering, Prova själv!
  -Har mataffären bra kampanj på kyckling/köttfärs? Planera veckans matsedel utifrån det, köp med extra och frys in.
  – Ta vara på maten du har hemma även om inspirationen tryter. Samla ihop allt du har och låt det bli en middag med plockmat/meze!
  – Ser du en ”onödig” pryl du vill ha, vänta och köp den på kampanj om det inte är akut. Glöm inte att Black friday, mellandagsrea och nyårs rea sker varje år!

  Spartips nä kommer inte på något. Jo handla på myrorna. Hade tur och hittade superfin helt ny vinterjacka. Prislappen var kvar o kostat 1500 o jag betalde 200 vilken tur jag hade. Handlar kläder i affär. Men smink o inredning ibland på nätet. Var på. Ica igår och dom är bra på att höja varor. Tycker Sverige blivit för dyrt. Dyrt att fika som jag älskar.

  Min tråkigaste besparing är att jag tar bussen i stället för bilen de dagar jag åker till jobbet.
  Bilen kostar 200 kr i bränsle + parkering om dagen, bussen 80 kr. Men jag lägger 2 timmar extra på resan varje dag genom att åka buss.
  Min roligaste besparing är att jag slutat åka till stan, titta i affärer, fika och gå på restaurang som nöje, och i stället åker ut i naturen i stället. (Med bil, buss eller till fots.) Medhavd matsäck, en lägereld, en boll vid fint väder. Vi åker ut året om och det är etthundra gånger roligare än att hänga på stan eller i en galleria. Har kännbart mera pengar över varje månad och mår allmänt bättre.

  Jag vet inte hur fasen man ska tänka med kläder. Det jag köper går ju sönder innan jag ens tvättat första gången och eftersom jag skjutit upp att skaffa nya kläder så behövs en hel del. Men allt är ju så jävla dålig kvalité så man måste ändå lägga mer för ett plagg för att det förhoppningsvis ska hålla mer än ett halvår.

  Man har fan inte råd att vara fattig.

   Second hand, exv Sellpy. För samma pris som man betalar för ett plagg fast fashion kan man köpa plagg i bättre kvalitet. Frakt tillkommer så mest fördelaktigt är att göra ett större inköp istället för flera små.

   Köp secondhand! Finns så mycket som är i nyskick!

   Va har aldrig köpt ett plagg som går sönder. Och då handlar jag på tex lndex o kappahl.

    Köpte nyligen trosor på Kappahl, tre-pack. Ett par gick sönder innan jag hade tvättat första gången. Samma med ett pack från Gekås.
    Tröjor tappar formen eller får små hål direkt.

   Och framförallt, skaffa ett litet kit för att sy. Nål och tråd räcker. Sömmar är enkla att sy ihop och det syns inte. Även mindre hål kan ofta lagas osynligt. Jag har tråd i svart, beige och vitt det har än så länge fungerat till allt jag lagat men det beror såklart på vilken färgpalett man har i garderoben.

   Vidare, vid köp som jackor och skor så välj något väldigt standard i en enkel färg. Kan lätt hottas upp med halsduk och liknande som är billigare om man verkligen skulle vilja och känna att man har råd att ”piffa till det”. Det kan vara svårt att avgöra om man kommer att fortsätta gilla plagget lång tid framöver. Jag brukar tänka bakåt istället, hade den här jackan fungerat för fem och tio år sedan och hade jag gillat den då? Då är den troligen ganska tidlös. Jag gör även jämförelser med min mor, en annan generation och följer inte trender. Skulle hon kunna ha en likadan jacka, då är den nog inte bara i trend just nu och är allmänt brukbar under många år.

   Nej, ibland är det dyrt att köpa billigt. Min karl köpte ett gäng T-shirts på Lager 157. Efter tvätt var de korta och breda, gick inte att använda mer samt en gick sönder innan tvätt.

  Den här kvinnan har så mycket bättre koll än Bianca och Pernilla:

  https://sparklubben.se/mitt-liv-gick-fran-svartvitt-till-technicolor-nar-jag-borjade-spara/

  Kollade WV. PW berättar att hon brukar hoppa upp i tvättfaten på olika loger osv för att kissa (om inte toa finns där). Hon gjorde även det i Spanien när hon och C var där och skulle kolla bröllopsställen. Hur snuskig är inte människan, akta er för tvättfaten😀

   Fy vad äckligt!

  På tal om sparande. Ni som sparar mycket, typ över 10.000kr/mån. Vad sparar ni till?

   Vi sparar visserligen inte 10000 varje månad, ibland blir det lite mindre. Men vi sparar för att kunna köpa hus 😄

   Sparar 40-50% av hushållets totala inkomst varje månad. Målet är att kunna ha en låååång föräldraledighet tillsammans, och att aldrig behöva jobba heltid igen efter föräldraledigheten. Sparar för frihet helt enkelt.

   Sparar det som blir över, ofta runt den summan. Vet inte till vad, nödsituationer? Semestrar?

   Sparar inte heller 10000, men inte långt bort. Sparar för att kunna köpa nya möbler, resa iväg utomlands.

   Sparar ca 10 000 kr i månaden. Det läggs in på olika sparkonton: en del är långsiktigt, ex större hus i framtiden, en del läggs in på ett sparkonto till huset vi bor i (jag och min man lägger in lika mycket) om ex något går sönder.
   En del är så klart till pensionen.
   En del kan vara en resa.
   En del är bara för ren trygghet, om någonting skulle hända. Så jag kan sova om nätterna när jag har ett hus vars lån måste avbetalas på och barn som behöver sitt.

   Japp, jag är trygghetsjunkie 😅

    Sen såklart till barnen och gemensamt sparande med min man men det dras från vårt gemensamma konto. Så detta är vad jag sparar från min lön. Brukar variera mellan 10-15 000 kr i månaden.

   Till ev veterinärkostnader när man har djur.

   Att kunna sluta jobba långt tidigare än 65.

   Ekonomiskt oberoende 🙂 vill kunna gå i pension när jag vill och inte tvingas arbeta till 67-69 om jag inte vill 😅

   En ny lägenhet. Eller ja, en större kontantinsats.

   Vi sparar egentligen inte, utan snarare att vi inte använder allt vi får. Skulle aldrig köpa något bara för att jag har råd att köpa det.

   Andra spartips: handla inga nya juldekorationer i år igen. De ni redan har räcker bra!

   Inget speciellt, bra att ha som buffert om något oväntat skulle hända. Har inget behov av att handla bara för att man har pengar över.
   Äger mitt eget boende så det finns alltid saker som behöver göras, vitvaror som går sönder, rum som ska renoveras etc. Genom att spara så behöver vi aldrig låna när det behövs (villalånet är betalt).
   Sen kan ju någon i hushållet bli arbetslös eller sjukskriven också, då finns det pengar att täcka upp inkomstförlusten.

   Sparar ca 35 000 kr i månaden. 15 000 till fonder och 20 000 som extra amortering på huslånet. Utöver det betalar jag alla räkningar, min man köper den mesta maten.

   Framtiden (att kunna gå ner i tid/sluta arbeta tidigare), att kunna köpa större boende, resor, lyxkonsumtion osv

   Resor och framtid som pension

  Jag jobbar med en ”allmän önskelista”. Tänker jag att jag vill ha något så skriver jag upp det/tar en screen shot. När jag skriver upp något kollar jag på det som redan står, känner jag fortfarande att jag vill ha det där eller var det bara ett infall. Något jag verkligen vill ha och som är värt att spendera pengar på vill jag också ha några månader senare.

  Ibland när jag går i en affär och ser något som jag känner är ett självklart köp och inte något jag ska köra önskelistevarianten med så låter jag medvetet bli att köpa det. Tänker jag fortfarande på det en-två veckor senare går jag tillbaka och köper det.

   Problemet är att de är ofta tar slut eller försvinner tycker jag. Och så önskar jag att jag slagit till.

    Det har hänt mig en gång, nu i efterhand när jag ser på saken så inser jag att det var ett väldigt trendigt plagg och jag är glad att det blev som det blev. Det var inte så tidlöst som jag fick för mig i stunden. Men kanske kan man köpa hem det och inte använda, lägga in en notis två dagar innan öppet köp går ut och bestämma sig då? ☺️

  Mer på nätet. Då hittar man det man letar efter och man slipper andra människor 😅

  Inte titta på microflunsornas Adlinks och matsmartstips 🤪🙈

  Jordens bästa spartips (tyvärr för min och många andras nackdel): köp inte häst.

  Instagram är fantastiskt! Massor av konton. Mina absoluta favoriter är

  @sparaliteextra
  @mycketavlite
  @levabilligt

  Helt klart värt att spana in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.