Ny forskning har kunnat göra kopplingen mellan Tiktok och ätstörningar.
Det är BUP i Skåne som genomfört studien, under ledning av Emma Cleasdotter-Knutsson, och hon uppmanar vuxna att ”våga” lägga sig i och ta reda på vad barnet eller ungdomen faktiskt kollar på för innehåll och hur de mår av det.
Tack för tips!
Jag har kontaktat tekniken ang det varningsmeddelande som dyker upp här inne för vissa. Jag hoppas detta snart ska vara löst, semestertider till trots.
Tycker det är svårt idag just för att det sällan skryts om hur LITE man äter. Det var mer boomergenerationen. ’ja nu behöver man inte äta middag’ efter en kanelbulle liksom. Nuförtiden vill alla föreställa som att de äter mer än vad de gör tycker jag. Eller är det bara jag? Typ smala tjejer som poserar med mat och godsaker men man vet att de inte äter allt.
Håller med!
Tycker också det är mycket mer så. Har väldigt svårt att tro att Bianca äter knappt nått av det hon postar. Inte heller tror jag att Elsa äter bullar, bröd eller dricker alla dessa drinkar.
De fotar väl all mat som ställs fram på bordet. Aldrig hört/läst någon påstå sig ha ätit all mat själv. Ofta beställer de in flera rätter som de delar på.
Före sociala medier var det väldigt ovanligt att någon fotade sin mat, om det inte var något väldigt speciellt. När jag själv hade en osund relation till mat och min kropp och levde på gurka så frossade jag och mina kompisar i matbilder. Det var någon form av kompensation för att inte få äta allt men man kunde titta och fantisera om allt man ville äta. Tycker själv att det var helt sjuk beteende. Varje gång jag ser uppenbart ätstörda influensers lägga upp sina marbilder blir jag påmind om min egen osunda relation till mat. Idag är jag nöjd med min kropp, men minnet sitter kvar.
Tror kanske det börjat svänga lite igen. Kolla in Liv Schmidt på Tiktok, rätt poppis där och är stolt ”skinny girl” som tycker socker och snabbmat är vidrigt och vill mest äta sallader och dricka massor av grönt te… :/
Ahh OK, det går säkert i cyklar. Jag vet inte riktigt vilken typ av matrepresentation hot ätstörda jag föredrar här. Båda är problematiska.
Tycker egentligen inte att det är influencers ansvar men har de många unga följare så, jo, lite ansvar bör de ta. Har nämligen även sett de som säger typ ”det är en ick att äta godis”, och så har personen många unga följare. Och säger man så, och själv är en smal person som unga personer (tyvärr) ser upp till, då bör man nog tänka sig lite för.
Ja det där är alltid en balansgång. Inom pro-ana kretsar blir det dock väldigt mycket farliga tips och man triggar varandra… 🙁
På tal om Anna Books stories. Vad är fel med att bära prideflaggan över axlarna? Läser något om en annan betydelse med det men jag fattar inte vad. Någon som vet?
Tänkte på samma sak. Tillhör själv communityt och tycker inte det är nåt fel. Kanske personen menade att bara om själv tillhör det ska man ha flaggan på sig? Men jag tycker bara det visar att man stöttar, inte att det tar för mycket plats. Skillnad om man egentligen inte tycker så och försöker tjäna pengar/få goodwill.
Är det någon mer som får upp en virus-likande sida där man ska trycka på någon knapp när ni försöker öppna denna bloggen idag?
(Såg texten längst ner i inlägget nu, sorry)
Igår började mitt antivirusprogram att varna och det gick inte att komma in. Idag på mobilen stod det att den blivit hackad när jag sökte på Bloggbevakning(inte innan). Startade om både mobilen och datorn och nu funkar det(hoppas jag).
Jepp, fick upp det imorse.
Japp.
Ja
Bra att du envisas med att ta upp detta Camilla, såg den här artikeln igår där du intervjuades https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1M6GLW/unga-svalter-sig-efter-influerares-bilder
Någon som vet varför det är så tyst från Bianca? Även från Camilla Läckberg vilket är mer trist enligt mig.
Håller med till 100%. Superbra att Camilla tar upp denna fråga. Det verkar som att vi äntligen kan få en debatt i denna viktiga fråga. Fint även om Meta och TikTok börjar att blocka den typen av innehåll i alla fall på öppna konton.
Ja det borde väl inte vara svårt för Tiktok etc att lägga in en möjlighet att blocka vissa ämnen och algoritmer? För de unga ätstörda som är medvetna och vill bli friska, eller för deras föräldrar.
Här hittade jag förresten en längre artikel där de går in på vad som triggar etc
https://www.skane.se/om-region-skane/nyheter/2024/tiktok-forstarker-negativa-beteenden-hos-unga-med-atstorning/
Tack! Nej det är enkelt att blocka sådant innehåll. Då är det svårare att rå på lobbyn som representerar skönhetsindustrin som lever på skeva ideal och smalhetshetsen. 2022 omsatte den insdustrin hissnande 56 miljarder dollar och den förväntas växa till 76 miljarder 2030.
Det går redan idag att blocka tags, så om man vill undvika poster taggade med vissa slags ord så går det alltså att göra. Säger inte att det räcker eller borde sluta där, men det finns ändå viss möjlighet att använda sådana funktioner.
B lägger iaf upp på stories varje dag.
Camilla du borde förresten skriva från vilken tidning du hämtat klippet.
Trelleborgs Allehanda
Förlåt, den kommer från Trelleborgs allehanda. Jag ska skriva det i texten också.
Rubriken blir ju lite märklig i sammanhanget, när texten handlar om personer som redan har ätstörningar. ”Kopplingen” är alltså att människor med ätstörningar mår dåligt av content som behandlar mat eller kroppar. Vilken överraskning!
Enligt forskningen så handlar det om att ätstörningen förstärks, inte bara att det finns en koppling.
Camillas rubrik är ”Ny forskning om kopplingen mellan TikTok och ätstörningar”.
Det är något som många kommer att koppla ihop med att Tiktok *skapar* ätstörningar hos personer, vilket den här bloggen och många i kommentarerna har drivit som ett faktum.
Aja, det patologiska finns redan där och skapas inte av sociala medier. Det är komplexa psykologiska mekanismer och något helt annat än ”vill vara lika smal som x”.
Kroppsstorleken och maten är inte det som skapar eller driver ätstörningen, det är symptomen!
Tröttsamt när personer utan utbildning ska in och börja fäkta om vad som sker i hjärnan. Ni kommer enbart med felaktigheter och känsloargument. Det är inget som bidrar positivt för någon som är sjuk eller håller på att bli sjuk. Fokuset blir felriktat när många inte förstår att de är gravt sjuka och lyssnar på obildade som slänger ut felaktiga teser och ”fakta”. När ska ni börja ta ansvar för er del i det hela?!
Jag tycker rubriksättningen är bra och rimlig, vad tycker du hade varit en bättre rubrik?
Tror personen ovan kanske menar att rubriken lätt kan tolkas som att det finns en koppling mellan att TikTok ökar/leder till ätstörningar, medan studien handlar om TikTok-användande hos de som redan har ätstörningar.
”Tiktok skadligt för unga med ätstörningar” som är rubriken i artikeln som skärmdumpats är väl kanske mer tydlig om vad det rör sig om.
Nu förminskar du hela problematiken vilket är tråkigt. Anorexia är inget du plötsligt vaknar upp med. Du går och lägger dig mätt efter en trerättersmiddag för att nästa morgon enbart leva på isbergssallad. Näe så funkar det inte. Det är en tillvänjningsprocess. Sjukdomen manifesterar över tid och alla former av budskap som handlar om smalhet suger man upp som en svamp. Så är du minsta mottaglig och minsta osäker på att du inte duger kommer bilder och budskap från andra att förstärka det du redan tror om dig själv.
Que?
Kärnan är inte ”smalhet”! Det är symptomet.
Den är diffus och kan/ kommer feltolkas av många som läser den!
Tiingelinns familjefotografering med pappapappadotter och deras barn 🙈😂😂
Deras diskussioner kan ju inte handla om annat än ”content” till deras respektive instasidor. Lika duktiga på att fläka ut sina barns liv för allt och alla.
Var inte det här en grej på instagram redan för 15 år sedan? Och att hashtagen #thinspo blev dold bland andra ätstörningshashtaggar…
Jo, och innan det på Tumblr och andra plattformar, innan det (eller samtidigt) fanns det sidor skapade specifikt för det. Det har mer eller mindre alltid funnits sen internet börjades använda i större utsträckning. Som så precis som den här ”nya” forskningen så sökte sig de med ätstörningar till det materialet och deras ätstörningar förstärktes. Ingen kritik mot forskningen i sig, men fyndet är inte nytt på något sätt och inte heller oväntat. Bara bytt plattform.
”I undersökningen har 14 unga tjejer som var under behandling och tillfrisknade från restriktiv ätstörning (anorexi) djupintervjuats om hur de använder TikTok. ”
”Deltagarna i studien upplevde att TikTok på vissa sätt var positivt. Appen erbjöd en form av flykt och avlastning när de mådde dåligt. Den gav möjlighet till en känsla av gemenskap, där man kunde se andra som varit i liknande situationer och blivit friska. Men också få uppmuntrande feedback från andra användare och inte bara från sina behandlare på Bup, säger Emma Claesdotter-Knutsson som även sitter med i Folkhälsomyndighetens expertråd om digital medieanvändning hos barn och unga.”
”De positiva effekterna överskuggades emellertid av de negativa. Framför allt upplevde ungdomarna att de inte hade kontroll över vilket innehåll de fick se. Algoritmen tenderade att förstärka negativa beteenden.
– Om någon fick ett återfall och började swipa på någon triggande video eller bild, så fick man bara upp mer och mer sådant innehåll i sitt flöde. Något som gjorde det svårt att bryta negativa spiraler, förklarar Emma Claesdotter-Knutsson. ”
”Flera av ungdomarna i studien poängterade vikten av att undvika att gilla eller titta på triggande innehåll, eftersom algoritmen annars skulle överflöda deras flöde med sådant material. Den form av innehåll som är särskilt farligt för dem med ätstörning är det som kallas Pro-ana. Det är innehåll där anorexi och ätstörningar närmast hyllas som en livsstil. ”
https://www.skane.se/om-region-skane/nyheter/2024/tiktok-forstarker-negativa-beteenden-hos-unga-med-atstorning/
Solen är varm.
Inte för att vara sån, men en forskningsstudie är inget att hänga i granen. Krävs lite mer än så för ett riktigt faktavärde. Även om resultatet känns rimligt.
Tildurs bidrar till extremt mycket ätstörning hos unga tjejer