Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi behöver en regering som inte är rädd att ropa ¡No pasarán!"

Sara Abdollahi skriver om hur passivitet och rädsla har lett till att nazister återigen marscherar på våra gator, och med våld hotar försöker tysta meningsmotståndare.

Sara Abdollahi, antirasist

Sara Abdollahi, antirasist

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sex personer attackerades med kniv av nazister från Svenskarnas parti i Malmö i helgen. En ligger nu i koma. Är det en slump att nazister befinner sig på en plats där feminister rör sig under 8 mars?

Idag möttes elever på en skola i Stockholm av hakkors med texten “judesvin”. Är det en slump att rikta in sig på en skola som har särskilda klasser för judiska barn?

Under december attackerades antirasister som demonstrerade i Kärrtorp av nazister som kastade flaskor. Inte heller denna attack var en slump.

Bland demonstranterna fanns barn och äldre. Men det spelar egentligen ingen roll, det är aldrig acceptabelt att människor som kräver sina (mänskliga)rättigheter utsätts för våld. Ung eller gammal. Rasifierad eller vit.

Hur kan detta hända i Sverige 2014. Att människor som kämpar för mänskliga rättigheter, sin existens, riskerar att utsättas för brunhögerns brutala våld.

Jag har tänkt mycket på passivitet under den senaste tiden. Att förhålla sig passivt under tider då fascism och rasism är polariserad och fascismen växer är farlig och kan leda till att vi inte längre reagerar när Public Service normaliserar problemformuleringar som “hur mycket invandring tål Sverige”, “har feminismen gått för långt” eller förminskar en nazistisk attack till “bråk”.

Det är skarpt läge vi befinner oss i nu när högerextrema krafter organiserar sig för att slå till mot oss, försöka ta över våra gator. Jag vill uppmana alla att vara rädda, ledsna, förbannade, men att agera och aldrig låta passiviteten ta över.

Feminister, antirasister, nästan varje dag är det något som händer som kräver våra insatser. Det är vår kamp som håller tillbaka våldet från rasisterna och de högerextrema grupperna. Vi har all rätt att försvara våra medmänniskor och oss själva mot fascismens hot och hat.

En person ligger fortfarande i koma med livshotande skador och inte ett knyst från statsminister eller den regering som gång på gång dömer våld.

Det som skedde i Malmö, Kärrtorp och på skolan i Stockholm idag är allvarliga händelser, det är ingen slump högerextrema rörelser organiserar sig förbereder och planerar sina anfall. Vi kan inte skylla på “förvirrade” män som inte vet vad de håller på med. Nazism och fascism är våldsamma ideologier som kommer att växa om ingen sätter stopp för de.

Vi vet från historien att Hitler valdes via demokratisk väg och att Breivik inte är en ensam galning, Vi har hört det förr och nu manifesteras detta i våld som utövas av fascister och nazister som försöker ta över Sveriges gator. Låt oss inte relativisera våld av dessa slag till “bråk mellan” och “inget våld är okej”. När inte polisen, medierna, eller politiker försvarar oss. Vem ska försvara oss då.

Vems tur är det att drabbas nästa gång. Ingen vet. Men om inget händer snart kommer någon kanske att dö.

Nästa gång kanske det är i valstugorna de slår till, kommer statsministern att agera då?

Det tog statsminister Reinfeldt hela två dagar att överhuvudtaget uttala sig om det hemska politiska dåd mot den person som nu ligger i koma och kämpar. Till Expressen säger han idag att “förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige. Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla känner sig välkomna och där alla har rätt att uttrycka sin åsikt.”

Uttalandet får håret på kroppen att resa på sig då den politik som han och hans alliansvänner står för kännetecknas av att ställa upp vissa regler och straffa de människor som inte passar in i dessa.  Tolerans enligt Reinfeldt är arbetslinjen, Reva och den migrationspolitik som skickar tillbaka flyktingar till döden.

Nej, det räcker inte att ta avstånd från från det högerextrema våldet. Det krävs mer än läpparnas bekännelse om “allas lika värde” vid det här läget. Att ta avstånd kvittar när den politik som man för står i motsättning till allas lika värde.

Vad jag ser finns det det två olika sorters höger: blåhögern och brunhögern. Brunhögern angriper oss med knivar och glasflaskor, blåhögern med rasprofilering och tillskriver oss med våldsamma ord som utanförskap.

Det är inte brunhögern ensam som smutsar ned demokratin, blåhögern har också ett ansvar.

Jag vill att regeringen gör upp en handlingsplan som de aktivt följer för att motverka att jag kan känna mig trygg igen när jag går på gatan. Men den här regeringen har visat för länge sedan att de inte bryr sig om allas trygghet. Vi vet ju att kapitalism och fascism går hand i hand.

Vi behöver en annan tid, med en annan regering som inte är rädd för att ropa "¡No pasarán!"* istället för “vi ska tolerera de andra".

Jag hoppas att det svenska folket kan se att den nuvarande regeringen har ett stort ansvar i att vi inte längre kan känna oss helt trygga på våra egna gator, och att vi tänker på det till valet 2014.

Sara Abdollahi, antirasist

"¡No pasarán!" betyder ungefär "de ska inte passera"

Håller du med skribenten?

Mer:

"Kämpa Showan!"