Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Feminism handlar inte om att göra könen till konkurrenter"

- 22/10/2014, 18:32 -
Julia Lindberg

Julia Lindberg

Privat

Julia Lindberg: "Problemet kan dock bli att könen görs till konkurrenter. Det är det vi ska jobba emot. Vi är alla lika värda".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Året är 1919. Förslaget om kvinnlig rösträtt i Sverige går äntligen igenom. Männen är helt utom sig. Varför i hela världen ska kvinnorna, slavarna i våra hem få rösta? Många sa samma sak: “Feminismen har gått för långt!”

Efter att jag läst Christoffer Smedbergs debattartikel, går en sak upp för mig. Feminismen är missuppfattad, men det visste nog många av oss sedan innan. Saken är den, att de som egentligen borde få en klapp på axeln för sin förmåga att uppmärksamma, kallas bråkmakare. Diskriminering finns överallt i vårt samhälle, på ställen vi kanske inte märker. Kärringträet på idrotten, att ropa bög i korridoren eller kanske i dokumentärer. 

Att vara feminist för mig, är att våga ta upp saker som är känsliga. Gå emot tryggheten. När vi vågar ta steget och gå emot dessa normer, det är först då vi kommer framåt.

Jag håller däremot med dig om en sak, Christoffer. Feminism betyder jämlikhet mellan könen, inget annat. Det är också här jag anser att feminism blivit missuppfattat. Feminister vill jämna ut skillnaderna mellan könen. Just nu har inte kvinnor samma förutsättningar som män, det är inget vi kan släta över och se förbi.

Dock så handlar det inte om att ha exakt lika många män som kvinnor i olika sammanhang. Det handlar om att släppa fram kvinnor, duktiga kvinnor, som kan göra jobbet minst lika bra som en man. För det vore väl tråkigt att gå miste om någon som hade kunnat göra fantastiskt jobb, på grund av personens kön?

Problemet kan dock bli att könen görs till konkurrenter. Det är det vi ska jobba emot. Vi är alla lika värda, det är det feminismen handlar om. I min åsikt kan du inte riktigt definiera sig för feminist om du kräver ett matriarkat, eftersom att feminism står för jämställdhet mellan könen. Det är så tråkigt att se, att så många verkar ha missförstått en så fin ideologi. Låt oss kämpa, sida för sida, för ett jämställt samhälle.

Julia Lindberg

Är feminismen missuppfattad?