Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag föddes i fel kropp, inte fel kön"

- 30/10/2014, 17:04 -
Anastasia Michaelsdotter

Anastasia Michaelsdotter

Privat

Anastasia Michaelsdotter: "Många försöker påstå att det är när man byter kön som man är transsexuell. Men nej, det är att fixa till sin kropp till sitt kön. Man korrigerar sin kropp för att passa sitt kön".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När man är transsexuell verkar folk tro att de har rätt att fråga vilka frågor de vill. De verkar tro de har rätt att tilltala mig annorlunda och behandla mig på ett annat sätt. Men nej. Jag har rätt att säga ifrån, jag har rätt att inte behöva berätta allt om mig. Jag behöver inte svara på dina frågor angående mina bröst, analsex eller om mitt könsorgan.

Så, i stället för att svara på alla oseriösa och orimliga frågor jag får dagligen tar jag upp det som faktiskt är viktigt inom detta ämne. Jag tar makten i mina händer, och berättar min historia som jag vill. Äntligen.

Mitt namn är Anastasia. Min mamma och pappa hade roligt i sängkammaren för runt 19 år sedan och då blev jag till. Hela min uppväxt var något fel. Jag tyckte dock inte att de var mig det var fel på, utan omvärlden. Jag såg mig som flicka, när jag var liten brukade jag kolla mig själv i spegeln, lägga på lite av mammas torra mascara och tänka "jag är en fin tjej". Jag visste vem jag var, men omvärlden visste inte det. Omvärlden trodde dock att de visste vem jag var.

De trodde jag var förvirrad, i en fas och vissa trodde även att det var mina föräldrars fel att jag var så som jag var på grund av att de lät mig bära vilka kläder jag ville, leka med vilka leksaker jag ville och få ha de intressen jag ville. Men det var inte mina föräldrars fel. Det var inte någons fel. Jag hade bara oturen att födas i fel kropp. Mitt könsorgan, testiklar och min hormonomsättning utvecklades fel under min mammas graviditet. Jag skulle födas med en vagina, då jag egentligen var tjej.

Många försöker påstå att det är när man byter kön som man är transsexuell. Men nej, det är att fixa till sin kropp till sitt kön. Man gör könskorrigering, inte könsbyte. Man korrigerar sin kropp för att passa sitt kön. Som transsexuell får man även gå på hormoner så ens rätta hormoner ökar och blir i rätt mängd.

Det är så lätt att tro att det man har mellan benen är det som bestämmer om du är man eller kvinna. Det är den enkla vägen att gå, då slipper man tänka så mycket på hur det egentligen är. Män har vanligtvis en penis, kvinnor har vanligtvis en vagina. Det är så det ska vara, och brukar vara. Men alla vet vi att kroppens utveckling kan gå fel under en graviditet. Vissa föds med en arm för lite, några fingrar för mycket och vissa föds med fel könsorgan.

Det du har mellan benen är som sagt den enkla vägen att gå. Det är därför barnmorskan kollade mellan mina ben och sa "det är en pojke!" Det är till stor del så att man får rätt kropp till sitt kön, och därför rätt könsorgan till sitt kön. Därför hoppas man att det stämmer när man kollar mellan benen. Men det gör inte alltid det, och jag är ett av dessa fall. Jag räknar det som ett handikapp. Men ett handikapp är inte alltid negativt för alla, ha det i åtanke.

Ett exempel på att könet inte endast är det mellan dina ben är detta: Måste du titta mellan dina ben för att veta vem du är, eller känner du det bara naturligt? Om du sövdes ner och opererades utan din vetskap till att få det motsatta könsorganet, hade du då vaknat upp och betett sig som det motsatta könet? Eller hade du fortfarande betett dig som samma kön som innan? Självklart hade du hatat ditt könsorgan, men du hade fortfarande varit samma person och kön som innan operationen. För transsexuella är det ungefär såhär, men i stället för att operera dit fel könsorgan för vårt kön, så opererar vi dit rätt. Många tror även det är ett val många transsexuella tar. Kanske för vi är osäkra, vill vara unika eller sticka ut. 

Till dessa personer har jag följande att berätta: När jag var 14 år gammal blev jag mordhotad nästan dagligen på internet. Folk skrev att de skulle slakta mig, döda mig, våldta mig och misshandla mig. Dagligen gick jag till skolan och blev kränkt. Jag var äcklig i andras ögon och fick höra ord som missfoster, transa, shemale och så mycket mer. Folk har kört efter mig i sina bilar och skrikit saker de ska göra med mig om de får tag på mig. Allt detta hade jag aldrig någonsin stått ut med om det hade varit ett val att vara transsexuell eller ej.

Det är inget val. Det är bara en kamp. En kamp som håller på hela livet. En kamp för lycka och respekt. Jag straffade mig själv i 14 år för jag visste att min kropp inte var rätt till den jag egentligen var, sen när man väl gått ut så straffas man av omvärlden. Det är inte ett val någon hade tagit för uppmärksamhet.

Slutligen: En transsexuell person är född i fel kropp, det är inte en person som klär ut sig. En transsexuell person är ingen transa (transvestit), en transsexuell person är transsexuell. Vi gör inget könsbyte, vi gör en könskorrigering. Det är inget val, det är medfött. 

Anastasia Michaelsdotter