Lördag 13 Aug
Stockholm

Nathalie, 14: "Sluta ha åsikter om andras kroppar!"

Nathalie Wettergren: "Oavsett hur du ser ut så är du fin på ditt egna sätt. Det har ni hört många gånger men kom igen, du är du och du är fantastisk"

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nathalie Wettergren är 14 år.

Det är sjukt fel trycka ner personer som är större. Lika fel som det är att trycka ner smala. Varför är det tillåtet att säga “du är smal som en pinne” men inte “du är stort som ett hus”. Jag kan förstå att större personer kanske inte tycker om sig själv och sättet de ser ut. Att det är skit jobbigt att äta ute med folks blickar och kommentarer. Jag förstår att det är jobbigt att hitta kläder och att det är sjukt förnedrande att gå till plus size avdelningen på H&M. Jag förstår det eftersom min lillasyster har exakt samma problem. Min älskade lillasyster kan komma hem flera gånger i veckan och vara både ledsen och arg för att det har varit taskiga i skolan, för att hon inte ser ut som de. Min älskade lillasyster skriker och gråter nästan varje morgon eftersom hon inte tycker att hon har någonting att ha på sig, hon vill ha kläder som inte visar hennes former. Så jag förstår, jag kan på något sätt relatera.

Men det är inte så enkelt att vara smal heller. Jag tyckte inte heller om mig själv när jag var som mest underviktig, jag hatade hur mina revben stod ut ifrån min bröstkorg och att mina bröst såg ut som två pingisbollar när alla andras var som fotbollar. Jag har aldrig haft svårt att äta ute, men alla dessa kommentarer. Jag blir verkligen ledsen när någon kommer till mig och säger att jag ser ut som en pinne, eller att de säger att jag måste äta mer fast jag känner för att spy eftersom jag är så mätt. Folk säger åt mig att det bara är hundar som vill ha ben. Det är inte okej, jag blir ledsen. Precis som större personer blir ledsna när någon säger till de att äta mindre och träna mer, att ingen kan älska de eftersom de är så feta. Jag tycker också att det är jobbigt att pröva kläder, speciellt bad- och underkläder. När jag var som mest underviktig så hängde kläderna på mig och att hitta jeans som satt bra i midjan var ju ett skämt.

Vi ser olika ut, både män och kvinnor. Vissa är långa, andra är korta, vissa är ljusa och andra är mörka. Vissa använder storleken S och andra L. Det här måste vi visa upp och hylla. Vi har börjat byta ut smala skyltdockor till större skyltdockor, som skulle vara mer normala. För ett tag sen tog en butik in en skyltdocka som visade revben och herregud vilket snack det blev. Det var ju helt oacceptabelt, vilken bild skulle man ge ut till personer som såg dockan. I mitt fall så skulle jag känna igen mig, i dockan alltså. För jag ser ut så. Jag skulle blivit bekväm och känna mig trygg. Min lillasyster skulle förmodligen känna sig helt tvärtom, osäker och otrygg. Hon skulle förmodligen inte prövat de kläderna som dockan visade upp. Hur skulle vi två känna oss om vi såg en modell som var lite större då, där revbenen inte syntes och armarna var kraftigare? Rollerna skulle förmodligen bytas, jag skulle inte kunna känna igen mig i dockan men det skulle min syster.

Hur löser vi då detta? Hur gör vi så att alla kan känna sig bekväma och trygga när de handlar kläder? Vi använder olika dockor och olika modeller. Ersätt inte alla smala dockor, ersätt hälften. Få dem att se olika ut. Gör vissa dockor ljusa i hyn och andra mörka i hyn, vissa smala och vissa stora. Då skulle både jag och min lillasyster kunna känna igen oss och vara trygga.

Men viktigaste utav är allt är hur du ser på dig själv. Oavsett hur du ser ut så är du fin på ditt egna sätt. Det har ni hört många gånger men kom igen, du är du och du är fantastisk. Det finns ingen som du. Varje gång du ser dig i spegeln, säg till dig själv hur jävla vacker du är och att de andras åsikter inte spelar någon roll. 

Nathalie Wettergren, 14 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.