- Foto: Privat

Cajsa Sundelin: "När näthatet får fritt spelrumr"

Cajsa Sundelin: "Varför kan man inte få säga vad man tycker utan att få kommenterar om att man är äcklig och borde ta livet av sig? Varför hackar vi kvinnor på varandra när hela syftet är feminism?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Cajsa Sundelin är 17 år och bor i Stockholm. Följ henne på Instagram: @cajsasundelin.

Är det jag som har missuppfattatinnebörden av att vara feminist eller håller hela ämnet på attspåra ur?

I dag pågår en oändlig diskussion omfeminism och jämställdhet som aldrig tycks få ett slut. Vår feed på sociala medier fyllsdagligen av långa texter och debatter om värderingar ochåsikter kring detta heta ämne. Självklart är det positivt att detär så många som engagerar sig i en sådan viktig fråga, ochframförallt att vi unga får vår röst hörd. Dock finns det ennackdel; näthatet har fått fritt spelrum.

Yttrar man sig om feminism så kommer hoten och hat-kommentarerna som ett rinnande vatten,och du kan aldrig stänga av kranen.

Det spelar ingen roll i fall du skriveratt mansdagen ska tas bort, att du inte vill kalla dig självfeminist eller att du inte har någon åsikt i ämnet. Du kommeroavsett vad du skriver få höra att du antingen är en äckligmanshatare, att du är en feg och osäker kvinna som inte står uppför sitt kön eller att du är efterbliven som inte ens har en åsiktom ett så viktigt ämne.

Varför ska det behöva vara så? Varför kan man inte få säga vad man tycker utan att fåkommenterar om att man är äcklig och borde ta livet av sig? Varförhackar vi kvinnor på varandra när hela syftet är feminism? Vad är det för jämställdhet vi kämpar för när man inte ens kan skriva ut sina egna åsikter, på sinaegna sociala medier, utan att bli kränkt och helt överkörd?

Grundideologin Feminismhandlar om att kvinnor ska ha lika rättigheter som män. Punkt.

Det handlar om att jag somkvinna ska få ut lika mycket i lön som min manliga kollega när viutför samma arbete. Det handlar om att kvinnor aldrig skautsättas för våld och sexualbrott på grund av sitt kön eller förvilka kläder hon väljer att ha på sig. Det handlar om attkvinnor runt om i världen ska ha samma förutsättningar som männär det kommer till utbildning, sjukvård, arbete och lagen. Om enman får jobbet i stället för en kvinna på grund av att han utförarbetet bättre, then so be it! Så länge det är för hans kompetensoch inte för hans kön.

Ett samhälle där både män ochkvinnor är med och kämpar för jämställdhet genom att föra enmogen dialog som representerar kärlek och respekt; det ärmålet, idealet.

I stället kämpar vi nu förjämställdhet samtidigt som vi skapar ett krig mellan könen,vilket gör att klyftan mellan män och kvinnor förstoras. Vi kommer inte få någonjämställdhet genom att ta bort mansdagen, genom att fortsättatwittra om hur dumma i huvudet killar är eller genom att fortsättaskylla allting på det andra könet. Vi måste sluta kämpa emotmännen och i stället ge dem en chans till att förstå vad feminismverkligen handlar om så att de kan kämpa tillsammans med oss.

För våra handlingar, deval vi gör i liveteller vad vi har för åsikter kring saker och ting, det har ingetmed vårt kön att göra och det är viktigt att komma ihåg. Jag respekterar dig oavsett vilket köndu har, om du väljer att raka benen eller inte, vilken sexuellläggning du har eller vad du har för åsikter – så länge du ären bra människa och respekterar mig tillbaka.

Jag vill förtydliga att det ärhelt oacceptabelt att män runt om i världen fortfarande blirfrikända för att ha våldtagit kvinnor som ”visade för myckethud” och som därför "får skylla sig själva", eller att kvinnor blirförtryckta och kränkta på grund av att de är just kvinnor. Det ärdär vi borde lägga vårt fokus, det är där ideologin feminism görnytta och behövs som mest. Inte på våratwitter-konton där hoten och hatet tar över värderingarna ochåsikterna.Det är jämställdhet vi vill ha och det skapar man genom förståelseoch respekt, inte genom näthat och mobbning.

Det ska handla om att kvinnoroch män ska ha lika rättigheter och samma förutsättningar. Det ärett sådant samhälle vi ska sträva efter och inte ett samhälle därdet är en konstant tävling om vilket kön som är bäst.

Cajsa Sundelin

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.