Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Arbetsgivaren sa att alla ungdomar är lata och oansvariga"

Felicia Johansson

Debatt | 02/06/2015 15:46

Olivia Olsson skriver om hur hon har diskriminerats i arbetslivet på grund av sin ålder. Hon ifrågasätter varför arbetsgivare säger att unga inte har tillräckligt med erfarenhet när ingen vill ge dem en chans.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ungdomsarbetslöshet råder i samhället och procenten kring folk mellan 15 till 25 år är hög. Men vi unga får inte förtroende eller chanser, så hur ska vi göra då tycker ni? Och ja, alla femtioplusare, det är inte bara vi unga som åldersdiskrimineras. Det gör de äldre också. Dock åt det hållet att de ändå snart ska gå i pension. Varför ska inte äldre få en chans att byta karriär i livet? Äldre kan så klart också göra bra ifrån sig på kort tid. Det är som när man skriver ett prov. Det är inte längden som räknas utan innehållet.

Tänk dig om någon skulle säga till dig: "Du har inte rätt ålder för det här jobbet, så nu får du sparken." Trots att du mer eller mindre tänker på ditt jobb även när du är ledig, brinner för det och hela tiden visar vad du går för. Skulle det kännas rättvist? Förmodligen inte.

Stillbildsfotograf, Jultidningsförsäljning för 17 000 kronor, engagerad ideellt, diverse praktikplatser inom mediebranschen. Det är några saker jag redan har gjort år 2013 i April. Engagerad, jobbsugen, idérik var/är jag också.

Rekryteraren i andra änden som sökte praktikanter till ett större medieföretag lät positiv och tyckte jag var driven, grym och förmodligen skulle passat som handen i handsken på praktiktjänsten. Dock så kom åldersfrågan upp. Där brast det och orden byttes ut till: "Folk i ung ålder är bara soffpotatisar och oansvariga."

Jag blev paff. Ledsen och tom på ord. Minuterna innan hade jag fått höra hur jävla bra jag lät och att jag skulle passa perfekt. Självförtroendet gick i botten. Det satte sina spår.

Sedan dess avskyr jag åldersdiskriminering. Jag får ofta höra fördomar om att ungdomar är oansvariga, ej jobbvilliga, oengagerade och så vidare. Men det är som jag skrev i min tidigare debattartikel om vikthets, varför spelar siffran någon roll? Varför spelar det någon roll hur länge vi har andats på jorden? Alla ungdomar är olika. Har olika mognadsgrad, livserfarenheter, personlighet med mera. Detsamma gäller alla människor oavsett ålder. Ålder är bara en siffra. Hur gammal man framstås som mental är en annan femma. Jag menar, vem har sagt att alla 30-åringar är jobbvilliga och mogna?

Problemet tror jag ligger i att det inte finns något förtroende. Att vi gallras bort först av alla i CV högarna. För att vi är för unga och oerfarna. Men hur ska vi kunna får erfarenhet om ni inte ens ger oss chansen? Fördelen med att anställa oss unga är att många av oss är nytänkande, lite billigare i drift och har koll på de yngre målgrupperna. Exempelvis skrivs det mycket om oss unga där de vuxna för vår talan, men det är sällan ungdomar får komma till tals. Ni jobbar mycket mot oss, men aldrig med oss. Exempelvis ni på mediebolagen. Ni klagar på att unga inte tar del av det ni åstadkommit. Varför inte ta in oss unga som kan bidra med erfarenhet, idéer och material från vårt perspektiv?"

Titta bara på unga talanger eller folk som började i tidig ålder som Blondinbella, 17-åriga nobelpristagaren Malala Yousafzai, 13-åriga superbloggaren Lisa "Misslisibell" Jonsson, Daniel Ek, grundaren av Spotify som 23-åring, guldspadejournalisten Josefine Freje som började på GP som 14-åring. Listan kan göras lång! Några fler exempel finns i rutan ovan.Sluta klaga på att vi inte vill jobba om ni inte ger oss en chans. Sluta ta förgivet att vi inte kan något på grund av ålder. Jag menar, tänk om någon skulle utge sig för att vara 27 år på sitt CV och kännas som en topp-person på arbetsintervjun. Och sedan skulle det komma fram vid kontraktsskrivningen att hen egentligen bara är 18 år. Skulle du kastat ut hen då?

Borde man inte anställa efter engagemang, vilja och resultat? Folk med utbildning kanske hamnar högre i rekryteringshögen, men vem har sagt att hen engagerar sig i sina arbetsuppgifter och inte bara utför dem för att man måste?

Många arbetsannonser har krav som minst tre års arbetserfarenhet. Hur ska unga få erfarenhet om det står så i alla annonser?

De nyare generationerna är uppvuxna med ett modernare samhälle. Vi tänker oftast utanför boxen. De gamla rävarna gör oftast "som på den gamla goda tiden". De går i samma cirkel, dag in och ut. Ingenting nytt. Vi yngre tänker ofta nytt. När jag säger att jag vill jobba får jag ofta höra: "Lugn, du hinner. Det kan du göra när du är äldre." Ja men, sluta klaga på att vi inte vill jobba då.

Kan ni inte testa att rekrytera utan att stirra på åldern? Provjobba ihop med oss och ge oss en chans. Och ja, jag är medveten om dessa arbetsregler. Absolut. Men varför är då gymnasiet icke obligatoriskt? Varför ska unga få kämpa för att bli lyssnad jämfört med vuxna? Sluta förminska oss. Vi kan visst!

För man kan omöjligen plugga till sig ett jobb. Det är ungefär som att bygga ihop en IKEA-möbel. Instruktionerna finns men det blir fel ändå. Man måste testa sig fram. Likaså är det i arbetslivet, man måste få möta verkligheten, våga göra fel och utvecklas. "Learning by doing". Skolorna måste också börja förbereda sina elever inför arbetslivet, verkligheten. Varför skulle en arbetsgivare bry sig om du hade A eller F i NO om du ska sitta i receptionen på Scandic?

Praktik skulle ge mer kontakter för eleverna och ge dem en inblick i hur det faktiskt ser ut på en arbetsplats. För förr eller senare är det vi som ska ta över. Varför inte lära oss i tid? Självklart så kanske vi yngre förmågor inte bör ta vilket jobb som helst, läkare är kanske olämpligt då det kan vara en risk för ens överlevnad. Men jobb som inte kan vara en fara för någons liv, ett jobb med sunt förnuft.

Jag är ung, men jag tänker inte ge upp i första taget. Drömmer om att bli journalist, studioman, bildproducent. Jobba med media som kidsen säger. Må låta luddigt, men jag har ju inte hunnit fått testa på allt jag vill ännu.

"Visst, vi alla är nybörjare i början. Men hur ska vi kunna lära oss om ingen låter oss testa på?"

När vi är rätt ålder enligt er så hoppas jag att ni får kämpa för att rekrytera oss drivna som kämpar. Hur man än vrider och vänder kommer det i slutändan vara vi som är framtiden. Vi är generationen som kommer ta hand om er när ni är pensionärer. Vi 90-talister.

Olivia Olsson