Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Du är för tjock sa skolsköterskan – jag var bara sju år"

Felicia Johansson

Debatt | 22/04/2015 18:17

Olivia Olsson skriver att vi måste sluta kommentera varandras kroppar. Hon ifrågasätter varför vi ska hänga upp oss på hur andra ser ut så länge vikten inte är en hälsofara.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Olivia du är för stor. Du måste äta mindre", sa skolsköterskan till mig som sjuårigt barn. Som barn lyssnar man på vuxna. Man vet inte bättre. Jag åt mindre, drog ner på sötsaker och rörde på mig mer. Jag matades med kroppsideal och vikthets. På den tiden visste jag inte var det var, trots att jag lekte och mådde bra så skulle jag ändå tvingas banta.

Trots att det hände för flera år sedan, så sitter det fortfarande i hjärnan än i dag. Tack och lov slutade det inte lika illa som det gjorde för min vän. Under uppväxten fick min kompis höra kränkande ord om sin vikt och kropp. Omgivningen fick som den ville. De fick en kompis med supersmal kropp. En supersmal kropp som blev smal med hjälp av operation. Men också en kompis med ätstörningar, som nästan tog vännens liv. Ska man verkligen få sina kompispoäng genom att bidra till att riskera någons liv?

Många tänker sig inte för när de säger saker om andras utseende. Tänk på att ord kan sätta sig djupt i själen, medvetet eller omedvetet. Kanske berömmer du din vän för hur smal den har blivit. Du menar det som en komplimang, men du vet inte att personen har en ohälsosam relation till sin vikt. Din vän kanske har ätstörningar, äter mediciner som påverkar och kämpar med att gå upp i vikt eller för att gå ner. Kanske trivs din vän som den är. Oavsett hull eller storlek XXS, tänk till innan du säger något. Och allra helst, säg inget alls.

Varför hänger vi upp oss på andras vikt? Och varför är det så viktigt att passa in i idealet? Duger det inte att så länge man äter och mår bra ska man inte bekymra sig över kroppen? Det är väl inte din sak att berätta hur andra ska se ut eller hur mycket de ska väga? Man är samma människa och har samma personlighet oavsett om man vill väga 35 eller 95 kilo. Går man upp 4 kilo, då är väl det enda som händer att man väger 4 kilo mer? Tänk om vikt inte skulle funnits eller om alla skulle sett likadana ut? Hur kul skulle det vara? För att det är precis som i vardagslivet, alla killar och tjejer gillar olika utseenden. Och nej, du blir inte mer liggbar för hur du ser ut. Det sitter i huvudet.

Ett skäl som påverkar samhället i dag, särskilt unga, är att de känner pressen att leva upp till skönhetsideal. De ser inte ut som den perfekta bilden, får dåligt självförtroende, känner sig misslyckade och mår dåligt. Det är för att media, reklam och bantningsföretag målar upp en bild av hur vi ska se ut.

Vi måste inse att alla inte ser ut som Victoria's Secret-modeller (som dessutom inte får äta eller dricka 24 timmar innan showdags) eller deltagarna i Paradise hotel. Alla ser inte som de på tv gör, det är castarna som väljer ut de med bra utseende för att göra bättre tv. Att försöka leva upp till idealet genom att exempelvis svälta sig som modellerna eller bara äta bantningsbars är inte hälsosamt. De enda som tjänar på det är viktminskningsföretagen.

Vi måste sluta vikthetsa de kommande generationerna. Vi måste vara förebilder. Oavsett könsroll. Barn ska inte behöva bekymra sig över vikten. Vi måste mata i våra barn att alla ser olika ut och att det är okej. Inte mata i dem att man bör äta salladsblad i stället för glass för att tänka på figuren. Tar vi inte tag i detta nu så vågar jag inte tänka på hur det ser ut om tio år.

Så snälla, kommentera inte andras kroppar. Håll tyst. Låt människor se ut hur de vill. För man väljer ju inte sina vänner efter hur mycket de väger? Och man älskar inte någons kilon,man älskar personen som den är. Du blir inte bättre eller mer älskvärd om du ändrar ditt utseende. Har du problem med någon annans vikt är det ditt problem. Håll det för dig själv. Öka kompispoängen i stället genom att berätta hur fin din vän är i stället för att bidra med kommentarer som kan orsaka någons död.

Hur ska vi få våra barn att älska sig själva om vi vuxna inte föregår med gott exempel?

Olivia Olsson

Håller du med?