Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Saudiarabiens krig mot Jemen är ett brott mot mänskligheten"

- 22/04/2015, 16:02
Noha Al-Haddad och Jaafar Al-Jabiri.
1 av 3

Noha Al-Haddad och Jaafar Al-Jabiri.

Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Jaafar Al-Jabiri och Noha Al-Haddad skriver att kriget i Jemen måste uppmärksammas. De menar att Saudiarabien oprovocerat för krig mot landet då de har religösa motsättningar och är rädda för att Jemen ska komma att hota landets ställning.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den värsta perioden i Jemens historia har skrivits under. Nu har flera dagar passerat sedan bomberna föll, byggnaderna rasade och folket fördrevs ifrån deras hem. Förtvivlan växer dock än i dag, antalet döda stiger och lidandet ökar, demokratins röster tystas och situationen förvärras när ingen aktion sker.

Den svåra situationen för jemeniterna under de saudiska bombningarna är varken något påhitt eller ifrån journalisters fantasi där sympati och empati förlagts åt det jemenitiska folket. Detta är ett faktum, ett faktum som flera bör börja ta ställning till som är bekräftat ifrån flera internationella rapporter.

Rödakorskommitténs verksamhet i Mellanöstern, Robert Mardini uttryckte det tydligt. Det måste ske ett omedelbart upphörande gentemot fientligheten mot Jemen för att möjliggöra för organisationen att ge humanitärt bistånd till de tiotusentals drabbade civila invånare samt för att kunna möjliggöra en humanitär behandling för alla de sårade i detta krig.

Frågan alla bör reflektera över är, varför väljer Saudiarabien att rikta hela sin militärstyrka, som är värd mer än Sveriges budget, mot det svaga, försvarslösa, fattiga grannlandet Jemen?

Detta förklarar till stor del det som kommer att nämnas härnäst. Riyadh, Saudiarabiens huvudstad, som konsekvent antog ett aggressivt beteende mot sin södra granne bekräftar historien att Saudiarabiens härskare alltid känt sig trygg så länge Jemen befinner sig i en svag och ostabil ställning. I årtionde har de därför utnyttjat de religiösa och regionala motsättningar i samhället. Under samma gång hindrar Saudiarabien alla krafter som de inte har makten över från att påverka, eftersom detta skulle kunna förebygga de krisen som Saudiarabien orsakar, vilket kan resultera till en stark och självständig regering.

En stark och stabil regering i Jemen innebär att makten av pro-saudi stammarna försvagas och därmed möjliggörs det för regeringen att förbättra inkomstsystemen som innebär att det ekonomiska beroendet av Saudiarabien skärs. Jemens ekonomiska beroende av det rika riket var det säkraste sättet för att hålla det demokratiska republikanska projektet i Jemen svagt och splittrat.

Det ovanstående förklarar samt tydliggör att orsakerna till den nuvarande aggressionen mot Jemen och vederlägger anklagelserna som saudistyrd media hävdar. Nämligen att kriget, invasionen ifrån Saudiarabien, var för att förebygga avseenden för ett iranskt, shiamuslimskt, styre. Syftet med dessa anklagelser är att få de andra arabländerna att delta i aggressionen och för att skapa ett så kallat militäriskt sunniförbund mot shiamuslimernas inflytande i mellanöstern.

En överblick av den senaste politiska utvecklingen i Jemen räcker för att motbevisa de saudiska påståendena. Konflikterna som ledde till invasionen ifrån Saudiarabien var ledd via majoriteten i Jemen, shiamuslimska rörelser, sunnistammar och den Jemenitiska armén arbetade tillsammans mot Al-Qaida och Saudiarabiens förtryck.

Det är dags att stå upp för demokratin i Jemen, det är dags att ta avstånd och fördöma detta inhumana krig mot befolkningen. Detta krig är inte en Saudi-Iran-konflikt, detta krig är ett brott mot mänskligheten där frihetskämparna förenas för självständighet och mot förtryck samtidigt som omvärlden fruktar den värsta diktator i mellanöstern.

Jaafar Al-Jabiri, medlem i CUF och människorättsaktivist
Noha Al-Haddad, människorättsaktivist