Er tystnad gör att rasismen växer

- 03/02/2016, 16:14
1 av 2

Privat/TT

2 av 2

Privat

Noha Al-Haddad: I nuläget är detta en liten del av det svenska samhället, en minoritet, men att denna minoritet börjar bli mer synliga med sina åsikter

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För en vecka sedan uppmärksammades förintelsen, att det aldrig bör glömmas och att hur det som skedde måste talas om för att kunna förstå och begripa sig på historian. Vi läser ständigt om krig och konflikter, vilka faktorer som ledde till det som skedde, till att världskrig utbröts och att det kostade miljontals människoliv.

Vi undrar hur ingen gjorde något åt saken, hur ingen förhindrade det trots de tydliga faktorerna. Vi undrar även vad syftet är med att gå igenom det som skedde och ett av de tydliga syftena är att utbilda oss inom världshistorien för att ta lärdom. Lärdom för att undvika liknande konflikter och krig.

Trots detta sitter vi här idag och ser förbi. Vi ser förbi hur historien upprepar sig.

”Stoppa våldtäktsimporten” var en av loggorna under lördagens demonstration när flertal nazister, fascister och rasister öppet demonstrerade på Norrmalmstorg i Stockholm.

Flertal var där, jag var inte bland de och majoriteten skulle uttrycka sig att det var tur för mig att jag inte befann mig där.

Jag ska vara glad över det. Med min tydliga utländska bakgrund och min slöja som en tydlig identifikation att jag tillhör islam hade jag varit ett lätt byte att känna igen för deras agenda. För det var inte tillräckligt för dessa att öppet smutskasta oss som enligt de inte är tillhörande till det svenska samhället med svordomar, de ville ha mer, de ville oss med en etnisk bakgrund fysiskt illa.

Den rasistiska falska propagandan som ökat den senaste tiden är en del av resultatet till det som sker i nuläget. En större grupp maskerade svartklädda personer gick till attack under fredagen, dagen innan demonstration, deras anledning? ”Det är nog nu”. De hade som måltavla de som såg ut att vara utländska, de skulle lära de en läxa till hur man beter sig svenskt.

Huliganer är namnet de får av media när de egentligen terroriserar samhället med deras åsikter. Detta är vad som sker i min hemstad, för vare sig en andel av det svenska samhället vill förstå det eller inte är jag en del av det svenska samhället och Stockholm är vart mitt hem är.

Att jag numrera ska behöva fundera över vart jag får och inte får befinna mig, vilka tider jag bör helst stanna inne och tänka över att inte vara ensam, ha någon i mitt sällskap som kan skydda mig, verkligen? Är detta det svenska samhället vi ständigt lyfter upp och talar om dess framgång kring jämställdhet och accepterande av varandras olikheter?

Det kommer aldrig få någon betydelse om jag talar perfekt svenska, om jag avstår ifrån att bära slöjan och klär mig mer "svenskt". Jag kommer för alltid stämplas som den med en utländsk bakgrund som dessa män i fredags var ute efter att attackera, som polisen hade information om men inte upplyste samhället. Som de i lördags demonstrerade emot med en människosyn som talar om att din etniska bakgrund är vad som gör dig mer värd.

I nuläget är detta en liten del av det svenska samhället, en minoritet, men att denna minoritet börjar bli mer synliga med sina åsikter i form av hemska handlingar och får fler sympatisörer är inget som kan förnekas och som bör uppmärksammas för att motverkas på allvar.

Det är tydligt hur dessa rörelser växer, hur de öppet uttrycker sin nedvärderande människosyn med nazistiska, islamofobiska och rasistiska åsikter. Er tystnad är vad som kommer att låta historien upprepa sig. Detta passiva misstycke är ett bidrag till deras framgång. Det är även dags för alla att ta en tydlig ställning, det är dags för politikerna att rätta till sitt misstag med sin planlösa migrations politik.

Noha Al-Haddad