Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Matilda Wahl: Min ADHD är en superkraft

- 14/02/2016, 14:46 -
Matilda Wahl
1 av 2

Matilda Wahl

Privat

2 av 2

Privat

Matilda Wahl: Jag fungerar helt enkelt annorlunda än andra och i vårt samhälle där det krävs av oss att vi ska kunna planera, strukturera och vara ordentliga så blir det självfallet väldigt tufft ibland

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan fick jag efter vad som känns som en hel evighet hem min utredning och fick se svart på vitt att jag har ADHD. Att ha ADHD innebär inte som många verkar tro att man har ”lite svårt att planera och koncentrera sig” utan det är så väldigt mycket mer och att påstå att det bara handlar om det är att förminska diagnosen något enormt.

Att ha ADHD innebär att ens hjärna fungerar annorlunda än vad den gör hos en "normalstörd" person. I min hjärna går allt extremt fort och snurrar i 120 åt alla olika håll. Jag har inte heller något filter i min hjärna utan tar in alla sinnesintryck hela tiden vilket ibland blir för mycket och det är bland annat här som ångestproblematiken som är kopplad till ADHD kommer in.

Jag har svårt att koncentrera mig och en konstant inre rastlöshet som gör att sitter jag still för länge så kryper det i hela kroppen. Även känslor fungerar annorlunda hos mig, jag känner allt väldigt starkt och har inget mellanläge: är jag sur så är jag förbannad, är jag ledsen så är jag förkrossad och är jag glad så är jag överlycklig.

Det är en bergochdalbana som såklart kan vara ångestframkallande och uttröttande (men som också ganska ofta faktiskt är helt fantastisk). Jag är väldigt impulsstyrd vilket bland mycket annat har lett till x antal tatueringar som jag inte funderat alls över innan utan bara gjort för att jag kände för det just då.

Jag har en energi och ett tempo som kan ta kål på vem som helst och även om jag lärt mig kontrollera det rätt bra så tycker jag att medieprofilen Cissi Wallin beskriver ADHD så bra när hon säger att man är som en rund boll som ska pressa sig in i ett fyrkantigt hål. Man är inte riktigt som alla andra och känner ofta att man är "för mycket" och ”tar över” om man inte håller tillbaka och lägger band på sig själv.

Cissi Wallin pratar även en hel del om hur tråkigt det är med fokuset på det negativa med ADHD vilket jag verkligen fick känna på när jag fick hem och läste min utredning. Fokuset låg endast på det jag har svårt för och inte klarar av som ”normala” människor vilket gjorde mig ledsen. Det är inte det att det inte finns negativa konsekvenser av ADHD men ADHD är INTE en funktionsnedsättning, det är en funktionsvariation.

Jag fungerar helt enkelt annorlunda än andra och i vårt samhälle där det krävs av oss att vi ska kunna planera, strukturera och vara ordentliga så blir det självfallet väldigt tufft ibland.

Med det sagt så finns det väldigt mycket positivt som kommer med min bokstavskombination och jag hade önskat att det kunde stå något om det i min utredning också. Jag har på grund av min ADHD (och nu tänker jag vara lite självgod för att inte gå ner mig i den här deprimerande utredningen) en energi som aldrig tar slut, jag är snabbtänkt och har en enorm drivkraft och ett stort fokus när det kommer till sådant jag brinner för (feminism och antirasism, till exempel).

Det händer alltid något med och runt mig så det blir aldrig tråkigt i min närhet och som med många andra med ADHD är jag väldigt kreativ, en jävel på att skriva och mina idéer tar aldrig slut. Oavsett vad min utredning säger så vägrar jag att se min ADHD som ett handikapp utan jag vill lära mig att se det som en superkraft, som något som i det stora hela kommer vara en fördel i mitt liv.

Matilda Wahl