Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, Åsa Romson, 11 september-attackerna var ingen "olycka"

- 19/04/2016, 12:50 -
Fritiof Ajvide tycker det var fel av Åsa Romson att kalla 11 september-attackerna för en olycka.
1 av 4

Fritiof Ajvide tycker det var fel av Åsa Romson att kalla 11 september-attackerna för en olycka.

Privat/TT/TT

Åsa Romson.
2 av 4

Åsa Romson.

TT

Fritiof Ajvide.
3 av 4

Fritiof Ajvide.

Privat

11 september 2001.
4 av 4

11 september 2001.

Ap

Debattören: 11 september-attackerna kommer aldrig vara någon olycka. Det var ett fruktansvärt attentat som tog livet av tusentals människor. Inget annat.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åsa Romson har nu kallat 11 september-attackerna för en ”olycka”. Ett minst sagt lustigt sätt att benämna ett av de största terrordåden någonsin.

Jag är den första att säga att politiker ska få göra misstag, de är också människor. Om detta uttalande vore en enskild händelse skulle det naturligtvis inte vara något problem. Det räcker att säga ett ord fel för att olyckan ska vara framme.

Dock är det så att Åsa Romson har en historik av dumma uttalanden som får Donald Trump att se ut som en historieprofessor i jämförelse. Från uttalandet om Auschwitz till hennes användning av ordet ”zigenare”. Varför har Romson sagt dessa saker?

Jag ser två möjliga alternativ:

Antingen är Romson helt enkelt en tankspridd person som har väldigt lätt att säga saker fel. Detta är inget större problem för en politiker även om det kan bidra till en del missförstånd och upprörda känslor.

Det andra alternativet är att Åsa Romsons uttalanden visar på en person med dåliga historiekunskaper, och en bristande förståelse för med vilket perspektiv man ska betrakta olika världshändelser. Att hon har ett grundläggande problem i hur hon ska betrakta och bedöma olika fenomen.

Om det är tankspriddheten som är problemet är nog inte Åsa Romson särskilt farlig även om liknande kontroversiella uttalanden lär följa.

Om det däremot är alternativ två som stämmer bör vi vara djupt oroliga för att Åsa Romson är en av de mäktigaste personerna i Sverige. Vill vi ha en människa med kraftigt bristande bedömningsförmåga som minister?

Oavsett vad så kommer 11 september-attackerna aldrig vara någon olycka. Det var ett fruktansvärt attentat som tog livet av tusentals människor. Inget annat.

Fritiof Ajvide

Har du förtroende för Åsa Romson?