Onsdag 6 Jul
Stockholm

Rädsla och dumhet är farligare än terrorister

"Detta är ett av terroristernas främsta mål. De vill att vi ska vara rädda. Genom sällsynta men spektakulära massmord uppblåsta av medierna håller de vår mentalitet i schack".
1 av 3
"Detta är ett av terroristernas främsta mål. De vill att vi ska vara rädda. Genom sällsynta men spektakulära massmord uppblåsta av medierna håller de vår mentalitet i schack". Foto: Privat/TT
2 av 3
Fritiof Ajvide.
3 av 3
Fritiof Ajvide. Foto: Privat

Debattören: Vi måste sluta oroa oss för terrorismen. Blir man rädd blir man dum, och monstret under sängen kan man inte döda med krigsflygplan och stängda gränser.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fritiof Ajvide är fristående debattör.

Följ honom på Twitter: @FAjvide

Följ honom på Facebook

Publiken sitter tyst och tittar mot den röda scenen. De har köpt biljetter till föreställningen En Skam för Sverige.

På scenen går Soran Ismail lugnt fram och tillbaka och pratar om rasism. Han säger: ”Vad vi än gör i samhället så får vi inte bli rädda, för när man blir rädd, då blir man dum. Det är därför man letar efter monster under sängen när man sett en otäck film”.

Publiken skrattar, men i skrattet finns det en igenkänning som vittnar om något allvarligare.

Orden stämmer in på så väl rasism som terrorism. Rädslan är vår största fiende i ett samhälle där terrorskräcken växer och växer. Risken att bli dödad i en terrorattack är naturligtvis fullkomligt minimal.

Det är otroligt mycket mer sannolikt att stryka med i en bilolycka eller en sjukdom. Ändå är det terrorhotet som får oss att undvika vissa platser, misstänkliggöra muslimer och gå runt med en ständig känsla av snart händer det.

Det är en oro som gnager sig in i själva benmärgen. Det är vårt monster under sängen.

Detta är ett av terroristernas främsta mål. De vill att vi ska vara rädda. Genom sällsynta men spektakulära massmord uppblåsta av medierna håller de vår mentalitet i schack.

Desto fler länder som segregerar sina muslimer, desto fler vill åka och slåss för Is. Desto räddare vi är för dem, desto högre krav ställer det på våra politiker att gå in i ogenomtänkta krig, som riskerar att ge upphov till ännu mer terrorism.

När vi är rädda kan de triumferande visa upp våra löpsedlar som bevis för sin seger över våra medvetanden.

Självklart kan det ske ett terrordåd i Sverige. Det kan gå av en bomb på T-centralen i morgon där hundratals människor dör.

Men det är inte sannolikt och det händer inte ofta. De negativa konsekvenser som vår rädsla för med sig, är så mycket större än själva terrorn.

Den gör oss rädda för varandra, föder rasism och en känsla av otrygghet. Den gör oss olyckligare och får oss att känna oss svaga.

Vi måste sluta oroa oss för terrorismen. Blir man rädd blir man dum, och monstret under sängen kan man inte döda med krigsflygplan och stängda gränser.

Fritiof Ajvide

Är rädsla farligare än terrorism?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.