Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facket svek mig när jag behövde dem som mest

- 05/05/2016, 13:15 -
Cahit Tuluk skriver om facket svek honom när han blev avskedad.
1 av 3

Cahit Tuluk skriver om facket svek honom när han blev avskedad.

Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

"Till er som är på väg att bli medlemmar: Ta reda på din fackförening har gjort för sina medlemmar innan du betalar medlemsavgiften".
2 av 3

"Till er som är på väg att bli medlemmar: Ta reda på din fackförening har gjort för sina medlemmar innan du betalar medlemsavgiften".

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Cahit Tuluk.
3 av 3

Cahit Tuluk.

Privat

Debattören: Det som gör mest ont är SEKO vägrade stödja mig i mitt livs svåraste kris. Hur kan jag avskedas utan att ha fått en en varning?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är en 52-årig fyrabarnspappa som arbetade som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Jag har aldrig varit belastning för det svenska samhället. Så länge jag minns har jag velat arbeta och betala skatt.

Men nu har jag hamnat i utanförskap eftersom miin fackförening SEKO svek mig när jag behövde den som mest.

Låt mig förklara! Från 2001 var jag anställd som spärrexpeditör hos MTR Stockholm AB (MTR). Under årens lopp har jag haft ansvar för stora mängder kontanter och skött mitt arbete klanderfritt. Det kan många av mina kollegor vittna om.

Hela mitt liv raserade med grund av en bagatell: Jag hamnade i en livlig diskussion med en kollega i spärr 1 på T-Centralen. Den förmiddagen för nästan tre år sedan förändrades mitt liv totalt.

När kollegan lämnade min vindpinade spärrkiosk vägrade han stänga dörren mot biljetthallen efter sig. Detta följdes av en liten diskussion, något som kan hända på vilken arbetsplats som helst.

Jag stängde dörren efter kollegan men han kallade mig för "jävla idiot" varvid jag frågade varifrån han fick rätten att kalla mig för det. En halvtimme senare blev jag avlöst.

Upprörd gick jag då fram till kollegan som stod bredvid två andra arbetskollegor och konfronterade honom angående hans uttalande samt ifrågasatte hans kunskaper kring de säkerhetsrutiner som gällde på arbetsplatsen.

Kollegan meddelade till mina chefer att jag hade hotat honom för livet. Meningsutbytet mellan oss var inte menat som ett reellt hot och ägde rum dessutom i närvaro av två arbetskollegor.

Jag blev direkt avstängd från mitt arbete utan att att en varning. I min svåra situation vände jag mig till min fackförening SEKO som jag betalat medlemsavgift till i flera år men facket lämnade mig vind för våg.

SEKO valde helt till min stora förvåning och ledsnad att tro på arbetsgivarens version. Och så blev det förlikning i Solna Tingsrätt. Jag hade inte begått brott men jag blev av med mitt jobb!

Det känns för jävligt! Facket lämnade mig vind för våg och svek mig totalt! Inte ens i min vildaste fantasi hade jag föreställt mig att facket skulle agera mot mig och inte för mig!

Det som gör mest ont är SEKO vägrade stödja mig i mitt livs svåraste kris. Hur kan jag avskedas utan att ha fått en en varning? Varför sviker facket sina medlemmar som betalar år efter år?

Jag är rastlös och sover sällan. Mina läkarbesök blir allt fler. Min största dröm är att arbeta igen.

Var rädd om er! Fackföreningsrörelsen är inte som förr! Glöm stöd när du hamnar i konflikt med arbetsgivaren eller någon annan.

Till er som är på väg att bli medlemmar: Ta reda på din fackförening har gjort för sina medlemmar innan du betalar medlemsavgiften.

Cahit Tuluk,
Fd spärrvakt på MTR