Fredag 7 Okt
Stockholm

Det här behöver ni veta om oss med kronisk smärta

​Kimia Carolina Favre skriver om att leva med kronisk smärta.
1 av 3
​Kimia Carolina Favre skriver om att leva med kronisk smärta. Foto: Privat/TT
"Du bara tar det igenom det, med tunga mediciner och jävligt mycket livsvilja".
2 av 3
"Du bara tar det igenom det, med tunga mediciner och jävligt mycket livsvilja". Foto: TT
​Kimia Carolina Favre.
3 av 3
​Kimia Carolina Favre. Foto: Privat

Debattören: Det som är annorlunda med kronisk smärta är att det inte finns något att läka.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Kimia Carolina Favre är 21 år och student. Hon bor i Mora.

När den är arg blir den som farligast, som de gångerna den inte låter mig sova eller plågar mina dagar med konstant smärta.

Den slår till när jag är som tryggast, när jag tror att jag är i säkerhet och ibland förföljer den mig tills jag inte kan minnas den dagen jag var utan den sist.

Den är jävligt egoistisk. Den bryr sig inte om släktträffar, jobb eller och sociala evenemang. Ibland tvingar den mig till och med att stanna hemma och ser till att jag inte glömmer dennes närvaro för en sekund.

Den har blivit ett vittne till de mest fruktansvärda händelserna i mitt liv.

Vi är många som lever med den - på ett eller annat sätt. Kroniskt smärta.

Vi gör alla de normala, vardagliga sakerna som vem som helst – Vi skrattar, vi skämtar, vi handlar mat, vi gråter, vi älskar och vi gör allt det medan den finns där i bakgrunden och kollar på.

Trots det slutar den aldrig. Den finns där när jag vaknar, när jag dricker mitt morgonkaffe, på jobbet och när jag somnar på nätterna.

Men det är så, kronisk smärta är inget som magiskt försvinner när du viftar med din trollstav, du bara vänjer dig vid det. Nej förlåt, låt mig omformulera – du vänjer dig faktiskt aldrig.

Och låt mig klargöra en sak en gång för alla – nej, jag har inte låg smärttröskel. Varken jag eller någon annan som lever med kronisk smärta.

Smärta är kroppens sätt att trycka på alla varningslampor om att något är fel och graden på smärtan beror på hur allvarlig skadan är. Det är meningen att du ska känna den.

Låt mig då säga såhär: Med kronisk smärta är det inte annorlunda. Tänk dig då att om du har en skada, så gör det bara ont tills den skadan är läkt. Du tar dina mediciner tills du inte behöver ta dem längre.

Där är det annorlunda med kronisk smärta - det finns inget att läka. Du bara tar det igenom det, med tunga mediciner och jävligt mycket livsvilja.

Det är ovanligt för någon med kronisk smärta att faktiskt säga som det är, att säga att den har så ont att den vill slå huvudet i väggen eller faktiskt bara skrika eller lägga sig ner och gråta.

Vi skyddar dig från vår smärta. ”Det är ok jag är bara lite öm” eller det automatiska svaret ”Nej det är bara bra, hur är det själv?” är oftast det som kommer ut.

Vi skyddar dig från den för vi vill inte att du ska se oss som svaga. Vi rår inte för den, så snälla bestraffa oss inte för något vi har noll kontroll över.

Bli inte sura, se oss inte som svaga, bli inte rädda och distansera dig inte från oss.

Du kan hjälpa oss genom att bara vara där eller fråga vad du kan göra, genom att säga ”Jag kanske inte kan sätta mig in i din smärta men jag finns här för dig och jag bryr mig om dig”.

Det betyder så mycket mer än vad du kanske tror.

Och en sista sak, tro aldrig för en sekund att din förkylning, din ömmande nacke eller ditt skrapsår inte betyder något för oss.

Tvärtom kommer vi göra allt för att hjälpa dig - för den smärtan är en smärta vi kan hjälpa dig att bli av med.

Kimia Carolina Favre

---

Vill du läsa mer om hälsa? Läs den här artikeln.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.