Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den utbredda rasismen i semesterparadiset ligger bakom attacken i Nice

- 16/07/2016, 15:27 -
Shabnam Bagheri-Niko har själv bott i Nice, Frankrike, där torsdagens hemska attack inträffade.

Shabnam Bagheri-Niko har själv bott i Nice, Frankrike, där torsdagens hemska attack inträffade.

Privat / TT

Shabnam Bagheri-Niko: "Jag har aldrig upplevt en sådan påtaglig ojämlikhet som i Nice. Rasismen var även fullt synlig överallt vilket splittrade staden i ännu fler bitar. "

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Ojämlikhet och segregation måste brytas – innan den bryter sönder oss." Det de franska anfäderna under franska revolutionen kämpade för är fortfarande en dröm för många i staden Nice.

I kölvattnet av attentatet i Nice har tankarna idag gått till de drabbade och deras anhöriga. En fruktansvärd attack på personer som firade friheten, jämlikheten, broderskap på den franska nationaldagen.

Jag har haft förmånen att leva i staden Nice. Nice är huvudstaden på den franska Rivieran och en stad som många av oss har haft weekends och längre solsemestrar i. Nice är ett paradis, där människor semestrar från alla världens hörn, reser till för att ta del av den högklassiga shoppingen, den utsökta matkulturen, de mysiga restaurangerna och caféerna. Men bakom allt det fantastiska som staden erbjuder och som vi turister finner vår lycka i under semestern existerar en grym verklighet. Paradiset på franska Rivieran, är endast en fasad.

Bakom fasaden av de vackra byggnaderna och de soliga stränderna bevittnade jag en kamp. En tuff kamp, en kamp som slog sönder staden i två delar. En stad där de rika och turisterna levde som i en dröm bland cocktails och stora strandfester och en annan där de fattiga och många rasifierad brottades med att få ihop mat för familjen.

Mitt i paradiset, mitt bland turisterna, mitt bland stränderna och de mysiga restaurangerna brottades alltså människor dagligen mot ojämlikheten och segregationen. Jag har aldrig upplevt en sådan påtaglig ojämlikhet som i Nice. Rasismen var även fullt synlig överallt vilket splittrade staden i ännu fler bitar.

Som rasifierad kvinna blev jag offer för ojämlikheten och rasismen under det halvår jag levde i staden. Det var ingen lätt period och det blev inte lättare av att mina svenska kursare inte förstod och ville förstå min utsatthet. De levde förstås som icke-rasifierade i den "andra" delen av staden.

Rasismen jag upplevde gav ett hugg i mitt hjärta som fortfarande kan sitta kvar idag. Jag har lämnat det samhället sedan flera år tillbaka men jag kan fortfarande tänka på de som lever kvar. Det ingen skriver om i dag är att ekonomisk ojämlikhet, segregation och rasism är bland de främsta grogrunderna till radikalisering, vilket gav sig i uttryck i attentatet i torsdags.

Det vi ofta glömmer är att ojämlikhet skadar allvarligt samhället och skapar en ond spiral av misstro och bitterhet mot samhället. Attacken är en konsekvens av den ojämlikhet som har präglat i Nice i decennier och som få vill inse bland strandfesterna och cocktailen.

Vi måste dock inse att ökad rasism och klyftor i världen är farliga för allas säkerhet. Ojämlikhet är dagens största hot mot vår demokrati, något som de franska anfäderna kämpade för under franska revolutionen, men något vi måste fortsätta att kämpa för.

Därför vill jag avsluta där jag började, vi måste bryta ojämlikheten och segregationen – innan den bryter sönder oss.