Fredrik Sanz Lerena tycker SD har svikit arbetarna.
1 av 2
Fredrik Sanz Lerena tycker SD har svikit arbetarna. - Foto: Privat/TT
Fredrik Sanz Lerena.
2 av 2
Fredrik Sanz Lerena. - Foto: Privat

Sverigedemokraterna sviker arbetarna

Debattören: SD fick chansen att visa att de faktiskt är mer än ett enfrågeparti. Men i stället valde de att ännu en gång svika arbetarna.​


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Sanz Lerena är 22 år och studerar statsvetenskap i Växjö.

Sverigedemokraterna har under de senaste åren påstått sig kämpa för de svenska arbetarna. Med löften om förbättringar inom den svenska arbetsmarknaden vann Jimmie Åkesson och hans parti anmärkningsvärt många väljare inom arbetarrörelsen och LO i valet 2014.

Även missnöjet inom åkeribranschen är något som partiet har riktat sig in på. Under senare år har åkeribranschen kantats av problem där stora åkeriföretag kan anställa utländska lastbilschaufförer utan svenska kollektivavtal. Det här har förstås lett till stora problem då både svenska chaufförer har blivit utan jobb samtidigt som utländska chaufförer tvingats arbeta under dåliga förhållanden med en minimal lön.

Det här har lett till ett ökat utanförskap där de utländska lastbilschaufförerna har blivit syndabockar för företagens girighet. Både den svenska regering och Sverigedemokraterna har gett uttryck för behov av en förändring, men när det väl kommer till krita är inte SD intresserade.

Regering Löfven la under sin valkampanj stor kraft på att rätta till de brister som finns inom den svenska arbetsmarknaden, och Stefan Löfven påstod att en prioritering skulle ligga på att alla som arbetar i Sverige skulle arbeta under svenska kollektivavtal.

Därför har regeringen under den här mandatperioden lagt fram ett förslag om en lagförändring som ska förbjuda företag i Sverige att bland annat lönedumpa. Förslaget borde tas emot av öppna händer från SD som bland annat i sitt partiprogram skriver att de vill se ”ett krafttag mot den obalanserade konkurrensen inom åkerinäringen”.

Dessutom påstår Sverigedemokraterna i sitt partiprogram att ” I Sverige ska svenska regler gälla – även för arbetare från, inom den svenska Europeiska unionen”. Med andra ord: regeringens lagförslag om en mer jämlik arbetsmarknad borde stödjas av ett parti som påstår sig värna om de svenska arbetarna.

Men så är inte fallet. SD:s ekonomisk-politiske talesman, Oscar Sjöstedt säger istället till SD (2016-09-13) att han är ”ganska glad” att kunna sätta stopp för en socialistisk minoritetsregering. Och Sjöstedts påstående är förstås beklämmande. För grundproblemet är inte det att SD sätter stopp för regeringens motion, utan att de fortsätter att försvåra situationen för de svenska arbetarna och i synnerhet de svenska åkerierna.

Tyvärr är det inte första gången som SD väljer att visa sitt maktbehov. Sverigedemokraterna har flertalet gånger röstat ner förslag från regeringen som de, enligt deras partiprogram, rimligtvis borde stötta.

Men för Jimmie Åkesson och hans parti ligger inte fokus på att förbättra samhället för utsatta, nej, SD vill fortsätta visa sig tuffa och vinna mer makt, den här gången på bekostnad av vanliga löntagare. För SD fick chansen att visa att de faktiskt är mer än ett enfrågeparti. Men i stället valde de att ännu en gång svika de svenska arbetarna.

Fredrik Sanz Lerena

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.