Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jana, 16: Betygsystemet, värnplikten – sluta använda oss unga som försökskaniner

- 11/10/2016, 11:16 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Staten anser oss skyldiga till att gottgöra vår bosättning i detta land genom att potentiellt döda för de vuxna i kostym.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Betygssystemet A-F kom som en käftsmäll i våra tolvåriga ansikten. Vilka pratar jag om? Jo, om oss nollnollor som har blivit försökskaniner för alla möjliga reformer. Allt ska målas om, rivas och tas tillbaka. Detta år är vi i potentiellt först på tur med att vara labbråttor med gevär i famnen. När det i stället borde vara ett syskon, en mattebok eller chipsskål.

Det kan vara vi som måste mönstras för att sedan bli väckta i nattens sista vers. För att springa tills benen inte orkar i ösregn. För vi måste trots allt hjälpa vårt land, eller?

Bristen på soldater och tjänstemän inom den militära sektorn tyder väl på att samhället håller på att förändras? Vi rör oss mot en mekaniserad och modernare tid där gränser och redskap som dödar, inte längre behövs.

Vi är ett samhälle där unioner bildas och där förändring utförs med fredliga samtal, snarare än med stridsvagnar, batonger och tonåringar i uniformer. Vilka är dessutom medelålders politiker att bestämma över tusentals ungdomars framtid? Om det är ett beslut som specifikt berör oss ungdomar, varför är det då oberörda personer som ska föra vår talan?

Värnplikt är mjölk med ett bäst före-datum som börjat surna i kylskåpet. Är det verkligen relevant, ekonomiskt gynnsamt och moraliskt rättfärdigat att skicka ungdomar från sina hem för statens skull?

Det finns andra sätt att tjäna sitt land, genom skattebetalning, skolgång samt engagemang i sådant där den fria viljan finns. De bästa yrkesutövarna är väl trots allt de med störst vilja?

Att driva en militärpolitik baserat på rädsla och fruktan av stormakter är inte en hållbar strategi. Därför att människans tänkande förvrängs i sådana tillstånd.

Jag tror inte att tusentals av oss nollnollor är gjorda för att bli framtida soldater och krigsförare, utan snarare fredspionjärer, vetenskapsmän och filosofer. Att glamorisera och försköna värnplikten är en opraktisk lösning, för i många 16-åringars ögon är värnplikt ett demokratiskt berövande oavsett.

Vissa anser att det finns en gemenskap i att genomföra en militär utbildning med andra i ens ålder, men till vilken mental nytta är det för ungdomar att tränas likt robotar? Att möjligtvis vara fast med okända människor, på grund av att staten anser mig och dig skyldiga till att gottgöra vår bosättning i detta land genom att tränas för att slåss och potentiellt döda för de vuxna i kostym som ska representera oss.

Jag anser verkligen inte att de representerar oss i denna fråga om frihet som möter statens behov i en bleknande sektor, gör du?

Jana Paegle,
Värnpliktskritiker

Är du en av dem som kommer få göra värnplikten redan 2017? Läs mer om det här

Bör vi ha värnplikt i Sverige?